Helgen i bilder

Solen har lyst mycket i helgen. Jag fotograferade trädtopparna på vår gata när de var upplysta av en intensiv kvällssol fast jag vet inte om det framgår riktigt hur fint det var.
 
Det var himla fint ljus i Filips rum också.
 
Och han byggde en rekordstor Legostad som han sa var Paris. Fyndigt tycker jag! Den var ungefär lika färgstark som...
 
...Prideparaden vi såg passera när vi var på stan på lördagen och försökte hitta skor till motvillig Filip (vi misslyckades. 1-0 till Filip).
 
Idag åkte vi en sväng till stugan för att vintra Pelles MC och pyssla med lite annat. På väg därifrån råkade vi på två älgar som gick bredvid och över vägen framför oss alldeles nära stugområdet. Pelle hade inga som helst planer på att stanna bilen så jag hojtade lätt hysteriskt och högljutt "STANNA JAG VILL FOTOGRAFERA" och då hann han ändra sig så att jag i alla fall hann fånga en av älgarna på bild.
 
En mycket lugn helg på det stora hela.

Lördagsmorgon

Här pågår en riktig slöarmorgon. Vi soffar och ser (barn)tv, läser tidningar, slösurfar mobilen, bygger sporadiskt med Lego och försöker komma på vad vi ska hitta på i regnvädret idag utan bil. 
 
Filip med ett pågående tågbygge.

Vad är det för fel på iOS 7?

Oj vad det har klagats på Facebook över senaste uppdateringen av Apple's iOS. Efter att ha sett den här filmen här nedanför så kommer jag vänta med att uppdatera till iOS 7 ...stackars barn :-) Men vad är det egentligen för fel på det? 
 

Jag i parkasen

Jag förstår att ni vibrerat av iver att få se mig i den där parkasen jag var så nöjd över, så här är jag:
 
Jag har tagit bort lurvet på luvan för att få lite mindre vinterfluffigt utseende på parkasen. Sen blir allt blir kortare och bredare på mig än vad som man kan se i produktbilderna, men det är väl för att jag både är längre och tjockare än den mellanstorlek de oftar presenterar i bilderna. 

Prisvärd parkas från Ellos

Igår hämtade jag ut ett paket från Ellos som innehöll en kanonfin svart parkas. Den är precis vad jag letat efter, och billig som bara den; den kostar 699 kr i ursprungspris men jag har 40% rabatt så det blir ju ungefär 420 kronor det. Fusklurvet runt luvan går att ta av och den har dragsko i midjan och nedtill.
Var bara tvungen tipsa om det, och här hittar ni den: Parkas/Ellos
Här har ni erbjudandekoden om 40% rabatt för valfri vara som gäller t.o.m. 4/10 2013: 281701

Äntligen!

Detaljer av bilder hämtade från min bloggkategori "Dagens".
 
 
ÄNTLIGEN har jag blivit tillfrågad, intervjuad och fotograferad med anledning av mitt intresse för kläder och mode!
Det känns som att hela mitt livs samlande av kläder, skor och accessoarer, modetidningsläsande med mängder av vikta tidningshörn och inringande och kryssande vid extra attraktiva kombinationer och detaljer, butiksplogande och webbutikmanglande på allehanda världsomspännanande shoppingsidor för kläder, har nått till denna punkt: att få bli intervjuad och fotograferad för min subtila känsla för form och färg.
 
Förra veckan blev jag nämligen kontaktad av medieeleven Maja Kemi som skriver för Midgårdsskolans fria elevtidning
O(R)DEN. De ville ha med mig som representant för den återkommande delen Sno stilen.
 
Alltså! Så hedrande! 
 
Så igår blev jag alltså intervjuad och fotograferad.
 
Och jag tänker så här efteråt att det kanske möjligtvis inte blev riiiktigt som jag tänkt. Att jag nog var lite för stressad efter en hektisk lektion jag just haft och som en följd av detta nog satt lite för mycket Osis dust it i mitt andra-dagen-efter-shamponering-hår. Och kanske framstod jag som lite väl överladdad då jag tappade ut min sminknecessärs innehåll på golvet och kammade håret precis när intervjun skulle starta och kanske jag var lite ogenomtänkt och simpel i svaren på frågorna och tillslut stel som en robot på bilden.
 
Men va fan. Jag är äntligen med i ett stilreportage!
 
Läs gärna fotoeleven Melina Hägglunds inlägg om O(R)DEN, Midgårdsskolans fria tidning.
Och har ni inte blivit avskräckta kan ni se alla mina dagens klädsel här på bloggen här.

Helgens städblomma

Igår storstädade jag ju här hemma och som jag berättade då så fick jag därför köpa en städblomma* som belöning.
*Mitt tidigare inlägg om varför jag kallar det städblommor :-) 
 
Det blev tyvärr inte snittblommor denna gång eftersom vi var och handlade på ICA Maxi där de på en söndag bara hade mer eller mindre vissna brunkantade buketter, så det fick bli en kruka med vacker grön dekorationskål istället.
 
Den står numera på soffbordet.
 
Eftersom dekorationskålen var så billig fick jag köpa tre dekorationspumpor till köket också.
 
Och Filip fick ett litet set med Lego föreställande en Ninja Turtle och två ondingar med ett rymdskepp som han och pappa Pelle här håller på att bygga ihop för andra gången.

Stryktips för den late eller för känsliga plagg

Jag har haft jobbig storstädardag idag men det var så äckligt här hemma så jag var tvungen att offra en hel helgdag även om det kändes pyton. Nu är det så fint att jag till och med fått köpa städblomma, fast det blev inte snittblommor för de var i för dåligt skick där jag var och handlade på ICA Maxi. Filip har varit supersnäll och tålmodig idag och roat sig med att bygga minst tio robotar med stor-Lego så han fick också en belöning i form av ett litet Legoset när vi var och handlade.
 
Fast jag är inte helt klar med städningen, jag har en massa tvätthögar och sortering att göra undan. Men det får jag ta sen för nu ska jag ha kvällsledigt. Det finns viss risk att jag hamnar sent i säng, det känns som att jag måste kompensera med mycket kvällsmys för en förstörd helgdag med knallsol ute. :-)
 
Nu till saken:
Medan jag höll på att städa så kom jag på ett jättebra tips som jag tänkte dela med mig av. Det har inte nåt med städning att göra utan om ett litet enkelt tips om hur man kan få kläder släta utan att stryka dem. 
 
Jag packade nämligen idag upp en vinröd klänning i viskostrikå som jag köpte på H&M igår och den var superskrynklig efter att ha legat en natt i påsen. Då kom jag på att jag skulle använda mitt trick för att få den slät utan att dra fram strykjärn.
 
Gör så här:  
Häng upp plagget på en galge i badrummet eftersom golvet kan bli lite blött.
Spraya hela plagget med vatten med en vanlig sån där blomsprayflaska, men välj sprayläget där det kommer många och små droppar som i en typ dimma.
Spraya mycket om tyget är tjockt eller mycket skrynkligt.
När plagget har torkat så har det blivit slätt.
 
Tänk bara på att om du har bråttom att använda plagget så är detta kanske inte bästa metoden eftersom man måste vänta på att det ska torka.
 
Se här så bra min klänning blev även om jag inte var så noga när jag sprayade:
 
Vänster bild: före sprayning med vatten. Höger bild: efter att plagget sprayats och torkat.

Så här brukar jag göra när jag är ute och reser, fast då brukar jag ha med mig en minisprayflaska som man kan köpa bland make up-artiklarna på typ H&M eller Åhléns.
 
Trixet har jag faktiskt kommit på själv (förstå hur smart jag kände mig! ;-) ) men senare har jag också läst att folk som jobbar med modetidningar där de ska göra modereportage med jättedyra plagg som inte går att stryka gör på ett liknande sätt; de hänger upp kläderna i badrummet och spolar massor med varmvatten i badkaret/duschen så att det ska bildas ånga i luften, då rätas kläderna ut efter en stund.
 
Okej, good night till er, nu ska jag göra en kopp thé och en god macka och sätta mig och se nån bra film. :-)

Boots och kängor

Jahapp, då var det skodags här i bloggen igen :-) Nu gäller det bekväma och lågklackade boots och kängor. Även om jag har många, många skor så har de flesta högre klack och jag behöver bekvämare basskor så där för varjedagsförflyttande.
 
Det jag har sökt är kängor med inte alltför låga skaft, och de flesta fina hittade jag på Zalando och Boozt. Det som är bra med de firmorna är att frakten inte blir så dyr; Zalando har ju både gratis frakt och retur och Boozt har gratis retur. I övrigt ligger priserna för bootsen och kängorna här nedan på mellan ca 1000-1400 kr.
De första tre bootsen kommer från Zalando, och även om jag har ett horn i sidan på Zalando så tycker jag deras skor verkar rätt så bra utifrån en beställning jag gjort tidigare.
1. De här är egentligen tillfälligt slut i min storlek på Zalando, men eftersom tillhör mina favoriter så får de stå kvar på listan. Länk: Eden Stövletter.
2. Ett annat favoritpar i chelseamodell: Kell Stövletter
3. Snygga men lite besvärliga pga snörningen kanske? Zign Snörstövletter 
De här bootsen kommer från Boozt som jag aldrig beställt något från så jag har ingen aning hur deras grejer är, fast jag såg många välbekanta märken.
Nr 4 och 5 är samma bootsmodell men med olika bakkappor.
4. Boots med krokopräglad bakkappa. Wonders Boots med krokoprägling
5. Boots med mocka på bakkappan. Wonders Boots med mocka
6. Chelseaboots med struktur på klacken. Angulus Chelsea boots

Snyggt med mönstrat del 2/2

Här kommer lite mer snyggt i olika mönster. Nu är jag bra sugen på att beställa nåt men man får väl se om räkningarna går ihop i slutet på månaden ;-)
Allt kommer från River Islands webshop utom den gula koftan som kommer från Lindex:  
 
Här är det mer tribalmönster som gäller. Jag gillar det här att kombinera mönster så det blir alldeles grylligt i ögonen, men samtidigt dämpa det hela med en kontrasterande enfärg som gul. Halsbandet med dödskallar är lite crazy men kul.
 
Här har jag egentligen utgått från kuverväskan med pärlbroderi som jag tyckte var så snygg. Det kändes lite ovant att kombinera orange, brunt och svart men jag tycker det funkar! Jag tycker det som mest känns wild and crazy är metallickoftan med nitar på axlarna mot kjolen med fuskskinnpaneler.

Snyggt med mönstrat del 1/2

Nu blir det lite grannlåt här i bloggen inför helgen: Jag gick igång på det här med mönster igen, inka-/aztekmönster och andra mönster, när jag fick syn på snygga såna plagg och väskor i River Islands webshop.
 
Det var ju väldigt hett med aztek-/inkamönster förra hösten, då gärna aztekmönster i svartvit variant som jag bloggade om i vårvintras, men nu verkar det förutom det svartvita även kommit tillbaka aztekmönster i mer prunkande färger. Jag säger "kommit tillbaka" eftersom det på sena 1980-talet var väldigt inne i och med den hippievåg som kom då. (Kommer att tänka på Hothouse Flowers med Don't go. Nån som minns dem? Jag var helt dödskär i sångaren och var tvungen att åka som barnflicka till Irland för att tråna efter snygga irländare i pagefrisyr, haha!)
 
Jag delar upp mina fynd vad gäller mönster i ett par olika inlägg så att det inte ska bli för mycket att ta in för er kära människor :-)
 
Kjolen och väskan i ovanstående kollage var ett par av de saker jag fastnade först för på River Islands hemsida. Jag skulle lätt kunna bära det här på jobbet. Tack-gode-gud-för att man har ett kontorsjobb där man kan bära lite opraktiska kläder, hehe...
Länkar här: Kjol | Väska | Oversized tröja | Läderboots | Örhängen | Armband
 
Också aztekmönster i svart och vitt med paljetter för festkvällen. Klänningen är för kort för min smak så jag skulle nog gärna kombinera med leggings eller svarta stretchjeans. Älskar kilklackar för övrigt.

Preem på Haga

 
Preem på Haga stängde den sista juli i år och från den första augusti kan man bara åka dit och tanka. 
Macken har typ alltid varit där och vi bor alldeles i närheten så jag var där ganska ofta, för att köpa glass eller förfestsnacks eller nån tidning, men oftast för att kånka paket fram och tillbaka mellan macken och hemmet eftersom de hade postkontor. Mackföreståndaren måste ha varit väldigt noga med vem han anställde för alla som jobbade där var så sjukt trevliga. En kompis konstaterade en gång att de var så trevliga att hon nästan var på vippen att bjuda med dem till den fest hon var där för att handla dricka och snacks till.
 
Jag hann inte riktigt med i svängarna vad gällde stängningen, jag tyckte min man nämnde nåt om det tidigare i somras men tänkte att jag nog missuppfattat nåt eftersom jag aldrig la märke till nån skylt som förvarnade om stängningen. Men så plötsligt en dag var det bara stängt. Jag känner mig nästan sårad över att de som jobbade där inte sa nåt om det ill mig :-) ...nej men skämt åsido så hade man ju velat säga tack eller nåt.
 
Under en promenad ikväll tänkte jag att jag skulle föreviga macken, så jag tog nåra bilder med min mobil. Längre ner ser ni en film jag hittade på Youtube om stängningen av macken, tydligen har nån fler än jag känt lite Preem mack-nostalgi:
 
 
 

En liten utflykt till Klubbviken

På söndagen, igår alltså, så var vi ju fortfarande kvar i Piteå jag och Filip. Eftersom det är en sån underbar varm och fin höst vi har med närapå sommarvärme mitt i september så vi bestämde oss för att vi skulle åka en sväng till mina föräldrars stuga i Klubbviken innan vi skulle åka hem till Umeå igen. Stugan ligger ett par mil norrut från Piteå och precis vid kusten utanför Norrfjärden där mina föräldrar bodde tidigare.
 
Vi började söndagen med att lata oss länge.
 
Morfar Eskil steg upp sist av alla och fick sitta själv och äta sin frukost i lugn och ro :-)
 
Lite senare tog Filip och jag allt vårt pick och pack och stoppade in det och mormor och morfar i bilen.
 
Också åkte vi till deras stuga i Klubbviken. Det blåste ordentligt vid vattnet men var nästan lä uppe på land.
 
Mamma fick dessa röda pelargoner av mig och min familj på sin födelsedag i början av juni. De var jättesmå då men nu hade de blivit jättestora. Jag ska banne mig köpa ett gäng pelargoner, de är ju jättefina!
 
Filip snart 5 år gillar att utmana ödet och klättrade så långt ut han kunde på stenarna vid vattnet. Sånt gillar inte hans mamma :-|
 
Vi satt en stund och tittade på vågorna innan jag tog honom i säkerhet högre upp på land :-)
 
Sen packade vi in oss i bilen igen och tog nån fler liten omväg, bland annat till Borgaruddens havsbad, innan vi lämnade av mormor och morfar inne i stan och åkte hemåt mot Umeå. Jag fick lite ångest när jag inte fick stanna kvar i allt det fina och fick  därför många planer för hur nästa sommar ska se ut med stugboende både här och där.

Kvällspromenad i Piteå

I lördagskväll tog jag och Filip en promenad i kvarteret där mina föräldrar bor typ mitt i stan i Piteå. De har ju inte bott där så länge, de flyttade från sitt hus i Norrfjärden sommaren 2010 tror jag, så jag har inte hunnit göra mig bekant med området. När jag är upp och hälsar på så är det oftast bara för ett par nätter och då har det inte hunnits med nån titt i kvarteret, eller jo vi har gått till lekparken och järnvägsspåret som finns strax bredvid men inte så mycket längre.


Högt upp i det här huset bor mina föräldrar.

 


Vi började med att beundra tjusigt målade bilder och hoppa hage på gångvägen nedanför
huset.

 


Sen gick vi ner till järnvägsspåren med papperfabriken Kappa i bakgrunden. Assi hette gamla fabriken, så jag tror många säger det fortfarande.

 


Filip är noga med att jag ska få lite blommor av honom då och då, söta fina sonen min :-)

 


Ett flygplan med knallvit spikrak svans flög förbi.

 


Det såg lite coolt ut när röken löstes upp efter en stund.

 


Sen gick vi vidare in bland villorna i kvarteret där mina föräldrar bor. Här är ett random fint hus.

 


Vi fick syn på två små igelkottar och hann fotografera en av dem. Sen var det sovadags för Filip och vi gick tillbaka hem till mormor och morfar.


Fira Eskil

I fredags kväll firade vi min styvfar Eskil hemma hos en av mina bröder med familj i Luleå. Vi var 14 personer som åt och drack en massa gott ända till klockan ett på natten. Tyvärr var festsällskapet inte så sugna på att bli publicerade på nätet så ni får se lite rester från firandet så här:
 
Eskil fick en t-shirt av min andra bror med familj med bland annat den här gamla bilden som tryck. Det är han och mamma på 70-talet nån gång då de var i vår stuga på Stor-Rebben. :-)
 
Av mig och min familj fick han en stor korg med delikatesser också den här buketten som Filip valde. Det var himla bra det där med en korg med godsaker, det kan jag rekommendera om du/ni ska ge bort nåt åt någon som har allt. Vi handlade en hel del på fina butiken Duå här i Umeå där de är supertrevliga och ger bra hjälp.
 
Det här var också en tjusig blomma i höstiga färger som han fått.
 
 
Jag återkommer snart med lite fler bilder från helgen.

Vackert

Hittade den här bilden från mina föräldrars stuga i Klubbviken tagen i början av juni då vi var upp för att fira mammas födelsedag. Ville bara dela med mig av lite försommarkänsla, nu så här nåra månader efteråt, från då när man hade hela sommaren framför sig.
 
Ja, jag gillar blanka vatten, solnedgångar och soluppgångar.

Kolla!-vinnarna från Bang kommenterar

Som ni kanske hann uppfatta i mitt inlägg igår om vinnarna i tävlingen Kolla! så fattade jag inte alls storheten i tidningen Bang:s design, de som blev vinnare i kategorin Grafisk design - Redaktionell design. 
Cap & Design har intervjuat vinnarna Brita Lindvall och Alexandra Falagara som kommenterar sin vinst bland annat så här:
 
"Bang är ett exempel på en angelägen typ av formgivning, som genom att utmana och diskutera normerna inom grafisk formgivning och visuell kommunikation presenterar ett alternativ till rådande ideal. Design är politik och att arbeta med form i ett feministiskt sammanhang kräver att vi bryter ny mark. Problem kan inte lösas med samma tankesätt som skapade dem och så vidare."
 
Åh jag bah' fattar ändå ingenting. "angelägen typ av formgivning" "bryter ny mark" och "Problem kan inte lösas med samma tankesätt som skapade dem"... genom att kopiera ful amatörmässigt utformad grafisk design från 90-talet förmodligen gjord av en karl? Jag fattar allt det med att utmana och diskutera normer, alternativ till rådande ideal och att design är politik. Men ändå... va fan, kom på nåt eget! ;-)
 
Läs hela artikeln här: "Design är politik - Bang vann Kolla!"
 
Antingen tillhör jag inte målgruppen eller så måste jag ta och köpa ett ex av tidningen och titta noggrannare på dess design eftersom jag uppenbarligen missat nåt.
Eller så kanske nån av er kan förklara storheten för mig? Gärna i detalj?

75-årskalas för Eskil

Eskil den 22 juni i år 2013 när jag och Filip var upp till Piteå och hälsade på honom och mamma.
 

I helgen åker jag och Filip upp till Piteå för att fira min styvfar Eskil som fyllt 75 år. Pelle kan inte följa med eftersom han jobbar hela helgen.
 
Eskil fyllde egentligen år förra helgen, den 8:de september, men hur det nu blev så blir det stora familjefirandet av i kväll. Vi ska hålla till i Luleå hos min äldsta bror Peter och hans familj, andra brorsan Dan med familj kommer också och även moster, morbror och kusin. Eftersom mina föräldrar inte har vare sig dator eller Internet kan jag berätta att han kommer få en massa delikatesser av olika slag av oss :-) Mamma påstår nämligen att han har allt och behöver inget så då får han väl sitta och äta upp sin present då tänkte vi!

Skor!

Men ååhh så snygga skor! Jag gick nyss in och kollade skorna i & Other Stories webbshop och hittade dessa bland nyheterna. Sandaletter i september som nyheter?! De bara måste ju komma på rea snart :-)
 
Och när jag ändå var i farten och kollade så hittade jag dessa, de vill jag också ha. De kommer säkert på rea snart de med. Jag skulle inte tyckt om den här modellen om jag inte hade köpt de här beige skorna som syns överst i det här blogginlägget när jag var med familjen till Helsingfors i somras, och de har blivit riktiga favoriter.
 
Också de här vill jag ha. Jättefina ju. Jag tror jag bara ska börja handla skor på & Other Stories hädanefter. ;-)

Vinnarna i årets Kolla!

Minns ni att jag berättade om de nominerade till årets Kolla! för en tid sedan? Tävlingen Kolla! är till för nyskapande kreatörer inom kategorierna grafisk design, illustration och rörlig bild/interaktiv design. Nu har vinnarna i Kolla! utsetts och finns listade på hemsidan: Vinnarna i 2013 års Kolla!
 
Jag ska inte sticka under stol med att jag tycker att en del saker är rent utav fula :-)
 
Här är nåra guld- och silvermedaljörer:
 
Silver i Illustration: Redaktionell.
Illustratör: Beata Boucht www.beataboucht.com
Byrå: Via NU Agency agentur.
 
Guld i Grafisk design: Studentarbete.
AD och Grafisk formgivare: Erik Olovsson www.studioeo.se 
 
Silver i Rörlig bild och interaktiv design: Interaktiv design
AD: Eva Wallmark, Andreas Ekelund
Byrå: Berghs School of Communication
 
 
Guld i Grafisk design: Redaktionell design
Tidningen Bang.
AD: Brita Lindvall (The Treasure Factory) och Alexandra Falagara
Byrå: The Treasure Factory och Alexandra Falagara www.thetreasurefactory.com
 
Den här sista fattar jag inte, det måste vara nån stockholmsgrej; det fula är så fult att det blir coolt eller nåt sånt. Det är liksom en rak kopia av en amatörmässigt layoutad 1990-talstidning.

Guider & Tips från Cap & Design

 
Nu blir det mycket designkurs över den här bloggen, men ni får väl stå ut lite ni som inte är så intresserade av det :-)
Igår la jag ut en manual på hur man installerar typsnitt på sin dator, och med anledning av det tänkte jag tipsa om svenska designmagasinet Cap & Designs manualer guider & tips som finns gratis på nätet.
 
Går man in på sidan kan man skrolla en bit ner och då hitta lite olika kategorier att välja bland, se här nedanför:
 
 
Den här pedagogiska guiden som visar vilka strategier designern Sara Strand har när hon ska designa en förpackning har jag t.ex. använt i min undervisning:
 
Så blir en teförpackning till

Manual för hur man installerar typsnitt

Med anledning av mitt föregående blogginlägg Fint urval av typsnitt på Fontsquirrel.com så tänkte jag att nån som läser denna blogg kanske undrar hur man installerar ett sånt där fint typsnitt på sin dator. Så här kommer en manual:
 
Så här gör du för att installera typsnitt på din dator:
 
1. Leta reda på ett typsnitt du vill ha på t.ex. någon av följande sidor: Fontsquirrel.com eller Dafont.com, klicka på knappen DOWNLOAD vid det typsnitt du valt:
 
 
  
 
 2. Vill du öppna eller spara? ...Välj ÖPPNA:
 
 
 
 
3. I det fönster som öppnas ska du dubbelklicka på filen som har symbolen av ett A på sig (om det finns flera filer med A på sig i mappen så dubbelklickar du på de andra sen efter steg 4):
 
 
 
  
4. Typsnittet öppnas och då ska du klicka på knappen INSTALLERA.
Gör om proceduren från punkt 3 om det finns fler typsnitt i mappen du öppnade under punkt 2:
 
 
 
Färdig! Nu finns typsnittet i alla program på din dator, t.ex. Word, InDesign, Photoshop osv. 

Fint urval av gratis typsnitt på Fontsquirrel.com

 

Tur man har elever så att man får lära sig nåt nytt! Idag (nyss) på en lektion fick jag ett skitbra tips från grafeleven Henrik i årskurs 2 på en sida där man kan ladda hem gratis typsnitt som är handplockade av hemsidans ansvariga; Fontsquirrel.com.
 
Det betyder att de kanske inte har tusen miljoners typsnitt att välja på men å andra sidan betyder det att man slipper bli utmattad av att skrolla igenom en massa "skit" innan man hittar guldkornen.
 
 
Bilden ovan: Skärmdump från Fontsqurrels hemsida.
 
 
Bilden nedan: Senast utlagda fonter på deras förstasida idag:
 

Demonstration mot nazism i Umeå

 
Pelle skickade nyss de här bilderna från Rådhustorget där demonstrationen mot nazism pågår. Jag blev hemma med en trött och nybadad Filip och lyssnar på VK.se livesändningar från talen på Apberget. Så jävla stolt över att så många är där och visar vad som är det enda rätta; kärlek medmänsklighet och omtanke.
 
Uppdatering: Här är en artikel om demonstrationen från Rådhustorget: Massiv folksamling mot nazismen.

Söndagsutflykt till Kont

Vi tog en helt underbar utflykt till Kont igår, jag och lilla familjen. Först på förmiddagen när Pelle började prata om att hitta på nåt kändes det aningen jobbigt med nån slags utflykt eftersom jag varit på fest igår, men direkt vi kom ut i naturen kände jag sådan lättnad. Det var jätteroligt att klättra på klippor och leta bra pinnar med Filip och allmänt svamla runt.
 
Vi lämnade ett soligt Umeå för ett grått men ändå relativt varmt Kont.
 
Jag såg den här blomman bland slyet nära vattnet som syns på bilden överst, det bara måste ju vara nån slags extremt sällsynt Orkidé, eller va?! :-)
 
Filip var jättepepp på att vara i naturen, han tog stora omvägar genom skog och över klippor under promenaden...
 
 
...medan Pelle som inte alltid orkade vänta på oss jobbade på att försöka gömma sig lite då och då. :-)
 
 
Hittad!
 
Åsså gick vi vidare.
 
Fast vi började bli hungriga bestämde vi oss (eller jag typ övertalade de andra :-) ) att vi skulle gå omvägen via Simphamn. Så in i skogen på fina stigen begav vi oss.
 
Det var inte långt alls.
 
Vi gick bryggan ut till motorbåtsällskapets klubbstuga som ligger på en liten pytteö.
 
Jag tyckte Pelle skulle fota mig och Filip fast Filip var väl inte så värst sugen på det.
 
Men än så länge är jag starkare :-)
 
Filip var lite mosträvig när vi skulle lämna stranden men tillslut så.
 

På väg mot bilen hörde vi en hackspett ovan våra huvuden på ett högt uttorkat träd, lyckades ta en bild på den.
Därefter lämnade vi Kont och åkte till mataffär'n och plockade ihop lite godsaker att äta när vi kom hem.

En märklig lördag med VIP-gala och nazister

Igår strax efter tio på den högsommarvarma septemberlördagen tog jag Filip med mig och gick ner på stan. Det skulle bli en mycket märklig dag med en blandning mellan det absolut finaste och absolut fulaste vi människor står för.
 
Först VIP-galan med sitt budskap om medmänsklighet och stöd för hemlösa och andra socialt utsatta blandat med det absolut mest nattsvarta; ett gäng nazister som plötsligt dök upp med sitt vidriga budskap mitt på det sommarsoliga Rådhustorget under det att galan pågick. 
 
Här är ett rikligt bildflöde från dagen:
 
Vi började vår dagsutflykt med att passera Hagaparken i vackert motljus.
 
Jag är löjligt förtjust över de små broarna i grönskan där.
 
Jag hade räknat med att det mer eller mindre skulle bli en heldag på stan så vagnen var med i förebyggande syfte mot trötta barnben.
 
Rådhusparken var vårt första mål inne i stan, där hängde ju nämligen de bilder som våra elever i mediettan tagit på temat "Bra kompis".
 
Smart bildlösning på temat med medieelven Tova Nordmark i bild.
 
Två okända killar på en annan fin bild.
 
Kanske kan man tolka denna bild som att kompisar finns att hitta runt varje hörn, att vi har fler vänner än man kanske känner? ... lite intressant med tanke på umebornas motstånd mot det som skulle ske nån timme senare på Rådhustorget denna dag.
 
Bilderna vajade fint där i solljuset.
 
Fem elever ur mediettan var där och hade hängt utställningen: Jenny Vrede, Linnea Brännström, Alice Olander, Johanna Lernstedt Sjödin och Jennifer Johansson.
 
Sen gick jag och Filip upp på Rådhustorget och galan där.
 
Filip hoppade hoppborg, fick en liten ansiktsmålning och fiskade i dammen innan vi gick iväg till lite klädbutiker. 
 
På väg bort från torget noterade jag att ett gäng med unga män med kort och och stora gröna flaggor dekorerade med en svart pil hade börjat droppa in på torget. Jag noterade att gänget hade ett par poliser också när sig som såg spända ut och höll koll. Vi skulle sen få veta vad det handlade om.
 
Mitt i leken i en lekpark efter nåt butiksbesök fick Filip plötsligt en dipp. Dags hitta nåt att äta alltså.
 
Det var en lite speciell och annorlunda matmarknad i stan och allt som låg framme såg så otroligt aptitligt ut.
 
Filip valde en mozzarellapirog som tyvärr smakade blä. Han kämpade i sig nåra tuggor innan vi istället köpte jordgubbar.
Jag mötte en kompis som jobbar i en butik mitt bland alla matstånden och en som jobbar i en annan butik bredvid som provat lite av maten som sa att allt hon provat smakade gammal flottyr. Vi spekulerade i att all den mat som låg framme knappast kan blivit tillagade för dagen utan förmodligen fått hänga med nåra dar. Det är ju helt omöjligt att de skulle kunna gå runt ekonomiskt annars med så stora högar med mat.
 
 
När vi sen kom ut på Rådhustorget igen så hade stämningen plötsligt ändrats. Vi fick informationen att någon släppt ut nån slags gas och att det blivit väldigt hotfullt och att det varit bråk. Jag och Filip mötte en kompis till honom och den kompisens mamma, så Filip fick stanna med dem så att jag skulle kunna gå fram och se vad som hände längre bort:
 
Männen med de gröna flaggorna hade blivit fler och hade blivit förflyttade till hörnan av torget vid Åhléns, massor med arga människor hade samlats som skanderade högljutt antirasistiska fraser. Precis när jag närmade mig började folkmassan tjuta glatt och applådera för då hade polisen fått nazisterna att gå iväg.
 
Senare läste jag att nazistgruppen som kallar sig Svenska Motståndsrörelsen blivit förflyttade vid Minervaskolans fotbollsplan. Där blev de kroppsvisiterade medan en fotbollsmatch pågick.
 
Här är lite filmer och artiklar från VK om du vill läsa mer: Attacken mot åskådarna - Umebornas motstånd Fick glasflaska på benet - Två gripna efter nazidemonstration.
 
Samtidigt pågick då detta rakt framför Rådhuset, VIP-galan med musikaliska framträdanden och barnaktiviteter medan information om nazisterna som ropades ut i högtalare vid apberget på andra sidan torget. Hela händelsen blev helt surrealistisk. Svårt att förstå att detta hände faktiskt.
 
Tillslut var Filip klar med all lek med sin kompis och vi promenerade hemåt nästan sju timmar efter att vi började vår dagsutflykt. Vi stannade vid matsugna närgångna änder i Hagaparken.
 
Tyvärr hade vi inget att erbjuda dem men det visste ju inte dom så jag fick chans att ta nåra närbilder.
 
En nakenchock.
 
När jag tog den här bilden smet Filip iväg till lekparken bredvid där vi hamnade en stund men sen gick vi hem färdiga med den dagen som trots chocken över nazidemonstrationen hade så mycket fint i sig.

Våra mediettor på VIP-galan


Idag lördag 7/9 mellan kl 10-16 ställer våra medielever i åk 1 ut egna fotografier på temat "Bra kompis" i Rådhusparken. Uppdraget kommer från arrangörerna av VIP-galan som är en gala om att stödja utsatta i Umeå, speciellt barn som växt upp i skuggan av missbruk eller på andra sätt lever i utsatthet.
 
Våra elever har fått tolka temat "Bra kompis" väldigt fritt, men fotografiet skulle vara någon form av personporträtt. Om ni inte redan gjort det så kan ni läsa mer om när vår kollega Mikael Rutberg jobbade med eleverna i uppgiften på Cecilia Holms blogg Mammamedia.
 
Jag och Filip kommer besöka fotoutställningen och lite andra olika aktiviteter som kan passa en leksugen 4-åring. Här nedanför har ni programmet för dagen:
 

Rabatt hos Dorothy Perkins

Dorothy Perkins, den engelska webshopen, har 25% rabatt på allt fram till och med den 8/9. Man fyller bara i koden DPFW25 när man ska betala. Lite tips alltså som kändes perfekt så här inför helgen tänkte jag :-)
 
DP är en av mina favoritbutiker online eftersom de både har gott om fina användbara kläder i större storlekar, bra priser och helt ok kvalitet utifrån min erfarenhet. Stilen på kläderna är kvinnliga utan att bli för tantiga anser i alla fall jag och passar min fylliga kroppshydda rätt så bra :-)
  
Eftersom jag själv älskar klänningar och kjolar tittade jag mest på det och har valt ut mina favoriter. Jag vill ha alltihop!!!
 
De hade inte så många kjolar jag fastnade för men många relativt enkla klänningar som man vid behov kan pimpa med smycken. Också helst bära med nån kofta över eftersom det är rätt smala modeller. Dorothy Perkins har också en massa blingiga kläder och smycken och skor, men jag gillar nog mest att kunna ta bort och sätt dit glitter lite mer valfritt så där.
 
Priserna på kläderna här nedanför går på mellan 200-300 kr, också 25% rabatt på det. Skorna jag plockat ut är något dyrare, de ligger på mellan 250-450 kr utan rabatten. 
 
Jag tycker det skulle vara jättecoolt kombinera svartvitt djurmönster med navyrandig kjol. Eller hur! :-) Och en maxiklänning i vinrött funkar ju i alla möjliga sammanhang.
 
Det här är ju också bra basklänningar i lite höstigare färger som man kan ha när som helst.
 
Vill man fortfarande suga på somriga klara färger och fortsätta med såna färger under hösten är ju den röda och blå klänningen råfina. De passar för övrigt utmärkt till flera av skorna här nedanför:
 

Lägesrapport och kvällsprommis

Den här terminsstarten är helt sjuk, jag hoppas det peakade denna vecka för blir det fler veckor på rad av det här slaget så kommer jag inte klara det här med hälsan i behåll. Jag har sprungit från ett möte till ett annat, från en lektion till en annan, har ägnat lunchen till planering och i slutet på dan skyndat till föris för att hämta Filip eftersom Pelle jobbar em/kväll denna vecka. Sen har jag jobbat vidare på kvällarna, och även sent in på natten en kväll med en lektionsförberedelse.
 
Jag försöker analysera vad som gör det så extra besvärligt och det mest avgörande är ju just det att jag har fem nästan helt nya kurser. Tror jag skrivit här i bloggen att jag har fyra nya kurser, men det är fem, jag hade nämligen glömt att Entreprenörskap är inbakade i 6-7 av kurserna vilket krånglar till det ännu mer. Fy fan rent ut sagt.
 
Så, nu har jag fått ur mig det!
 
Även om det inte tar oceaner av tid att göra ett blogginlägg så har det liksom tagit helt stopp i skallen i veckan när jag försökt tänka ut nåt att uppdatera med. Nu har jag i alla fall nåra Instagrammade bilder tagna med iPhonekameran från kvällens skogspromenad med Filip. Vi hittade en spännande del i Gammliaskogen nära oss som vi inte varit i förut. Där fanns spår efter barn som begravt ett djur och som byggt kojor, och det var pinnar och torra kvistar och lite mystiskt vilket väckte liv i fantasin :-)
 
Jag kände mig faktiskt lättare till sinnet när vi kom hem igen. Skogen och naturen är välgörande.
 
Slängkappan var på för han var en onding sa han.
 
Med monstermin i skogen.
 
 
Ett övertungt äppelträd vi passerade på vägen hem.

RSS 2.0