Första huvudfotingen

Igår ritade Filip sin första huvudfoting! Med en vacker orange regnbåge över, och en massa prickar runt om som föreställer ögon. Till vänster finns också ett mindre huvud som föreställer Filip själv:


Huvudfotingen är ett steg i barnens bildutveckling och brukar inträda vid 3-4 års ålder.

Jag tog även med Filip på stan igår när vi följde Pelle på ärenden. Filip behövde få komma ut lite eftersom han varit sjuk ett par dagar. På Åhléns gick vi igenom leksaksutbudet riktigt ordentligt.


Höstfärger

När jag kom till jobbet och upptäckte att maken för sjuttielfte gången slängt mitt parkeringsbevis och jag därför för sjuttielfte gången var tvungen att springa fyra varv i regnet över parkeringen runt huset och över skolgården för att skaffa ett nytt parkeringsbevis, så var det i alla fall ett nöje i att se att träden och buskarna jag passerade exploderat i granna höstfärger:

Rastereffekt på bilder

Det har varit ett ovanligt långt blogg-glapp här; vanligtvis brukar det väl bli ett inlägg per dag, men nu har jag haft fullt upp med annat senaste dagarna. Å andra sidan är det väl lättare följa bloggen för de som är intresserade när det är lite glesare mellan inläggen?

Jag har i alla fall fyllt min tid med after work och stugliv under helgen, sen har Filip varit sjuk senaste två dagarna så jag har varit hemma och vab:at. Jag har själv inte varit på topp så jag har tagit det lugnt.

Hur som helst så satt jag igår kväll och uppdaterade en lektion om upplösning och begreppen omkring det. Bland annat rastrering av bilder för tryck. (Länk till pdf om rastrering för tryck) Man kan själv rastrera bilder och då få ett rätt så coolt resultat, fast det blir i en färg då. Den färgen kan man dock ändra.

Manualen jag hittade finner du på Moderskeppet. Jag brukar inte använda mig av deras övningar eftersom jag inte har så stort fokus på Photoshop i mina kurser, men min fd kollega Andreas Skog har talat sig varm om den sidan så det var kul att få chans att pröva en av deras övningar.

Så här gick det till när jag rastrerade en bild utifrån Moderskeppets övning:


Steg 1: Välj en bild du vill skapa rastereffekt på. Bildkälla:
Flickr/Fred Hsu


Steg 2: Gör om bilden till gråskala.


Steg 3: Öka kontrasterna i bilden.


Steg 4: Rastrera bilden enligt beskrivningen i Moderskeppets övning. Jag hade dock lite andra inställningar för att det skulle passa att publicera bilden på nätet; Under "Upplösning: Utvärde" valde jag 72 ppi pga att jag ville ha den just på webben. Vidare valde jag under "Raster: Täthet" bara 18 Lpi för att få ett riktigt tydligt linjeraster.


Steg 5: Sedan jag gjort om bilden till Bitmap gick jag under Bild > Läge och gjorde om den till Gråskala och därefter till RGB på samma ställe. Till sist gick jag in under Bild > Justeringar > Selektiv färgändring och valde att ändra det svarta i bilden till magenta.


Steg 6: Pimpat och klart.

Friluftsdag i Olofsfors

I måndags var det friluftsdag för alla på skolan. Tanken var att varje program, eller varje klass, skulle hitta på något friluftsanknytet tillsammans. Vi tog alla våra medieelever till Olofsfors bruk som är ett väldigt vackert och historiskt intressant område några mil söder om Umeå.

På området finns flera vackra byggnader; en masugn, en stenladugård, en vacker herrgård med flyglar, glasbruk med mera. I den pyttelilla byn finns också ett kafé med fin butik som heter Kafé Anno 1762. Tyvärr var det stängt när vi var där, och har öppet sin sista helg nu i helgen den 24-25 September och är defintivit värd ett besök.

På plats fick eleverna jobba med en kreativ övning i årskursblandade grupper som redovisades i slutet på dagen. Det var lite kallt, och där fanns en del efterhängsna getingar, men eleverna kämpade på och stålunchen var god och vädret helt okej.


Herrgården.


Masugnen.


Inne i masugnen berättade guiden Stina om Olofsfors bruks historia.


Arbete med gruppuppgiften.


Magister Paul hjälper till.


Olofsfors bruksmuseum.


I museet satt en grupp elever och jobbade i värmen.


Kafé Anno 1762


Lunchdags.Galleri, butik och en del av glasbruket låg i ladugårdslängans ena del.

Umeå Fashion Week

Kul, nu är det snart dags för Umeå Fashion Week 2011! Modeveckan pågår mellan 17-22 oktober; tidigare år har den bara pågått under en helg, eller långhelg. Jag tror inte man behöver vara extremt modeintresserad för att få ut något av modveckan, utan jag tror alla typer av kreatörer kan hitta inspiration av att möta alla entreprenörer.

Som här formulerar man sig kring evenemanget på hemsidan:

"Umeå Fashion Week
är en arena där designers, leverantörer, butiker, slutkunder, besöksnäring och upplevelsearrangörer bygger relationer och skapar affärsmöjligheter."

Programmet är inte klart ännu, men du kan följa hur det hela utvecklar sig här: Program för Umeå Fashion Week 2011. En intressant punkt som redan nu finns i programmet är en inspirationsföreläsning med Per Holknekt, grundaren till Odd Molly. Läs gärna hans intressanta livsberättelse i DN:s artikel "Från uteliggare till innedesigner".

Det kommer även ske en frukostföreläsning med temat Trendspaning med Lotta Ahlvar, vd för Svenska Moderådet. Jag tänker mig att det kan inspirera alla typer av designers att veta vilka trender som kommer.Skolkatalogens omslag

Mina elever i tvåan som i höst börjat läsa den Grafisk profilen på Medieprogrammet har haft en viktig uppvärmningsuppgift så här i början på terminen; de har fått designa varsitt förslag på hur Skolkatalogens omslag ska se ut för läsåret 2011/2012.

Uppdraget är skarpt, dvs med en riktig beställare, och beställaren är Johan Miranda Holmgren, ungdomsombud i Umeå kommun. De är också han och hans medarbetare som kommer att välja det bidrag som kommer att tryckas på omslaget. Vinnande bidrag kommer jag att meddela här på bloggen tisdagen den 4:de Oktober.

Skolkatalogen innehåller bilder på samtliga klasser i Umeå kommuns och kranskommunernas gymnasieskolor, så det är ju rätt så prestigefyllt att få hamna på omslaget på den boken. I princip ALLA som går gymnasiet kommer ju att se boken.

Här är alla bidrag, en del med länkar till elevernas egna bloggar.
Vilket omslag tycker du ska vinna?:


Nr1: Sara Nilsson


Nr 2: Amanda Kämpe (Amandas blogg)


Nr 3: Josef Holmgren


Nr 4: Jenny Kejerhag (Jennys blogg)


Nr 5: Rasmus Vikström


Nr 6: Cecilia Fjällström


Nr 7: Jacqueline Dinewald (Jacquelines blogg)


Nr 8: Anna Huang


Nr 9: Terese Lindberg


Nr 10: Matilda Turborn (Matildas blogg)


Nr 11: Mira Bergström (Miras blogg)


Nr 12: Rebecca Eriksson


Nr 13: Emil Svantesson


Nr 14: Rikard Andersson


Nr 15: John Acido

Biltur med mor & far

På söndagen under helgens resa till Norrbotten tog vi en biltur till bland annat Norrfjärden och mina föräldrars stuga i Klubbviken. De flyttade ju från Norrfjärden till Piteå för bara ett år sedan så jag har liksom ett behov att ta den nostalgisvängen ibland när jag åker upp.

Det var vackert men lite kallt på stugan så vi drog snart vidare till Norrfjärden och tillbaka in till stan igen:


Mor Haldis och Eskil framför storstugan.Bastustugan (fd båthus) till vänster och gäststuga/verkstad till höger.


Sovstugan/verkstan från en annan vinkel.


Jag fick den här gamla mjölkkannan som jag ska ta till vår egen stuga och ha som dekoration. Förmodligen med blommor i. 


Utedasset som står gömt i skogen bakom bastun.

Abborre och hönor i Kallax

Det blev en helgresa till Norrbotten i helgen; min far fyllde år för en dryg vecka sedan och min bror Dan för ett par dar sen så det var väldigt passande. Jag och Filip åkte upp eftersom Pelle ändå skulle jobba hela helgen.

På fredagen firade vi min far, och på lördagen åkte vi till Kallax för att fira min bror. Han hade fileat mängder med abborre som han panerade och stekte och bjöd på tillsammans med ris och en härligt gräddig kantarellsås. Vi åt så vi dånade! Kilopriset för filead abborre ligger på 300-500 kr/kilo så det var ju minst sagt exklusiv mat men han hade förstås fångat den själv.

Dans tjej Lisa/min svägerska hade bakat en gudomlig morots- & hasselnötstårta som jag ska baka någon gång och lägga upp här på bloggen. Jeeesus vad god den var!

Annars blev det mest foton på höns och tuppar när jag var där; deras grannar hade en hel liten hönsgård och det var roligt fota fjäderfän:


Dan sa nåt om okammat hår när jag tog fram kameran, så som den förstående syster jag är har jag kapat huvudet på honom i frisyrhöjd.


Abborrfiléer.


Lisa hade fixat snygga gardiner till deras fina nyss inbyggda/inglasade veranda. Imponerande fin hängstol också.


När jag spanat in altanen var jag tvungen kolla in deras grannars hönsgård.

Den blågröna skalan

Jag tycker att det är fint att kombinera grönt/blått/turkost. Det blir liksom en mjukare variant av colour blocking än när man tar från tre motstående sidor av färgcirkeln.

Jag såg på någon sida att färgkombinationen grönt/blått/turkost kallades för "peacock". Kanske är det därför jag gillar den så mycket, jag har ju en svaghet för det här med pråliga fåglar (som man kan se i bland annat detta, och detta och detta inlägg).

Jag har inte sållat så hårt bland accessoarerna när jag kombinerade dem med plaggen i bilden så det blev ganska många, det finns ju så mycket fint och det är svårt att välja:


Smyckena i vänsterkanten uppifrån och ned; guldfärgad ormring från Asos, grön ring från Topshop, blå ring från Asos, påfågelsring från Dorothy Perkins. Plaggen i mitten uppifrån och ned; blå topp från Dorothy Perkins, grön kjol och gröna skor från Topshop. Samtliga smycken i raden längst till höger uppifrån och ned kommer från Dorothy Perkins.

Vill man inte köra colour blocking så är det ju ändå fint med en klar blå färg, som i dessa klänningar med gulddetaljer:


Båda klänningarna från
Dorothy Perkins.

YR.no leder

Så här på förmiddagen kan man ju konstatera att YR.no leder väderprognosligan enligt prognoserna igår kväll, fast deras aktuella prognoser för idag ser helt annorlunda ut:


Prognoserna som de såg ut igår kväll.


De justerade prognoserna för idag.


Vilket väder?

Det har ju hällregnat av och till i flera dar nu så jag tänkte att jag skulle kolla vädret på nätet för imorrn för att se om det finns någon ljusning.

Jag vet inte vad YR.no och SMHI.se håller på med men lottar de fram väderprognosen? Deras prognoser är ju helt olika! Kolla här:


SMHI:s väderprognos för Umeå.


YR.no:s väderprognos för Umeå.

SMHI har ju fått en tillsägelse från staten för att de har haft för låga procent i korrekta prognoser till skillnad från YR.no som visat betydligt bättre resultat. Så man borde ju lita mer på YR.no då. Fast det lät nästan för bra för att vara sant att det ska vara sol nästan hela dagen.

Nåväl, om några timmar lär det ju visa sig.


Sydväst på

Häromdagen riggade jag Filip för ännu en dag med regn. Hans sydväst, regnhatten alltså, har varit borta så han har haft en lånes på förskolan, men på morgonen letade jag reda på hans egen. Samtidigt råkade jag hitta en gammal napp med hans namn på som han hade på förskolan i våras.

När han fick på sig hatten och nappen i munnen så kände han sig nog lite speciell och sa "Fota mig!" så det ställde jag ju självklart upp på. 

Han ser så liten ut, och lite trött ut på bilderna tycker jag, lilla gubben min. Varje dag måste han vara så duktig och stor och vara på förskolan hela långa dagarna fast han är så himla liten. Helst skulle man bara vilja vara nära honom hela tiden:
I rostrött idag

Jag har hittills försökt hålla mig till lite somrigare färger (för att dra ut på sommarkänslan i kroppen så länge det går!) men idag bär jag vad som verkar vara en av höstens dominerande modefärger; rostrött som drar åt det lite kalla hållet. Det är en ny färg för mig att bära så det känns ju lite kul!


Linnet och den långa koftan från Lindex Generous finns i fler färger. Koftan finns också i en kortare variant på "vanliga" avdelningen. Halsbandet är ett fynd på Åhléns i våras.

Bebiskontakt

Vi tappade fattningen rätt rejält här på jobbet på förmiddagen när kollegan Micke kom in med sin lilla Frans, drygt tre månader gammal. En bedårande liten klump med silkeslen hud och små stånkande läten. Man smälter ju totalt.Micke & son.


Rött!

Jag tänkte jag skulle fortsätta på temat shoppingterapi som jag började med i detta inlägg, dvs att välja och lägga ut kläder och smycken på bloggen som jag vill ha så att jag kanske kan sluta vilja ha dem. Det kommer säkert funka, eller hur?

Nu blir det en röd outfit, för jag älskar rött. Vågar man inte annars så kan man ju ha det under julen.
Jag tycker att det är jättsnyggt att matcha hela klädseln, men det är sällan man ser nån göra det i annat än helsvart. Ja det skulle vara vitt på studentexamen då. Det krävs ju lite mod att ha framträdande färger från topp till tå.

Jag kommer defintivt köpa en fuskpälskrage om jag råkar på någon fin. Den röda här nedanför är ju jätteläcker. Sen är jag väldigt svag för kilklackar och stora smycken:


Enkel och slät röd klänning från Asos, röda kilklackar från La Redoute, armband från Topshop.


Fuskpälskrage från Asos.


Den enkla klänningen blir ju ordentligt festfin med detta stora halsband från Topshop.

Söndag i Norsjö och Mensträsk

Vi kom på den lysande idén igår att vi skulle åka till Pelles mamma/Filips farmor Karin i Norsjö idag. Det är ungefär 18 mil dit men det kändes inte så långt en sån här fin dag och det blev en jättelyckad utflykt. Liksom en liten glimt av den försvinnande sommaren och en tidig höst.

När vi ändå var där så kom Pelle på att eftersom det var så fint väder kunde vi ta en kortare utflykt till Mensträsk där de hyrt stuga när Pelle var barn. Vid det lilla stugområdet som tillhör Boliden finns både ett gammalt gruvhål/gruvschakt där de brutit efter guld och där passerar också det som varit världens längsta linbana mellan 1943-1987. Det är fortfarande världens längsta linbana för persontrafik och har hela tiden varit världens högsta.


Karin tog emot oss med go-fika.


Vi fikade och målade i målarbok en stund. Karin, Filip och jag.  


Pelle och Filip plingar på en xylofon. Snart var det slutlekt och vi drog till Mensträsk.


Filip fick spring i benen när vi kom fram till stugområdet vid Mensträsk, så han tog några rundor fram och tillbaka.


Fram och tillbaka...


...fram och tillbaka...


...och iväg igen.


Fin bild på far och son va!


I den här stugan och precis innanför det synliga fönstret med utsikt över själva sjön hade Pelle delat rum med en kusin.


Det har byggts till en del på udden där stugorna ligger sedan Pelle och Karin var där, både ett par stugor till och en brygganläggning med flera stora badtunnor. Här en flytbrygga som inte riktigt ville flyta.
Inne i denna byggnad finns en nedgång till gruvan. Där finns även Laven - Krogen i skogen, en bokningsbar restaurang där stugområdet fungerar som konferensanläggning.Pelle visar var han och kusinen brukade ta sig in här för att kolla gruvschaktet.Spännstationen för linbanan som är till för att hålla vajrarna för linbanan spända.


Statementsmycken

Jag har varit och sprungit runt och tittat på fina grejer på klädaffärer på stan idag och har även suttit en massa och suktat efter grejer på webshopparna senaste dagarna. Nu är nästan alla sommarkläder borta och de har öst fram höstkollektionerna, och jag blir helt sjuk för det är så mycket jag vill ha.

Så som ren terapi tänkte jag lägga ut lite av det jag ser och sett här i bloggen så kanske suget blir mindre starkt :)

Statementsmycken verkar de flesta vara eniga om är grejen. Jag tycker det är särskilt snyggt om man inte är så uppklädd annars utan kanske bara har byxor eller jeans och enkel men gärna färgstark topp till.

Här är några varianter som jag tycker är fina:

Topshop hittar man matchande örhängen, halsband och armband med bärnstensfärgde stenar.


Ett kortare halsband och matchande örhängen med guldfärgade nitar som jag inte är så säker på att jag skulle passa i, men snyggt är det. Även det är från Topshop.


Dessa tre breda guldfärgade stela armband som ingen kan missa kommer från H&M.

Rosa dukning och indisk mat

Min moster Inga Lill (som bor i det fina gamla huset jag skrivit om tidigare) och min kusin Maria kom och åt middag med oss ikväll. Vi har ätit en massa gott och druckit lite likör så nu känner jag mig mätt och lite skönt sömnig. Så nu ska jag snart lägga mig och tjuvsova framför tv:n men först vill jag bara visa min pråliga rosa dukning som gjorde mig på gott humör.

Jag gjorde indisk mat och tänkte att jag då skulle passa på och anstränga mig lite och göra en passande indiskinspirerad dukning. Så jag letade reda på ett second hand-fynd i form av en rosa-röd-mönstrad gardinbit (tror jag det är) med guldtryck som jag köpt för flera år sen fick bli duk. Det tyget gör mig helt lyrisk! Jag önskar det fanns som tapet. Jag kompletterade med rosa servettblommor i en vikning jag lärde mig när jag var typ tolv år gammal och då tyckte var det vackraste jag sett.

Gästerna verkade ha ett sjätte sinne för när de dök upp hade de med sig en rosa rosenbukett. Vilket flyt va!

Drömska bilder med Tilt Shift

Tilt Shift är när man lägger oskärpa på delar av bilden så att illusionen blir att man tittar på ett miniatyrlandskap eller någon annan typ av motiv i miniatyr, oftast blir effekten bäst och starkast på landskapsbilder/totalbilder.

Ja, jag vet inte, jag gillar det skarpt (eller oskarpt då, höhö). Tills man får en överdos av det förmodligen. 

Mina Georgescu gör det väldigt väldigt fint i dessa drömska karamellfärgade bilder av nöjesfältet och stranden på Coney Island Brooklyn/NY:
Coney Island besökte jag förresten sommaren 2005 under den årliga paraden "Mermaid parade". Missa inte det om du har en smak för det lite subkulturella.

Retrodesign av Mark Weaver

I letandet efter material till genomgångar och lektioner har jag nu råkat på en skicklig och inspirerande illustratör och grafisk designer med namnet Mark Weaver som kommer från Atlanta, Georgia. På hans sida kan man läsa att han har jobbat med många välbekanta uppdragsgivare, som exempelvis The New York Times, The Sunday Times Magazine, Wired, reklambyrån Mother London, ReadyMade Magazine med flera. 
 
Den röda tråden i Weavers arbeten är en tydlig retrokänsla; man ser drag av både 1920- och 30-talets avantgardism som han kombinerat med massmediala bilder från 1950 och -60-talet. Hans arbeten är generellt sett nästan alltid utförda i en jordig återhållsam färgskala och i strukturerade kompositioner. Besök hans sida här om du vill veta mer.

Här är några bildexempel:Med storkusinen

Filip har fått träffa sin äldsta kusin Morgan lite mer i några dar, för Morgan som vanligtvis bor i Luleå har börjat plugga i Umeå och har stått mellan boenden och därför bott hos oss. Han far och flänger mellan föreläsningar, pubkvällar och vårat gästrum/kontor varje dag och jag känner mig en aningen avundssjuk över att inte jag får vara student igen.

Morgan har också en jättefin mobil med roliga spel i som sätter press på oss föräldrar:


Mobilen ger även en anledning att sitta nära och mysa med storkusinen.


I mobilen finns ett spel där man kan skära fallande frukt med fingrarna!


Kreativa visitkortslösningar

I samband med att mina elever ska producera logotyp och grafisk profil som jag skrev om i ett blogginlägg igår, så ska de ju också designa visitkort.

Jag råkade på en bra sida där de visar en väldigt kreativ samling sådana som jag nog kommer visa som inspirationsmaterial till eleverna: 60 Most Creative and Attractive Business Cards Design.

Här har jag valt ut några exempel:

Två varianter med utstansade detaljer:Två exempel på när man jobbat med lite retrokänsla:Tre exempel på när siluetter och starka färger varit i fokus:
Och till sist en där man använt tryckvärldens Pantonefärgkarta som inspiration:


Göra logotyp

Treorna som går grafisk profil har precis inlett ett arbete i att skapa en Logotyp och en Grafisk profil till sig själva. Jag har hittat massor, massor med bra sidor på nätet med bra fördjupad information både om det direkta uppbyggandet av den grafiska profilen, men också själva processen kring formandet av logotypen. Som hur man ska tänka när man kör fast och behöver hitta nya spår.

Här är en länklista:
Så fixar du en Grafisk manual
26 Logo design tips for newbie logo designers
21 Logo design galleries for your inspiration

Här är en samling bra artiklar på Cap&Designs hemsida om följande: 
Grafisk Profil
Logotyp

Själv har jag gett mig på leken, det är i ett skört inledningskede där jag bara grovt testat lite idéer. Jag är osäker på den rosa färgtonen, och jag vill ha någon slags dekorativ organisk detalj och gärna lite retrokänsla. Så här ser det ut så långt:Dignande fruktträd

Våra grannar på båda sidor om vår gård har väldigt vackra träd som dignar av frukt nu, så jag passade på att ta lite bilder efter jobbet idag medan Filip lekte med en grannpojke ute på gården: 

Så där ja, nu blev ju bloggen lite höstfin.


Tillfällig grodkompis

Vi är på stugan och jag och Filip har varit på upptäcktsfärd längs strandkanten. Vi såg ett par måsvingar som var rester efter något annat djurs fågelmåltid, vi hittade små snäckor under en sten, klättrade upp på en annan sten som var stor som en val, såg en knallgrön gräshoppa med röda ränder, och på vägen hemåt hittade vi en pytteliten svart groda vid vägkanten.

Grodan fick vara Filips husdjur och bo i en plastlåda en liten stund. Det blev ett hjärtskärande farväl sen när vi skulle frige grodan och den hoppade in under altanen:


Grodan i Filips försiktigt ivriga barnahänder.
Ögonblicket senare var grodan försvunnen under altanen. Lika bra det, den kanske inte hade klarat så mycket mer Filipkärlek.

Färgstarka Lotta Kühlhorn

Jag har berättat lite om Lotta Kühlhorn för mina elever i kursen Grafisk illustration idag, så jag tänkte att jag ju kunde passa på att, förhoppningsvis då, glädja er med hennes design. Själv blir jag då på väldigt gott humör av hennes ohämmade illustrerade färgexplosioner med en känsla av 50-/60-/70-tal.

Lotta Kühlhorn är en väl anlitad svensk illustratör som alltså jobbar retroinspirerat och färgstarkt i bokomslag, formgivning, redaktionellt illustration, mönsterdesign och flera andra områden. Hon är född 1963 och är utbildad på Konstfacks program för Grafisk design och illustration.

Lotta gör inredningsartiklar för Retro, en inredningsbutik på Folkungagatan på Söder i Stockholm och man kan se hela kollektionen på hemsidan Koloni Stockholm. Själv är jag nog mest förtjust i hennes bokomslagsdesign och de mer detaljrika illustrationerna.

Här är en länk till ett 7 min långt reportage på SVT Play om Lotta Kühlhorn.

Du hittar fler bilder av hennes arbeten på LottaKuhlhorn.se och på Agent Bauers illustratörssida.Matchy matchy och kalla tår

Idag är det den 1:a september och snart slut på att man kan ha icke täckande skor. Så det gäller att passa på att matcha tågnaglar med fingernaglar och läppstift innan det finns risk att tårna fryser bort. Idag blev det någon slags orangekorallfärg:


Mina målade krokiga tår i skor jag just köpt på sensommarrea på La Redoute. Jag är helnöjd över skorna, men jag hinner nog inte använda dem så många gånger innan det blir för kallt. 


Matchy matchy...

Vad är "bokeh"?

Vet ni vad "bokeh" är? Nu vet jag det i alla fall; häromdagen när jag tipsade mina elever i Grafisk kommunikation om Creative Commons sök (som ni kan läsa om i mitt tidigare inlägg idag) så såg jag en elev som hade letat fram såna här abstrakta bilder som jag tycker är så snygga:


Bildkälla: pinkorchid_too (Sandra)


Bildkälla: Steve-h


Bildkälla: Andrew Czap


Bildkälla: Robert S. Donovan


Bildkälla: ginnerobot

Ordet "bokeh" står alltså för ljuseffekterna med oskärpa som ni kan se i alla bilder. Bokeh-effekten behöver inte täcka hela bilden, utan kan också bara uppstå i delar av en bild.

Det ni. Nu är det bara gå in på Creative Commons sök och leta på bokeh.

Fria bilder via Creative Commons sök

Råkade tjuvpublicera det här inlägget igår fast det var avsett idag, men nu kommer det på riktigt:

Min före detta kollega Andreas Skog som numera är it-pedagog för Mediacenter* har huvudet på skaft vad gäller ny it-teknik och it-användning. Han var förbi på vår skola härom veckan och tipsade mig om ett bra verktyg för att hitta fria bilder på nätet. Dvs bilder som man inte behöver köpa för att få använda, och bara ibland behöver ange källor till.

Den sökfunktion han tipsade mig om heter Creative Commons Sök. Ungefär så här ser det ut när man kommer in på sidan:Högst upp syns flikar för Google Web, Google Image, Flickr osv. Man klickar på den flik där man vill göra sin sökning, också skriver man "träd", "stad" eller vad man nu behöver för slags bild. Observera att man ska klicka i de två rutorna högst upp - då får man bredare sökresultat och bara bilder som är just fria att använda, även i kommersiella sammanhang. Det kan vara en god idé att söka med engelska ord, då blir det oftast ett större sökresultat.

Fiffig sida va!

Jag hittade bland annat dessa tjusiga bilder när jag sökte på "Peacock":


Bildkälla: peter pearson


Bildkälla: socialspice.de


Bildkälla: pixeljones

*Mediacenter:"Verksamhetens huvudinriktning är att tillgängliggöra och arbeta med undervisningsmedia och digitala lärobjekt i olika former för att elever, lärare, skolledare och annan personal inom skolan ska uppnå högre måluppfyllelse." (citerat från Mediacenters hemsida)

RSS 2.0