Glad Valborg!

 
Glad Valborg på er, eller hur man nu säger!
 
Jag vet inte var eller om vi ska till någon brasa, men nåt mys ska vi hitta på. Lika fint väder som det var förra året är det tyvärr inte, då var vi vid brasan i Robertsfors och jag tog bilderna ni ser i det här inlägget.
 
 

Jordgubbspaj

 
Jag bakade en jordgubbspaj igår kväll efter ett recept som jag fått av min mamma. Den är jättegod med en lite krämig syra i eftersom den med innehåller gräddfil. Nästa gång ska jag nog bara ta aningen mindre socker i eftersom jag gärna vill känna av syran lite mer.
 
Här är receptet till pajen:  
 
Jordgubbspaj
 
Pajskal:
100 gram rumsvarmt smör (eller margarin)
1,5 dl strösocker (eller ta lite mindre)
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Smöra och bröda en normalstor form. Rör ihop pajskalssmeten med gaffel och slev, eller använd elvisp med degkrokar, tryck ut den färdigblandade smeten i formen. Min form hade löstagbara kanter men det är inte nödvändigt.
 
Fyllning:
250 gram färska eller tinade frysta jordgubbar (jag hade en blandning av jordgubbar och hallon)
1 ägg
3 dl gräddfil
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker (eller lite mindre)
 
Halvera jordgubbarna och placera på botten av pajskalet. Blanda ihop gräddfilsblandningen och häll över bären. 
Grädda pajen på galler nedanför mitten av ugnen i ca 30 minuter på 200 grader. Servera med en klick vispad grädde till.
Mums mums! 
 
Matbloggstoppen

Taskig stämning i grannskapet

I söndagskväll så filmade jag lite ut mot gatan och sen mot bakgården där vi bor, och jag måste säga att det är lite taskig stämning här i grannskapet...
;)
 

 

Dålig stämning from Anita B Johansson on Vimeo.


Söndagsnöje

På söndagen kunde jag och Filip ha bilen och vi kom oss iväg ganska tidigt på vårt inplanerade söndagsnöje som var att besöka Fantasyland. Jag ville vara där när det öppnade eftersom det kan bli ganska mycket folk där framåt dagen. Samt att vi ville slippa köa för min och Filips favoritattraktion: en jeep med ett tvspel där man med hjälp av två kulsprutor kan sitta och skjuta muterade insekter och djur i djungeln.
 
Tyvärr var ena kulsprutan ur funktion så det blev inte riktigt så kul som vi tänkt, men vi fikade och lekte och spelade och höll på där med en massa annat i över ett par timmar innan vi sen for och handlade på Coop Forum och Kappahl. Jag tycker bara lite synd om Filip där på Fantasyland, det blev lite småsegt för honom, och det skulle säkert vara ännu roligare om han hade en jämnårig kompis med sig.
 
Drömprinsen kör Snövits vagn.
 
I stora hoppborgen.
 
I lilla hoppborgen.
 
I Spindelmannens bil.
 
Vi fikade och Filip fick riktigt fula men coola gelegodisar i form av insekter. Huga! De hade han roligt med hela kvällen hemma sen, gjorde ett bo åt dem och lekte kurra gömma med dem.
 
På Kappahl fick vi syn på den här fejk-skinnjackan och en cool mössa som vi bara var tvungna att prova. Filip kände uppenbarligen coolness flöda över honom så han posade som rena streetslickern och jag kunde inte motstå handla grejerna åt honom. 

Konstlördag med Filip

Det har varit lite tyst här i bloggen senaste dagarna. Först hände det nämligen inget värt att blogga om, sen blev det rätt mycket aktivitet så jag har inte riktigt hunnit, och varit lite för trött när jag försökt göra inlägg.
 
Pelle har jobbat hela helgen så jag och Filip har sysselsatt oss på egen hand. Igår, lördag, blev en finfin dag! Jag tog Filip på cykeln också for vi till Bildmuseet i det fina vårvädret. Vi skulle äta lunch, se lite på utställningarna och pyssla i deras bildverkstad, och allt det gjorde vi.
 
När vi var där på området så upptäckte jag att Konsthögskolans elever, de som läser Bachelor of Fine Arts 2013, hade utställning i sina lokaler som ligger granne, så då var vi ju självklart tvungna kika runt lite på det. Set Rise hette utställningen.
 
Ungefär så här såg det ut under dagen:
 
Blandat sol och moln men en skön dag.
 
Det fotogeniska Bildmuseet.
 
Det var inte så mycket folk i Bildmuseets restaurang när vi kom. Vi åt god mat och tog det lugnt.
 
Sen blev det mer folk och kö i kassan. Jag tog den här bilden på Filip som tålmodigt väntade på mig medan jag hämtade kaffe och köpte fikabröd.
 
Gulle honom.
 
Sen gick vi runt och tittade lite på utställningarna, fast Filip berättade för mig att han sett allt med pappa redan så vi gick ganska snabbt till bildverkstaden. Där blev vi kvar länge. Temat var böcker så vi gjorde en som Filip ritade halvfull med robotar, monster och monstertruckar (eller "stora däck" som han kallar de bilarna :) ).
 
Sen gick vi ut igen.
 
Filip passade på att klättra lite medan vi gick mellan Konsthögskoleelevernas utställning som var utspridda i olika hus.
 
Gamla Konsthögskolan syns till vänster i bild. När jag flyttade till Umeå 1993 så var man mäkta stolt i staden över den renoverade gamla fabriken som blivit Konsthögskola. Nu plötsligt är den den gamla. Man har bland annat byggt till huset till höger som är Arkitekthögskolan. Nya Konsthögskolan har en likartad fasad.
 
I gamla Konsthögskolan fanns delar av uställningen Set Rise. Här en installation av av Katrin Westman, Utskurna ur sammanhanget med slipade ytor står vi där och poserar.
 
En skulptur av Jakob Westberg i acrylat, 395 cm hög. Den fick Filip fundera mycket över. Inte så mycket över varför den hade så många tuttar...
 
...utan mer över varför den behövde så många stjärtar.
 
Skulpturen i sin helhet, ifall ni undrade.
 
Efter nästan fyra timmar på Konstnärligt campus så åkte vi ner på stan och handlade en kasse med mat och godis till kvällen som Pelle hämtade upp med bilen på väg hem från jobbet innan vi cyklade hem. Och vilken himla tur vi cyklade hem då, - efter en kvart hemma började det nämligen störthagla!
 
Filip värmer sig framför öppna spisen efter att frivilligt ha varit ute en stund och blött ned sig i hagelregnet.

Små blommor

 
Igår upptäckte Filip att vår gård äntligen var helt snöfri så då gick han på en liten upptäcktsfärd till skogsdungen bredvid oss. Jag tyckte han kunde titta efter blommor eller se om han hittade nåt annat fynd i skogen. Efter en stund kom han tillbaka glad i hågen och med en lite lätt mörbultad blåsippa till lyckliga mig. Vi får hoppas att lagen har överseende med fyraåringar som inte har koll på vilka blommor som är fridlysta!
 
Idag hade han varit på en ny upptäcktsfärd och hittat två större blommor, ett par tjusiga lilarandiga krokusar som nu får dela snapsglas med blåsippan som rätat på sig. De är de första vårblommorna jag sett i år, så himla fina!
 
 

Fem minuter vid Robertsfors bruk

Vår stuga ligger vid havet drygt en mil från Robertsfors. När mjölken tar slut så kan man antingen åka till Robertsfors eller till ICA Nära i Bygdeå som ligger något närmare men som är en mycket tråkigare utflykt. Jag väljer helst Robertsfors eftersom man då kan kika på lite annat, det är ju trots allt ett äkta om än litet samhälle, lite likt Norrfjärden där jag växte upp.
 
Inför lunchen i söndags åkte jag och Filip in till Robertsfors och handlade, och eftersom Filip följde med med ultimatumet att han skulle få gå lite så letade vi reda på Robertsfors bruksområde efter Coop och ICA-besöket.
 
Bruksområdet med kringliggande gårdar var mycket större än jag trott och där fanns mängder med fina gamla hus som visar på att Robertsfors en gång varit ett samhälle att räkna med på riktigt.
 
Tyvärr blev besöket kort - efter cirkus fem minuter var det bara hoppa in i bilen och åka tillbaka till ICA för då var Filip akut nödig. Jag hann ta nåra bilder:
 
Vi stannade vid vattnet vid själva kraftverket, precis bredvid ett stort spöktlikt hus med krossade fönster.
 
Synd att det här fantastiska huset fått förfalla.
 
Sen gick vi över den här bron...
 
...och tittade ner på det forsande vattnet.
 
Plötsligt sprang Filip tillbaka över bron för att lägga nåra små leksaker i bilen eftersom han blev rädd att de skulle trilla ner i vattnet. När jag gått ifatt honom hade han dessutom blivit sååå nödig så det var bara att hoppa in i bilen illa kvickt.
 
Några minuter senare befann vi oss här, på ICA:s kundtoalett och funderade över hur de gjort stengolvet.

Du kan amma här

Under dagen har vi till och från upprörts över en diskussion som min kollega Cecilia Holm/MammaMedia startade tidigt på morgonen, om vågen av hat mot öppet ammande kvinnor. Som Cicci blir jag så arg så jag vibrerar inombords, och jag vill därför dela med mig till er alla av hennes inlägg och har därför kopierat det och klistrat in det här nedan. Varsågoda och läs MammaMedias text, och sprid budskapet - DU KAN AMMA HÄR!:
 
Resten av detta inlägg är hämtat från Cecilia Holm/MammaMedias blogg:
 
Denna morgon börja INTE bra. Jag hör på P1 som vanligt, dricker mitt gröna te och slölyssnar på nyheterna. En av toppnyheterna är om att Sensus och amningshjälpen i Falun har gjort en egen variant av Gagnam Style för att inspirera och stötta nyblivna och blivande föräldrar i att våga och kunna ge sina barn mat när de är hungriga.
 
Det visar sig att filmen får en enorm spridning. Kul kan man tycka, det är ju det man vill när man kommunicerar ut ett viktigt budskap. Men nej, det visar sig att näthatarna vaknar och genast är beredda med våld och hot.
 
Dessvärre gör P1 genast misstaget, tycker jag, att ge hatarna rätt och de kopplar in Magdalena Ribbing som minsann tycker att man bör visa hänsyn, vara diskret och gärna stanna hemma. Hon har själv aldrig sett någon amma till exempel på Nobelfesten. Vem f-n har ens varit på Nobelfesten? Jag tycker att detta är ett exempel på hur kvinnokroppen sexualiseras.
 
Ett inte alltför ovanligt argument mot offentlig amning är att, Ja men hur skulle det se ut om jag slängde upp kuken på en restaurang? Som om kuken på något sätt kunde stilla barnets gråt och bota hungern. De som störs av att se en kvinna amma sitt barn måsta ta tag i den biten. Det handlar inte om sex. Jag känner att det är ett budskap till kvinnor att de ska stanna hemma och att den kvinnliga kroppen är ett problem.
 
Har någon sett Plura härja runt i köket med bar överkropp? Vilken funktion har hans nakenhet? På vilket sätt hyllas eller hatas han? Magdalena Ribbing hänvisar till det stackars barnets integritet! Ett hungrigt barn på bussen, i parken, på caféet eller biblioteket som får mat,värme och trygghet. Jag tror inte att barnets instinkt säger att - Nu känner jag mig allt lite kränkt! Läs mer här.
 
 
 Roligt, varmt och vänligt budskap med tanke att stärka föräldrar.
 
Jag har ju nyss läst ut Maria Svelands bok Hatet och gör naturligtvis kopplingar till det hon skriver, om positioner som flyttas fram, om antifeminsiter och islamofober som får formulera frågorna på dagordningen. Ett exempel är när man i en TV-debatt har rubriken, Hur mycket invandring tål Sverige? Om man ställer frågan Hur mycket rasism tål Sverige i dag, får diskussionen en annan inriktning.
 
Mycket intressant och för övrigt oerhört snyggt formgiven bok
 
Någon sa till mig, att man kan inte tolka allt utifrån genus och kön, man kan inte låta sig påverkas bara av att man läser Maria Sveland, Nina Björk eller Fanny Ambjörnsson. Men jag kan svara att det är inte allt jag tar till mig, jag läser DN, VK, Femina, Damernas Värld, M-Magasin, Resumé, jag ser på TV, lyssnar på radio, ser massa filmer och teveprogram, så nog får jag en annan bild också. Jag kan tycka att det inte är problemet att den starka fria kvinnan är överrepresenterad. Det är däremot ett problem att feminismen uppfattas som ett hot istället för som en möjlighet.
 
FN:s speciellarapportör om kvinnovåld Yakin Ertürk visar att det är en backlash mot kvinnor ur ett globalt perspektiv. Kriget mot kvinnor och flickor är den konflikt som skördar flest offer i världen, 1,5-3 miljoner dödas på grund av sitt kön, då är selektiva aborter och misshandel inräknat. De starka religiösa högerkrafterna i EU och USA har påverkat biståndet för familjeplanering och abort. Sedan 90-talet har biståndet till familjeplanering halverats vilket får till följd att tusen kvinnor per dag dör av osäkra aborter och bristande mödravård. Detta kan och bör man uppröras över, inte att kvinnor ammar sina barn offentligt.
 
Vita kränkta män skyller sina tillkortakommanden och personliga förluster på invandrare och kvinnor och de låter sitt hat spridas ofta anonymt via nätet. BURR!
 
Nu har jag fått en ny bok av kollegan Paul, vi får väl se hur upprörd jag blir över den. Läs trådar och kommentarer själv, hinner inte sammanfatta mer.
 
 
 
Lägg gärna ut bilder på Twitter, Facebook eller Instagram där du ammar eller flaskmatar ditt barn och  hashtagga #dukanammahär eller #dukanflaskmatahär
 
PUH! Jag är helt slut!

Söndagsfrukost i stugan

Lite mysbilder från söndagsfrukosten i stugan då Filip blev en eftersläntrare till frukostbordet. Elden sprakar i öppna spisen och Filip mumsar nöjt på en kaviarsmörgås. 
Vårat radhus i stan är så mörkt så det är så skönt komma till stugan där det är ljust och luftigt med fönster åt nästan alla håll.
 

Garderobsrensning - kom och köp!

 
Det här är min garderob. Ser den normalfull ut i era ögon eller har ni liksom mer plats över i era garderober?
 
Det går inte att få in en enda grej till i min fast jag gör nog mina försök. 
Det här är inte det enda heller, jag har sedan länge lyckats övertyga Pelle om att jag ska få använda halva hans då halvtomma garderob, samt att jag har stora skolådor under sängen och även på vindan.
 
Jag är stundvis less så jag kräks över hur fullt med kläder där är och över hur lite av det jag använder. Eftersom jag går upp och ner i vikt lite hit och dit så kan jag aldrig ha alla kläder, utan det är liksom alltid mängder med kläder som bara hänger där. Sen finns det kläder jag aldrig liksom fastnat för, även om de är fina.
 
Det går trögt att försöka sälja kläder på Tradera eftersom ett enda plagg kanske tar en timme att fota, redigera, skriva om, publicera, väga, packa och skicka. Och då tjänar jag kanske bara 30-50 spänn på den, om jag ens får den sålt! När jag stått på loppisar får jag också oftast bara sålt nåt enstaka plagg.
 
Säljer mina fina banana heels i svart mocka. Såå fina, men såå små. En liten 41:a eller stor 40:a.
  
Jag har funderat på att annonsera på blocket att jag har hemmaloppis nån vecka. Vet inte om det funkar. Är det nån som provat? Kanske jag kapitulerar jag till sist och lämnar det till Röda Korset eller Myrorna eller nåt liknande, då har jag i alla fall gett "pengarna" till välgörande ändamål.
 
Ja, ni kanske förstår problemet, men så tänkte jag så här:
 
Om du som läser detta har lust komma och handla fina plagg billigt i damstorlekar ca 46/48 och damskor i storlek 41 så hör gärna av dig så kan vi bestämma en tid för tittning. Inget köptvång! Maila mig på aniblo@hotmail.com
Ps. Jag bor på Haga i Umeå :) Ds.

Madcolors

 
 
Madcolors är en fotoblogg, Madcolors.blogg.se, och ett projektarbete som medieleverna Pedro Lima och Marielle Hägglund jobbat med under sitt sista år på Medieprogrammet. I dag hade de vernissage i gröna rummet, vårt lilla galleri här på Midgårdsskolan.
 
Pedro och Marielle på vernissagen.
 
Jag råkade få syn på deras vernissage och utställning på lunchen och blev så imponerad över deras bilder, så det fick helt enkelt bli ett blogginlägg av det :)
 
Här är några av mina favoritbilder, hämtade från deras blogg Madcolors.blogg.se:
 
Pedro Limas bilder:
 
 
Marielle Hägglunds bilder:
 

Frukta inte kondomen - Infokampanj för säkrare sex

 
 
 
Logotyp för infokampanjen Frukta inte kondomen. Länk till VLL:s sida för kampanjen.
 
Kommer ni ihåg när jag skrev om medietreornas arbete med och redovisning av en informationskampanj för säkrare sex? Inläggen hette bland annat Informationskampanj för säkrare sex och saker jag aldrig trodde jag skulle säga i ett klassrum samt Redovisning av infokampanj för säkrare sex.
 
Idag har vi lärare och eleverna blivit presenterade för slutresultatet, det har varit release för den färdiga kampanjen, av bland annat beställarna från VLL - Eva-Britt Carlsten och Kerstin Granberg Lundgren...
 
...samt Marcus Strandberg från the Core och Malin Johansson VD på Pondus kommunikationsbyrå.
 
Pondus jobb har varit att finputsa den elevproducerade kampanjidé som vann. De har behållit mycket av det ursprungliga, men lixom maxat det hela. Tillsammans med the Core har de gett logotypen 3D-känsla och skapat filmer med animerade frukter i 3D-grafik.
 
Flyers för kampanjen, gjorda av Pondus. Jag fick inte till så bra bilder på övrigt kampanjmaterial men jag kanske uppdaterar inlägget med bättre bilder senare.
 
Här nedan är de två störtsköna filmerna som the Core producerat med Pondus, fräscht roligt och fruktigt: 
 
 
 
De elever som gjorde det vinnande bidraget kan vara riktigt stolta över sin iögonfallande och roliga grundidé. Det är "mina" grafare Josef Holmgren, Amanda Kämpe och Mira Bergström som producerade formgivningen, Ellen Flodin, Sandra Walter, Fanny Danielsson, Nadja Wänting som fotograferade och Francisco Hansson som ansvarade för det textmässiga.
 
 
 
Så här såg ursprungslogotypen ut, skapad av Josef Holmgren. Här har han lagt ut hela den ursprungliga designen, där logotypen var i 2D och frukterna lite mer köttigt våldsamma :)

Boktips och länkar om pop-up-teknik

I inlägget jag skrev om workshopen i pop-up-teknik så lovade jag ju att jag skulle komplettera med boktips och länkar kring att jobba med pop-upteknik i olika form.
 
Marianne Laimer hade massor med bra billiga boktips och tips på länkar och hade även med sig ett par böcker som jag passade på att fotografera av. Hon har för övrigt skrivit om den workshop hon ledde hos oss, läs gärna här.
 
Boktips:
 
Marianne hade med sig följande pedagogiska (och billiga!) böcker:
Making mechanical cards - 25 paper-engineerd design av Sheila Sturrock finns för 127 kr på AdLibris och
The pop-up book - Step-by-step introductions for creating over 100 original paper projects av Paul Jackson finns för 159 kr även den på AdLibris.
 
Andra boktips är:
Designing sustainable packaging av Scott Boylston för 209 kr, AdLibris, en bok om förpackningar med fokus på att kunna jobba miljövänligt.
Special packaging från Pepin press för 203 kr, AdLibris, innehåller CD med mallar och demomaterial till specialförpackningar.
 
Advanced Packaging av Pepin Press, 226 kr AdLibris, innehåller mängder med förpackningsmallar, med bifogad CD-skiva där man kan använda mallarna rakt av.
Detsamma gäller för Basic Packaging, 185 kr AdLibris, som innehåller CD-skiva med mallar med lite enklare förpackningslösningar.
 
Länkar:
Robert Sabuda hemsida visar han bra pedagogiska beskrivningar i hur man skapar pop-up-effekt. Formgivningen vänder sig till barn, men pop-up-tekniken går ju att omsätta på alla möjliga typer av design.

Skymning vid stugan

Vi kom i lagom tid till den aprikosrosa skymningen vid stugan på lördagskvällen.
 
Det hade hänt massor med isen sedan sist vi var där. Flöden av vatten blänkte här och där och isen hade blivit blågrön.
 
Längst ut mot horisonten kunde man se en bred strimma av öppet hav.
 
Elefantstenen låg som vanligt ihopkrupen och sov nära land.

Gif

Jag nickar nöjt eftersom jag just har upptäckt att min jobbdator har en webbkamera och att man kan göra gif:ar väldigt enkelt på Gifyo.
 
Synd den blev så liten bara. Nån som vet nåt program där man kan välja egen storlek på gif:en?

Söndagsskräckis

Hux flux blev det en natt på stugan i helgen. Sent igår eftermiddag började nämligen Pelle prata om att han tänkte åka till stugan och byta oljefilter på mc:n, och då kände jag att jag ville jag haka på och övernatta.
 
Tidigare på eftermiddagen hade vi hittat en läskig app på min iPhone med monstermunnar, när vi kom fram till stugan så gjorde Filip denna beställning när jag berättat att man kan göra monster på datorn. (Vänta en stund, det tar nåra sekunder innan det händer nåt):
 
 Fult men kul't :)

Förkyld

Försöker illustrera min förkylning så smakfullt jag kan med denna bild av min snutna servett.
 
Jag vill hemskt gärna blogga om nåt kul men orkar inte riktigt för tillfället, har lite svårt samla tankarna och entusiasmen tillräckligt länge för att skapa nåt vettigare blogginlägg med den här förkylningssvullna hjärnan jag har just nu. Jag är absolut inte allvarligt sjuk, har inte ens feber, men det susar och sväller i huvud och hals. Jag tog också ut mig natten till fredag då förkylningen var i sin svidande linda och jag satt med lektionsförberedelse till klockan två på natten.
 
Man kan ju undra varför jag inte gjorde skolarbetet tidigare på kvällen, eller rent utav på dagen, men då kan jag berätta att datorviruset satte krokben för framförhållningen, samt att Filip ju varit hemma några dar pga sin förkylning och han uppskattar verkligen inte att man sitter och gör saker utan honom. Pelle har varit hemma med Filip på dagarna men jobbat kväll denna vecka, ifall ni undrar.
 
Nu vet ni var jag är i alla fall. Och jag återkommer snart, väldigt snart.

Dagens tips för att få städat!

 
Ett dagens supertips från mig till er: Se till att din dator får virus så får du anledning att städa! Ingen dator = inget datorjobb = tid till annat.
Jag valde städa mitt skrivbord denna gång, igår när min dator drabbades av virus. Förra gången det hände sorterade jag och fick upp en h-vetes massa elevarbeten på väggarna i korridorerna.
 
Stackars mina kollegor har uppenbarligen inte haft virus på sina datorer. Mitt skrivbord såg tidigare ut lite som en blandning mellan Mickes (till vänster i bild) och Ciccis (till höger i bild). Jåjåmensan.

Kort med enkel pop-up-effekt

Nu tänkte jag dela med mig av en råenkel pop-upplösning som var en av de första övningarna jag provade på workshopen igår. Det här är så enkelt att det kan passa att göra med en 5-åring om man råkar ha en (alltså ett 5-årigt barn, inte en apa eller hund eller nåt sånt, bara för att klargöra).
 
Kanske är jag lättroad, men jag tycker det blir en fin effekt med liten ansträngning:
 
Hit ska vi, ungefär så här blir kortet i slutändan om du följer min övning.
 
1. Vänster bild: Välj två stycken papper i samma storlek. Det du vill ska vara yttre kort kan gärna vara tjockare och det inre kortet som ska ha pop-up-effekt kan vara lite tunnare. Det inre kortet kan vara ungefär som ett lite tjockare ritpapper.
2. Höger bild: Vik de två pappersarken på mitten.
 
3. Ta därefter ett runt föremål, eller en passare, till hjälp för att rita en halvcirkel på den vikta sidan av det inre kortet.
 
4. Klipp remsor in mot linjen som markerar halvcirkeln.
 
5. Vänster bild: Vik flikarna först åt ett håll, vänd kortet och vik åt andra hållet.
6. Höger bild: Platta till flikarna och öppna kortet.
 
7. Vänster bild: Böj försiktigt flikarna i riktning utåt från kortets vikning.
8. Höger bild: När alla flikar är utvikta borde det se ut ungefär så här.
 
9. Vik ihop kortet med flikarna fortfarande vikta utåt.
 
10. Pressa därefter hårt utifrån hårt på alla kanter så att vikningen blir hårt och skarp.
 
10. Öppna kortet och det borde se ut så här. Nu är vi nästan färdiga.
 
11. Det här är frivilligt, men jag kapade av kanterna på det inre kortet så att det skulle bli lite mindre och en röd ram skulle bildas runt omkring det.
 
12. Vik ihop det vita kortet och använd helst flytande lim på baksidan av kortet. Har man flytande lim blir det lättare att försiktigt skjuta det inre vita kortet på plats inne i det yttre kortet.
 
13. Ja då var vi här igen. Så här ska det alltså se ut ungefär när det är helt klart!

Workshop i pop-up-teknik

Ett av arbetsborden i slutet av dagen.
 
När jag kom hem från jobbet idag var jag lätt euforisk eftersom det varit workshop i pop-up-teknik hela dagen.
Så otroligt kul! 
 
Noomi Lahti Sandberg instrueras av Marianne Laimer.
 
Jag hade bjudit in konstnären Marianne Laimer som är en riktig expert i ämnet, och hon ledde full av tålamod mig och mina medieelever i årskurs 2 som går grafisk profil. Det blev som en fortbildning för mig också, bland de mest givande jag varit med om :)
 
Delar av klassen i början av workshopen.
 
Det var ren flax att jag i höstas råkade på Marianne Laimer och hennes talanger, hon råkade nämligen ha utställning i Folkets Hus i samma veva som vi var där med alla medieelever för medietreornas informationskampanjredovisning. Jag bloggade om hennes utställning då; Papperskonst - Den skulpturala boken, där jag berättar mer om hennes arbete med "Artist's books".
 
Julia Hedlund in action.
 
Marianne började mjukt med oss, vi fick följa mallar till enkla men roliga folderlösningar som man sen kan utveckla vidare med pop-up-effekter.

Här ovan är några foldrar jag klippt ut. Tanken är att man ska kunna använda flikarna och de olika höjderna till att göra textmässiga och bildmässiga effekter. Och då även lägga till pop-up-effekter som sagt.
 
Trestegsbilder där jag öppnar mitt pop-up-kort med ett hus.
 
Vi slutade med dennna den pilligaste men kanske tuffaste pop-up-övningen; att göra ett pop-up:ande hus. Hur coolt?!
 
Marianne Laimer hjälper Cajsa Nilsson med hennes idé till att konstruera ett pop-up-hus med konformat tak.
 
På slutet av dagen fick eleverna jobba fritt med att skapa egna idéer till pop-up-effekter. De hann inte på långt när färdigt så vi får lov att forstätta med arbetet även nästa lektion fast det blir ju utan Mariannes experthjälp då.
 
Ebba Zingmarks och Noomi Lahti Sandbergs bord såg ut som ett slagfält, precis som alla andra bord :)
 
Förhoppningsvis får jag chans att visa upp elevernas färdiga alster här i bloggen om nån vecka. Ska bli så spännande att se vad de gjort!
Jag återkommer med en manual till en kortlösning som Marianne visade som är både snygg och genial i sin enkelhet, samt lite bok och länktips...

Kimono

Savannah Holly Kimono/Nelly
 
Min kimonoförtjusning håller fortfarande i sig... visst är det här en vacker från Nelly?
Det är tydligen inte bara jag som gillar kimonos, trenden verkar också hålla i sig och man hittar kimonos både här och där i webbutikerna. Trots att det finns en del att välja på så är det inte SÅ många jag vill ha faktiskt, den här är nog den enda just nu.
 
Den här kimonon skulle jag knappast bära till bikini men gärna till jeans, ungefär så här.
 

Gulligt främmande

Den här lilla damen har varit på besök hemma hos oss idag, nyklippt och fin. Hon heter Ella och är en pudel-/tibetansk spanielblandning och vi lånade henne av min vän Linda i ett par timmar.
 
Ella är supersnäll och perfekt för Filip att umgås med eftersom han är lite ovan och rädd för hundar och behöver träna sig lite. Vi har faktiskt fått låna hem Ella till oss tidigare, en gång till och med tillsammans med sin hundkompis Panter.
 
När vi först hämtade Ella idag vågade Filip knappt vara i närheten av henne, men ganska snabbt när vi kom hem med henne till oss såg det ut ungefär så här...
 
...och så här.
Hon är en lugn liten dam, men Filips stora gummispindeln blev hon lite småbusig över till en början. Fast det la sig ganska snabbt trots att Filip gjorde sitt bästa för att uppmuntra.
 
Till och med när hon fick ha den som huvudbonad så behöll hon lugnet. (Linda! Jag lovar detta pågick högst 10 sekunder! :) )
 
Ett tag fick hon vara ute på altanen med Pelle och Filip. När plötsligt alla gick in kom hon efter och såg lite frågande ut. 
 
En sån fin liten hund! 

Pubkväll

Det blev en jättetrevlig pubkväll igår. Vi började på Bishops och hamnade sen vid baren här på Pipes of Scotland.
 
Kameran jag hade med mig från jobbet hade nån märklig widescreeninställning som jag inte fick bukt med så därför är bilderna så märkligt avlånga. Men det blev rätt fint ändå.
 
Jag var ute med fina vänner, Marit till exempel...
 
...och Ann-Sofie och kusin Maria :) Jag själv passar på att visa upp min typiska vinsnyggpose med kameran lite från ovan. :)
 
Idag är jag ensam hemma hela dagen, Pelle och Filip har åkt för att fira Pelles mammas födelsedag. Har varit duktig seg efter gårkvällen så det har varit filmtajm hela dagen hittils. Fast nu kvicknade jag till tillräckligt för att göra ett blogginlägg i alla fall :)

Pop up-kort med blommor

Jag gjorde ett pop up-kort med sju blommor i eftermiddags. Svärmor fyller år och ska få ett fint kort. Jag har inte gjort så många pop up-kort så när det funkade blev jag så jäkla nöjd! :)
 

Det är inte så svårt att göra kortet, men man behöver följande:

  • 7 stycken A5-ark (dvs fyra stycken A4-papper som man delar av på hälften) i valfri färg till att göra blommorna
  • en tuschpenna i valfri passande färg för att rita strecken från blommans centrum
  • ett lite tjockare A4-papper till själva kortet
  • dubbelhäftande tejp, eller klister + tålamod :)
  • sax
    ...samt denna manual: Pop up-kort med sju blommor


Last Woman Standing

Nu är jag sist kvar här salen efter veckans sista lektion. Ska snart dra hem och pilla i mig lite mat och pilla på mig lite mer smink eftersom jag ska möta upp med en vän och min kusin på en pub lite senare.
 
Apropå att vara sisten kvar så passar det ju att visa en bild på några elever på skolan som deltar i tävlingen Last Man Standing, de verkar dock vara mer "women" än "men" vad jag tycker mig se. Kollegan Erik tog bilden idag i korridoren.
 
Varje år den här tiden så ser man mängder med elever förklädda till oigenkännlighet, och det är just för att de deltar i Last Man Standing. Om man inte visste vad de höll på mig skulle man väl bli rädd :)
 
Jag har inte riktigt koll på tävlingsreglerna i detalj, och de är ganska krångliga, men som jag förstår är det viktigaste att varje deltagande elev får en lapp med ett namn på en annan tävlingsdeltagare som de ska leta upp och "döda". Till sist är det bara en enda tävlingsdeltagare kvar, den som vinner och med andra ord blir "Last Man Standing".
 
De här deltagarna i bilden har satsat på att göra sig oigenkännliga för att slippa bli "dödade".
 
Nej, nu ska jag packa ihop mig och fara hem. God fredag på er! :)

Älskade lilla jobbiga

Filips och min kopierade hand.
 
Filip var med mig en stund på jobbet häromdagen, och vi kopierade våra händer i skolans läskiga lysande stora kopiator, och han följde med och fixade några ärende för releasepartyt. Överlycklig försäkrade han mig om att det var den bästa dagen i hans liv!
Filip älskar nämligen att vara med på mitt jobb, att träffa mina snälla arbetskamrater som han träffat sedan han var liten bebis.
  
Lilla Filip fyra år, det är inte alltid han är så nöjd som ovan. Ibland vill man flytta hemifrån för att han är så jädra jobbig. När man ibland inte leker och underhåller i den takt han vill är man i timmar dum dum dum mamma och INTE hans bästa kompis alls, man blir påpucklad och sparkad om och om igen och leksaker och prylar flyger runt tills man tvingas säga till på skarpen och stor gråt uppstår.
 
En annan dag, eller ibland till och med bara en stund senare, blir man superälskad och översköljd om och om igen av kramar och ömhetsbetygelser och man får veta att man är hans bästa kompis och gulligast, gosigaste och finaste mamman i hela världen. Då är det lätt värt de där jobbiga stunderna och dagarna, känslan av att få vara så viktig och älskad av den här lilla killen.
 
Men om det är jobbigt för mig så kan man bara tänka sig hur jobbigt det måste vara för honom att översköljas av alla dessa känslor som kommer med att växa upp. Det är som jag med pms x 100.
 
Bäst fungerar samlivet när vi alla är mätta och utvilade och orkar med fyraåringstempot. Sämre fungerar det med det motsatta och när det blir för många understimulerade dagar utan jämnåriga kamrater, som på påsklovet nu senast:
 
Rastlös Filip i stugan i färd med att hitta på nåt att göra.
 
"Filip, släng inte iväg de där verktygen".
 
"Nej, slå inte crocketklubban i backen, den kan gå sönder!"
 
En promenad med pappa för att bli av med lite av det rastlösa.
 
Att Filip har blivit så förtjust i att rita har senaste tiden varit en räddning vid rastlöshet. Här pratar Pelle och Filip om en bild som Filip ritat.
 
Den här skattkartan gjorde Filip för ett par veckor sedan. Där finns bläckfiskar och vägar som leder till skatter eller till fara (min dödskalle).
 
Ett flygplan, med hela familjen i orange tusch längst fram.
 
Och så en robot förstås.

Releaseparty för Mindyard

 
Äntligen är den släppt! Idag hade medieeleverna i åk 2 releaseparty för skoltidningen Mindyard som de jobbat med hela denna termin och lite av förra.
 
Den är en stor urladdning psykiskt när den är klar eftersom vi jobbat med den under så lång tid och för att arbetet innehåller så många komponenter och det då blir sån anspänning under hela processen. 
Jag vet inte om de andra profillärarna i text/journalistik och foto känner samma sak, men vi som har hand om det grafiska ska ju liksom hålla ihop det hela och är ju också sist i processen. Om nåt inte fungerar på vägen i arbetet med tidningen så blir det lätt en ganska stor dominoeffekt, det berör liksom alla länkar i kedjan, och grafarna drabbas hårdast eftersom vi är i slutet av kedjan.
 
Om något sen inte klaffar på slutet, vid deadline, så finns heller helt enkelt ingen mer tid för grafarna att lösa problemen. Eleverna har ju andra lektioner att passa, och då faller bördan liksom i mitt knä. 
Det stressar mig enormt eftersom det är så oberäkneligt vad som kan bli fel. I år var det några bilder som absolut inte ville exporteras med filerna som skulle till tryckeriet, de hade gått sönder på något sätt, och vad fan gör man då när alla gått hem och tidningen ska till tryck och jag har fullt med lektioner nästa dag och man inte har en aning om vem som fotograferat just de bilderna?
 
Det är ju bara att försöka chilla och försöka tänka att det kommer lösa sig. Denna gång hade jag tur, hela versioner av bilderna fanns på en annan plats på nätverket och jag kunde byta ut filerna. 
Så det är just det att man inte har någon kontroll alls på vad som kan gå fel, det blir liksom en överraskning. Hittils har det enda jag "bara" behövt betala med varit ett antal timmars extrajobb, och vissa år har det inte varit några fel alls. Men stora skräcken vore ju att en deadline upptäcka att hela tidningsfilen gått sönder!
 
Ändå är det lustigt, detta är ju verkligen ett av mina favoritprojekt. Lika glad över att denna tidning är klar och allt är över är jag lika glad över att vi ska göra en ny nästa år! :)
 
Fotoeleven Anna och Grafeleven Julia dansar en lättnadens dans (?) på releasepartyt.
 
Ursäkta fulbilderna, jag hade bara min iPhone med mig. Kollegan MammaMedia kommer säkert snart lägga ut finare bilder från releasepartyt.

Frustrationen över citatutationstecken

Äkta citattecken i typsnittet Bodoni MT Bold.
 
Det är så frustrerande när man skriver ett inlägg (som t.ex. mitt föregående inlägg) och använder citattecken (har tillslut lärt mig att det heter just det och inte citationstecken, situationstecken, apostrofer eller nåt annat totalt galet) och det omvandlas till frågetecken när man publicerar inlägget.
 
Riktiga citattecken ska krulla sig som två nior (99) eller se ut som två kilar bredvid varandra. Men på svenska tangentbord har vi istället för citattecken tecknet för tum. Vilket ju är helt logiskt eftersom det är ett mått som vi i Sverige ju använder hela tiden... INTE.
 
Jag har ingen aning om hur man får till ett citattecken i html-kod för bloggen, men om jag ser ett på nån sida, som den jag länkar till här nedanför, så har jag kopierat tecknet och klistrat in i inlägget och det fungerar. Så nu fungerar även det föregående inlägget.
 
Läs mer om citattecken här på Computer Swedens språkwebb om du vill nörda lite :) 

”En dag i klassrummet” (Horror)

Med stolthet ska jag nu visa upp och berätta om vad jag jobbat med hela dagen!
Jag har gjort en horrorfilm med hjälp av kollegan Maja. Den blev lite ”The Ring möter zombiesar” typ. Kolla här:
 

En dag i klassrummet from Anita B Johansson on Vimeo.

 
Tror ni jag blir superlärare nu, med minst 5000 kr mer i månaden? Det bara måste jag ju, med den kvalitén på lektionsmaterialet! ;-)
 
Det har varit lite snack idag om att Fridhemsgymnasiet blir de första i Umeå med så kallade superlärare (eller karriärstjänster som det egentligen heter, men det är roligare säga "superlärare"). Vår rektor har skickat ut information kring det, vilka regler som Skolverket satt upp omkring det och lite mer.
Jag konstaterade för mina kollegor att jag nog inte kan bli en superlärare för jag orkade inte ens läsa igenom informationsmaterialet om hur man blir en. Suck.
 
Om ni undrar om filmen jag gjort så ska jag berätta att det är en exempelfilm till mina elever som ska jobba med en videouppgift. Uppgiften, eller övningen, går ut på att eleverna ska lära sig grunderna i hur man redigerar och skapar en film.
 
Och jag har inte bara gjort den där filmen idag. Jag har sett över kameratekniken och gjort en manual för hur man online kan konvertera kamerornas MP4-filer till AVI-filer för att det ska gå att redigera klippen från kamerorna i Movie Maker som inte accepterar MP4-filer.
 
Jag har även gjort en enklare manual för hur man jobbar i Windows Movie Maker. Också har jag gjort mitt bästa för att jaga ihop och ladda kameror så att de 48 eleverna ska kunna jobba i grupper om 3 och göra denna övningsuppgift (jag har fått tag på 11 kameror, håller därför tummarna för att nåra elever är sjuka/borta, annars får vi väl använda mobilkameror).
 
Så just nu känner jag mig faktiskt som en superlärare.
 
Det är bra länge sedan jag höll på med rörlig bild i skolan kan jag säga, minst 6 år sedan, så jag är lite nervös. Nu håller vi tummarna för att det hela går vägen och att tre lektioner räcker till uppgiften! :-)

Ursäkta men jag har faktiskt inte tid med bloggen just nu...

...jag har nämligen blivit fullständigt fast i tv-serien Game of Thrones
 
"Alla" har ju pratat om den nya fantasyserien hur länge som helst så tillslut kände jag att jag ville ge den en chans.
 
 
Så det började i lördags med att jag lite halvengagerat såg det första avsnittet. Därefter har det eskalerat till att jag inte kan tänka på annat än nästa lämpliga tillfälle att se ett avsnitt eller en bit av ett avsnitt. Dvs vid frukostbordet, på toaletten, medan jag håller Filip sällskap när han ser barnprogram, också håller det på så där. 
 
 
För den som inte vet kan jag berätta att serien är bland de mest påkostade hittills och är fylld till bredden med blod och lömska mord, avrättningar, lämlästningar, tortyr, bästa vänner som blir mordiska ovänner, ränksmidande, ljuva horor, gudinnor och mödrar, en massa knullande och våldtäkter hit och dit, spöken och vålnader, magi, drakar och jättevargar, årstider som räcker flera år och en annalkande flerårig vinter med en kyla som kommer att försätta folk i de mest vidriga situationer.
 
Kärnan i berättelsen är vilket fall striden om kungatronen (tronerna), och det är många som vill åt den (dem). 
 
 
Även om Game of Thrones får höga betyg av både IMDB och recensenter så inser man ganska snart att den absolut har sina svaga punkter. Jag menar om nån nu ska hitta på en helt ny alternativ medeltida verklighet, där man har möjligheten att hitta på precis vad som helst, men ändå väljer att göra de dominerande männen till grymma starka manliga män och kvinnor till antingen horor, häxor eller ljuva gudinnor (finns någon stark kvinna så är hon lesbisk och har typiskt "manliga" drag) så kan man väl säga att man hört historien förut.
  
Men spännande är det och påkostat är det. 
 
Men vänta vad gör ni? Sluta med det där! 
...Jobbigt när man hittar en bild där skådespelarna är "ur" rollerna och skämtar med varandra när man vet att de helst vill hugga halsen av varandra.

RSS 2.0