Gott Nytt År 2016!

Hörni! 2016 - det ska bli ett riktigt bra år!

Årssammanfattning av 2015

Likt många andra bloggare så har jag tittat igenom mina inlägg för 2015 och gjort en årssammanattning. Halvkul att titta på kanske eftersom det är gamla nyheter men praktiskt för en sån som mig som har dåligt minne och som då slipper jag läsa igenom alla inlägg om jag blir sugen på att veta vad jag gjorde 2015 :-)
 
JANUARI
Januari var frostigt vackert men jag längtade mest över att slippa konflikter med sonen och få honomt att somna lugnt på kvällarna.  
 
FEBRUARI 
I februari köpte jag bil och då äntligen vände det för mig och Filip, stressnivån sjunkte rejält för oss båda.  Vem kunde tro att en bil var svaret på en nästan konfliktfri tillvaro? 
 
Min söta mamma kom också och hälsade på för att fira min födelsedag. 
 
MARS 
Under den här tiden var det slående fult och skräpigt överallt i Umeå, orsakat av alla skräpiga byggarbetsplatser och det blåsiga väder som spred skräpet över stan. Filip genomled sista tillfällena i dansgruppen han deltog i på Balettakademin. Senare på hösten försökte vi få med honom i en hip hop-grupp men då sittstrejkade han på passen så nu är det nog slut med danskurser för den här killen!
 
APRIL
Jag påskpyntade och det milda vädret och den tidiga våren skapade sug efter utflykter, så jag, Filip och Pelle åkte till Höga Kusten och åt god påskbuffé på Björkudden Hotell & Restaurang. 
 
På påsklovet sen åkte jag med en överlyckligt euforisk son till Teneriffa, a.k.a "paradisön" enligt Filip :-). 
 
MAJ
I maj åkte vi och utforskade våren vid Norrmjöle havsbad och pinnsamlaren Filip plockade med det han orkade bära. I Vänortsparken vgladdes jag över att det växte så det knakade. 
 
Fina vännen Anna-Karin och hennes Lennart gifte sig och jag blev betrodd att fotografera och delta vid vigsel och på bröllopsmiddagen. 
 
JUNI
Den 6 juni fyllde mamma 80 år och vi samlades hela närmsta släkten att fira henne i Piteå. Hon själv var nästan nyss hemkommen från en New York-resa hon fått av min äldsta bror Peter i födelsedagspresent. (min svägerska Lisa har tagit fotot) 
 
När semestern startade så började jag nästan levitera av lycka, ÄNTLIGEN veckor utan måsten och tid till timvis med pyssel med liten Filip! Nånstans där bestämdes också hastigt och lustigt att jag, Filip och Pelle skulle åka till ett vackert om än ganska regnigt Gotland i några välfyllda dagar. 
 
JULI
Juli spenderades mycket med Anna-Karin och hos hennes och maken Lennarts nyinköpta villa med vacker trädgård i Obbola. Hon köpte ny kamera och vi åkte på en fotoexkusion och loppisrundor titt som tätt. En besatthet som satt kvar hela sommaren hos mig - har handlat på loppis som aldrig förr!
 
AUGUSTI
I augusti åkte jag och Filip till mor och far i Piteå och sen vidare på en jättemysig Norrbottenstripp till bror Dans stuga och våra rötter kring Valvträsk. I slutet på augusti följde jag båtarna på stugsista i Umeå med kameran från älvkanten. 
 
SEPTEMBER
I september försökte jag överleva chocken över att ha börjat jobba igen med fortsatta tripper till loppisar. I samma veva började alla höstaktiviteter, som t.ex. barnkalas på Leos lekland som har varit höstens innegrej. 
 
OKTOBER
Den milda oktober skapade lite badlust vid havet och vi firade halloween med ett nytt effektfullt spöke. 
 
NOVEMBER
I november åkte vi upp till Piteå för att först fira Filips födelsedag och nästa dag fars dag för Eskil.
 
DECEMBER
I det milda december började vi julpynta och se fram emot julen samtidigt som Umeå bjöd på vacker solnedgång. 
 
Det var min årssammanfattning för 2015, hoppas jag inte missat något större nu!

Span på mellandagsrean

Jag är lite sugen på att kolla in mellandagsrean och har spanat in lite (mycket!) grejer på H&M Home... vi kan ju låtsas att jag inte har fullt i skåparna med ljuslyktor, vaser och fat osv ochi såna fall så skulle jag nog köpa några av följande prylar...:
 
 

Julen

 
Igår kväll kom vi hem från julfirandet i Piteå hos min mor och far. Det var himla mysigt och blev en extremt lugn jul eftersom Filip blev sjuk i hög feber. Han kräktes också vid febertopparna. Det började på julafton men vi firade ändå som planerat men på juldagen var han helt däckad hela dagen. Inga fler släktingar vågade då komma på den inplanerade annandagsmiddagen.
 
Lite så här såg dagarna ut:
 
Vi kom till Piteå på kvällen innan julafton och när vi vaknade dagen efter var det raska puckar att fixa med det ena och andra, som t.ex. att hålla Filips panna medan han kräktes och fixa griljering av skinka. 
 
Min insats var dock minimal motför min ömma moders som jobbade på som en liten gnu.  
 
Så kom Kallaxgänget som bestod av min bror Dan med tjej Lisa, sonen Kalle (till vänster i bild) och Lisas pappa som bilat upp från Storvreta (ligger utanför Uppsala). Tomten kom förstås också, efter maten och Kalle Anka. 
 
Paketutbudet för oss vuxna var skralt, egentligen skulle vi inte ha nåra alls pga att minimera stressen främst för min mor och far, men jag tycker det är så sorgligt tråkigt att inte få klappar så jag köpte nån liten grej åt dem och en åt mig själv så vi skulle ha nåt att prassla med. 
 
På juldagen låg Filip hela dagen så det här är en bild från julannandagen då han piggnat till något. Om ni undrar vem som gjort den otroooligt tjusiga stora målningen med stenmotiv på väggen så är det jag medan jag fortfarande hade tålamod för sånt för över 20 år sedan :-).
 
Det var kallt blåsigt och halt ute så vi satt mest inne och konstaterade att det var klart och vackert på himlen. 
 
Den lilla julgranen mamma skaffat speciellt till den här julen. 
 
Har här lyckats fånga Piteås stolthet Kappa (fabriken i bakgrunden) och mors och fars julstjärna. 
 
Och Filip han ritade och ritade. Också spelade vi de roliga spel som han fått i julklapp. Det är nog första året han riktigt tyckt det varit roligt med spel, han har ju inte så bra tålamod alla gånger :-) Jag trodde han blivit feberfri på annandagen men plötsligt fick han feber igen dagen vi skulle åka hem. 
 
Och så här såg min styfar Eskil ut och mamma Haldis ut när vi lämnade dem på förmiddagen igår. Skitsura för att vi skulle åka. ..Närå, bara skoja :-) Hade bara lite otur att de såg så allvarliga ut när jag fotade dem. 
 

God Jul!

En julhälsning till er - så här blev julkortet jag berättade att jag fotograferade för en dryg vecka sedan. 
Må gott och njut och ta det lugnt nu! Kram/Anita

Solnedgång över Umeälven

 
När jag och Filip var på väg hem från att ha ätit lunch på Bishops Arms skymtade jag plötsligt en färgexplosion på husfasaden av Väven och nere vid älven. 
 
Vi styrde snabbt kosan ner mot vattnet. 
 
Man får ju inte missa en solnedgång i rosa.
 
Det här flotta huset var lite extra i fokus för det fina ljuset. 
 
Det var flera som stannade och fotograferade solnedgången. Inne på Vävens café Fika såg jag en som höll upp sin iPad där hon höll på att Skypa med nån gammal farfar/morfar så att han skulle få se. 
 
Vävens belysning matchade solnedgången. Förmodligen inte en slump att de valt just de färgerna. 
 
En sista bild... 
 
...innan vi gick hemåt. 

En fjärde advent-hälsning

Önskar er en fin fjärde advent med denna i mina ögon oemotståndligt julfina lånade gif: 
 
 
 
 

Tips på julpyssel - DIY

Det är ju så himla kul att julpyssla, eller pyssla över huvudtaget, så jag har sammanställt några idéer från Pinterest som jag går igång på jättemycket. Jag själv har ovanligt nog flera dagar ledigt mellan julavslutningen på jobbet och själva julafton så jag skulle då ha tid. Det är mer det med plats som är problematiken - jag har rätt så fullt med julgrejer i nuläget :-)
 
Färgerna i de olika pysselexemplena är kanske inte alltid juliga (juliga färger = rött, grönt, vitt, guld, silver, glitter) i de olika exemplen men man får väl försöka tänka sig det. 
 
Supersnyggt på vilken vägg som helst i hemmet känner jag! Vissa av dessa är ju köpes, men kompositionen och idén att sätta dem på väggen på det här viset är ju DIY. Såna här små och stora julstjärnor finns bland annat att köpa på Åhléns har jag lagt märke till. 
 
Här är annars en enkel manual för hur man kan göra egna pappersstjärnor.
 
Också den här klassikern, som jag i och för sig aldrig gjort själv men som verkar vara vanligt förekommande pyssel.
 
Såna här pappersbollar är ju en personlig favorit. Går att göra både av silkespapper och servetter. Ni hittar fler tips på hur man gör i mitt gamla inlägg: Papperspyssel - blomma av servett 
 
Girlanger av olika slag är ju också fint och lätt att göra. Här cirklar stansade i glittrigt papepr och sen ihopsydda på symaskin. 
 
Guldsprayade och glittrade kottar där man skruvat fast en liten sån cirkel med skruv att trä snöret igenom. Såg liknande skruvar på Clas Ohlson häromdagen. 
 
Här var det väldigt våriga färger, men såna här pappersgirlanger kan man ju variera hur mycket som helst. Tänk så fint att göra bara i naturpapper (från papperspåsar tänker jag) eller glittrigt papper. 
 
Till sist några tavlor jag tänker skulle kunna vara fint att ha som juldekoration men kanske också att ge bort i julklapp om man vill budgettera men ändå vill ge något personligt. En tavla med eget motiv och ljusslinga bakom. Se nedan för konstruktion:
 
Man köper en färdig duk med ram på exempelvis Claes Ohlson, skapar ett valfritt motiv, prickar hål med kanske en smal mejsel och sticker in lampor bakifrån. Fint!
 
 
Den här papperstavlan var ju fin i sin enkelhet: Själv skulle jag göra den med enbart vitt papper för att få fina skuggeffekter, eller kanske juliga färger (ja ni vet: rött, grönt, guld, silver...). Det är nog bra om man köper ganska tjockt papper så att "hörnen" på de vikta formerna blir skarpa och fina.
 
Också till sist dessa fjälliga tavlor. Dekorativt och enkelt. 

Julgranen är pyntad

 
I lördagskväll efter flera timmars grejande stod äntligen granen pyntad. ALLTSÅ vad kämpigt det är att få upp en sån där julgransbelysning som är seriekopplad! Jag fick nypa loss ljusen flera gånger och placera om dem för att de skulle spridas jämt över granen och samtidigt få kontakten att hamna bakom granen i riktning mot strömuttaget. 
 
Lite lutar den eftersom skruvarna i julgransfoten som följde med tappat gängningen och jag var tvungen hitta andra metoder för att få den att stå i foten. Man får vara glad att man inte har hund som kan stöta till den eller en ettårig bebis som står och rycker i den för då skulle den välta. 
 
Hur som helst, fin blev den. Jag är nästan lika stolt som om jag huggit granen själv och inte köpt den på Biltema :-) 
 
Julprydnader som Filip gjort under årens lopp skapar fina minnen bland vanliga julpumlor. Som t.ex. den här målade och glittriga kotten han gjorde när han kanske var 3-4 år gammal. 
 
 
Det var det. Nu ska jag gå och vila för jag mår inget bra. Vet inte vad det beror på, om det är min förkylning som som jag burit på en månad som liksom inte vill släppa, eller om det är något annat. Jag mår lite illa, är konstigt trött och liksom förkyld i huvudet med mera. Jag ska ringa sjukvården i morgon och höra om jag får komma och kolla mig. Får se hur det går med resten av veckan. 

Tomtenissen i parken

 
Idag tog jag Filip till parken med målet att fotografera till julkort. Vi hade tur med vädret eftersom det inte var så kallt och ändå frost på träd och mark. Det är inte lika fint som om det skulle varit snö men frost ger ju ändå lite juligare känsla. 
 
Det gäller att jobba snabbt med Filip, han har inte så mycket tålamod också har han en hel del egna idéer på hur han ska posera. 
 
Jag hade gärna klippt hans lugg lite också men det gäller att välja sina strider när man vill ha tjänster utförda haha!
 
Jag hade redan tidigare i veckan planerat att jag skulle fota Filip som tomte idag så jag blev något överraskad när jag kom till han skola och såg att han målat en massa gröna streck i sitt ansikte för kul skull. Han tänkte ju inte på att han skulle bli fotograferad. Som tur var hade de bleknat tills idag. 
 
Julbocken fick vara med på ett hörn. 
 
Bara lite fina barr. 
 
 
Det färdiga julkortet är inte med här i inlägget eftersom det känns tråkigt att visa det här om man ska skicka det till någon men jag kan avslöja att det blev rätt uppstyrt :-)
 

Efter premiären

Här, på Stora Hotellets inomhusservering, hade jag velat sitta igår efter premiären av elevernas utställning på Kvinnohistoriskt museum (ni kan läsa mer om utställningen i min jobbrelaterade blogg i inlägget Premiären för Kända kvinnor) då jag var helt utpumpad efter anspänningen att få se resultatet och att jag skulle upp på scenen och prata ett par minuter. Jisses alltså vad jag kan överreagera över att prata inför okända när det inte handlar om undervisning! Jag måste prata mer inför random människor så jag kommer över detta. Det är en helt annan sak i ett klassrum.
 
En stor kall öl, kanske vid just detta bord, hade suttit fint. 
 
Eller ännu hellre, - i en av de här sköna blå fåtöljerna.
 
Nej istället var det dags att ta sig hemåt och börja med betygsättning. Jag ligger jobbigt efter pga att jag varit sjuk lite de veckor då jag inte har Filip och när jag har Filip så finns noll ork över nuförtiden. Jag är en trasa varenda kväll han gått och lagt sig. 
 
Ute var det blida och halka.Och ganska fint med alla ljus i mörkret som reflekterades på gatorna.

Andra advent

 
Vaknade upp idag till ett vackert morgonljus (=sovmorgonsljus) likt det i bilden ovan, fast utan gnistrande snö utan snarare med blida, blöta och halka :-).  Så jag tänkte jag skulle skicka er en adventshälsning - ha en riktigt fin dag! 
 

Julstämning

 
Nu har vi kommit in i riktig julstämning här hemma. Det kändes lite ovant och plötsligt med allt julpynt först men nu efter en dryg vecka känns det mysigt, ombonat och varmt och jag bränner ljus så att fönster och inredning förmodligen blir alldeles sotiga :-) 
 
Det har ju också varit dags att börja öppna kalenderluckor varje morgon vilket det tar en hel del tid från morgonrutinerna då det lätt blir lite ståhej och pyssel med innehållet. 
 
En av Filips kalendrar är en sån där som ska fyllas med små paket av tomten, eller typ mig då, inför varje morgon vilket varit lite småknivigt att lösa eftersom det jag inte hunnit skaffa nåra små presenter.
 
Hittlis har det väl gått sisådär med dessa kalenderpresenter men idag blev han jättenöjd; jag hade gjort en "tecknad film" i ett post-it-block, ni vet en sån där animering där man ritar figurer på olika positioner på varje sida i ett block och när man bläddrar bladen snabbt så rör sig figurerna.
 
Filip tog förresten inte av sig tomtedräkten på hela helgen när han kom till mig och fick se allt pynt. Det är ju bara så himla mysigt med en velourmjuk tomtenisse som bara lyser av förväntningar och julpirr! Det smittar ju liksom av sig. 

RSS 2.0