Utslut


Fontänen vid nya lägenheten. 
 
Det har varit otroligt slitigt senaste tiden så jag har varken haft tid eller ork att blogga. Ont i kroppen har jag av alla lyft och allt städande och jobbande i konstiga ställningar. Blåslagen och ont här och där när jag råkat klämma mig och stött in i saker. 
 
Så snart det lugnar sig kommer både bilder från sista dagen i stugan som vi städade ut det sista ur i söndags, och så småningom lite bilder från min och Filips nya lägenhet. En lägenhet som det för tillfället ser ut som om det exploderat i, så rörigt är det med alla påsar, kartonger och leverans från Ikea. 
 
Idag blir typ en vilodag för vi ska till Örnsköldsvik och kolla loppis/ar. Jag letar nämligen fortfarande teakmöbler att komplettera med. 
Vi hörs. 

Midsommardagen

 
 
Vi åkte till stugan idag för att putsa och feja några timmar eftersom vi nu hittat köpare till vår fina stuga. De nya ägarna har tillträde om ca en vecka så det är inte jättestressigt och en del städning är ju gjord sedan tidigare eftersom vi var tvungna göra fint för fotograferingen och visningarna.
 
Det är bara såå hjävulskt tråkigt att städa, och det tar sån otrooolig tid trots att man tycker att mycket redan är gjort. Dessutom städade jag hemma igår på förmiddagen eftersom man ju vill ha fint på midsommarafton. På eftermddagen stod jag sen och plockade fram och bort en massa mat i tre omgångar.
Och idag så har vi då alltså städat i stugan minst tre timmar (som kändes som minst fem!). Sen när vi kom hem så fick jag inte vila utan då åkte jag och packade upp en massa lådor i min och Filips nya lägenhet.
 
Det är på tok för mycket jobb och för lite semester just nu! Som tur är har det varit mer vackert än skönt ute senaste dagarna, kring 14 grader bara trots att det varit sol idag, så jag har inte haft jätteångest över att "missa allting" då jag varit tvungen att vara inne och städa.
 
De somriga bilderna tog jag på vägen hem från stugan. Snart ska man väl få gå och flanera latsamt och plocka blommor på nån sån där äng hoppas jag.
 
På väg från stugan svischar man förbi många fina röda bondgårdar.
 
Vi stannade vid favoritkröken vid Rickleån så att jag skulle få fotografera.
 
Hundkex! Så fina!
 
Vi tog den lite längre vägen innan man når E4:an och stannade och tittade på kossor och deras kalvar.
 
Tramsiga småkalvar!
 

Glad midsommar!

 
Glad midsommar till er! Vi har just ätit en sen sillunch/sillförrätt och ska snart börja med middagsgrillningen. Det är skönt att inte behöva vara så noga med tider nu när man får vara ledig.
 
Det har regnat av och till hela dagen men vi drog ändå under ett uppehåll på chans till Klabböle där de hade midsommarfirande idag. Helt otroligt lyckades vi pricka in den halvtimme med sol och utan regn innan det började hällregna igen!
 
Här är lite bilder från midsommaridyllen vid Klabböle:
 
En mycket fin paraplyinstallation hängde över besökarna.
 
Misstänker att händiga barn varit inblandade i att dekorera paraplyerna.
 
Också blev det fint mönster på marken av paraplyskuggorna.
 
Filip provade den splitter nya lekplatsen de gjort där.
 
Också hade vi så himla tur att vi tajmade in traditionsenlig folkdans. Gu' så fint!

När vi sen gick en liten rundvandring vid det gamla energiverket började dropparna trilla.
 
Vi hann precis till bilen innan det blev skyfall igen!

TBT

Havemeyer Street.
 
Det här är första gången jag har en "Throw Back Thursday" i bloggen men det passade så bra nu, min kompis Ann-Sofie har nämligen fått ta över min gamla trasiga dator och lyckats få liv i den så att jag kommit över en massa av mina gamla bilder. Mycket som jag trott jag aldrig skulle få se igen.
 
Några bilder som fanns på den gamla datorn var från min första resa till USA och enda resa till NY år 2005. Egentligen var inte de bilderna förlorade för jag har dem på nån skiva som ligger nånstans i nån låda men det var roligt titta på dem igen. Ganska exakt nio år sedan dessutom, eftersom jag var där i slutet av juni.
 
Jag hälsade på och bodde hos min kompis Liselott då när jag åkte till USA. Hon bodde då på Havemeyer street i Williamsburg, Brooklyn i fönstrena längst ner till vänster i det här huset.
 
Så här såg min pingliga vän Liselott ut då... en otydlig bild eftersom jag inte frågat om lov från henne att publicera den.
 
Jag tittade på så många klassiska saker som möjligt de två veckor jag var där, åkte t.ex. upp i Empire State building en disig dag.  
 
Sen var jag och tittade på The Mermaid Parade som hålls vid stranden och nöjesfältet på Coney Island varje år. Det är lite som en bilparad med gamla bilar och folk som är utklädda, väldigt många till sjöjungfrur. Också är det lagligt gå topless i New York :-)
 
Ägnade även en dag i Central Park.
 
Till sist en bild på mig i spegeln på toaletten med ekivoka damer på väggarna i en bar som hette The Tainted Lady Lounge som låg i Williamsburg.

Senaste dagarnas firande, farande och flyttande

Det har varit mer än fullt upp de senaste dagarna, men här är lite av vad som varit på gång (minus jobbgrejer):
 
Dagen efter att studenterna sprang ut från Midgårdsskolan så tog jag ledigt och åkte jag till Norrbotten för att få vara med om min brorson Marcs studentfirande i Luleå.
 
Min brorson Marc till vänster med sin flickvän Ronja till höger tog båda studenten i år. Marc har gått ett entreprenörsprogram och blev häromveckan uttagen till "Dragon's Den - Barents reunion" där han fick diplom för sin affärsidé och kram av självaste Ingvar Kamprad. Till råge på allt så fick han på studenten till sin stora glädje veta att han kommit in på konstlinjen på Sunderbys folkhögskola. Jag vill förstås gärna tänka att konstintresset beror på att han släktar på mig :-) :-)
 
Tillbaka i Umeå så jobbade jag blott en dag (och en kväll) för att sen gå på Axels tivoli med Filip. Nio åk blev det varav jag åkte med på ett av dem som sen gjorde mig illamående för resten av kvällen. Här är dock ett av de snälla barnåken där Filip kunde åka ensam.
 
Resten av helgen har varit hårt jobb. Vi har fått köpare av stugan under veckan (peppar peppar, de har inte skrivit på kontraktet ännu) så vi hyrde släpvagn och tömde stugan på alla stora grejer som behövde tas därifrån.
 
Där var bländande soligt och vackert som för att påminna oss om allt vi kommer bli av med.
 
En del av möblerna lämnar vi kvar till de nya ägarna. T.ex. sängramen utan sängar. Filip ville trots detta ligga i sängen en stund, lilla token.
 
Vi hittade ett par av hans gamla nappar också, det skulle såklart fotograferas.
 
En del av möblerna från stugan hamnar i mitt nya boende i Umeå centrum där jag ska bo på heltid och Filip hädanefter på deltid. Så mycket som händer på en och samma gång så det nästan blir för mycket, men till slut ska det väl bli bra.

Utspring

 
Här är lite bilder från Midgårdsskolans utspring. Det blev små glimtar med sol i år, kors i taket. De två föregående åren (se bilder från skolavslutningarna 2012 och 2013) har det blivit skyfall mitt i alltihopa så det här får man väl räkna som bra väder.
 

Skolavslutning

 
Idag är det skolavslutning och jag var och hälsade på medietreorna då de hade sin klassamling i en av lektionssalarna med sina elvor (elevhandledare) Maja och Bitte.
För lite äkta studentfeeling, här är ett helt gäng med bilder på fina unga människor i krispiga kläder:
 
Bitte delar ut fika.
 
Alla i klassen får varsitt paket med lite rester från den julmarknad de varit den första klass att anordna.
 
Världens bästa elvor får fina blommor av klassen.
 
Maja håller sitt första formella tal som handlade om allt hon funderat på att hålla tal om och avslutade sen med en av hennes favoritdikter.

Mer från Cirkus Maximum

 
Förra veckan lovade jag ju fler bilder från vårat helt magiska cirkusbesök Cirkus Maximum, så här nedanför kommer en massa. Inte på alla artister eftersom inte kameran hann med alla gånger.  
 
Vi var otroligt nöjda och glada efter föreställningen som verkligen överträffade alla förväntningar. Jag har inte varit på cirkus sedan jag var barn så jag mindes inte riktigt hur det kunde vara, men det är verkligen som en helt annan värld - helt magisk och fantastisk. Efteråt kändes det nästan som något man drömt.
Tänk vilket jobb alla dessa människor gör för sin publik! Jag är imponerad och känner mig ytterst ödmjuk. 
Cirkus Maximum har faktiskt en egen blogg där man kan följa livet på cirkusen; http://blogg.cirkusmaximum.se/
 
Angående djurfrågan och den kritik som riktas mot djurcirkusar kan du som vill läsa om min ståndpunkt i frågan längst ned i det här inlägget.*
 
Här kommer bilderna (det är många! :-)  ):
 
Filip var jättepeppad inför sitt första cirkusbesök. Äntligen skulle vi få gå in och inte bara vara utanför och titta på djuren som vi gjort tidigare år (se gamla blogginlägg från 2013 och från 2011).
 
Lång kö in var det men snabbt gick det.
 
Vi började med att köpa sockervadd...
 
...av akrobater från självaste Alexandertruppen visade det sig. Men nu gick jag händelserna i förväg så vi tar det från början i tur och ordning:
 
Pelle hade bokat helt fantastiska platser i mittersta båset alldeles vid manegekanten. Vi satt på andra raden och hade nästan akrobater och djuren i knät emellanåt.
 
Många barn hade en vackert lysande snurra som lyste fin i mörkret, Filip fick förstås en också. 
 
Efter en jääättelång rastlööös väntan (typ femton minuter :-) ) så började det äntligen hända nåt.
 
Cirkusorkestern började spela och cirkusdirektören (som vi faktiskt mött redan vid biljettinsläppet) Bengt Källquist kom ut i manegen och önskade oss välkomna till årets show "Starlight in Circus".
 
Också var det dags för det första våghalsiga numret; Alexandertruppen som jag nämnde i början. Man blir direkt helt ödmjuk inför den arbetsinsats alla dessa människor gör för sin publik!
 
Senare kom Nicholas Wang in och gjorde läskiga akrobatiska trick i enbart ett par långa band. Man var nästan rädd att armarna skulle slitas av honom! Det var svårfotograferat så ni kan se bättre bilder på Nicholas Wangs framträdande genom att klicka här.
 
Anton Frank höll flera nummer med cirkusens djur, bland annat kameler.
 
Zhang Fan presenterades som världens bästa lindansare av cirkusdirektören och framträdandet var verkligen helt overkligt skickligt.
 
Han stod t.ex. på enbart HUVUDET på linan! Sen balanserade han med en stege på linan också men jag lyckades inte få bild på det, men ni kan se bilder här på när Zhang Fan gör det.
 
Också cyklade han lite, upp och ner så klart.
 
Han verkade rätt så lättad själv efter varje trick var gjort, inte så konstigt kanske! :-)
 
Efter en timme blev det en längre paus och barnen fick rida på kameler. Filip ville så klart det.
 
Lite avis var jag! 
 
Sen gick vi ut till stallarna och tittade och klappade på snälla kelsjuka djur. De otroligt vackra frisiska fullbloden som exempel (drömhästen).
 
Om man betalade en slant till den här bestämda unga mannen så fick man mata elefanterna, så det gjorde vi.
 
Sen fortsatte föreställningen en timme till. De frisiska fullbloden fick bland annat uppträda.
 
De var svårfotograferade och blev suddiga så jag filmade en snutt (se nedan).
 

Cirkus Maximum from Anita B Johansson on Vimeo

 

Juan Gutierrez lät en hel flock med papegojor flyga runt över publiken. 
 
Duo Monastyrski höll ett av de sista numren som gick ut på imponerande många klädbyten i imponerande snabb takt. Inte helt olikt en kväll då jag har bråttom på fest och försöker hitta något i garderoben att ta på mig :-) 
 
Till sist var det slut. En gigantisk clown blåstes upp och artisterna kom ut på scenen för att tacka för sig och ta emot applåder.
 
Filips favoriter - clownerna.
 
 
 

*Angående djur på cirkus:
 
Det är många som är mycket kritiska mot cirkusar som håller djur, speciellt större djur som t.ex. elefanter, och att en del till och med bojkottar cirkusar som Cirkus Maximum. Jag är tudelad i den här frågan men jag tycker inte det är helt lätt att bara bojkotta.
 
Jag har själv varit demivegetarian i flera år och har full förståelse för hela debatten kring djurhållningen på cirkusar, men jag har också haft egna djur och skött travhästar och vet att djur tycker om att jobba och prestera och att de blir stimulerade av det. Livet i den vilda naturen är ändå grymmare än den för tama djur, i alla fall i en kontrollerad verksamhet som mest troligt svenska cirkusar lever under.
 
Vad gäller transporter finns det ju många områden, t.ex. inom hästsporterna, som man kan kritisera pga alla långa transporter som det innebär. Cirkusdjur åker ju sällan särskilt långt. Några mil per tripp, kanske högst ett par timmars åktur, och det är ju stor skillnad motför hästar inom olika hästsporter där djuren åker många fler mil. Eller varför inte nämna renarna som transporteras långa sträckor. 
 
Sen menar många på att djuren på cirkusar gör saker som inte är naturliga för dem, men ofta är det ju så att man tränar djuren att göra något som de vanligtvis gör naturligt, men man lär dem göra det på kommando. Hopphästar hoppar ju inte naturligt nästan 2,5 meter högt utan det är ju en förmåga som tränas upp.
 
Jag känner att man får ju ta och lita på att cirkusar med djur följer föreskrifter om djurhållning och blir kontrollerade. Inom alla områden finns ju de som gör fel, som inte är snäll med sina djur men man får ju bara hoppas att cirkusägarna har det ansvarssinnet att bojkotta just dem.
 
Själv skulle jag inte ha något emot att man skippade ha elefanter på cirkusar. Jag kände då inte att jag ett dugg saknade ett elefantnummer på den show av Cirkus Maximum som jag såg, det fanns ju så otroligt mycket annat att njuta av, trots att de har elefanter så uppträdde de inte eftersom de tydligen var avställda för att träna in ett nytt nummer sas det.

Surrealistiskt vid havet

Vi åkte till havet idag, det var ju knallsol och knallvarmt inne i stan men vi fick oss en överraskning när vi kom fram till Norrmjöle havsbad.
 
Temperaturen droppade från 22 grader till blott 14 när vi klev ur bilen också var det ju alldeles dimmigt.
 
Tjocka dimmbankar liksom vällde in i långsamma puffar från havet.
 
 
Men fötter skulle trots detta ändå badas. :-)
 
För att öka på den surrelistiska känslan skymtade jag plötsligt något otroligt märkligt genom dimmsjoken...
 
...först trodde jag det var en stor hund, sen en häst, sen såg jag att det var något slags klövdjur.
 
Jag försöker fortfarande komma på vad det kan vara för något, jag tänker mig att det är en Highland Cattle* men är inte säker. I alla fall var det fler än jag som fotograferade den märkliga händelsen :-)
 
*Fick ett tips från f.d. kollegan Paul M Grahn: det är nog en yak!
 
Fint var det vilket fall med den udda upplevelsen.
 
Filip och Pelle gick bekymmerslöst runt på sanddynerna i kylan och siktade bland annat stora fiskskelett.
 
Och jag beundrade naturen med kameran.
 
Snart fick jag sällskap igen.
 
Och Filip fick inte bada mer i kylan.
 
Tog nåra sista bilder på det där djuret i havet. Uppe på land såg vi sen en djurtransportvagn och en SVT-buss. Kanske den udda kombinationen med kossa + hav berodde på att det var nån slags inspelning på gång?

På cirkus!


Vi var på cirkus igår, och det var banne mig helt magiskt! Jag fick se och uppleva saker som jag aldrig sett förr i verkligheten. Det är som en annan värld, nästan overkligt.
 
 
Filip tyckte clownerna var bäst.
 
Då och då kom de in och gjorde hyss. Roligast var nog när den manlige clownen fick nåra barn att spraya ner publiken med vatten :-)
 
Den kvinnliga hade en fantastisk garderob. Gjorde allt på höga klackar dessutom.
 
 
Det kommer snart mer bilder från cirkusen, jag tog massor eftersom vi satt så bra till!

RSS 2.0