Senaste elevprojekten

Framsidan till Mindyard med omslagsfoto av Melina Hägglund.  
 
Redaktionssidorna för Mindyard med bilder på nästan alla elever i Estetik & Media åk 2.
 
 
Det här inlägget är förpublicerat. 
Med så mycket tjat från min sida om stressen kring elevprojekten som pågått under veckan så tänkte jag att jag kunde visa nåra bilder på vad de gjort. Här ovan ser ni bilder från Midgårdsskolans skoltidning Mindyard. Ni kanske känner igen designen från det vinnande förslaget designat av Ebba Zingmark som jag bloggat om tidigare?
 
Nu innehåller den slutgiltiga layouten förstås inte copyrightskyddade bilder som i designförslaget utan fantastiskt fina bilder tagna av eleverna som går Fotografisk profil. Temat för tidningen är Etik så det finns en hel del spännande texter i tidningen producerade av eleverna i Text & Journalistikprofilen.
 
Här nedan syns ett par av bokomslagen i det bokprojekt som eleverna i åk 1 på Estetik & Media redovisade i eftermiddag. Jag har high-jackat dem utan att fråga eleverna om lov, så jag hoppas de förlåter mig.
 
Bokprojektet gick ut på att elevgruppen på ca 45 elever skulle skriva baksidestext och designa varsitt förslag till boken Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergman Elfgren och i grupper om 4-5 personer skapa ett bildspel per grupp med bokens story som tema med egna fotograferade bilder.
 
De var så himla duktiga så jag fick banne mig gåshud när de redovisade! :)
 
Bokomslag av Moa Björnehall.
 
Bokomslag av Klara Ferm.

Äntligen ledig

Hårt förmiddagsljus över isen. Bilderna är från senaste helgens besök i stugan.
 
 
Äntligen ledig! Herregud vilken vecka detta varit. Jag tror också att det upplevts som att det varit extra mycket eftersom vi städat och gjort påskfint både i stugan senaste helgen och hemma på kvällarna efter jobbet. På det har jag som jag skrivit tidigare även haft två stora projekt i skolan som skulle avslutas denna vecka, ett bokprojekt med ettorna och skoltidningen med tvåorna. Jag satt igår natt och gjorde klar den strulande Mindyard, men nu är den banne mig tidningen inlämnad och klar för tryck. Sen har det dessutom varit spridda skurar med utvecklingssamtal mellan lektionerna med de elever i åk 3 som jag är elevhandledare för.
 
Nu ska jag googla fram nåt recept på nån slags efterrätt (kanske denna? Verkar enkelt och snabbt) sen tror jag det får bli lax i ugn på nåt vis (denna eller denna kanske?) som huvudrätt på påskafton på lördag då svärmor och svägerska kommer ut till vår stuga för påskfirandet. Jag är så himla sugen på fisk. Fast det skulle ju vara gott med stek också, men lamm som är det traditionella har jag fått för mig inte är så gott. Vi åt det hos mamma och Eskil förra året och det gillade jag inte. Eller rättare sagt, jag smakade men tyckte det smakade så illa att jag inte alls åt det :)
 
Nu är det strax dax att sova, ska bara fixa lite till. Natti natti!
 

Hemmet och Filip påskpyntat - check!

Jag höll ju på att glömma blogga om att det nu är påskpyntat hemma hos oss! Slet med det igår kväll. Två såna här krukor med påskliljor köpte jag på lill-Konsum bredvid oss, och en hamnade i den här höga vasen. Fiffigt och fint.
 
Jättestora påskriset (pås-kriset?) är framme. Igen bör tilläggas, det är alltså EXAKT samma påskris, färdigpyntat och klart från förra året, bevarad i mumifierat skick. Inte märks det ju! Också väldigt fiffigt. Ett tips från svärmor för övrigt :)
 
Till sist påskpyntades sonen. Han ska nu se ut som en liten ill-gul kyckling hela påsken har jag bestämt, för att sprida rätt stämning hela helgen.
 
Näbb har han också, så att man inte ska tro att att han är en gul ängel istället för en kyckling.
 
Pelle matar pippin.
 
Att han var klädd så där har förstås inte för att han var påskpyntad, närå, han skulle ju med föris och hälsa på på ett äldreboende, och han ville hellre vara kyckling än påskkärring. Vingarna skapades i ett hujj i går eftermiddag när jag och Filip kom hem från jobbet/föris :)

Glad Påsk!

En lite hastigt utförd Glad-Påsk-illustration från mig till er.
 
 
Det har varit skralt med bloggande i veckan, men jag har inte glömt bort bloggen, jag har bara haft så sjukt mycket att göra: det har varit deadline och problem med inlämningen av Midgårdsskolans skoltidning Mindyard som medietvåorna jobbat med, och sen i eftermiddag är det en stor redovisning av ett bokprojekt som medieettorna jobbat med.
 
Men om cirkus två timmar lämnar jag jobbet för över en vecka framöver, och jag passar på att önska er en riktigt GLAD PÅSK!
 
Det blir några dagar i stugan så vi får väl se hur det blir med bloggandet då, men jag ska göra nåra försök via iPhonen.

Uppdaterad bloggdesign

Bloggen har putsats upp lite och fått tunnare typsnitt och linjer tillsammans med lite turkosa pasteller. Tänker mig att det ska ge en lite lättare och vårigare känsla.
Uppdatera er sida och ni borde se något sånt här:
 

Vinnaren av Top Model Sverige från Umeå

Grattis till Josefin Gustafsson som blev vinnaren av Top Model Sverige och som också varit elev på min arbetsplats, Midgårdsskolan! Roligt roligt! 
Se intervjun med Josefin efter vinsten här (reklam nåra sekunder först):
 

Filip som chic groda

I stugan nån gång under helgen tittade Filip och Pelle på Bortspolad/Flushed away, och efteråt kom Filip utmarcherande från sovrummet där de legat och tittat och skulle promt ha på sig täckjacka med bälte utanpå inomhus, och mössa och vantar.  
Jättekonstigt.
 
 
 
Då berättade Pelle att det var den chica och agentliknande franska grodan Le Frog som stått för inspirationen. Ni kan se Le Frog i filmklippet här ovanför, han har trenchcoat med bälte på sig, senare en dykardräkt, och han klättar vigt på väggar och fönster och gör karatemoves.
 
Jaha! Det var ju logiskt! Vem vill inte se ut som en cool agentgroda liksom?!
 
Min lilla groda idag på morgonen, modeinspirationen verkar hålla i sig.

Tips för påskkortspyssel

Idag lördag ska vi eller har vi redan åkt till stugan för att göra påskfint och sova över, så det här inlägget är förpublicerat.
 
 
Filip och jag satt i eftermiddag och påskpysslade fram lite äggformade påskkort, och jag kan väl som tänka mig att det finns andra pyssliga typer där ute som kanske är sugna på KANONTIPS! :)
 
Jag har ju förut skrivit om att mina elever som läser grafisk profil får jobba med en manuell pappersuppgift, se Pappersdesign - Work in progress, och det är inte så länge kvar så är det dags för årets elever att jobba med papper, då i form av en workshop med denna begåvade papperskonstnär.
Det här med papper och utskurna former och saker som pop:ar up, alltså jag tycker det är så fint! 
 
Jag letade därför reda på en liten superenkel manual som visar på hur man på ett jättesmart sätt gör ett läckert pop up-kort som absolut går att göra påskvänligt med hjälp av färger, pappersval osv.
Se manualen i filmen här nedan, och följ länken under filmen om ni vill se mer fiffiga pop up-lösningar: 
 
Easiest Paper Pop Up Card. From Amazing Paper. - Free videos are just a click away

Klänningsgalen!

Det var ett tag sedan jag kollade runt i webbutikerna efter nyheter, eller gammheter för den delen, jag har haft en dipp i ekonomin efter Stockholmsresan och har kommande extra utgifter med bilen så jag ville inte fresta mig i onödan. Men nu har jag tittat runt och blir helt sjuk över en massa fina klänningar! Aj aj aj.
 
Vill ha typ tio till förutom dessa jag har med i blogginlägget, men med tanke på den frekvens jag använder klänningar (två-tre veckor sedan sist, kanske mer) så tror jag inte att jag behöver så många just nu.
 
Det är ju alltid svårt det där med klänning och vårt klimat och cyklande till jobbet osv, så därför blir det byxor som oftast. Annars är klänning mitt favoritplagg.
 
Två blå från ASOS. Den till vänster har glansigt tyg på framsidan och matt tyg på baksidan.
 
Två olika röd-blåmönstrade klänningar i olika modell men vad som ser ut att vara likadana tyger. Har lite svårt bestämma mig för om det vore fint med midja eller mer avslappnad rak stil.
 
Det vore ju roligt att våga lite grafiskt mönster! Jag gillar nog mest den till höger, den skulle kännas som något helt nytt i min garderob.
 
Två suuperfina maxiklänningar från ASOS! Den vita finns tyvärr, tyvärr, tyvärr inte upp i min storlek.

Yes!

Jag säger inget mer...

Mina övriga inlägg om detta:
"Det är ett minimalt intrång" och "TV4 på hembesök hos oss" samt  "Pelle på TV4-nyheterna".


I skämshörnan med dig pöjk!

När Filip betett sig illa får han gå in i sin skämshörna, inpressad mellan cd-hyllorna. Där får han stå minst en timme tills han blivit snäll.
 
Nääärå, det får han inte alls det!
 
Det här är istället bilder från häromdagen då han stajlade runt som ondsint i helsvart eftersom han fått nya svarta jeans. Kanske inspirerad av mig från när han såg mig prova ut fredagens elaka utstyrsel.
Idag är han inte riktigt lika spexig, han har nämligen fått lite feber och hosta och får vara hemma från föris.

Skräckpiratmorgon

 
Jag var nog helt utmattad efter fredagens personalfest igår för jag somnade redan halv nio tillsammans med Filip på lördagskvällen. Vi vaknade sen vid sjutiden på söndagen och då fick man akta sig för den här otäcka skelettpiraten på morgonen. Ganska kreativt klädd tycker jag :).
 

Personalfest med James Bond-tema

I fredags var det dags för den stora festen där vi i personalen skulle fira Midgårdsskolans 10-årsjubileum. Om någon som läser min blogg nu missat det så var det James Bond-tema på det hela, så det var uppklätt till tänderna, med lite spridda Bondskurkar här och där. Jag själv körde hårt med min ryska yrkesmördaraccent vilket jag då tyckte var ganska kreativt och underhållande, men så här efteråt tänker att folk måste haft änglars tålamod :)
 
Vi fick under kvällen go-dricka, skjuta prick, spela bort pengar, lyssna på levande musik, dansa, äta god mat, bli prisade (jag vann mest vid spelbordet tack vara generösa kollegor som gav mig nya (låtsas-)pengar när jag spelat bort mina egna) och chans att umgås med alla jobbarkompisar, både nuvarande och nåra såna som är tjänstlediga och har slutat. Alltså vilket jobb festfixarna gjort! Lina, Thomas, Elin, Jonas och nån/nåra fler...Tack!
 
Här kommer ett bildflöde från kvällen. Det blev vääldigt många suddiga bilder så jag har fått sålla rätt hårt, men några blev det kvar. Jag ser att Cicci (MammaMedia) också hunnit blogga om festen så kolla hennes inlägg Shaken not stirred här.
 
Riktigt spelbord! Fast med fejkpengar. Stackars "croupieren" när jag förlorade ("Jag dödar dig!") Ja ja...
 
Bonds favoritdrink Vodka martini serverades (shaken not stirred). Smakade starkt och rejält :)
 
Neil var Bondskurk och sminkad med ett grymt snyggt ärr sminkat av Cicci som även tagit denna bild.
 
Jörgen var där och han och Karin verkade ha det trevligt....
 
...men stämningen blev snart hotfull då Jörgen tog fram sin neonrosa mini-pickadoll.
 
Thomas, Göran och Per spelade temavänlig musik.
 
Den klänningen! Mer Bondbrud blir det inte. Kristina bär upp den med den äran.
 
Förpratet innan middagen hölls i Midgårdsskolans kafeteria.
 
Sen blev det dags för middag i Orkestersalen. Thomas och Lina var två av festfixarna och de berättade om alla bra saker vi skulle bli bjudna på.
 
Det fick de applåder för.
 
Jonas var en självmordsbenägen Bond.
 
Närå det var han inte. :)
 
Leif var där också! Och Eva Lena! Hurra!
 
Jag och Andreas såg lite arga och farliga ut. Blir lite förvånad över att jag ser så pass nykter ut.
 
Efter middagen blev det storbandsjazz. Inte illa! Tyvärr dansar jag inte styrdans men det gjorde ju andra.
 
Cicci, agent (hemlig), vågade dansa med Bondskurken Niel.
 
De som inte dansade styrdans...
 
...gick iväg till "klubben" i rummet bredvid. Jag tror det är Gangnam style som går just i denna bild.
 
Är lite osäker på namnen här, men Katarina (?) som Jaws och Göran som förmodad agent får avsluta bildvisningen från en intensiv och rolig kväll. En stund efter detta tog jag och Cicci vårt pick och pack och cyklade glada i hågen men mycket vingligt hem i sick-sack mellan snökarmarna.

Fredagens i helsvart

Fredagens dagens. Svarta knähöga stövlar, armbågshöga handskar, svart kimono, lack-clutch. Silveraccessoarer, pistol och mördarblick till det.

Hade förstås på mig detta på jobbet på kvällen, inte på dagen. Det var ju Midgårdsskolans 10-årsjubilerande personalfest med Bondtema. Jag var Ulyana Popova, rysk yrkesmördare, en påhittad Bondskurkkaraktär :)
 
Här är en massa bilder från själva festen.

 


Min viktigaste accessoar, en PKK från Barnens hus.

Här är en bättre bild som Cicci tog där i Teater/Dans omklädningsrum medan jag fotade mig själv. Observera hur bra det är med vidvinkel på kameran, man ser ju råsmal ut!

Dyrberg/Kern till kampanjpris

Palacio Watch/Dyrberg/Kern 799 kr (rek ca. pris 1599 kr)
 
 
 
 
Sadie III Ring/Dyrberg/Kern 299 kr (rek ca. pris 579 kr)
 
 
Campadre.se har de såå fina grejer från Dyrberg/Kern på kampanj till rabatterat pris just nu. Jag blir helt sjuk när jag ser den tjusiga vita klockan som skulle vara jättefin att bära nu mot vår och sommar, och ringen som skulle passa perfekt bredvis min vigselring. Presentförslag till mors dag den 26 maj kanske? Snälla? :)
Kampanjen pågår till den 18 mars klockan 08.00.

"Självporträtt med Pistol"

Cecilia Edefalk, "Självporträtt med Pistol", 1993.
 
De här bilderna tog jag på Moderna Museet förra veckan. Längst längst bort, i slutet av en korridor i en av salarna skymtade jag en kvinna med en klar blick och pistol i hand. Som en magnet drogs man dit.
Jag tycker för övrigt att verket fungerar bra som kommentar och fortsättning på mitt förra inlägg.
 
Idag ska jag faktiskt själv köpa en pistol om jag kommer över en.
Det är ju personalfest med Bond-tema ikväll :)

Från horskor till finskor

 
En sak som jag har reflekterat över och som ni som är i tonåren eller tidiga 20-årsåldern kanske inte känner till är att såna här skor med skyhöga stilettklackar och platå förut bara gick att hitta på väldigt perifera butiker i storstadens skämshörn. Såna butiker man (i alla fall jag i tonåren och tjugoårsåldern) generat passerade med bortvänt huvud men egentligen en stor nyfikenhet eftersom de innehöll mode för arbetande kvinnor på bordeller och porrklubbar.
 
Det var horskor helt enkelt. Såklart fanns ännu värre modeller också, knallröda i lack med snörning uppför benen och ännu högre platå och klack, men den här skon här ovan var absolut en tillräckligt tydlig signal om att kvinnan jobbade med att sälja sin kropp i någon form.
 
 
 
Nu har skorna blivit finskor och finns i varje ung trendmedveten kvinnas hem som det verkar, och även i alla skobutiker som anser sig visa det unga och trendigaste modet. På Nelly.com finns en uppsjö av dem, se en glimt i bilden här ovan.
 
Märkligt bara det här att det blivit så accepterat och förväntat att bära porrbranchens fetischer. 

Följ mig på Instagram

Tänkte bara påminna er om att ni kan följa mig på Instagram under namnet anitabjohansson. Ba' så ni vet.
 
Se hela mitt bildflöde på Instagram här: anitabjohansson.
 
Delar ur mitt bildflöde på Instagram.

Grått och fint från Wera

 
 
 
 Boots/Wera
 
Häromdagen var jag in och tittade en snabbis på Åhléns och såg en "hålig" dekorativt stickad grå tröja och grå boots från Wera som jag blev så himla sugen på. Det kändes så himla fräscht med ljusgrått, ljust men inte vitt som är så svårt att använda.
 
Fast jag är ju så retligt pank efter Stockholmsresan så det kan inte bli något köp nu. Jag får se om de finns kvar vid nästa löning eller om jag har turen att tappa lusten att köpa dem ;) 
 
Man skulle kunna matcha på ungefär ett sånt här vis till svarta eller grå stretchjeans:
 
 

Copper Shade pendel

 
Det blir nästan aldrig några inlägg om inredning i den här bloggen, men nu har jag hittat en lampa jag bara måste blogga om. Om inte annat som en minnesanteckning till mig själv.
 
Jag har sett lampan lite här och där, i tidningsreportage och skyltningar och sånt, och tänkte jag skulle kolla upp vad det är för nån. 
Inom mig vibrerade hoppet om att det skulle vara nån ny Ikeamodell för typ 500 kr men nej, det visar sig förstås vara en helt annan budget man behöver för att man ska ha glädjen att lysa upp sitt hem med denna lampa, nära 5000 kronor kostar en enda!
 
Tom Dixon är märket och man hittar lampan lite här och där på nätet.
 
Jag gillar bäst den i koppar.
 
 
Men den med mässingsyta och kopparinsida ser också tjusig ut.
 
Helst vill man ha flera. Och en gigantisk tillhörande bostad därtill.
 
en restaurang i Schweiz har man jättemånga.
 
Fast jag skulle kunna nöja mig med ett par, tre stycken.
 
Äh, okej då, en enda går också bra.

Dagens i olika halsdukar

Idag premiärade jag de nya konjaksfärgade stövlarna som jag köpte i Stockholm. Sköna är de, och snyggare än de ser ut på bilden, men det blir så konstigt perspektiv när man står nära en spegel och fotograferar med lite vidvinkel på kameran, benen ser liksom förkrymta ut, helt fel proportioner.
 
Också kanske ni lägger märke till att jag har olika halsdukar på bilderna... Kollegorna Cicci och Paul började skratta när de upptäckte att jag hade två halsdukar i olika färg med mig och sen bytte mellan halsdukarna under dagen.
Alltså det blev lite stressigt på morgonen så jag hann inte besluta mig om vilken av halsdukarna jag skulle ha, så båda fick följa med för säkerhetsskull. Och jag förstår ju att det är lite... ja typ knasigt. 
 
Paul föreslog vänligt men med lite ironisk underton att jag ju kunde göra en omröstning om halsdukarna på bloggen, men nej så långt ska vi inte gå :)

Hilma af Klint på Moderna Museet

 
Efter Liljevalchs och glaset vin i Kungsträdgården var planen att gå till Moderna Museet och se den pågående och omtalade utställningen med Hilma af Klint bland annat. Jag hade lite tappat motivationen pga den massivt innehållsrika vårsalongen som visades på Liljevalchs, så det var lite så där med lite mindre motiverade steg jag gick mot Moderna för att se nån (som det i det läget kändes) tråkig gammal modernist ställa ut.
 
Men oj så fel jag hade - alltså wow vilken utställning! Och det tog aldrig slut! Rum efter rum var fyllda med den ena målningen finare än den andra. Med en konstnär som vad jag kan komma ihåg aldrig hört talas om och aldrig sett nåt utav tidigare, så det var som att öppna en skattkista!
 
Innan vi går över till bilderna från utställningen tänkte jag berätta lite bakgrundshistoria omkring Hilma af Klint.
He djär alltså bara å stjita i å läsa haina textn' om du int ids*
(*Översättning från dåligt pitemål: "Det är alltså bara att skita i att läsa den här texten om du inte orkar") ;) 
 
Moderna Museet visar fram till den 26:e maj 2013 den största uställningen någonsin av Hilma af Klint
(f. 1862 d. 1944) som var en svensk konstnär som i början av sin karriär målade föreställande noggranna detaljrika målningar av växter och blommors struktur och anatomi, till att så småningom år 1906 övergå till abstrakt måleri. Mycket av det växtlika fanns kvar i hennes abstrakta målningar men då i mer stiliserad form blandat med andliga och astronomiska symboler.
 
Hon hade nämligen som många samtida modernister och abstrakta konstnärer ett intresse för andliga strömningar så som spiritismen, teosofin och senare antroposofin. För vid den tidpunkt hon var verksam uppkom nya uppfinningar som radiovågor och röntgenstrålar och plötsligt verkade det fullt rimligt att man skulle kunna ha verkliga andliga kontakter i form av t.ex. seanser.
 
Hon var så tidigt ute med det abstrakta måleriet att det nu pågår en debatt inom konstvärlden om att hon till och med kan ha varit först, alltså före alla de manliga samtida konstnärerna som ansetts som de som skapade det abstrakta måleriet. Det är kända konstnärsnamn som Wassily Kandinsky, Piet Mondrian och Kazimir Malevitj som nu måste maka på sig och kanske ge ganska stor plats åt en kvinnlig konstnär vilket både är omvälvande och på sina håll provocerande. 
 
Hennes färger är också annorlunda, hon använde pasteller och blandade in bildelement som inte var lika vanligt i de manliga modernisternas målningar. Detta gör också att hon är svår att sättas in en mall, en specifik genre, och det bidrar också till debatten. Kanske man måste omvärdera, omdefiniera det av män formulerade betydelsen av begreppet "abstrakt konst".
 
Hilmas abstrakta verk ställdes aldrig ut under hennes levnadstid, enbart hennes tidigare föreställande verk visades i utställningssammanhang. Hon testamenterade hela sin konstproduktion på över 1000 verk till sin brorson och i testamentet stod att de abstrakta verken inte fick ställas ut förrens 20 år efter hennes död eftersom hon trodde att världen först då skulle vara redo för dem.
 
 
Jag tror det snart kommer en film om Hilma af Klint, det är ju som en saga.
 
Dessa 16 målningar i blå, gröna och gula toner möter en när man kommer in i utställningshallen.
 
Sen ser man raden av de nästan fyra meter höga pastellfärgade målningarna med böljande växtlika och astronomiska former.
 
Jättestor!
 
En detalj ur en av de största målningarna. Hon blandade emellanåt in typografi. Och kanelbullar???
 
En lite mindre målning i blått.
 
En hel del av hennes målningar innehåller även mänskliga gestalter. Här i en med religiöst präglat innehåll om jag inte minns fel.
 
Eva Lena kände igen tarotliknande symboler i flera målningar, bland annat dessa i svart och rosa. Hilma deltog också gärna i seanser vilket var i ropet för tiden.
 
Många verk var också betydligt mer strama i sin abstraktion, med tyngre färger och större koncentration än de växtlika motiven.
 
 
Det är lite kul fotografera konsttittare också. Speciellt snyggt klädda sådana :)
 
Det var det. Missa inte utställningen om ni befinner er i Stockholm!

Sportlovsdagar i stugan

Vi har spenderat fredag till söndag i stugan. Finfint väder, nån promenad, matlagande, melodifestivaltittande, lekande och en del latande. Och ett osedvanligt tidigt uppstigande på söndagen, idag alltså. Klockan 5 (FEM!) tyckte Filip vi skulle stiga upp så jag var väl grinig fram till tvåtiden eller nåt sånt.
 
Det här är vår stuga sett från vattnet. Eller från isen då den här tiden på året.
 
Jag skulle på egen hand ta mig ut till ett skoterspår och ta en längre promenad utefter det, men när jag kommit mig så här långt från land blev jag rädd att gå igenom isen, så det var bara vända och gå närmare stranden.
 
Efter ett tag gick ryktet att jag inte längre var ensam på isen, det var Pelle och Filip som också tagit sig ut :)
 
Plötsligt blev jag mycket modigare och glömde nästan bort att havet är djupt. :)
 
På väg hemåt igen mot den nedgående solen.
 
Nästa morgon, dvs idag nån gång där mellan klockan 5 och 6 var det dags för en löjligt vacker soluppgång i stugan igen. Vi har ju så himla fin utsikt!
 
Åhhh.
 
Ohhh.
 
Min siluett, hej hej! 
 
 
Filip byggde mängder med legokreationer hela helgen. Han blir bara skickligare och skickligare.
 
Sen vill han brottas i sängen emellanåt. Jag tycker mest det gör ont, men ibland får man ställa upp för husfridens skull.
 
Härligt att bli bländad av vårsolen som skiner genom fönsterrutan.
 

Blandade bilder från Stockholm

Det här inlägget är förinställt eftersom vi har åkt till stugan för mys och friluftsliv. Det är bara lite blandade bilder från Stockholm från promenader hit och dit. Det är ju så fint i huvudstaden, speciellt när man trots kylan kan börja sniffa vår i luften.
 
En svan i vattnet på väg till Moderna Museet på söndagen den 3/3.
 
Åsså slottet förstås.
 
Och lite mer fåglar.
 
Gamla stan är ju ändå finast. Jag och Eva Lena fikade här på Under Kastanjen på shoppingturen måndag 4/3. Jag och Pelle och Filip hittade till cafeet på vår sportlovsresa förra året, 2012.  
 
Cafeet Under Kastanjen ligger på Bränta Tomten.
 
Fina detaljer.
 
Och andra fina hus vid kastanjen.

Stockholmsshopping

Det blev inte så himla mycket shoppat åt mig själv i Stockholm, det blev två par stövlar och några presenter till Filip och Pelle. Å andra sidan kostar ju skor en del trots att de är på rea, så det mesta av shoppingbudgeten gick ju åt ändå. Sen har jag ju så jäkla mycket kläder och grejer så jag behöver ju egentligen inte just nåt.
 
Ett par finare konjaksfärgade läderstövlar med klack och ett par svarta mc-boots i nubuck blev det:
 
Konjaksfärgade stövlar 1120 kr.
 
Praktiska och bekväma svarta mc-boots från Zoe för 498 kr.

Kina-Filip

För ett par år sedan var vi på semester till Gran Canaria hela lilla familjen, och vi köpte en jättesöt liten kinesisk dräkt i bomull med svarta byxor och vit jacka med draktryck på som Filip älskat. Jackan försvann dock på ett hotell på en senare resa och byxorna är sen länge urtvättade och för små.
 
På en shoppingtur i Stockholm i helgen så råkade vi på en rolig affär med namnet "China" rätt och slätt, där inne var det proppat med massor med roliga kinesiska grejer, pynt skor kläder leksaker, också hängde där flera fina glansiga pyjamasliknande kinadräkter. Ingen i Filips storlek men jag slog till och köpte en som var lite för stor.
 
Filip är inte superimponerad av den, men han kanske kommer tycker bättre om den när den blir mer lagom. Söt är han och farlig blir han i den i alla fall:
 
Pyjamasen fram och bak.
 
Sen gick Filip till karateattack. Stackars mamma!
 
Dog en stund.
 
Till sist satt han och tittade lömskt på mig i trappan innan kinadräkten åkte av igen.

Svartklädd i Stockholm

Ni vet jag klagade ju om att jag tycker att det är så tråkigt att packa för Stockholmsresor för att man nästan inte kan ha med sig några fina skor och kläder utan bara tänka praktiskt eftersom man ska gå så mycket också är det ju ofta kallt.
 
Så här deprimerande svartklädd var jag nästan varje dag:
 
Jag i hotellrummets spegel.

Ung Vårsalong 2013

Här är några glimtar från Ung Vårsalong 2013. På Liljevalchs hade man alltså låtit unga i Stockholms län skicka in sina verk för att tävla om plats på just den unga vårsalongen som visades i museets källarplan.
 
Adam Zatara 10 år gammal bidrog med charmiga verket "Min tjej".
 
"Fusk i religion" av Beatrice Claeson fick hederspris.
 
Närbild på fusklappen från verket i bilden ovanför.
 
Nervig blyertsteckning av Karin Kirchmeier fick också hederspris.
 
Åsså en lite större version av den bilden.

Liljevalchs Vårsalong 2013

Nu har jag tittat igenom och gallrat bland bilderna från besöket på Liljevalchs Vårsalong i Stockholm i söndags (3/3) och nu måste jag ta tjuren vid hornen och få bildena utlagda. Det blir lätt lite för ambitiöst eftersom jag vill länka och kanske förklara vissa verk lite så det tar ju sån tid att bli klar.
 
Om ni vill få en snabb översikt över alla verken på utställningen kan ni klicka här: Liljevalchs Vårsalong 2013.
 
Jag funderade som tusan på var jag sett det cirkulära mönstret som Liljevalchs valt att dekorera olika grafiska delar på museet, men tillslut fick jag svaret på Liljevalchs hemsida - mönstret kommer från såna vanliga godispåsar. Man menar med det att vårsalongen är som en påse med gott och blandat.
 
Jag besökte utställningen med vännen Eva Lena och hennes Tomas. Väldigt roligt att ha så trevligt sällskap! Här funderar vi över verket Var sitter själen av Malin Blom. En björn täckt av dekorband med sin päls upphängd på en galge bredvid.
 
Livsnjuterskan av Moa Anderson ifrågasätter normerna för (kvinnligt) åldrande.
 
Mycket tilltalande för ögat var denna jättemålning, Efter middagen av Anders Sköld. Motivet föreställer en bortstädad fiskmarknad i Venedig som konstnären hamnade i på en promenad.
 
En annan målning som tilltalade mig rent estetiskt, Caproni 2 av Stefan Johansson som målat i en anda av action painting. Caproni är en flygplansmodell som var kamouflagefärgad, lite som målningen alltså.
 
En närbild av samma målning som ovan.
 
Här syns en del av verket Arkipelag 2 av Karl Magnus Petersson som egentligen inte är konstnär utan modellbyggare. Han hade skapat ett helt litet miniatyrsamhälle föreställande svensk skärgårdsmiljö med dramatisk musiksättning till vilket gav en oroväckande och filmisk känsla.
 
-------
 
Här skulle egentligen ligga en bild frånett videoverk, ”Jag känner faktiskt att jag är bättre kompis med min fitta nu”, men nån äcklig karl har kommenterat det så jag blev tvungen censurera. Verket är i två delar skapat av konstnärskollektivet Max Görans. I den här delen av videoverket sitter ett gäng tjejer och sätter fast trådar till sina blygdläppar eftersom blygdläpparna sen uppträder i andra delen av videoverket. I videon resonerar de om deras upplevelser kring detta i en dokumentär anda.6
 
Lite drygt halvvägs genom utställningen var det dags ta fikapaus. Jag och Eva Lena lutar oss så att vi ska rymmas i bilden, och det gick ju oväntat bra (jag ironiserar såklart, det blev ju gott om luft i bilden :) ).
 
Detta verk med titeln Varje grop en grav av Kent Fernström har konstnären byggt upp en miniatyr av hans barndoms område Gamla Hagalund som rivits till förmån för uppbyggandet av Blåkulla.
 
Närbild från verket ovan; tanter stretar med matkassar i nävarna efter de snöspåriga gatorna.  
 
En närbild till.
 
Näsa för konst av Laggar Jan Tigerstrand är i det närmaste ett självporträtt av konstnären...
 
...men med humoristisk vinkling.
  
Sen lämnade vi Liljevalchs och gick vidare mot det där glaset vin/öl i Kungsträdgården och ett besök på Moderna Museet. Fast innan vi lämnade Liljevalchs tittade vi på Ung Vårsalong 2013.

Se renar på Gammlia

Vid bob-åkningen igår bestämde jag och Louise att vi skulle ta barnen och fara upp på Gammlia och titta på samenästena och klappa renar idag. Samiska veckan pågår ju med aktiviteter över hela stan och bland annat då med aktiviteter på Gammliaområdet som hör till Västerbottens museum. Jag har tidigare bloggat om andra års besök vid samennästena 2012 och 2011.
 
Vi hade tur och fick kanonväder och det blev en jättemysig tur med stora picknickpåsen, renklappning och kika in i kåtor. Vilken lyxtillvaro och Filip var nöjd! Louise har bloggat jättefint om dagen så kolla gärna hennes inlägg här.
 
Jag syns som en reflektion i renens öga, coolt va!
 
Många ville klappa de fina renarna.
 
Söt liten smårädd vit ren.
 
Louise och hennes pojkar i en liten skogskåta där vi fick veta lite om hur det kan vara att bo på det viset.

RSS 2.0