Hemmavintring / önskelista

I söndags städade jag som en dåre och bytte ut en del av det gröna "pyntet" och vissa textilier hemma mot vintrigare färger. Grått och brunt med mer mässing- och kopparmetaller till istället för grönt och beige.
 
Nu drömmer jag om en fluffig pläd att ha i soffan eftersom jag lätt börjar småfrysa, till det vill jag ha kuddar med lite lyxigare känsla:
 
Här är två fluffiga plädar, en i vitt och en i brunt, som jag hittat på H&M Home. Vitt ser ju lite extra gosigt ut men kanske blir hårt mot svarta/mörka kuddar om jag köper det.
 
Här är närbilden på H&M:s fluffiga plädar. Den vita ser klart finare ut med sin matta yta... eller vad tycker ni? De är lite dyra dock så jag drar mig för att beställa. 699 kr, känns inte riktigt värt.
 
Här är budgetvarianter från Hemtext. 399 kr styck. Känns bara så retligt att jag missade halva-priset-rabatten som tydligen räckte till i söndags så nu känner jag mig lite snål och vill inte riktigt köpa dem därför, hehe. De ser bättre ut i verkligheten och är väldigt mjuka.
 
Jag har beställt vaserna till vänster och skulle vilja ha kuddarna som syns till höger. Egentligen ville jag ha kuddfodral med svart botten och vita palmblad med matchande duk att köpa till men de hann ta slut på H&M Home och då har jag så svårt att ändra mig eftersom de var "perfekta".

Triangulator

En bild behandlad i ett triangulatorprogram, jag har låtit originalbilden lysa igenom för att inte bara få fasetter.
 
Fick ett superbra tips från en elev i en av mina grafklasser idag - ett program som heter Triangulator och som gör att bitmaps (alltså pixeluppbyggda bilder) delas upp i vektorgrafiska fasetter. Fasettbilden laddar man sen ner som .svg och öppnar (jag monterade in i) Illustrator.
 
Älskar sånt här trixande som innebär liten insats > stort resultat. Sen är det bara att komma på bra sätt och sammanhang att använda det på och i.
 
Så här såg bilden på Annie Lennox ut i original.
 
Här har ni en manual: How to create vector polygonal background quickly
På denna sida laddar ni ner programmet: Somestuff.ru ... Scrolla ner på den sidan och leta efter symbolen som ser ut så här (se nedan) och klicka därefter på länken nedanför där det står att man kan downloada: 
 
 
Lycka till, och trevlig helg! För mig blir det surströmming med vänner ikväll, om jag inte drunknar i regnovädret på väg hem vill säga.

Snygga boots!

Så snygga boots från Zalando, de vill jag ha! Klumpig klack och spetsig tå - fint.
Skor | Zalando
 
Helst skulle jag vilja ha både de svarta och de vinröda men det är ju en aningens onödigt. Jag tror jag gillar de vinröda bättre även om de är mindre användbara.
 
Kanske den här väskan till, även om den inte har exakt samma vinröda nyans som skorna. Spelar roll! :-)

En halv dag på Gammlia

 
Under helgen har Västerbottens museum anordnat "historisk marknad" på Gammliaområdet och Filip och jag åkte dit på lördagen. Det var ett otroligt härligt väder, rena sommarvärmen, och på marknaden såldes genuina produkter som handvävda filtar och handgjorda korgar och sånt där. Okej då, jag såg ett helt stånd med vinterhandskar i vattenavvisande nylon, men på det stora hela var det mest hantverk.
 
I skogen kunde man bli fotograferad old style, man fick låna kläder och sitta rakryggat med allvarsam min.
 
Västerbottensmuseet hade uppmuntrat allmänheten att klä sig tidsenligt enligt 1880-talsmode och det var en del som hade lyckats ekipera sig trovärdigt gammalmodigt, som de här tre damerna som också kommit för att fotografera sig.
 
Annars så tillbringade vi mest tid i stallet som kryllade av arbetssamma små barn som sprang och klättrade runt och över djur gjorda av trä och krattade och sopade hö hit och dit. Filip skottade och slet och jobbade huuur mycket som helst iklädd lånekläder från passande epok. Vet inte vad jag ska göra med pojken riktigt, måste kanske skaffa stalljobb åt honom :-)
 
Med jämna mellanrum ville han bli nedbäddad i höstacken.
 
Efter ett tag lyckades jag få honom att följa med och titta in i huvudbyggnaden. Fint som vanligt där.
 
Jag minns att nån guide berättat vid nåt tidigare besök att det brunnit i rummet för länge sen så väggmålningarna är lite brandskadade, och nog kan man tycka att det ser en aningens sotigt ut kring de här fina damerna.
 
Filip var trött efter stallarbetet och provade mer än gärna skåpsängen.
 
Vi gick runt på området en bra stund till efter det, tittade på fint pynt, besökte båtmuseet, åt saffransvåfflor och gjorde återbesök i stallet en lång stund till innan det var dags att cykla hem och äta köttfärssås och spaghetti.
 
Det var en riktigt riktigt fin dag!

Gordon Parks och Strange fruit


För några dagar sedan förberedde jag en genomgång jag skulle ha för eleverna i medieettan om diskrimineringslagen inför att de ska jobba med varsitt fotomontage utifrån någon av diskrimineringsgrunderna.
 
Kollegan Maja har sedan förra året redan gjort en bra Powerpoint men jag ville leta fram och fylla på med eget material och kom då över en fantastisk bildserie i nostalgiska pastelliga 1950-talsfärger kallad Segregation Series tagna av fotografen och regissören Gordon Parks. Han är mest känd för att bland annat har regisserat blaxplotaitionfilmen Shaft.
 
 
Bildserien har enligt artiklar jag läste mer eller mindre varit försvunna sedan 1950-talet men dök upp för ett par år sedan i en igentejpad låda märkt Segregation Series. Bildserien var en beställning från tidningen LIFE från 1956 och handlar om vardagen hos en svart familj och dess anhöriga under tiden för rassegregationen i USA, segregationslagar som efter många långa konflikter löstes upp sen mot mitten/slutet av 1960-talet.
 
Bilderna visar en för den tiden annorlunda, icke konfliktfyllda bilder, av svarta. De avbildas istället i sin vardag, som några att känna empati för och igenkännande i deras vardagliga sysslor istället för främlingskap och rädsla.
 
Det låter ju helt sjukt idag att vita amerikaner inte fattade att svarta amerikaner levde helt vanliga liv och det gör det ju väldigt lätt att dra paralleller till bilden av t.ex. muslimer och tiggande romer idag.
 
 
Det funkade inte att ha med bilderna vid genomgången jag skulle ha för eleverna eftersom den skulle tappat fokus men jag tänkte att jag kan ju visa dem här istället. Ni kan se mer bilder och läsa mer om bildeserien här:The New York Times: Gordon Park's Segregation Series.

Medan du bläddrar kan du gärna spela upp det här spåret med Nina Simone där hon smärtsamt vackert sjunger Billie Hollidays Strange Fruit som handlar om mördandet och brännandet av svarta i segregationslagarnas USA. OBS! Bilderna i musikklippet är hemska! 
 
 
 
STRANGE FRUIT
 

Southern trees bearing strange fruits

Blood on the leaves and blood at the roots

Black bodies swinging in the southern breeze

Strange fruits hanging from the poplar trees

 

Pastoral scene of the gallant south

Them big bulging eyes and the twisted mouth

Scent of Magnolia clean and fresh

Then the sudden smell of burning flesh

 

Here is a fruit for the crows to pluck

For the raint to gather, for the wind to suck

For the sun to rot, for the trees to drop

Here is a strange and bitter crop


Lite nytt

Jag har köpt en lite lagom stor prydnadskål att ställa på bordet på altanen, "lite lagom stor" med betoning på STOR då. Det framgår inte riktigt här så jag får nog återkomma med bättre bildbevis.
 
Pryl 1900 hittade jag smörgåsassietter i teak som är tillverkade i Uppsala och använda på NK (i Stockholm) - kolla in lilla klassiska logon som är inpräntad bara.
 
För några dagar sån fick jag äntligen tända hundarna. Jag har skaffat såna jätteglödlampor till dem och var tvungen att trixa lite med elen eftersom kontakterna till dem var ojordade men inte min väggkontakt.

Gissa restaurangen!

En gissningstävling för dig med Umeåanknytning (svaret kommer på slutet) :-) ...
 
Jag följde med Filip och Pelle på restaurang efter jobbet idag. Kan ni gissa vilken? Filip ger er en ledtråd!*
 
En ledtråd till: restaurangen är asiatisk!
 
Om ni gissade Great Eastern så gissade ni RÄTT! :-)
 
*När vi sammanstrålade utanför restaurangen så ville Filip plötsligt bli upplyft på en pelare, det tog nåra sekunder innan jag och Pelle fattade att han satte sig som lejonet i statyn utanför entrén. - ROLIG!
(Pelle fotograferade)

Affischhistoria

La Belle Epoque, slutet av 1800-talet till början av 1900-talet. Designer: Jules Cheret.
 
 
Hej hej! Det var länge sen... har varit lite upptagen och haft lite lite att blogga om men nu tänkte jag tipsa om snygg posterdesign från historien. Som jag berättade i mitt senaste inlägg så skulle jag alltså ha en genomgång av affischens historia, så jag tänkte att ni ju kunde få lite tips från vad jag hittat, och visa några favoriter ur affischhistorien.
 
På denna sida >> A Brief Historiy of Vintage Poster hittade jag ett bra sammandrag av affischhistorien med många designernamn som man sen kan söka på för att hitta fina bildexempel.
 
Jo just det, på svenska gör vi skillnad på "affisch" och "poster"; en affisch har ett lite mer informativt syfte med mer textinformation medan en poster i princip bara kan innehålla en bild/illustration och kortfattad text och mest ha ett dekorativt syfte. På engelska har jag däremot inte kunnat hitta någon begreppsskillnad, där heter allt poster kort och gott.
 
Affischerna presenteras ungefär i den turordning designstilarna uppkommit.
 
Art Noveau/Jugend, mer stiliserad och något senare än och samtida med La Belle Epoque. Designer: Leopoldo Metlicovitz.
 
 
Designen börjar stiliseras på 1920-talet och den som var stor stilbildare var Leonetto Cappiello som renodlade Art Nouveaus dekorativa former.
 
Designern Ludwig Hohlwein var stilföreträdare inom den avskalade designstilen man kallade "Plakatstil" som var inspirerad av Cappiellos rena uttryck.
 
Konstruktivistisk posterdesign skapad av Alexander Rodchenko. Efter andra världskriget designade man maskinellt och med starka diagonaler med inspiration från futurismen, dadaismen, kubismen och expressionismen.
 
Den konstruktivistiska designern populariserades och kommersialiserades till en stil kallad Art
Deco. Här i A.M. Cassandres typiska airbrushteknik.
 
Art Deco i britten Tom Purvis design. 
 
Nu blir det ett stort hopp från sent 1930-tal till tidigt 1960-tal här då International Typograhic Style, eller Swiss style, kom stort (bilden innehåller en blandning av originalaffischer och nytolkningar av stilen). En ren typografisk stil med raka former fick stort genomslag i Europa samtidigt som...
 
...en stark våg av laglös psykedelisk design fick stort genomslag i USA. Designer: Victor Moscoso.
 
Även denna är av Victor Moscoso. Denna psykedeliska design hämtade sin inspiration från OP-konsten och surrealismen och även den tidiga art nouveau-/jugendstilen, så med detta avslutar jag och anser cirkeln sluten :-)

She may be a bag of trouble...

Haha!
 
Det här piggade upp mig idag när jag satt på jobbet och letade material till en genomgång om affischens historia. Det är "varningsaffischer" från USA under andra världskriget.

She may look clean... Man kan väl smått undra vem hon fått syfilis och gonorré av, kan det vara en man månne?
 
Simultanförmåga! :-)

La Soirée

 
Har suttit och jobbat några timmar med lektionsförberedelser men bara måste göra ett litet inlägg innan jag slänger mig i sängen. Jag var ju på så bra föreställning på nycirkusfestivalen igår! La Soirée hette föreställningen och så här presenterar man dem på festivalens hemsida:
 
"Omöjliga att beskriva, omöjliga att motstå. I La Soirée samsas varietévärldens crème de la crème, där exceptionella artister och vågade nummer från hela världen blandas till en läcker cocktail av cabaret, ny burlesk, cirkus sideshow och modern varieté."
 
Föreställningen hade med sig sitt alldeles egna "Spiegeltent" med en känsla av tidigt 1900-tal och som byggts upp på parkeringen vid Guitars the museum.
 
Scenen var pytteliten vilket gav en lite så där extra intim känsla.
 
Tyvärr ville de inte att man skulle fotografera föreställningen så jag tog bara några bilder innan det började och sen på slutet när artisterna tog emot applåderna. Men det finns mycket att se på internet om dem.
 
Jag såg nu att de hållit 10 föreställningar under veckan i Umeå, otroligt! De verkade inte ett dugg trötta när jag såg dem igår.
 
 
Jag är så glad att jag tog mig iväg på nycirkusfestivalen, är så nöjd med båda föreställningarna jag sett och jag lär definitivt gå nästa år igen!

På nycirkus!

 
Ikväll har jag och Filip varit och sett en föreställning på den nycirkusfestival som pågår här i Umeå just nu. Vi såg FLOWN av cirkusgruppen Pirates of the Carabina som bestod av britter och irländare om jag förstod det hela rätt.
 
Innan föreställningen började vi med middag på Lottas krog:
 
Filip satt bredvid den spännande rustningen.
 
Sen såg vi föreställningen som innehöll många akrobatiska trick.
 
Ofta var akterna lätt invävda i små historier om livet i kulisserna. Här var den kvinnliga akrobaten något besvärlig med killen som skulle strycka sin väst :-)
 
Många akter var humoristiska och "misslyckade", som den med den här wanna be-cirkusprinsessan.
 
Hon gjorde fantastiskt framträdande där hon hängde, ramlade och klämdes på olika sätt i ett långt tygsjok.
 
Imponerande var hur de som agerade motvikt kunde ha koll på och hinna med att dra och släppa vid exakt rätt tillfälle. Det jobbet skulle jag verkligen inte vilja ha.
 
 
Jag filmade finalscenen då i princip alla, både akrobaterna och musikerna, ja till och med trummisen med sina trummor, till slut hängd eller flög i luften!
 
Efter föreställningen fick vi chans att fotografera med den "misslyckade" cirkusprinsessan, då hade hon tappat peruken för länge sen.
 
Imorron går jag ensam på en annan nycirkusföreställning: Le Soirée. Den ska vara både dekadent och burlesk så det blir ju spännande. Får hoppas jag känner nån annan som ska se den så jag har nån att rodna tillsammans med, haha!

RSS 2.0