Flamingorosa sommardrink

 
Det hade ju varit smartare att ge er drinkreceptet igår när det var lördag och kanske lite festligt här och var, men nu blir det så att det kommer idag istället. I och för sig har väl de flesta av er som läser det här semester fortfarande och då rinner ju liksom helgdagar ihop med vardagar i en enda härlig ledig semestersmet så helt plötsligt passar det med en somrig drink i alla fall. 
 
Alltså, receptet är ju så löjligt enkelt så det är i princip inte ett recept men den bygger på en speciell juice som kanske inte alla sett, nämligen denna: 
 
Tropic Dream med smaken Strawberry Daiquiri. 
 
En  "äkta" Strawberry Daiquiri är ju en sån där drink som består av en trögflytande massa av finkrossad is blandad med rom och jordgubbjuicesessens, men eftersom det är väldigt svårt få till den konsistensen hemma är den här drinken ett gott substitut. 
 
Drinken blir förstås en alldels utmärkt sommardrink UTAN alkohol också för den som föredrar det men här nedan har jag inkluderat alkohol i "receptet".
Varsågoda, min favoritdrink denna sommar, och då har jag räknat in både färg och smak :-) :
 

 
Somrig drink á la Strawberry Daiquiri
 
0,75 dl Tropic Dream - Strawberry Daiquiri
1 dl Spirit light (eller Sprite, men jag föredrar Spirit Light eftersom den har en mildare smak)
3-4 cl vit rom
Mycket is
 
Tycker man ovanstående blandning blir för söt kan man ta mer av Strawberry Daiquiri-juicen som inte är så söt.
 

 

Loppisshopping igen

Nu har det blivit mycket shopping här i bloggen några dagar men det kanske ändå kan vara ett bra avbrott bland alla natur- och utflyktsbilder :-)
Vilken loppissommar det varit i år, det har varit något av ett favoritnöje för mig eftersom det ändå inte varit nåt fint väder. Det roliga är ju att man både får se sig omkring i det fina svenska sommarlandskapet, gå in på udda och roliga ställen med trevliga människor och sen på köpet kanske göra något fynd. Det är också en härlig känsla att ha en egen bil och få köra runt när jag vill och hur jag vill och jag känner att jag fortfarande lider av en liten nybilförälskelse (ny för mig, men dock begagnad). 
 
För någon vecka sedan bloggade jag om loppisfynd jag gjort och skrev att jag skulle återkomma med bilder på glasen jag köpt efter att jag diskat dem. Här är nu resten av loppisshoppingen och även en del grejer som tillkommit på en loppisrunda jag gjorde igår:
 
Här är de likör/punchglas jag köpte på Bjurfors Antik. Denna sommars bästa antikbutik enligt min åsikt och jag kan lova att jag hunnit vara på en del vid det här laget! 
 
Jag köpte även denna flagga med flaggstång av silver (det är jag nästan säker på eftersom den svartnat lite) på samma loppisbutik. Det står en tacktext med året 1939 inpräntat så det kändes ju lite fint och anrikt liksom men ser sprillans ny ut. Jag gillar att duka med flaggor på typ midsommar och vid födelsedagar så jag tänkte använda den i såna sammanhang. 
 
Det här är förrättsbestick i silver som kommer passa till mina fullstora silverbestick. De brukar vara jättedyra på antikbutikerna men nu fyndade jag dem på Returcentrum i Vännäsby. Ett bra fyndställe även det!
 
Det blev tyvärr en oskarp bild på den här relativt stora tavlan med vintrigt motiv som jag köpte på Bothnia Antik & Modärn i Vännäs. Tänker inte ha den uppe på väggen nu utan det får ju bli framåt november typ.
 
Anna-Karin och Lennartt, mina vänner som flyttat till Obbola alltså, bjöd mig på drinkar med stora klumpiga isbitar i en elegant ishink när jag var och hälsade på dem förra veckan och jag blev så inspirerad så nu har även jag köpt en glamourös ishink med snofsig gripklo och även klumpiga isbitar.
Ishink + gripklo från Bothnia Antik & Modärn och isen kommer från Ica Maxi.
 
Drinken med den supersnygga flamingorosa färgen är superenkel att göra och den ska jag ge er receptet på i ett alldeles eget inlägg!

Skoshopping!

 
Bländvita Adidas Superstar - har ni sett nåt så vackert! Jag har velat ha vita sneakers länge nu (se mitt gamla inlägg Adidas Gazelle) och de här är ju perfekta! Mina Adidas med de klassiska svarta ränderna är nästan utslitna så jag behövde nya, och plötsligt visade det sig att de kommit ut i flera olika färgkomibnationer. 
 
Hittade dem på Stadium. Jag håller på och försöker bestämma mig om de är i rätt storlek, eventuellt behöver jag en halvstorlek mindre och det fanns inte i butiken. Men det finns att beställa på deras hemsida också och då kan man lämna igen i butiken om de inte passar. 
 
Förutom Adidas sneakers köpte jag dessa på Stadiums rea.
 
Sen råkade jag av bara farten gå in på Din Sko och hittade dessa på deras rea. Bling bling.
 
Och även dessa. Otroligt sköna och faktiskt snyggare på än man kan tro. 

Nytt hemma hos mig

 
Det är dags att kolla runt hemma hos mig tycker jag. Ingen tidning har hört av sig för nåt hemma-hos-reportage trots att jag har lite uppdateringar i inredningen som jag är så nöjd över, så jag får väl göra ett själv då tänker jag ;-) :-D
 
Om vi börjar med soffhörnan så såg den ut så här tills helt nyligen då, bara så att ni har en referens (minus julgranen och nyårsballongerna då, de tog jag bort i januari :-) ). 
 
Nu äntligen har jag pillat fram mer sommarvänliga färger, även om jag trivdes med det andra. 
 
Tidigt i våras köpte jag de vita kuddarna med gröna palmblad (Lagerhaus) som jag hade tänkt att jag skulle sommarinreda soffan med. De har dock pga bristande ork legat lagrade tills bara för ett par kvällar sedan då jag äntligen kände inspirationen att ta fram dem. 
 
Kuddarna såg så ensamma ut i soffan så dagen efter (läs: igår) var jag tvungen komplettera med matchande attiraljer. Det blev det helgröna kuddfodralet (från H&M Home) samt tjocka djupgröna ljus (från Åhléns) och vita marmorunderlägg (Lagerhaus).
De små mässingskopparna kommer från de kitschiga lyktorna med kristaller jag köpte på loppis för en tid sedan (det finns dock liknande ljuskoppar på Lagerhaus) och den större mässingskoppen kommer från ett tidigare inköp på H&M Home.
 
Eftersom jag alltid fryser när jag sitter och ser tv så köpte jag en supermjuk vit filt (Hemtex). 
 
Mörkgrönt funkar även på matsalsbordet, fast jag tror jag ska gå och köpa ljusare gröna ljus för att få lite brytning.  
 
Typ helbild på matdelen i vardagsrummet. 
 
I sovrummet har jag nya sängkläder (från Ikea, älskar den här sorten!) och ÄNTLIGEN har jag fått upp den matchande sänggaveln (Ikea) jag köpte till min säng för så länge sedan som typ i september-oktober i höstas. Snart ett år sen alltså!
Problemet har varit att de medföljande skruvanordningarna byggde på att man skulle skruva fast den i sängen vilket jag inte ville. När jag nyligt åkte med en kompis till Ikea så köpte jag istället stödben jag borrat fast så att sängen står lutad mot väggen fasttryckt av sängen. Funkar helt ok.
 
Som sängbord har jag gamla stolar som morfar har gjort. Ingen nyhet i inredningen direkt men tänkte jag skulle visa ändå. 
 
På Ikea köpte jag ockås denna jättestora papperssol/hjul (en meter i diameter) som på ett bra sätt fyller den väldigt tomma väggen i sovrummet. Den fanns i turkos också, och även i en mycket mindre storlek (50 cm i diameter) som man skulle kunna ha som insynsskydd i fönstret, här är länk om ni vill se: FÄRGTON pappersdekoration.
 
Om nån undrar så är min säng 160 cm bred och alla delar har matchande tyg och är av naturmaterial. Huvudgaveln heter BEITSTAD och sängbotten är en hel resårbotten som kräver stödben i mitten, är fast och heter SULTAN SKAUN med bäddmadrass kantad med samma tyg som säng och gavel men jag har svårt ureda vad den heter. En sak i alla fall: jag gillar fasta sängar men jag tycker den här är lite väl fast faktiskt. Inte supermysig att ligga i, tyvärr tyvärr. Däremot är naturmaterialet skönt då det andas och är svalt.
 
I badrummet har jag haft somriga turkosblå toner hela sommaren. Jag köpte duschdraperiet med fototryck av hav/vatten på rea på H&M Home (finns här: Duschdraperi med fototryck av vatten). 
 
Kristallig tvålpump i plast från Åhléns.
 
Och superbilliga kristallplastglas från Coop Forum. 
 
 Det var allt!

Gotland: Skelett, Pippi och Lummelundagrottan

 
Nu ni, det här är allra sista inlägget från Gotlandsresan. En liten samling av bilder på specifika "sevärdheter" vi besökte. 
 
Vi bodde ju vägg i vägg med Fornsalen i Visby så eftersom jag visste att det skulle finnas en massa skelett där som Filip kunde tycka vara kul att se så for vi dit. Det här skelettet ligger på samma sätt som det var nedgrävt på bregravningsplatsen där arkeologerna funnit det. Jag glömde tyvärr kolla hur gammalt det var men jag gissar på stenåldern
 
Som tur var fanns där ett skelett man fick möblera själv. 
 
Det här är ett litet barnskelett, begravd med en stor järnsax över bröstkorgen. Kanske för att tynga ner det så att det inte skulle gå igen stod det i informationstexten. 
 
Här är ett kranium med tre järnspett i som hittats i utgrävningarna från striden om Gotland. 1361 kom Valdemar Atterdag och massakrerade tusentals gotlänningar för att inta staden Visby.
 
En stor silverskatt som hittades i ett hargryt av skolelever på klassutflykt på 1970-talet tror jag. 
 
Sista heldagen på Gotland var vi på sevärdheter nästan hela dagen, bland annat till Lummelundagrottan. Det blev inte så många lyckade bilder där inne eftersom det var så mörkt, men det var väldigt spännande att gå runt och titta där nere och höra historien om de tre tonårspojkar som upptäckt och utforskat grottan i flera år innan de gjorde den känd för allmänheten.
 
Samma dag drog vi till Kneippbyns nöjespark och detta mirakel: Den riktiga Villa Villekulla som fanns med i Pippi Långstrumpfilmerna från 70-talet!  
 
Den var fantastiskt fint inredd med många originaldetaljer kvar. Jag tycker det såg ut lite som hos Underbaraclara :-D
 
Bland annat fanns där Pippis säng med en Pippidocka i :-)
 
Och det stora köket med en Lilla Gubben av trä inuti.
Allra allra bäst i Villa Villekulla var dock den rusktigt inredda vindan som Filip ääälskade. Där gick det inte att fotografera pga mörk mijö dock. 
 
Vi såg Pippi också, spelad av en charmig skådis. 
 
Och barnen skrattade nästan ihjäl sig åt alla hyss i föreställningen. 
 
Teatern berättade liksom ett sammelsurium av Pippis bästa, så "alla" var med, förutom poliserna förstås Tommy och Annika, Pippis pappa och Prussiluskan.
 
Sen åkte vi tillbaka till Visby och vår sista kväll i staden. 
 
Klart slut från Gotland.

Önskelista: Flatforms

Jag har blivit så sugen på att köpa flatforms, dvs platta skor med platåsula. Tänker att de är en bra kombination av snygga/moderna/coola och bekväma. I och med att jag gått upp så mycket i vikt så pallar jag inte med skor med klackar men med dessa blir man ändå längre. Alltså, inte för att jag behöver längd, jag är ju 178 cm lång, men det blir snyggare proportioner än helplatta skor tycker jag. Det är också typ det enda som är bra med att gå upp i vikt så här mycket - man anledning att utvärdera och komma på en ny klädstil, hehe. 
 
Här är några i sandalmodell från Asos som jag gillar: 
 
Guld och svart.
 
Silver och vitt. 
 
Svart och vitt. 
 
Helvita i läder. 
 
Jag tänker att flatforms också skulle vara snygga till detta kap till kappa jag fick från Asos igår. Snygg - eller hur! 

Gotland: Hoburgen och Högklint

Blå blommor som är vanliga på Gotland. 
 
Tjohej! Skam den som ger sig... här kommer ytterligare bilder från Gotlandsresan. Snart är de slut, jag lovar! :-) 
Nu har jag kommit till den sväng vi tog runt hela Gotlands sydkust:
 
Efter Fårö och Ljugarn så körde vi ner till Gotlands sydligaste delar. Vi råkade hamna på västkusten när vi valde en extra "scenisk" väg enligt vägskyltarna. 
 
Det roliga med att köra bil och inte behöva skynda sig är att man kan stanna närhelst man vill. Filip och Pelle var bara TVUNGNA att bestiga denna knallgröna kulle.
 
Enligt egen utsago så kissades det där på toppen (i alla fall den mindre av dem).
 
Snart var vi framme vid resans allra sydligase mål: Hoburgen och Hoburgsgubben.
(Klicka på miniatyren nedan för att se denna bild i större storlek)
 
Klicka på den här lilla miniatyren för att se förstoring. 
 
Filip och Pelle på absolut sydligaste spetsen, med 180 graders panoramabild över kustremsan. Till vänster är det nåt topphemligt satellitsystem som håller koll på ryssar och annat oknytt :-)
 
Här är ca 180 grader av landdelen vid Hoburgen, där jag står med ryggen mot sydstpetsen. (Klicka på miniatyren nedan för att se större version av denna bild)
 
Klicka på miniatyren för att se förstoring.
 
Kargt och vackert - Hoburgskusten till vänster...
 
...och Hoburgskusten till höger. 
 
Här är självaste Hoburgsgubben som är en rauk. Nån hade målat näsan gul på honom, stackarn. 
Det finns många sagor om honom i gotländska folktron: att han var en godmodigt bergatroll som höll sig väl med byborna men skydde kristendomen. 
 
Hoburgsgubben från en mindre tydlig vinkel.
 
En cool grotta fanns där också. När man klappade händerna där inne hörde man en massa pipande. Pelle och Filip var helt övertygade om att det var fladdermusungar medan jag nog mer tror att det var svalungar. Fast fladdermöss skulle ju helt klart varit coolare.
 
Utsikt från fladdermus-/svalgrottan.
 
Sen drog vi vidare norrut för vi skulle ju hinna tillbaka till Visby innan kvällen. Inte direkt några problem eftersom det nog bara handlade om 10 mils körning, men det fanns ju många störningsmoment på vägen, finns ju så mycket vackert att stanna och titta på!
 
Något vi bestämde oss för att stanna till vid var Högklint, även det är höga klippor likt de vid Hoburgen, men dessa ligger bara några kilometer söder om Visby:
 
Det här är alltså inte Hoburgen, utan klippor vid Högklint några kilometer söder om Visby. Det är förresten Visby som syns där på kusten mellan Pelle och Filip som just lärt sig bli höjdrädd (haha!).
 
Högklints högsta klippor når 46 meter ovan vattennivån.
 
Sen såg vi den här stackarn i skogsbrynet när vi skulle åka vidare... en liten fågelunge som ramlat från sitt bo. 
 

Obbola hang around

 
Igår bjöd Anna-Karin mig ut till Obbola och hennes och maken Lennarts prunkande trädgård. Jag har börjat känna mig som en riktig Obbola hang around och sneglar till och med på till salu-skyltar i området när jag är där. På skoj mest eftersom jag än så länge vill bo i stan men kanske när man blir gammal så?
 
Efter en smarrig spaghetti-och-köttfärssåsmiddag så gick vi på sightseeing ner till hamnen som är på gångavstånd från deras hus. Både jag och Anna-Karin hade med oss kamerorna förstås.
 
Anna-Karin har förresten startat en fotoblogg med anledning av att hon äntligen köpt en systemkamera: kaskfoto.blogg.se  med undertiteln "Processen & resan för en nybörjare in i fotograferingens värld". Gå in där och följ hennes utveckling! 
 
Många boningshus med fantastiskt havsläge finns det vid Obbolas hamn.
 
Många vackra fiskenät låg ihoptjorvade på land.
 
Vi drack lite vin...
 
...och kollade lite på nåra som verkade ha seglarskola. 
 
Snart gick vi tillbaka mot huset igen. 
 
Satte oss på altanen vid trädgården och pratade om viktiga saker. 
 
När det blev lite för kyligt så då gick vi in och satte oss i deras mysigt inredda inglasade altan. 
 
Tycker så mycket om färgskalan - turkos, rosa och gulgrönt. 
 
Sen somnade jag till Moonrise Kingdom som jag och Anna-Karin försökte se där på nattkröken. 

Puts väck!

Vänster: Fatet innan putsningen Höger: Samma fat efter att det blivit putsat.
 
Jag måste bara visa... jag köpte silverputs och putsade silverfatet jag köpte på loppis i helgen (se blogginlägget Loppisshopping) eftersom det var lite randigt, och det blev JÄTTEBLANKT. Vet inte om det betyder att det är riktigt silver men det betyder i alla fall att silverputsmedlet funkade. Och jag som har fler såna här lövformade fat!
 
Men jag har lite blandade känslor över blankheten... tycker faktiskt de är lite fina när de är lite mörkare... eller är jag knasig nu? Vad tycker ni - putsa eller inte putsa? :-)

Gotland: Skärgårdsidyll i Ljugarn

Vid stranden i Ljugarn.
 
 
De två dagar vi reste runt på Gotland innebar att vi valde att övernatta på halvvägs från norr till söder, och det blev då i Ljugarn på Gotlands östsida. Vädret kunde definitivt varit bättre och det verkade stendött i det som jag förstår i vanliga fall populära badsamhället. 
 
Vi bodde våran natt i Ljugarn på Smakrike Krog & Logi. (Här syns förresten vår hyrbil; en sprillans ny Volvo V70 som innehöll en drös teknikaliteter. Som t.ex. att det pep en signal när man råkade vingla över mittlinjen på vägen och sånt.)
 
Det här är logidelen.
 
Krogdelen.
 
Så här fin var deras servering.
 
Efter middagen tog vi en liten promenad till stranden som låg typ 100 meter från hotellet. Filip blev helt sprättig och glad i kroppen av att få gå och strutta runt och busa på stranden. 
 
En mysig strandservering som såg ut att vara tom på folk.
 
Strandpromenaden.
 
Fin villa vid strandpromenaden...
 
...med pampig herrgårdsaktig entré.
 
Det var det med Ljugarn, nästa dag åkte vi vidare för att se Gotlands södra delar ända ner till Hoburgen på öns sydspets. Det får ni se i nästa inlägg om resan till Gotland.

Loppisshopping

 
Nu är det dags att titta på loppisfynden jag gjort senaste tiden. Glasen jag köpte var dammiga och jag har inte hunnit diska dem så det blir lite andra saker först. 
 
Först den här fantastiskt fina 50-talsskulpturen på mamman med barnen. 
 
90 kr gav jag för den på Bjurfors Antik
 
Jag ser att jag borde vitbalanserat när jag tog bilderna för nu ändrar bordet färg hela tiden mellan bilderna... men nåväl - här är ett grönt fat med guldkant. Det har lite sprickor i glasyren men det syns ju inte när man har fyllt det med frukt tänker jag.
 
Jag köpte även två silverfat, detta mindre vindruvsbladsformade...
 
...och detta större, även det med vindruvstema. 
 
De här 80-talskitchiga ljuslyktorna är jag fortfarande lite chockad över att jag köpte, men jag tänker att de blir fina ha kring nyår. De kommer inte som alla andra fynd från Bjurfors Antik utan dessa köpte jag på PMU Second Chance i Öjebyn  (Facebooksida med mycket bilder här: PMU Second Chance )när jag var hos min mamma och styvfar förra veckan.
 
Så här ser de ut när de lyser. 
 

Fotoexkursion - Ödegård och grusvägar

Ordet fotoexkursion låter ju väldigt seriöst men det får väl heta det även om det nu inte direkt blev nån djupdykning i fotograferandet på grund av vädret, på min och Anna-Karins planerade utflykt i lördags som jag skrev om i mitt förra inlägg Fotoexkursion och loppisbesök i dåligt väder. (Puh! Lång mening men är inte så bra alltid på det där med meningsuppbyggnad). 
Den plats som vi la mest tid åt att fotografera var ett gammalt ödehus som låg nära Bjurfors Antik & Loppis. 
 
Här är en massa bilder. Ursäkta upprepningen av motiv, men husvagnen var så fin :-) :
 
Sen körde vi vidare på grusvägarna...
 
...och stannade vid en solig äng och gammal lada. Fast innan vi hann ut ur bilen så var det förstås molnigt igen. 
 
Men grönska är ju fint oavsett väder. 
 
 
Det var det! i nästa inlägg får ni se min loppisshopping. 
 

Fotoexkursion och loppisbesök i dåligt väder

När jag och Anna-Karin var till Sundsvall och Ikea förra helgen så bestämde vi att vi skulle åka på fotoexkursion och loppisrunda denna helg. Anna-Karin har en längre tid velat köpa en systemkamera så hon slog till och beställde en sprillans ny från Cyberphoto inför vår utflykt. 
 
TYVÄRR så har vi ju haft uslaste sommarvädret hela denna sommar så utflykten blev väl inte så lyckad ur fotosynpunkt som vi hoppats på då det regnade mer eller mindre hela tiden, men det blev en del bilder ändå. Faktiskt så många bilder för att bli alltför plågsamt att visa i ett enda inlägg så jag delar upp det på två :-)
 
Coolaste och mest personliga campingen i norra Sverige (eller åtminstone Västerbotten) måste vara Tallbackens camping! Campingen firar 50 år 2018 och har gått i arv från far till son och man känner att de lagt sin själ i verksamheten.
 
Campingen ligger vid en liten sjö ca 5-6 mil inåt landet från Umeå. 
 
Där finns stugor, tält, husvagnsplatser, boulebana, minigolf, loppis, fordonsmuseum, festlokal och you name it.
 
Stället påminner faktiskt en del om Kutens Bensin som jag skrev om i mitt inlägg om Gotland och Fårö. Här en fin uteservering.
 
Reception och servering i form av gammal nostalgisk lanthandel. 
 
Efter två varmkorvar på Tallbackens servering och lite väntande på att spöregnet skulle avta så drog vi vidare... 
 
...och hamnade på Bjurfors Antik & Loppis. Jag passerade den här loppisen tidigare i somras då den var stängd och nu ÄNTLIGEN fick jag gå in - och jag blev inte besviken - där fanns verkligen fynd att göra!
 
Jag blev väldigt sugen på två blombord med fontäner. Denna för 600 kr...
 
...och denna för nånstans kring 1200-1400 kr. Men det blev ingen såklart, vet inte var jag skulle ställa dem! Jag handlade dock en hel del annat smått som jag ska visa i ett annat inlägg. 
 
Hur som helst kan jag varmt rekommendera stället, som består av flera rum och även ett par stora tält utomhus med grejer.  
 
Den här furumöbeln var också fin och den är väldigt lik den skänk som jag har i mitt sovrum (furuskänken syns i detta gamla inlägg) och som jag fyndade på Blocket förra sommaren. Tips tips!
 
Tyvärr hann vi inte på antikbutiken i Hjuken som vi tänkt dels eftersom vi dillade till det med kartfunktioner och hamnade på fel sida av Vindelälven men också för att vi stannade och fotograferade flera gånger så butiken hann stänga. 
 
Efter en flera timmars utflykt var vi så tillbaka i civilisationen igen. Jag körde hem Anna-Karin till hennes blomstrande djungel till trädgård i Obbola i det hus hon och hennes man alldeles nyligen köpt och flyttat in i. 
 
Deras grannar måste vara så sjukt avundsjuka på deras prunkande trädgård! (Hej hej Lennart i fönstret som ser oss anlända!)
 
Jättestora jättefina rosa blommor. Är det nån slags pion måntro?
 
Också gulliga små vindruvsplantor i ett växthus. Druvorna ska visst både vara söta och goda i moget tillstånd. 
 
Till och med ett grönskande valv har de i trädgården. 
 
Sen sa vi hejdå och jag drog tillbaka till stan igen för en lugn kväll med bildredigering, film och ett immigt glas med vitt vin och njöt av min semester.
 
 
I nästa inlägg får ni se lite mer bilder jag tog på på vår gemensamma utflykt, och så småningom även de fynd jag gjorde på Bjurfors Antik & Loppis. 
 

Gotland: Fårö - Kutens Bensin och Langhammars raukar

Hoppas ni härdar ut att titta på fler bilder från Gotlandsresan jag gjorde med Filip och Pelle för ett par veckor sedan, för som jag skrivit tiidgare har det tagit tid att redigera och sålla bland bilderna...  
Hur som helst så spenderade vi ju först två nätter i Visby men sen reste vi runt Gotland i två dagar.
 
Här kommer bilder från nordligaste delarna av Gotland, dvs Fårö. En både karg och frodig plats där det tyvärr regnade nästan konstant medan vi var där.  
När vi skulle åka till Fårö fick vi tips av en som jobbade på Visby Börs att hålla ögonen öppna efter Kutens 
Bensin som skulle vara något alldeles speciellt och som skulle ligga bara en bit efter att man lämnat färjan över till Fårö:
 
Först efter att vi varit där har jag förstått HUR speciellt... där fanns nämligen MÄNGDER av memorabilia som inte framkom när vi gick runt där. Som t.ex. grus som Elvis gått på på sin gårdsplan på Graceland, resterna efter James Deans mc (kanske den som syns i bilden ovan), och kofångaren till den bil J. Dean kraschade och dog i. 
 
Den riktiga bilen som Bonnie och Clyde körde ska finnas där också, med kulhålen kvar förstås. Kanske var det denna?
 
Vi skulle i alla fall prova på att äta av de enligt tipset fantastiska crepesen. 
 
Vi gick under och mellan buskar och förbi rester av bilvrak för att ta oss från parkeringen till Creperie Tati. 
 
Mer eller mindre tjusiga rishögar stod här och där. 
 
Inne på creperiet var det kö. 
 
Och det fanns MÄNGDER med crepes med snygga rockiga namn att välja på. Kämpigt, och stor risk att välja fel!
 
Pelle tog en matig och jag tog en chokladglassig. Och ångrade mig direkt. Men god var den förstås och äkta franskgjorda då kockarna var fransoser. 
 
Populärt ställe trots att det låg mitt i Fårö-bushen. 
 
Innan vi åkte vidare kollade vi in den spejsiga konsertlokalen där rockabillyeliten spelat (som Wanda Jackson, Bill Haley's original Comets samt även Pugh Rogefelt och Carola Häggkvist (!) mfl!  
 
Där fanns en bar också, där lamporna bestod av bakljus på gamla bilar och alla klockor hade stannat på kvart i sex amerikansk tid... klockslaget då James Dean dog och tiden stannade enligt Kutens ägare
 
Sen drog vi vidare till raukarna...
 
De finaste och största raukarna ligger på Fårös västsida, närmare bestämt vid Langhammars
 
Där var verkligen vidrigt otrevligt väder så särskilt många bilder togs inte. Men några panoramabilder fick jag till, men klicka på miniatyren här nedanför för att se bilden i större storlek: 
 
Klicka på denna miniatyr för att se bilden i större storlek.
 
Också en till. 
 
Klicka på miniatyren för att se bilden i större storlek.
 
Eftersom det var så uselt väder hade vi ingen lust på fler sightseeing så vi började köra ner söderut igen mot färjan till fastlandet och jag fotograferade ett av de förmodligen mest fotograferade motiven på Fårö: ett gammalt fiskeläge. 
 

I nästa inlägg om Gotlandsresan så har vi hamnat på Gotlands östkust och skärgårdsidyllen Ljugarn.
 

Skaparklåda

 
Vi har varit några dagar i Norrbotten, hos min mor och styvfar i Piteå, och även hälsat på hos släkt i Luleå och Kallax. Filip har haft en konstant skaparklåda på resan och hojtat efter sax och tejp och pennor från för tidigt på morgnarna för mig så till slut lärde jag mig att lägga ut grejerna så att de skulle vara tillgängliga för honom direkt när han klev upp. 
 
Skaparklådan satt ännu i idag då vi vaknade upp hemma i Umeå igen.
 
Små tejpade luckor med otäcka saker innanför ska det tydligen vara. 
 
Pilligt men kul. 
 
Hoppsan, förlåt att jag stör! :-) 
 
Nu har Filip åkt till sin far för två veckors semesteräventyr med honom. Det blir både Gröna Lund och Legoland vet jag så jag blir nästan pirrig å Filips vägnar :-) 
 
Utan barn som jag varit idag har jag själv fått utlopp för min egen skaparklåda då jag varit på fotoexkusion och loppisrunda med mon ami Anna-Karin. Bilder kommer snart!
 

Gotland: Ringmur, ruiner och hav

 
Här kommer fler bilder från Visby. Jag kände ju att jag behövde dela upp bilderna i olika inlägg eftersom jag fotograferade så mycket så det här inlägget har ringmuren, ruiner och havet som tema. De flesta bilderna i det här inlägget är från den dag då vi lite mer målmedvetet gick runt Visby och då främst runt delar av ringmuren.
 
Den här och bilden som ligger överst i det här inlägget är S:ta Karins (eller egentligen heter den Sankta Katarina) kyrkoruin som ligger vid Stora torget i Visby, kantad av en mängd krogar. Kyrkan började byggas 1233 av franciskanerorden, bah' så ni vet. 
 
Förmodligen en av Visbys mest fotograferade ruiner. 
 
Här är tornen på Visbys äldsta bevarade kyrka, dvs en kyrka som inte är i ruiner utan fortfarande används. Den heter Sankta Maria kyrka (eller långa namnet: Visby Sankta Maria Domkyrka) och invigdes 1225. Det ni!
 
Lilla Visby lider inte brist på ruiner innanför ringmuren om man så säger, så man ser flera skymta där man går. Tänk att spana ut på en sån från sin lägenhet, läskigt! :-)


Det här är ringmuren vid Nordporten. Den backe som går upp mot huset är Rackarbacken. Rackaren var den som tog hand om det smutsiga jobbet att begrava liken efter avrättningarna.
 
 
Bilderna jag tog på muren fick så väldigt konstiga färger men man ser ju vad de föreställer i alla fall. 
 
Det här tornet är det högsta och kallas Långa Lisa. 
 
På väg in genom Snäckgärdsporten som man också kan gå upp i.  
 
Här möter muren havet med fina promenader och cykelvägar.  

Tornet som ligger i hörnan mot havet heter Silverhättan eller Kames. 
 
Vi gick ut till havet genom muren.
 
Här ägnade vi en lång stund åt att leta och plocka stenar med fossiler i. Mycket spännande för både liten och stor! Jag ska visa de fossiler vi hittade sen.  
 
Vi stannade en stund och mådde gott av värmen och havet innan vi gick vidare... 
 
... in genom muren igen och genom Botaniska parken. 
 
Då märktes det att det alldeles strax skulle vara slut på finvädret. (Kolla den mörka himlen!)
 
Vi hann precis söka upp den här parkkatten för att gosa lite innan regnet kom. 
 
Gull gull. 
 
Det här är en annan kväll, eller kanske senare samma kväll, då jag gick ut en stund då det var så fin solnedgång. Tornet som syns är Kruttornet.
 
Jag gick till den fina hamnen som är kantad av restauranger. 
 
Det här är verkligen sommar för mig!
 
En annan dag letade vi upp Galgberget som låg högt uppe på en höjd ovanför och utanför Visby ringmur. Pelle är snäll och agerar hängd man som exempel :-) De tre stenstaplarna är alltså där galgbalkarna var fästade. 
 
 
Enligt information vi läste så ligger det avrättade begravda kring galgbacken, såna som inte fick begravas på kyrkogård. Filip satte sig för att gräva upp dem med sina bara händer tills vi stoppade honom :-o
 
En dramatisk himmel från vår första kväll i Visby får avsluta. 
 

Blommor och Brännland

 
Jag ligger efter här i bloggen en hel del eftersom det blev så mycket bildredigering efter Gotland och jag har inte haft så mycket tid över att pyssla med det. Innan jag fortsätter lägga ut bilder därifrån kommer här lite bilder från förra veckan då Pelle kom över till oss för att beskåda Filips fantastiska lerkonstverk och då vi bestämde oss för att fara och äta middag nånstans. 
 
Det blev till mycket vackert blommande och grönskande Brännland och Brännlands Värdshus.
 
Det var tillräckligt varmt för att sitta utomhus. Maten var väl lite onödigt dyr men det var värt slippa laga mat själv.
 
Filip rotade i pappaplånboken efter pengar men hittade något ännu bättre :-)
 
Efter maten gav vi oss ut i spenaten.
 
Pelle hade varit här och fiskat tidigare så han visste att det var fint i skogen ner mot älven. 
 
Och mycket brant!
 
Passerade några av mina favoritblommor - Midsommarblomster!
 
Och en perfekt anlagd bro över en å i djungellik grönska. 
 
Ormbunkar - underskattade och fina. 
 
Skulle gärna tänka mig ha såna i rabatten. 
 
Till slut siktade vi älven mellan träden. Men det var så SINNESSJUKT JÄ*LA MYGGIGT så vi klarade inte av gå längre. Det är verkligen ett riktigt myggår i år!!
 
 
Innan vi flydde från myggorna in i bilen så tog jag några sista bilder på ängsblommorna.
 
He djär nu vackert! (=Det är nu vackert!)
 
 

Lördagskväll i Sundsvall och Ikeashopping

 
I lördags drog jag till Sundsvall tillsammans med min kompis Anna-Karin för att shoppa på Ikea, äta och dricka gott och bo på ett av mina favorithotell - Elite Hotel Knaust. Anna-Karin fyllde år på söndagen så det blev lite av ett firande av henne också. (Om ni tittar noga ser ni henne i entrédörrens ena fönster :-) )
 
Det blev ovanligt få bilder från den flotta interiören på hotellet men jag har ju fotat den förut som ni kan se i det här gamla inlägget: Hotell Knaust
 
Vi fick ett bra rum precis bredvid den flotta balkongen på fasaden som vetter mot Storgatan istället för den sidogata jag oftast bott ovanför. (För minnets skull: Rum 112)
 
Utanför fönstret hade vi ett träd med julbelysningen kvar på som lyste fint i sommarskymningen :-) det tycker jag var trevligt, fattar inte varför det nästan aldrig får lysa lampor i träden i Sverige på sommaren. 
 
Spanade in snygga takdekorationer från hotellfönstret...
 
...kolla bara!
 
Man är lite smått avundsjuk på alla Sundsvalls alla vackert dekorerade stenhus. Finns inte lika mycket sånt i Umeå ju.
 
Kuligaste shoppinen på Ikea blev förresten den här barnmattan som ska imitera en scen med lampor på kanten, men Filip gjorde istället den till en landningsbana för typ utomjordingar. Observera den lilla vita ensamma figuren... den är min som ska fightas mot Filips alla stora otäckingar. 
 
Stackarn. Jag är lite sur för att oddsen är så ojämna. ;-)
 
Från andra hållet. 
 
Bra helg alltså! 
 

Leklera och Trolldeg + recept

 
Den här veckan har Filip totalt snöat in på att leka med leklera och trolldeg. Det var länge sen han höll på med leklera hemma, och trolldeg har vi över huvudtaget aldrig gjort tidigare, men det var något av en aha-upplevelse... Trolldegen var nämligen betydligt trevligare att jobba med än den smuliga snabbtorkande lekleran man köper i butik. 
 
Det här är ett slott med tinnar och torn, ett grönt kylskåp (!) och strimmorna runt som är vatten i vallgraven.
 
Slottet hade även en rund pool på baksidan. 
 
När vi gjort trolldegen byggde vi en vulkan och ett vitt slott med rosa torn och gröna ormar och krokodiler med mera som vakter. (Här har byggnadsverket av trolldeg stått i luften ett dygn och blivit lite gråfnasig på ytan.)
 
Det vällde över av röda ondingar med pilbågar på slottstaket. 
 
 
Lekleran från leksaksbutiken var ju rolig att jobba med och fin i färgerna till en början men den var smulig och tillslut var allt som hårda grå klumpar så jag var så lättad när vi var tvungen slänga bort den. Trolldegen är mer gummiartad i sin karaktär så den är aningens svårare att göra distinka former med, men å andra sidan kan man göra mycket deg för liten kostnad och det sprider sig inte små degbitar överallt:-)
 
Här är receptet på en trolldeg som inte har så lätt att torka som vanlig trolldeg (tror att det har att göra med att det innehåller alun) ifall ni också har något sysslolöst barn som behöver något kul att greja med :-)
 

 
Trolldeg med alun
 
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
2 dl finsalt
2 msk alun (nästan en hel kryddpåse går åt)
5 dl kokande vatten
1,5 msk olja (jag använde rapsolja)
Eventuellt valfri hushållsfärg ifall du vill ha färgad trolldeg
 
Tips:
Blanda först de torra ingredienserna och häll på vätskan på slutet. Baka ihop och förvara trolldegen i plastpåsar så går degen att använda flera gånger. 
 
Om du vill att trolldegen ska vara i olika färg föreslår jag att du delar upp receptet i olika bunkar/skålar och blandar färgen i vattnet, det blir då lättare sprida färgen i degen.
 


Gotland: Visby - rosor och gränder

 
Visby alltså... en sådan pärla till stad! Första gången när jag vär där som en typ 16-åring som aldrig varit utomlands så såg det för mig ut som jag tänkte mig Spanien eller något annat Medelhavsrelaterat land. Det tycker jag fortfarande! Då menar jag främst om Visby kring och innanför ringmuren då jag inte sett så mycket annat av staden. 
 
Roligast på resan var nog då vi gick runt en del av muren och runt inne i staden. Jag har svårt att få nog av ruiner, rosor och lummig grönska, kullersten och hav. Det är så många vrår att upptäcka och så många uteserveringar och caféer potentiella att sitta på :-)
 
Jag måste dela upp bilderna från Visbypromenaderna i två inlägg, så jag börjar med de här som är en blandning av rosor, grönska och gränder:
 
 
Om man vill se rosorna blomma i Visby så var tydligen veckan vi var där en bra tid. 
 
Trots att Visby innanför ringmuren är litet så är gatunätet lite rörigt så det är lite såknivigt hitta närmsta vägen när man ska gena genom staden. Fast det gör ju inte så mycket om man måste ta omvägar eftersom det är så fint överallt. 
 
En annan gränd en annan dag. 
 
Det här är bland det finaste jag vet - murgröna eller andra klätterväxter som täcker murar och husfasader.
Och sånt här - prunkande prång mellan husen. Här nån slags innergård en av de regnigaste dagarna. 
 
Det här är Adelsgatan, den gata med mest shopping innanför ringmuren. Den större och betydligt mer rikliga shoppinggatan ligger utanför Österport fast där gick vi aldrig.
 
Fin gammal neonskylt ovanför en ny butik. Roligt att de behållit den gamla skylten trots missvisande.
 
Efter Adelsgatan finns inte bara shopping utan en mängd utserveringar och en del barer. 
 
Där Adelsgatan tar slut vid Söderport finns denna kiosk inträngd mellan hus och ringmur. 
 
Mycket av det som gör Visby speciellt är att husen inte ligger på flat mark utan liksom är utspridda uppför slänten på en höjd så man kan få se riktigt fina utsikter.
 
Stora torget, som i verkligheten är ganska litet, är inringad av en mängd populära krogar. 
 
Fina gatuskyltar i passande gotisk stil. 
Café precis innanför Lilla strandporten som går ut mot Almedalen. 
 
Här är Almedalen, precis utanför murarna mot vattnet. I dessa dagar proppfullt med politiker, press och publik. 
 
Det blev ett lite rörigt inlägg här utan nån speciell ordning men det är så svårt att få till inlägg då jag har så många bilder att välja bland. Också vill jag visa så mycket. Och det kommer mera som ni förstår... :-)
 

RSS 2.0