Bloggfrånvaro och lägesrapport

Det här måste vara det längsta bloggfrånvaron i min historia: 10 dagar utan inlägg! Man får tacka för att ni trots detta är en del som ändå tittat in. 
 
Jag har haft fullt upp med en massa nya och för mig livsomvälvande saker så huvudet har liksom varit fullt av det, och det har känts konstigt klämma ut inlägg om skor (asså skor är ju dödsviktiga men ni fattar ;-)  ) när jag egentligen tänker på allt annat.
 
Om ni kanske minns så skrev jag en del i mina inlägg under hösten att jag var väldigt väldigt stressad, och det var väl egentligen inte bara då jag varit stressad utan det har ju varit hög stress under en längre tid men med att nya gymnasiereformen gått igenom helt detta läsår så nådde det till sin spets.
Jag har som exempel 5-6 nya kurser jag aldrig haft tidigare, är elevansvarig för en halv årskurs 1:a som inledningsvis kräver mer stöd och tid än vad 2:or och 3:or behöver, och jag har i princip bara haft en dag i veckan att planera och göra bedömningar på för allt. Sen låg mina timmar så att jag jobbade 120% de första 10 veckorna av läsåret. På det så hade jag stort ansvar över helt nytt projekt, en julmarknad för att samla in pengar till en ev. klassresa, som jag tror blev droppen tillsammans med att jag måste få allt att fungera med de där hemma.
 
Det hela har lett till viktuppgång och dåliga värden, sömnsvårigheter, magproblem, och allt sånt där stressrelaterat. På det så har jag fått en arbetsskada i tumme och arm (musarm) så jag har haft värk av och till sedan förra våren (jag skyller främst ökad dokumentation som t.ex. betygsmatriserna och en tung bärbar dator för det).
 
Nu har jag fått hjälp till vård och behandling av både landsting och företagshälsovården. För att kunna förvalta all hjälp jag ska få så kommer jag gå ner på halvtid fram till mitten av maj när alla betyg ska sättas. Skönt och läskigt samtidigt.
 
Väntrummet på Handkirurgen idag.
 
Den buckliga och onda tummen.
 
Trapphuset på NUS.
 
Nu är det i alla fall sportlov och jag och Filip åker till Piteå och mormor morfar över helgen. Och om några dagar blir det Stockholm!

And the winner is... / Mindyard design 2014

NU är vinnaren korad! Klara Lindvalls stilfulla design med ett suggestivt mönster tog tillslut hem segern i omröstningen av designen för Mindyard 2014! Gratulerar! :-)
 
 
När eleverna skapar designförslaget till tidningen får de använda copyrightskyddade bilder och platshållartext (en latinsk text som följer med programvaran InDesign som de jobbar i) blandat med nonsenstext för att exemplifiera hur de tänkt att text och bilder ska placeras i tidningens olika delar. Innehållet i mallen kommer alltså bytas ut mot bilder och texter gjorda av våra elever som läser fotoprofilen och textprofilen.
 
Det mesta materialet till tidningen är färdigt nu, så de närmsta veckorna kommer grafeleverna pussla samman den slutgiltiga tidningen på hela 44 sidor! Tidningen släpps officiellt i slutet av vecka 15 :-)

Till Stockholm!

Vi har bokat en resa till Stockholm på sportlovet, jag och lilla familjen och jag är så glad! Vi ska bo här på Residence Perseus, en liten lägenhet mitt i Gamla stan. En får ju hoppas att det är lika bra som det ser ut :-)
 
Vi ( eller mest jag typ :-) ) har letat fram massa aktiviteter som skulle passa att göra, som besök på Medeltidsmuseet, spökvandring i Gamla stan, besök på Skansen-Akvariet, kanske se film på Cosmonova eller en heldag på Tom Tits (om vi orkar åka till Södertälje). Sen får vi se om jag lyckas förhandla fram något konstmuseumbesök...  Om vi gör typ tre av grejerna så får man väl vara nöjd.
 
Här är lite gamla bilder från en tidigare stockholmsresa:
 
Det här är från sportlovet 2012 då vi var och vandrade runt i Gamla stan och Filip fortfarande somnade i vagnen emellanåt.
 
Den här gamla favoriten lär vi stanna till på för ett fika.

Tidningsdesign Mindyard 2014

Just nu är årkurs treorna som läser Grafisk profil igång med den sista finalomröstningen av Mindyard design 2014. Här nedan är alla 15 förslag som de fått rösta bland, inget lätt jobb som ni ser!
 
Temat för tidningen är Surrealism, ledorden är Genus - Abstrakt - Kontraster.
 
Amanda Eriksson
 
 Klicka på miniatyren för att se Amelias kompletta designmall.
Amelia Granberg
 
Emma Engelind
 
Emma Nordahl
 
Emma Pettersson
 
Emmy Anjou
 
Henrik Stavrén
 
Josefin Ekenstedt
 
Klara Lindvall
 
Kristina Gustavsson
 
Linnea Blomberg
 
 Klicka på miniatyren för att se Linneas kompletta designmall.
Linnea Karlsson
 
Sandra Engman
 
  Klicka på miniatyren för att se Signes kompletta designmall.
Signe Bergström
 
Tom Ginsberg Malm

Städblommor och snabbmuffins

Det bidde städblommor igår. Två buntar med mer och mindre skära tulpaner.  Och faktiskt en städvas (höhö) också: jag har sett den här bubbliga vasen i ett par bloggar men trott att den kommit från MIO där jag inte hittat den. Men så råkade jag på den på ICA Maxi igår, pur tur! :-)
Städblommorna fick jag köpa med anledning av att jag råkade börja städa igår. Då hade dammråttorna yrt runt ett bra tag här hemma men när Filip tillslut börja leka med dem och kasta dem i luften för att fånga dem kände jag att gränsen var nådd.
 
Sen idag efter frukosten drog vi till och bakade muffins, han hade nämligen köpt ett snabbbakspaket när han var med Pelle på affären igår. Lätt som en plätt att baka även om det blev en del disk eftersom jag ville spritsa på glasyren. Strössel följde också med, och formar.
 

Och de blev jättegoda! Jag är lite förvånad, jag har bara provat snabbakningspak nån enstaka gång tidigare och inte blivit särskilt imponerad. Det blev hur som helst tio stycken lite lagom små muffins. Filip plockade fram vårat fina hjärtfat för nu var det kalas, hans födelsedagskalas till och med, bestämde han.
 
De blev både saftiga och fina. Vi pimpade med lite extra strössel i form av hjärtan som vi hade hemma. Fyra muffins tog han för en stund sedan med till en kompis och hans föräldrar för att bjuda.
 
Själv ska jag gå och färga håret nu (gruva gruva) och sen åka och göra lite ärenden.

Ha en gla' Alla Hjärtans Da'

På väg ut från jobbet igår eftermiddag...

...en massa lappar på alla elevskåpen plötsligt!
 
Hur många som helst, på båda våningarna.
 
Det var Alla Hjärtans Dag-hälsningar till alla elever! Kristna skolgruppen skulle vara i farten hade jag fått veta tidigare på dagen av medieeleven Sandra Pettersson.
 
Hemma började vi med gemensamt frukostfika när Pelle kom hem från nattskiftet. De fick vackra blå kort av mig med 100 kr vardera (det ska vara rättvist, hehe) och Filip fick ett nallekort från mormor och morfar.
 
Pelle var väldigt generös och gav mig en hel necessär full med necessary things, och filip fick både film och bil. I nallekortet från mormor och morfar fanns också en liten present, ett pyttelitet sött och cool:t litet motorcykelhalsband.
 

Ny favoritleksak på jobbet och hur man laddar ner film


Jag har fått en ny favoritleksak (typ) på jobbet; en stor-tv utanför vårat arbetsrum där det är tänkt att vi ska visa upp elevers arbete i rullande bildspel. Än så länge är det bara jag av medialärarna som lärt sig hur man hanterar den så jag har total makt över innehållet, hehe :-).
 
Vet inte varför det känns så roligt, kanske för att det liksom känns lite viktigare när det vi gör syns på tv (haha!)
 
En annan teknisk sak som jag just lärt mig är hur man laddar hem filmer från typ SVT Play, helt lagligt dessutom (fast kanske inte uppskattat av upphovsmakarna) så länge man inte sprider materialet.
 
Om du vill ladda ner film gör du så här: 
Klicka här för att ladda ner nedladdningsprogrammet Pirateplayer: Pirateplayer.
När programmet är installerat på datorn så öppnar du det och följer instruktionerna i dessa bilder:
 

Design av Mindyard 2014!

Nu är det strax dags igen att rösta fram årets design av Mindyard, Midgårdsskolans skoltidning! Om ett par dagar ska årskurs tvåorna som läser Grafisk profil redovisa sina designförslag. Efter det ska de som läser grafisk profil i trean rösta fram en vinnare.
 
Förra året såg alternativen ut så här: Framröstningen av Mindyard design, och det var inget lätt val då för det årets treor som skulle rösta bland tio fina förslag. Det blir inte lättare i år heller; jag har en stor grupp på hela 20 elever som treorna ska ta ställning till...
 
Så här såg det ut idag när några elever dröjde sig kvar och jobbade efter lektionen, det sista passet före redovisningen:
 
Joel Sandén till vänster och Henrik Stavrén till höger är grafelever och Olle i mitten var tillfällig hang around :-)
 
I verkstaden höll flera elever till och limmade fast sina tidningsuppslag på kartong.
 
Bland annat Emmy Anjou.
 
Liten tjuvtitt på ett designförslag till Mindyard.
 
Lite mer tjuvtitt.
 
Signe Bergström kapar sina layouter i en skärmaskin som är som en giljotin eftersom knivarmen inte håller sig uppe av sig själv, så man får liksom manövrera den med huvudet också.
Till höger Amelia Granberg som limmar sina grejer framför ett stort collage utfört av tidigare års elever (av Anette Eklund och Marika Elgale vill jag minnas. Och om ni läser detta och undrar om vaktisarna inte fått upp era tavlor på väggarna ännu så är svaret nej. Jag lovar att jag påmint dem flera gånger!).
 
Delar av ett designförslag som kommit upp på väggen.

Senaste shoppingen

Innan jag blev sjuk förra måndagen så födelsedagsshoppade jag lite till mig själv under helgen. Man (jag) gör så när man (jag) blivit vuxen och inte får så mycket födelsedagspresenter längre... Världens bästa ursäkt :-) Sen handlade jag ju nån sak i Örnsköldsvik igår och ett par smågrejer på Häggströms modehus när vi var dit på utflykt helgen dessförinnan, så jag börjar med det:
 
Örhängen! Två par dessutom.
 
Det ena paret långa i silver.
 
Det andra paret i guld och påfågelsfärgskala som nog passar bättre till sommaren.
 
Förra helgen köpte jag även ett set av mina favoritarmband. Brukar ha såna här ofta men de blir missfärgade efter ett tag så jag fyllde på förrådet.
 
Det här var mitt bästa fynd förra helgen på Åhléns; en tygväska med dip dyeeffekt som jag haft span på sedan i höstas men som jag tyckt varit för dyr, nu kostade den 99 kr på rean istället för 279 kr.
 
Till sist den här fina sjalen för 44 kr på rea på Cubus när vi var i Ö-vik igår.
 
Det var det!

Filmtips! "Don Jon"


Bästa filmtipset från mig till er, perfekt för en söndagskväll. Det är en överraskande fräsch kärlekshistoria men ändå härligt Hollywood med berömdheter som Joseph Gordon-Levitt och Scarlett Johansson som går Jersey Shore i sina rollkaraktärer. Och googla inte på vad den handlar om utan nöj er med denna korta beskrivning så blir behållningen av filmen ännu bättre:
 
"Don Jon är en älskvärd men slipad och porrskadad bad boy från New Jersey. Han har aldrig haft problem med att ragga upp snygga tjejer. Tills han träffar Barbara, en idealist som med ljus och lykta letar efter Mr Right, en beskrivning som inte alls passar in på Don Jon."
 
Don Jon spelas alltså av Joseph Gordon-Levitt som gjorde sig känd som ung i serien Tredje klotet från solen och filmen är både hans manus- och regidebut. Inte illa.

På utflykt i Ö-vik

Efter att vi varit på Örnskölsviks museum och konsthall var det dags för lite mat. Vi gick in på den första restaurang som var öppen och det råkade vara O'Learys där de hade brunchbuffé.
 
Filip slaktade en hamburgare och åt sen våffla och muffin. Ungefär detsamma gjorde jag, fast jag skippade våfflan :-)
 
Efter maten fick Filip sån magknip att han gick dubbelvikt (han klagade inte, bara liksom försökte fixa magknipet med att gå böjd. Han såg lite knasig ut den lille :-) ) men när vi hittat en toa så ordnade det sig. Där inne var det fullständigt illgrönt så jag var tvungen att ta en bild.
 
En selfie till, i den blå delen av toan :-)
 
När vi gått på nåra skoaffärer, hittat lite roliga grejer till Filip på en leksaksaffär och Pelle köpt en massa tröjor på Cubus så började affärerna slå igen. Så då begav vi oss mot bilen. Jag gjorde ett mindre fynd jag med men det kommer i ett senare inlägg.
 
Då tog vi bilen upp till restaurang Varvsberget som ligger högt, högt upp på en liten bergstopp med utsikt över hela Ö-vik.
 
Det hade vi inte mycket för, för där var det DIMMA.
 
Filip försöker impa på några restaurangbesökare med sina nyinköpta laserfingerlampor. Utsikten var helt obefintlig som ni ser, bara grå välling (egentligen skulle det sett ut ungefär något sånt här (fast + snö då) ).
 
Det var ändå roligt kika runt där lite för de hade en balkong som gick runt hela den åttakantiga restaurangen. Vi skulle inte äta men tittade för ett eventuellt framtida besök. Det verkade fint!
 
Sen började vi styra hemåt men tog omväg via Ö-vikshamnen med lyftkranarna.
 
Åsså in i mörkret på E4:an norrut igen.

Retroutställning på Örnsköldsviks museum och konsthall

Vi bestämde hux flux på morgonen att vi skulle ta en utflykt till Örnsköldsvik under dagen. Det var på vippen att jag ångrade mig när vi började köra iväg med bilen för det var slaskigt och slirigt, fast vi överlevde ju obviously :-)
 
Det första vi gjorde när vi kom fram var att besöka Örnsköldsviks museum och konsthall:
 
På museet hade de en liten uställning med 50-, 60-, 70- och 80-talstema. Det fattade man ju redan på utsidan ju :-)
 
Pelle kände sig som hemma framför korvkiosken och hojjen med fårpäls ;-) (Killen i jeansväst är en docka)
 
Det här var min favorithörna.
 
Där fanns en pytteliten biograf också som visade gamla reklamfilmer, och på väggen hängde en riktig drömlampa...vill ha!! Om ni ser en sån här tipsa mig! :-)
 
I ett annat rum var fyra interiörer uppställda från de olika årtidondena.
 
70-tal till vänster och 60-tal till höger.
 
Museet har ett vacker trapphus.
 
Högst upp hänger denna fantastiska lampa.
 
Utsikt över snöslasket utanför.
 
På vägen ut passerade vi den lilla museibutiken med mycket fint, och en bildverkstad för eget skapande som vi inte gav oss någon tid att ägna oss åt eftersom vi kommit till Ö-vik så pass sent på eftermiddagen.
 
Resten av Ö-viksresan kommer i ett annat inlägg!

Födelsedag och sjukdagar

Det blev inte så roligt firande som det kunde blivit när jag fyllde 44 år i måndags; jag vaknade med illamående och efter lunch hade jag fått feber och blev sen hemma från jobbet några dagar.
 
Medan jag fortfarande trodde det bara var någon tillfällig magåkomma där på min födelsedag så hanns det med lite (äcklig) tårtfrukost (var väl inte det lämpligaste att börja dagen med när man mår illa, men ska det firas så ska det, fast sen åt jag inget mer den dagen) och slutade med att jag låg och sov i tv-soffan hela sena eftermiddagen och kvällen. Trots detta hanns det däremellan med en studiefotografering av Filip (!).
 
Här är bilder från måndagen och lite från sjukdagarna senare:
 
Den "äckliga" frukosttårtan :-)
 
Och blomster och fina kort.
 
Filip hade valt ett ytterst glamouröst kort till sin mamma "the birthday Queen" :-) Också skrev han med lite hjälp en gratulationshälsning med stora fina bokstäver.
 
!
 
Tre magnifika rosor och ett presentkort på Åhléns fick jag av Pelle.
 
Senare drog vi iväg till fotograf Samuel Pettersson.
 
Filip fick massor med beröm för sin insats och Samuel tog miljaaarders med bilder. Några lite galna syns på hans instagramkonto här: @samuelpfoto.
 
Det här är bilder från en dag senare under veckan, under mina sjukdagar. Det blev plötsligt alldeles tyst på övervåningen där Pelle och Filip var, och när jag kom upp satt de och ritade snällt vid varsitt skrivbord :-)
 
Filip berättade att han gjort nån slags farlig knapp.
 
 
Det var den veckan! Idag är det lördag och vi ska ut på lite äventyr som jag får rapportera lite från sen.

Mer från kulturhuvudstadsinvigningen

Här kommer fler bilder från gårdagen, lördag alltså, då Filip och jag gick runt och tittade på alla aktiviteter på invigningen av Umeå Kulturhuvudstad:
 
Utefter Rådhusesplanaden fanns många installationer av snö och is. Bland annat några isskulpturer.
 
Där stod också flera röda små hus på rad som presenterade olika typer av kreativa projekt. Vid en lite snabb genomletning på programpunkterna för lördagen hittar jag tyvärr ingen information om vad syftet med denna uställning var, men många barn tyckte om att testa och titta in i de olika stugornas skyltfönster
 
Framför Rådhuset så hade man skapat en stor förhöjd yta av snö där man kunde hitta Sápmi Today - en futuristisk sameby med eldar och långkok.
 
Vi gillade ispelarna med eld inuti som var utplacerade lite här och där i centrum. De blev förstås ännu finare när det började skymma.
 
Man kunde skapa egna projicerade bilder mot stora dukar uppmonterade mellan snöblock. Jättestora läskiga spindlar t.ex.
 
Projiceringarna löstes med bland annat OH-apparat och plastdjur.
 
Senare gick vi till Renmarkstorget. Jag trodde det skulle vara lite olika saker att göra i den snöborg de gjort för barn där, men det var bara en jättehög isrutschkana med typ hundra pers i kö så den fick inte Filip åka för sin överbeskyddande mamma (vi hade ju ingen hjälm med oss herregud) :-)
 
På fyra platser i stan hade man ställt upp gigantiska snöväggar som projicerade texter av olika konstnärer.
 
När det började skymma så kom alla konstverk och installationer fram bättre. Det hade jobbats en hel del med ljussättningen. En cool grej var den gröna laserstrålen som gick från klockan i Rådhuset till klockan på järnvägsstationen några hundra meter bort.
 
Renhornsringen vid Sápmi Today var snygg också.
 
Fin is-eldpelare igen.
 
I Vänortsparken fanns några små försök till snöskulpturer. Vet inte vad som hänt här men det verkar inte varit något större engagemang att göra nåt av dem.
 
Det här var den enda som typ var en snöfigur.
 
Också fanns där en slags isborg. En konstnär vid Lars Lundqvist skulle sitta inne i ett isblock under dagen och jag tänker mig att det skulle kunna vara i denna, men jag hittar ingen information om det.
 
Det här är ett par timmar senare, efter att invigningsshowen var avklarad, och när alla skulle hem genom stan. Där i mörkret blev ljussättningen lite extra dramatisk.
 
 
Den här proffsiga bilden har inte jag tagit utan jag hittade den nånstans, tyvärr har jag inte kvar länken men jag tyckte det var roligt ha den som minne för hur staden såg ut denna invigningskväll.
 
Det var det! Egentligen hade jag tänkt att jag och Filip skulle ta oss en runda på stan igen idag, söndag, men det har varit så grått och blött och trist väder, också var man ju rätt så mätt sedan igår, så vi har mest pysslat hemma och varit på ärenden i andra kanter av stan.

"Ser du nåt?"

...är titeln på lördagskvällens invigning av Umeå Kulturhuvudstad 2014.
 
...Nej men skämt åsido så var det tyvärr det samlade intrycket av "Burning snow" vilket ju känns jättesynd när så många personer (ungefär 50 000) samlats i rådhusparken framför entimmesshowen på umeåälven.
 
I övrigt tycker jag att det var mycket som var jättebra; att de utnyttjat umeåälvens is jättebra som en gigantisk scen. Och jag är väldigt svag för fyrverkerier och det var jättefina såna i slutet, PLUS jätteocoola drönare som bildade formationer på himlen. Och vad jag hittills kunnat se i glimtar på tv så såg det ut som att alla som uppträdde gjorde det de skulle och gjorde det bra :-)
 
Sen var det andra saker som kändes lite knasigt, som det totala fokuset på samer, och ur min egen personliga smaksynpunkt var det för mycket melodifestivalenkänsla över det hela.
 
Filip och jag gick runt flera timmar under dagen och jag tog många bilder som jag ska visa senare men här är bilderna från framförallt slutet av invigningsshowen: 
 
Flera små scener och träbyggnationen kantades av en vid ram med lampor.
 
De som bor i husen på andra sidan hade fått order om att släcka ner utebelysningen så att det inte skulle störa showen och det var verkligen ovanligt mörkt där.
 
Här syns drönarna i formation av symbolen för kulturhuvudstadsåret genom grenarna på träden.
 
Till slut - fyrverkerierna!!! :-)
 
Det hela slutade med en stor hög av eld, det kan ha varit träpyramiden som brann men det var svårt bedöma från där jag stod.
 
Sen skulle 50 000 pers ta sig hem från invigningen. Märkligt och lite mäktigt med en sån vansinnigt stor mängd människor på Umeås gator :-)
 
Jag kände mig väldigt glad att vi hade cykel och nära hem. :-)

Nu har firandet börjat!

...och jag syftar inte på Kulturhuvudstadsåret utan min födelsedagshelg ;-)
 
Närå, men lite så känns det, hehe. Man (läs: Jag) blir aldrig riktigt vuxen när det gäller sånt här :-)
Jag var förresten och handlade lite fredagsmat igår på lilla Coopbutiken bredvid oss och fick då syn på en Kulturhuvudstadstårta jag inte kunde låta bli att köpa...
 
Är den inte fin?! Det är symbolen för Umeå Kulturhuvudstad som ni ser. God är den också! Filip och jag "invigde" den här på förmiddagen. Han tyckte synd om Pelle som väljer att jobba istället för att äta tårta med oss hehe.
 
Jag är så ivrig att ta mig ner på stan och se allt men eftersom vi förmodligen ska vara på fot ända till nån gång vid sjutiden ikväll så får man hålla sig lite. Filips små ben orkar ju inte hur mycket som helst. Funderade på att ta med barnvagnen men nu snöar det så det blir nog svårt rulla en sån.
 
Det dukade bordet från igår kväll. Lite finare än vardags i alla fall, och städblommorna står fortfarande :-)
 
Nä men nu ska paltorna på också ska vi ta oss iväg på festligheterna! Tjohoo!

RSS 2.0