En märklig lördag med VIP-gala och nazister

Igår strax efter tio på den högsommarvarma septemberlördagen tog jag Filip med mig och gick ner på stan. Det skulle bli en mycket märklig dag med en blandning mellan det absolut finaste och absolut fulaste vi människor står för.
 
Först VIP-galan med sitt budskap om medmänsklighet och stöd för hemlösa och andra socialt utsatta blandat med det absolut mest nattsvarta; ett gäng nazister som plötsligt dök upp med sitt vidriga budskap mitt på det sommarsoliga Rådhustorget under det att galan pågick. 
 
Här är ett rikligt bildflöde från dagen:
 
Vi började vår dagsutflykt med att passera Hagaparken i vackert motljus.
 
Jag är löjligt förtjust över de små broarna i grönskan där.
 
Jag hade räknat med att det mer eller mindre skulle bli en heldag på stan så vagnen var med i förebyggande syfte mot trötta barnben.
 
Rådhusparken var vårt första mål inne i stan, där hängde ju nämligen de bilder som våra elever i mediettan tagit på temat "Bra kompis".
 
Smart bildlösning på temat med medieelven Tova Nordmark i bild.
 
Två okända killar på en annan fin bild.
 
Kanske kan man tolka denna bild som att kompisar finns att hitta runt varje hörn, att vi har fler vänner än man kanske känner? ... lite intressant med tanke på umebornas motstånd mot det som skulle ske nån timme senare på Rådhustorget denna dag.
 
Bilderna vajade fint där i solljuset.
 
Fem elever ur mediettan var där och hade hängt utställningen: Jenny Vrede, Linnea Brännström, Alice Olander, Johanna Lernstedt Sjödin och Jennifer Johansson.
 
Sen gick jag och Filip upp på Rådhustorget och galan där.
 
Filip hoppade hoppborg, fick en liten ansiktsmålning och fiskade i dammen innan vi gick iväg till lite klädbutiker. 
 
På väg bort från torget noterade jag att ett gäng med unga män med kort och och stora gröna flaggor dekorerade med en svart pil hade börjat droppa in på torget. Jag noterade att gänget hade ett par poliser också när sig som såg spända ut och höll koll. Vi skulle sen få veta vad det handlade om.
 
Mitt i leken i en lekpark efter nåt butiksbesök fick Filip plötsligt en dipp. Dags hitta nåt att äta alltså.
 
Det var en lite speciell och annorlunda matmarknad i stan och allt som låg framme såg så otroligt aptitligt ut.
 
Filip valde en mozzarellapirog som tyvärr smakade blä. Han kämpade i sig nåra tuggor innan vi istället köpte jordgubbar.
Jag mötte en kompis som jobbar i en butik mitt bland alla matstånden och en som jobbar i en annan butik bredvid som provat lite av maten som sa att allt hon provat smakade gammal flottyr. Vi spekulerade i att all den mat som låg framme knappast kan blivit tillagade för dagen utan förmodligen fått hänga med nåra dar. Det är ju helt omöjligt att de skulle kunna gå runt ekonomiskt annars med så stora högar med mat.
 
 
När vi sen kom ut på Rådhustorget igen så hade stämningen plötsligt ändrats. Vi fick informationen att någon släppt ut nån slags gas och att det blivit väldigt hotfullt och att det varit bråk. Jag och Filip mötte en kompis till honom och den kompisens mamma, så Filip fick stanna med dem så att jag skulle kunna gå fram och se vad som hände längre bort:
 
Männen med de gröna flaggorna hade blivit fler och hade blivit förflyttade till hörnan av torget vid Åhléns, massor med arga människor hade samlats som skanderade högljutt antirasistiska fraser. Precis när jag närmade mig började folkmassan tjuta glatt och applådera för då hade polisen fått nazisterna att gå iväg.
 
Senare läste jag att nazistgruppen som kallar sig Svenska Motståndsrörelsen blivit förflyttade vid Minervaskolans fotbollsplan. Där blev de kroppsvisiterade medan en fotbollsmatch pågick.
 
Här är lite filmer och artiklar från VK om du vill läsa mer: Attacken mot åskådarna - Umebornas motstånd Fick glasflaska på benet - Två gripna efter nazidemonstration.
 
Samtidigt pågick då detta rakt framför Rådhuset, VIP-galan med musikaliska framträdanden och barnaktiviteter medan information om nazisterna som ropades ut i högtalare vid apberget på andra sidan torget. Hela händelsen blev helt surrealistisk. Svårt att förstå att detta hände faktiskt.
 
Tillslut var Filip klar med all lek med sin kompis och vi promenerade hemåt nästan sju timmar efter att vi började vår dagsutflykt. Vi stannade vid matsugna närgångna änder i Hagaparken.
 
Tyvärr hade vi inget att erbjuda dem men det visste ju inte dom så jag fick chans att ta nåra närbilder.
 
En nakenchock.
 
När jag tog den här bilden smet Filip iväg till lekparken bredvid där vi hamnade en stund men sen gick vi hem färdiga med den dagen som trots chocken över nazidemonstrationen hade så mycket fint i sig.

Kommentarer
Postat av: Anna

Superfina bilder som vanligt Anita!
Hur har ni skrivit ut bilderna som mediaeleverna hade på snöret? Papperskvalitè? typ av skrivare eller skickar ni iväg det?


Svar: Men vad snäll du är, tack! Vi skickade dem på tryckeri, de som stod bakom VIP-galan betalade, fast det brukar inte vara så dyrt. Det var A4-storlek och gissningsvis ett ganska vanligt papper, tror det heter nåt med silk... om det är viktigt kan jag fråga kollegan som höll i uppgiften. Kram!
Anita Blomkvist Johansson

2013-09-20 @ 09:26:23
URL: http://www.ebbakommunicerar.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0