Vintage Ad Browser

Våra årskurs 3:or på Medieprogrammet jobbar just nu intensivt med en informationskampanj mot tobaksanvändning med gymnasieungdomar som målgrupp. Uppdragsgivare är Västerbottens Läns Landsting. Vi är flera lärare inblandade och mitt ansvar i det hela är främst att stödja eleverna i formgivningsbiten. Cicci som är projektledare för det hela skriver mer ingående om hela kampanjarbetet i sin blogg MammaMedia.

I samband med att eleverna jobbade med kampanjen häromdagen så råkade jag på en helt fantastisk sida med titeln Vintage Ad Browser; där finns mängder med bilder på reklam med alla möjliga teman ända från 1800-talet och framåt i tydliga kategorier. Något som jag känner att jag kommer ha stor användning av i min undervisning. Internet kan verkligen wow:a en ibland! 

Med tanke på informationskampanjens anti-tobakstema kollade jag upp hur tobaksreklamen sett ut genom tiderna. Det var ibland underhållande, ibland skrämmande och ofta väldigt stiligt.

Här är några exempel. Hoppas ni inte blir rök- eller snussugna nu ;)

Tobaksreklam från slutet av 1800-talet till vänster och barn som röker och tuggar tobak i annons från 1880-talet. Barn var populära att ha med i tobaksreklamen i slutet av 1800-talet och ganska långt in på 1900-talet. Kanske för att visa hur busigt och ofarligt det var med tobak?

Annonser från 1918 och 1920. De flesta annonserna för tobaksanvändning innehåller dock främst stiliga män och kvinnor.

Annons från 1919 till vänster, annons från 1920 till höger. Murad, tydligen bästa julklappen till de vuxna.

1935. Modriano var ett tobaksmärke som satsade hårt på ren futuristisk design i sin reklam.

Annons från 1936 till vänster där tomten fortfarande röksugen.
I annonsen från
1944 till höger tänker man på nikotinbehovet hos soldaterna vid fronten.


1956 "Born gentle" - Phillip Morris cigaretter liknas med mildheten hos en nyfödd bebis. Så smaklös reklam så jag nästan tippar av stolen...

Annonser från 1950. "Yes, you need never feel over-smoked... that's the Miracle of Marlboro". Klart lilla mamma ska få njuta av lite kedjerökning där man inte känner sig överrökt. Och klart bebisen blir lite sugen på pappas goda cigaretter.

Sex säljer i annonsen från 1965 till vänster.
Blaxploitaion i tobaksreklam 1973 till höger.

Till vänster 1980-tal. The Marlboro man som var en kampanjidé skapad av Leo Burnett och som pågick från 1954 till 1999 anses vara en av de bästa reklamkampanjerna genom tiderna.
Annonsen till höger från 1987. Konstnären Keith Haring anlitades att designa cigarettreklam på 1980-talet.

Vänster: Tobaksreklam med en bebis i stilistisk och modern design från år 2000.
Höger: På 2000-talet har Camel haft en flerårigt pågående kampanj med retrokänsla. Kanske för att påminna om och locka med en en tid när tobak betraktades som ofarligt?


"CIGARETTES, JUST LOOKING AT THEM MAKES YOU SICK", en antitobakskampanj från 2009.

Såå Zooey

Ibland är jag bara såå Zooey så att jag inte vet var jag ska ta vägen...Gammal snö

Det här är en gamla bilder på snö från tidigare vintrar, för än har det har ju inte kommit någon.

Det är ju jättevackert, men jag längtar inte. Det är ju så jobbigt.
I bil på väg till Norsjö.stugan.


Hemma, utsikt från arbetsrummets/gästrummets fönster.


Utsikt från vår balkong. Jag bodde tidigare i det höga huset med gula balkonger.


I en buske på baksidan av huset.

Julpiffat

Det är inte bara pyntat hemma, utan även julpffat på bloggen nu som ni nog inte kan undvika att se.

...Lite over the top kanske? Jag ska känna efter och låta det vara extra glittrigt och grant ett tag så får vi se om allt eller enbart delar av grannlåten får vara kvar.


Vilken lördag!

God helg på er! Jag har haft ett väldans stort blogg-glapp här. Jag har känt att jag inte har orkat göra några särkskilt kreativa inlägg, och känner mig liksom missnöjd över att inläggen blir så ytliga hela tiden. 
Egentligen hade jag ju tänkt att bloggen främst skulle vara för mitt eget nöjes skull, men samtidigt vill man ju att ni som är in och läser bloggen ska känna att ni får variation och kanske några givande tips ibland.

Kanske det vore bra att inte blogga så ofta tänker jag, kanske jag kan komma på lite mer kreativa idéer då? Vi får väl se, det här är ju ändå min favorithobby :)


Hur som helst har det varit en toppendag idag!
Det började med nåt så härligt som en stor påse full med gratisfrukost. Vi fick nämligen en reklamlapp att hänga på dörren från ICA Maxi häromdagen; det stod att om man hängde upp lappen på dörrhandtaget så skulle man få gratis frukost på lördagen.

Jag hade glömt bort det där med gratisfrukosten så när jag och Filip skulle gå ut och hämta tidningen idag på morgonen och nästan snubblade över en stor påse så kom jag plötsligt på det;Vilken lysande reklamkampanjidé!


När Pelle vaknade så berättade han att han läst att det var julmarknad på Olofsfors bruk (jag har skrivit om Olofsfors bruk då jag var där med jobbet tidigare i höst) så då for vi dit. Vi gjorde inga större fynd, och jag kunde inte fota så bra för Filip ville bli buren hela tiden. Men fint var det trots blåsten!På hemvägen från Olofsfors så sprang jag in på Coop Forum och snabbhandlade lite. Där satt tomten, visserligen en Coca-Colatomte som försöker locka oss att inte dricka julmust, men han såg snäll ut och hade fint skägg så det var ju lite julstämningshöjande. 


I kväll har vi äntligen pyntat här hemma och nu vi ska glögga. Nästan alla glöggflaskor vi hade var såna som öppnades förra julen, så jag bara hoppas det går att dricka!


Lärarlöner: 5+5 fakta som gör ont

Rubriken till det här inlägget kommer från Lärarförbundets samling av fakta som jag klistrat in här nedanför. Vill du hellre läsa det hela på Lärarförbundets sida så hittar du länken här: Lärarlöner: 5 + 5 fakta som gör ont

Är lärarlönerna verkligen så låga? Ja! Läs och sprid fakta ur bland annat Lärarförbundets rapportserie Perspektiv på lärarlöner.

6. Efter 15 år i yrket tjänar två danska lärare lika mycket som tre svenska. Dags att ta klivet över sundet? (Källa: Education at a glance 2011)

7. Mer än fem miljoner = löneskillnaden mellan en grundskollärare och en lika välutbildad systemvetare under ett yrkesliv. Och då har vi inte räknat med pensionen. (Källa: Perspektiv på lärarlöner, del 6, "Ge bra lärare högre lön")

8. Bara 5 av 100 föräldrar skulle i första hand rekommendera läraryrket till sina barn. Orsak: låg status. Fler skulle rekommendera sina barn att bli snickare eller elektriker. (Källa: Lärarförbundets undersökning Föräldrars syn på sitt barns yrkesval)

9. Statligt anställda lärare har lika låga löner som lärarna i kommunerna. Vad gör regeringen? (Källa: Rapporten Är det bättre i staten? - Nej, alla lärare är felavlönade)

10. 10000 kr till en lärare. Mycket pengar? Det är vad 7,5 millimeter av Förbifart Stockholm kostar. (Källa: Trafikverket)


Och här är ytterligare fem fakta om lärarlöner:

1. Jämfört med en lika välutbildad civilingenjör får en grundskollärare mer än 10 000 kronor mindre i plånboken varje månad. Det betyder flera miljoner under ett yrkesliv. Dessutom försämras pensionen. (Källa: Perspektiv på lärarlöner, del 6, "Ge bra lärare högre lön")

2. Efter 15 år i yrket tjänar en svensk grundskollärare sämre än kollegor i många andra länder. När OECD rankar 32 länder hamnar svenska lärarlöner på en föga smickrande 22:e plats. (Källa: Education at a Glance 2011)

3. I takt med att kvinnorna har blivit fler i läraryrket har också lönerna blivit lägre jämfört med andra grupper. (Källa: Perspektiv på lärarlöner, del 2, "Om hur lön och kön hänger ihop")

4. 80 000 lärare, fyra av tio, överväger att lämna yrket och huvudskälet är lönen. (Källa: Perspektiv på lärarlöner, del 6, "Ge bra lärare högre lön")

5. Om de senaste 25 årens minskning i söktryck till lärarutbildningarna fortsätter, kommer den sista behöriga förstahandssökanden att antas till lärarutbildningen 2028. Den främsta orsaken till att unga väljer bort läraryrket är lönen. (Källa: Perspektiv på lärarlöner, del 4, "Lärare – drömyrke eller andrasortering")


Rörelseoskärpa

Glimrande ljuseffekter från Umeå Höstljus;Umeå Höstljus

Efter middagen ikväll, alltså fredagkväll, tog jag och Pelle med oss Filip på premiären för Umeå Höstljus, stadens årligen återkommande ljusfestival sedan 6 år tillbaka.

Jag har aldrig varit med på invigningskvällen tidigare; då tänds tusentals lyktor gjorda av småbarn i kommunen i Vänortsparken vid Stadskyrkan, så det var roligt att se. Eftersom ingen snö har kommit ännu så blev kontrasten mellan alla ljus och mörkret starkt och färggrant. Vi gick även till Rådhusparken där sagofigurer från Alice i Underlandet vandrade runt och det hade bjudits på thé-party.

Det var svårt att fotografera i mörkret men ungefär så här såg det ut:


Vänortsparken.Det här är Pelle och Filip. Ifall någon undrar tänkte jag, för det syns inte direkt. :)


Det var populärt bland barnen att klättra i de upplysta träden, Filip ville också.


Stadskyrkan.


Rådhusparken med Alice i underlandet-tema.


Umeå Rådhus och Rex hade ljusspel i fönstret. 
 

Filip 3 år!

Nu har vi firat Filips 3-årsdag! Med paketöppning på morgonen, och helledig dag tillsammans med pappa Pelle som de använde till att bada på badhuset och köpa fika på bland annat Ullas kondis. Själv var jag länge länge länge på jobbet.

En stund efter att jag kom hem kom födelsedagsfrämmandet som var en decimerad men välkommen liten skara som bestod av faster Ewa-Lena och kusin Morgan. Farmor och mormor och morfars inplanerade besök har tyvärr fallit bort pga diverse förkylningar och sjukdomar hit och dit. Nästa år blir får det nog bli ett riktigt barnkalas av det hela, det här går ju inte!

Gästerna hade finfina presenter med sig:


Faster och Filip öppnar en present som innehöll en blank och fin långtradare med många racerbilar.


Barnleksakstillverkarna lägger mycket energi på att få leksakerna att sitta fast hårt i förpackningarna, så det krävs en del hjälp att få loss dem.


Filip fick en tuff actiondocka med en tjusig tigerkompis av Morgan.Liten motvikt till alla killgrejer. Jag hade köpt en portabel brandstation som till och med Filip tyckte var lite högljudd.


Födelsedagsförberedelser

Liten älskad plutt fyller 3 år imorrn. Jag har putsat och fejat som en tok, fixat med paket och dekorerat lite. Jag har inte haft bil eller tid att fixa med tårta och bakning så tyvärr blir det köpestårta imorrn. Det brukar aldrig hända i min värld, men det har bara inte gått att få till.

Jag hade så gärna velat hinna göra mer, jag måste se till att bli bättre på att planera. Hade jag haft mer tid och mer ballonger skulle jag satsat på att göra ett tjusigt ballongvalv som duktiga bloggerskan Viktoria visar upp i sin blogg Pink Pastry. Se bara här i hennes inlägg Ballongvalv steg-för-steg guide.

En liten nödlösning som var snabbare att fixa var en girlang med pappersvimplar på presentsnöre som bara består av material som man garanterat har hemma. Mina vimplar är för övrigt inspirerade av Underbara Claras mer avancerade tygvimplar som ni kan läsa om i inlägget Utan nål och tråd. Kanske man skulle göra fina vimplar i tyg till jul?!

Så här blev mina enkla pappersvimplar i alla fall:
Nåra ballonger hade vi alla fall.


Pelle slår in en bok till Filip. Den lär vi nog få läsa många gånger. (I parentes vill jag bara berätta att vi inte enbart ger honom leksaker med konventionella pojkteman, även om det dominerar.)

Dags för Mindyard

Nu har vi suttit i vårt första djupare planeringsmöte för årets upplaga av Midgårdsskolans skoltidning Mindyard.

Det känns väldigt roligt och spännande för i år kommer den se annorlunda ut eftersom vi har så många elever i Fotoprofilen och så få elever i JIR-profilen (JIR=Journalistik Information & Reklam). Tidningen måste därför domineras av bilder. För grafarna kommer arbetet se ut ungefär som vanligt, men vi hoppas på att de kommer få jobba i ett nytt format.

Jag går inte in på några fler detaljer, vi vill att eleverna ska få veta först, men det känns spännande spännande.

Om du vill läsa några av mina gamla blogginlägg från förra läsårets arbete med Mindyard så kan du klicka här:
Skoltidningen växer fram 
Elevernas tidningsdesign 
Mindyard 2011 klar! 


En förfärlig bild av Micke R, Gunnel och Maja från vårat planeringsmöte av Mindyard. Tur man inte är fotolärare.

Våra två av Cap&Designs 11 003 unika ex

Tidningen Cap&Design har ju tryckt 11 003 tidningar med lika många unika omslag som jag skrivit om i inlägget som hette Cap&Design gör 11 003 unika omslag.

Det var ju lite roligt att se vilka vi skulle få, och det blev dessa två färggranna:


Lite lördagsshopping

Jag sprang runt med Filip i barnvagn på stan igår i den begynnande julshoppingträngseln (usch) och letade bland annat farsdagspresent, men hittade även lite andra grejer till mig och Filip.

Åhlens hittade jag en fin glittrig och glammig ring med leopardhuvud och, lite konstigt nu när jag tänker på det; ormliknande kropp. Den passar urfint till ett par örhängen med leopardhuvuden som jag handlat på samma affär tidigare. Härligt sent 70-tal/tidig 80-talskänsla på dem:
Jag var inne på att köpa tofflor till farsdag ett tag eftersom jag och Pelle brukar fajtas om ett par fina fårskinnstofflor som finns på stugan; det var ursprungligen hans men sen tänkte han slänga dem och då tog jag över dem. Nu när vi har stuga med lite kallare golv så har han kommit på att det nog är ganska skönt med tofflor i alla fall.

Hur som helst blev det inga tofflor till honom, utan jag köpte helt enkelt nya till mig (he he) på Kappahl, fast inte i fårskinn utan billiga i textil och syntetpäls och i min egen storlek:Filip fick en pyjamas med monster på som jag inte tagit bild på, men också söta röda tomtetofflor som syns i bilden här nedan. Vi har köpt såna på Kappahl inför varje jul sedan han föddes så det känns kul att det nästan blivit tradition:  Stövlar hit och stövlar dit

Jag måste göra ett lite mindre roligt skoinköp; det betyder i detta fallet för mig ett par mer praktiska inte högklackade stövlar för vinterbruk. Såna man kan gå i utan att bli helt överansträngd i vrister och fotsulor och som ändå är snygga.

Jag vill ha ett par grova stövlar, som ändå har lite lätt ridstövelstuk, eller mc-bootstil, eller gårdsstövelstil. (Alltså gårdsstövel är nog ett begrepp som inte finns, men jag tänker mig med det ordet ett par stövlar som ser ut som ett par mer praktiska grova ridstövlar, som kanske skånebönder har?) Det får inte vara högblankt läder för det blir lite för liksom snofsigt.

Jag hittade en bunt på Ellos som jag är nyfiken på, dessutom har de ju 40% rabatt på en vara som gäller nästan allt just nu, utom vissa märken:


1:an är favoriten, i alla fall så här när man ser den på bild; med extra högst skaft och lite karaktär i utseendet.
2:an är väldigt lik 1:an men med kanske lite för lågt skaft. 
3:an gillar jag också, men den fick inte särskilt positiva kommentarer av andra som köpt den.
4:an är ren och fin i formen, men av märket Esprit så den var det inte rabatt på.
5:an faller ur ramen, den är lite mer av en modestövel med ett skaft som faller ihop och veckar sig, men den ser väldigt snygg ut... vilket gör att jag tänker att jag kanske måste köpa två par ;)

Idag, den 11-11-11

Alltså, jag måste ju skynda mig att skriva ett inlägg detta datum. Och därmed sälla mig till massorna som kommenterat dagens datum.

Det har i alla fall inte varit någon katastrofdag på något vis, tvärt om; jag har varit sällsynt pigg och utvilad eftersom jag sov av och till hela kvällen igår och kunde dessutom åka till jobbet lite senare än vanligt på morgonen. Jag gissar att det är den här förkylningen jag har haft över en månad som gör att jag är så trött. Nu har jag fått hostmedicin i alla fall.

När jag kom hem efter att hämtat Filip på föris for hela lilla familjen och firade farsdag på restaurang. Pelle jobbar nämligen hela helgen så det går inte att fira honom så bra på den "rätta" dagen. Vi funderade var det vore lämpligast att äta middag med en liten rörig och rörlig unge en sen fredagseftermiddag/tidig kväll och kom på att vi skulle prova italiensk-amerikanska restaurangen Angelini som hör till fina Hotell Aveny i stan. Det blev jättebra; fint, trevlig personal, bra meny och nästan folktomt när vi kom. 

Efter att bara ätit en ostsmörgås till lunch så kunde jag sen inte låta bli att snegla lite avundssjukt på Filips gigantiska barnportion för 65 kr med hemmagjord burgare där jag satt och åt en liten puck med potatis och en lite större puck med fläskkarré för typ 170 kr. Men ska det vara fint ska det tydligen vara litet! Jag fick i alla fall äta en hel liten pannacotta med kaffe- och likörsmak och riven choklad till efterrätt. Och inte att förglömma; dricka ett glas vin!

Det var denna dagen.
Piteåshopping

Jag tänkte jag skulle visa upp lite saker jag shoppade i Piteå. Det blev bl.a. en kort klänning/lång tunika från Indiska och hela fem stycken nya nagellack eftersom de sålde dem billigare på Ica Maxi, och för att jag tycker det kändes roligt matcha kläder med nagellack just nu.

Jag vet inte om jag har fel på färgseendet eller om kameran är dålig, men jag tycker färgerna ser märkliga ut i bilderna. Men det går ju att se vad bilderna föreställer:


Svart mönstrad kort klänning/lång tunika från Indiska, med matchande grönt nagellack Depend Nailpolish 259. Se nagellacksflaskan här nedanför;


Till vänster syns Depend Nailpolish 259 igen. Den blev överraskande nog nästan helt matt när den torkat på naglarna. Höger flaska är Max Factor 18 Cloudy Blue som jag inte provat ännu.


Tre flaskor ur Isadoras höstkollektion, Moroccan Blue, Beetle Green och Zinfandel. Jag har bara provat Moroccan Blue som var lite jeansaktig i färgtonen.


Måla med kameran

Filip snart 3 år gammal tog de här vackra bilderna med digitalkameran när vi var på Kulturcentrum förra lördagen. Han fotograferade kuddar och föremål på väldigt nära håll och jag tycker det ser ut som abstrakta målningar. Han slår mig och mina abstrakta lekar med kameran på bilturen från Gävle med hästlängder! 

När barn gör och tar bilder så blir det så otvunget, fördomsbefriat, spontant och impulsartat. Precis det som man jobbar bort under vägen till att bli vuxen, men som alla de som jobbar med bildkonst sen söker att få tillbaka. För allt man lärt sig står liksom i vägen när man sen ska skapa; allt man gör riskerar att bli stereotypt och klychigt.

Skapande lördag på Kulturcentrum

De här bilderna är från förra lördagen, den 29 oktober, då jag och Filip var på Skapande lördag på Kulturcentrum i Hamnmagasinet nere vid älven i centrala stan. 
Filip och jag lekte i kostymförrådet och i naturrummet. Han målade även fjärilar med pastellkritor också såg vi en musikteater.

Medan vi väntade på att teatern skulle starta fick Filip låna min lilla digitalkamera och han tog jättecoola bilder, men de får ni se i nästa inlägg.  


Filip i snygg hatt i Kulturcentrums kostymförråd.
I ateljén fick barnen måla fjärilar med pastellkritor om de ville. Handledaren visade hur man kunde rita med kritorna och sen sudda på det upptejpade pappret.Filip gnuggar intensivt och målinriktat här och där på pappret, och det blev en väldigt vacker och abstrakt fjäril.


Filip tog dessa bilder då vi satt och väntade på att musikteatern skulle börja. Han tog flera andra väldigt coola bilder, men de sparar jag som sagt till nästa inlägg!

Det går baklänges

Det verkar som att årstiden går baklänges; igår var det 7 plusgrader och förra söndagen var det frost. Jag klagar inte, jag tycker det var ganska tungt förra vintern när vi hade snö från oktober, men lite förundrad kan man ju få vara.

Så här såg det ut förra söndagen då jag och lilla familjen tog en liten promenad upp till Gammlia friluftsmuseum:

Casa Hylander

Idag var det dags för mig och Filip att lämna Piteå och åka hem till Umeå igen men jag tänkte att någon liten utflykt vore ju roligt att hinna göra tillsammans med min mor och far innan vi åkte.

Vi hade sett en annons i tidningen om en inredningsbutik som heter Casa Hylander i Hortlax, och som faktiskt hade allhelgonaöppet i det i övrigt superstängda Piteå. Trubadur och fika skulle där finnas också. Så vi for dit.

Det visade sig att Casa Hylander är en jättefin välplanerad liten familjeägd butik i eget hus på en privat gård. Jag kan verkligen rekommendera ett besök, även för att det ligger i så fina omgivningar i ett bostadsområde med gårdsliknande hus.

Besök gärna butikens hemsida, www.casahylander.se för att se mer av vad de säljer och närmare information om de lite varierade öppettiderna.Ganska otroligt att det kan se ut så här i början på november.


Far och mor.
Filip blev otroligt nöjd när han såg att det bjöds på massor med fika så där satt han parkerad under hela besöket. 


Jag köpte denna fina röda löpare med rönnbärsbroderi som inte nödvändigtvis behöver användas enbart i juletid.


Det borde ju bli typ Idol nästa för den duktiga unga trubaduren! Synd bara jag inte fick till någon bättre video.

Allhelgona i Piteå

Jag tog Filip och åkte till mina föräldrar i Piteå mina lediga dagar på höstlovet. Vi shoppade, åt gott och var på utflykter. Också sov jag ganska mycket, om än med många avbrott eftersom sonen väckte mig hela tiden; jag somnade nämligen när jag skulle söva Filip och sov väl från halv nio-tiden till sextiden på morgonen. Otroligt frustrerande att inte ha någon fritid på kvällen! Men tydligen behövde jag väl det.

På lördagen var vi och tände ljus på Eskils släktgrav i Norrfjärden också fikade vi i stugan i Klubbviken. Det var gråväder men varmt, kring 7 plusgrader:


Det finns de som trott att Norrfjärdens kyrka varit en brandstation.


På många gravar brann ljus även om man inte såg det så tydligt i dagsljuset.På stenen står Eskils föräldrars namn och hans brors namn. Brodern Arne dog bara 12 år gammal. Eskil själv var bara 14 när båda hans föräldrar avlidit.


Grådis vid havet på stugan.


Eskil inne i det som är bastustugan. Vi fikade där eftersom det går snabbare få upp värmen där inne.Filip och mamma knipsar en liten gran som hon ska ha på balkongen i stan.


Lätt som en plätt för Filip att lyfta.

Fina Gävle

Här kommer det som blir sista inlägget från Gävleresan. 
Jag har varit i Gävle några gånger och skulle gärna vilja vara där mer, för jag tycker att det är en jättefin stad; många gamla stenhus och mycket karaktär. Ett fint centrum med en stor esplanad med rådhus och stadshus mitt i.

Ja, det låter ju faktiskt lite som Umeå så det är nog ganska bra här också, men man blir ju lite hemmablind vilket jag skrev om i gårdagens inlägg. Men Gävle ligger trots allt ganska långt söderut så växtligheten är ju aningen annorlunda och det känns som att staden är äldre än Umeå, vilket den också är med cirkus 150 år. Däremot bor där bara drygt 70 000 innevånare mot Umeås ca 120 000.

Här kommer en blandning bilder, flera tagna i skymnings- eller gryningsljus vilket gör att kvalitén är lite sisådär:


Sveriges första Handelshögskola låg vid Borgarskolan.

En av alla fult typograferade skyltar i Gävle. Men vi blev ganska ivriga när vi såg hotellets neonskylt i ett fönster längre bort:

Stiliga skivomslag till LP-skivor i ett butiksfönster till Alla Tiders Skivhandel.
Middag på Stadshuset

På torsdag kväll hade Gävlegänget lyckats ordna så att hela nätverksgänget fick äta fin middag i Stadshusets spegelsal. Alltså, det var så vackert att man nästan inte kunde släppa blicken från väggar och tak! Inget less is more så långt ögat kunde nå.

Vanligtvis brukar vi från Umeå vara bland de sista av alla att lämna den här formen av festligheter, men nu gick vi och la oss redan vid elvatiden på kvällen. Helt otroligt! Man skäms nästan. Men jag får väl skylla på att jag varit magsjuk nyligt och att jag och Maja är trötta småbarnsföräldrar.

Det var så mörkt i lokalerna så det var väldigt svårt att fotografera:


Fördrink och mingel.


Spegelsalen där vi åt middagen. Här brukar tydligen både vara konferenser och konserter.
Förrätten var en fylld gravad laxrulle med sprött bröd till, sen blev det fläskfile till huvudrätt och till sist efterrätten som bestod av både hjortronspannacotta och en liten chokladmousseliknande sak.


Medielärarna från Gävle uppträdde med en bra låt efter middagen.


Midgårdsskolan och I20

Mitt i flödet av inlägg från resan till Gävle tänkte jag bara sticka in med denna reflektion: När jag är ute och reser tycker jag alltid det är så mycket finare på andra ställen än Umeå. Även nu när vi var till Gävle så tänkte jag att det var så mycket snyggare och stiligare kring deras skola än våran. 

Nu ikväll när jag for hem från jobbet där jag hållit på och fortbildat några av mina kollegor i Adobe Illustrator (läs gärna Ciccis inlägg om fortbildningen) så insåg jag hur hemmablind man kan bli. Vår moderna skola med ca 10 år på nacken ligger mitt i det före detta militära I20-området som präglas av stora ståtliga sten- och trähus. Det är ju faktiskt riktigt vackert. 

Imorgon tar jag sonen och åker upp till Piteå några dar till min mor och far. Där är det också fint. Men inte lika fint som i Umeå.


Midgårdsskolan


Före detta militärbyggnader som ramar in den stora kaserngården på I20-området. 


Nätverksträffen

På torsdagen och fredagen satt vi på Borgarskolan med alla andra medielärare från norra Sverige som deltog på nätverksträffen med MP Norr*. Vi pratade bland annat om ämnesbehörighet och lärarleg, om poängplaner och programstrukturer och programmål.

Christina Månberg kom från Skolverket och var med oss under fredag förmiddag och pratade om ämnen och kurser, examensarbetet och nyttan av nätverk som vårat. *Vårat nätverk har nu bytt namn från MP Norr till Medienätverk Norr för att lägga gamla nedlagda MP (Medieprogrammet) bakom oss.

Sköna Gävlegänget som höll i denna träff hade fixat så himla fint dessa dagar och det var roligt att se alla mer eller mindre bekanta ansikten igen. 

Min kollega Cicci har skrivit mer ingående om dessa dagar på sin blogg MammaMedia så gå gärna in och läs där.


Borgarskolan.


Vi pratade och pratade.


Poängplaner från olika skolor.


Rundvandring; de körde nästan helt och hållet analog fotografi och labframkallning.


Elevarbete i Foto; en imponerande fin modebild. Tyvärr kommer den sig inte riktigt till sin rätt eftersom min kamera är så dålig.


Elevarbete i Expokursen.


Elevarbeten i Graf; eleverna har fått efterhärma riktiga tidningsomslag.

Hotell City i Gävle

Vi var bokade på Hotell City i Gävle, mitt i stan, på vår jobbresa. Hotellet är ett budgethotell men det är nyrenoverat och fint och fräscht.   

Någon gång under bilresan togs beslutet att vi inte skulle äta förrens vi kom fram till Gävle, så vi var fruktansvärt hungriga. Vi slängde upp väskorna på rummet och tog jackorna på oss för att gå ut och leta reda på ett matställe, men kom inte längre än till lobbyn och hotellets egen restaurang som var riktigt bra. Trött som tusan var jag också så efter maten gick jag direkt och la mig och somnade nog före klockan tio!


Det här med skyltarna på fasader och affärer i Gävle är ett kapitel för sig; jag har aldrig sett en stad med sån kakafoni i skyltväg! De måste ha nån skyltfirma i stan som inte riktigt har koll på vad de gör.Jag delade rum med Cicci och Maja.


Vitt och rött i glasen.


Väntar & väntar på mat.

Ny kimonojacka

Lindex låg bredvid vårt hotell i Gävle så det blev en kimonojacka som jag spanat in på Lindex hemsida. Väldigt fin, fodrad och allt för ca 280 kr med 20% rabatt avdragen. Kan mitt kimonobehov vara mättat nu månne?!Blå bilresa

Resan till Gävle var en resa som kändes som att den aldrig skulle ta slut. 5,5 timmar dit och 6,5 timmar (inklusive matrast) tillbaka. Det var länge sen jag åkte bil så länge för så pass kort stopp. Kollegan Micke R körde stabilt och uthålligt och Cicci som satt bredvid höll koll på att han inte somnade eller nåt.

Bara för att ni ska få en liten aning om känslan får ni här en bildkavalkad från ned- och uppresa. Inspirerad av kollegan och fotoläraren Maja som satt bredvid roade jag mig med lite fotoexperimenterande i baksätet:


Vädret på nedvägen.Ankomst Sundsvall och svullarmiddag på Max.


Hej Härnösand.


Bilradion lyste grön och grann i stugan.


Totalt j*la mörker sista timmarna.


RSS 2.0