Bra hårfärg

 
Jag färgade håret igår kväll (eller utväxten då) och tänkte att jag skulle tipsa er om hårfärgen som är den bästa jag använt på flera år, jag har använt den de senaste fyra-fem månaderna ungefär:
Schwarzkopf Natural & Easy.
 
Jag använder färgen 570 som är en mellanbrun ton fast mitt hår blir rätt så mörkt trots att det ska bli mellanbrunt. Förmodligen har jag rätt så poröst hår som drar åt sig färg lätt.
 
Vad är det som är så bra med denna färg då? Här är en liten lista:
  • Täcker ovanligt bra (jag har en del gråa hår) och blir inte urtvättad och blaskig med tiden.
  • Priset - den är billig, kostar 67 kr (Coop Forum)
  • Trots att jag köper mellanbrun brukar de flesta mellanbruna färger jag köpt dra mot en rödaktig ton men denna är i det närmaste neutral men med en varm ton. Det verkar ju också vara deras idé, den kallas ju "Natural & Easy".
  • Applikationsflaskan är hård och rund och därmed lätt att hålla i när man ska skaka blandningen också kan den stå upp vilket är praktiskt när man ska blanda färgen med lösningen. Jag kan nämligen reta mig så på de som gör mjuka applikationstuber, man klämmer ju ihop dem när man skakar dem också är det svårt få bra grepp om dem så det känns som att man ska tappa dem. Dessutom går de ju inte att ställa upp när man ska blanda färgen.
  • Applikationsflaskan har även en fastskruvbar kork, alltså inte en bit som man bryter av. 
  • Man slipper blöta håret innan man ska färga, bara smäck i med färgen i 30 minuter.
Ja det var det det. Mycket billigare än att gå till frissan :)

Och vinnaren är...

...alternativ nr 3 av Ebba Zingmark! :) En färgsprakande ljus och luftig design:
 
Klicka på miniatyren om du vill se hela hennes designförslag.
 
 

Bonuscheckshopping på H&M

Igår tog jag Filip och drog iväg på ärenden på Strömpilen, jag hade fått bonuscheckar från H&M som brände i plånboken så H&M var det huvudsakliga målet. Prio ett var att handla var tops (!) men jag tänkte också spontanshoppa om jag såg nåt fint.
 
Det gick ganska bra för mig men väldigt bra för Filip. Han sliter ju kläder rätt så friskt nu, och har vuxit ur en hel del så vi handlade byxor, luvtröja, långärmade t-shirtar och vårgympaskor till honom, fast inte på checkarna utan för barnbidraget då.
 
Jag själv hittade lite glitter och bestämde mig för att köpa en praktisk och varm färgsprakande korallfärgad fleecejacka med luva som jag tittat på flera gånger. Fast jag tycker ju att det är så tråkigt köpa praktiska kläder, men nu är jag så less att gå och småfrysa hemma och inte hitta nåt slapparaktigt varmt att ta på mig, så det blev ju helt perfekt när jag fick det "gratis".
 
Topsen som var huvudärendet glömde jag nästan bort, vi fick vända och gå tillbaka till H&M när jag kom på att jag glömt handla dem :)
 
Här är min shopping:
 
Ett riktigt statementhalsband. Kanske t.ex. kan ha det på personalfesten med Bondtema i mitten av mars?! Det blev bara lite märkliga färger när jag tog bilden. Kedjan är i guldfärg vilket fall.  
 
Helbild av halsbandet.
 
Fleecejackan får ni bara en närbild på bara så ni ska se den fina färgen, det är ju liksom annars inget speciellt med den också var den lite svårfotograferad. 

Framröstningen av Mindyard design

Eleverna som går grafisk profil i årskurs två på medieprogrammet har utformat varsitt förslag till hur Midgårdsskolans skoltidning Mindyard ska se ut denna vår.
Traditionen har blivit att det är eleverna i årskurs 3 som går grafisk profil som får rösta fram vinnande design eftersom de själva har erfarenhet från ett sådant arbete då de ju skapade föregående års Mindyard.
 
Jag har skrivit om arbetet med förra numret av tidningen våren 2012 bland annat i inläggen Lämningsväggen och slutfasen av Mindyardproduktionen och Mindyard Special Edition till tryck.
 
Från och med i fredags till igår tisdag pågick två röstningomgångar. I första röstningsomgången fick eleverna rösta på alla tio designförslag, och i andra röstningsomgången så fick de rösta på de tre som fått flest röster i första omgången.  
Det blev duktigt spännande då det vid sista omröstningen stod klart att två alternativ fått exakt lika många röster! Jag kallade då in några ur mediearbeslaget som fick lägga varsin röst också, och vinnaren stod efter det klar.
 
Här nedan syns alla tio designalternativ, utan inbördes ordning, men numrerade så att det ska vara lätt att veta vilket nummer varje alternativ har. Det var bestämt att de skulle jobba med ledorden NAKET - LJUST - PASTELLER när de designade, och det kan man väl säga att det syns!
 
Vilket designförslag skulle du röstat på och vilket tror du vann? Jag berättar sen i ett inlägg hur det gick... ;) OBS! Bilderna i layouterna bara är lånebilder som ligger där som exempel på hur man vill att bildmaterialet i tidningen ska användas, de kommer bytas ut i den färdiga tidningen mot bilder tagna av eleverna som går fotografisk profil.
 
(Flera av designalternativ är beskurna, klicka på miniatyrbilden under för att se hela designförslaget).
 
Av Alicia Hammarberg.
 
 
 
Av Cajsa Nilsson.
 
 
 
Av Ebba Zingmark.
 
 
Av Emma Isaksson.
 
 
 
Av Henrik Jacobsson
 
 
 
Av Julia Hedlund.
 
 
 
Av Julia Westerlund.
 
 
Av Linn Häggman.
 
 
 
Av Noomi Lahti Sandberg.
 
 
 
Av Viktor Garefelt.

”Det är ett minimalt intrång”

 
Nu har det kommit nya bud igen omkring planerna för utbyggnad av Motorcentralen i Sandaparken bredvid oss.
 
Häromdagen skrev jag om en notis i VK där rubriken var Inget bygge i Sandaparken, men så plötsligt i VF idag var det ett stort reportage med rubriken Bygge oroar boende på omslaget och Intrång i parken upprör inne i tidningen. På VF:s hemsida finns en sammanfattning av innhållet under länken Parkstrid pågår i Umeå.
 
 
Våran duktiga och vältalige granne Hans-Ola tar i intervjun upp det motstridiga att kommunens miljöplan talar mot Motorcentralens planer för utbyggnad (citat):
"Inne i stan utarbetar man miljöplaner för att få bort den tunga trafiken och här vill man ta parkmark i anspråk för att gynna den"
 
Och så säger han även vidare:
"Har man växt ur kostymen så kan man ju flytta, åtminstone verksamheten för lastbilar. I samband med att ringleden byggs öppnar sig flera nya möjligheter och lägen som kommunen säkert kan erbjuda istället". Vidare konstaterar han att den 10 meter höga byggnaden man vill bygga 19 meter från tomtgränsen skulle bli som en mur.
 
Trots att tjänstemännen på Stadsledningskontoret ville att planförslaget skulle skrotas så tycker Lennart Holmlund att det skulle leva vidare under förutsättning att det blev "ett minimalt intrång" i parken som man har kallat det. Men som man konstaterar i reportaget så är det ju ytterst tveksam att kalla det för "minimalt intrång".
 
Jag har försökt efterhärma ritningarna lite mer korrekt här nedanför än i mitt tidigare inlägg, först visar jag en nulägesbild och sen Motorcentralens planförslag.
Och ni måste väl hålla med om att ingen med ögon och hjärna kan ju kalla detta för "minimalt intrång"?!! För vad är ett "maximalt intrång" om det här räknas som ett "minimalt intrång"??
 
Nuläge: Så här mycket (se det rosa fältet) sträcker sig Motorcentralens yta mot Sandaparken. Vi bor vid den gula markeringen.
 
Planförslaget: Ungefär så här vill Motorcentralen bygga ut (se det rosa fältet). En 10 meters hög murtäckt byggnad kommer angränsa mot vår tomt.
 
För mig är svaret från Mikael Ericsson, VD för Motorcentralen, i det närmsta en öppen provokation. 

Klappa samojeder

Midgårdsskolan hade friluftsdag idag och Filip fick följa med till Bräntberget för bob-åkning, och hade turen att min kollega hade med sig sin dotter som han hade jätteroligt tillsammans med. 
 
På en tipspromenad som vi tog runt ängarna där på Mariedal så råkade vi på en snäll tjej som hade med sig tre samojeder som vi fick klappa. Himmel så ljuvliga! Tror Filip svimmade lite innombords över den lilla samojedvalpen. Om det inte vore så jobbig pälsvård och så synd om dem i sommarvärmen så tror jag jag hade skaffat en samojed på studs :)
 
Jag har kämpat en del för att ladda upp det här filmklippet eftersom jag råkade filma det stående.
Vimeo som jag brukar använda får man inte rotera filmen, så nu har jag provat Photobucket som direkt kände att filmen var stående utan att jag behövde göra något.
Om ni inte ser klippet här nedanför så kan ni ju istället klicka på den här direktlänken.
 

”Inget bygge i Sandaparken”

Angående det jag skrivit tidigare om Motorcentralens planer om att få bygga ut sin verksamhet i parken vid vårt hus så fanns det i lördagens VK en notis om detta, se nedan.
 
Det verkar alltså som att det inte ska bli av. Vi håller tummarna!
 

Grill och mys i stugan

På fredagen bestämde vi lite plötsligt att det skulle bli en helg på stugan, så igår förmiddag, lördag alltså, packade vi ihop oss och gav oss iväg i ett vårliknande februariväder. Jag gjorde lite annat fredag kväll men det tar jag sen.
 
Lördag och söndag hade ungefär samma upplägg eller innehåll: mysa och se film, grilla korv, Pelle skottar snö, också var det en del målande i en Spindelmannenmålarbok som Filip nyligen fått av sin farmor. Emellanåt blev det även en del brottningsmatcher och kittlingsattacker för att hålla vår lättuttråkade 4-åring på gott humör.
 
I stugan har vi bara några få tv-kanaler så vi såg faktiskt på melodifestivalen där på lördagskvällen. Jag tyckte att den här låten var bra på riktigt (HEJA HEJA HEJA!).
 
Här är bilder från stugan:
 
Filip var råhungrig när vi kom fram så det blev ganska snabba ryck för Pelle att skotta fram en gång till grillplatsen för att vi skulle kunna grilla korv.
 
Efter grillningen ropade Filip från sin lekstuga eftersom han inte fick upp dörren och jag höll knappt på att ta mig över snödrivorna för att hjälpa honom. 
 
Men sen tog vi oss in. Filip bjöd som vanligt stort men hade en del sms att skicka. (Orkar knapp tänka på hur giftig all den där plastmaten måste vara och alla andra plastleksaker han har. Jag är en dålig mamma)
 
Innan vi skulle gå in i stugan för kvällen behövde gången till huset putsas till.
 
Där kunde man se spår av små klövar och tassar från såna som varit på besök vid stugan när vi inte varit där.
 
Sen blev det Kalle Anka i sängen medan Pelle såg skidor på tv. Jag passade på att tjuvläsa tidningar samtidigt.
 
Här är soluppgången från idag. En av få fördelar med att Filip inte skäms för att väcka en före klockan 7 på morgonen är ju att man får se så fina himlar och jag kan ju inte låta bli fotografera fast jag måste ha minst 100 likadana bilder sen förut.
 
Och här är fina trädtoppar.
 
Senare under dagen så tog vi en liten promenad med bob:en på skoterspåren och grillade därefter lite mer korv. Det bästa var nog när vi kom in och jag kunde sova en lång stund medan Filip låg och såg Bortspolad och sen lekte med Pelle.
 
Framåt sextiden var det dags att åka hem. Här spanar Pelle och Filip in fullmånen bakom min rygg framför den färdigpackade bilen.
 
Månen såg ut ungefär så här, fast den var skarp och inte en vit blobba som kameran ville det.

Freaky!

Tummen vriden inåt uppåt bakåt! Blir det 180 grader kanske? Iwar som går Medieprogrammets åk 3 kom in på arbetsrummet och råkade börja visa sin överböjlighet. :-o

Jackfynd från Ellos

I veckan har jag fått tre stora paket fyllda med reavaror! Två från LaRedoute skickade jag tillbaka fort som bara den, bara skit och pyttestorlekar trots att jag beställt upp till två storlekar större än jag vanligtvis har på kappor.
 
Jag hade däremot betydligt mer tur när jag igår hämtade ett stort paket från Ellos fyllt med ännu fler reavaror som jag beställt till halva reapriset. Flera bra bruksgrejer var det där i, men mest intressant att visa här i bloggen är en kort svart jacka.
 
Jag hade tänkt ha den på mig idag och göra ett Dagens klädsel-inlägg, men plötsligt under natten hade temperaturen ute droppat från typ -3 till -15 så jackan får stanna hemma till någon varmare dag. Jag lägger så länge ut bilder på jackan som jag hämtat från Ellos hemsida:
 
Jacka/Ellos. Jackan har rätt så vida ärmar vilket gör att den ser lite bred ut, men jag tycker det funkar helt ok eftersom man dels drar åt den i midjan och dessutom kommer balansera proportionerna genom att ha en stor halsduk till. Och jag tänker då inte klaga eftersom jag gav ynka 124,50 kr för jackan!
 
Jackan bakifrån.
 
Liiite sugen är jag på att även beställa jackan i färgen de kallar "plommonlila", fast då hoppas jag på att den är mer vinröd som på bilderna.

Prenumerationsgåva från FACE Stockholm

För några månader sedan (september kanske?) tog jag på prov en prenumeration av den nya tidningen C/o Hannah och Amanda, där nyfikenhet, det billiga priset, och prenumerationsgåvan - ett make up-kit från FACE Stockholm - gjorde att jag fick lust att göra ett försök.
 
Tidningen är inget alls för mig, fast man skulle ju kunna tro det med tanke på att jag borde höra till målgruppen, dvs är småbarnsförälder i ungefär den rätta åldern, gillar mode, mat, och köper en massa andra liknande tidningar. Jag blir liksom lite generad när jag läser tidningen, och jag har lite svårt att sätta fingret på vad det beror på. Kanske jag är för gammal för tidningen trots allt. :)
 
Tidningen har också väldigt stort fokus på just systrarna Hannah och Amanda, med deras personliga kommentarer här och där om t.ex. personer som de intervjuar, och stora bilder på dem i alla möjliga sammanhang. Så är man inte intresserad eller fascinerad av dem så känns det fokuset konstigt.
 
Fast nu var det ju prenumerationsgåvan jag skulle skriva om, och det var ju ett kit från FACE Stockholm som kändes väldigt roligt att få, också vet man ju att FACE produkter inte är helbilliga så jag blev nästan rusig av glädje (YTLIGT, JAG VET) när jag tillslut fick det i brevlådan.
 
Färgåtergivningen av produkterna på mina bilder är rätt tveksam, färgerna är nog bättre på den här bilden där på en sida där man också kan anmäla sig till en prenumeration.
 
Gåvan innehöll fyra produkter; ett starkrosarött nagellack #133 "Poppy", en svart "Volumizing Mascara", ett läppglans i färgen "Shimmer Prune" #22 som passar bra ihop med den plommonfärgade ögonskuggan med namnet "Aubergine".
 
Bästa produkten var nagellacket, där täckte faktiskt med ett enda lager. Den stora besvikelsen var mascaran, den gav väldigt lite färg åt fransarna och inte var den då volumizing. Kanske den var torr och gammal eller nåt. Ögonskuggan och läppglanset var ok. Ögonskuggan har fin färgton men inte så stort djup i färgen och blir därför ganska blekt på ögonlocket och läppglanset är fint men lite för pärlemorigt för min smak. 

Med bob:en i Norrmjöle

Vi behövde komma ut och lufta oss idag så då bestämde vi att vi skulle åka till Norrmjöle och ta en promenad på skoterspåren med Filip på bob:en. Här har mitt sällskap stannat för att spana in en skoter.
 
I September då vi var i Norrmjöle senast såg det ut så här, men idag var det gråväder, fast trots allt en behaglig temperatur och ingen blåst.
 
Och det är ju alltid skönt i skogen och vid havet, titta på lite skägglav och sånt där.
 
Snart kom vi fram till havet. Det syns inte så bra i bilden men det var ett fint gult ljussken över horisonten.
 
Vi hittade ingenstans att sitta och äta våra smörgåsar eftersom vi inte tänkt på att ta med sittunderlag, så det var bara att vända tillbaka på spåret in i skogen igen.
 
Filip provade på lite olika metoder att åka bob på.
 
Vissa metoder var lite mer lyckade än andra. 
 
Så här såg jag ut förresten. Rosorna på kinden är mest oäkta - jag gick lite hårt åt rouget på toan innan avfärd.

Gudrun Schyman kom, såg, segrade

Så fick vi lärare tillsammans med elever i åk 1 äntligen se och höra Gudrun Schyman igår fredag på den andra föreläsningen hon höll om jämställdhet på Midgårdsskolan. Hon var inbjuden som sakkunnig, ej som politiker, och som en bestämd general stod hon framför oss och höll en jättebra engagerande föreläsning om vad jämställdhet är och varför vi inte har det i Sverige.
 
 
Det jag inte hann anteckna på hennes föreläsning har jag hämtat från broschyren som hon tipsade om; "På tal om kvinnor och män" (länk till PDF:en "På tal om kvinnor och män") som innehåller all grundläggande fakta och statistik som har med jämställdhetsfrågorna att göra.
 

Det övergripande målet för jämställdhetspolitiken i Sverige är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det innebär bland annat följande fyra mål:

1. Representation - Båda könen ska vara jämnt utskpridda på alla poster i samhället.
2. Ekonomisk jämställdhet - Kvinnor och män ska ha samma möjlighet och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
3. Reproduktionsfrågan - Man ska dela lika på det obetalda ansvaret av hemarbetet som innebär vård, omsorg, familj.
4. Utplåna mäns våld mot kvinnor - Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.
 
Många sa efter föreläsningen att det varit så upplyftande, och möjligtvis var Gudrun upplyftande, men knappast informationen.
T.ex. så har kvinnor ett par tusenlappar lägre ingångslön än män trots att de har samma ålder, utbildning, familjeförhållande, arbetslivserfarenhet. Detta för att arbetsgivaren räknar med att kvinnan kommer jobba mer ineffektivt eftersom hon ska vårda och ta hand om barn. För så ser siffrorna ut.
 
Kvinnor vab:ar mer, är mer barnlediga med barnen, jobbar oftare deltid och i slutändan får också kvinnor då lägre pension. Oavsett vilken klasstillhörighet en kvinna har så kommer hon också alltid ligga i botten ur lönesynpunkt i den gruppen. Generellt sett, inom alla löneklasser, ligger kvinnorna 4400 kr lägre i månadslön än männen.
 
Män som är arbetslösa har lättare att hamna arbetsstödjande verksamhet än kvinnor eftersom man tycker det är viktigare att män än kvinnor kommer ut i arbetslivet.
 
Om kvinnor söker sig till ett yrke, som t.ex. läraryrket som ursprungligen var mansdominerat, så sänks också statusen för yrket och löneutvecklingen blir då också sämre.
 
Och det tråkiga är att allt stått stilla i 30 år, inget har ändrats, det är detsamma.
 
Denna tabell visar lön för kvinnor och män i de tio största yrkesgrupperna. Bara inom vård och omsorg har kvinnor och män likvärdig lön. Detta är lite ironiskt; många hävdar ju att kvinnor ska ta hand om barn och gamla mer för att de helt enkelt har en större talang för det med omsorg än vad män har, men om vi nu är så förbaskat bra på det då kan man ju tycka att det borde synas inom lönerna för vård och omsorg.
 
 
Här syns samma yrken i en stapel och man kan så vis se hur otroligt mycket bättre män uppenbarligen verkar klara av samma yrken som kvinnor. Se bara på kategorin säljare, köpare, mäklare mfl. Män städar också uppenbarligen bättre.
 
Gudrun ritar upp klassuppdelningen i samhället och hur partierna ligger till i sitt stöd för hur makt och pengar ska fördelas...
 
...och hon illustrerade tydligt hur rörigt hon anser det hela är.
 
Och jag tänkte att om såna som jag la mer engagemang vid att jobba för ett jämställt samhälle framför att välja röda byxor vid en föreläsning med Gudrun Schyman så kanske samhället skulle bli bättre. Men varför orkar jag/man inte?

Fin för Norsjö

Hux flux på morgonen blev det klart att Pelle hade planer att ta Filip till Norsjö för att hälsa på farmor. Så nu sitter jag här med oceaner av tid som jag ska försöka komma på vad jag ska göra med. Bara slappa känns slösigt. Ska jag gå på stan och försöka fixa mitt andra par glasögon med fel styrka? Kolla lite på reorna efter skor kanske? Som ni vet har jag tjatat om sköna snygga platta skor, och nu är det extra viktigt inför Stockholmsresan. 
 
Det är inte så ofta det händer att få så här mycket egen tid hux flux, så jag var liksom inställd på en helt annan dag.
 
Filip var däremot helklar över vad han skulle göra när han fick veta om Norsjöresan - han ville göra sig fin för farmor och det var jag ju såklart redo att hjälpa honom med. Finskjorta, finjeans och nya västen. Också sen posa framför kameran (fast det var mest för att jag ville det).
 
Jag hann få en småsuddig bild rakt framifrån...
 
...sen började han posera mer experimentellt, bort från kameran...
 
...undrar var han fått det från? Jag fattar då inte var han hunnit uppfatta det här med fotoposerande.
 
"Kan jag inte få ta EN bild på ditt fina ansikte då?" (jag) "Nej" (Filips svar) ... fast till slut fick jag ta den här lite truliga närbilden. :)

Idag kommer Gudrun!

Gudrun Schyman kommer till skolan i eftermiddag som föreläsare på den jämställdhetseftermiddag som eleverna ordnat medan vi lärare ska sitta och diskutera och planera entreprenörsskap i undervisningen.
Efter omröstning blir det så att de lärare som vill också ska få gå, så det ser jag fram emot.
 
Jag har däremot inte fattat om hon är på skolan i egenskap av företrädare för Fi eller bara som sakkunnig i jämställdhetsfrågor. Men det lär ju visa sig.
 
Affisch om jämställdhetseftermiddagen.

Det sista från AH-dagen

En sista rapport från den här Alla Hjärtansdagen: Det bidde ett oväntat grandiost firande tillslut, mycket tack vare att jag har en man som är imponerande generös och tänker till när det kommer till firande.
 
Han och Filip handlade go-sushi från Sagami, sen hade Pelle skaffat ett gäng med Hot Wheelsbilar som present och överraskning till Filip, nåra fina chokladbitar till oss alla och tulpaner och en resväska till mig (! till min Stockholmsresa som jag fick i födelsedagspresent). På tok för mycket, men också jättehärligt.
 
Själv köpte jag ingredienser till en tårta på väg hem från jobbet. En färdig tårtbotten som jag skar hjärtformad innan jag fyllde den och toppade med rosafärgad grädde:
 
Den var faktiskt ganska äcklig, fast det var nog mest för att jag var så himla mätt när vi åt den.
 
"Du ett tips," sa jag till maken efter allt firande, "...jag hade varit nöjd med tulpanerna" :)

Smyckesshopping

Nu var det länge sen jag visade upp lite shopping här i bloggen känns det som. Jag har beställt en massa från reorna på postorderfirmorna, som Ellos och La Redoute, men jag har inte behållit så mycket och det jag har behållit har mest varit bruksgrejer som inte är så roliga på bild.
Anledningen till att jag inte behåller så mycket är för att jag brukar slå till och beställa rätt så mycket jag ändå ska betala frakten, och då blir det ju så klart en hel del chansningar.
 
I måndags var jag dock på en snabbvisit på stan för att hämta tillfixade glasögon hos optikern, och då passade jag på att gå över gatan till H&M och titta på ett favorithalsband jag har haft ett gott öga åt länge. Jag har känt mig lite för snål för att komma mig för att köpa det, och ärligt talat kände jag väl att det inte var nåt jag behövde, men efter ett jobbigt sjukvårdsbesök i måndags tyckte jag att jag var värd det, så då slog jag till:
 
Långt statementhalsband/H&M, finns inte kvar i nätshoppen.
 
Det blev även det här setet med tre par metallörhängen som kan matcha det mesta och de finns fortfarande att hitta i webshoppen: Örhängen/H&M

Rosa ishjärtan på Alla Hjärtans Dag

 
När jag lämnade av Filip på förskolan i morse så hängde en av fröknarna ut metallgalgar med rosa hjärtformade isbitar på snören som barnen gjort. Pastelligt och rart:
 

En varm hälsning på Alla Hjärtans Dag

 
Jag har suttit och kämpat i Illustrator och försökt göra ett fint hjärta att lägga här som en hälsning till er, men jag blev för trött och missnöjd och kom ingen vettig vart. Så jag lägger istället in en vacker stulen bild på Hjärtnebulosan, en fantastisk hjärtformad flera ljusår stort moln av gas och rymdstoft som ligger i stjärnbilden Cassiopeia.
 
Vi i våran familj kommer inte göra nåt speciellt denna dag, jag har en fullspäckad dag och kort lunch, och är ju inte hemma från jobbet förrens vid femtiden och Filip går ju och sover vid sjutiden. Sen måste jag sätta mig och jobba igen. Så att gå ut och äta på restaurang eller nåt sånt känns uteslutet. Det skulle i såna fall vara på kvarterspizzerian då. Men lite rosa ballonger och lite rött pynt har jag hängt upp och ställt fram, och Pelle for iväg för att skaffa en liten överraskning till Filip.
 
Jag önskar er och mig en fin Alla Hjärtans Dag för det kan vi alla behöva.

En nedklottrad fåtölj!

Plötsligt idag stod den där i skywalken mellan E-huset och A-huset - en fint nedklottrad fåtölj. Jag tror att den är en rest från elevfesten som hölls på skolan på fredagkvällen med anledning av att Midgårdsskolan firar 10-årsjubileum.
Fåtöljen är en del av ett projekt som en eller flera elever på Bild & Form-programmet håller på med (tack MammaMedia för den rättelsen):
 
Om pennan ligger kvar och retar ögat nån fler dag så kanske jag slår till och fyller på konstverket.
 
Fast det lär inte bli med nån sån här tjusig fågel som någon ritat längst ned på baksidan av ryggstödet.

Pilgrimsmycken med Anna Kareninakänsla

Förmodligen inspirerad av filmen Anna Karenina som jag sett nu under lördagskvällen kom jag på att jag skulle söka upp några rätt så pråliga och vackra Pilgrimsmycken jag sett i nån modetidning men ingen annanstans och sen gått och funderat på.
 
Pilgrim var en stor smyckesfavorit för mig för nåra år sedan på grund av deras utstickande lite glamorösa boheminspirerade stil. Men senare tyckar jag att deras design blev klumpigare och att de började upprepa sig fast med liksom sämre kopior av tidigare modeller, eller helt enkelt tråkigare modeller, så jag tappade intresset.
 
Men nu kanske de har börjat bättra sig tänker jag efter att ha sett de här väldigt dekorativa smyckena som i mina ögon har lite så där rysk tsartid över sig, eller kanske snarare en Art Decokänsla.
 
Är det inte tjusigt?! Vill ha, vill ha, vill ha!
 
Armband/Nelly, Halsband/Nelly, Örknoppar/Blingit
 
 
I filmen bär dock Anna Karenina, spelad av Kiera Knightly, mest pärlor. Jag läste nånstans att de som designat kostymerna till filmen inspirerats av Chanels smycken med många pärlrader och Diors klänningar från 1950-talet eftersom man ville ha en lite renare siluett och design än den som gällde i Ryssland på slutet av 1870-talet.
 
Här är trailern för filmen om ni vill se lite mer: 
 

Skolinspektionen: ”En så jäkla bra skola”

Midgårdsskolan, Umeå
 
  
– ”En så jäkla bra skola”, bra värdegrund, miljö, resultat, engagerade och
duktiga medarbetare” och ”hade jag haft barn önskar jag att de hade gått här”.
 
 
Det utlåtandet kom från Skolinspektionen efter deras besök under veckan då de intervjuat alla möjliga personer, både lärare och elever, på Midgårdsskolan där jag jobbar. Förutom det positiva utlåtandet så tillkommer så småningom den huvudsakliga rapporten som kommer att innehålla påpekanden om vad skolan behöver förbättra, har rektor meddelat.
 
Man ska ju alltid vara lite kritisk till alla typer av omdömen och betygsättande, för vem har de intervjuat? Hur har urvalet gått till? Vad är det man värderar som "bra" och för vem?
Ett faktum är ju dock att alla skolor som får besök av skolinspektionen ju har samma möjligheter och förutsättningar, och trots detta finns flera som fått allvarligare kritik för delar av sin verksamhet. Se t.ex. artiklar på VK om Kritik mot Umeåskolor och Kritik mot Umeåskola.
 
Så nånting måste det ju ligga i omdömet. Och det första man vill är ju att ropa Hurra!!! Vad vi är bra!!! ...Men samtidigt så vet man att smakar det så kostar det.
 
På skolan finns flera kärnämneslärare/lärare i gymnasiegemensamma ämnen som t.ex. språk som har valt att gå ner i arbetstid för att orka göra sitt jobb, och detta kommer ju på sikt göra att de får sänkt pension. Det finns flera (kanske många, men jag vill inte ta i för mycket eftersom jag bara skulle spekulera då) som fått fysiska stressrelaterade och i vissa fall mycket märkliga åkommor pga alltför hög arbetsbelastning. Och jag har nära kollegor jag knappt träffar privat alls annat än på loven eftersom de behöver vila all ledig tid då de annars direkt blir sjuka och riskerar missa viktig undervisning och lön.
 
Jag undrar hur vanligt det är i andra yrken? Man kan ju tänka sig att personer som jobbar inom vården där det personliga mötet och ansvarskänslan gentemot patienterna spelar in kan leda till att man väljer jobbet framför ens eget välmående. Eller väljer att jobba deltid för att orka vara engagerad på jobbet.
 
Ja, bara lite synpunkter, fast jag samtidigt är glad och lättad också. Puh, nu kan man andas ut lite.

Karnevalen i Venedig

 
Sitter och drömmer mig bort så här i min sjukdom och la märke till att karnevalen i Venedig pågår i dagarna, mellan 26 januari och 12 februari. Det måste ju vara en rätt så fantastisk upplevelse att vara där just nu bland alla uppklädda och utklädda människor! Jag har tänkt på det ända sedan jag var där i tonåren på tågluff, kanske det nån gång kommer passa med en resa dit, vem vet.
 
Wikipedia står det om Karnevalen i Venedig att de årliga festligheter började redan 1162 för att fira segern i en konflikt mellan "Serenissima-republiken" (Serenissima var Venedigs gamla namn) och "Patriarken av Aquileia". Karnevalen blev mer officiell under renässansen (alltså sent 1300-tal till 1600-tal). De årliga festligheterna pågick ända fram till 1700-talet, men lades sedan ner.
 
1979 plockade staden fram de gamla traditionerna igen och har nu 3 miljoner besökare varje år. Då koras också bästa mask och dräkt av en jury bestående av internationella kostym- och modedesigners.
 
Lyckliga Flickr-medlemmen heatherbroster har uppenbarligen varit där, så jag har lånat alla bilder från henne:
 

Liten tröst

Bara en liten bloggparentes, men det är lite av en tröst och aningen uppfriskande att en av de i min mening vackraste kvinnorna i världen också kan ha sina fula sidor, ha ha!:
 
Här är bilderna som Beyonce vill stoppa
 
 

Pest och pina

...vilken o-bra dag. Peakade på 39,8 i feber idag innan Ibumetinen började verka. Så det blir good bye till bokningen på Piteå Stadshotell där min lilla familj skulle bo två nätter i helgen för att kunna fira min kusin Marias 40-årsdag tillsammans med släkten. Alltså, vi skulle inte fira på hotellet, men vi skulle bo där.
 
Så jäkla tråkigt att inte få vara med! Filips alla kusiner skulle vara där också, kanske även vovven Dylan, så Filip hade ju haft det superkalas, för att inte tala om vi vuxna också.
 
Och att få bo på hotell och må gott hade varit lite som en förlängt födelsedagsfirande för mig, och lite som en alla-hjärtans-dag-grej och kanske hade vi fått chans att bubbla i bubbelpool. Gräma gräma...
 
Till råge på allt är jag sjukt (!) ful.
 
Låt er inte luras av det pigga leendet, det är bara där för att inte skrämma er alltför mycket.
 

Hjärtan till Alla Hjärtans Dag

Jag har blivit sjuk och eländig och orkar egentligen inte sitta vid datorn, men jag känner det som att det inte kommer kännas bra vart än jag sitter.  
 
Det här inlägget med smycken och kläder med Alla Hjärtans Dag-tema har varit på lut ett tag, men jag har inte riktigt haft tid att ta tag i det förrens nu. Risken är ju att det blir lite kort om tid att beställ och få sakerna i tid till Alla Hjärtans Dag. Fast jag skulle nog chansa, min erfarenhet är att det brukar gå snabbt med de brittiska firmor jag hämtat artiklar från.
 
Alltså Alla Hjärtans Dag: ingen direkt viktig och stor högtid här och lika så bra är ju det, men jag tycker om att ha saker att se fram emot så på det viset så är det ju kul att det finns lite speciella dagar under året. Det finns ju inte så många heller som gör att man vill klä sig tematiskt, jag menar vem vill se ut som en semla på fettisdag, eller en kanelbulle på kanelbullens dag? (Ha ha, kul kul)
 
Här kommer lite smått och gott från ASOS, Dorothy Perkins och River Island, samtliga artiklar till budgetpriser.
 
Är du inte nöjd med mitt urval så kan du hitta en länklista längst ned!
 
Så vackra smycken i roséguldfärg, tycker jag! Örhängen/Dorothy Perkins. Halsband från Pilgrim som finns på rea och som kan bäras långt eller kort. Halsband/ASOS.
 
 
Lite samma ljusa färgtema på dessa som de första: Dubbla armband/ASOSÖrhängen/River Island.
 
 
Hjärtformat klockhalsband/ASOS. Bokstavshalsbandet har bara nåra få bokstäver kvar, jag valde visa det med K som i Kärlek, så de så: Bokstavshalsband/ASOS. Resterande bokstavshalsband här: Gogo Philip.
 
 
Lite mer av en jobbklädsel på Alla Hjärtans Dag. Jag gillar de vida ärmarna. Topp/ASOS Curve, Örhängen/ASOS.
 
 
Vit tröja med silvernitar i form av ett hjärta, kanske lagom blandning mellan sött och salt? Tröja/Dorothy Perkins, Örhängen/River Island.
 
 
För den som inte vill se ut lika snäller så kan ju den här svarta toppen med nitar i form av ett hjärta, och pyttesmå hjärtformade metallörhängen till vara passande. Örhängen/ASOS, Tröja/River Island.
 
 
 
Okej, det var det, men det finns mycket mycket att välja på när det kommer till hjärtan och det röda temat. Här kommer nåra fler länktips:
 
Allt med hjärtan: ASOS - Dorothy Perkins - River Island (klicka alltså på varje länk)
Femme fatale-klänningar i rött: ASOS - Dorothy Perkins - River Island 

Födelsedagshelgen

Jag har haft en så jääkla bra helg, det känns som att jag firat min födelsedag från när jag kom hem fredag eftermiddag till och med idag då jag tog med födelsedagsfika till jobbet.
 
Jag har blivit bjuden på middag på restaurang, träffat goda vänner och fått blommor och choklad, gott rött vin och en stor gosig vit filt. Som kronan på verket/ pricken över i/ grädden på moset fick jag ett bidrag till en stockholmsresa av Pelle och Filip så då var jag tvungen att glädjegråta en skvätt :)
 
Här är lite bilder:
 
Pelle och Filip bjöd mig på jättegod middag på Angelini på lördagen. Jag var lätt euforisk av den goda maten, det goda vinet och att vara ute på en riktig restaurang (alltså ingen pizzeria eller nåt sånt) med min fina familj och att jag fick ha fin-skorna och glittersmycken på.
 
Både jag och Filip gillade våra drycker :)
 
När vi ätit klart så gick vi ut och tittade på snöskulpturerna som stod färdiga inför dagens omröstning. Med cirka -8 grader måste det varit perfekt att ha tävlingen i år.
 
Gull-Filip ville bli fotograferad framför/i nästan varje skultpur.
 
Den här skulpturen var min favorit.
 
När vi tittat klart på snöskulturerna så körde Pelle och Filip mig på 40-årsfest hemma hos den här vackra unga damen som är min kusin Maria. Sen minns jag inget mer, för hon hade cocktailtema och öppen bar. Nej, men skämt åsido, jag minns tyvärr allt, och mådde väl sisådär dagen efteråt... :)
 
På söndagen 3/2 efter 40-årsfesten ryckte jag upp mig allt jag kunde, för nu var det ju dags fylla år "på riktigt". Rätt så perfekt att fylla på helgen faktiskt. Jag gjorde en prinsesstårta, bakade en slags kladdkaka med chokladkräm på (chokladkrämen hann inte stelna ordentligt så vi fick ha den som sås) och hallon-/apelsinsås till också gjorde jag även cake balls eller oreotryfflar. Sen kom ett litet gäng av goda vänner som jag inte träffar så ofta också hade vi en rolig och relativt livlig diskussion om konstens varande och icke varande (!).
 
Nu är det dags att ta tag i arbetet och allvaret igen, men njuter också av tecknen efter helgens firande.

Hon som har allt

Jag fyller 43 år på söndag den 3:dje februari, och jag hade tänkt att jag skulle göra en liten önskelista och lägga i bloggen, lite så där på kul eftersom det brukar vara rätt roligt att klippa och klistra och önska sig lite. Men så sitter jag här och tittar lite här och där i webbutikerna och känner inte direkt för nånting. Så jag har väl allt jag behöver.
 
Men det jag skulle vilja ha, som jag känner jag verkligen skulle behöva, är att komma bort, se något annat, uppleva något annat. Det har varit en lång mörk jobbig vinter, slitigt på jobbet med nya kurser och nya betygssystemet, och det har varit alltför mycket tråkiga rutiner och alltför inrutat, och på det har jag dessutom gått upp alla kilon i vikt som jag lyckades gå ner i våras när jag körde LCHF. Depp.
 
Tre nätter i Stockholm under sportlovet skulle vara alldeles utmärkt lagom längd att lufta sig. Gå på några museum, förhoppningsvis träffa nåra vänner, shoppa, bo lite fint och så där.
 
Flyg Umeå - Stockholm T/R 2-5 mars: ca 1200 kr
Fyrstjärnigt hotell mitt i stan, 3 nätter, enkelrum, bokat med MedMera-rabatt: 2098 kr
 
Klarrrrt och betalt! (I min fantasi) Får väl se om jag har råd att åka.
 
Gamla stan, Stockholm. Bildkälla: Flickr/Michael Cavén

RSS 2.0