Chili och örhängen

 
I våras fick jag en liten chiliplanta av kollegan Sofie. En mild sort som jag ska våga äta lovade hon :-)
Det här med plantor och planteringar är inte min gren men jag lyckades faktiskt ned den i lite jord. 
Trots lätt misshandlad i en alldeles för liten kruka så upptäckte jag häromveckan två små gröna chilifrukter hängandes från den sköra stjälken, och häromdagen hade en av dem slagit om till knallgult. Magi!
 
Vi får väl se om jag har hjärta att äta upp den där lilla chilin. Plantan ska i alla fall snart få en större kruka, jag lovar!
När jag fotograferade den så låg lite lägligt mina nuvarande favoritörhängesknoppar bredvid...
 
...och jag toppar därför det här inlägget med lite minimalistisk glamour. Orkar inte med så mycket smycken just nu men de här marmorerade små vita har blivit favoriter. Från BikBok om nån undrar.  

Bus i Folkets Hus

Fredag kväll och lördag fick toppbetyg för mig och Filip eftersom vi gjort så roliga saker. Söndagen blev lite mer misslyckad då jag klantigt nog bokat in en tvättid hela förmiddagen som förstörde en stor del av söndagen. Fast det slutade inte så pjåkigt eftersom vi tog en två timmars promenad/upptäcktsfärd över broarna i hyfsat fint väder.  
 
Lördagen som blev betydligt mer lyckad spenderade vi på "Hela huset leker" i Umeå Folkets Hus. Jag och Filip gick dit med en kompis till honom och hennes mamma så det hela extra kul. Det generösa gratis buset i Folkets hus är tydligen ett årligt återkommande event men jag har totalt missat det tidigare.

Filip dansade loss på discogolvet i lokalen Äpplet tillsammans med... 
 
...sin kompis S. I huset erbjöds även femkamp, filmvisning, teaterföreställning, fiskedamm, gratis fika till barnen och ett stort pysselrum. Vi hann väl med en bråkdel då vi fick fullt upp i pysselrummet. 
 
Så himla fint väder var det också hela lördagen, varmt och skönt även på den sena eftermiddagen.  
 
Fortfarande gröna löv på många träd i Vänortsparken som vi passerar på vägen mellan stan och hemmet.
 
Filip på topphumör då han var jättenöjd över nypysslade saker, som en kungakrona och ett trollspö. 
 
Här är alla saker vi hann göra; två ljuslyktor, en skelettrulle, kungakrona, pop-up-slott, pappersblomma och ett gyllene trollspö. 
 
Nöjd kille!

Äta gamla ägg

Ett ägg flöt upp till ytan när jag gjorde äggtestet. 


Igår åt jag ägg som gick ut för 6 veckor sedan. Utgångsdatum var 17:de augusti och igår var det den 24:de september. 
 
Jag har varit på vippen att slänga dem men så insåg jag att jag för första gången fick anledning att göra "äggtestet", och jag kan tala om att det funkade. 
Äggtestet går till så att man sänker ner äggen i en djup panna/skål med mycket vatten. De som flyter upp till ytan är dåliga, de som ligger eller ställer sig upp på botten av pannan går att äta. 
 
Jag stekte ett par av de sjunkna äggen och de smakade finfint. Inte minsta bismak eller nånting. Jag vågade inte smaka ägget som flöt upp till ytan men när jag knäckte det i diskhon så kände jag då ingen lukt eller såg nåt konstigt så det är inte som att de är tokruttna bara för att de flyter.
 
Så nu vet ni det. SLÄNG INTE ÄGGEN trots att utgångsdatum passerat med råge utan gör äggtestet först!
 

Överraskande lika som bär

Bara en liten parentes så här mitt i vardagen, men har ni tänkt på det här?
 
Att bloggaren Blondinbella/Isabella Löwengrip är väldigt lik Agnetha Fältskog från Abba? Insikten liksom sköljde över mig när jag såg en f.d. kollega delat ett inlägg med Blondinbella och det slog det mig hur himla lik hon är Agnetha. 
 
Och när vi ändå håller på, de här två trodde jag var samma person i flera år och jag blev chockad (typ) när jag insåg att det var olika skådespelerskor jag sett i olika filmer och inte en och samma: 
 
Isla Fisher till vänster och Amy Adams till höger. 
 
Nu när jag bildgooglat för det här inlägget har jag lärt mig att Isla Fisher har bruna ögon och har varit med i filmer som Wedding Crashers, En shopaholics bekännelser och Den store Gatsby och att Amy Adams har blå ögon och har varit med i bland annat Enchanted, American Hustle och Big Eyes. Och att de skojar om hur lik de är varandra och skyller dåliga rollval på den andra.

Höstlöv och änder

 
När jag var och gjorde några ärenden igår så tog jag med kameran och tänkte jag skulle stanna nånstans och fotografera lite. Det råkade bli änderna vid Mariehemsängarna.
 
Bilderna blev lite si så där, trodde jag lyckats få flera bilder men de blev alldeles för hårda och skärpan blev inte bra på landskapsbilderna eftersom jag haft stor bländare. Well well, så kan det gå. Bättre lycka nästa gång :-)
 
 

Finns det liv finns det hopp

Minns ni den monstruöst magnifika Monstrean jag köpte när jag var inflyttad i lägenheten förra sommaren (se bilden ovan och det här inlägget)? Den ser vilket fall ut så här nuförtiden:
 
Inte så magnifik längre.
 
Den klarade sig några månader i hörnan bredvid skåpet inne i rummet men när jag en dag fick för mig att snurra på den så att inte alla blad skulle rikta sig åt samma håll (mot ljuset) så blev den jätteledsen och tappade nästan alla blad på bara några veckor. 
 
Den har varit nära soporna länge men för ett par månader så tog jag in den i mitt ljusaste rum - köket, och plötsligt idag såg jag detta: 
 
Den har skjutit skott!
 
Nu får den en chans till. Önskar bara att jag tagit in den i köket tidigare!
 

Första tanden tappad!

Igår tappade Filip sin första tand och här kommer lite suddiga bilder tagna nu på kvällen som bevis!
Jag och Pelle hade just haft utvecklingssamtal med Filips fröken på hans skola och när vi kom ut från mötet stod han och firade med en isglass i ena handen som han fått av fröknarna och sin tappade tand i en plastpåse i andra handen. Ont hade det heller inte gjort och den nya tanden kikar redan fram lite.
 
Till råge på allt har jag köpt en supermjuk morgonrock med fladdermusärmar och gula ögon på huvan som han blev superglad över. Den ville han ogärna ta av så nu ligger han och sover och svettas i den under täcket :-)

Äkta eller oäkta

Jag älskar snittblommor men det är ju så dyrt och lite för lyxigt för min plånbok att hålla på och köpa det hela tiden så jag funderar på att satsa på tygblommor. Det var inte så många år sedan jag tyckte att det var bland det mest smaklösa man kunde ha men vill man ha blommor i vas hela tiden så har man ju tillslut inget val. Sen finns det ju rätt så fina nuförtiden, och det passar ju den lite gammeldags och "mossiga" stil jag är ute efter (se mitt tidigare inlägg Nu blir det drama) :-D. 
 
Tygblommor är ju också dyra men de håller ju i några år om man dammar av dem mellan varven. På Rusta verkar de ha riktigt prisvärda så det blir nog en tripp dit efter jobbet idag. Gå in på deras sida och se hela utbudet av tygblommor genom att klicka här.
Här nedan har jag plockat ut de jag är mest intresserad av:
 
Dessa tänker jag mig ska passa på matsalsbordet i tv-rummet där jag kommer ha mörkare färger. 
 
De här skulle passa i mitt ljusa kök.
 

Lördagens loppisfynd

Hej och hå, här kommer bilder på de saker jag fyndade på loppisrundan igår!
 
Den här vasen tänkte jag först var ett riktigt kap eftersom jag trodde det var en jugendvas och jag bara betalade 90 kr för den. Sedan jag bildgooglat jugendvaser tycker jag inte den stämmer in riktigt på hur de ser ut men det spelar inte så stor roll för jag tycker den är jättefin. Cirka 20 cm hög är den.
 
Ett endaste tumblerglas i kristall köpte jag också, och två små kristalljusstakar.
Uddaglaset behövde jag verkligen inte men det ser ut som de glas som Nucky Thompson dricker ur i gangsterserien Boardwalk Empire. Blev lite fixerad vid den serien eftersom jag kedjetittade på alla säsonger av den serien för ett par veckor sedan.
(Jag har Spirit Light och apelsinjuice i glaset ifall någon undrar, trodde det skulle se gott ut men det ser nästan ut som bruntonat kiss, haha!)
.

Höstfärger

 
Det blev en loppis-/antikrunda utefter Umeälven idag. Eller runda och runda - jag var bara in på två loppis-/antikhandlar för jag ville bara besöka de större. Det blev några små fynd som jag får visa i något annat inlägg. Har sagt så om flera av mina fynd men det har inte blivit nåt inlägg för jag har glömt bort det men jag lovar att jag ska lägga manken till. :-)
 
Jag hade kameran med mig och försökte fotografera lite av de fina höstfärgerna men de enda bilderna som blev någorlunda lyckade var dessa bilder tagna på Rallarrosor vid sjön vid Tallbackens camping
 
Den här torra tallskogen får också slinka med. :-)

Mobilanpassad blogg

 
 
När jag kollar på besöksstatistiken för min blogg så ser jag att de flesta som besöker bloggen tittar på den på en dator och inte på en mobil. Färre kollar alltså bloggen via mobilen.
Jag har själv märkt att den är väldigt tungladdad när jag ska kolla den på min iPhone och att det ofta blir fel på sidan och jag får ladda om den. Har ni kanske upplevt samma problem? 
 
Nu har jag i alla fall försökt mobilanpassa den i hopp om att den ska vara mer surfarvänlig från mobil. Hoppas det funkar för er, annars får ni protestera i kommentarsfältet! :-)

Nästa sommar

Foto från bilsemestern till Göteborg sommaren 2013.
 
 
Det gäller att vara ute i god tid med planeringen av nästa semester! :-) 
Anledningen till det här inlägget är att jag inte tycker jag fick ihop någon riktigt bra plan för den passerade sommaren, fast jag var sugen att göra en massa saker. Jag tror det föll lite i stöpet av att jag brände så mycket pengar på Gotlandsresan vi gjorde i början av sommaren.Sen är jag inte lika uthållig längre pga att jag känner av utmattningssymptom vilket gjorde mig lite velig och visste inte vad jag skulle orka med. 
 
Till nästa sommar ska jag vara mer förberedd tänker jag! Eller jag hoppas jag ska känna det så i alla fall, och därför pillar jag ihop det här inlägget så jag kanske kan titta på det nån gång i april-maj nästa år och få lättare att styra upp vad jag vill göra. Också får jag något att se fram emot. 
 
Bilsemester i Sverige
Först och främst vill jag ut och se vackra sommarsverige! I en bilsemester så finns ju massor jag tänker man kan göra på vägen så det radar jag upp här längre ner. På Expressens hemsida kan man hitta två fina listor: 
Bilsemester i Sverige - De 12 vackraste vägarna  (flera här uppe i norra Sverige)
Sveriges 16 vackraste turistvägar i sommar
I annat fall kan man ju bara välja en rutt som passerar de städer och sevärdheter man är intresserad av att besöka, som t.ex...
 
...vackra hamnar som denna i Mollösund vi passerade på vår resa till Göteborg sommaren 2013. 
 
Astrid Lindgrens Värld
Jag tänkte att om jag gör en bilsemester så kommer det bli tillsammans med Filip. Och då passar det ju att åka till Astrid Lindgrens Värld i Småland. Där i skogarna är det jättevackert att köra så det passar ju att slå ihop med lite nöjespark, innan Filip blir för stor för den nöjesparken. 
 
Slott
Att spontanbesöka slott som man passerar på bilsemestern brukar vara jättetrevligt. Egeskov vi besökte i Danmark sommaren 2014 var fantastiskt (se bild här nedan) men det finns ju flera fina slott i Sverige också. Gripsholms slott i Mariefred och Läckö slott i Lidköping är ju exempelvis jättefina. 
 
 
Bo på något slott eller herrgård
Ja, varför inte bo på något slott eller någon herrgård! Det är ju alltid kul. Många är dyra men man kunde ju unna sig nån natt i alla fall. Här är några som går på högst 1500 kr för ett dubbelrum/natt:
Rusthållargården i Arild, Alberts Kök Hotell & Konferens i Trollhättan, Stjärnholms slott i Nyköping, Brunsbo Gästgiveri i Skara, Ronnums Herrgård i Vänersborg, Baldersnäs Herrgård i Dals Långhed.
 
Rusthållargården i Arild nära Höganäs. Bild lånad från denna sida.  
 
Bo i stugby
Låter inte så flashigt som att bo på slott och herrgårdar men jag tänker att det skulle vara mysigt att bo i nån stugby. Gärna nära nåt bad men det behöver inte vara så noga. 
 
Charterresa
Jepp, en vecka utomlands vore inte så pjåkigt. Jag tyckte det var hemskt fint på Mallorca så dit skulle man kanske kunna åka igen. Med eller utan barn men helst med något vuxet sällskap. 
 
Bilderna här kommer från hotellstranden vid hotellet vi bodde på. Hotellet hette Alcudia Pins och låg en liten bit från Alcudia (Mallorca). Det är ju jättelänge sedan! Jag trodde det typ var på sin höjd 3 år sen men det visade sig vara 2011 när jag sökte i bloggen. 
 
Vid Alcudia Pins igen.
 
Också en bild från vår resa till Mallorca 2011 men från en fantastisk bilutflykt vi tog till en fyr som låg uppe på en höjd i de nordligaste delarna om jag inte minns fel. Rena paradiset! 
 
Det finns ju massor mer jag vill göra nästa sommar men jag får väl lista fler grejer någon annan gång. 

Födelsedagskalas och höstfärger

Tätt tätt stod alla barn över födelsedagsbarnet när alla presenter skulle öppnas. 7 år fyllde han. Sen blev blev det både lite vild ringdans och dans på borden. Det var ju trots allt Discorummet som var bokat.
 
 
En klasskompis till Filip bjöd hela klassen på födelsedagsfirande på Leos lekland idag. Inte riktigt alla kunde komma men de blev en 12-13 stycken. Vi spenderade FEM OCH EN HALV TIMME där! Och ändå var inte Filip riktigt nöjd när vi åkte därifrån. Men jag är glad att de hade så kul även om det blev lite segt för oss föräldrar som satt och väntade. Himla smidigt tänker jag att hålla till med kalas på ett sådant ställe som Leos, så mycket enklare än i en trång lägenhet. 
 
På väg hem stannade jag till och fotograferade en fin äng. Naturen håller ofrånkomligen på att förvandlas till höstfärger nu. Här kommer några bilder som ser typ likadana ut, men jag fick lite svårt välja:
 

Oh himmel!

 
När jag körde in på parkeringen hemma ikväll vid åttatiden möttes jag av en vackert färgflammande himmel. Rätt så typisk för den här tiden på året och även på våren tänker jag, ett tecken på årstidsväxlingar. Det märktes så tydligt under åren jag bodde i höghuset på Skogsbrynet 3 där jag hade en fantastisk utsikt över Umeå. Det är väl det jag saknar med mitt nuvarande boende på marknivå - att man inte får se de vackra himlarna längre. 
 
Jag tog några bilder på väg från bilen och in i huset:
 
Kyrktornet på Umeå stads kyrka syns ovanför hustaken.
 
Det såg ut som att det brann inne i husen där solnedgången reflekterades i fönstren.
 

Rabatt på H&M

Jag är ju väldigt mycket inne på inredning nu som kanske märkts här i bloggen. Det kom ett erbjudande om upp till 50% rabatt på vissa varor på alla avdelningar och jag hittade såklart nåra grejer jag blev sugen på på H&M Home.
 
Jag vet inte om länken fungerar eftersom den kanske är skickad till mig som medlem, men jag gör ett försök: 
Länk till H&M Online deal - Up to 50% off
 
I bilderna här nedan kan du se den "grej" jag är sugen på och sen i bilden bredvid hur den ser ut i en miljö. Blir roligare så tänkte jag:
 
 
Alltså, en ljuslykta, en matta, en vas och en stor duk.
 
Jag "råkade" såklart hitta ett par grejer jag vill ha fast det inte är någon rabatt på dem, kolla bah' så fina. En ljuslykta och en liten kruka (som man kanske kan ha slevar i köket i eller pennor eventuellt?)
 

RSS 2.0