Förisfika och igelkott

Jag ska snart påbörja kvällens skolarbete men jag tänkte bara först berätta att det har varit en smäktande varm dag, kring 24 grader i skuggan så man har inte alls haft lust att vara på jobbet. Men klockan 13.45 for jag därifrån i alla fall eftersom det var det årliga Anki's café på Filips förskola:
 
De bjöd på massor av gratisfika och barnen var utklädda! Vanligtvis brukar det kosta en tjuga för vuxna men nu var det någon som sa att detta var sista gången för Anki's café. :( 
 
Innan fikat var vi först tvungna att köa, även Filip fast han försökte komma protestera.
 
Och till sist, alldeles nyss tyckte jag mig genom fönstret se en igelkott i buskarna på andra sidan gatan, och fast jag precis satt mig för att göra skolarbete så var jag ju bara tvungen att gå ut och kolla upp det.
 
Och jo, det var en igelkott! Suddig bild men bildbevis trots allt.
 
Ni vet väl att Naturskyddet efterlyser information om var och när man sett sett igelkottar, levande eller döda, även om det är flera år gammal information? De håller nämligen på att försöka ta reda på hur situationen är för igelkottarna i Sverige, man vet nämligen att antalet minskat.

Himmel!

 
Jag skulle ju sitta och jobba med bedömning av elevarbeten hela kvällen igår efter att Filip somnade, men då somnar jag med Filip och vaknar över två timmar senare. Hur hopplöst känns inte det?! Det tog trekvart sen att snurra runt och städa och diska bort middagen och sen städa skrivbordet för att kunna sitta och jobba här. Vet ni vad jag gör sen? Jo, jag bloggar om treornas slututställning! Hur smart är det? Det var förstås mycket roligare att göra det än att fixa med omdömen.
 
Mitt i krisen upptäckte jag dock en fenomenalt fin kvällshimmel över taken på husen på andra sidan gatan. Alltså det kan inte bli mycket vackrare!
 

Vernissage för medietreornas slututställning

En minnesvägg på utställningen med bilder från medietreornas tid på Midgårdsskolan.
 
 
I eftermiddag hölls vernissagen för medietreornas slutuställning Tree Years. De hade fått ihop det jättefint med skog och mystiktemat. Utställningen kändes öppen och lätt att gå runt i, innehållsrik och personlig. Träden och den dova ljussättningen gav fin stämning och fikat var kanoners :) Det tyckte sonen också som var tvungen att följa med mig på jobbet i slutet av dagen.
 
Utställningen håller på två dagar till, dvs till och med fredag 31/5, så missa den inte!
 
Baksidan med den mörka lokalen var förstås att det var rätt hopplöst få till bra bilder. Bered er på lite märkliga färger..:
 
 
När man kom in på i utställningen möttes man av mingel i en liten granskog med en back drop bestående av ett bildspel med fotografier på skogar...
 
...samt riktigt äkta go-fika.
 
Sen var det bara att mingla och titta runt. Jag måste gå en runda till imorrn eller fredag för jag hann inte med allt idag.
 
Sara Nilsson och Sanna Hedman var snälla och lät mig fotografera dem :) De har varit med att ordna utställningen och har gått "min" profil, dvs grafisk profil. Nu har de hela livet framför sig, tänk er bara! Undrar vad man skulle göra om man skulle ta studenten nu?
 
Det fina med slututställningar är att man även kan ha en chans att möta gamla elever. Här står Cicci och pratar med "mina" gamla grafelever Filip Allberg och Marlene Bergmark som gick ut Medieprogrammet för två år sedan. (Ps. Om nån läsare vet om Filip A har nån blogg får ni gärna tipsa så ska jag länka!)

Prisad grafisk formgivare - Hjalti Karlsson

 
Cap & Design skriver om en isländsk grafisk formgivare med namnet Hjalti Karlsson som blivit tilldelad, eller ska tilldelas den 4 november i år, ett av de största priserna för design som finns att få och det är första gången på 10 år som en grafisk formgivare får detta pris. Torsten och Wanja Söderberg pris är ett pris som syftar till att främja områdena design, konsthantverk och mode i Norden och vinnaren får hela 1 000 000 kr!
 
Läs mer i artikeln hos Cap & Design: Hjalti Karlsson får Torsten och Wanja Söderbergs pris 2013
Se Hjalti Karlssons arbeten här: KarlssonWilker inc
 
I samband med prisutdelningen i november på Röhsska Museet i Göteborg kommer även delar av Hjalti Karlssons arbete ställas ut. Utställningar om och med grafisk design är ju ganska ovanliga så det här låter ju som ett tillfälle som man inte borde missa!
 
Nu är ju Göteborg lite dyrt och långt att åka till i jämförelse med Stockholm i alla fall från Umeå sett, men det kan ju vara ett tips som passar någon av er som läser bloggen tänker jag.
 
3D-animationer och objekt uppbygda av kilar och block verkar vara grejen för Hjalti. Inspirerande!
 
 
 
 
 
 karlssonwilker - HATTLER

Två reflektioner

Reflektion nr 1: Jag skulle fotografera Filip och Pelle från balkongen när de gick till förskolan på morgonen, men lyckades knappt fånga dem på bild på grund av all lummig grönska. Det har verkligen växt till sig tidigt i år.
 
Reflektion nr 2: När jag sa hejdå åt medietvåorna på lektionen i Grafisk kommunikation 2 igår så insåg jag att det var näst sista riktiga lektionen för i år. Redan! Började därför städa bort allt material vi brukar ha stående där.

Miniutflykt till Ljumviken

Igår eftermiddag var det utvecklingssamtal på Filips föris, så efter det och innan sushikursen så tog vi bilen och en slags middagspicknick till Ljumviken i Holmsund. Det kändes liksom tråkigt att bara fara hem när hela familjen var samlad i bilen tyckte vi.  
 
Liten promenad vid havet hann vi med.
 
Det var blåsigt och inte särskilt varmt där vid havskanten, men mysigt ändå. På den här bilden ser det typ ut som att jag och Filip sitter på bänken i fullständig harmoni, men egentligen våldhåller jag honom, han tyckte inte han skulle ha jacka på trots det var så blåsigt, men det tyckte jag :)

Sushikurs på Sagami

Junko Sano-Janze som höll i kursen är ägare och grundare till restaurangen Sagami.
 
Minns ni att jag berättade att jag fick en sushikurs i morsdagspresent av familjen? Den kursen var igår kväll! När jag fick presentkortet hade lite delade känslor över att laga mat i tre timmar en måndagskväll i betygstider men det blev över förväntan. Roligt, intressant och inspirerande. Och mättande! Vi var bara fyra kursdeltagare, jag, Mona från Pelles jobb (jättekul att vara där med nån man känner!) och ett yngre par.
 
Självklart gick jag därifrån med eget sushiris, risvinäger och soya för att snart kunna göra egna sushis hemma.
 
Det första vi fick veta är att allt hänger på riset när man gör sushi. Sushi är en risrätt och riset måste ha perfekt konsistens för att gå att forma och smaka rätt. Man ska skölja och röra runt i riset 4-5 gånger och sen låta det stå och svälla ett par timmar, gärna över natten, innan man kokar det i en teflonkastrull.
 
Vänster bild: Otvättat ej svällt ris med grumligt vatten               Höger bild: Färdigsvällt och tvättat ris.
 
Kastrullen med riset till vänster är ris som inte sköljts rätt medan riset i kastrullen till höger har sköljts ordentligt och stått och svällt ett par timmar. Riset ska sen kokas upp och sen koka 15 minuter på svagaste värmen under lock, sen dras av från plattan och svälla i ca 15 minuter till. Man bör inte lyfta på locket och absolut inte röra om under tiden. Till sist ska riset hällas ut på ett stort fat och blandas med en risvinäger- och sockerblandning medan man fläktar riset samtidigt.
 
Medan vi väntade på riset visade Junko i olika kokbäcker att sushi är mer än de rullar (Makrullari) och risbollar toppad med t.ex. fisk (Nigiri) som vi brukar vara vana vid.
 
Det kan vara både i en slags smörgåstårtamodell med riset underst och toppat med olika saker. Det kan även pressas ut i långpanna i lager med topping i eller emellan, plattas till och sen skäras upp med kniv i fina kantiga bitar. Möjligheterna är oändliga! Det är som sagt riset det hänger på... :) Junko har provat med både surströmming och västerbottensost.
 
Junko visade också hur man gör japansk omelett som man kan lägga som bitar på Nigirisushi.
4 hela ägg och 2 gulor gjorde lite gulare och finare omelett, blandade det med socker och salt. Sen hällde hon upp 1/3-del av äggröran som hon stekte lätt, rullade ihop, sen hällde hon på nästa 1/3-del av smeten som fick rinna in inunder första rullen, också om igen med sista 1/3-delen av smeten.
Allt bildade en stor rulle.
 
Sen äntligen var det dags att börja göra egna sushis. Så jäkla kul!
Som topping fick vi (i fyrkantiga skålen) tonfisk blandat med majonäs och salt, på det runda svarta fatet var det Red snapper (vet ej svenska namnet), lättgravad lax, avocado, nånting som är runt som jag vet vad det är men inte minns just nu vad det heter, tonfisk samt bioodlade tigerräkor. I lilla runda burken var det forellrom tror jag och vi fick även prova flygfiskrom!
De gröna bladen är sjögräspapper som man rullar runt vissa sorters sushis för att hålla ihop dem.
 
Det såg fint ut på våra tallrikar efter ett tag, det här är inte min utan en annan kursdeltagares som fått till det lite extra fint :)
 
Junko visade också hur man gjorde en "avig" makirulle, en s.k.Californa roll, rullad i nästan självlysande orange flygfiskrom. (Är det bara jag som tycker det är roligt att det ser ut som en ni-vet-vad...? :) :) )
 
Sen var det äntligen dags att äta. Mona till höger och de andra två kursdeltagarna till vänster.
 
Alltså kolla bergen!
 
Min alldeles egna tallrik.

Välkommen på slututställning!

De tre affischerna som ingår i den grafiska profilen för marknadsföringen av slututställningen för Medieprogrammets årskurs 3.
 
På onsdag 29/5 kl 15-19 (inte kl 21 som det står på affischerna, oops!) så är det vernissage för medietreornas slutuställning "Tree Years" (observera det är medvetetna skrivfelet på ordet tree/three. Alla är välkomna och utställningen pågår fram till fredag 31/5 kl 16.
 
Fram tills idag har eleverna städat ur stora studion för att kunna installera sin utställning. Jag fotograferade dem just i början av hängningsprocessen.
Hejna blir bra! (=Det här blir bra! /pitbondska)
 
Först skriva ut arbeten om de inte redan tryckts på tryckeri.
 
Julgranarna som brukar användas i skolans julshower har fått åka fram för att dekorera utställningen eftersom det estetiska temat är skog och mystik.
 
Eleverna har börjat välja sina platser.
 
Vad ska hängas och hur?
 
Förmodligen kommer jag blogga efter vernissagen också, men se till att pallra er hit då! :) Onsdag kl 15.00 invigs det hela med fika och snacks och dryck och fina grejer.

Lite söndag

Här är lite från söndagen och mors dag. Idag var det bättre fart på oss! Vi var iväg på cykel redan strax efter klockan tio tack vare att Filip var betydligt snabbare på att klä på sig. Däremot hade han inte ätit nästan nån frukost så vi började med varmkorv på Ica Maxi innan vi skulle cykla över bron till Öhn och sen Pelles jobb för att byta till oss bilen.
 
Vid Kolbäcksbron blev det tvärstopp för blomplockning. Filip är helt lycklig nu över att gräsmattorna är fyllda av "maskblommor" som han kallar dem. Gulle honom som tycker alla blommor fina trots att de räknas som ogräs.
 
Tyvärr var vissa blommor fyllda med myror så han var tvungen att slänga ifrån sig buketten till slut, men det var roligt att plocka i alla fall.  
 
Här står jag och väntar och fotograferar mig själv :) En moder på morsdag. Av Pelle fick jag ett presentkort till en sushikurs imorrn kväll på Sagami ...
 
...och av Filip fick jag en teckning föreställande ett coolt och taggigt farligt monster. Morsdagsmiddag fick jag fixa själv; pasta med chevré, valnötter, ruccola och balsamico/honung/vitlöksdressing. Helt ok fast jag har ätit det nåra gånger förut så det är liksom ingen överraskning direkt :)
 
Jag hade någon slags förhoppning om att åka till havet senare under dagen eftersom vi skulle ha bilen men eftersom det skulle hinnas med ett barnkalas på eftermiddagen så blev det tyvärr inget av det, får väl ta det någon annan kväll.

Lite lördag

Jag har varit ensam med Filip hela helgen eftersom Pelle varit borta på jobbet och i stugan på vårstädardag. Vi cyklade båda dagarna, men igår var det mest ärenden och annat.
 
Först lite bilder från lördagen, nästa inlägg innehåller bilder från söndagen bara för att dela upp allt spännande ;)
 
Dagen började med en del bryderi över ett kamouflagenät jag tagit på mig att lufta under helgen. Medieeleverna i årskurs 3 ska ha den på sin slututställning och de hade fått rådet att man bör lufta ett nyköpt nät för att slippa lida av den plastiga lukten, och jag tänkte vara snäll och ställa upp.
Jag tänkte att Filip kanske skulle tycka det var lite kul. En cool koja liksom. Sen fick jag höra att det förmodligen var indränkt med giftigt ogräsbekämpningsmedel eller nåt sånt, så det åkte ner i en påse efter bara ett halvt dygn framme. Som tur var så var Filip lagomt intresserad av att använda det så jag tror inte han fått några men!
 
 
Senare, efter klädkrisen jag skrev om igår, så tog vi oss alltså tillslut ner på stan. Jag hade väl egentligen tänkt mig lite mer spännande och framför allt längre cykelutflykt än så, men det var som att energin rann av mig.
 
Vi började med att köpa födelsedagspresenter till en flicka från Filips föris som skulle ha födelsedagskalas på söndagen. Sen ställde vi oss i en mjukglasskö:
 
Det var ju inte alls roligt att stå i den lååångsamma glasskön så när oblyge Filip såg en klunga med ungar tillsammans med en vuxen så tyckte han att han kunde gå och sätta sig och vänta bredvid dem (han har grön jacka och sitter längst bort). Söta lilla knasunge! :)
 
Efter glassen var det gratis hoppborg framför Rådhuset. Filip hade dubbeltur när han kom med i sista gruppen som fick hoppa och dessutom fick hoppa extra länge!
 
Senare gick vi till Vänortsparken och provade en bra skulptur.
 
Anledningen till att den är så bra är att det blir världens eko när man ropar inne i den.
 
Sen for vi hem och lekte med ett lånat schackspel i form av Star Wars-karaktärer. Vi spelade inte schack med dem utan försökte lite halvhjärtat leka krig, fast jag förlorade hela tiden sa Filip.

Medietreornas projektredovisning

Cicci, glittrigt tjusig konferencier.
 
Med Paul som datoransvarig sidekick.
 
 
I torsdags så redovisade våra elever i Medieprogrammets årskurs 3 sina PA100-projektarbeten, dvs det valfria projektarbete på 100 timmar som eleverna jobbar med under hela årskurs 3.
 
Sedan gymnasiereformen heter PA100-arbetet rätt och slätt "Gymnasiearbete", så våra medietreor är alltså de sista som utför projektet enligt gamla modellen. Många elever satsar otroligt mycket på just detta stora arbete de får välja själv, så det är väldigt spännande varje år att ta del av!
 
Om det är något som är otacksamt att fotografera är det redovisningen av PA100-arbetet! Redovisningen sker i halvmörker i skolans black box och även om eleverna har fina presentationer att visa på stora duken så går det ju inte att fotografera på ett vettigt sätt så bilderna blir därefter! Men jag har fyllt på med lite länkar och närbilder så det ska bli lite tydligare vad eleverna gjort. Observera att det är långt i från alla elever som jag har med här!
 
Jenny Kejerhag (som läst Grafisk profil på Medieprogrammet) och Maria Rehn (som läst Fotografisk profil) hade tidigare under läsåret rest tre dagar i Bristol för att fotografera street art. De hade även intervjuat verksamma gatukonstnärer.
 
Deras arbete resulterade i slutändan i en mycket fin bok:
 
"Måla hela världen".
 
Ett uppslag ur boken.
 
Hannes Ferm (som gått JIR-profilen - Journalistisk, Information och Reklam) och Josef Holmgren (Grafisk profil) hade också gjort en trycksak, en helt manuellt utförd tidning de lagt oceaner med tid på. Ett uppslag hade med illustration och text tagit kring 130 timmar att utföra. Kanske var det därför de nu skrattade så lättat vid redovisningen...:) Jag har tyvärr ingen bild på deras arbete.
 
Marielle Hägglund och Pedro Lima (båda går Fotografiska profil) redovisade sitt arbete med fotobloggen Mad Colors som jag skrivit om tidigare här i bloggen.
Sara Nilsson (Grafisk profil) hade med Josefin Gustafsson (Fotografisk profil) skapat hemsidan Leather Rate där de säljer egna smycken. Hittar tyvärr inte adressen just nu.
 
Boken Arcus...
 
...var gjord av Agnes Karbin (Fotografisk profil)...
 
...som fotograferat naturbilder i regnbågens alla färger.
 
Sandra Walter (JIR-profil) har samlat forskningsmaterial med fakta omkring lyckoforskning. En bok jag känner skulle vara nyttig att titta lite närmare på.
 
I den har Sandra t.ex. gallrat ut fem viktiga punkter som är konkreta knep för att bli lyckligare.

Klädkris

 
Jag håller på att vänta ihjäl mig på Filip här. Vi ska ut och cykla men han härjar på med sina kläder och provar och byter och ylar irriterat så fort något går honom emot. Så här har han hållit på hela veckan när man varit stressad på morgonen så tillslut har jag tvingat på honom kläder. Inte kul!
 
Nu tänkte jag låta honom hållas, bara vänta ut honom tills han är klar. Fast jag vet inte om det fungerar bättre.
Jag känner mig rätt så medskyldig i hans beteende eftersom han så många gånger sett mig prova typ allt i garderoben tills jag varit nöjd.
 
Jag vet inte riktigt hur man ska göra med sånt här.
Hur skulle ni ha gjort? Hur gjorde era föräldrar med er?
Jag minns inte att jag nånsin hade nåra problem med kläderna när jag var barn, det var bara när de sticktes eller var trånga som man brydde sig.
 
Nu blev han klar förresten, nöjd och glad tillslut fast det inte syns på minen i bilden:
 
Perfekt klädd för en cykeltur i gassande sol, eller vad säger ni? 

Dagens gröna

Grönt och svart hängde på kroppen idag. De två halsbanden med träkulor kommer från en hotellbutik på Flamingo Hotel, Las Vegas, kort grön cardigan från Ellos finns på rea, skor med kilklackar från H&M förra sommaren.

Fredag och födelsedagsfirande

Det har börjat likna rena ketchupeffekten här på bloggen. Ni vet, inga inlägg på flera dar men sen plötsligt kommer allt på en gång med flera inlägg med typ miljarders med bilder.
Anledningen att bloggandet är så ojämnt är mycket på grund av att det är lite tuffa tider på jobbet nu. Det är ju betygsstider vilket gör att det är mycket redovisningar, ett himla letande och jagande efter elevuppgifter, rester och kompletteringar, fixande av slutfikan och förstås en massa uppgiftsbedömningar.
 
Sen fyller Pelle år idag så det har varit lite hemligt fixande med det också :) Nu är hemligheterna över och lite så här har det varit idag på hans födelsedag:
 
Klart maken ska ha ballonger på sin födelsedag! Annars skulle åtminstone Filip bli väldigt besviken :) De satte jag upp i natt efter att jag bakat en slags chokladkakatårta.
 
Blommor från svärmor och svärfar, dvs mina föräldrar. De var jag och köpte på uppdrag från dem idag.
 
Det fina i kråksången med att man får köpa blommor åt någon är att man får köpa precis de blommor man själv tycker bäst om. Krysantemum, älskar dem! Också står de länge. Man måste vara smart när man köper snittblommor som ni vet ;)
 
Sen kom främmandet. De fick bli lite suddiga eftersom jag inte frågat dem om lov att publicera bilden. Jobbarkompisarna hade köpt en fin kaffemakare åt Pelle. Efter paketöppning goffade vi smörgåstårta Pelle köpt och min chokladkakatårta.
 
Av mig fick han ett pop-up-kort med en fin bil och en fin trappa inuti. Näää... han fick faktiskt en helg med hotellboende på Hotell Knaust i Sundsvall (inkluderat fru och barn som sällskap) och 15 minuters bilkörning med en Ferrari f430 F1 på Nöjeshallen i samma stad.

Dagens gula

Körde gul kofta från Ellos, silverkedja från Pilgrim som jag fått av arbetslaget när jag fyllde 40 år för 3 år sedan, med berlocker från någon annanstans...  

...lite ansträngd min och gul och grå väska från GAP som jag köpte i Fort Meyers på Floridaresan förra sommaren.

Utedag på cykel

Vilken helg det varit alltså! Sol och värme så man bara dånar. Jag är så lycklig! Jag pratade med en tjej som kommit med flyget från Stockholm på lördagsförmiddagen och hon sa att de har haft sol och varmt men inte lika tryckande värme som vi hade i Umeå då. Äntligen var det vår tur!
 
Pelle for till stugan på söndagen för att bryta upp altanen som han tänker bygga om, men jag och Filip vi satte oss på cykeln och tog lite oväntat en dagsuttflykt som inte slutade förrens det var nära sängdags för Filip. Då hade jag duktigt ont i rumpan och stela ben, men var så himla nöjd :)
 
Vi började med att cykla till Bölesholmarna som ligger mitt i älven i Umeå. Där badade ungar för fullt i vattnet.  
 
Filip som är lite svår att övertyga om att värmen verkligen var här hade stickevantar och stickemössa på huvudet och tittade skeptiskt på alla lättklädda. "Varför har de inga kläder på sig mamma?" och "Varför badar barnen?"
 
Björkarna lyste knallgröna och det kändes nästan exotiskt där på holmarna.
 
Jag tycker det är lite som Umeås svar på Evergladesträsken i Florida.
 
 
Det är många som sportar ute på holmarna, stigarna är nog behagliga att jogga på.
 
Så fint!
 
Efter Bölesholmarna hann vi åka över till andra änden av stan, till en stor lekpark vid Nydalasjön. Vid det laget hade Filip kapitulerat för värmen och tagit av sig lite kläder :)

Lördag på Kulturnatta

Hej och hå vad det var mycket på gång på stan igår när det var Kulturnatta här i Umeå! Och det är ju inte alls bara på natten om nu nån trodde det, utan det börjar reda på morgonen/tidig förmiddag med en massa mindre och större aktiviteter.
 
Jag hade prickat in en del saker som skulle passa att ha med Filip (och Pelle ;) ) på; öppet hus på Polishögskolan, bilträff med fina gamla bilar på Mimerskolans parkering och lite random rundvandring på stan.
Eftersom Vänortsparken ligger precis bredvid Mimerskolan så var vi även och kollade lite på Medeltidslägret de satt upp där.
 
Vi hoppade över att gå på utställningar denna gång eftersom det var svårt att motivera sällskapet att även hinna iväg till t.ex. Konsthögskolans slututställning. Det var ju nån viktig hockeymatch där sen på eftermiddagen ju ;)
 
Så här såg det ut igår (en liten varning - det är ganska många bilder):
 
Vi började med att åka till Polishögskolans öppet hus. Där fick man göra lite av varje.
 
Sitta i polisbil till exempel. Filip han satt i förarsätet och fick slå igång sirenen och prata i polisradion.
 
Sen fick han handklova en polis. Tokigt! :)
 
Stackars den liggande polisstuderanden förresten, han låg i den stekande värmen hur länge som helst och lät ungar handklova honom.
 
Sen provslog Filip med batong på en övningskudde som en snäll och tålmodig polisstuderande höll i. Han slog så intensivt och många gånger att polisstudenten började skoja om att göra en anmälan om övervåld :) Naturbegåvning kallade de Filip, och jag visste inte om jag skulle bli stolt eller förskräckt :-o
 
Sen var Filip nöjd och ville vidare, så vi for mitt i en uppvisning av en polisövning. Filip hade nämligen hört talas om att det skulle finnas en hoppborg någon annanstans.
 
Så då blev det hoppborg på Mimerskolans parkering där Big Family Cruisers hade sin årliga familjevänliga bilträff.
 
Jag älskar de bilarna alltså! Alla blank lack och gnistrande krom och bredtandade grillar. Det bara liksom överfaller ögonen på en!
 
Blänk blänk i solen.
 
Bilmys under nykläckta björklöv.
 
Bilarna är inte bara snygga utanpå förstås.  
 
Andra typer av snyggingar.
 
Mingel.
 
Där fanns fina motorcyklar också, bland annat denna kitchigt guldiga trehjuling med en liten moppe fastspänd baktill.
 
Efter att ha hoppat och tittat oss nöjda och det var dags att gå vidare.
 
Vi gick rakt över gågatan till Vänortsparken där det stod uppställt ett medeltidsläger.
 
Filip fick prova en stor medeltida typ av hjälm och vi åt träkolggrillade hamburgare.
 
Sen gick vi gatan ner mot absoluta centrum av stan.
 
Vi passerade ett fantastiskt magdansgäng. Jag undrar var klädedräkten kommer från för kultur, fast kanske det var hitte-på. Tjusigt i alla fall.
 
Sen när vi gått hela stan och tillbaka till Mimerskolan igen där vi ställt våra cyklar så var det ett band som spelade för jättesöta punkare bland annat. JA! hette gruppen, bästa musiken jag snappat upp under dagen. Rockabilly/Punk/Pop/Progg/Visa är stilen (!) och ni kan lyssna på dem här: jajaja.se.

Snygg typografering på Computer Arts

 
Tidigare i veckan hade jag fått senaste numret av Computer Arts magazine i postfacket här på skolan och den hade en väldigt snyggt typograferad omslagsdesign. Temat för numret är "The typographic revolution" och man tar upp hur typografisk formgivning fört samman grafiska designers och typografer.
 
Omslagets design är gjord av byrån House Industries, en designstudio och typgjuteri i Delaware, USA.
 
Jag hinner inte ta reda på mer om dem nu, måste rusa, men jag kan ju passa på å visa mitt försök till att härma stilen deras. Det var jättesvårt att få det fint, så ha överseende då jag inte har oceaner av tid:
 
Ps. Man får inte härmas och sen sälja sin grej, det bryter mot copyrighlagarna, men man får härma för att öva sig. Ds :)

Städblommor

Snittblommor är ju så himla fint men lite dyrt och känns lite slösigt, och jag vet inte om det är därför jag sedan många år tillbaka haft en fix idé om att jag bara får köpa snittblommor när jag har nystädat. Det känns ju väldigt bortkastat köpa ett tjusigt fång med blommor och sen ställa dem på en smutsig bordsyta i ett rum där dammråttorna yr längs golvet känner jag.
 
Nu är det ju inte så att jag alltid köper snittblommor när jag städat heller, oftast har jag inte tid att fixa med sånt och då hinner det städade bli ostädat igen innan jag är i närheten av en blomsterhandel. Då grämer jag mig och tänker att jag borde ändå åkt iväg och köpt blommor medan det var fint hemma.
 
Nå, för ett par dar sen städade jag tillräckligt fint för att få köpa snittblommor, vi skulle få främmande av Filips moster från Kallax så då fanns ju motivering till att göra lite extra fint och jag hade även tid och bil att åka iväg och köpa dem.
 
Och då gäller det ju vara smart, man vill ju ha så mycket som möjligt av blommor med så lång hållbarhet som möjligt, så jag köpte tre ganska stora buntar med nejlikor som har erkänt lång livstid (de här små heter nåt speciellt men nu kommer jag inte ihåg vad) för 150 kr/3 buntar. Det räckte både till en jättestor bukett i TV-rummet och en liten i köket. Så fint!
 
Nämen, vem dök upp där? Tydligen Filip som pockar på uppmärksamhet... :)
 
Nypa nejlika t.ex. när jag ska fotografera dem. Fast han nöp försiktigt försäkrade han mig om :)

(Härom)dagens i mönstrat

Jag är supernöjd över en tunika/klänning som jag beställde från Ellos ganska nyligt, så jag kände mig riktigt (vår-)fin häromdagen när jag sprang runt i den på jobbet. Tunikan/klänningen fanns med i inlägget Shoppat! om nån kommer ihåg. Färgerna är så himla fina tycker jag, också råkar jag ju ha en korallröd väska som passar alldeles utmärkt till. 
 
Jag hade tänkt jag skulle variera mig och ta en sån här helbild uppifrån istället för en sån där framför spegeln som jag vanligtvis gör, men det ser ju bara för komiskt ut med de där små fötterna! Fast bra ljus är det ju om man jämför med...
 
...den här vanliga typen av helbild som jag brukar ha. Inte så tilltalande bild, jag kände mig finare än det ser ut här, bah så ni vet. Och det är ju viktigast :) Här är den korallröda väskan förresten. Matchy matchy.

Förskolans dag

Det har varit förskolans dag idag och då fick alla barnen vara utklädda. Förskolans dag är ett initiativ från Lärarförbundet och syftar till att synliggöra förskolan och dess verksamhet. Detta firas med maskerader, löptävlingar, kalas och annat kul på förskolorna runt om i landet.
 
Filip provade ut maskeradkläderna i går kväll, han blev nån slags skelett-trollkarl.
 
Framtill å baktill. Dubbla mantlar och vackert glittrig ytterst.  
 
När jag kom för att hämta Filip på föris idag så hade hela kostymen åkt av, det var någon som blivit lite för rädd för skelettet och mantlarna var nog lite besvärliga när han skulle leka. Här står han och klämmer på kompisens gosigt mjuka Spindelmannenmuskler. Alltså så himla rolig dräkt! En liten unge i stora muskler ser ju bara för kul ut!

Gruppbild på Mediearbetslaget

Efter jullovet gick vår kollega Mia Lorentzon i pension och hon önskade sig en gruppbild på oss alla i Mediearbetslaget. Micke fotograferade oss i skolans fotostudio i januari och äntligen har jag fått bilden!
 
Se här, rena idolbilden på oss :)
 
Här är namnen och på ett ungefär vilka ämnen vi undervisar i:
Översta raden: Paul Grahn (Medieprod, Estetisk kom) , Mia Lorentzon (Sv, Eng), Ludvig Grahn (Sv, Hi, Kulturhi)
Sittande på stolar: Gunnel Olofsson (Sv, Textkom), jag Anita Blomkvist Johansson (Grafisk kom, Grafisk ill, Medieprod), Bitte Ejenstam (Foto, Medieprod, Estetisk kom), Erik Pettersson (Idrott, Digitalt skap), Cecilia Holm Medieteoretiska ämnen, Digitalt skapande, Estetisk kom), Fredrik Lindmark (rektor).
Sittande på golvet: Maja Holmqvist (Foto), Mikael Ruberg (Foto)

Lite tips om kalligrafi

Nya kalligrafipennor.
 
I nya kursplanen för Grafisk kommunikation så ska det in kalligrafi i kursen. Skönskrivning för hand alltså. Först kändes det väldigt retro i mina öron, men när jag fick tänka 76 sekunder eller kanske lite mer så insåg jag ju att det inte är helt knasigt tänkt, det är trots allt en viktig del av den typografiska historien samt att det är en bra grund till att skapa egna typsnitt.
 
Själv var jag oroväckande dålig på just det momentet när jag gick Bildlärarlinjen för snart 20 år sen (hjälp vad länge sedan!), jag uppfattade det som att jag blev på håret godkänd i den delen. Kanske var det därför jag haft lite av en blindfläck när jag sett just det ordet i ämnesplanen. Men nu har jag läst på och uppdaterat mina kunskaper och hittat lektionsmaterial både i filmväg och bokväg, och det är ju faktiskt riktigt roligt. Jag var även iväg och köpte sprillans nya kalligrafipennor. Det fick lov att bli tuschpennor med kalligrafispets, inte såna man doppar i bläck, eftersom det bara ska in som ett litet moment i kursen.
 
Nu är jag rätt peppad på det här faktiskt och tänkte därför tipsa er om vad jag hittat...:
 
De här tre böckerna hade vi i hyllorna här på jobbet och de är billiga, pedagogiska och lättfattliga. Tyvärr verkar de slut i flera bokhandlar, men på Bokbörsen säljer man dem billigt i begagnat skick:
 
Textning - Grundbok i kalligrafi / Lars Laurenti / ICA Bokförlag
Skrift - Handledning i kalligrafi / Geith & Karl-Erik Forsberg / Norstedts
Kråkfötter kan bli skönskrift - Kalligrafi för nybörjan / Margareta Hoas / Sandkvie Konsthanverk AB
 
Kråkfötter.. finns också på AdLibris
 
 
Bra film att börja med för att se grunderna i hur man ritar upp stödlinjer, armrörelse (man ska röra armen och inte handleden när man skriver) och pennriktning bland annat.
 
 
 
Här kan man följa bra pennövningar för att få in motoriken. Se riktningen och lutningen på pennan och strecken. Man ska trycka hårt nedåt och mjukt när man skriver uppåt t.ex.

& Other Stories

Jag fattar inte att jag som är sån shopaholic kan ha missat kolla igenom & Other Stories webshop. Låter som fullständigt livsviktigt eller hur? ;)
 
Nu har jag i alla fall gjort det och hittat en massa fina grejer. Mest skor, smycken och accessoarer eftersom jag tycker kläderna är lite för arkitektoniska för mig, plus att kläderna bara verkar gå upp till storlek 42 vilket inte räcker till för mig.
 
Här är några av de saker jag gillade:
 

Dagens i vitt & svart

Minns ni den vita klänningen med brodyr framtill som jag köpte på H&M häromveckan? Igår invigde jag den och bar den så här med en tjock vit kofta och svarta stretchjeans till. Lagom blandning mellan sött och salt tänkte jag.
Jag är ruggigt missnöjd över min lugg just nu; toppade den själv som vanligt framför spegeln för någon dag sen men den blev så tjock och stabbig. Får hoppas den blir bättre efter några dar.

En stund att njuta

Kvällshimlen för en stund sedan.
 
Efter att ha lämnat på föris, jobbat, hämtat på föris, ätit och hämtat mat på ICA Maxi, bråkat med Filip, åkt hem och packat upp mat, lagat mat till och myst med Filip framför en stund med Hotel Transylvania, fått främmande från leksugen grannkompis till Filip, diskat undan, plockat, dammsugit, moppat, borstat små tänder, bråkat igen, nattat och kramats, vikt tvätt och slängt i en tvättmaskin sitter jag nu här i mörkret och njuter av min egentid framför datorn och True Blood på TV:n.
Ahh...
 

Draaacula!

Greve Dracula besökte oss på lördagskvällen, i slängkappa och allt.
 
Jag fick fotografera honom på balkongen där han gick runt, runt. Han sa att det var för att slängkappan skulle röra på sig i vinden.
 
Det var finast så, sa han.
 
Jag tycker kanske mest han såg ut som en liten sagoprins. Fast det sa jag ju inte förstås, kanske hade förstört stämningen :)
 
Han zuger blooood också.
 
Filip har alltså fortfarande greven som sin största inspirationskälla för tillfället. Som jag skrev tidigare så fick han se Hotel Transylvania för första gången för några dagar sen och har väl vid det här laget sett den en 6-7 gånger.  
 
Även i morse när jag lämnade honom på föris så var han klädd som Dracula. En förskolefröken hintade då lite försynt att alla barnen får klä ut sig på torsdag då det är en speciell vårfiradag. Kanske de föredrar att inte ha draculor (eller poliser/pippi långstrumpor/prinsessor/annat) hos sig varje dag. Jag måste fråga varför, jag tycker det verkar kreativt.

Lång härlig cykeltur

Just nu är Filip med Pelle och knatar runt på upptäcktsfärd i dungen bakom vårat hus, jag har blivit lovad blommor så jag ser fram emot det medan jag sitter här och mår gott och passar på att blogga.
 
Vi kom för en stund sedan tillbaka från en lååång cykeltur som gick runt halva stan så jag är "gode" (=rätt så, på norrländska) trött; vi började med att cykla upp mot Nydalasjön och cyklade halva sjön, sen neråt mot stan över och längst ut på Carlshem så vi hamnade bortanför Returmarknaden vid Strömpilenområdet.
 
Vi åt en hamburgare på Big Boy där och följde sen älven en bit innan vi kom hem, tre fyra timmar från när vi startade. Fast vi hade tidigare på cykelturen tagit en paus vid Kyrkstugan vid Nydalasjön också, så vi har ju inte direkt cyklat hela tiden, men det räckte ändå. Jag kommer förmodligen ha träningsvärk imorrn så otränad som jag är. Helt säkert i baken åtminstone :)
 
Här är bilder från stoppet vid Kyrkstugan vid Nydalasjön:
 
Caféet i Kyrkstugan var inte öppet, men det gjorde inget. Vi hade i alla fall med dricka och lite fika åt Filip. Här är en satellitbild på Kyrkstugan om det kan roa :). Det går att köra fram dit med bil och det finns även en större parkering ett par hundra meter ifrån stället.
 
Titta, de försöker gömma sig! ...Men ingen kommer undan en mammarazzi... moahaha...
 
Slurp.
 
Jag & son och våra tungor.
 
Fin brygga rakt ut i vattnet.
 
Med en vacker men blåsig himmel ovanför. Det var bitvis lite kallt om öronen på cykelturen.
 
Vårig naturromantik. Är det inte hon den danska sjöfrun som sitter på stenen där borta?

Extra prima Mockarutor


Det här är inget sensationellt nyskapande recept på Mockarutor, men det är en lite smaskigare kladdigare version för de som gillar det. Perfekt att göra som söndagsgott :P
 
Jag fick tipset för många år sen av en jobbarkompis på ett gammalt jobb. Hon hade skurit upp bottnen till Mockarutorna innan hon hällde över glasyren som hon dessutom hade gjort extra mycket av och det gjorde att rutorna blev mättade av glasyr och saftigare och förstås smaskigare.
 
Pelle tyckte kakan var god, men att han nog föredrar vanliga Mockarutor som man kan hålla i handen och äta. Då kom jag på att jag nog snarare alltid tycker att det är en merit när en kaka är så kladdig att den inte går att hålla i och äta. Bara så ni vet var landet ligger liksom ;) :)
 
 

Mockarutor
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröda en långpanna.
 
Ingredienser till botten av kakan:
150 gr smält margarin
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2-3 msk kakao
 
- Blanda först ihop de torra ingredienserna och rör därefter i det smälta margarinet. Rör tills du får en jämn smet. 
- Bred ut smeten jämnt i långpannan.
- Grädda ca 10-12 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Övergrädda inte, stick med gaffel när botten börjar vara färdiggräddad, om ingen smet fastnar på gaffeln är den färdig.  
- Skär upp kakan i lagom stora rutor medan den är varm och bred ut glasyren över den: 
 
Ingredienser till glasyr*:
6 msk smält margarin
4,5 dl florsocker
6 msk kallt kaffe
5-6 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
 
- Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred ut över kakans botten.
- Låt stelna innan servering.
 
*Det här är 1,5 gånger originalreceptets mängd av glasyr.
Nästa gång ska jag nog prova göra 1/3 till, dvs dubbla grundreceptets glasyrmängd. Om du också vill prova göra det så blir mängden så här:
8 msk smält margarin
6 dl florsocker
8 msk kallt kaffe
7-8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
 
Numnum.
 
Matbloggstoppen

Upptäcktsfärd i skogen

Vi kom hem från stugan för nåra timmar sedan, vi har övernattat där från igår. Jag är ju ledig i hela fyra dagar nu från och med i torsdags, men det känns som att helgen blev ännu längre då vi kom hem en lördag istället för söndag.
 
Jag har hunnit baka och greja med bilderna jag tog när vi var i stugan och hjälpt Filip klä sig till Dracula (!) innan sänggående. Det är hans nya idol och fascination sedan han fick se filmen Hotel Transylvania för nån dag sedan.
 
I stugan var inget kanonväder direkt, men det var ändå skönt att gå på upptäcktsfärd i skogen med Filip idag trots att man var tvungen att tjocktröja och tjockjacka på sig. Man njuter ju trots allt av varje stund som man ser våren spricka fram. Fast jag får panikkänslor varje vår den här tiden då jag tänker på hur långt norrut man bor och hur sen våren är och hur tidig hösten är. Inga körsbärsblomster och bara ben här direkt som det är i Stockholm.
 
Å andra sidan har vi ju det så här fint:
 
Filip, redo för upptäcktsfärd.
 
Först gick vi till lilla tjärnen som ligger i skogen.
 
Där satt två måsar på stenarna i vattnet.
 
Här är jag :)
 
Filip hittade en bra pinne och en djup pöl under rumpan på ett omkullvält träd.
 
Sen hittade vi ett riktigt ruggigt monster, nåt bläckfiskliknande som låg och sov.
 
Men Filip gick till attack, och så var den oskadliggjord.
 
Här har jag försökt fotografera mig och Filip bredvid nån annan trädvarelse.
 
Längst ned under det här torra trädet bodde någon liten varelse tydligen.
 
Filip försökte gå in och hälsa på men det var för trångt.  
 
Sen gick vi stigen hem, och vi var tvungna balansera på stenar och grenar för att inte bli förtrollade till nåt hemskt (OBS! Inte min idé!) och jag fotograferade fin myrmark.
 
Mer fin myrmarksslyig skog.
 
När vi kom tillbaka till stugan grillade vi korv.
 
Sen började det regna och jag gick in i stugan och tittade på när stackars Pelle jobbade ute i regnet. Snart nog ledsnade han och det blev dags att åka hem.
 
När vi körde hemåt så lyckades jag mot alla odds ta en bild från bilen på en av bondens påfåglar som äntligen släppt ut! 

RSS 2.0