Lite om helgen

I helgen har min kommande födelsedag för-förfirats med ett besök från mina föräldrar. Egentligen fyller jag nästa helg men då jobbar Pelle så det passade bättre att de kom denna helg.

Mor och far kom fredag eftermiddag och åkte söndag förmiddag, så det blev inte så långt besök och vi hann inte göra så mycket. 

Vi hann i alla fall se den fotoutställning som kollegan Paul Grahn och min numera pensionerade kollega Låke Stomfelt haft stående på Västerbottens Museum sedan december. Utställningen är jättefin och heter Kina - Tre tider tre fotografer och står till och med den 5:e februari. Så skynda dit!


Far och mor. Eskil är inte sur även om det ser ut så, men det var svårt få till en bild där båda tittar in i kameran samtidigt så det fick bli denna.


Filip fotade loss med mormor och morfars kamera. Jag hann inte kopiera bilderna, hade säkert varit roligt att se vad det blev.

Ljudinspelningstips


Olympus Digital Voice Recorder VN-8500PC.


I kursen Medieproduktion 2 med Estet-Medieettorna håller vi nu på och jobbar med intervju- och ljudteknik inför en porträttuppgift. Inför detta beställdes en mängd ljudinspelare som är grymt lätta att hantera och prisvänliga och som jag vill tipsa om.

Ljudinspelaren heter Digital Voice Recorder VN-8500PC och kostar ca 400:- på Dustin. Man slår på Power, trycker Rec för inspelning, Stop för att sluta sen Play för att lyssna. En överföringssladd med firewire och USB följer med för överföring till dator.

Den enda haken är att den inte spelar in i mp3-format utan i wma. Så vill man spela in i mp3-format får man köpa den lite dyrare modellen med ett högre modellnummer: Digital Voice Recorder VN-8600PC. Den kostar drygt 600:- på Dustin.

Vill man konvertera wma till mp3 så kan man göra det i en gratis konverterare som t.ex. denna som finns på nätet: Media.io. Där laddar man upp sin fil och väljer vilket filformat den ska konvertera till. Lätt som en plätt.

Ett annat tips är att vi sen använder gratisprogrammet Audacity som ljudredigeringsprogram. Det hanterar flera olika ljudfiler, men alltså då inte wma.

För att kunna ladda upp ljudet på bloggen så laddade jag upp ljudfilen på Soundcloud. Man måste skaffa en användare där, men det tog mig typ 2 minuter. Sen när man laddat upp sin fil så sparar man inbäddningskoden eller länken och klistrar in i sin blogg.

Här är mitt första ljudtest med inspelaren. Om ni undrar så är jag snuvig och försöker tala tyst för att inte störa eleverna:

Jag talar by AnitaBJ

Guldbaggegalan, säkert alldeles urtrist och tråkig...

Haha, vilken rolig bild! Guldbaggegalan ikväll verkar inte alls varit någon munter tillställning att döma av publikens ansiktsuttryck. Inte ens Babsan ser glad ut:Se bilden i större version genom att klicka på den här miniatyren:


Jag hittade bilden på Aftonbladet ifall du vill se mer.

Önskelista - Klockor

Att upprepat skriva önskelistor om vad man vill ha i födelsedagspresent må vara bland det ytligaste och banala man kan skriva om, men å andra sidan är det roligt att då och då sitta och tänka på grannlåt så här i den gråa vardagen. Jag tror väl inte direkt att jag kommer få något utav det i födelsedagspresent, men hoppet är det sista som överger en människa sägs det ju.

Det blir klockor denna gång. Där har jag några favoriter jag har hållit koll på senaste året;

De på översta raden heter från vänster Aqua Libre och Pinkish Libre, och de på nedre raden från vänster heter Corniche Chrono och Coral Flamingo. Alla fyra modeller kommer från TRIWA.

Helst vill jag nog äga den första, Aqua Libre, och den sista, Coral Flamingo som tyvärr verkar väldigt svår att få tag på numera. Priserna ligger på mellan 695:- och 1295:-.

Snart måndag

Vi kom från stugan idag senare på eftermiddagen och har haft det jätteskönt där. Vädret var ju inte så bra, men vi var mest inne och myste i alla fall. Eldade, såg tv, diskade och pysslade undan julgrejerna och sånt där. 
Jag har varit trött och förkyld men det verkar blivit bättre nu. Tur det, för det är ju snart måndag.


Gråväder hela helgen, så även på hemvägen.


 
Så här blir det när man frågar maken om han kan tvärbädda sängen på stugan. (Den blev bäddad, men på tvären.) Tyyypisk Pellehumor.


Rufsigt nyvaken Filip efter bilturen hem.

Stughelg


Bildkälla: Flickr/Jo Naylor

Nu blir det stugan i mörkret och snön hela helgen. Jag tänker mig att snön kommer yra runt som i bilden här ovan. Härligt!

Hotel Chelsea


Bildkälla: Flickr/Flippage

Såg ni dokumentären om Hotel Chelsea från 2001 som visades på tv för några kvällar sedan? Synd för den som missat den, för den var fantastiskt bra. Dokumentären finns inte på SVT Play men jag har hittat några minuter av den på Youtube som kan vara värda att se, jag har klippet inbäddat och länkat längst ned i inlägget.

Hotel Chelsea såldes till en byggpamp 2011 och är nu stängt på obestämd tid. Många är rädd att det ska bli slutet på hotellets bohemiska profil. I Living with legends, Hotel Chelsea blogg skriver man bland annat om detta.

För den som inte känner till hotellet, så är det ett legendariskt hotell som har varit ett slags koncentrat av västvärldens konstnärliga dekadens.
Arthur C. Clarke skrev 2001: A Space Odyssey där, Nancy Spungen, flickvän till Sid Vicious i Sex Pistols hittades knivhuggen till döds där osv. Andra som hållit till där kortare eller längre tider är bland annat Bob Dylan, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Patti Smith, Edith Piaf, Andy Warhol, Salvador Dali, Willem de Koonig och många många fler. Många filmer och musikvideos har också filmats där, bland annat Chelsea Girls av Andy Warhol. 


Bildkälla: Flickr/RecoilRick


Bildkälla: Flickr/ElvertBarnes


Det här är mina egna bilder från lobbyn på Hotel Chelsea när jag tittade in där 2005. De höll på att renovera fasaden då så det gick inte att få så bra bilder på exteriören eftersom det var byggställningar i vägen.


Önskelista - Guldbestick

Snart fyller jag år - den 3:dje februari är det dags igen. Jag fyllde 40 för 2 år sen så det är ju ingen viktig födelsedag som kommer, men jag kan ju få göra en önskelista ändå. 

Guldbestick är av någon anledning det första jag tänker på. Kanske för att jag inte gillar våra bestick här hemma och länge drömt om att äga flotta guldbestick.

Det är inte så lätt att hitta guldbestick, det finns inte så mycket att välja på, men här är några fina som jag hittat på nätet:Båda bilderna här ovan föreställer Midas Guldbestick från Hipvilla och kostar 1849:- i set om 6 st.


De här blanka besticken Skitsch Studio från Skitsch.it kostar mellan ca 90-150 kr /st, så ett set med 6 st går på ungefär 3000:-. De finns även i bronsfärg och titaniumfärg.


Spiga från ILVA.se är billigare än de föregående; de kostar 1440:- i set om 6 st. (Théskeden fanns inte i rätt skala i bild så jag har skalat ner den efter bästa förmåga).

Stilrena Oro Viejo från Zara Home kostar i set om 6 ca 1400:-.

Galet kitschiga Marta från Zara Home kostar ca 1700:- i set om 6 st.


De här Bronze Age Cutlery från Anthropologie.eu är ju inte i guldfärg utan i en slags bronsfärg men är fina ändå, och kostar ca 2060:- i set om 6 st.

Kolhydratens dag

Igår var det tulpanens dag, vilket jag missade, men jag missade inte kolhydratens dag idag som jag själv utnämnt den.

Utnämningen beror på att jag har spisat en stor mängd kolhydrater just idag; det har varit allt från limpmackor och risgrynsgröt till kanelbulle och blöta (en del kallar blöta för dopp-i-grytan). Ja, förutom några skivor ost och skinka så tror jag att jag i princip bara ätit kolhydrater, och socker, hela dagen.

Jag försöker på detta ologiska vis ladda för en LCHF-diet, genom att överdosera kolhydrater för att klara av att säga good bye för en tid framöver. Låter inte direkt lovande, jag vet. Men det är alltid övergången som är svårast. Och av alla dieter eller kostomställningar jag provat så är LCHF (eller Atkinsdieten som är en variant) den jag mått absolut bäst utav.

Jag har också försökt ladda genom att bland annat läsa inlägg där jag känner igen mig, som den om kolhydratfylla på bloggen Min mamma, och samma bloggare som skrivit väldigt bra om sitt sockerberoende, också har jag kollat in lite hos Kostdoktorn. Kostdoktorns blogg är extremt tråkig, men denna video var ändå lite peppande.

Så om ni plötsligt en dag märker att jag säger nej tack till morötter och frukt och ja tack till feta stekar och bernaisesås så vet ni att jag börjat banta.


Jag tyar icke mer.


Ny snöig bloggdesign

Nu har jag ju dansat ut julen här i bloggen, så designen med rött julglitter är utbytt mot ljusblått snögnister för ett tag framöver.

Uppdatering 1: Hoppsan, jag fick mig en liten överraskning när jag tittade på bloggen på en annan skärm; det är VÄLDIGT blekt! Det kommer fixas så snart jag har möjlighet...

Uppdatering 2: Nu har jag bytt ut header och bakgrundsbild. Hoppas på att det blev bättre.


Bakgrundsbilden är tagen med mobilkamera på en bilresa till Norsjö för något år sedan.

Dansa ut julen

Det är hög tid att dansa ut julen, så här kommer några danstips som kan passa ute i lördagsnatten;Bäst och sämst på ELLE-galan

Jag har kollat röda mattan-bilderna från ELLE-galan igår kväll vilket var lite kul, även om de flesta var räddhågat svartklädda eller svart-och-vitklädda, och många män något underklädda. Trots detta har jag valt ut några bildexempel och ger mig på en bäst- och sämstklädda-lista, à la besserwisser.

Eftersom personerna i vissa bilder kan vara väldigt olika klädd, den ena stilig och den andra närmare det motsatta, så har jag mest valt bilder där helheten ger antingen ett bra eller dålig uttryck.

Här kan du hitta bilderna från ELLE-galan;
Röda mattan på ELLE-galan del 1, del 2 och del 3.

Här är min lista, utan inbördes rangordning. Skriv gärna och tyck något annat!:

SÄMST KLÄDDA Marita Jemdahl och Kristina Brusvall från ELLE.
Många var klädda i svart på ELLE-galan, vilket antingen kan vara som ett fantasilöst safe-card, eller själva essensen av stil. Här tycker jag att det är det förstnämnda. Och ungefär så här har jag sett ut själv otaliga gånger.

Hanna och Ellen Lindblad.
Här är det svarta upphottat. Jag älskar slampighet och dekadens, men inte som här när det sitter illa och utan bra proportioner.
Frida Fahrman, Rebecca Simonssen, Marie Serneholt.
Här är några som vågat, men inte vunnit. Rebecca fegar med skorna och går inte fullt ut vad gäller Gaga-glamouren. De ser ut som glamourösa tanter i 20-årsåldern.

Efva Attling, glansigt övermatchad i finaste Ellos-styling.
Camilla Thulin till höger med vän.
Miljötänkande och återbruk i all ära, men här börjar det se ut som maskerad.
 
Andreas Lundstedt, Cecilia Blankens och Niklas Hogner. 
Jag fattar inte klänningen, det blir för trashigt och formlöst speciellt mot Andreas blanka schlagerkostym.


BÄST KLÄDDA 

Alex och Amanda Schulman.
Svart när det är som snyggast, speciellt i hennes klänning med stilrena långa drag.
Danne, Bleckan och Felix den lycklige från Salong Betong.
Dessa tre herrar skulle kanske inte imponerat så mycket var och en för sig, men tillsammans ger det större impact med den slick:a siluetten på både kostym och i frisyrer.

Marina Kereklidou och Michael Elmenbäck. Han är lätt nedklädd och fegar en aning men kontrasterar fint mot hennes stilrena retroelegans som höjer helhetsintrycket.
Nicole och Andreas Wilson.
Ett annat stiligt par med fin siluett på hennes försiktigt men fint färgblandade klädsel och en lite modig fluga till hans gråa.

Ingela Klemetz Farago, Hermine Covet Ohlén och Peter Farago.
Ingela till vänster är slående stilig och modig och vann också hederspris för det, helhetsintrycket dras dock ned något av de stilia men svartfega kamraterna.

Lisa Corneliusson, chefredaktör på Rodeo.net i stilig skarp city-chic siluett med håret innanför kragen.
Carolina Gynning och Alexander Lydecker. Här är det Hollywoodnivå på Carolina; styling och klänning sitter sitter som en smäck, trots gravidmage. Tyvärr är mannen visserligen stilig men som många andra lite nedklädd.
Elin Lanto.
Denna når också upp på Hollywoodnivå, om än med lite glåmig hårstyling.


Medieelevernas julbloggar

Våra elever som går årskurs 1 på Estetik-Media har de senast veckorna jobbat med ett projekt som heter "Julbloggen". De har i grupper på ca 3 personer skapat bloggar med jultema, men med valfri målgrupp och valfritt budskap. I uppgiften ingick också att de skulle jobba med individuella texter och foton.

Idag redovisades resultatet, och här nedan kan ni gå och titta på elevernas bloggar.

Frossa i ett farväl till julen med våra ettor här:
Julig mat
Veggojul
Den gröna julen
En fotoblogg om julen
Rimnissarna
Vintermode 
Kul med jul
Kul under jul
Julkul från Nordmaling
A different Christmas
Jultoppen
Julfilm


Kimonoråd önskas

För någon vecka sedan fyndade jag en fin kimono för blott 124 kronor på Indiska. Den var inte på rea, utan jag hade både en bonuscheck att utnyttja plus att jag fick den en viss procent billigare pga en skavank i sömmen.

Jag vet att det är en morgonrock, men nu undrar jag om ni tror att jag kan använda denna kimono som en slags öppen kappa ovanpå nån slags somrig utstyrsel när gräset är framme igen? Eller har jag gjort bort mig då så att folk kommer viska och titta bort generat? :) 

Jag hade inte tänkt mig ha det på jobbet, utan privat, kanske i nåt festligare sammanhang. Kanske med byxor och linne som på bilden jag lagt in längst ned i inlägget. Eller kanske med en knälång klänning under.

Här kan ni se kimonon på Indiskas hemsida.


Pinsam i provhytten på Indiska.

Min inspiration:


Nicole Richie i kimono.

Trettonhelgen i Piteå

Här är lite bilder från dagarna i Piteå. Det blir nog de sista bilderna på glittrande julpynt, julstjärnor och julpyssel för i år. Man börjar bli lite övermätt på det hela nu, hur älskad den nu än är julen.


Filip beundrar mormor och morfars minigran.Äntligen har snön och minusgraderna kommit, även i Piteå.


Filip fick delarna till hans allra första pepparkakehus av mormor som vi byggde ihop och dekorerade. Fin blev den!


Vi passade också på att bjuda in hos hos släkten i vackra Sikfors på trettondagsafton. Den byn är numera känd från filmen "Någon annanstans i Sverige", en enligt de som sett den inte så lyckad tragisk komedi i Short Cuts-anda som innehåller många ur svenska skådespelareliten (bl.a Mikael Persbrandt, Helena Bergström, Marie Richardson, Jonas Inde mfl.)


Fördrinkar i glimrande glas serverades med gott tilltugg.

Filip såg film ett tag och tyckte nog det var lite tråkigt att vara på middag, ensamt barn som han var. Hans kära kusin Kalle fick nämligen stanna hemma i Kallax eftersom han blivit sjuk.

Hej då spjälsäng

Innan det blir alltför "old news" tänkte jag visa hur 3-årsfint Filip fått i sitt rum.

Filip var ju på väg att växa ur spjälsängen, så till Filips 3-åriga födelsedag i mitten på november hade Pelle beställt en jättefin barnsäng med stora förvaringslådor under, och Filips spjälsäng annonserade vi ut på Blocket. Pelle monterade också om en del hyllor i rummet så att det skulle passa den nya möbleringen.

Först lite bilder på hur det såg ut tidigare, innan ommöbleringen;


Rummet förut.


Jag och en bara några dagar gammal Filip.


Filip 7 månader gammal.

Också lite bilder på hur det ser ut nuförtiden, efter ommöbleringen;


Efteråt.


Filip passar på att ligga i spjälsängen en sista gång. Lite separationsångest fick han när nya ägarna hämtade den. Och jag också. Inte för sängens skull förstås, utan för vad den symboliserar. Lite tur är det ju att vi har kvar spjälsängen på stugan ett tag till.Hemma igen

Vi som fortfarande är jullediga i familjen, dvs jag och Filip, har varit till Piteå och mormor och morfar några dar, men nu är vi hemma igen.

I Piteå har vi gjort det vanliga, dvs haft det jättetrevligt och shoppat, ätit, myst, pysslat och träffat mer släkt. Det kommer kanske lite mer bilder kring det i ett senare inlägg.

Filip har längtat efter sin pappa, och också alla sina bilar. För efter att han lekt slut på sin far när vi kom hem så tog Filip fram och parkerade alla småbilar noggrant på sängen;Snö

Nu har då snön kommit tillslut, och det med besked.

Pelle var just ute och skottade och for runt med snöskyffeln som ett jehu. Det såg ut ett tag som att han skulle ta hela gatan när han ändå höll på:


Idag, den 2:a januari 2012.

RSS 2.0