Väder

Gud vad det är tråkigt väder! Mest grått och småkallt och det verkar ska vara så ett tag om man får tro väderprognoserna för Umeå. Det enda positiva med det är att det är bra väder att köra bil i och vi ska väl ut och köra lite snart.
 
Den senaste dagen då det var soligt var i onsdags då jag och Filip åkte till Killingsand för lite sol och bad. Det blåste tyvärr rätt så mycket så jag blev lite frusen av att försöka ligga och sola.
 
När vi kom till Killingsand så kastade sig Filip ner i leran och började gräva en grop som han sen ägnade sig åt i över en timme. Han sa han skulle sänka hela ön!
 
När det var dags att åka hem och jag skulle byta kläder på honom så la han sig ner och tog ett lerbad.
 
Ska vara bra för hyn har jag hört :) Det var däremot mindre roligt när jag skulle skölja bort leran och hällde hinkar med vatten över honom. Han frös så han skakade, stackarn. :)

Dummar mej

Det skulle ju bli regnigt och grått idag så vi bestämde att vi skulle gå och se Dumma mej 2 som hade premiär igår.
 
Den var väldigt rolig och bra så jag tycker det vore lämpligt att bjuda oss på maskerad nu för vi har det perfekta utklädningstemat.
 
Originalbilden hittar ni här
 

Utflykter med mor och far

Min mamma Haldis och styvpappa Eskil har ju varit och hälsat på ett par dagar, vi körde ju ner till Umeå från Piteå tillsammans i söndags sen åkte de hem igen på tisdagen. Lite kort besök när de kört så långt men mamma var stressad över nåt kalas de skulle ha på deras stugområde på torsdagen.
 
Vi hann i alla fall med ett par roliga utflykter:
 
Vi åt buffémiddag på Dalkarlså herrgård som öppnat servering för allmänheten i år. Jättegott och mysigt.
 
Vissa rum var riktigt fina.
 
Mycket att titta på när man inte varit på ett ställe tidigare :)
 
Vi hann bara vara där en timme eftersom vi kom så nära stängningsdags, och efter maten åkte vi till våran stuga och sov över.
 
Dagen efter skulle mamma och Eskil åka hem men först åkte vi på en utflykt till Robertsfors bruksområde och Bruksmuseet.
 
Museet ligger naturskönt bredivd grönskande ängar vid Rickleån.
 
Där finns förstås en massa gamla prylar, många slädar t.ex.
 
På bruket framställde man gjutjärn en gång i tiden som man sen gjorde fina grejer av. Det här är en dryga metern högt namnschiffer för kung Oscar I gjutet vid kronprins Carls (Karl XV) besök i Robertsfors den 5 augusti 1858.
 
Det här är rikt utsmyckade spiltavskiljare för hästar. Det var nog extra fina hästar det!
 
Sen fanns där en hel del roliga fotografier. Här är en bild från en skolteater i Robersfors 1910 :)
 
Även en liten pappersmodell av verksamheten och förmanande affischer. Den här mannen ville tydligen hellre bära emaljöga än skyddsglasögon :-o
 
Vi fick glass också.
 
Sen var vi nöjda och åkte vidare in till Robertsfors för lite handling innan mamma och Eskil åkte vidare hemåt.

Dagens pyssel

Här har blivit lite glappigt i bloggen på senaste tiden eftersom jag ju har semester sedan en vecka tillbaka. Jag hinner inte riktigt sitta vid datorn och dessutom har vi lite monotona aktiviteter. Antingen har vi varit i stugan eller så har jag gjort saker med Filip eller en kombination av de båda och det blir lite ensidigt att blogga om det hela tiden. Både för mig och för ni som läser bloggen tänker jag mig :)
 
Inte så mycket mode och design på sista tiden, men vem vet, kanske vi snart far ut och reser så jag kan komma med lite annat än stug- och småbarnsliv.  
...fast nu blir det i alla fall ett stug- och familjelivsinlägg här igen ;)
 
Vi kom från stugan i kväll efter att ha varit där i ett par dagar. Jag vinkade av mor och far i tisdags och idag (onsdag för att förtydliga, jag sitter ju och bloggar mitt i natten så det kan bli lite oklart annars vilken dag jag menar) har vi tokpysslat i stugan. Jag ska snart göra ett inlägg om vad vi gjorde med min mor och far men jag börjar alltså med dagen idag som just passerat.
 
Det är verkligen inte min gren att tokpyssla med husligheter eftersom mitt ideal är stadsliv med mer ytligt lättsamma aktiviteter kryddat med konst och kultur. Fast min verklighet är väldigt vardags förstås. Men så här nån dag då och då känns det riktigt tillfredsställande att pyssla och gno runt.
 
Jag började dagen med stordiskning, därefter noggrann dammsugning av hela stugan, sen matlagning och bortdiskning igen. Efter maten var det dags att följa med Filip till bryggan och fånga tio fiskar. Eller tio stycken spiggar fångade med håv ska jag kanske förtydliga. Det hade jag nämligen lovat honom dagen innan då han och Pelle varit och håvat och bara tagit med sig en enda spigg hem som Filip vårdade ömt hela kvällen.
 
På väg till bryggan från stugan går en fin stig. Jag har retat mig lite på att den vuxit igen (där det är som risigast längst bort i bilden) så jag tog med mig en rejäl knipsare (kvistavbitartång?) och hackade fram stigen igen, drog sen bort riset och en hel del av det gamla som legat kvar där sen tidigare. Samtidigt tog ungefär 50 blindingar* hämnd på mig pga de 15 jag dödat inne i stugan på förmiddagen.
 
Hela 19 småspigg fick vi sen med oss hem från bryggan! Pelle kom och hjälpte till en stund och hade bästa tekniken så det gick snabbt och Filip var mycket lycklig :) Vi släppte ut dem i havet igen innan vi for därifrån, bara så ni vet.
 
Efter fiskandet hade Pelle klippt gräset och tvättat bilen och bilmattorna och jag städade sedan insidan av bilen medan Pelle fortsatte jobba med altanen. Det är första gången i mitt liv som jag städar en bils insida. Sant! Kanske kändes det extra lönt med våran nya bil som jag tycker är så fin :)
 
Sen tog jag in mattan, packade och gjorde stugan fin och prydlig innan vi åkte hem och då var jag så igång att jag direkt for iväg med all vår återvinning.
Vet inte om det var lönt att vara så noga med stugstädningen när vi snart ska dit igen och röra till, men då vet man då att det blivit ordentligt gjort en gång.
 
*Angående blindingar: Jag har alltid trott att det heter blindingar men nu när jag googlar så ser jag att det heter blinningar. Wow, nu har jag lärt mig nåt nytt!! Trodde jag hade slutat höra fel på ord.

Midsommardagarna

Hej hej där! Här har det varit tyst några dagar eftersom jag varit i internetvärdelöst land. Kanske lika bra att jag inte kunnat blogga för det har varit rätt fullt upp ändå.
 
Vi åkte till stugan kvällen innan midsommarafton. Med oss hade vi Pelles mamma och massor med packning.
 
När vi vaknade på fredagen såg det minst sagt grått ut. Det som vi sent kvällen innan fick höra på väderleksrapporten var att det skulle bli sol efter norrlandskusten och molnigt i södra delarna av Sverige men istället blev det tvärt om. Hur kan det bli så fel SMHI?
 
Den nybyggda (ej helt färdiga, men i stort sett så) altan fick stå oinvigd, men fint såg det ut.
 
Efter sillunchen tog jag en promenad för att dokumentera dimman. Vackert men nästan höstlikt.
 
 
Och det blev ganska blött om fötterna. Jag var i alla fall klädd i marin look där på midsommarafton, passande tema för platsen och kalaset tänkte jag :)
 
Det grå klarnade upp framåt kvällen. Lite lagom så där till när allt var överstökat och det nästan var dags för sängen. Men vi var ute och tramsade ett tag i alla fall. Filip med farmor Karin på bilderna.
 
 
På söndagen var det inplanerat att min mor och far skulle komma och hälsa på ett par dagar, men mamma ringde lördag och berättade att deras bil gått sönder. Tusan också! Jag blev så besviken. Pelle skulle jobba hela söndagen och det skulle vara dåligt väder och det kändes jättetråkigt, så då tänkte jag att vad fasen...
 
 
...då åker väl jag och Filip och överraskar dem i Piteå istället! Det var roligt, de blev mycket förvånade när vi dök upp där på lördagseftermiddagen :)
 
Hur som helst visade det sig att deras bil trots allt inte är trasig! Så helt plötsligt blev det i alla fall så att de kommit ner till Umeå. Vi kom tillbaka hit vid halv niotiden ikväll (söndag). Vi får väl se vad det kan passa att göra för bus med dem imorrn då :)

Semesterns första kväll

Efter att jag jobbat min sista arbetsdag för denna termin så hörde Pelle av sig från sitt jobb och föreslog att vi skulle fira min semester med sushi i Norrmjöle. Det lät ju ba´bra det så så fick det bli.
 
Det var inte särskilt varmt men såklart skulle åtminstone benen badas.
 
Filip hade dessutom tur och hittade MASSOR med grodyngel.
 
Han jagar ofta grodor vid stugan men vi har aldrig lyckats se några yngel så det var ju kul, fast man får se till så att han inte plågar dem alltför mycket. :-S
 
Sen samlade han strandfynd som han kom upp och lämnade hos oss på stranden.
 
Efter en stund tog vi på oss skorna igen för att ta oss en promenad på stenarna och klipporna utmed stranden. Här fotar jag Pelle och Filip från mitt toabesök inne i skogen :)
 
 
Tillbaka på stranden igen la jag märke till en stor sandteckning som någon gjort.
 
Sen var solen så låg att det kändes som hög tid att åka hemåt, och i bilen på vägen hem somnade Filip gott och ett par timmar senare somnade jag själv gott i soffan framför en film.  

Städdagar

Nu har jag semester, tjohoo! De sista två arbetsdagarna började i lite skärrat läge när min dator sa att den inte fick kontakt med hårddisken då jag startade den på jobbet på måndag morgon. Senare under dagen fick jag veta att datateknikern Sara fått igång den. Gissa lättnaden!
 
Efter det har vi lärare ägnat sista en och en halv dagen åt att städa som tokar.
 
 
Det såg ut som satan (ursäkta) i korridorer och arbetsrum eftersom "alla" höll på att sortera och kasta grejer samtidigt. På det så är det en massa arbetare som håller på att bygga om flera klassrum i "vårat" hus eftersom de ska göras plats för en för Midgårdsskolan helt ny utbildning. 
 
Det ska nämligen komma upp till 45 invandrarelever som ska läsa 8 veckors förberedande studier (rullande, det kommer nya elever hela tiden) och sen slussas ut i svenskaundervisning som kommer finnas på tre olika nivåer på vår skola. Jättespännande!
 
Och det verkar vara så himla bra utbildning; de åtta introduktionsveckorna får ungdomarna lära sig om allt möjligt som är vanligt och självklart för oss svenskar. Som t.ex. våra högtider, väder, vikten av tid och tidspassning, alkohol och droger, pyssel, besöka arbetsplatser och museer och inte att förglömma: om mänskliga rättigheter. Alla kommer ju inte från länder där det är en självklarhet.
 
För mig och min undervisning har det här inneburit en förbättring. Vi ska få komma tillbaka till det "riktiga" rummet för grafisk form (som ni ser i bilden här ovan) där jag var i begynnelsen av min tid på Midgårdsskolan. Den salen är större, har arbetsbord för skissning i mitten och ligger också...
 
...vägg i vägg med grafisk verkstad som vi äntligen kommer ha bättre användning av igen.
 
Sen har jag förstås städat mitt skrivbord.
 
Och jag behöver inte skämmas över kollegorna Micke och Ciccis skrivbord denna gång ;), de hade nämligen också gjort sommarfint :)

Återinvigning av Västerbottens Museum

Sedan Bildmuseet flyttade sin verksamhet till nya flotta lokaler vid älven inne i stan så har Västerbottens Museum varit stängt för renovering och utvidgande av sina tidigare lokaler.
 
Jag och Filip åkte dit igår lördag för att se hur det såg ut. Egentligen var det tänkt att vi skulle ha Louise och hennes lilla son Edvin med oss men vi fick justera planerna lite av olika orsaker men vi stannade till hemma hos dem på gofika när vi skulle till stugan. Det blev mycket lyckat - Filip och Edvin lekte så de höll på att riva huset ;)
 
Det fick tittas på tavlor ganska snabbt på vårt besök i det återinvigda museet eftersom jag och Filip hade så många planer för dagen:
 
När vi kom upp till Gammliaområdet och museet så började vi med att mata änderna med gammalt bröd vi hade med oss. Fast rymdjägaren Filip blev också hungrig så fåglarna fick inte behålla riktigt allt bröd. 
 
Sen gick vi in i museet där man bland annat ställde ut ett mycket stort antal tavlor utförda av Helge Linden som jag aldrig hört talas om före detta. Jag gillade stilen! Men jag får nog ta och titta mer noga nån gång när Filip inte är med :)
 
De nyrenoverade hallarna och nybyggnationer gjorde att jag fick lite lite Moderna Museet-känsla.
 
Vi träffade Paul vid museet så vi hängde en liten stund med honom. (Vi träffade för övrigt fler från arbetslaget, Micke och Cicci med sin man Per, men de har jag inte på bild :) )
 
Ganska snart fick vi lämna vuxenkonsten och bege oss till Minimus där de små får skapa konst. Uppgiften för barnen var att ge liv åt denna miljö med egenbyggda hus, broar eller annat.
 
Filip kämpade ihop denna drake.
 
Sen cyklade vi hemåt och packade in oss i bilen för färd mot fikat hos Louise och senare stugan. 

Stugsöndag

Vi har just kommit hem från stugan, Filip och jag. Pelle är också på väg men han har svårt släppa altanbyggprojektet som han håller på med där och som han vill få färdigt inför midsommar. Det kommer bli så himla fint! Det var ingen dålig altan vi hade innan, men den var betydligt mindre.
 
Här är några bilder från stuglivet idag:
 
Vi vaknade till stark sol på morgonen idag. 
 
Filip tog på sig solglasögonen och spanade ut. (Fan, jag kommer nog inte undan från att putsa fönstren i år!)
 
Altanbygget hade kommit ungefär halvvägs. Eller lite mindre än halvvägs kanske, det ska ju bli trappsteg ned från den också.
 
Tur att Pelle har Filip som hjälp till att bygga altanen.
 
Efter frukosten och ett pass med att teckna utomjordingar var det blomplockardags.
 
Det blev jättttevackert på köksbordet.
 
Och i fönstret.
 
Senare sa vi hejdå till Pelle och hans brädor en stund för vi skulle åka till Robertsfors och tanka och handla lite och sen till Sikeå på den för säsongen nyöppnade loppisen Andra varvet. Filip gjorde väldigt fina leksaksfynd där men det tar jag i nåt annat inlägg.
 
Jag körde långsamt och fotograferade landskapet från bilfönstret. Det är så ljuvligt vackert nu så det gör ont!
 
En till bilbild.
 
På väg hem igen från vår loppistur körde vi en omväg och stannade vid en bunt söta kalvar. De ville nog hemskt gärna hälsa på oss men var rädda för elstängslet. Eller oss. Jag är lite osäker på vilket faktiskt.
 
Muu.
 
Nästan hemma i stugan igen passerade vi bondgården som har påfåglar. Och vad skådade vårt norra öga där om inte en stor blå pippi! Ni som följt min blogg kanske kommer ihåg allt sjå jag har haft med att fånga de här påfåglarna på bild så nu fick jag bli rätt så nöjd :)
 
Jag förföljde den en aningens med kameran. De är rätt snabba på att kila iväg.
 
Sen försvann den in i det höga gräset. 

Äntligen klar och arbetslagsdag

Nu äntligen är mördarjobbet med betygen klara!
Man vill bara döden dö när man håller på med dem, men nu äntligen vid lunch lämnade jag in de sista betygen underskrivna och färdiga. Ikväll blir det att fira med vin och se nån bra film istället för att sitta med betygshelvetet (ursäkta svordomen).
 
Pelle jobbar sin sista kväll och Filip sover ju så det blir i min ensamhet. Men det är nog lika bra det för jag kommer förmodligen somna där i soffan. Jag har ju varit uppe sent om kvällarna efter att Filip somnat för att göra de sista bedömningarna så jag känner mig rätt så sliten och det har varit svårt också att bedöma elevernas prestationer så där i det tillståndet. Som tur var fick jag hjälp av kollegor idag när jag nu på slutet velade mellan olika betygssättningar på några elever. Med det stödet kändes det tillslut lättare att sätta de sista betygen.
 
Att visa bilder på betygssättning känns väldigt tråkigt så istället får ni se bilder från gårdagen då vi var hembjudna till rektorn för att prata kvalitetsuppföljning av läsåret, alltså om sånt som vi gjort och skulle ha gjort och även lite om vad vi ska göra sen på medieprogrammet.
 
Stort hus med fina utbyggnader och lummig trädgård.En fin blandning mellan nytt och gammalt.  
 
Ett rejält gammalt uthus prydde gården också.
 
Arbetslaget i solen.
 
Jag vill också ha en trädgård med gigantiska pioner som jag plockar in och pyntar hemmet med. Tyvärr tyvärr är jag för lat och ointresserad av trädgårdsarbete.

Filmer från skolavslutningen

Här är nåra filmer jag tog på studenternas skolavslutning. Istället för att tränga in dem alla i föregående inlägg om skolavslutningen som jag först tänkt så får ni dem samlade så här.
 
Det är mest filmer från dansarnas uppträdande. Eftersom jag satt så snett mot scenen gick det tyvärr inte att se musikeleverna när de uppträdde.
 
Alltså för de som är intresserade:
 

 

 

Row row row your boat from Anita B Johansson on Vimeo.

Rektor Fredrik styr allsången med studenterna.

 

 

 

Danstvåor på skolavslutningen 1 from Anita B Johansson on Vimeo.

 

 

 

Danstvåor på skolavslutningen 2 from Anita B Johansson on Vimeo.

 

 

 

Danstvåor på skolavslutningen 2 slutet from Anita B Johansson on Vimeo.

 

  

 

Danstreor på skolavslutningen from Anita B Johansson on Vimeo.


Skolavslutning del 2 av 2

Efter klassamlingarna var det dags för själva avslutningsshowen i Valhalla, skolans black box.
 
Studenter som väntar på att få komma in för att sen få springa ut :)
 
Det var pirattema på avslutningsföreställningen. Rektor Fredrik Lindmark var piratkapten och fick alla att ro och sjunga row row row your boat.
 
Danselever i åk 2 uppträdde som en av de första akterna.
 
Sen blev det buktaleri. Väldigt bra! Hängde inte med i namnen men hon till höger var buktalaren och tjejen till vänster kom från publiken och ställde upp som buktalardocka.
 
Pirat-Cicci (Mammamedia) höll i pratet mellan akterna.
 
 
Danseleverna i åk 2 dansade till Thrift Shop för alla treor med en extra hälsning till danstreorna.
 
Jag filmade så titta gärna på videon här nedan:
 
 

På slutet överraskade danselever från åk 3 oss med en slutdans.

 
Sen var det dags att gå ut och se treorna springa ut. I pissande regn förstås, precis som förra året! Fy tusan. Jag tyckte synd om studenterna.
 
Jag stod dock i trygghet inomhus och fotograferade ;)
 
Så plötsligt sprang de ut!
 
Och sjöng studentsången. Här har jag lyckats fånga några ur "min" klass med zoomen, första raden längst fram från vänster: Petra Agdahl, Sandra Walter, Karin Jokimäki, Jenny Götheson, Maria Tjernqvist.
 
Sen var studenten tagen!
 
Nu är klockan snart ett på natten när jag skriver det här, jag undrar vad de gör nu? Undrar om de fortfarande festar? :)

Skolavslutning del 1 av 2

Nuså har eleverna fått sommarlov! För en del blir det deras vemodiga sista innan de ska börja studera på universitet, jobba, gå arbetslösa eller lyckliga dem - resa ut i världen.
 
Min och Ludvigs klass MP3A är en av de som nu lämnar Midgårdsskolan för vidare äventyr. Nu var det tredje och sista gången vi hade skolavslutning tillsammans, en rolig och sorglig dag på samma gång. Se våra tidigare skolavslutningar här: skolavslutning 2011 och skolavslutning 2012.
 
Här är lite bilder från klassens samling idag:
 
Först samling, sen betygsutdelning och fika. Ludvig och jag hade varit rätt duktiga på att pynta bordet tycker jag :)
 
Rebecca Eriksson stående till vänster.
 
Adam Sjödin och Sebastian Tellström i förgrunden, Jenny Kejerhag i bakgrunden.
 
Jacob Hedlund får hjälp med kragen av Sofie Ernstsson.
Jenny Kejerhag och Maria Rehn bakom björkkvistarna.
Lisa Rosander till vänster med Terese Lindberg i förgrunden.
 
 Sen blev det kramar och en del tårar innan det var dags att gå till avslutningsshowen.

Utspark

Idag var det skolavslutning men igår hade medietvåorna anordnat utspark av treorna som även ettorna deltog i. Det kommer snart bilder från skolavslutningen idag men först får ni se lite bilder från utsparken.
 
Vi hade fint väder igår till skillnad från idag på skolavslutningen då det såklart började regna. Tvåornas utspark var en sexkamp (istället för en femkamp då) med efterföljande korvgrillning. Fast treorna hade dessutom sin studentlunch så de gick och fick lite fingrillad mat senare. :)
 
Linnea Bjurbäck och Anna Mattsson har radat upp alla som ska delta i utsparken. 
 
Först började det med sopsäcksstafett sen blev det en mängd andra lekar.
 
T.ex. "apelsinen", jag höll på att dö av skratt när jag såg Emil Svantesson och Karin Jokimäki från medietrean när de skulle försöka flytta apelsinen mellan varandra!
 
Irländsk julafton var också en av grenarna. Ida Tjernqvist från åk 2 till vänster och tjejen till höger kommer jag inte ihåg namnet på!
 
Joel Sandén från medieettan och Rebecca Eriksson från medietrean snurrar och springer.
 
Leif Lindroth (till vänster) var förresten och hälsade på sin gamla klass över dagen, den klass han varit elevhandledare för tillsammans med mig innan han flyttade till annan ort och skola. Se det här inlägget från den skolavslutningen för två år sen då han sa hejdå till klassen. Christer Blomqvist till vänster är elevassistent på skolan.
 
Snart var det färdigtävlat.
 
Efter kampen var det dags för grillning, Paul Grahn tog initiativet. Paul går snart i pension, tråkigt tråkigt :(
 
Medielärarna Maja Holmqvist, Paul Grahn och Bitte Ejenstam med korvgrillning.
 
Plötsligt dök TV4 upp, de skulle göra ett inslag om kostnader kring studenten och om arbetslöshet och pratade därför bland annat med Pedro Lima i åk 3 om detta.
 
Han hade inte köpt studentmössa i år fick de veta och de undrade varför. Jag måste ta och leta upp inslaget för jag såg att de var och intervjuade fler elever på skolan!
Det var lite snurr och mingel innan korven. Josefin Lindberg, Johanna Johansson, Lisa Johansson och Josefin Sundqvist (tror jag) från medietvåan väntar på korv.
 
Anna Mattsson i förgrunden, Julia Hedlund mitt emellan och Linnea Bjurbäck längst bort. Alla från åk 2.
 
Emil Svantesson, Josef Holmgren och Iwar Sundström från åk 3.  

På tivoli


Tack och lov så var hagelskuren och det efterföljande störtregnet idag över efter bara nån timme. Tur inte bara för att jag cyklade till jobbet utan några regnkläder med mig utan också för att jag lovat Filip dyrt och heligt att vi skulle besöka det där tivolit som kommit till stan.
Det är nog samma tivoli som varit här flera gånger tidigare, men Filip har varit lite för liten för många av attraktionerna. Men i år gick det bättre!
 
Filip började lite lugnt med bilkörning på bana.
 
Sen blev det larven ett par gånger under vårt besök, det är en mini berg-och-dalbana för småttingar. Förra året åkte jag med honom men nu klarade han sig själv :)
 
"Läskig" sa Filip om den :)
 
Sen var flera småttinggrejer antingen stillastående eller helt tomma på barn, inte så stor vits att köra radiobil t.ex. när ingen annan kör.
Till slut fattade Filip modet att testa studsmattorna:
 
Till en början aningen spänd över vad som skulle hända.
 
Men det visade sig vara typ hur kul som helst.
 
Två gånger provade han hoppmattorna, och han fick hoppa lääänge så det var liksom värt.

Hagel stora som popcorn

Intressant, det faller hagel stora som popcorn ute just nu. Jag fotograferade från arbetsrumsfönstret:
 
De största jag har sett.
 
Jag funderade på om jag skulle ropa och fråga militärerna som kom från matsalen om det gjorde ont. 

Min piteåshopping

Så var det dags för mina shoppingfynd, mest det jag hittade i Piteå på Lindex och Vero Moda men sen hade jag även fått paket från Dorothy Perkins när jag kom hem.
 
En orangerandig kort klänning och tre koftor där jag inte vet om jag ska behålla alla. Fast de kostade bara 130 kr styck med rabatten avdragen och det är bra brukskoftor.
 
Knälång figurnära trikåklänning i blåvit batik från Vero Moda. Perfekt vardagsklänning och redan invigd. :)
 
Mina bästigaste köp och i monochront; knälånga klänningen som hade kommit med posten från Dorothy Perkins och de vitsvartmönstrade byxorna från Lindex. Skorna har jag beställt från La Redoute för en tid sen, men de matchade ju så fint till klänningen så de fick bli med i bild.
Kanske någon känner igen klänningen och skorna förresten? Jag bloggade om dem för några veckor sedan!

Filips piteåshopping

Bild från igår morse tagen i mina föräldrars stuga i Klubbviken. Filip har ny illgrön hoodie, nya mönstrade byxor och sina nya stövlar på sig :) Han är förresten även en ond robot.
 
 
Nu är vi hemma i Umeå igen. Vi kom hem vid halv niotiden igår kväll (lördag). Resan gick jättebra, Filip sov också en lång stund på nedkörningen från Piteå så det blev mindre tråkigt för honom och det underlättar ju.
 
Ännu en inplanerad myskväll för mig själv gick däremot i stöpet när jag kom hem och lyckades somna med Filip vid nattningen igen. Ni som är småbarnsföräldrar vet hur viktigt det är med den där egentiden efter en heldag med barn eller jobb + barn så ni kan nog förstå hur frustrerande det är att inte få de där timmarna för sig själv där man får tänka en tanke från början till slut utan att bli avbruten hela tiden.
 
MEN, just nu är Pelle ute med Filip på cykeltur så jag har äkta efterlängtad egotid här just nu :) Då har jag passat på att packa upp Filips och min packning, sortera tvätt och tvätta, bädda och svara på några jobbmail innan jag satte mig med bloggen. Fruktansvärt ego alltså ;) 
 
Jag skrev ju i mitt försenade inlägg igår att jag skulle visa upp vad jag shoppade i Piteå när jag var på stan med Filip och mamma. Jag börjar med Filips shopping.
 
Vi började med att gå bärsärk på Lindex som på fredagen hade 30 % rabatt i hela butiken för medlemmar. Det tycker jag var ett väldigt bra erbjudande! Jag shoppade mest till mig själv, men det blev en hel del till Filip också. Sen behövde han skor också, de kommer från Din Sko.
 
Observera hur väl allting passar ihop färgmässigt! Och jag kan säga att det inte bara beror på mig för Filip fick välja det mesta själv, det verkar som att jag har lärt upp min son väl ;)
 
Det här är samma gröna hoodie som han har i bilden överst, sen köpte vi de här beige byxorna och de mönstrade byxorna han bär i bilden högst upp.
 
Det finns nästan inget gulligare nästan än småungar i mysoveraller, denna onepiece fanns på rea.
 
Lite kortärmade t-shirtar och ett par shorts. Tröjan med tigrar och Flamingofåglar hade mormor faktiskt redan köpt till Filip sedan innan. Vita t-shirten och shortsen var ett set.
 
Skor behövde han också, förutom gummistövlarna i översta bilden så köpte vi ett par håliga tygskor och ett par mer täckande tygskor. Ser att jag missat ett par turkosa gummisandaler som vi också köpte.
 
Filip hemma hos mormor och morfar. Det här var garanterat Filips favoritoutfit, en efterlängtad spindelmannendräkt som han haft span på länge. Fast den kommer inte från Lindex utan den köpte vi på Barnens Hus på lördagen som vi hade bestämt skulle vara Filips dag (eftersom fredagen var mer min dag).

Piteårapport

Det här inlägget påbörjades i natt fast jag misslyckades med att publicera det då, så när jag skriver "idag" menar jag fredag:


Som vanligt är det svårbloggat från Piteå eftersom den enda internetuppkopplingen jag har är ett svajjigt sådant från mobilen. Dessutom är den enda fungerande kameran jag har med mig den i min iPhone. Storkamerans batterier laddade nämligen ur efter bara ett par bilder och jag hade glömt batteriladdaren hemma.

Jag kan i alla fall berätta att mammas födelsedagsfirande blev jättetrevlig! Vi blev tolv personer i mors och fars lilla stuga. Vi har inte varit så många samlade hos mina föräldrar sedan de sålde sitt hus för tre år sedan. Ändå saknades min ena bror, min kusin och Pelle, men han dök faktiskt upp på snabbvisit på sin mc lite senare på kvällen. Knasigt men kul :)

Idag har jag och Filip varit med min mamma och shoppat på pitestan. Vi gjorde massa fynd som jag får visa imorrn.

Nu är klockan 02:23 eftersom jag råkade somna med Filip. Missade därför helt min inplanerade filmmyskväll. Typiskt! Jag vaknade för ett tag sen och har varit och borstat tänder och pinkat i gräset :) Nu är det dags att sova, igen.

Bilder från mammas födelsedag och från lördagsmorgonen:

 


Hemresa med stopp vid Höga kusten-bron

Bron fotograferad lite hastigt genom bilfönstret, så den gröna tonen kommer nog från de lite lätt tonade rutorna.
 
Här kommer de sista bilderna från Sundsvallsresan, eller egentligen från hemresan då vi stannade till för lite picknick vid Höga Kusten-bron. 
När ni läser det här är jag och Filip snart ute på en ny resa. Vi ska till min mor och far och fira mammas födelsedag under långhelgen. Hon fyller år på nationaldagen så jag brukar säga att det är lätt att komma ihåg :)
 
Ska jag säga nåt om det fina vädret igen? DET ÄR VÄLDIGT VAD FINT VÄDER VI HAR! :) 153 år sedan det var sådan här värme så här tidigt på året uppe hos oss! 
 
Det här är jag. Bra läge för picknickbordet.
 
Det blev bland annat hallon till Filip.
 
Och Pelle ville smaka. Så gullig bild tycker jag på när de "slåss" om hallonen. :)
 
Den här bilden är egentligen från när vi stannade vid Höga kustenbron på nedresan, men den är fin och passar  bättre i det här inlägget ;)

Cirkusen har kommit till stan

 
Cirkus Maximum har kommit till stan igen! De håller till på I20-området nära mitt jobb så det är helt fantastiskt att åka till jobbet på morgonen och passera en flock med kameler, zebror, tapirer, åsnor och ett helt hoper tjusiga bäcksvarta frieserhästar och små prickiga ponnies.
 
 
 
Efter middagen tog jag Filip på cykeln och for för att titta på alla roliga djuren. Det var föreställning så alla djur var inte synliga, hästarna som i morse stod i hagar var nu ställda i spiltor under tak så de gick inte att fotografera, men vi gick och tittade på kamelerna, zebrorna och tapirerna.
 
  
Kamelerna var gulliga och nyfikna så de fick gräs.
 
 
Sen gick vi runt hela området för att hitta fler djur. Men det var inhägnat hela vägen eftersom en föreställning pågick. När Batman-Filip insåg att vi inte skulle gå in och se det hela så blev besvikelsen stor. "Djuren är ju där inne!" sa han och tyckte inte alls det hade varit nåt roligt att fara och titta på djuren.
 
 
 
Som tur var så fick han sen peta lite på en snäll liten cirkushund som blev jätteglad över sällskap.
 
Också var det spännande med den pyttelilla ponnyn med bara ett öga. Vi fick fundera mycket på vad som hade hänt den. Filip var senare inne på en makaber historia om att det kanske var en bov som petat ut ögat :-| :-|
 
Vi hann se kamelerna bli borstade och sadlade av tjusigt klädda cirkusarbetare innan vi for hem igen.

Blodig zombie

Bara en liten varning för de som är känsliga, det kommer en blodig zombie här nedanför :)
 
Ni kanske minns att jag skrev att Filip sprang in i en dörr och spräckte läppen på hotellet? Det gick till så att Filip sprang mot dörren till frukostmatsalen samtidigt som en hotellreceptionist kom från andra hållet med en kopp kaffe, dörren knockade Filips läpp och körde över han fot och receptionisten fick kaffe på byxorna.
 
Det gjorde förstås skitont och han grät mycket och länge (Filip alltså, inte receptionisten) och han ville inte stänga munnen på en lång stund. Pelle tog ett par bilder och här är den värre:
 
Filip piggnade till något när vi sa att han såg ut som en blodig zombie på bilden, han gillar ju monster :)
 
Generellt sett måste jag säga att Filips skadefrekvens var på topp under helgen: Två rejäla vrickningar, tand i skallen, läppen spräckt och foten blåslagen. Tur att vi inte åker till Sundvall så ofta ;) 

Lördagskväll på stan

Efter Ferrarikörningen så hade det blivit nära middagsdags så vi for tillbaka till hotellet för att snygga till oss lite för att gå ut och äta.
 
Precis när vi kom in på hotellet så krockade Filip med en dörr som öppnades så att han fick överläppen spräckt och foten överkörd, så det tog ett tag innan vi tog oss ut eftersom han hade så ont och blev så ledsen.
Pelle tog en bild på Filip när han var nyskadad och såg ut som en blodig zombie, så jag ska visa den senare när jag kommit över den. (Uppdatering: Här är länken till inlägget med stackars Filip och hans mun)
 
Som ni ser har Filip återhämtat sig från krocken här. Vi sitter och väntar på att vi ska få vår mat.
 
Pöss!
 
...och kram! Vi hamnade på Invito när vi skulle äta middag. Lite lustigt eftersom Invito även finns i Umeå, samma med Bishops som vi åt på när vi kom till Sundsvall kvällen innan. Vi är inte de experimentella typerna tydligen ;)
 
Efter måltiden gick vi vidare inåt centrum. Tittade på den här fina fontänen igen t.ex. Jag är lite avis på sundsvallsborna som har så många pampiga hus, monument, tjusiga parker och gigantiska torg. Och en stor hamn mitt i staden.
 
Filip tittade lite mer närgånget på fontänen. Såklart.
 

 

Och gjorde sitt bästa för att skrämma duvorna igen :)

 
Det var balkväll i Sundsvall hade vi fått veta, och vi förstod ganska snart att de höll till här i stadshuset. Vi såg flera fina (och mindre fina) gamla bilar passera restaurangen tidgare så vi höll lite utkik efter dem.
 
Klockan var vid tiotiden så balen hade nog hållit på ett tag, men vi fick se några eftersläntrare göra entré.
 
Med en hel del posing framför kameran.
 
Sen köpte vi lördagsgodis och bäddade ner oss i hotellsängen. Det blir sällan särskilt sena kvällar när man reser och delar rum med barn.

Köra Ferrari

På lördag eftermiddag var det då äntligen dags för den där andra födelsedagspresenten jag gett till Pelle en veckan innan; att få köra Ferrari på Nöjeshallen.
 
Vi var lite tidiga så vi fick vänta på ett svensexa-gäng där en blivande brudgum i kodräkt skulle köra färdigt först. Filip var måttligt imponerad av Ferrarin, det var ju inte han som skulle få åka :)
 
Men den var råfin!
 
Inte direkt en familjebil; den hade en stor motor där baksätet brukar vara :)
 
Snart var det dags för Pelle att köra, men först skulle han få instruktioner. Ferrarin är t.ex. automatväxlad men har "paddlar" på varsin sida om ratten som man kan använda om man själv vill växla ned eller upp.
 
Sen var det dags att kliva in och köra iväg. 
 

 

Jag hann filma också, men filmen blev bara för knasig: Precis när Pelle och instruktören satt sig i bilen för att köra iväg så sprang nämligen Filip omkull och stukade foten och fick JÄTTEONT och grät stora tårar. Så medan jag filmade när Pelle körde iväg så hade jag Filip på höften och försökte trösta honom samtidigt.
Simultanförmåga? Jajjamensan.


Resedagens i blårödrandigt

I fredags premiärade en blåröd ärmlös maxiklänning med breda ränder till en blå vid topp, jag tänkte det kunde passa att resa till Sundsvall i också.
 
Maxiklänningar är årets favorit för mig men det har inte känts så passande att använda det under de kalla månaderna så det är först nu när värmen kommit jag börjat plocka fram mina långklänningar.
 
Skorna är inte nya men oanvända, jag köpte dem i Mallorca för två år sedan (!). Jag har liksom inte haft tillfälle att använda dem tidigare. Har väl för många skor att välja på helt enkelt. :)
 
Jag blev lite förvånad när jag tog fram maxiklänningarna som jag beställt från lite här och var då och då under hösten och vintern; det verkar som att jag köpt typ samma typ av klänning om och om igen. Blått rött och korall, gärna i ränder, verkar vara grejen för mig alltså detta år. Det blev lite som att ena handen vet inte vad den andra gör... :)

På äventyr i parkerna

På dagen på lördagen i Sundsvall så började vi med att göra barnvänliga aktiviteter. Vi åkte till Äventyrsparken (den parken där vi dansade på scenen i ett tidigare inlägg) som ligger i Folkets Park.
 
Filip håller koll på när pappa Pelle tar sig ner och ut ur rutschkanan.
 
En rejält stor klätterställning fanns det där. 
 
En jeep fastsatt på stora spiraler gjorde åkturen väldigt guppig för Filip och en liten tjej som också ville åka med. 
 
Det var en himla fin utsikt där från äventyrsparken och ner över stan. Den här grönskan alltså!
 
Det blev lite varmt att leka så vi köpte glass och dricka.
 
Efter äventyrsparken åkte vi till Norra Berget som är Sundsvalls stadspark. Det här huset i bilden ovan hade varit en storbondes hus och var en av alla fina gårdar, mysiga fik och en stor lekpark som man kunde titta runt i.
 
Så här såg det ut när man tittade ut. Hyresgästföreningen hade nån firardag med sina hyresgäster så där spelades levande musik och grillades med mera. 
 
I ett annat hus fick Filip prova baka bröd som han sen fick ta med sig.
 
Vi gick vidare till den fina lekparken där Filip åkte rutschkana ut ur stjärten på en skvader.
 
Sen tittade vi på lite fler hus.
 
Och kände ordentligt på några byster.
 
Vi fick fundera lite på namngivningen av bysterna. Kan någon från Sundsvall förklara vad denna märkliga namngivning handlar om???
 
Efter Norra Berget så drog vi till Nöjeshallen och Ferrarikörningen. Men mer om det i ett senare inlägg :)

Lördagsmorgon på hotellrummet

Lördagsmorgon på hotellrummet och sonen dyker upp mellan de långa gardinerna. Han är bussugen från det han slår upp ögonlocken och då ska alla andra vara det också :) Rätt coola bilder tycker jag även om de blev lite gryniga.
Det kommer snart bilder från resten av dagen.

Fredag kväll i Sundsvall

Stenstaden Sundsvall.
 
 
Som jag berättade tidigare var det ju helt ljuvligt varmt och soligt väder på fredagen när vi reste ner till Sundsvall. När vi fått in väskorna på hotellrummet och putsat upp oss gick vi ut på stan för att hitta nånstans att äta.
 
Det var så vackert med den låga starka kvällssolen som lyste över gatorna och genom all grönska och det kändes mer som en julikväll än sista kvällen i maj. Vilken tur vi har med vädret i år!  
 
Filip provade nog ungefär alla Sundsvallsdrakar i drakparaden efter storgatan. Jag tycker drakarna i Sundsvall och löven vi har i Umeå är klumpiga och ruggigt fula, men jag tycker samtidigt det är roligt att det finns något för barnen. 
 
På väg vidare inåt stadskärnan.
 
Filip ägnade förresten avsevärt med tid åt att jaga duvor också. Han lyckades inte fånga någon kan jag meddela.
 
Jag fotograferade lite park- och gatuliv och lite sol genom löv medan vi väntade på att Filip skulle jaga duvorna färdigt.
 
Det är helt fantastiskt vad grönskan har kommit mycket och tidigt i år!
 
Till slut hamnade vi på Bishops för en bit middagsmat. Filip var så trött och hungrig vid det laget så han grät en skvätt över den hamburgare som han fått som inte såg ut som han förväntat sig men tillslut fick han i sig den och alla blev glada och nöjda. Och trötta. Så då gick vi tillbaka till hotellrummet där jag och Filip somnade så fort vi bara kunde. 

Hotell Knaust

 
 
Jag trodde att jag pepprat bloggen med bilder från Hotell Knaust när jag bott där tidigare gånger, men nu när jag gör en sökning i bloggen så hittar jag inget. Vilken tur, då kan jag ju lägga in flera bilder nu då ; )
Tyvärr blev bilderna bara inte så bra som jag tyckte de såg ut i kameran, men jag lägger in några som ett minne i alla fall. 
 
 
 
Vädret var ju så himla fint på fredagen, det var ju egentligen ren synd att sitta i en bil i tre timmar. Fast vi gjorde ju ett par stopp på vägen ner (bland då när Filip badade) för att även resan skulle bli trevlig.
 
Sen var det ju så roligt att komma fram till Sundsvall och Hotell Knaust som förstås var lika fint som vanligt. Eftersom vi bott där några gånger så vet man ju vad som väntar en, men man bli ändå så himla lycklig över allt det vackra, när man möts av den där pampiga trappan och vackra detaljerna i hela huset.
 
 
 
Filip sprang runt i hela huset flera gånger och gjorde utforskningar och vi fick vara ute och leta honom ett par gånger eftersom han inte är så där jättebra på att hitta ännu, speciellt inte till hotellrummet.
 
En av gångerna när han skulle ta sig tillbaka från en upptäcktsfärd visade det sig t.ex. att han lyckats få en snäll thailändsk hotellstäderska att öppna fel hotellrum åt honom. Hon skrattade gott när hon berättade det för mig och sa att hon hade fått be om ursäkt åt den som verkligen bodde i rummet :) Filip kallade henne för hans kompis resten av helgen.
 
 
Här är ett beställningsjobb från Filip "Jag sätter mig där så fotar du!".
 
När vi installerat oss på hotellrummet så bar det iväg på stan. Det tar jag i nästa inlägg :) 

Trött!

Idag på förmiddagen är det betygsregistrering för årskurs 3 och jag satt uppe sent igår och satte betyg och tittade igenom restuppgifter som eleverna lämnat in under helgen medan jag var på Sundsvallsresan.
 
Jag är alltså vansinnigt trött idag, hjärnan känns som mos. Sen krånglar skrivaren eller betygssystemet så jag får inte ut betygskatalogerna som ska in underskrivna till vår administratör. Men alla treorna (eller ungefär hälften av dem då, ca 20 av 46, engagemanget är tydligen inte på topp idag) som måste städa bort slututställningen har satt igång med det så nån vart ska det väl gå idag.
 
Innan jag fyller bloggen till bredden och längden med bilder från Sundsvallsresan kan ni få se familjens första badbild; på resan ner mot Sundsvall tog Filip årets första bad (inte heldoppad dock) i en sjö strax söder om Örnsköldsvik:
 

RSS 2.0