Earthhourskräck

Det är nedsläckt och earth hour och vi börjar prata skräckfilm på festen jag är på. Tog den här bilden av födelsedagsbarnet Linda...
 

...är lite rädd nu...!

Terminalglasögon

Idag var jag och hämtade ut mina första terminalglasögon*. Jag hade inga linser när jag provade ut dem så jag visste knappt vad jag valt för bågar, och man får bara välja bland de allra billigaste annars måste man skjuta till pengar själv.
 
När jag fick på mig dem idag så tyckte jag de såg för djävliga ut, men nu när jag tittat på dem en stund så ser jag knappt skillnad på dem och de jag har för "vanlig" syn, haha!
 
Kolla bara, kan ni se vilka som är mina "vanliga" glasögon och vilka som är mina nya terminalglasögon?!**:
 
 
*Jag har börjat få gamm-syn så jag får svårt att se texter på nära håll, som t.ex. på mobilen, tidningar/böcker och datorskärm. För arbete vid datorskärm så får man speciellt anpassade terminalglasögon som bekostas av jobbet.
 
**De till höger är mina nya terminalglasögon :-)

Liljevalchs Vårsalong 2014

 
Efter rundvandringen på Beckmans så drog jag Maja och Cicci till Liljevalchs och årets upplaga av Vårsalongen. För den som inte vet kan jag berätta att det är en årligt återkommande jurybedömd utställning som vem som helst kan skicka in sina alster till.
 
Den präglades i år som vanligt av en stor blandning av uttryck och stilar, och här nedanför visar jag några av mina favoriter. (Vill du se alla utställa verk så kan du besöka sidan för Liljevalchs Vårsalong 2014 här.)
 
 
Ett bord täckt med papp-påsar med illustrationer på, så fenomenalt fina. Av Lena Sjöberg.
 
En del av påsarna gick att köpa i museishopen på Liljevalchs, jag skulle velat ha påsen med hon i mitten med svart håruppsättning.
 
Tryck i blandad media av Cecilia Uhlin.
 
Storfavoriten var denna; en mängd papegojfåglar uppnålade på en vägg, av Thomas Karlsson.
 
Gjorda av ölburkar!
 
Det här var ju också häftigt. Möblerna, skorna, symaskinen var helt beklädda med korsstygnsbroderier. Av Ulla-Stina Wiklander.
 
Stor galen gunghäst med titeln Playmate of the year: The hippocaliptic messenger. Av Richard Damm.
 
 
Klassiskt måleri av Johan A. Sjöholm.
 
Jag är lite osäker på vem som målat denna gröna, men jag tror det är Angelica Kristenson Aurelius.
 
Efter konstrundan var vi värda ett besök på Blå Porten som ligger alldeles bredvid. Nästan lika fint på vintern som på sommaren.
 
Det snygga och smarta sällskapet.
 
Jag åt lite nyttigt (host!): grov macka med ett glas vitt.
 
Vi fotograferade lite på väg därifrån också jag och Cicci. Maja hade gått lite tidigare för hon ville hinna se Nymphomaniac på bio innan hon åkte till Uppsala.
 
På något vis hamnade vi på Gallerian. Jag ville nämligen besöka en av mina favoritbutiker på nätet som öppnat IRL-butik där, men jag blev lite besviken. Det var River Island förresten. De har bättre utbud på nätet än i butik enligt min smak i alla fall.
 
Egentligen hade vi sen stora planer på att gå på både Zara och & Other Stories men när vi kom ut från Gallerian kände vi att vi var så sjukt trötta. Vi tog oss istället till våra väskor på T-centralen och tåget till Uppsala. Fast vi stannade här för att fotografera Sergelspinnen vad-den-nu-heter. 

Studiebesök på Beckmans

Det var rätt många dar sedan nu som jag skrev att jag skulle blogga om arbetslagsresan som först gick till Stockholm och därefter till Uppsala och den estetiska kongressen där, och här kommer det till slut. Fast jag kommer dela upp det i ett par, tre inlägg.
 
Jag börjar med Stockholm och rundvandringen på Beckmans:
 
Utsikt från flygplanet precis innan vi landar på Bromma. Jag reste ensam eftersom de andra medielärarkollegorna åkt dagen innan eller skulle åka dagen efter.
 
Direkt jag landat och låst in väskan på T-centralen följde jag Google Maps genom ett gråvått Stockholm till den här restaurangen på Östermalm där jag skulle möta Cicci, Maja, Micke och Mickes dotter Sara (Länk till Saras Tumblr)
 
Sara går ett treårigt högskoleprogram i Visuell Kommunikation (alltså reklam) på Beckmans och hon har sin arbetplats längst bort i det här rummet på skolan.
 
Det här är Saras klasskompisar på Visuell kommunikation, de var jättetrevliga och satt och relaxade framför ett gammalt dvdspel. Eller videospel... jag är inte så insatt.
 
Beckmans bibliotek var som en dröm. Litet men proppat med det man vill ha inom visuell kommunikation, konst, inredningsdesign och modedesign.
 
Här är hälften av de böcker de hade i mitt ämne grafisk kommunikation; jag hoppas på att kunna uttyda titlarna så att jag kanske kan göra en beställning så småningom.
 
Den här mannen skötte den omtyckta lilla restaurangen på skolan.
 
Han samlade på snökulor :-)
 
Datasal á la Beckmans. Om man inte har en egen dator kan man sitta här och jobba.
 
På Beckmans finns mängder med utbildningar, de tre längsta är förutom Visuell kommunikation även Form (formgivning av produkter, objekt, rum) och Mode som bilden ovan kommer från. Även om jag älskar grafisk kommunikation så var det lite lustigt att märka att jag blev mest exhalterad när jag kom in på modeavdelningen!
 
Här är lite länkar till portfolios för de olika längre utbildningarna på Beckmans: 
 
Också Mickes dotter Sara Rutbergs arbeten på Tumblr om ni är nyfikna:
 
Missa för övrigt inte Beckmans slututställning i Maj, utav det bästa man kan se när man är i Stockholm:

Arbetslagsfrukost i Uppsala 
Vi sitter på vårat hotell, Citystay, i Uppsala och äter frukost och är strax på väg på lördagens program för Nationell Estetisk Kongress. Det är mycket kul som händer idag, vi får träffa våra compadres från andra medieprogram och lyssna på legenden Bo Bergström. Mest av all ser vi nog fram emot den tjusiga festmiddagen ikväll, hehe. Bloggar mer om kongressen och Uppsala när jag kommit hem till Umeå igen. Ps. På mitt Instagram finns mer bilder från resan: @anitabjohansson. Ds. 

On the road again

I övermorgon är det dags att åka ut och resa igen. Då åker jag med några från arbetslaget till Nationell Estetiskt Kongress 2014 som i år hålls i Uppsala. Just nu är jag dock mest pepp på att vi kommer börja med att besöka Beckmans designhögskola i Stockholm på torsdagen; fotolärarkollegan Mikael Rutbergs dotter går nämligen skola där och vi får därför liksom en VIP-rundvisning :-)
 
Det kommer vara en del intressanta programpunkter på kongressen också, jag har bland annat anmält mig till en föreläsning med självaste Bo Bergström som skrivit en mängd bra böcker om bild och budskap, reklam och visuell (grafisk) kommunikation och som många bild- och medielärare använder sig utav.
 
Här är lite bilder från en helt annan trip, nämligen en roadtrip vi tog till Lycksele i söndags :-)... det är inte vackert direkt, så grå och tråkig årstid nu:
 
Vi var duktigt hungriga när vi kom fram så vi började med att äta i kåtan vid Hotell Lappland.
 
Det är så lustigt att kåtan inte ser så stor ut utifrån men är så himla stor inuti...
 
Nån som fiskar vid Ume älv som rinner genom Lycksele.
 
Vi åkte även in till centrum, där var mer öde än vid Hotell Lappland men jag blev förvånad av att hitta både Åhléns, Lindex och Dressman där, så det var ju inte total ocivilisation, haha!
 
Samma torg, annan riktning.
 
Efter en maten och rundturen i stan åkte vi hemåt. Det var så skönt att bara åka och glo ut genom rutan för jag var lite trött sedan lördagskvällen.
 
Många fallna träd visade rester efter en våldsam storm för ett par månader sen.
 
Fint åka utmed Umeälven.
 
När vi kom in till stan så stannade vi till vid Midgård kolan (hade varit ännu bättre om ett s hade fått vara kvar; Midgårds kolan) en stund för jag behövde skriva ut lite grejer inför utvecklingssamtalen jag hållit måndag och tisdag (idag alltså).

Åhh, oh, ahh... Gotthards krog och Stora Hotellet! (och lite annat)

Jag spontan-gick ut med kompisen Ann-Sofie och kusinen Maria igår kväll och det blev så himla lyckat, det blev en helt annorlunda kväll och vi hamnade liksom på en slags sightseeing i vår egen stad. Här har ju byggt och nystartats saker under senaste halvåret/året så man knappt hunnit med i svängarna.
 
Vi började på nybyggda Comfort Hotel Winn och en spelning där men det som tog andan ur oss var när vi gick för att titta på vad de gjort med Stora Hotellet och den inkluderade nya Gotthards krog... Det känns som att jag aldrig, aldrig, aldrig, ALDRIG mer kommer vilja eller behöva gå till något annat ställe än det. :-)
 
Det är liksom det ställe jag inte visste att jag drömt om att jag önskat mig. Suggestivt, välgjort, detaljrikt och magnifikt. Ja jag har inte ord! Sen ökas ju känsla på att det öppnats en innergård med bar och saluhall i en slags innergård med utomhuskänsla fast inomhus (öhh hur blev den där förklaringen nu?) där väggarna är de gamla husfasaderna.
 
Här nedan är en mängd mörka grovkorniga bilder tagna med mobilkameran (tyvärr) från kvällen (orkar du inte titta på mina dåliga bilder så kan du alltid bläddra bland bättre på Gotthards krogs hemsida):
 
Entrén: Kättingar hänger i böljande former som sjögräs från taket.
 
Hotellobbyn var nog den mest avslappnade jag hittills sett i mitt liv. Nu syns inte killen som jobbade där så bra på fotot, men han hade långt skägg och knävelborrar, känns som att till och med personalen var handplockad till detta hotell och krog med känsla från ett 1800-talsskepp :-)
 
Vi var tvungna att gå på foto-tour direkt vi kom in, min kusin Maria smälte snyggt in i hotellets design tycker jag :-)
 
Och Ann-Sofie med! :-)
 
Alltså, kolla bara golvet. Hur dyrt ska inte det ha varit?!
 
Vi tog förstås den gamla slitna trappan som går mellan våningarna till hotellrummen.
 
Maria och Ann-Sofie på väg på upptäcktsfärd med mobilkamerorna i högsta hugg.
 
Genom trappan hänger spegelfasetter i form av vattendroppar.
 
Högst upp.
 
Ann-Sofie, snygg på en soffa täckt av krossad plysch.
 
Fick låna det här fotot av Ann-Sofie, jag vill ju bevisa att jag var med.
 
Hotelldörrarna var täckta av bilder med 3D-effekt.
 
Längst ned på bottenvåningen hittade vi det här rummet, ett slags finare umgängesrum där den inbillade kaptenen kanske håller till.
 
Det här är Gotthard Zetterberg som fått ge namn åt krogen. Han var den förste innehavaren och källmästaren av Stora Hotellet på 1800-talet. 
 
När stället skulle stänga tog vi en vända till restaurangdelen, där kunde man se att det även var tematiskt och vackert i köket.
 
Helt omöjligt mörk miljö att fotografera, men det är sammet och krossad plysch på sofforna och möbler.
 
Bardelen.
 
Det enda jag har synpunkter på är att det var trångt, jag hade velat ha dubbelt så mycket av allt det här fina :-) !
 
Så här ser den inbyggda innergården ut som sitter ihop med Väven :
 
Del av saluhallen.
 
Utanför saluhallen.
 
 
Till sist ett par bilder från minglet och spelningen på nya Comfort Hotel Winn som är luftigt och citychict. Vi önskade vi var bättre på namn på författare för vi tror vi såg en del, Kerstin Ekman med säkerhet där hon kilade upp på sitt hotellrum.
 
Gonza-ra med rötterna i Storuman rappade bra och tight tycker jag, skulle varit väldigt stolt om jag var hans mamma. (Ja, vi kände oss lite gamla där, men rätt coola ändå, haha!)
 
Skitnöjda :-)

Andra shoppingfunderingar

Apropå mitt förra inlägg där jag berättade att jag vacklade mellan bruna eller svarta ankelboots så har jag väskbekymmer också ;-)
Behöver en liten svart partyväska och velar mellan dessa två på Åhléns där jag har ett presentkort:
 
Svart väska med stort lock med stora dolda nitar.
 
Aningens mindre svart väska med mindre lock.
 
Båda är fina, men den med nitar är ju något snyggare, å andra sidan så är den nedre mer användbar och något man kan ha även till vardags, fast den är kanske lite tråkigare. Det med nitarna är jag rädd att de ska förstärka intrycket av att jag ser ut som en gammal schleten hårdrockare...eller? :-)

Skofixering

Nu har jag en total hang up på ett par ankelboots jag var och provade på favoritbutiken & Other Stories i Stockholm. Jag hade sett dem innan på hemsidan, för ett bra pris också - 950 kr - och tänkte jag skulle passa på att prova dem i verkligheten.
 
Jag hade siktat in mig på de svarta men så när jag provade dem så var vänster sko något mindre än höger, och då provade jag de bruna och blev så himla förtjust i dem. Så nu tänker jag att det känns mer som att man har nåt nytt när man inte bara köper svart per automatik...eller?
 
Precis när jag bestämt mig så ser jag att de kostade 1250 kr, hela 300 kr mer än vad jag mindes från hemsidan och då rann liksom motivationen av mig... Mindes jag fel om priset eller vad? Men nej, på hemsidan kostar de verkligen 950 kr.
 
Här är de aktuella drömskorna, i brun och svart version, och även några smycken jag blev sugen på.
 
Vad tycker ni, bruna eller svarta?
 
Länkar: Boots | Armband 1 | Örringar | Armband 2

Lördag på Skansen

Det här blir sista inlägget med bilder från Stockholmstrippen, bara så ni vet ifall ni börjar bli less :-)
 
Den sista heldagen vi hade där var lördagen och då hade vi bestämt oss för att fara till Skansen-Akvariet. För att lösa in sig där så måste man också lösa in sig på hela Skansen så det blev lite dyrt, men å andra sidan så får man ju se mycket.
 
En vacker gröning.
 
Också den här lustiga typen som fick mig att tänka på Rango både till sitt liksom förvirrade sätt och sitt utseende. :-)
 
Vi fick klappa den här ormen och spindeln längre bort, men det var bara Pelle som vågade klappa spindeln. Jag nuddade däremot en snabb rocka i en av akvarierna, och hade gärna tagit i hajarna också men de höll sig så djupt ner så de gick inte att nå. Alltså, man FICK ta i djuren i det akvariet, det var inte jag som blitt galen :-D
 
Sen gick vi vidare till Lill-Skansen där jag trodde barnen fick klappa vanliga gårdsdjur, men vi fick bara se dem genom galler och stängsel. Den här tuppen hade en nästan självlysande röd kam.
 
Vi kom precis lagom i tid för att se sälarna bli utfordrade, bara några minuters väntan.
 
Den här verkade vara bossen, den höll sig närmast bryggan och nafsade mot de andra sälarna när de försökte närma sig.
 
"Bossen" var också den som mest vågade närma sig killen som utfordrade dem. Sälen får inte skäll om ni undrar, utan anledningen till att killen pekar med fingret på det där viset är att det var ett tecken åt sälen att komma upp på bryggan.
 
Sen jobbade vi oss ner mot entrén och fikade i de sista "kvarteren" här ovan nära utgången på Skansen.
 
Det här är tidigt påskris på Norrmalmstorg. När vi kom in till city igen så skickade jag nämligen hem de trötta killarna till hotellrummet medan jag drog en liten runda i affärerna :-) Jag blev helt kär i ett par skor, återkommer snart med ett inlägg om dem...

Oväntad Top Modelglamour och vårsol

Andra delen av fredagen i Stockholm tillbringade jag ensam med Filip på stadens gator eftersom Pelle skulle hälsa på en kusin i en Stockholmsförort.
 
Det gick inte så bra med shoppingen eftersom Filips ork tröt, men vi fick lite oväntad Top Modelglamour när vi kom in i Åhlénshuset:
 
Åh ja ba'; DET ÄR JU HAN FRÅN TOP MODEL!
 
De gjorde reklam för Maybelline som är en av sponsorerna bakom Top Model och man fick bli sminkad om man ville.
 
Stylisten Jonas Hallberg, med sina statementbågar på.
 
Och utan bågarna :-)
 
Vi åt lite i Åhlénsrestaurangen men vände sen kosan mot Gamla stan och lägenheten. Ungefär vid Reinfeldts boende, nära bron över till Riksdagen, stannade vi till och beundrade den fina vårsolen som var på nedgång. Denna dag hade det verkligen blivit vår i luften!
 

Slott, kyrka, fika och medeltid

På fredagen så han vi med en hel del, så pass mycket att jag får ta och dela upp dagen i två olika inlägg. Jag börjar med slott, kyrka och Medeltidsmuseum och fika innan jag går vidare med resten av dagen i nästa inlägg.
 
Ungefär så här såg första delen av fredagen ut:
 
Vi bodde ju så nära slottet så vi passerade det varenda gång vi skulle nånstans.
 
Och vi var ju åtminstone tvungna att titta in i "hallen" eller vad man nu ska kalla detta monumentala utrymme innanför där vakten stod.
 
Jag var bra sugen på att lösa inträde till slottet men vi hade ju redan bestämt att vi skulle till Medeltidsmuseet och man varken hinner ju eller orkar med allt. Speciellt inte sonen då som under en dag tar dubbelt så många steg (och skutt) som en själv med sina korta ben.
 
Som plåster på såren för att vi inte gav oss tid att hälsa på i slottet så gick vi in för en liten snabbvisit i Storkyrkan.
 
Flådigt.
 
Där inne finns en till staty föreställande Sankt Göran och Draken från slutet av 1400-talet (!) . Detta är originalet och den som stod nära vårt boende i gamla stan (på Köpmantorget) är en kopia i brons från 1912.
 
Innan vi lyckats ta oss ut ur Gamla stan och till Medeltidsmuseet hade vi hunnit bli hungriga. Inte första gången det hände! Så det var bara stanna och ta sig ett fikamellanmål på sista caféet innan man lämnar Västerlånggatan. Och det var ett bra café.
 
Jag valde tyvärr en alldeles för torr morotskaka för min smak, men jag blev åtminstone massivt lovebombad av sonen :-)
 
Gulle :-)
 
Tillslut tog vi oss till Medeltidsmuseet. Där fanns några väldigt fina otroligt mänskliga vaxfigurer som denna kvinna som insjuknat i pesten.
Annars var jag faktiskt lite besviken, jag mindes Medeltidsmuseet som väldigt spännande och suggestivt sedan ett tidigare besök för typ 10-12 år sedan då jag hade för mig att man fick gå i ganska många installationer och iscensättningar av olika miljöer och händelser i mörka prång och typ katakomber. Mord och sjukdomar och stadsliv och sånt har jag för mig att man fick se. Nu var det mycket mer sterilt och typ tomt. Kanske är det bara mitt minne som spelar mig ett spratt, eller så är det bara jag som är barnslig och har smak för det makabra. :-)
 
Pesten dödade människor på bara 3-5 dagar så undra på att denna kvinna ser ut att ha tappat hoppet.
 
Pelle blev förresten haffad av polisen där inne :-) ... eller så var det så att de hade en utställningsdel som handlade om brott och straff genom tiderna.
 
Åsså en liten visit i museishopen innan vi gick på vidare äventyr.

Torsdag på Tom Tits

Andra dagen i Stockholm hade vi laddat för en heldag på Tom Tits Experiment i Södertälje. Jag har aldrig varit där men hört talas om det och när jag läste att de erbjuder hela fyra våningar med barnvänliga upplevelser och experiment så kände vi oss övertygade om att det skulle vara värt ta pendeln på nära en timme till Södertälje.
 
Här är bilder:
 
Det är inte så ofta (ungefär aldrig) vi åker tåg så jag tror det var rätt så spännande för Filip.
 
Rätt spännande för mig också som det verkar :-)
 
På väg genom Södertäljes centrum passerade vi fin graffitti som Filip var tvungen undersöka närmare. 
 
Man får gå genom hela centrum för att ta sig till Tom Tits men det var inte svårt hitta, bara raka spåret.
 
Vid toaletterna på Tom Tits passade Filip på att dansa i en gardin av ånga :-)
 
Här är jag och Pelle ihopblendade till en och samma person. Om det är så här Filip kommer se ut i 40-årsåldern så tycker jag synd om honom, haha!
 
En ännu värre ihopblandning av mig och Pelle, tyvärr svårfotograferat men ni får lita på mig när jag säger att det såg f ö r d j ä k l i g t  ut :-) 
 
Det här var en av de bästa grejerna; en spegellabyrint som var väldigt lurig.
 
Filip smällde rakt in i en spegel när han skulle gå fram till Pelle i labyrinten.
 
Jag gillar det mesta med ljuseffekter; här var vi inne i ett rum som hade som ett dansgolv bredvid en stor filmduk där vi kunde se oss själva i snygga ljus-ekoeffekter.
 
Efter ett antal timmar på Tom Tits var det dags ta sig till pendeln igen. Här är ett torg i närheten av stationen, verkligen fint. Södertälje hade lite av gammal bad-kurortskänsla över sig.
 
Ett tjusigt gammalt badhotell alldeles i närheten av tågstationen.
 
Zombieutmattad på väg mot Stockholm C igen. 

Onsdag och mumier

Vi hade planerat in ett museum/utflyktsmål för varje dag i Stockholm, och den första dagen vi vaknade upp där så hade vi bestämt besök på Medelhavsmuseet som för tillfället ställer ut mumier i sin källare.
 
På väg till Medelhavsmuseet passerade vi kungen och drottningens hus och vakten.
 
Framme vid museet visade det sig att det inte skulle öppna på ytterligare nån timme så då gick vi iväg på en shoppingrunda så länge.
 
Vi såg den här läbbiga skyltningen bland annat.
 
Som en parentes kan jag nämna att det här var det enda jag köpte åt mig själv på resan; gympaskor på rea som kanske inte var så fina men mycket bekväma. De skor jag tagit med på resan kände jag inte skulle funka med allt gående.
 
Sen gick vi och åt på Kungshallarna och passerade de här barnen som fnissade åt gubben i Orfeusgruppen på Högtorget.
 
Ytterligare lite senare fick vi till slut komma in på Medelhavsmuseet.
 
Mycket marmor och högt i tak på entrévåningen.
 
Och nåt hjäävulskt med tomtar i en monter ;-) (Pelles foto)
 
Och ett fint jugendfik på övervåningen som vi senare fikade i.
 
Sen tog vi oss till de egyptiska delarna. Hieroglyfer på stenplatta här. Att ha med barn på museum har sina fördelar och nackdelar. Till nackdelarna hör att man inte hinner läsa så mycket om det som ställs ut i montrarna eftersom man måste ha koll på barnet hela tiden. Så jag har ingen aning om vad som stod på denna stenbit. Uppdatering: Har nu fått veta att tecknen innehåller namn och titlar på översteprästen i Memfis. Nere till höger ses en präst med rakat huvud som bär fram offer till guden.Tack för infon Nina på Medelhavsmuseet!
 
Och jag vet inget om den här fenomenalt fina kvinnoskulpturen. Ser nästan nyproducerad ut men måste gissningsvis varit några tusen år gammal. Uppdatering: Även här har jag fått hjälp med informationen - statyn föreställer gudinnan Isis - som var omåttligt populär under den grekisk-romerska tiden. Även utanför Egyptens gränser. Hennes kult spreds genom det romerska riket. (Statyn är gjord i terrakotta.)
 
Den stora fördelen är att barn har en väldig upptäckarlusta och inte är rädda att skämma ut sig; Filip provar här en 5000-årig guldkrona ...Hoppsan!
 
...JAG SKÄMTADE! Man fick faktiskt klä ut sig (i oäkta kläder och accessoarer från nutiden) :-)
 
Nere i källaren var det dags för de tunga fynden. Här en stor sarkofag. (Pelles foto)
 
Filip och jag står och språkar en stund om den tioåriga pojke som låg mumie (på riktigt) i montern. Och kvinnan bredvid som fortfarande var invirad i tyg. (Pelle tog bilden)
 
Filip vid mumierna av den tioårige pojken och kvinnan.
 
Man fick även titta på en mumie i genomskärning, från skelett och hud till olika lager av sarkofagen.
 
Till sist fikade vi och Filip fick en alldeles egen liten sarkofag med tillhörande mumie.

Hemma igen och mer från Gamla stan

Tidigt i eftermiddags kom vi hem igen från ett väldigt vårigt Stockholm. Med tanke på hur hur himla grått det var här hemma dagarna innan vi åkte så har det ju inte varit så pjåkigt väder här idag sedan vi kom hem. En hel del snö är ju faktiskt också borttinad.
 
Jag har hunnit med en hel del sedan vi kom hem; rensat avlopp (!), tvättat ett par maskiner kläder, vikt undan gammal tvätt, packat upp, varit och handlat och lagat mat och allmänt plockat lite. Och nu är det dags för bloggen!
 
Bara en liten varning men det lär ju bli några inlägg med stockholmsbilder, och jag tänkte börja med lite fler bilder från Gamla stan och boendet där så att jag får det ur systemet... Det bästa av allt var väl just att bo i där - vackert och mysigt, mitt i allt och alldeles tyst och lugnt. Älskar det och vill aldrig aldrig aldrig bo nån annanstans i Stockholm! :-)
 
Vi bodde på Baggensgatan 17. Foto: Pelle
 
På väg ut. Foto: Pelle
 
Vi bodde på en parallellgata från Under Kastanjen, ett café på Brända tomten jag gärna besöker i Stockholm.
 
Där finns så många speciella vintagebutiker där överallt men jag iddes inte gå in och undersöka butikerna närmare för jag antar alltid att allt säljs till överpriser.
 
Första kvällen i Gamla stan. Vi gick till Järntorget för att handla i vår närbutik och jag passade på att fotografera kvällsbelysningen på Engelen.
 
Hem med matkassen genom den smalaste gränden vad-den-nu-heter... (Mårten Trotzigs gränd... jag googlade :-) )
 
Hemma igen. Vilken LYX fattar ni va!
 
Sankt Göran och Draken stod staty runt gathörnet.
 
Stortorget Gamla stan.
 
Tyska kyrkan skymtar mellan husen.
 
Någon har dekorerat hela sin balkong med pingst- och påskliljor.
 
Rummet, sängarna, fåtöljerna och Filip:en.
 
En annan kväll, en annan gränd.
 
Österlånggatan precis nedanför vårt hus.
 
Österlånggatan till vänster och backen upp till vår gränd till höger.
 
Vårat rosa hus och våra fönster till vänster.

Nöjd på plats i Gamla stan

Vi kom fram till Stockholm och boendet i Gamla stan vid fyratiden på eftermiddagen. Jag är så nöjd över mitt fynd av boende så att det gränsar till självgodhet, haha! 
 
Här är några inte så bra bilder:
 
Vi bor innanför fönstrena i det rosa huset. 
 

Pelle skyndar efter Filip i vår gränd här i Gamla Stan. 
 
TV-mys här nu. 
 
Filip ritar läskiga figurer på löpande band. 

Lördag i Luleå

Vi har just kommit hem från vår Norrbottenstripp jag och Filip och jag ska snart börja med maten men tänkte blogga först. Även om det har varit ljust hela bilresan så blir jag ändå rätt trött av att köra de drygt 20 milen från mina föräldrar i Piteå till Umeå så det kändes skönt få sitta och pyssla lite.
 
Det blev ju inte så lång tripp så vi har inte hunnit göra så mycket, men vi var på utflykt till Luleå hela dagen igår.
 
Filip fick plundra spargrisarna hemma för att köpa leksaker på resan, så vi började med ett stopp på jättestora leksaksbutiken Toys"R"us (eller hur man nu stavar det) strax utanför Luleå sen blev det Teknikens hus och besök hos min äldsta bror.
 
Här är lite bilder:
 
ROSA var barbieavdelningen.
 
Filip tycker Skylanders verkar balla men han är för liten än för det och jag har inte riktigt orkat sätta mig in i det. Tror man kan spela både på Wii och internet men har inte riktigt koll.
 
Sen åkte vi till Teknikens hus. Överallt utanför hade folk klistrat sina entréklistermärken på stolpar, väggar och soptunnor.
 
Mest nedklistrad var en soffa som var placerad precis vid entrén :-)
 
På Teknikens hus kan man prova på alla möjliga saker inom olika industrier, som skogsindustri, pappersindustri, vattenkraft, transport, gruvindustri osv osv. Här kollar Filip och mormor in svampar i en förstoringsapparat.
 
Vi tävlade också mot en robot. Man skulle försöka föra en ring utefter en stålvajer utan att nudda stålvajern, och förstås hinna före roboten. Vi förlorade hela tiden, det syns på lampan som lyser. :-)
 
Flygsimulator. Filip gör en flygstart i Gällivare om jag inte minns fel.
 
Jag fick mitt huvud serverat på ett fat.
 
Utsikt över Teknikens hus.
 
Sen en sista bild innan vi åkte hem idag. Eskil var fast parkerad framför Vasaloppet hela förmiddagen :-) 

Graflek

Lite ofullbordade grejer som jag lekt fram. Förmodligen kommer jag inte längre med dem:
 
Nån slags affisch inspirerad av denna.
 
Filip i konturer med "sin" bokstav.

RSS 2.0