Helgen uppe i norr

Är trött efter en mörk bilfärd med många bländande billyktor och därefter upp-packning av packning. Här är några bilder från helgens resa upp till Piteå och Luleå.

Mina föräldrar bor centralt i Piteå och har utsikt över Kappa, stadens pappersfabrik. Det var "någon" i familjen som tyckte lite synd om dem att de fick så tråkig utsikt när de flyttade till stan förra året. Fast mina föräldrar är av en annan synpunkt, de tycker att fabriken har så fina lampor och att röken gör sig så bra mot himlen. Smaken är som baken!

De fick lite tulpaner som tack för att de tar så väl hand om oss när vi kommer på besök:

Dags för 50-årsfest i Luleå; "Dagens outfit" i en tjusig spegel hemma hos äldsta brorsan:De har det väldigt stylish:Filip hade SÅ roligt på festen:Men han var lite trött och myste länge med böcker och tidningar dagen efteråt:
Angående att konsumera...

... så skriver min kollega Cicci klokt och underfundigt om det här med att kämpa med lasterna på sin blogg under rubriken "Köpta drömmar om ett annat liv". En rubrik som ju perfekt sammanfattar vad det hela handlar om!

Svarta platåpumps

I helgen ska jag och sonen bila upp till Piteå och Luleå för att fira en av mina bröder som fyllt 50 år. Han har "allt" så det är hopplöst hitta presenter till honom. Men nu blir det till slut presenter som hör till kategorin lite lyxigare konsumtionsvaror (ät- och drickbara) från oss i släkten.

Jag har packat och det gick ovanligt snabbt. Annars brukar jag hålla på till långt in på natten. Resfeber kallas det väl. Fast nu ska jag ju bara till mor och far.

Jag kommer ha klumpiga svarta pumps med liten platå med mig till födelsedagsfirandet. De är inköpta och levererade via bulvan från Örnsköldsvik. Anledningen är att när jag först såg dem på Din Sko i Umeå så blev jag störtförtjust men tveksam för jag tänkte att de kanske var lite väl udda. När jag sen bestämt mig för att köpa dem var min storlek slut. Så jag efterlyste kontakter i Ö-vik både på Facebook på jobbet.

En ny vikarierande kollega på jobbet hade i många år jobbat i Ö-vik och tog kontakt med en av sina f.d. kollegor där (manlig kollega, mest troligt ytterst ointresserad av fantastiska damskor) som helt otroligt gjorde mig tjänsten. Och jag är så glad för det!

Här är skorna:

Nu hände det igen

Nu hände det igen. Cap&Design levererar tips som jag EXAKT JUST NU har nytta av i den pågående undervisningen.

Fast i och för sig har man väl alltid nytta av nio tips som räddar usla bilder.

Tapetmönster

Mina elever i kursen Grafisk illustration ska inom en snar framtid designa tapetmönster. I uppgiften ingår att de ska hämta inspiraton och drag av någon konsthistorisk epok.

Denna artikeln från Cap&Design (förstås!) kan nog fungera bra som inspirationskälla till tapetarbetet tänker jag: Mönstersystrarna visar sina bästa knep
 
Jag blev själv inspirerad, här är mina egna tapettest:


Lite medtagen

Känner mig lite medtagen ikväll. Det började redan på morgonen med lite smågrejer och en lite rörig arbetsdag men så blev det värre när jag i slutet på arbetsdagen kollade Facebook och följde ett par länktips. Först en länk där en bloggare beskriver hur hur hon upptäcker och ifrågasätter att pojk- och flickkläder på Lindex är olika stora fast det är samma centilong. Läs gärna den förstummande idiotiska förklaringen och dialogen med den butiksanställda i "Den nya bloggen" .

Direkt efter jag läst det kastade jag mig på en annan länk till ett filmklipp från Expressen som jag nästan ångrar att jag såg. Jag vill inte länka till klippet härifrån, för det är så vidrigt. Det är i alla fall en rysk kvinna som utövar nåt som hon kallar bebisyoga och så ser man henne under en lång stund slunga, kasta och snurra runt en naken två veckor gammal bebis genom att bland annat bara hålla den i en arm. Vilken fasa! Så hjärtlöst!

Jag gjorde nåt jag aldrig gjort förr; skrev ett mail till flera olika barn- och föräldratidningar. Jag hoppas de skriver nåt seriöst om detta, kanske det i förlängningen kan göra att man stoppar den typen av verksamhet.

När jag cyklar från jobbet för att hämta sonen på dagis så längtar jag efter att krama honom. När jag kommer fram så har han råkat ut för en klassisk olycka; han har slickat på en stolpe och fastnat med tungspetsen som nu var skinnflådd. Han låg nedpackad i barnvagnen och såg olycklig ut. Han var väldigt tyst hela kvällen, ont i tungan som han hade/har.

Jag fick tydligen inte nog så nu har jag avrundat kvällen med att se svenska versionen av "Den hemlige miljonären". Fattigdom, droger, prostitution och kämpande vänliga människor som får hjälp av en person med överflöd. Mycket amerikanskt upplägg men det handlar ju trots allt om riktiga människor och riktiga känslor så jag bölade friskt. Jag önskar bara att de fått de där pengarna utan att ha varit med i nåt tv-program på kanal 5.

De goda nyheterna är att maken dammsugit idag innan han for och jobbade sitt eftermiddags-/kvällsskift. Gulle dig :)

Röda skor

Röda skor är något speciellt tycker jag. Jag har köpt två par i vinter, men jag har inte burit något av paren ännu. För det krävs lite mod och de rätta sammanhangen. Jag har lite svårt att inse att de rätta sammanhangen inte inträffar lika ofta nu när jag har ett litet barn och en familj att ta hand om. Lärarjobbet innehåller ju inte heller så många cocktailpartyn. Och vädret här uppe underlättar ju inte heller.

Så jag kan inte låta bli att fortsätta köpa fina skor i olika modeller. För helt plötsligt är det ju rätt sammanhang som t.ex. ett cocktailparty en dag och då har jag ju de rätta skorna att känna mig så där chic som till exempel kvinnorna i Mad Men. Eller så får jag väl helt enkelt öva på att vara lite modig och ha dem på mig på nån "fin-fredag" som vi brukar ha på jobbet.

Det är väl lite som en hobby kan man säga, det här med att shoppa mycket skor, kläder och accessoarer. Jag brukar skylla på min mamma; ända sedan jag var och shoppade med henne som tonåring och hittade nåt extra fint så sa hon nästan alltid "köp två!". Det var ju härligt att höra och en del i min uppfostran som liksom fastnat extra bra. Mina två bröder är likadana, man skulle kunna säga att de överdoserar fiskeutrustning och teknik.

De två röda skoparen är ganska lik varandra. Ett av paren kommer från La Redoute och kostar drygt 600 kr i fullpris medan de andra är från Coop Forum och kostar strax under 200 kr.

Kan ni gissa vilket par som kommer från La Redoute / Coop? 

När jag fotade skorna hade jag lite problem med att fota det ena paret, de ville liksom inte göra sig lika bra på bild som det andra, mer lättfotade, paret...  Den ordvitsen bjuder jag min kollega Cicci på ;)

Splitterny blogg

GRATTIS kollega Micke till bloggen! Läs här hur det går med hans bakugnsbakande: Bakugnsbloggen


Designa typsnitt

Jag undervisar ju på Medieprogrammets Grafiska profil. I kurserna Grafisk kommunikation A, B och C bland annat.

Det är en stor kurs, den där Grafisk kommunikation C, hela 200 poäng och man vill ju verkligen att eleverna ska känna att de får lära sig nåt nytt, fördjupa sig i något. Graf A innehåller mycket InDesign, Graf B innehåller en hel del Illustrator, så förra året som var första året jag hade C-kursen tänkte jag att After Effects kunde vara den kursens nya program.

Planen gick åt skogen; deras 3 år gamla datorer orkade knappt öppna några filmer och det gick ännu sämre att redigera i After Effects. Trots att vi hade experthjälp i After Effects i form av en mycket kunnig kollega.

Så, what to do?
Jag har ju länge varit sugen på att köpa in ett program att skapa egna typsnitt i. Jag letade och hittade Font Creator som vi nu köpt in. Det är inte, som jag förstår, i klass med Font Lab och andra professionella program men prisvärt och fullt dugligt att skapa och generera typsnitt i. Med en hel del designstöd i Illustrator.

Detta jobbar alltså mina elever med så här i början av vårterminen. Det ska bli spännande att se resultatet.
 
Bara för att själv lära mig programmet testade jag att själv att göra en dekorerad julig, eller vårig för den delen, remake på Futura Xtra Black. Paul Renner, skaparen av ursprungstypsnittet, roterar förmodligen i sin grav. Futuran tillhör nämligen Bauhaus, en föregångare till Funktionalismen; "Ingen form utan funktion", "Less is more" ni vet.


Stugsittning

Här är bilder från helgen i stugan. Fantastiskt väder, mycket snö:Filip var fortfarande hängig på lördagen och ville inte äta nästan nåt på hela dagen. Vi försökte med än det ena än det andra. Så plötsligt hittade han en gammal dammig kalaspuff på stuggolvet i nån hörna nånstans när han lekte med sopen, och det väckte hans aptit. Så då åkte kalaspuff-förpackningen och mjölken fram:  

Rickleå stuga by night:Söndagmorgon, nedbäddad bland alla gosedjur ser Filip sin nya favorit Bamse på dvd:
 


Soluppgång; en bild som finns i många likartade tappningar från tidigare stugbesök. För det är ju så fint:

Filip har ofta problem med skräp på tungan. Så går det när man äter mat direkt från golvet brukar jag tala om för honom:

Efter frukosten var vi ute en stund och kollade vädret men Filip blev lite trött och la sig ner i snön ett par gånger. En kvart senare när vi skulle lägga honom att sova middag ville han inte alls lägga sig ner. Konstigt! Vi försökte söva honom i säkert en trekvart sen gav vi upp och han fick komma upp:


Hemmalek

Planen för denna helg var egentligen att åka till stugan direkt efter jobbet idag för att få en hel helg där, men det ändrades ju pga att Filip blev sjuk (se föregående inlägg). Så det blev istället att mysa och leka hemma och kanske åka till stugan imorgon.

En av Filips favoritlekar är att ordna och strukturera bilarna på olika vis som ni kan se i bilderna nedan som är från föregående helg. Bilbanan tar mycket plats och innehåller många småbitar så den får komma fram de dagar och kvällar man känner sig mer utvilad.Filip fick krupp

Idag blev det VAB. Jag är hemma med Filip som började hosta hårt och konstigt ihåligt under kvällen och natten. Det lät som hundskall ungefär. Vid tvåtiden hörde jag att andningen lät väldigt tät och rosslig. Då blev jag orolig och ringde sjukvårdsrådgivningen. 

När sköterskan jag pratade med via telefon kunde höra hans hundskallslika hostningar sa hon direkt "Krupp". Det lät ju illa. Och det fanns visst risk för att vi måste på akuten för att få hjälp med andningen. 

Jag slog i alla fall upp ordet och fick lära mig att det finns "falsk" krupp och "äkta" krupp. Den "äkta" är samma som difteri och det är i princip utrotat i Sverige eftersom vi blir vaccinerade mot det. Den "krupp" jag känner bäst till är en tredje variant, och en jag själv brukar drabbas av lite då och då eftersom jag kan vara lättstressad. Jag får "krupp". Undrar varför man säger så?

Efter att ha följt sköterskans anvisningar om att låta honom sova halvt sittande, med fönstret öppet och ge honom en klunk stark hostmedicin så blev i alla fall Filip mycket bättre. Beter sig nu nästan som frisk faktiskt, förutom hostan och en gnutta feber. Skönt!

Nu sover han efter att vi varit en vända på vårdcentralen och apoteket (ny full flaska hostmedicin) och jag sitter nu här och tittar ut över ett frostigt gråvitt bostadskvarter.

Geogreeting

Det är nog många som känner till Geogreeting, men typografi är ju alltid roligt. Läs min hälsning här och skriv en egen vettja.


Gratis ritprogram

Jag vill tipsa om ett roligt gratis ritprogram som jag själv fått tips av från en elev (tack F.A.!).

Programmet heter Alchemy och är inte främst till för att göra färdiga illustrationer i, utan det är avsett att användas för att frigöra tankar och skapa nya ideer. Som t.ex. i början av ett skissarbete, eller när man kört fast i ett projekt. Det betyder att man inte kan "ångra" det man gjort, sudda eller liknande. Påminner alltså mycket om hur det är i verkligheten när man använder pensel och målarfärg. Filerna i Alchemy kan dock exporteras till bland annat jpg och pdf som man sen kan efterarbeta i t.ex. Photoshop och Illustrator.

Du läsa om och laddar ner programmet på denna sida: Alchemy.

Spara ner den komprimerade mappen, packa upp den, öppna programfilen. Den behöver inte installeras på datorn. Observera att när du öppnar programmet så ser du bara en tom rityta. För att komma åt menyn och välja penslar mm så för du pekaren högst upp inom den tomma ritytan, då åker menyn fram.
Verktygslåda för tidningsmakare

Nu efter jul har vi dragit igång arbetet med Midgårdsskolans (tack C för länkningstipset, det här var snyggare ;) ) skoltidning Mindyard. Det är ett stort projekt där Medieprogrammets lärare och elever i åk 2 från profilerna foto, jir (journalistik information och reklam) och min egen profil, den grafiska, ingår.

Det är ett tidskrävande och ansvarsfullt uppdrag eftersom tidningen trycks för ganska många pengar på fint papper på Original, och den ska inte bara delas ut på vår egen skola utan även på alla högstadium i Umeå för att förhoppningsvis locka elever att söka till våra utbildningar.

Tidningen blir alltid fenomenalt fin och vi är mycket stolta över våra elevers och våran egen prestation. Vi har till och med fått pris för tidningen, ett specialpris för tidningens design våren 2010. Priset ingick i "Lilla Journalistpriset", en tävling som Expressen instiftat. 
 
När jag jobbar med mina elever hittar jag det mesta, eller i alla fall mycket av mitt bästa, material i tidningen Cap&Design och på Cap&Designs hemsida. Jag gör många gånger vågen inombords åt deras suveräna tips och artiklar. Flera gånger har jag öppnat senaste numret och där hittat en lång artikel om EXAKT det ämne man PRECIS funderat på att jobba med eleverna. Spöklikt! Eller slumpen? Noga då!

Där har jag alltså hittat den här fenomenala guiden om tidningstillverkning som eleverna ska få jobba med: Verktygslåda för tidningsmakare som tar upp hur man kan tänka vad gäller val av typsnitt, färg, bilder, effekter och gridsystem.


Första inlägget i bloggen!

Nu så, äntligen, har jag fått igång en blogg! Efter att ha följt andras bloggar en tid, och blivit inspirerad av min kollega som startat bloggen mammamedia.blogg.se har jag nu också hamnat i bloggträsket. Känns riktigt roligt att vara där.

Jag har tidigare haft nåra hemsidor med innehåll som delvis påmint om dagens bloggar, men när jag gjorde dem fanns inte begreppet. En av dessa sidor finns fortfarande kvar ute på nätet, tråkigt ouppdaterad men så här ser den ut.

Det var tur att jag hade skapat den sidan när jag våren 2002 sökte graviditetsvikariatet på Medieprogrammet på Midgårdsskolan där jag fortfarande jobbar; kollegan C:s favoritfärg är grön och min sida likaså vilket var totalt avgörande när de valde just mig till jobbet...

...eller kanske inte, men formgivningen spelade i alla fall en roll i att jag blev uppmärksammad, ihågkommen och senare anställd. Först som lärare i klassiska bildämnen, fotografi, senare webdesign, multimedia men nu enbart i grafisk form. 

Så då kommer vi till det som är mina intressen; Grafisk design, typografi, färg och formgivning. Men även konst, kultur, mode, shopping. Och min fina lilla familj, make och son. Stugan vid havet. Resor. 

Så det är alltså detta denna blogg kommer handla om; det personliga och det professionella, högt och lågt, tips och inspiration både för mig och andra som kan vara intresserade.

Sådärja, nu ska vi se hur det här går!


RSS 2.0