Nyomklädda teakstolar

 
OJ vad jag var duktig igår! Efter att ha haft ångest över att haft nån slags semesterapati och knappt fått nåt vettigt gjort efter min och sonens bilsemester för två veckor sedan så har jag nu nästan fått full upprättelse känner jag; jag har nämligen klätt om fyra stolar! Trots att jag aldrig gjort det tidigare blev det riktigt bra, om man nu inte är jättepetig och skärskådar detaljerna. 
 
Nu ska stolarna säljas. Jag har nämligen i min tidigare jakt på nya teakstolar till köket (de gamla var jätterangliga) "råkat" köpa på mig för många. Ett set om fyra som jag inte tyckte var helt som jag tänkt mig är nu de som fått nytt tyg och ska ut på försäljning. 
 
Så här ser de ut efter omklädnad: 
 
Efter omklädnad. 
 
Före omklädnad. Svårt med färgerna när man fotograferar i lampljus, men det som inte syns är att tyget var mer gulaktigt än vad som kommer fram i bilden. 
 
Nu är jag ju inte så jättesugen att sälja dem eftersom de passar så bra i mitt kök. Hade nån tanke ett tag om att jag skulle ha två stolset till köket (varav det ena skulle förvaras i källaren) och byta mellan dem beroende på vad jag ville ha för färger i min inredning. Men vem fasen gör så? Verkar vara lite knasigt tycker jag. Horder-mentalitet liksom. 
 

"Nya" loppissaker

Trots att jag försöker dra ner på shoppandet eftersom jag har så fullt i mina skåpar så har det blivit några "nya" fullständigt nödvändiga :-) loppissaker de senaste veckorna.
 
Här är de: 
 
Min kompis Anna-Karin har öppnat loppis i en lekstuga på gården vid hennes och maken Lennarts hus i Obbola. Där var jag och shoppade den här vackra thékannan med mjölkkanna och sockerkopp. Det fanns massor av vackra thékoppar med fat och assietter i samma stil som jag var bra sugen att lägga fingrarna på men det ryms helt enkelt inte hos mig. 
Silvret behövdes putsas så nån slags äkta silversubstans måste det ju vara i dem tänker jag.Här är länken till facebooksidan för loppisen där ni kan se kopparna och öppettider bland annat: Loppis a´la Hallbacken
 
Vacker blomdekoration på thékannan.
 
På Loppis a´la Hallbacken köpte jag även denna karaff som jag inte kan bestämma mig för om jag ska ha tom som dekoration eller om jag ska fylla med nåt gott.  
 
Så här ser loppisen ut förresten :-) Tog bilden förra veckan då Anna-Karin visade upp den då jag var där med kompisen Annso.  
 
Här är det de två vaserna som är nyinköpta. Den stora (jättestor faktiskt) vasen ska vara äkta art deco enligt butiksägarinnan, men när jag googlar på "art deco vas" har jag svårt hitta något som är likt.Vet inte vad loppisen heter som jag köpte den stora vasen på (den ligger bredvid en nedlagd knallemarknad när man kör några mil söderut från Umeå) men den lilla kommer från Bjurfors Antik & Loppis.
 
Jag har äntligen hittat och köpt en högre teakbyrå till köket som passar i stil till den lilla jag har sedan tidigare (klicka här för att se bild). Den lilla har jag flyttat till ett annat hörn i köket. Blev bättre med den höga rent balansmässigt mot väggen, dessutom slukar den MASSOR med saker så jag har fått mycket bättre ordning i skåp och lådor.
 
Till sist vill jag visa de nya köksstolarna jag köpte för ganska länge sedan nu. Kraftiga teakstolar med mörkt grönt tyg. Jag hade ju såna problem med de gamla som var så rangliga men de här nya är kanonfina!
 

Fina saker

Det har varit riktigt slöa dagar här i veckan för mig. Filip är hos sin pappa så jag är upp alldeles för sent på kvällen och sover för länge. Nu försöker jag jobba på att vända tillbaka dygnet.

Jag roar mig lite emellanåt med att fönstershoppa på nätet och såg de här fina grejerna på La Redoute. Speciellt klänningen är ju jättefin och skorna passar bra till (mig :-) )

Jag bloggar förresten via blogg.se appen just nu. Riktigt trubbigt och dåligt verktyg. Eller så tar ett tag att vänja sig vid det.


Bilsemester 2016 del 11: Hotell Knaust i Sundsvall

 
Vår sista natt på bilsemestern spenderade vi på Hotell Knaust i Sundsvall. Lika bra att sluta på topp tänkte jag.
 
Det var lite lustigt för Filip som säkert bott på Knaust 3-4 gånger hade NOLL minne av det! Han var dunderimponerad och detta blev hans favoritboende av alla på vår resa. Barn asså, tänk att de bara kan glömma något så där "poff" bara. Och ändå var det där han fick sig en rejäl smäll i övertänderna på en av våra övernattningar för tre år sedan när han var 4 och ett halvt. En i personalen i restaurangen som öppnade dörren när Filip tänkte gå in från andra hållet. Han som knockade Filip gick bara iväg också, som om inget hänt. Sa typ bara ursäkta medan Filip skrek av smärta och blodet rann. Jag kom att prata med Pelle om det igen och jag blir fortfarande irriterad. 
 
Nåväl, that was then. 
 
Så här såg det ut på hotellet den här gången: 
 
Vi hade fått ett rum med ett lite speciellt badrum. Det var liksom ett gjutet stängsel från golv till tak på toaletten som ni ser. 
 
Ett hörnrum på tredje våningen var det också. Med jordgubbar och godsaker på ett fat. Här har det dock blivit överflyttat till en skål eftersom jag behövde ett fat när jag hämtade is i ismaskinen :-)
 
Utsikt
 
 
Det var det från vår bilsemester. Jag är jättenöjd, vi har haft det jättebra och det var roligare än en dyr solsemester utomlands. Ska definitivt göra om något liknande men då ska vi stanna lite längre på de olika ställena. 

Bilsemester 2016 del 10: Örebro

 
Ber om ursäkt på förhand för trist inlägg, men vi har kommit till övernattningen i Örebro som just bara var en övernattning. Det enda "roliga" med den var att jag hade bokat Elitehotellet som ligger rakt över från Örebro slott som är en mäktig historia. Och jo en sak till - när jag stod och checkade in i receptionen och frågade vad det var för festtält vid slottet berättade hon att Jerry Williams skulle spela där lite senare. Och HELT PLÖTSLIGT står självaste Jerry precis bredvid mig där i receptionen. Ryckte fram min mobil för jag tänkte att nu jävlar ska jag ha en bild! Men sen fegade jag ur när det kom en gubbkompis och började stå och snacka med honom. 
 
Tyvärr fick vi ( ett fräscht men ) trist rum i ett hus bredvid "vanliga" hotellet. Det hade bara vindsfönster högt uppe på väggen så man kunde inte titta ut. Men man får det man får när man bokar i sista minuten under högsäsong. Tidigare en gång för länge sedan när jag bodde där så hade jag ett jätterum med utsikt över slottet!
 
Jag fick åtminstone frukost med utsikt över slottet. 
 
Innan vi skulle lämna hotellet dagen efter så gick vi i alla fall för att titta lite på slottet. Filip går till attack för han tycker det är trist vänta på mig ibland när jag vill ta bilder!
 
Bredvid "vår" hotelldel fanns den här fina innergården till ett hus som var nån flott kontorsbyggnad. Filip tyckte vi kunde tagit in på det hotellet istället men jag fick liksom förklara läget.
 
 
 
Nästa inlägg blir det sista från vår bilsemester, och då har vi kommit till Hotell Knaust - en storfavorit i repris!

Vita skor

Är inte det här väldigt snygga vita skor? De finns på Bonprix rea - Snörsko i vitt skinn
Funderar på att beställa dem men tån ser lite obekvämt smal ut så jag velar. 
 
 
Jag har däremot beställt nya Adidas Superstar, helvita, på Ebay för bara ca 600 kr inklusive frakt!
Jag köpte såna för mer vanliga priset 899 kr på Stadium förra Augusti och har varit rädd om dem men så plötsligt sprak skarven mellan tån och sidkappan. Som tur var fick jag pengarna tillbaka. Jag hoppas bara att jag har bättre tur med Ebayskorna. 

Bilsemester 2016 del 9: Läckö slott

 
Läckö slott har jag besökt minst ett par gånger tidigare men eftersom mitt minne har hål som en schweizerost så var jag sugen på att åka hit och få se slottet och höra historien om slottet igen. Jag tycker att historia ÄR jätteintressant men har svårt att hålla isär alla kungar och konflikter. Det känns däremot som att jag med tiden snappar upp mer och mer och då begriper sammanhangen bättre vilket ju är kul.
 
Vill bara förbereda er på att det här inlägget kommer innehålla just en del historiebeskrivning, så ni får väl skumma igenom lite snabbare om ni tycker sånt är trist :-)
 
Läckö slott ligger som ett vitt sockerslott på en hög udde vid Vänerns sydspets. Vänern räknas som innanhav, visste ni det? Därför är floran och faunan där lite annorlunda än vid vanliga sjöar. Det är typ allt jag vet om det :-))) men ändå intressant tycker jag.  
 
Grunden till Läckö slott började byggas på medeltiden på 1200-talet, och då tillhörde den under lång tid Skarabiskoparna. 1527 drogs borgen in till Kronan eftersom den ansågs vara en av de förnämsta fästena, därefter fick Gustav Vasa överta den 1528. Den hade därefter flera ägare och han även förfallit emellanåt innan den blev grevskap åt De la Gardiesläkten år 1615. 
 
Det här är paret Maria Eufrosyne som var högättad, och Magnus Gabriel De la Gardie som var stenrik men kom från en ny grevesläkt och stod därför lägre i rang än sin fru. Magnus var den som tog över Läckö slott efter sin far och som stod bakom återuppbyggnaden och att låta omforma slottet till de då rådande mycket svulstiga dekorerade barockidealen som Läckö har kvar mycket av än idag. 
 
Magnus ansågs vara en av Europas tjusigaste karlar för sin tid... :-) Han var i alla fall Drottning Kristinas favorit och ryktet var att han var hennes älskare. 
 
Så här ser det ut när man kommer in i förborgen. 
 
Klassisk barockskulptur till höger i bild... ;-) 
 
Slottets innergård.  
 
Hela trapphuset med alla valv var täckta av handmålade snirklor. 
 
Jag och Filip började med att gå igenom våningen med där de visade en utställning med lyxiga smycken och föremål från stormaktstiden men även en del från nutiden. 
 
Lite gammalt välpolerat silver. :-)
 
Det var roligast att titta på de gamla grejerna på utställningen men det här var ju en lite kul nutida idé av en konstnär: att jobba med skulpturer i form av överdimensionerade smycken att smycka vår omgivning med. Mycket kommersiellt gångbart kan jag tro. Här är konstnärens hemsida: www.ylvawfranzen.com
 
På nästa våning, slottets paradvåning, väntade vi in en guidad rundvandring eftersom man inte fick gå runt där utan någon personal. Vi samlades i Kungasalen som hyllade alla erövringar och slag som Sverige vunnit utomlands. Vid tiden för Magnus Gabriel De la Gardie så var Sverige en stormakt (räknas ha varit en stormakt mellan 1611 och 1718). 
 
Eftersom Magnus Gabriel De la Gardie kom från en nybliven adelsätt så kunde han inte skryta med adliga släktingar på väggarna som var det vanliga på slotten på den här tiden, därför valde han att hylla Sverige och kungariket istället. 
 
I den här salen hyllade man Sverges besegrade fiender. Tanken var att om man berättade om hur himla starka och ärorika ens fiender var så framgår det ju underförstått att Sverige är ÄNNU starkare och mer ärorika eftersom segrat. Win win liksom. 
 
Besökare i motljus i slottets bästa sovrum. Det skulle högättade fru Maria Eufrosyne ha eftersom hon stod högre i rang i sin make, och även på alla deras andra slott och gårdar. För de ägde ett par tusen (!!!). 
Det förlorade slottet och flera andra av sina andra slott och gårdar när kungen upptäckte att hans förmyndarregering hade slösat enorma mängder av Sveriges pengar.
 
En del av dekoren vid Maria Eufrosynes bädd. 
 
Det här är inte ett jätteskåp som man kan tro, eller jo det är det, men det är FRÄMST en exklusiv resväska!!! När herrskapet i huset flyttade mellan sina slott och gårdar tog man med sig en massa saker och en del av möblemanget, och dessa skåp (som kallades Hamburgerskåp) var delbara och fylldes med saker. Ett i princip identiskt fanns på Teleborgs slott där vi bodde nån natt innan, fascinerande nog. Vad kan ett sådant 500 år gammalt skåp vara värt?...och det stod i en frukostmatsal!
 
Hamburgerskåpet på Läckö stod i den här salen som var den fina matsalen i slottet. 
 
Det största arkitektoniska tillägg som Magnus Gabriel och Maria Eufrosyne gjorde på Läckö slott var den här mycket välbevarade barockkyrkan och dess torn. 
 
Slottet har en fin barockträdgård också. 
 
Två identiska barockskulpturer!
 
Filip RÅPEPPAD för han skulle få gå en spökvandring ENBART för barn! Och allt var mycket hemligt sa drängen som med ett ton av energi ledde barnen. Men jag fick veta liite från Filip efteråt; i alla fall att de fått gå genom jättesmala gångar under slottet. Spännande! :-)
 
Sen gick vi och tittade på sista våningen i slottet; ett där de ställde ut - inte barockskulpturer då :-) - utan nutida verk av Maria Miesenberger
 
Det var så konstigt - där fanns dubletter av nästan alla skultpturer! ;-)
 
En till dublett!
 
Lite fler tjusiga barockinteriörer på sista våningen innan vi började bli färdiga med vårt besök. 
 
Vi gick en snabbrunda utomhus också. 
 
På en klipphälla såg vi en stor svart pippi som verkade torka vingarna. Eller imitera Batman.
 
En hällristning från bronsåldern (mellan 500-1800 år f.Kr) fanns förresten alldeles vid gångvägen upp mot slottet. Väldigt fascinerande att den här udden varit bebodd så himla länge. 
 
Vi var rätt trötta när vi sa hejdå till Läckö.  
 
 
Nästa stopp: Örebro.

Bilsemester 2016 del 8: Lidköping Stadshotell

 
Det här är bara ett inlägg om Stadshotellet vi bodde på när vi kom fram till Lidköping den 13:de juli efter att ha varit två dagar på High Chaparall. Det var bara en lite skön överraskning att det var så fint eftersom vi var trötta när vi kom fram och jag liksom glömt vad jag bokat i all hast ett par kvällar innan.
 
Hotellet var i princip nyrenoverat och även detta i samma stil som Vimmerby Stadshotell och då även likt Stora Hotellet i Umeå, dvs. murrigt, mörkt och dekorativt med lyxig känsla. 
 
Man kanske tror att jag sk*ter pengar eftersom vi bott så bra, men man bör veta att en natt för två på vandrarhem inklusive lakan, utan egen toalett och ingen frukost går på ungefär 800 kr, och då får man bädda och städa själv. Ett bra hotellrum för två ligger på ca 200-400 kronor mer och då är det ju inklusive frukost. Man kan säkert hitta billigare av båda typerna om man bokar tidigare men jag hade lite svårt för att bestämma mig hur vår resa skulle se ut.  
 
Perfekt utsikt mot en park också!
 
Cowboy-Filip såg lustigt nog ut väldigt stilenlig ut eftersom rummet andades tidigt 1900-tal. 
 
Den inglasade restaurangterassen.
 
Entré/lobby. 
 
Frukostbordet. 
 
Dagen efter blev det ett långt besök på Läckö slott, snart i ett blogginlägg nära dig ;-)

Bilsemester 2016 del 7: High Chaparall

 
 
Den 12:e juli lämnade vi Teleborgs slott efter en sen frukost och körde raka spåret till Värnamos skogar och High Chaparall. Det första vi gjorde när vi kom in i High Chaparallparken var att likt de flesta andra gå in på affären innanför portarna och införskaffa korrekt cowboy-utstyrsel. Vi lyckades med allt utom skorna, hehe. Skjorta och väst hade jag packat ner i resväskan redan hemma i Umeå, man får inte vara dum.
 
Jag hade egentligen bara planerat in en dag på High Chaparall men Filip hade så himla roligt så jag gick och frågade och fick förlänga våran endagarsbiljett till en tvådagars. 
 
High Chaparall var/är imponerande välgjort med massor med fina detaljer och massor med cowboyshower av olika slag som man kunde titta på. Vi spenderade dock mesta delen av tiden i den här miniatyrwesternstaden där ungarna gick loss som galna med sina knallpulverpistoler. De bildade lag och sprang runt och gömde sig och jagade varandra och grejade. Det var nog det som var avgörande för Filip, att det här öppnade upp mycket mer för lek barnen emellan än på ALV.
 
Ett par rundvandringar på det jättestora området fick jag i alla fall med honom på. Här hälsar vi på en av hästarna som drog diligensåkturen. Hästen ville himla gärna äta upp Filips GB Sandwich... :-)
 
...men det fick den inte. Stackarn.
 
Filip tröstar den bedrövade (nåja) hästen.
 
I slutet av första dagen fick vi tips om att det fanns en jättebra affär med westernutstryslar, så då gick vi dit och köpte en supercool fejkoljerock. Efter det började en del barn kalla honom för "chefen" :-))
 
 
Här är en bild från ovan nämnd butik. De hade ALLT för vuxna cowboys och cowgirls och även en del för barn. Det mesta hade de handplockat från USA berättade tjejen som sålde cowboyhattarna. Fast sakerna kunde ändå vara tillverkade i Kina, eller Spanien som t.ex. revolvrarna. 
 
Många många vuxna besökare gick hela vägen på det här med cowboyutstyrslar. Här har jag tjuvfotat en far med två halvvuxna söner som satsat hårt. 
 
Hej hej, här är vi!
 
Jag blev rätt less på att sitta i flera timmari miniatyrstaden så jag tillät mig lämna Filip på egen hand nån liten stund så att jag skulle kunna kolla på saker i närheten. Som den här tidsenliga popcornförsäljaren.
 
Och den här banken som förmodligen blivit rånad tusentals gånger. 
 
Vi hängde en stund i Old Mexico också som var en helt egen stadsdel. 
 
Där råkade vi tursamt nog pricka in en stuntshow med Zorro som huvudperson. 
 
 
Just ja, de hade faktiskt TVÅ riktiga tåg med ånglok där också! Det blev förstås våldsamt rånat varenda gång det var på en rundtur. :-) Filip spanar in det sista stunden vi var på High Chaparall en stund innan vi åkte därifrån.
 
 
Det var det från High Chaparall! kommande två inlägg innehåller en övernattning i Lidköping och besök på Läckö slott. 
 
 

Bilsemester 2016 del 6: Teleborgs slott - interiör

Korridoren utanför vårt rum. 
 
Nu blir det interiörbilder från Teleborgs slott! Håll i hatten så kör vi...
 
Vi hade fått rum nummer 3. 
 
Så här såg det ut när man kom in i vår svit som bestod av två rum. 
 
Allt var liksom lite luggslitet i kanterna men fint ändå eller just därför, många av grejerna var ju riktiga gamla möbler från början av 1900-talet blandat med nytt.   
 
Filip hittade en skatt i kakelugnen.
 
Dubbeldörrar ut mot vår balkong.  
 
Våran utgång till balkongen var i mitten av balkongen. Balkongen var jättestor, kanske 7 meter bred. Vi kunde till och med se in i grannens sovrum men de hade inte några dörrar ut till balkongen. Det bodde dock ingen där den natt vi var där så vi kunde inte spionera läskigt, hehe. 
 
Senare mobiltagna peppbilder på balkongen :-)
 
Andra rummet i vår svit var sovrummet.  
 
Tjena!  
 
Vi gick på rundvandring i slottet. Jag ett par gånger. 
 
 
Frukostvåningen, och även restaurangvåning vanligtvis då inte mesta personalen har semester. 
 
Vi satte oss vid bordet i burspråket när vi åt vår frukost. 
 
Hade dessa takmålningar ovanför oss. 
 
Filip färdigäten, redo för nya äventyr.
 
Så, Filip läsandes en gammal gammal bok med romantiska skrifter av Lord Byron och dylika får avsluta inläggen från Teleborgs slott.  
  
Nästa inlägg då blir det två dagar på High Chaparall utanför Värnamo.

Bilsemester 2016 del 5: Teleborgs slott - exteriör

 
Efter en natt på ett urtrist vandrarhem i Virserum mellan den 10-11 juli så kommer vi till det som resans höjdpunkt för mig - att bo en natt på Teleborgs slott i Växjö mellan 11-12 juli. Jag hade ju tänkt att jag och Filip skulle bo en natt på slott eftersom det varit ett ouppfyllt mål på tidigare resor. Jag hade googlat reda på Teleborgs slott osom såg perfekt slottigt ut med sina torn och tinnar (tinnar förresten, är det vimpelpinnarna uppe på tornen? Kom på att jag aldrig egentligen funderat på det ordet, enbart använt uttrycket.) och det råkade bli en svit också eftersom de inte kunde garantera plats på just slottet om man inte bokade svit.
 
Känslan av att följa kartan på gps:en fram till slottet när det uppenbarade sig i slutet av en allé uppe på en klippudde var fantastisk. Klappade mig själv imaginärt på axeln över bokningen redan utanför slottet eftersom det kändes som en sån hit. Väldigt vacker interiör också eftersom det mesta var bevarat som ni kan se i bilderna i nästkommande blogginlägg.  
 
Teleborgs slott är egentligen inte gammalt, det stod färdigt år 1900 och byggdes med stark inspiration av de romantiska idealen om medeltida slott och hjältar som man hade på den tiden. Slottet var en försenad bröllopsgåva från greve Gustav Fredrik Bonde af Björnö (1842-1909) till sin andra hustru Anna Koskull (1868-1917). Nuförtiden ägs det av något bolag under Växjö kommun och arrenderas ut till en privat aktör.
 
Här kommer MÅNGA bilder, men i det här inlägget kommer enbart exteriörbilder och i nästa inlägg interiör eftersom det annars skulle bli alltför långa inlägg:
 
Det var inte den här trappan man tog för att ta sig in i slottet nuförtiden. Lite för jobbigt med en massa väskor och eventuella barnvagnar som folk kan ha. 
 
På höger sida av slottet fanns entrén med en lite kortare trappa.
 
När vi installerat oss på rummet och fräschat upp oss så tog jag min slottsvakt och gick ner till Brygghuset där vi bokat middag.  
 
Vi gick genom vacker ekskog.
 
Det här var brygghuset som låg vid vattnet nedanför slottet. Under några veckor på sommaren när den mesta personalen har semester så är det här man checkar in och kan äta middag. Annars finns både restaurang och incheckning på slottet. 
 
När vi ätit gott så gick vi på lite omvägar i ekskogen. Filip peppa mig att våga gå när jag var rädd för fästingar där i skogen, haha!
 
Vi kikade på ett amatörteatersällskap som övade Fröken Julie i många många timmar utanför slottet. Om några få dagar skulle det vara premiär på föreställningen fick vi veta när vi åt middag. 
 
Balkongen med de tre valvade inramningarna var våran balkong. De två fönstren till vänster på den balkongen hörde till vårat rum.
 
Ett tjusigt par på väg ner från slottet förbi teaterrepetitionerna, förmodligen skulle de också äta på brygghuset. 
 
 
Också en sista bild på exteriören - här slottets baksida sett från sjösidan.
 
Nästa inlägg - slottsinteriören! Om ni orkar... ;-)
 
 

Bilsemester 2016 del 4: Vimmerby, ALV och älgpark

 
Nu kommer lite bilder från dagarna i Vimmerby med omnejd. Där bodde vi fredag - söndag 8-10 juli. Flera av bilderna har jag visat på Facebook och Instagram, bara så ni är förvarnade, men jag hade bara fotograferat med mobilen medan vi var där så därför hade jag inte så mycket mer att komplettera med.
 
I Vimmerby hade jag bokat två nätter på Vimmerby Stadshotell. Där var det nyrenoverat i en lyxig murrig stil som jag tycker om. Mycket likt Stora Hotellet i Umeå faktiskt, misstänker att samma designfirma varit inblandade. 
 
Vårat hotellrum och en Filip som pustar ut. Jag hatar för övrigt bilden på kavajmannen de satt som fond på väggen. Så hiimla töntigt och konstigt. Vill väl inte sova i en klädaffär heller., 
 
Vårt rum var på våning 2 1/2!!! Märkligt, ungefär som i filmen "I huvudet på John Malkovich". Fast vi hade full takhöjd till skillnad från de i filmen. :-)
 
Kanske var det den mystiska våningen som gjorde att Filip blev extra läskig på den här bilden vi tog på rummet! Han försökte vilket fall imitera denna emoji:
Exteriören av Vimmerby Stadshotell. 
 
De två dagarna i Vimmerby skulle spenderas på ALV - Astrid Lindgrens Värld. Här är Filip och hälsar på i Nils Karlsson Pysslings miljö. 
 
En favorit var den långa inte-stöta-mark-banan. Förstår inte att man inte har såna i alla lekparker för barn!
 
En annan favorit var slutstriden i Bröderna Lejonhjärta, förstås för att ondingen Tengil dök upp men absolut främst för draken Katla!
ALV blev dock inte riktigt den succé för Filip som jag hade trott. En blandning av att han blivit lite för stor, inte har någon jättestark relation till Astrid Lindgrens sagor men mest tror jag för att han skulle haft roligare om han varit där med något fler barn som han kunnat leka med. 
 
Andra dagen vi skulle vara på ALV så drog vi på en älgpark under dagen, närmare bestämt till Virum älgpark, och då var vi riktigt peppade på att gulla med älgar. På bilden sitter vi i en av vagnarna som körde genom älgparken. Vi åkte sen till ALV mot slutet av dagen och såg slutstriden i Bröderna Lejonhjärta igen. 
 
Älgarna blev väldigt närgångna när man hade godsaker till dem. Vi fick päronskivor och små kvistar att bjuda på.
 
Både jag och Filip gav den här storisen en skiva päron som vi höll munnen. Älgen tog så fint och försiktigt men Filip fick sig en slick på munnen vilket vi tyckte var äckligt roligt :-) 
 
Sen drog vi som sagt tillbaka till ALV och riggade Filip i Tengils onda riddarustyrsel och såg den föreställningen en gång till.  
 
Nästkommande stopp på resan var och är min absoluta favorit - Teleborgs slott!

Bilsemester 2016 del 3: Övernattning vid Gripsholms slott

 
Vår tredje natt, 7-8 juli, mellanlandade vi på Gripsholms BnB i Mariefred. Det tog en himla tid att ta sig dit från Gävle eftersom vi hamnade i två långsamma bilköer. 
 
När vi installerat oss på rummet så tog vi såklart en promenad till och omkring Gripsholms slott:
 
Vi började med att titta på den lilla men magnifika trädgården. Nu kan ni skrolla vidare lite hastigare om ni inte tycker det låter intressant för här kommer en hel drös med bilder därifrån :-)...
Efter ett antal bilder gick vi vidare på slingan som ledde runt slottet. 
 
Jag såg min privata bostad i min fantasi på andra sidan vattnet. 
 
Filips humör dippade där en stund eftersom vi började bli hungriga så lite kurragömma bakom jätteträden lättade upp. 
 
Jag har varit vid Gripsholms slott tidigare men jag minns inte att jag sett detta; en märkligt udda renovering av ena tornet. Observera att det till vänster är fejkade ditmålade tegelstenar och till höger syns de äkta. Kanske tornet brunnit nån gång i tiden när man kanske inte var lika noga med detaljer. Känner jag måste kolla upp det där!
 
När vi gått runt slottet så gick vi på närmsta mataffär för att köpa lite picknickmiddag. Vid affären satt den här sötisen fastbunden. Den tittade på oss med sitt ena öga så man fick intrycket att den kanske var blind på det andra. Filip blev helförtjust så vi var tvungna att stå och prata med den en stund. 
 
Middagspicknicken intogs vid den lilla hamnen med utsikt över slottet. 
 
På väg tillbaka till vårt BnB så såg vi en stor karateträff i en park. 
 
Här är vårt BnB. Låg väldigt fint till men lite vid sidan om allt. Hade kunnat vara mysigt men det hela förtogs lite av det kantiga bemötande vi fick av personalen i receptionen som låg en kilometer bort.
 
Filmtajm på rummet. 
 
Sen kvällsutsikt. 
 
Frukosten dagen efter åt vi på Gripsholms värdshus där även receptionen till BnB:t låg. Vi gick såklart en rundvandring eftersom det var ett snoffsigt gammalt ställe. Enligt deras hemsida vilar värdshuset tydligen på en klostergrund från 1400-talet och har tydligen varit värdshus sedan början av 1600-talet. Spännande! Inget för någon med lite tunnare plånbok bör sägas.
 
 
Sen var det dags att dra vidare till en av resans inplanerade höjdpunkter - Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld!

Bilsemester 2016 del 2: Fikapaus vid Wiks slott

 
Efter två dagar i Gävle åkte vi vidare söderut den 7:de juli. Den kommande natten var inbokad på ett vandrarhem i Mariefred men på vägen dit i närheten av Uppsala såg jag en skylt till Wiks slott. Eftersom vi var lite lagom fikasugna så passade det med en paus, och det visade sig vara ett riktigt toppenstopp. 
 
Wiks slott sett från sidan. Slottet låg ett par, tre kilometer från huvudvägen mitt i det grönskande slättlandet på Uppländska vischan. 
 
På slottsområdet bedrivs också (ett enklare) hotell och en folkhögskola som heter Wiks folkhögskola som även erbjuder internatboende, och det här stenhuset innehöll tydligen reception. Jag har faktiskt ett minne av att jag sökt till den estetiska linjen på Wiks folkhögskola när jag var typ 19 år, jag minns det också som att jag kom in men att jag istället valde Kjesäters folkhögskola där jag sen gick en 2-årig estetisk utbildning. 
 
Nedanför slottet, som verkar ha allt utom tätort :-D, fanns även badplats. Så här såg ena sidan ut, med nåt slags hopptorn.
 
Följde man sen den här korta vägen så kom man fram till...
 
...en badplats med brygga och handikappramp ned i vattnet. 
 
Sen gick vi upp till slottet och det där stenhuset som innehöll reception. Prunkande blomster var det där. 
 
Så fint. 
 
Här är slottet framifrån. 
 
Vi gick in och köpte gott fika. Jag hade såklart gärna velat kolla hela slottsinterören men de hade bara guidade visningar vissa dagar och vi hade ju ändå lite bråttom. 
 
Satte oss sen och fikade i perfekt synvinkel mot slottet :-) (Ursäkta trist bildkvaltet men jag måste ibland använda bilder jag tagit med mobilkameran eftersom jag använde både den och en systemkamera parallellt)
 
Sen var det dags att dra vidare och jag fotade lite rosor och stenhus på väg därifrån. 
 
 

Bilsemester 2016 del 1: Gävle och Furuvik

 
Tjena bloggen och ni snälla besökare som tittar in trots gles uppdatering! Nu kommer det bli lite tätare inlägg här eftersom jag och sonen varit på bilsemester och jag har tagit MÄNGDER med bilder på det vi gjort.
 
Det var första gången vi var på bilsemester enbart vi två. Jag har funderat och planerat i veckor, ja månader!, och landade tillslut på att färden skulle ske främst kring Småland eftersom jag redan förra året hade en ofullbordad idé om att ta Filip till Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.
 
Men vi tar det från början och betar sen av det vi gjort i olika inlägg. Följer ni mig på Instagram (där jag heter @anitabjohansson) så får ni se lite mer små stopp och händelser vi gjorde på vår resa, men här kommer det första större stoppet: Gävle och Furuviksparken den 5-7 juli:
 
Så här såg vi förresten ut när vi lämnade Umeå på förmiddagen. PEPP! :-D 
 
Vi sträckkörde till Gävle första resedagen. Jag fick direkt semesterkänslan när vi gick runt där i stan på kvällen och såg de stora kastanjerna (jag höftar helt vilt här, är det kastanjeträd, nån som vet?) eftersom den typen av mäktig lummig grönska inte finns uppe hos oss i Västerbotten/Norrbotten. Får alltid typ lappsjuka av saknad/längtan när jag tänker på det. 
  
Filip ville hemskt gärna vara närgången med detta roliga vattenspel men jag lyckades hindra honom från att blöta ner sig då han redan blött ner sig i ett liknande när vi tog ett snabbstopp vid Höga Kustenbron tidigare på dagen. 
 
Dagen efter åkte vi till Furuviksparken som är en kombination av djurpark och tivoli nära Gävle. Vi har varit där förr men jag kände det var klart värt ytterligare ett återbesök. 
 
I parken är det himla lummigt och fint. 
 
Vi charmades av Lemurerna som bodde i en park där man i princip gick mitt ibland dem, de sprang alltså förbi våra ben. Men först när vi gick in på deras parkdel såg vi inga Lemurer alls men efter en stund stack några randiga svansar upp ovanför det höga gräset (kolla noga i skuggan i bilden så ser ni svansarna)  :-) 
 
Lemur!
 
Det var himla mysigt kela med killingar också. 
 
Pytteliten och sömnig i värmen. 
 
Sen åkte vi en minibåttur i en sån där rund tunna för att kunna spana på Flamingos och Emuer bland annat. 
 
Filip förvandlades till en känguru för en kort stund.  
 
Filip skulle nog säga att sockervadden var prima om han fått uttala sig :-) 
 
Två nätter och en dag i Gävle/Furuvik var alltså första riktiga stoppet på resan. I nästa inlägg kommer vad som blev oväntat tematiskt på resan - slottsbesök!
 

RSS 2.0