Inredningsshopping!

Två galna fynd och fyra "måsteköp" hittade jag på antiksvängen jag åkte på med Filip och Pelle igår. Sen var jag dessutom på posten och hämtade ett paket från H&M Interiör som jag beställt.
 
Kolla vad det bidde här:
 
Jag är så glad! Nu har jag nämligen äntligen hittat stolar till mitt matsalsbord! Att de råkade ha grönt tyg på sitsen blev också bra eftersom jag har gröna detaljer i rummet sedan tidigare.
 
Det var betydligt svårare att hitta fyra teakstolar i lämplig stil än jag trodde när jag fick idén i huvudet från början. De här blev lite väl dyra (2000 kr för alla fyra) men jag blev så glad när jag äntligen hittade STOLARNA att jag liksom kom av mig och det grämer mig som tusan att jag inte prutade mer. Å andra sidan försöker jag tänka att de fem stolar i ek jag köpte på loppis till köket nästan var gratis. 
 
Sen gjorde jag det här galna köpet - gamla lampor med hundar i mässing. What the f... har jag köpt! tänker jag ibland :-) Höga är de, hunden inklusive foten är nog 30 cm hög. Total höjd inklusive glödlampan ca 60 cm.
 
Lite överpyntat just nu, jag vet. 


Jag blev kär i hundarna när jag såg dem och tänkte att såna här hittar man aldrig igen. De var alldeles för dyra, 2500 kr, men antikhandlaren gick ner till 1500 kr så då fick det bli affär. Det kändes ändå väldigt mycket men så tänkte jag att 1500 kr för en lampa i en vanlig butik inte skulle kännas så överdrivet mycket, och dessa är ju unika.
 
Egentligen ska de ha en skärm uppe på själva glödlampan men jag är lite osäker, antikhandlaren tipsade om att jag enbart skulle kunna ha en sån där jätteglödlampa upptill (antingen en i klarglas eller en vit), utan skärm, det vore kanske bättre med för att uppgradera looken lite så det passar bättre in i mitt -50/-60-talsrum med mycket teak.
Vad tycker ni?
 
Till sist hämtade jag som sagt ut ett paket på posten med inredningsartiklar:
 
Det är första gången jag beställer från H&M Interiör så jag fick mig en del överraskningar när det kom till storlekarna. Blev full i skratt när jag såg pyttevaserna i klarglas som syns högst upp i bilden för jag trodde jag beställt större vaser. De vita imponerar inte direkt heller. Fick ett par grejer till i paketet också som inte syns i bild.  
 
Haken med att beställa inredningsartiklar på nätet är att man ju inte själv får välja vad man köper. Mässingsljusstakarna nere till vänster är jättefina men lite ojämna i ytan och har lite olika tjocklek, mässingsbrickan är flammig och den ena av de kantiga värmeljusstakarna har fult lödda kanter inuti. Sånt man skulle bytt eller tagit nån annan av i butik helt enkelt. Eller i alla fall skulle jag gjort det för jag är sån att jag kan stå en kvart och välja mellan t.ex. olika fat när jag handlar i butik.
 
Å andra sidan var det himla billigt alltihopa. Och det kanske är bra för mig att träna bort det petiga kontrollfreak jag har i mig. :-)
 
Nå vad tycker ni, kan jag vara nöjd med mina köp?

En vanlig dag på stan

Jag teamade ihop mig med Filip och Pelle på café Mekka igår, planen var att sitta och titta på Umeå Zombiewalk 2014 som skulle passera på säkert avstånd utanför fönstret.
 
När de dök upp kändes det ändå som att de var ofarliga nog att gå ut och titta på så då gjorde i alla fall jag och Filip det. Pelle var lite för rädd ;-)
 
Det här var min "favoritzombie". Hon agerade så himla bra... haltade liksom viljelöst med i raden av zombies och såg sig förvirrat omkring som att hon tittade på omvärlden med nykläckta zombieögon. :-)
 
Den här med de läskiga långnaglarna blev Filips favorit. :-) 
 
Efter zombiewalken så drog vi iväg på antikrunda och jag gjorde vääärldens fynd! Kommer snart i ett inlägg...

Sjukdagar

Så här fint åt vi igår. Färskpotatis med varmrökt rödig, broccoli och "exotisk sås".
 
 
Vi har varit sjuka några dagar jag och Filip men idag provar vi våra vingar på respektive skola. Igår var vi tvungna att åka ut och handla eftersom det var det inte fanns någon vettig middagsmat kvar, och det var väl bra för då fick man känna om kroppen var frisk nog att fara och jobba idag. 
 
Till middag blev det varmrökt röding bestämde Filip och vi var otroligt nöjda över det valet båda två. Jag hade aldrig valt det men Filip står ofta och suktar vid fiskdisken så äntligen fick han sin vilja igenom :-).
 
Filip var kreativ trots feber: detta är ett skelett klädd i bi-skyddskläder (alltså kläder man måste ha för att inte bli stungen av bin).
 
 
Sjukdagarna började med att Filip blev dålig natten till måndag, förkylning och feber. Sen helt plötsligt råkade jag på en magsjuka på tisdagen samtidigt som jag hade honom hemma. Fattar inte var den kom från! Jag har i alla fall inte hört någon som varit magsjuk runt omkring mig vare sig hemma eller på jobbet.
 
Det är nästan så man får se det som tur-i-oturen att vi blev sjuka samtidigt, hur fasen hade jag gjort om Filip varit frisk och enbart jag blivit magsjuk?! Hur skulle han ta sig till skolan? Ett nytt dilemma med att vara ensamstående förälder på halvtid. Även om jag hade haft bil hade jag inte kunnat åka nånstans eftersom jag var tvungen vara nära en toalett.
 
Hur gör andra? Nån som vet?? Vi har ingen pensionerad släkting i närheten som man kan skicka på att göra jobbet heller.
 
Det här regnandet hela tiden (det har fan regnat varje dag i sträck sedan vi började om att jobba!) håller också på att göra mig vansinnig. Det kommer små regnuppehåll då och då också som man blir lurad av hela tiden; man tittar ut genom fönstret en stund innan man ska åka iväg på cykeln och tänker "skönt, jag behöver inte ta på alla regnkläder idag" och när man kommer ut en kvart senare så regnar det lik förbannat.
 
"Grå misär" kallar jag denna bild. Och se bara - det är uppehåll! ...tills man ska åka från jobbet.
 
Det är verkligen en utmaning att ha barn och vara utan bil känner jag, fast jag försöker tänka att det är ju många som är tvungna att ha det så pga ekonomiska skäl så jag biter väl ihop ett tag till tänker jag.
 
Mvh från gnällbältet
 
Ps. Snart kommer gladare inlägg, lovar ;-) Ds.

Dörrknoppar

Dörrknopparna jag har idag.
 
När jag inte jobbar eller pysslar med Filip (eller bara ligger och är trött) så tänker jag väldigt mycket på inredning. Det är många små och stora saker man kan fylla på med när man flyttat nytt. Lampor har varit en storfavorit att tänka på och leta efter men nu senast har jag hakat upp mig på dörrknopparna på köksluckorna.
 
Ni kan se de jag har i bilden överst i detta inlägg. INTE så roliga. De är torra och gamla också, en krackelerade i småbitar när jag skulle dra ut en låda så jag fick ringa Bostaden och be om en ny. Skåpluckorna är också hemska, av något billigt material belagt med en plastig matt yta. Men de kan jag inte göra så mycket åt eftersom det skulle bli alldeles för dyr investrering i en lägenhet jag bara hyr.
 
Det finns jättemånga jättefina och roliga knoppar, men det hamnar lätt upp över 1000 kr för de 22 knoppar jag behöver och det känns inte riktigt värt med alltför snoffsiga knoppar på de enkla dörrarna.
 
De knoppar jag förmodligen landat på att köpa är dessa:
De är vita och i porslin och kostar 19 kr för två stycken och kommer från Ikea (länk till knoppar). Mycket billigt!
 
Zara Home (länk till knoppar) kan man hitta superfina knoppar: 
Ja nummer 2 här ovan är alltså min favorit. Den kostar 75 kr för två stycken. Jag trodde först det var 75 kr för en så nu när jag upptäckte att det gällde två så känns det plötsligt inte helt omöjligt att beställa dem. Hmmm, frågan är om de skulle passa?
 
 
Den här tycker jag skulle vara kul att ha typ en av mitt bland alla andra neutral stil. Jag vet i alla fall vem som skulle bli jätteglad över den* :-)  Den kommer från Two Shabby Chicks men verkar vara slut i lager just nu.
 
*Filip såklart :-) 

Helgens minisemester på Stora Hotellet

 
I helgen hade jag bokat in minisemester för mig och Filip som skulle vara hos mig enbart under helgen. Nu hade jag bestämt att det banne mig får det vara nog med längtan att bo på Stora Hotellet, så med bra pris på Booking.com så slog jag till på ett lite bättre deluxe-rum.
 
 
Alltså - det är prakten och de fina detaljerna som gör att jag blir kär i hotellet! Det finns inget som känns slentrian som många av alla tråkiga "cleana" affärshotell gör. Man har verkligen kört på den här sjöfartsidén fullt ut. På brevpapper, näsdukar,  pennor, lakrits mm.
 
Låskort + tillhörande kuvert.
 
Till och med toapappret har de tänkt på.
 
 
Vad gäller rummet så hade vi ju sett min mosters och morbrors rum och var helt inställda på att få något liknande och blev URBESVIKNA när vi fick ett mycket mindre som vette mot gatan och inte mot gröna vackra Rådhusparken! Filip slog bakut direkt vi kom in på rummet, och jag kände att hela våran lyxiga semesteridé höll på att gå åt pipan, så vi gick ner och frågade om de hade nåt annat rum.
 
Och ja jävlar de hade ett annat som just råkade bli släppt... och som råkade vara EXAKT det moster och morbror bott i, så det blev så perfekt det bara kunde bli!
 
I sängen blev det legobygge och senare film- och godistajm:
 
(Alla bilder fotograferade med mobilkameran tyvärr. Och en del av dem har jag lagt ut på Instagram också. Sorry alltså för kvalitet och ev upprepning.)

Kärlek

Marina och Ulay på 1970-talet.
 
Jag har suttit i princip hela dagen och förberett det första passet jag ska ha med ettorna i Estetisk kommunikation på onsdag. Jag ska gå igenom installation och performance och behöver läsa på och uppdatera en Powerpoint en annan kollega gjort.
 
När jag letar material hittar jag ett fint klipp med konstnären Marina Abramovic' som får mig gråtfärdig här vid datorn. Hon är en serbisk konstnär i 60-årsåldern som hade en retrospektiv utställning av hennes konstnärskarriär på MoMA i New York 2010.
 
I samband med den utställningen höll hon i en över 700 timmar lång performance som hette "The Artist is present" (översättning; "Konstnären är närvarande") där hon satt tyst på en stol rakt framför en annan stol där vem som helst av besökarna fick sätta sig och sen möta hennes blick så länge de ville. En del började småle men många andra började gråta av intensiteten i upplevelsen och känslan av att bli totalt sedd. Folk stod i långa köer för att få vara med om upplevelsen.
 
 
Allra finast är dock när en gammal kärlek till Marina plötsligt sätter sig i stolen. Ulay Laisiepen heter han och storyn är som jag förstår det att de hade en intensiv relation, både konstnärlig och privat, i flera år från 70-talet och framåt tills de båda kände att det var dags att avsluta relationen. Det gjorde de genom att från varsitt håll gå på hela den kinesiska muren och sen mötas i en sista kram. 
Enligt historien ska de sen inte ha mötts på många år förens han plötsligt dyker upp på hennes performance.
 
Se själva om ni kan hålla er från att gråta :-) ...
 

Reafyndar lyktor

Jag önskar jag kunde skriva att jag kommit över värsta chocken med att börja jobba igen men det har inte lagt sig på långa vägar ännu. Det är väl erfarenheterna från föregående tunga läsår som spökar. 
När man känner så så är det ju perfekt att åka på nån av alla reor som nu har halva reapriset för att så att säga lägga plåster på såren ;-)
 
På Indiska hittade jag följande lyktfynd som jag är nöjd över:
 
Först kommer denna stora ljusturkosa keramiklykta att lysa upp ett mörkt hörn i mitt sovrum. Där står den bredvid ett konstverk av Filip och en träburk svarvad av min styvfar på en byrå (eller skänk?) jag Blocketfyndat nyligt.
(JÄTTEKONSTIGA färger men jag hade klantat mig och fått ett massivt blåstick i bilden när jag fotograferade och som jag sen inte lyckades hantera riktigt)
 
Sen en matchande rund lykta i samma stil på min spegelbyrå bredvid ett favoritfoto på min mamma som 14-åring och ett med mig som nakenbebis :-)
 
Två såna här vita lyktor blev det också.
 
De står i köket just nu, bredvid bland annat en basilika som jag ska försöka duplicera enligt följande lysande bloggtips som jag läste om idag.

Firandet och Stora Hotellet

Här kommer lite bilder från firandet av moster. Eller, kanske mest från gåvan hon fick av oss - att bo på nyrenoverade Stora Hotellet som jag bara älskar och som jag bloggat om tidigare. Också fick hon ju hela middagen men den hann jag inte fotografera för då hade jag så himla fullt upp. Det var ju tolv personer som skulle ha mat varav 5 var barn som jag gjorde pizza till. Som tur är är min mor fortfarande snabb som en vessla trots sina 79 år så jag hade bra hjälp!
 
Det här är en bild från fikat mitt på dagen när vi bara var halva gänget (tyvärr brukar inte detta gäng uppskatta finnas med på bild i bloggen så det är en aningens anonym bild):
Jag bjöd på varma mackor med getost, parmaskinka och en balsamico-honungsdressing som är en storfavorit sen många år tillbaka. Sötfikat bestod av dessa "Pain au chocolat" som var supergoda. 
 
Här är min moster och morbrors deluxe-rum på Stora Hotellet - stort och med tjusig utsikt över Rådhusparken.
 
Bara toan var värd ett besök :-)
 
Moster i siluett i hotellrummet. 
 
Mattan med bläckfiskar.
 
Sen ut i korridorerna för att kolla läget.
 
I en hörna i hotellkorridoren stod en hög med stolar som ser ut som att de bara råkat hamna där men det var förstås en installation för att skapa stämning.
 
Min mamma och son letar skatter i "biblioteket". Mamma sa att det var tur att det inte var hon och min styvfar som skulle bo där för han skulle inte sett något eftersom nästan allt är svart och mörkt på hotellet, haha!
 
Samma bibliotek i annan vinkel, Filip med min moster Inga Lill.
 
Hotellbaren som hör till Gotthards krog.
 
En bläckfisk har fångat en sjöman på väggen.
 
Utgång från Gotthards krog till innergården.
 
Innergården som sammanbinder Stora Hotellet med Kulturväven som ännu inte är invigd.
 
Tror banne mig jag ska boka hotellrum där själv nån helg till mig och Filip! Medan de ännu har lockpriser tänker jag för det kanske blir dyrare framöver.

Lugnet

Nu har lugnet lagt sig här efter tre rushiga dagar då jag haft besök av min mor och far och hållit i firandet av min mosters 70-årsdag.
 
Jag är supertrött fast inte på grund av festligheterna främst utan för att jag var uppe sent igår och gick upp extra tidigt idag med Filip för att kunna somna i rimlig tid ikväll. Man måste ju börja gå in i work-mode inför imorgon måndag tänkte jag. Filip ska premiära sitt nya fritids "på riktigt" då också, fast han har varit på flera besök där med föris i våras så det är inte läskigt utan mest kul.
 
Kvar finns små lämningar efter festligheterna; en tömd presentflaska som innehållit rosa champagne och en inte tömd bag-in-box.
 
En vilsen rosa ballong som dyker upp lite här och där.
 
Filip är nog också lite trött och nöjd med att bara få vara vi nu. Vi har ätit frukost länge och sett Tom & Jerry och läst tidningen medan jag håller på att tvätta.
 
Jag vet inte vad jag ska hitta på denna sista dagen på semestern, men av regnet och de plötsligt lite lägre graderna utomhus att döma lär det väl bli innemysardag.

Perukprovning

Jag sorterade i flyttkartongerna ikväll och hittade en peruk jag köpte till en maskerad för länge sen men som jag sen aldrig använde.
 
Peruken satt som en smäck på min mor...:
 
Alltså ,hon blev ju så himla lik mig! Hon har på sig min klänning dessutom. :-)
 
Visst blev vi lik varandra?! Eller är det bara jag som tycker det? Hon är liten, bara högst 160 cm, och jag är ju nästan 180 cm, och vi har ju alltid haft så olika frisyrer så jag brukar inte tycka vi är så lik varandra, men nu tycker jag verkligen att jag kunde se att vi är lika.
 
Peruken satt även som ett smäck på Filip :-) Sjukt lik sin mor va? ;-) ... nja kanske inte här i alla fall.
 
Jag hann ta två bilder under de 10 sekunder han hade den på sig... hehe.

Favorit i reprisNu är de här igen mina föräldrar! De kom med bussen igår kväll och idag ska jag och mamma och Filip åka och storhandla inför hennes systers 70-årskalas hos mig imorrn. 

Jag är så peppad, det ska bli kul ha stormiddag, men jag är lite nervös över steken jag tänkt göra. Eftersom jag var demi-veg i typ tio år så har jag aldrig övat mig särskilt mycket på kött. Men det ska väl gå bra, annars får det väl bli varm korv till gratängen :-P

Äntligen utebelysning!

Som jag har längtat efter att få tag på och att få upp en ljusslinga med kulörta lampor på min uteplats! Det har inte varit så lätt hitta ljusslinga med rätt kulörer men nu har jag hittat en som är helt okej även om jag inte är helt nöjd...:
 
Jag beställde två olika kulörta slingor från Haléns som av nån anledning hade ett rätt okej utbud. Den första jag fick var jätteful men den jag hämtade på posten idag (den som ni ser i fotot här ovanför) fick det att dansa stjärnor framför mina ögon av lycka: den verkar ha precis rätt pastelltoner som jag varit ute efter!
 
Av nån anledning (har väl nåt med färglära att göra) är de inte alls pastellfärgade längre nu när mörkret fallit utan är ordentligt mättade i gult, rött, blått. Men men, jag har bestämt mig för att jag är nöjd ändå.
 
Det är svårfotograferat men kan man inte en aningens känna att man blir man sugen på att umgås med goda vänner och ett glas svalt vitt vin under de där lamporna?! :-) 

Ditten och dattenDet har varit fullt upp de senaste dagarna för Filip kom till mig i söndags. Mitt lilla gullefjun, så jag hann sakna honom första veckan han var borta från mig!
 
Vi har pysslat med lite av varje, här är några av sakerna:
 
Målat typ halva gården full. Trodde det skulle regna bort men det är fortfarande kvar efter typ två dar. Hoppas grannarna uppskattar konst :-/ :-)
 
Jag tog ner appen Video Star och gjorde coola musikvideos med Filip :-)
 
Vi följde med vänner till stranden. 
 
Där gjorde vi fler coola musikvideos med en nyfunnen bekantskap till Filip. (Stjärnan följde inte med Video Star-appen utan jag la in den för att dölja identiteten på pojken)
 
Nu laddar jag som bäst för ett 70-årskalas jag ska ha för min moster som fyller år. Jag har hela tiden varit inställd på att kalaset ska vara torsdag tills poletten föll ner här på förmiddagen att det är på fredag! Jag blev ganska lättad över att ha fått en dag extra, blir mindre stress än jag tänkt då :-)

Mitt monster till Monstrea

...eller Monstera ser jag att det kan stavas till också. Jag vet faktiskt inte vad som är rätt men jag har alltid sagt Monstrea. 
Det var i alla fall det SUPERINKÖP för 299 kr som jag gjorde igår på Coop Forum när jag hyrde bilboolsbil för andra gången.
 
Är den inte fantastiskt flott?! :-)
 
På Wikipedia kan man läsa att växten är en epifyt som klättrar på andra träd för att ta sig upp till solljuset och kan bli uppemot 10 meter hög. Där står även att Monstera är en av de mer populära krukväxterna i Sverige för att den är ganska lättskött. (Kan stå en bit in i rummet, vattnas lagom men bör inte torka ut).
 
Sen bör man veta att man kan ta bort luftrötterna men inte allihop då den behöver ta upp syre med dessa. Man kan även leda ner dem i krukan.
Katter kan få ont i magen om de mumsar på bladen står det också. Tur jag inte har katt men det är väl bäst jag talar om för Filip att försöka hålla sig från att äta på den ;-)
 
Den grå krukan var också ett riktigt fint fynd på Plantagen: en utekruka för 300 kr som såldes till halva priset på deras rea. Krukan + fatet köpte jag för ett presentkort jag fått som inflyttningspresent av snälla vänner :-)
 
Det har även blivit tre stycken amplar men de måste jag byta ampelkrukor på innan jag blir vän med dem. Det funkar ju inte så bra med ampelkrukor med hål i botten då det är dags för vattning :-/.

Bilpoolare

 
Efter separationen har jag ju blivit billös och valde därför gå med i Sunfleets bilpool för en månad sen. Vet inte om det är så smart, kanske köpa egen bil hade varit bättre, men det har varit så många beslut att ta och så många inköp att göra så jag kände att jag för tillfället inte riktigt orkar med det här med inköp och ansvar över en bil också.
 
Att köpa bil är en stor grej för mig eftersom jag aldrig i mitt liv köpt någon på egen hand. Fan jag vet inte ens hur man pumpar däcken eller byter olja! Och ska man skicka in en bil på servning varje år? Byta däck ska vi sen inte prata om, jag kan inte ens byta till vinterdäck på min cykel.
 
Hur som helst har jag hyrt via bilpoolen två gånger hittils, och jag blir bajsnödig av nervositet varje gång.. haha! Anledningen är detta:
 
Jag är LIVRÄDD för att skada bilen eftersom jag blir så nervös när jag ska köra en bil som inte är min. Den Volvo V60 jag lyckats få de två gånger jag hyrt har varit samma bil och den ser ut som att den genomgått ett mindre krig, skadelistan som följer med bilen är proppfull. Jag har fem bilder till på skador på bilen som jag tog innan jag började köra.
Alltså, jag har tecknat total försäkring båda gångerna jag hyrt så jag skulle ju ändå inte behöva betala nåt om den skadas men jag blir ändå så sjukt stressad av detta.
 
Det är ju billigt men inte direkt gratis (ca >300 kr för 4 timmar inklusive ca 2 mils körning) att hyra så det gäller att ha planerat noggrant i förväg vad man ska göra med bilen: denna gång var syftet att köpa stora och otympliga grejer man inte kan ta på cykel.
Det blev bl.a. en helspegel, kruka, plastlådor, sen hade jag tänkt köpa bordsfläkt från Biltema men de var slut ... men sen gjorde jag ett OTROLIGT lyckat inköp till hemmet som jag kommer visa i mitt nästa inlägg så stay tuuuuned. :-)

RSS 2.0