Valborg

Hoppas ni har en riktigt fin Valborgskväll alla! Eftersom maken ska resa bort imorgon till Tallinn så är vi redan tillbaka från stugan. Igår eldade Pelle undan en massa gamla nedkapade träd och buskar sedan röjningen i höstas så vi hade väl något av en majbrasa. Men annars så somnade jag gott igår framför Spy Game och vaknade till ruggiga grottmonster i The Cave och hann bli fånigt mörkrädd där efter midnatt.

Jag har börjat inse att om jag ska sova på stugan utan Pelle så blir det till att lägga sig tidigt och hoppa över alla läskiga filmer för vi har fönster överallt där i huset. Ja, jag vet, det är pinsamt! Vuxna kvinnan!



Det blev kanske inte något speciellt firande på stugan men Filip bjöd i alla fall på delikata jordgubbar av plast i sin lilla lekstuga.


Nedräkning

Snart är arbetsdagen och arbetsveckan slut. Sitter och räknar ned här inombord. Det känns dock som att jag inte kvicknat till riktigt ännu efter påsklovet, men det är bara att ta nya tag på måndag och skaka av sig ledighetsbacillerna.

Mannen åker till Tallinn ett par dagar med jobbet från söndag så jag är lite avis på honom. Så fort vi kan efter jobbet idag ska vi i alla fall åka till stugan igen för att fira Valborg. Jäklar vad där ska eldas!


Bildkälla: flickr/Walt Stoneburner


Vackra neonskyltar & minnen från Las Vegas

Urban Taster hittade jag vacker typografi i form av slitna skrotade neonskyltar:






Det väckte minnen från min och Pelles bröllopsresa till L.A., San Francisco och Las Vegas som vi gjorde 2008. Det är den absolut bästa resan jag gjort och vi bara längtar tills det känns värt att åka till USA igen hela familjen. Än känns Filip lite för liten och flygresan för lång.

Jag önskar jag tagit bättre bilder när jag var där. Men det fanns anledning till att jag inte la ner så mycket energi på bilderna. Jag var gravid i femte månaden och konstant kissnödig och det var över 40 grader varmt hela tiden så koncentrationen var inte på topp:


Jag står vid bilen till vänster :)




Jag poserar. Bilderna är från Fremont street som tillhör de gamla delarna av Las Vegas.

Dags för förpackningsdesign

Mina årskurs 2-elever i Grafisk kommunikation B har påbörjat ett moment att designa en förpackning till en valfri produkt. Ettorna har nyligen börja jobba med en reklamkampanj så de är också igång med att designa förpackningar. Ettorna har till skillnad från tvåorna en bestämd målgrupp och produkt att jobba med och det är knäckebrödet Wasa Husman.

För tvåorna började jag i alla fall momentet med en presentation av förpackningens historia.

Burken till vänster visar hur Heinz fick använda en speciell mindre "war time"-variant av etiketter under 2:a världskriget eftersom det var svårt att få tillång till tryckfärger och papper. Den till höger visar den mer klassiska versionen av etiketten.

Lovely Package är en bra sida med många fina bilder på modern förpackningsdesign som jag vill rekommendera.
Där hittade jag dessa mat- och godsaksförpackningar:

Chokladkakor med utstansade fjärilar.


Superclean chokladförpackning.


Dekorativa muffins i stilrena kartonger.


Choklad i medicinsk form.


Kakor i höga vackert dekorerade burkar.


Ett kvinnoägt lokalproducerat tequilamärke i vänlig dekorativ utformning.
 

Böljande typsnitt i ren design på vitvinsflaska.


Ibland hjälper en fin förpackning föga för att göra en produkt aptitlig.

Önskelista för sommaren: Skor

Jag tycker det är dags för lite flärd och glamour efter alla natur- och familjebilder jag lagt in i bloggen på sistone. Här är min sko-önskelista för våren och sommaren. Vissa alldeles för högklackade men jag skulle ju alltid kunna sitta fint i dem:


Jag gillar "nude"-modet som varit på modet ett tag nu, dvs beige-färgade skor, kläder och kosmetika. Det ger en fin mjuk kontrast till alla andra möjliga färger och även svart.

Samtliga skor går att hitta på Asos.com.

Motsträvigt

Lite motsträvigt lämnade vi stugan idag för att återvända till våra jobb i morgon. Filip protesterade mot att åka från stugan men när vi kom hem såg han väldigt glad, nöjd och tillfreds ut. Skönt att han kan ställa om sig så. 

Egentligen grät han nog mest hjärtskärande över att han inte fick ha sin napp/tutte. Från och med idag blev det att vi bestämde att han bara får ha nappen när han ska sova.

Det blev jättejättejobbigt för stackars lille Filip när han blev akut nappsugen mitt i ihop-packandet på stugan, och mitt mammahjärta höll på brista och jag höll på att ge efter. Men jag försökte hålla i åtanke att det är för hans eget och hans tänders bästa. När jag var barn fick jag själv utstående tänder och tandställning för att jag fick ha min tutte för länge.

Nej, då är det roligare att tänka på vårat sista strövtåg på stugan. Den innehöll i och för sig också ett visst mått av motsträvighet från vår rara och alltmer bestämda två och ett halvt-åring:


Filip letar stenar att stoppa i sina fickor.

Filips pappa väntar alltmer otåligt, för stenplockandet tar tid.

Lösningen!


Tårta med ljuvlig citroncréme och hallon

Jag gjorde en tårta på påskafton som var fylld med en ljuvlig citroncréme och rårörda hallon. Jag blev glatt överraskad när jag nästan var klar med citroncrémen, innan jag satt i grädden, för jag förstod då att jag gjort Lemon Curd*. Och jag som trodde det var jättekomplicerat!

*Lemon Curd är en slags smörig mumsig marmeladliknande citronröra som britterna har på sina rostade bröd. Det finns att köpa på större mataffärer.


Min påskdekorerade tårta.

Grundreceptet till tårtan hittade jag på Coop.se om du vill se det. Jag har modifierat receptet en del. Till exempel har jag tagit bort marängbottnen och ungefär halverat mängden citroncréme. Jag har nämligen svårt för maräng i tårtor då jag tycker det oftast blir så sliskigt att tungan vill krulla sig.



Tårta med citroncréme och hallon

Denna tårta innehåller ett lager med citroncréme och ett lager med hallonfyllning. På toppen har man vanlig vispgrädde med en gnutta vaniljsocker eller strösocker i. Tårtbotten köpte jag på affärn' men det går självklart bra att baka en egen tårtbotten av sockerkaksmodell.

Citroncreme:
1 citron, pressad och hälften rivet skal (riv inte för djupt eftersom smaken då blir bitter)
2 ägg
1 dl socker
25 g smör (jag använde matlagningsmargarin)
Ca 1 dl vispad grädde

Blanda citronskal, citronsaft, ägg och socker i en kastrull.
Sjud blandningen på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Blandningen får inte koka eftersom ägget då stelnar till klumpar. (Jag råkade få blandningen för varm men då tog jag snabbt ta bort den från den varma plattan och rörde ordentligt så att den skulle kylas fort, och det gick vägen.)
När citronblandningen tjocknat så tar man av den från värmen och rör i smöret. Smaka av och sätt till mer socker om du tycker den är för syrlig.
Låt svalna och förvara i kyl.
Sätt i vispad grädde i citronblandningen när smeten ska läggas i tårtan. Smaka av crémen så att du får lagom balans på citronsmaken.

Observera att det kommer bli över citroncréme när du lagt mellan tårtan.

Hallonfyllning:
225 g frysta hallon
ca 0,5 dl socker
ca 1 dl vispad grädde

Låt hallonen tina.
Blanda i socker efter smak.
Tillsätt vispad grädde tills hallonblandningen inte upplevs för söt eller för stark i smaken.

Tårtdekoration/garnering:
50 g riven vit choklad
Eventuellt riven mörk choklad

I grundreceptet ska man smälta 200 g vit choklad som man bryter i flarn och kantar tårtan, men jag hade inga sådana möjligheter på stugan. Jag tyckte däremot att 50 g riven vit choklad var fullt tillräckligt eftersom den är så söt. Nästa gång jag gör tårtan kommer jag även använda riven mörk choklad för att få ännu bättre kontrast.


Jag hade dekorerat tårtan med både riven vit choklad, marsipankycklingar, citronströssel och små chokladägg. Behöver jag säga att det blev lite för mycket? :) När det inte är påsk ska jag istället prova med vit och mörk riven choklad.


Påskhelgen på stugan

Vi har firat hela påskhelgen på stugan i ett fantastiskt fint vårväder. Mycket eldande, god mat, tända ljus, små strövtåg och besök av Filips faster och farmor. Här kommer ett helt sjok med bilder, mest från omgivningarna:


Stugan.





Japp, tre bilder på samma motiv.




Fikat, som vi nästan inte orkade nåt utav efter maten.


Filip tittar koncentrerat på en afrikansk animerad film; Kirikou och den elaka häxan. Rekommenderas!


Soluppgång.


Morgonmys.



Pelle har gjort i ordning en ny grillplats.

Glad Påsk med guldkant

Jag har laddat ner och lekt med etiketter i vektorgrafik och passar på att önska er en prålig Glad Påsk.



Olika typer av etiketter i eps-format kan du ladda ner gratis här. Öppna filen i Illustrator. För att ändra den måste du dela upp den och klicka dig fram genom bildlagren i lager-paletten.


Blommig långklänning

Det har blivit en långklänning till i garderoben! (Om jag ska vara ärlig är den fortfarande utanför garderoben, för där är så fullt). Jag har inte hunnit skriva ett inlägg om det för det skedde i fredags då jag hade bråttom att påbörja resan norrut.

Hur som helst drog jag och kollegan Cicci till Indiska på lunchtid på jobbet för jag visste att de hade denna:
 
Klänningen är alltså från Indiska och kostar 399 kr och räcker just precis till fotknölen på mig som är ca 178 cm.
50% bomull och 50% modal består tyget av. Tyget har liksom en lite fastare stretchighet.

Jag visste inte vad "modal" var men när nu googlat det har jag fått veta att det är ett viskosliknande tyg som innehåller cellulosafiber från björk! Den har dessutom en många egenskaper som gör att den är bra att blanda med andra textila material som exempelvis bomull; modal krymper inte och håller färgen bra.

Se där vad man kan lära sig!

För att roa mig lite så här på kvällskvisten har jag lagt till lite accessoarer jag kan tänka mig ha till men som jag inte äger:

Alla smycken och även skorna är från Asos.com.


Piteåshopping

Igår var vi och sprang runt på stan i Piteå. Jag hittade två rätt så fina toppar på Indiska men köpte dem inte: De var på så kallad "rea" men var bara nedsatta med ett par tjugor från 400 kr så då är det ju knappast något fynd. 

Två fina sjalar blev det i alla fall som ni kan se nedan.

Jag fick tips från Moa om ett enkelt men bra bildredigeringsprogram som heter Picnik där man gratis kan redigera bilder på nätet, utan att installera något på datorn. Så nu har jag provat det på bilderna här nedan.  Jag har bytt ut de tidigare bilderna som jag redigerat i Picnik, mot två små bilder redigerade i Photoshop. Det var så svårt redigera på den pyttalilla bildskärmen så jag kände jag bara var tvungen att göra om det när jag fick möjlighet.  


Vänster: Tunn lång viscosesjal från Indiska, 149 kr. Höger: Tunn bred bomullssjal från Scorett, 199 kr.


Klubbviken

Om någon undrar varför jag tidigare skrev att jag inte visste om jag skulle kunna skriva inlägg under min piteresa, och sen dess uppdaterat ett flertal gånger, så beror det på att jag glömde att jag skulle låna min mans lilla minidator. Det vore ju förfärligt att inte vara uppkopplad på fleeera daaar så det var ju en lättnad :)

Det enda bildredigeringsprogram som finns på datorn är dock Paint så jag måste lägga ut oredigerade bilder...

Vi var en sväng till mina föräldrars stuga idag. Den ligger i ett område som kallas Klubbviken som ligger ut mot kusten vid Norrfjärden (det Norrfjärden som ligger ca 1,5 mil norr om Piteå då, inte något annat Norrfjärden).


Huvudstugan är timrad och är ditflyttad av min far för många år sen när han var en händig stark ung man. Det finns två hus till på gården plus ett utedass, men bilderna på dem blev sämre och går inte lägga ut utan redigering.


Mor och far sitter och mår gott i solen. Det var nära 14 grader varmt idag. Nästan sommarvärme! I alla fall i våra breddgrader.

Kusiner

Igår besökte vi min ena bror och hans familj i Luleå. Då blev det tillfälle att träffa Filips alla kusiner.


Från vänster busiga hunden Dylan 1 år gammal, Kalle snart 13 år och som är min andra brors son och marsvinsägare, Morgan som blir 21 och är äldst och snart tar körkort, Marc som fyller 17 och är ivrig idrottare och vår lilla Filip snart 2,5 år bilintresserad.


Det finns trappor och det finns trappor

Denna trappa finns i lobbyn på Piteå Stadshotell. Filip är på väg upp:


Hos mormor och morfar

Ett litet inlägg från vår piteresa kommer här: Vi kom fram till Piteå och Filips mormor och morfar igår kväll. Där vankades presenter:


Mormor hängde presenterna runt halsen först, så då var Filip tvungen att kolla i spegeln hur det såg ut.


Morfar hjälpte till att öppna.


Vilken lycka - bilar i båda presenterna!

(Ursäkta bildkvaliten, men jag har inget redigeringsprogram på denna dator.)


Piteå nästa

Nu drar jag och familjen till släkten i Piteå några dagar. Får se när jag har möjlighet att uppdatera nästa gång. Då kommer jag vilket fall förmodligen skriva något om Piteå Stadshotell:


Vi kommer bo på hotellet ett par nätter nämligen.

Bloggtips: Urban taster

Jag råkade på en väldigt bra illustrations- och designblogg idag när jag letade inspirationsmaterial till ettorna på Medieprogrammet som just inlett arbetet med en reklamkampanj. Bloggen heter Urban taster och är fullproppad med spännande saker. Titta bara här på några exempel jag hittade under kategorin illustration:


"Punk Peacock" av Johanna Basford.


Abstrakt form av Paul Tebbott.



Montage av Dan Mountford.


Björk + Bea Szenfeld = Sant

Jag såg en bild på Björk i en fantastisk topp/jacka som jag direkt kände igen från Liljevalchs vårsalong som jag besökte på sportlovet; där fanns toppen/jackan med som objekt med ett par andra dräkter av samma designer, Bea Szenfeld. Mitt inlägg om besöket på Liljevalchs hittar du här.


Tala om att vara klädd i konst!
Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Vilken lycka att som designer få jobba med en sån begåvad och spännande artist! Och vilken ära för artisten att få bära något så unikt. Du kan se fler bilder på Beas Szenfelds fantastiska design här och hennes kommentarer om samarbetet med Björk bland annat här.

Själv passar jag på att frossa loss i mina egna bilder på de fina konstverken/dräkterna:









Leka med bilar

Häromdagen skrev jag ju att det kändes lite tomt hemma när sonen och mannen var bortrest över dagen. De här bilderna visar lite hur det brukar se ut i vanliga fall hemma hos oss.


Filip älskar sina bilar. En lite lätt fixering har uppstått. Jag förstår inte hur det gick till, vi har ju försökt vara duktiga och visa honom andra leksaker än "typiska" kill-leksaker för att undvika att ge honom så smal världsbild. Men närå, bilar ska det helst och mest av allt vara.

Min mamma säger att det är genetiskt att killar gillar bilar. Jag blir smått galen när hon säger sånt, med tanke på att bilen funnits i ungefär 100 år och evolutionen tar tusentals år! Men mamma bara skrockar åt mig när jag blir arg.




Mest går leken ut på att ordna bilarna i grupper och i rader, vilket han gör om och om igen. Och om vi inte är med honom och leker så hämtar han då och då mig eller sin pappa för att visa hur fint han ordnat sina bilar. 


Emellanåt visar han ju faktiskt intresse för annat, som t.ex. att läsa, rita och måla, plinga på instrument och definitivt att hoppa och leka. Också är ju Bamse bra förstås. 

Långklänning

Jag köpte en hellång klänning igår på Åhléns för 499 kr. Tungt och snyggt fallande tyg gör att den känns mycket prisvärd. Den tänker jag mig att jag ska ha i sommar när jag svassar runt på kvällen i sommarvärmen och kanske är på väg till någon mysig restaurang. Låter bra va?!



Jag har funderat på hur man kan accessoarisera den:



Armband, örhängen, väska och skor finns på Asos.com.

Sjalstruktur

Jag har äntligen fått ordning och struktur på alla mina sjalar:





Närå, skojar bara: Jag fastnade en lång stund idag framför sjal-hyllorna på Åhléns. Det blev ingen sjal tillslut, för mycket att välja på!

Tomt

Mannen och sonen åkte till Norsjö för att fira mor/farmor/svärmors födelsedag. Oj vad tomt det blev. Känns ovant.




Men jag ska ta en cykeltur och göra ärenden, och försöka få undan lite jobbgrejer.


Hundägare för en kväll

Vid ett besök hos några vänner idag förälskade sig Filip i deras snälla lilla söta pudel/tibetansk spanielblandning Ella.


Vi fick ett flott erbjudande om att få låna henne nån gång om vi ville, vilket vi fick tillfälle att göra faktiskt samma kväll.



Ella visade stort tålamod mot Filips inviter.


Och hon höll stenkoll på vad som serverades på bordet.


Sen blev det dags för vårt fina främmande att gå hem.


Filip passade på att plaska i varje pöl.


Och vi fick en chans att se en vårig sol göra sin nedgång.




After after work

Jag var på after work igår med ett par vänner. Bishops först, Rex en stund sen. 


Mitt huvud kändes inte lika gnistrande idag som dessa vinglas var igår.


Vi åt på Rex innan hemgång. Jag brukade skoja att Rex var mitt andra hem för några år sedan, innan man och barn, så det känns lite nostalgiskt att gå dit numera. Det blir månader mellan gångerna.


Handgjorda affischer

Apropå det att jag skrev om fotoeffekter och manuella tekniker för att skapa unika resultat så har Cap&Design ett fint exempel på det i sitt senaste nyhetsbrev: En handgjord affischkampanj som några som kallar sig Alfalfa Studio ligger bakom:


Svart humor på skolan

Denna seriösa välmenande politiskt korrekta affisch om en kurs i Feministiskt självförsvar har funnits upphängd lite här och var på skolan senaste veckan:



Plötsligt hängde denna affisch tätt intill en sådan affisch:


Otroligt humoristiskt på så många plan!
Inte bara att det skulle finnas en sådan kurs som "Maskulint anfall" och att man lagt kursmomentet dagen efter kursen i "Feministiskt självförsvar". Utan det blir liksom en intressant idé att män som misshandlar liksom är inskolade i den rollen.

Man kan dra tydliga paralleller till hur vi uppfostras och skolas in att vara män och kvinnor. Det kan man t.ex. läsa om i metodmaterialet som presenteras av Machofabriken som min kollega Cicci planerar använda i undervisningen.

Vet inte om den kopplingen var avsiktlig hos skojarna, men det gör att den "Maskulina" affischen också liksom är feministisk. Nästan mer feministisk än den övre "Feministiskt självförsvar" där det antyds att det bara är kvinnornas uppgift att lösa att problemet att de blir attackerade. Som Ciccis dotter Klara sa så antyds det också att feminism bara skulle vara för kvinnor.

Visst är det tråkigt när någon ska hålla på och förklara skämtet?! ;)

Dada för evigt

Ibland (läs:ofta) önskar jag att jag själv var elev på mina kurser eftersom det är så förbannat kul med grafisk formgivning och illustration.

Jag har tidigare i bloggen berättat om elevernas arbeten med egenproducerad typografitidningsdesigntapetmönsterdesign och om genomgångar och uppgifter i Dadaism och Kitsch, om typografen Herb Lubalin och mycket annat. Mest spännande blir det när den grafiska designen tangerar konstens värld. Då kan man känna att det liksom bränner till på riktigt.

Ibland känner jag i det närmaste en passion för ett ämne. Även eleverna har jag förstått. Det blir extra tydligt en sån gång som när min elev Viola nyligen visade upp sin nya tatuering:


Foto: Viola Holmgren

Viola har för övrigt en mycket fin blogg.

Med nya gymnasieskolereformen så ska alla lärare som inte är behöriga i sina ämnen skaffa sig ämnesbehörighet för att få en lärarlegitimation. Eftersom jag är utbildad ettämnes bildlärare men undervisar i medieämnen så kan det faktiskt bli så att om jag inte kan tillgodoräkna mig ämneskunskaper på något annat sätt måste gå en grundkurs i grafisk kommunikation. Vilken ironi!

Dresscode: Beige & Black

Vi upptäckte att vi i princip var synkade klädmässigt på jobbet idag, vi lärare av kvinnligt kön på vårt arbetsrum. Cicci till vänster med sin statement ring går bara lite mer mot Beige & Darkblue.


Cicci, jag och Maja var snygga men inte omgivningen så det fick bli suddig bildredigering. Foto: Erik Pettersson

Underbara örhängen

Blev sjuk av habegär när jag råkade surfa in på hemsidan kendrascott.com. Kolla bara in dessa örhängen:


Det verkar som att de skickar sina varor till Sverige...

Resväskan








Sicken liten unge man har som ryms i en resväska!

RSS 2.0