Stugsista

 
Lördagen (igår) var helt underbar, som högsommar fast det är i slutet av augusti. Eftersom det var så fint väder och jag aldrig varit med om "stugsista" tog jag kameran och drog till älven när det började skymma.
 
Stugsista är en dag på sensommaren/förhösten då folk beräknas börja packa undan båtar och vintra sina stugor. Det firas med båtkonvoj i skymningen, eldar och stugmys av de som har den möjligheten. Kan kännas lite tidigt på året när det varit sån fin augusti men en tilltalande tradition.
 
Jag åkte först ned till stan på södra sidan av älven och såg båtarna börjat samlas för båtkonvojen.
 
Stugsista är ju något av ett folknöje så en hel del folk samlades vid älvkanten.
 
I bakgrunden hördes hög musik eftersom det var nån hårdrockskonsert på en av de fasta stora båtarna.
 
När båtarna började köra iväg och den färgglada solnedgången började tona ut åkte jag vidare.  
 
Men bara nån kilometer österut efter älven till Strömpilen där fler människor samlats för att se konvojen passera.
 
Det här var en av de sista båtarna som nog var den som var vackrast pyntad. 
 
Över det hela hängde en gigantisk fullmåne som jag absolut inte lyckas fånga på den här bilden. 
 

Nu blir det drama

 
Nu har jag jobbat en vecka, och överlevt - det är pirrigt träffa nya elever!
Sen har vi lärare ju ett konstigt jobb kan jag tänka ibland... på några få (halv-)dagar ska vi planera vad vi ska göra varje vecka ca 35 veckor framöver, och det ska man i sin tur "gångra" med antal kurser som man har (jag har sex kurser på vardera 100 poäng/timmar). 
 
Det krävs otrolig tankemöda att komma på fiffiga övningar och uppgifter som bygger på varandra och också ska motsvara kraven som står i ämnesplanerna i så många olika kurser. De första lektionerna ska också detaljplaneras i samma veva. Och som jag berättat tidigare så byter vi lärplattformar så man ska lära sig det också och skapa rum och mappar och strukturer. På det min konstanta smärta i högerarmen pga allt datoranvändande.
Jag känner mig både lite skyldig och tacksam för att kollegan Cicci kunde åka till Stockholm för att inviga kuben i projektet Att göra skillnad tillsammans med bildlärarkollegan Eva och fyra elever istället för mig eftersom jag haft min son i veckan.  
 
Nu är det dock äntligen helg och i veckan gick jag igång som bara den på Åhléns höstkollektion och den kampanj som de kallar "Rum för drama". Har ni sett den? Jag ÄLSKAR färgskalan! Så imorrn belönar jag mitt slit med att dra på Åhléns med mina rabattkuponger och shoppar något vackert. 
 
Här är bilderna som inspirerade mig mest: 
 
Arrangemangen i denna och bilden allra överst är så otroligt fina. Blommorna lyfter ju helheten och det är ju svårt härma eftersom man inte har råd med snittblommor jämt och ständigt, men tygblommor är ju en plan B. Och vaser har jag tillräckligt för att kunna försöka härma idén. 
 
Duken i denna bild... oj oj. Schäslongen är också himla fin men jag vet inte var jag skulle rymma en sådan. 
 
Också guldbesticken här... en vacker dag så...!
 
Blir också så sugen på ett grönt marmorfat med kant.
 
Jag återkommer med bildbevis om det blir någon shopping imorrn :-)
 
(Bilderna tillhör Åhléns och vissa är något beskurna.)

Flitig som en myra

Myser med tända ljus just nu.
 
 
Jisses vad flitig jag varit idag och ikväll! Jobbade först på jobbet till klockan sju, åkte sen hem och städade hela lägenheten (inte moppat dock, men dammat och dammsugit). Nu har jag duschat och ätit, tänt ljus och njuter av frukterna från mitt arbete (hah!).  
 
Är lite rädd för att det blir pay back time med mindre imponerande insatser nästföljande dagar eftersom jag inte brukar orka med såna här matcher längre då jag fortfarande lider något av sviterna från mina stressymtom, men jag är glad att jag fick det gjort och känner mig på gott humör. (Det kan i och för sig bero på glaset vin som jag fick som belöning ;-D.)
 
Här är lite fler bilder och från senaste dagarna: 
 
Det har varit fantastiskt fint väder senaste två veckorna ungefär, rena värmeböljan då man faktiskt försmäktat lite i solen utomhus om dagarna även om kvällarna varit mer sensommarkyliga. På lördagen åkte jag med Filip och Pelle till Ö-vik på en utflyktsrunda och jag hann ta nåra bilder på den omväg vi tog hem på småvägar genom "spenaten". 
 
Man ser att färgerna i naturen börjar skifta, här hjälper solnedgången till att färga sensommargräset lite lätt höstfärgat. 
 
En random bild över vyn på min uteplats från köket. Öppnar altandörren ibland och släpper in lite luft när värmen gör luften i lägenheten en gnutta för varm och stilla. 

Nya tider

Hejsan! Det var inte igår! Bloggfrånvaron beror inte på att jag har dött utan på att jag har börjat jobba. Onsdag den 12:e augusti var det dags igen, då började läsåret för oss lärare.
 
Lyckades göra illa mig i ryggen några dagar innan jobbstart (pajjade ryggen förra året då jag flyttade och den har varit skör sedan dess) och har haft nåt så fruktansvärt ont, speciellt efter det eviga sittandet när jag började jobba. Så att sitta extra vid datorn för att blogga har knappast lockat. Musarmen har också gett sig till känna så jag kände mig smått eländig med värk i hela kroppen kändes det som tillslut. Det är ju bara att inse att jag MÅSTE träna armar och rygg men det är ju så snabla tråkigt och tidskrävande!!
 
Så här efter helgen känns det mycket bättre i ryggen då jag har kunnat gå på promenader och ligga istället för att sitta, så nu håller jag tummarna för att det ska gå bättre på jobbet denna vecka. 
 
Det är lite av en chock att gå upp i "normal" tid (typ 6.30) och inte semestertid (typ 10.00) och plötsligt mötas av morgonsolen när man ska åka till jobbet. Solen lyser så fint genom fontän och bladverk på min innergård på morgnarna. 
 
Det är förresten värmebölja denna vecka. Den första denna sommar kan man väl säga, lagom till när man börjar jobba förstås och inte kan njuta av den på samma sätt...
...Fast jag ska inte klaga, man kunde ju ha bott i Tarfala: 
En skärmdump från VK idag, 17 augusti 2015. Direktlänk till artikeln: Hösten är här - de fick ingen sommar
 
 
För Filip såg sista dagarna innan fritids började ut ungefär så här: soffarrangemang av de nya billiga leksakerna vi fyndat på Piteå Havsbad tillsammans gamla leksaker. Filips största omställning inför skolstarten blir nog att börja vänja sig med att ta på sig kläder varje dag, han är en riktig kalsongkille :-)
 

På vift i Norrbotten

De senaste sex dagarna har Filip och jag varit på vift i Norrbotten. Hälsat på släkten och haft det bra. Det har känts skönt att vara ute och resa så här i slutet på semestern för jag har faktiskt lyckats hålla börja-jobba-ångesten på avstånd. Än är det några dagar kvar av ledigheten dock så lite mer kul ska det nog bli innan det blir allvar av.
 
Här är lite bilder på vad vi gjort på vår semesterresa i Norrbotten:
 
En av dagarna tog jag de här tokarna, Filip och min mamma Haldis, på en lång biltur till min bror Dan och svägerska Lisas stuga nära Niemisel. Deras son Kalle, Filips kusin, var tyvärr kvar i stan. 
 
Innan vi for till brorsans stuga tog vi en omväg förbi Valvträsk som var min mormor och morfars by när de levde. Det var inget vidare väder tyvärr så till och med hästarna tog skydd men det är väldigt vackert där. 
 
Här är min mormor och morfars hus. Mormor Elly dog 1982 och morfar Gustav ännu tidigare, 1978 tror jag. Morfar byggde det här garaget. Tyvärr har de som köpt huset förstört gården med en massa "jox" då de driver något slags åkeri.  
 
Framme vid min brors stuga blev vi bjudna på grillat. Jag har knappt ätit nåt grillat i sommar så det var verkligen välkommet!
 
Himla smart det där med färskpotatisarna på spett tycker jag, det blir väldigt gott. 
 
De har en liten lurvig kompis som heter Gandalf. Han ser precis ut som en toffla när de håller honom i famnen :-) Tyvärr blyg för främlingar så han gömmer sig mest under sängarna när vi är på besök. 
 
De hade som vanligt otroligt frodigt och fint kring stugan. 
 
Pionerna är de bästa!
 
!!!
 
Precis när vi ska åka därifrån så kommer äntligen solen fram för första gången den dagen. Ja ja. Vi fick en himla fin hemresa utefter Råneälven i alla fall. 
 
En annan dag var vi och hälsade på andra släktingar utanför Piteå och där fanns det en grannkatt som var väldigt kelsjuk och förtjust i Filip till hans stora glädje.
 
Den blev liksom aldrig less på att bli kliad. 
 
Den hade förresten en intressant teckning i pälsen, i nacken såg en fläck ut exakt som en Stingrocka!
 
Sista hela dagen i Piteå så spenderade vi över sju timmar på Piteå Havsbad! Oj vad där fanns att göra mycket för en 6-åring. De hade ett lekland där Filip bland annat hälsade på denna. Vi såg även gratisbio.
 
Också hade de ett tivoli med typ 20 hoppborgar av olika slag. Med mera med mera... 
 
Denna var cool och spännande för Filip som är svag för läskiga mumier. 
 
Jag shoppade och loppisfyndade också på trippen men det ska jag visa i något annat inlägg. 
 

RSS 2.0