Jordgubbspojke och lördagsrapport

 
 
Filip har just somnat och jag ska strax gå och lägga mig i tv-soffan och se nån film. Vi (mest jag) har varit råslö idag, en kombination av att jag varit utarbetad efter arbetsveckan och att jag fick en liten förkylning (som nådde sin kulmen igår så den lär ju gå över snabbt).
 
Pelle blir kvar i stugan över natten. Han har varit där och röjt på en sån där inplanerad röjningsdag de har på stugområdet varje höst. Vi är inte så sugna på att få så pass uppröjt att vi ser ner till lilla hamnen, eller blir sedda från hamnen, som är strax nedanför vår stuga men det finns grannar som vill röja kalhygge style så det var tur Pelle var där och höll koll :-)
 
Jag tog lite bilder när Filip fick jordgubbar som mellanmål idag. Det ligger på hans topplista vad gäller godsaker. Man kanske kan få typ så där tre stycken av asken om man frågar snällt men resten äter han nästan alltid upp själv. Fler saker på hans topplista som drar åt det lite mer udda hållet för små barn är även mörk choklad, ädelost, oliver och ansjovis (!).
 
Jag dirigerar;
Bild 1: Filip, kan du sitta rakt så jag får ta en bild på dig och jordgubbarna?
Bild 2: Alltså kan du visa hur glad du är över jordgubbarna?
Bild 3: Kan du se JÄTTEGLAD ut över jordgubbarna?
 

Paul!

 

Kära kollegan Paul Grahn har gått i pension och ett helt uppslag om honom finns att läsa i dagens VK-bilaga Weekend. Vår gemensamma kollega Cecilia Holm skriver också så fint man bara kan om vår älskade kollega i sin blogg MammaMedia.

Snyft. 


Svag för & Other Stories

Jag har blivit lite lagom förkyld här inför helgen, Filip har förmodligen smittat mig för han har haft snuva och klagade på ont i halsen här tidigare i veckan. Tur det är helg så man får ta det lugnt.
 
Egentligen skulle hela familjen till stugan för att vara med på städdag men även om jag skulle varit med Filip i stället orkar jag inte med allt planerande, packande, handlande, matlagande, handdiskande och urpackande utstädande som det innebär. Dessutom har Filip mindre att göra där så han kräver mer stimulans.
 
Stackars Pelle får åka ensam efter att ha jobbat 6 nätter i rad och måste städa då på dagen då han ska sova. Fy fasen! Tack och lov brukar de inte hålla på så länge, men det kräver ju en del lyft och härjande i skogen förstås.
 
Nu till glamouren för att torka bort allt regn :-) ...
 
Därför tänkte jag nu visa lite grejer jag handlat på & Other Stories, dels när jag var nere i Stockholm i slutet på juli (ja, jag vet - skitlänge sen! men varorna finns kvar på nätet ser jag) samt nån liten grej jag beställt i deras webbutik nyligt.
 
Jag känner igen mitt mönster med att bli helt shoppingfixerad nu när jag är tillbaka på jobbet. Som motvikt till allt jobbigt jobb behöver jag tydligen den där ventilen som shopping innebär.  Och jag har blivit riktigt hooked på butikens avantgardistiska och stilrena stil. Förhöjer vilken enkel klädsel som helst ju.
 
OBS! Min internetuppkoppling är så vansinnigt seg just nu så jag lägger in länkar till produkterna senare!
 
Okej, inte riktigt alla produkter i det här inlägget finns kvar i butiken, sista paret av de här örhängena hittade jag nämligen på rean om jag inte minns fel. Jag var tveksam innan men de är råfina på.
 
Armbandet med en dekoration som får mig att tänka på nappar  till bebisar :-)
 
Ring från webutikens rea.
 
Tygväska med dubbla och lite rejälare handtag än vanliga tygväskor.
 
Jag bar den till grå maxiklänning och långkofta häromdagen. 

Till Umedalen Skulpturpark med medieettorna

  
Kollegan Maja och jag delar kursen Estetisk Kommunikation med estet-medieettorna i år och på eftermiddagen idag tog vi hela gänget på nära 30 personer till Umedalen Skulpturpark för att leka fram installationer och performance's kring några av skulpturerna.
 
Det kändes hur lyxigt som helst att gå och titta runt en sensommardag i glassigt solsken medan eleverna förberedde sin redovisning. Otroligt fotogeniskt också det här med skulpturer i solljus så det blev några bilder :-) Tyvärr blev de tagna med en grynig iPhonekamera.
 
Typ så här såg det ut idag:
 
49 lutande flaggstänger i Kari Cavéns installation med titeln Skogsdunge.
 
Bokstäver från 8 länders alfabet rymdes i Jaume Plensas NosOtros.
 
Winter & Hörbelt visar i verket Kastenhaus 1166.14. dryckesbackar för mineralvatten formade som en slags borg i vad jag gissar vara 1166 stycken backar fördelat på 14 rader. Bara min teori kopplat till siffrorna i verkets titel som jag inte ids googla :-)
  
Vi tyckte dryckesbackarna var mycket fotogeniska. :-)
 
Kaleb Stålnacke, Linnea Brännström och Johanna Lernstedt Sjödin var delar av gruppen som fått i uppdrag att ta sig an huset.
 
Hästen uppe på den höga skorstenen är ett verk av Lin Peng med titeln A New Perspective. Den brukade gnägga då och då men är visst tyst nuförtiden då den störde folk på området. Jag älskar konst med humor!
 
Jag och Maja speglar oss i Grönlund-Nisunens verk Omphalos.
 
Maja står mitt i Roland Perssons obetitlade verk med avgjutna välanvända skor som på ett ungefär syftar till att förhöja kära välanvända ägodelar med låg status.
 
The Art Guys verk med titeln Love Song for Umeå: Banner Work II,#7.
 
Jag hoppas inte att Nathalie Bylund, Sanny Löfling Åström och Sandra Peterson blir alltför arga när jag bloggar den här bilden på dem... :-) De har just fryst i en pose under sitt framträdande medan gruppmedlemmen Frida Oskarsson (ej i bild) berättade om gruppens tankar kring skulpturen av Antony Gormley, med titeln Still Running.
 
Gruppen framför Sean Henrys installation Trajan’s Shadow. Skuggan efter vännen finns kvar efter han har gått iväg. 

Illustration eller grafisk design? Designtorget firar 20 år

Inspirationen till att blogga har runnit av mig i takt med att arbetstakten på jobbet har intensifierats, ifall ni undrar varför jag har så låg profil här i bloggen just nu :-). Vi lärare planerar och planerar och planerar och hoppas på att komma på en lösning men man blir liksom aldrig klar.
 
Jag som vanligtvis den här tiden på året brukar få fila på med mest mina grafiska kurser har nu förutom dessa till min undervisningsplan fått lägga till Digitalt skapande, Estetisk Kommunikation samt Grafiska arbetsflöden och analysmodeller som jag på något fiffigt sätt ska kombinera med en kurs i Grafisk illustration.
 
Eleverna i en grupp på 10 personer får alltså välja om de ska gå Grafisk illustration eller Grafiska arbetsflöden.."" eller rent utav båda samtidigt, på samma tidpunkt och i samma rum. Det gäller att få ihop en planering som håller då, vissa genomgångar passar båda grupperna och andra gör att jag får dela upp dem och genomgångarna.
Ett problem som uppstått är att komma fram till vad den verkliga skillnaden mellan en illustratör och en grafisk designer. De olika arbetsuppgifterna kan ju vara oerhört lik varandra.
 
Det syns inte minst i en del av de produkter som Designtorget lanserar i sin jubileumskollektion i samband med sitt 20 årsfirandet
Maria Holmer Dahlgren, med titlarna art director och designer, har t.ex. designat en köksserie med brickor och underlägg vid namn NO LIMIT som syns här:
 
Skärbrädor som skulle passa sjukt bra hemma i vårt illgröna kök med schackrutekakel!
 
 
Men alltså, det är ju mönster på de skärbrädorna, är inte det en illustratörs uppgift?
Ju mer vi i klassrummet pratat om skillnaden mellan en illustratörs och en grafisk designers arbete desto mindre känns skillnaden. Okej, en illustratör designar väl inte fonter men kan likväl jobba med kalligrafi (skönskrift), en grafisk designer gör ju gärna illustrationer till olika tryck och webb och kan också vara typsnittsdesigner.
En illustratör sätter ju däremot inte text i en hel tidning, och en grafisk designer gör knappast illustrationer till en sagobok...Tror jag. :-)
 
Bidra gärna med en egen analys om du har någon ;-)

Surströmmingskalas

Nu blir det ett maximalt bildflöde här! Det blev ju inte så mycket bloggat i slutet av förra veckan eftersom det var så mycket på jobbet för mig, men nu tänkte jag ta igen det med råge  ;-)
 
I lördags åkte jag ut med tre fina vänner till vår stuga för att ha surströmmingskalas. Oskars och Storö:s fiskar hade fått bäst i ett test jag läst så det blev ett par burkar Oskars.  
 
Anna-Karin och kusin Maria var bland annat med. Ann-Sofie också, fast hon var på språng när den här bilden togs.
 
Snaps passar bäst till surströmming och vi hade två stycken; O.P. Anderson och min brors och svägerskas hemmagjorda som de gett oss i present tidigare i somras. Den hemmagjorda vann.
 
När vi ätit klart och spelat ett spel som Anna-Karin hade med sig med synnerligen obstinata frågor så kom vi på att det var bäst att skynda sig ut på en promenad innan det mörknat helt. Vi stapplade iväg med överfulla magar till lilla hamnen.
 
En stor måne som var på väg att bli halv imponerade.
 
Ann-Sofies iPhonekamera var nog den som gick varmast :-).
 
Det var viss frustration över den dåliga täckningen ute hos oss, de fina bilderna gick ju knappt att skicka.
 
iPhonegenerationen haha! skönt att vara bland likar när det kommer till att dokumentera allt hela tiden ;-)
 
Skymningsljuset är ju som extra fint.
 
Stå och prata lite.
 
Lite mer månbilder. 
 
Plötsligt blev det fort väldigt mörkt så då var det bara stampa iväg till stugan igen innan vi helt förlorade siktet. 
 
Vi satt uppe och surrade till nästan två på natten och frustrationen över den dåliga täckningen kvarstod hela kvällen, haha! Dan efter kom vi ju på att några "busar" ju rivit en mobilmast i Bygdeå, kan ju definitivt vara en förklaring till att det gick trögare än vanligt. 
 
Dan efter for mina gäster runt som jehun när vi skulle packa oss ur stugan. Anna-Karin diskar...
 
...Och Maria dammsuger. Nu kan det se ut som att Ann-Sofie latar sig men icke, hon hade tömt och städat gäststugan innan denna bild togs. :-)
 
Dagen efter tog vi en lite längre promenad genom skog och vid hav innan vi åkte hem. Det var sommarvärme och så jääkla ljuvligt och det kändes nästan olagligt att åka därifrån.
 
 
På väg hem hade vi den stora turen att hela flocken med påfåglar stod mitt på vägen. De pep fegt iväg när vi närmade oss och Ann-Sofie försökte hinna efter.
 
Som tur var kom fegisarna fram igen när vi stått stilla ett tag :-).
 
 
Det var ett par av sommarens bästa dagar!

De nominerade till årets Kolla!

Kolla! som är en tävling för kreatörer inom kategorierna grafisk design, illustration och rörlig bild/interaktiv design. Syftet med tävlingen är att samla det mest nyskapande inom dessa områden för att främja användningen och förståelsen av illustration och grafisk formgivning.
 
Juryn i tävlingen har nu valt ut de nominerande inom de olika kategorierna och vinnarna kommer att avslöjas den 11 september på Astoria i Stockholm. Jag vet inte om "vem som helst" får delta vid prisutdelningen i september, men alla de nominerade bidragen finns att se på Konstnärshuset (KB) i Stockholm mellan 6-11 september.
 
Se alla nominerade bidrag i Kolla! här: Kolla! 2013
 
Här nedan är ett urval av de nominerade bidragen:
 
(det är lite roligt för den översta och nedersta bidraget har vi i mediearbetslaget så att säga mött IRL när vi varit på studiebesök på Konstfacks och Berghs slututställningar 2012 :-) )
 
Nominerad i kategorin Grafisk design - Studentarbete:
Erik Olovsson www.studioeo.se: Eriks designbuss. En mobil designstudio i form av en husbuss.
 
Nominerade i kategorin Illustration - Övrigt:
JoAnn Tan Studio www.agentmolly.se: Design av skyltning för NK-fasadfönster
 
Nominerade i kategorin för Rörlig bild och interaktiv design - Interaktiv design:
Berghs School of Communication med uppdrag från Stockholm Pride http://blihomo.nu: En integrerad kampanj till Pridefestivalen 2012 som leker med myten att man kan välja sin sexuella läggning. 

Dagens första matchymatchy


I förrgår slog jag på stort och målade naglar på både tår och fingrar. Det är minst tre månader sedan jag målade naglarna "ordentligt", dvs i tydlig färg och flera lager och med överlack och allt. Ingen idé att syssla med sånt på semestern ju när man bara går i slapparkläder och mest tillbringar tiden med att umgås med barn och leva i utflyktspåsar och så vidare. 
En liten fördel med att börja jobba alltså, man blir glad av att titta på sina målade naglar :-).
 
Färgen är en jättehärlig rödorange ton som jag verkar vara svag för nuförtiden, Maybellines Colorama 341 Orange Attack. Dessutom passar den utmärkt till min väska i samma färg!
 
Inte så roligt klädd i övrigt tyvärr, hellångt och svart.

Jag överlevde!

Jag var inte lite nervös och stressad över att möta de nya ettorna på Estetik & Media idag! Vid klockan 5 på morgonen vaknade jag och var pinknödig och fick sen lite svårt att somna om eftersom jag började tänka på att vi skulle ta emot dem. :-)
 
Det visade sig ju inte alls vara nåt farligt förstås, de verkar rågulliga om än lite tystlåtna och, får man förmoda, nervösa de med så här första dagen. Sen är ju min kollega Ludvig en klippa, lite mer stabil och sansad än jag, så när jag snurrade till det så såg han till att vi kom på banan igen :-)
 
Eleverna fick efter en massa information och presentationslekar sluta dagen med att skriva ett litet brev om sig själva som det var jätteroligt att läsa igenom. Det känns redan som att man känner dem en aning. Tyvärr känner de inte oss så bra eftersom vi glömde att vi tänkt göra en lite grundligare presentation av oss själva på eftermiddagen :-) ... men vi får göra ett nytt försök imorrn.
 
Här håller Ludvig i en sån där klassisk namnpresentationsövning där man ropar ett namn på någon ur gruppen och kastar bollen till den som direkt ska säga ett annat namn och kasta bollen vidare, osv.

Sensommarsol

 
Det var ett sånt där ljuvligt vackert kvällsljus när jag och Filip åkte till stugan i fredags. Jag stannade på vägen till stugan och fotograferade vid en liten bro som går över Rickleån som vi alltid passerar på vägen till stugan. Pelle har jobbat hela helgen så det kändes skönt att fly iväg efter första jobbveckan.
 
Tyvärr visade sig kvällsolen på fredagen vara bedräglig, det blev nämligen hällregn större delen av dagen igår lördag. Det gjorde att vi slöade inne mest hela dagen, vi såg film, ritade och målade ondingar och klippte ut konstverken. På eftermiddagen då det var uppehåll en en stund gick vi ut och fångade en massa pyttesmå spigg som fick sova inne hos oss på natten.
 
Idag söndag det riktigt fint igen om än väldigt blåsigt. Vi tog en promenad längs med stranden och in i skogen idag. Vi hittade en massa blåbär och Filip fick craving på blåbärspaj så det var ju bara att plocka ihop lagom mycket till en sådan då, vi råkade nämligen ha med oss en liten barnhink eftersom vi återbördat pyttespiggen i havet en stund innan.
 
När vi kom tillbaka till Umeå här på sena eftermiddagen så gjorde jag blåbärspajen och nattade Filip. Nu senaste en och en halv timmen har jag multitaskat med att måla naglar, se film och blogga :-). Det gick så där att följa med i filmens handling.
 
Dags att sova här nu! Natti natti.
 
 

Tips på hur man tröttar ut rastlöst barn


Reaönskelista - Skor

Jag fortsätter bygga min önskelista från sensommarens rea och har nu hittat en del skor jag gillar.
 
Ni kanske minns att jag klöpte "kloggiga" beige läderskor med liksom japansk touch på Zara i somras? Jag trodde inte jag skulle gilla den typen av modell förrens jag provade dem och nu är jag helförtjust. Den höga platån fram gör ju skon så mycket bekvämare att bära och ändå känns det som att man har högklackat.
 
På Nelly rear de ut en annan kloggig modell som finns i tre olika färgställningar som jag gärna skulle vilja ha nån utav. Eventuellt den blommiga, men kanske helst de svarta. Tyvärr finns bara de svarta till storlek 40 och jag har 41, men ibland kan 40 fungera ändå när det är skor med öppen tå. Jag får se om jag gör en beställning, mitt samvete säger nämligen till mig att jag har tillräckligt med skor ;-)
 
Textilsandalett från Nelly: Modellen Delia från Savannah 
 
 
I nån webbshop i våras såg jag de bruna Acnesandaletterna här nedan för då sanslösa 3195 kr, nu lyckliga du som kan ha storlek 39 (som är den enda storlek de finns kvar i i skrivande stund) för nu kostar den 959 kr på Nellys rea: 
 
Sandaler med kilklack i läder hos Nelly: Modellen Float från Acne.

Reaönskelista - Örhängen

Jag förtränger den tunga jobbstarten och tänker på flärd här i bloggen istället ...
 
Jedrans vad det reas överallt fortfarande! Speciellt i nätbutikerna kan man hitta mycket fint. Jag har kollat runt lite och tänkte jag kunde visa några saker som jag blivit sugen på.
 
Vi börjar med örhängen från ASOS outlet. Jag vill ha alla de här nedanför men är nog extra förtjust i översta radens örhängen. Den där dramatiska looken skulle passa bra så här på sensommaren och även till höstens mörka plagg: 
 
Översta raden: Örhänge 1 | Örhänge 2
Mellersta raden: Örhänge 3 | Örhänge 4 
Nedersta raden: Örhänge 5 | Örhänge 6

Läsårets första dagens, i maxikjol

 

Första inlägget på arbetsåret börjar jag med att visa en dagens klädsel i dålig bildkvalitet. (Vi tjuvbörjade egentligen att jobba i fredags med att lyssna på föreläsningar på en annan skola, men idag kändes det mer på riktigt.)

Jag tyckte jag var lite smått genial när jag för en tid sedan kom på att man kan dra upp en stretchig maxikjol över bysten och bära den som mer mellanlång klänning.
Det fungerar ännu bättre tycker jag om maxikjolen är smalare och rakare än den jag bär i bilden, en kjol som för övrigt är inhandlad på rea i Florida förra sommaren.


Jean Paul Gaultier på Arkitektur- och Designcentrum

Arkitektur- och Designcentrum, fd Arkitekturmuseet, som ligger i samma byggnad som Moderna Museet visar fram till den 22 september i år 2013 en samling med klädkreationer skapade av Jean Paul Gaultier.
 
Det händer ju inte så ofta ( i alla fall inte mig :-) ) att man live får se en sån mängd kreationer skapade av internationella berömdheter vad gäller mode så det kändes ju lite exklusivt och värt ett besök. Här är lite bilder:
 
En blandning av haute couture och konfektionskollektioner från tidigt 1970-tal och framåt visades.
 
Haute Coutureklänningarna som var i en stil som påminner om ikoniska Madonnamotiv tycker jag var de mest spektakulära.
 
Det skumma ljuset i lokalen gjorde det tyvärr lite svårt uppfatta detaljerna i dräkterna.
 
Det som fascinerade mig nästan mest var knasigt nog inte dräkterna utan att skyltdockorna hade rörliga ansikten vilket gav en showaktig känsla över utställningen. Det fungerade så att man hade projicerat filmer av ansikten på skyltdockornas i övrigt platta ansiktsytor vilket gav en väldigt realistisk känsla.
 
Observera att den här bilden är en gifanimering, så ni ska få en liten känsla för hur dockorna sneglade och log mot oss besökare, och även sjöng och pratade stundvis. Det gav karaktär åt både dräkter och dockor, något som är viktigt för Jean Paul Gaultier när han skapar sina kläder.
 
Här är lite renare linjer och användbarare former med den klassiska franska blå-vitrandiga sailorlooken. Jättesnyggt tycker jag.
 
Detalj från den randiga klänningen med fjäderkjol i bilden ovanför.
  
Den här detaljbilden från en annan klänning kommer från en docka som stod vid entrén till utställningen. Petra Mede bar den vid finalen av Eurovision Song Contest i år.
 

Den här bilden har jag lånat från denna sida eftersom jag helt enkelt glömde att fotografera entrén till utställningen. Samtliga klänningar är de som Petra Mede bar på Eurovision Song Contest.
 

 

Till sist filmklipp filmat med min mobilkamera. 


Niki de Saint Phalle, Tala Madani och Pop Konst Design

Varning för långt inlägg! :-)
 
I Stockholm förra veckan gjorde jag ju några museibesök som jag tycker är värda att visa lite bilder från och jag tänkte börja med mitt besök på Moderna Museet.
 
Jag hängde på låset då museet öppnade dörrarna där på tisdagsmorgonen eftersom jag kom till Stockholm med ett så tidigt flyg. På Moderna Museet fokuserade jag mest på utställningarna med Niki de Saint Phalle, Tala Madani och utställningen Pop Konst Design.
 
Först utställningen med Niki de Saint Phalle - "Flickan, monstret och gudinnan": Hon är nog mest känd för den banbrytande installationen Hon - en katedral som visades på Moderna 1966 och som föreställde en gigantisk färgglad födande kvinna som man kunde gå in i genom skötet. Inuti fanns en berg- och dalbana och biograf bland annat iscensatt av två andra kända konstärer, Jean Tinguely och Per Olov Ultvedt.
 
Niki de Saint Phalle har gjort mycket annat än de färgglada damerna och det var det jag var nyfiken på. Den röda tråden i hennes konstnärsskap är den kvinnliga vinkeln med upphöjandet av kvinnan och att hon visar upp sina egna traumatiska upplevelser från sin uppväxt:
 
Affisch från 1966 för utställningen "Hon - en katedral".
 
De färgglada kvinnorna är de som brukar vara mest bekanta.
 
Här är däremot en groteskare form av en födande kvinnogestaltning, en mycket symbolisk figur uppbyggd av bland annat en massa leksaker.
 
Detalj från föregående bild.
 
Ett annat verk i collage- och kanske gjutteknik av Niki de Saint Phalle, "King Kong".
 
Detalj från föregående konstverk.
 
En glimt ur videoverket Daddy med ett ytterst störande tema som på ett skruvat vis visar upp en ung flickas tillvaro med övergrepp från det älskade och hatade monstret fadern.
 
 
En annan kvinnlig men nutida iransk-amerikansk konstnär som ställdes ut var Tala Madani: Rip Image som jobbar med måleri och animation. Temat i hennes konst är nästan hela tiden en absurd drift med män och det manliga med koppling till politiska och sociala företeelser i vårt globala samhälle. Hon gör detta med en blandning av allvar och ytterst absurd svart humor.
 
Av Tala Madanis verk blev jag faktiskt lite illa berörd. Jag tycker den var mer sprängfull med stort manshat än humor eftersom hon visade verk på verk, från små till jättebilder, på hur män förnedrar sig själva och varandra, mycket med hjälp av avföring, blod och tarmar. Jag funderar mycket på hur hennes livssituation ser ut och har sett ut eftersom hon valt jobba med just såna här bilder i sitt konstnärsskap. 
 
 
 
Till sist kommer lite bilder från utställningen om Pop Konst Design som handlar om Popkonsten och dess inflytande på olika typer av formgivning.
 
Popkonsten räknas som en av de mest inflytelserika konstströmningarna efter andra världskriget och pågick från tidigt 1950-talet och ett tjugotal år framåt. Konstformens inspirationskällor kom ju från det vardagliga, från massmedias och reklamens bilder och symboler och fick i sin tur stor inverkan på formgivare.
 
Den stora utställningen var väl den jag var minst nyfiken på eftersom jag kan bli lite less på popkonstens ytligt estetiska tilltal. Hur det nu är så är det ju alltid annorlunda att se stora samlingar "live" så även om de andra utställningarna störde och berörde mig djupare så får jag nog säga att det var Pop-utställningen som var mest innehållsrik och varierad visuellt.  
 
Man fick inte fotografera på utställningen om Pop Konst Design så jag har lånat hej vilt från sidor på nätet för att kunna visa några av de verk som ställdes ut:
 
Målning med högspänning av Martial Raysse. En neonslinga formad som en mun är fastmonterad utanpå en stor målning.  
 
Ett collage med titeln "Just what is it that makes today's homes so different, so appealing?" av Richard Hamilton som var en av grundarna till Popkonsten.
 
Cowboy, i naturlig storlek, av Jann Haworth även känd för att ha gjort omslagsdesignen till Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band av The Beatles. (Foto källa: Stockholms Varjehanda)
 
I och med Popkonsten fick man även en helt ny syn på den grafiska formgivningen och typografin som tog ett rejält hopp framåt på 50-, 60- och 70-talet. Arkitekten och inredningsdesignern Alexander Girard vävde och tryckte ovanstående alfabet på olika inredningsartiklar.
 
Denna bild är inte från utställningen på Moderna Museet men inredningsartiklarna i denna bild fanns på utställningen. Den omöjliga soffan-/fåtöljen till vänster, lamporna till höger och även de små fåtöljerna i mitten vill jag minnas och de är designade av Verner Panton. Det fick mig att vilja inreda mitt hem totalt i Pop Designens anda. Hur kunde det bli så fult sen??
 
Underbart kitschig affisch till filmen Forbidden Planet i regi av Fred M. Wilcox. Den finns att hitta i flera olika versioner på nätet så den här är förmodligen inte exakt den som visas på Moderna Museet. 

Badigt värre

Det har varit en oväntat badig sommar för mig i år. Jag brukar vara en riktig badkruka men det har plaskats både lite här och där faktiskt, mest här i slutet av sommaren. I eftermiddags t.ex. när vi var i Holmsund så for vi ju och spontanbadade i Obbola, och spontanbada brukar jag aldrig göra.
 
Nu är jag som sagt en badkruka och jag tar det lugnt och går långsamt ned i vattnet tills det max når till ungefär midjan, högre än det så känns det alldeles för kallt :-) Fast eftersom Filip skvätter ner mig uppifrån och ned så räknar jag det som att jag tagit mig ett dopp. Det tyckte i alla fall jag och min kompis Louise att man kan räkna det som. Jag och Filip följde nämligen med henne och hennes lilla familj till en liten hemlig strand i måndags och blev ordentligt nedskvättade.
 
När vi badat klart och våra vänner åkt och jag höll på att packa ihop fick vi sen ett lite oväntat och stort badbesök där på stranden. Här nedan är lite bilder från måndagen:
 

Semesterns sista dagar

Nu har jag betat av de sista dagarna av semestern, riktigt försökt krama ur det somriga med stugvistelse, loppisrunda, bad och Tropikhusbesök.
 
När vi åkte till stugan för ett par dagar sedan köpte jag med en liten barnpool i hopp om att det skulle vara tillräckligt varmt för honom att bada där på gräsmattan men tyvärr så blev det regn och gråväder dagen efter.
Eftermiddagen och kvällen i tisdags då vi kom dit så var det fint och vi gick våran vanliga promenad vid strandkanten, kastade sten och spanade efter grodor och försökte göra strandfynd.
 
 
Vår stuga är den som skymtar bland träden till vänster i bilden.
 
Jag får blommor av Filip lite nu och då, han vet hur man smörjer ett mammahjärta :-)
 
När promenaden hade tagit slut hade det börjat bli kväll och vi banade oss genom sensommarblomstren upp till stugan.
 
Nästa dag, igår onsdag alltså, var det ju då alltså inget vidare väder, vi bytte därför badplanerna mot loppisrunda. Vi började vid Trädgår'n i Bygdeå som har en liten loppis men mest stannade jag till där för att titta på deras blomsterrea. 33% på uteblommorna just nu så jag fyndade en gigantisk hängande murgröna och två gräsplantor i kruka. Kolla förresten gärna mitt gamla inlägg om Trädgår'n i Bygdeå.
 
Trädgår'n hade de även öppnat ett café nu med riktigt finfika. Tårtor och chokladbakelser i ett litet hus undangömt på gården, det hade jag inte förväntat mig så jag blev rätt paff! Billigt var det också.
Missa nu inte den här utflykten! Reablommor och fantastiskt fika för en spottstyver, perfekt utflykt alltså! :-)
 
När vi kom hem till stugan igen hade vi varit runt på sex loppisar och Filip hade gjort nästan lika många leksaksfynd. Som exempel; 5 kr för ett trasigt rymdskepp, vem kan tacka nej till det? ;-)
 
Idag städade jag ur stugan och vi packade ihop oss för att åka hem till stan men sen direkt vidare till Holmsunds tropikhus. Filip får klappa en orm i bilden till vänster och silkesapan till höger var göllig.
 
I Holmsund var det sol så vi åkte faktiskt vidare till en badstrand och plaskade lite trots att det var sen eftermiddag, fast det blev inga bilder då.
 
Nu ikväll så flödade Facebook över av bilder på en otroligt vacker solnedgångshimmel, och här är mina bilder av densamma:
 

I stugan

Vi har åkt till stugan jag och Filip. Det hjälper för att fördriva värsta börja-jobbaångesten.


Glimtar från Stockholm

Det var med ett rejält vemod jag lämnade Stockholm i lördags eftermiddag. Det var som att jag skulle säga hejdå till både sommar och självaste levande livet men det är väl lätt att bli lite dramatisk när man vet att semestern snart är slut och man har den där mörka tunga vinterpuckeln att "se fram" emot.
 
Nu har jag varit hemma ett par dar och vilat upp mig, för jag var faktiskt riktigt trött efter allt gående och gluttande på allt och alla där i huvudstaden :-) Samtidigt har jag haft fullt upp här hemma sedan jag kommit hem så jag har inte haft tid sitta något vid datorn förrens nu.
 
Här är glimtar på Stockholms gator och miljöer från min resa:
 
Balkongen och utsikt från min kompis lägenhet.
 
Och här är kompisen in person :-) Mia heter hon och har sina rötter i Piteå.
 
Vi hade festsminkat oss (ska visa sen vilken effektiv ögonsminkprodukt jag fick av Mia!) eftersom vi var på väg ut på Debaser kvällen innan Mia och hennes kille skulle åka iväg på sin semesterresa och lämna lägenheten i mina händer. :-)
 
Man ser många streetsmarta hundar som vet hur man håller balansen i tunnelbanan.
 
På fredagskvällen när jag gick tillbaka till lägenheten i ett ljuvligt somrigt Stockholm så möttes jag av ett vackert och starkt motljus. 
 
 
 
 
 
Min långklänning och shoppingpåse den kvällen samt två andra streetsmarta hundar + matte.
 
På lördagen var många gator avspärrade eftersom det var dags för Prideparad, men för mig var det dags att åka hem. När jag läste tidningen om paradens väg och tider där på lördagsmorgonen så slog det mig att flygbussen kanske skulle bli försenad till Bromma... 10-30000 personer skulle ju passera genom stan och tänk om bussen skulle behöva korsa just deras väg mot Bromma flygplats!
Jag ringde trafikinformationen som sa att den skulle gå som vanligt men "att jag bör se till att vara ute i god tid"... tala om dubbla budskap!
Jag bestämde mig tillslut att en tidigare flygbuss. Eftersom de går så glest till Bromma så gjorde det att jag missade mina planer för lördagen, dvs gå i Gamla Stan och se lite på Prideparaden. Vilken ironi va att Prideparaden var orsaken till att jag missade Prideparaden..! Hur som helst visade det sig att flygbussjäkeln inte ens gick i närheten av gångvägen för paraden så allt hade varit lugnt. Suck.
 
Redan vid 11-tiden hade folk börjat ställa sig på plats trots att paraden började klockan 13.
 
På väg mot tunnelbanan och flygbussen såg jag många härligt överklädda, oklädda och målade människor som gjort sig i ordning för paraden. När jag drog min resväska genom tunnelbanan så fick jag plötsligt syn på den här underbara uppenbarelsen som här precis har fått syn på mig :-)

Hemåt


Sista kvällen i Stockholm

I morgon åker jag hem till Umeå igen efter fyra nätter och nästan fem dagar här i Stockholm. Det har varit intensivt och roligt med museibesök, spring på stan och roligt surr över glas vin med gamla och nya bekanta.

 

Idag har jag pendlat mellan hemlängtan och ångest inför att åka hem eftersom det innebär ytterligare ett steg närmare semesterns och sommarens definitiva slut. Det blir ju så sabla instängt på vintern. Men det ska nog bli bra bara man får in rutinerna igen.

Det har varit kanonväder här idag och efter ett besök på Tekniska Museet och en runda på stan idag så sitter jag nu och ser film och vilar benen i soffan i den lägenhet jag fått låna av vännerna medan de åkt utomlands.
Ute på balkongen hörde jag nyss en pågående fest i ett hus över gården och ur fönstret i ett annat hus hörde jag några som sjöng för någon som fyller år. Då kändes det plötsligt lite ensamt här på fredagskvällen.
Tidigare hade jag lite planer på att gå och besöka Fotografiska Museet som har kvällsöppet och levande musik men jag orkade helt enkelt inte.

Här är lite bilder jag tagit från lägenheten jag håller till i här i Skanstull, det är bilder på innergården taget från balkongen och bilder från fönstret på framsidan med utsikt mot gatan. Bilderna är redigerade i min iPhone med Snapseed så de kan nog se ut som kacka på en större skärm :-)

 


Regn

Jag skojade lite, det blev regn idag med :-(

 


På Nordiska museet

Just nu sitter jag och pustar ut på Nordiska Museet efter en rundvandring här. Jag drack några glas vin igår så det är rätt tungt idag så jag har nog inte gett Nordiska min mest engagerade sida :-)

Det är i alla fall bättre väder idag efter att ha regnat ordentligt de två dagar jag varit här hittils.  Igår kväll när jag satt på Debaser med min kompis så ramlade himlen mer eller mindre ner, det blev en liten översvämning på uteserveringen under några bord och strömmen gick i halva lokalen. Som tur är la det av rätt så snabbt så vi tog oss hem i princip torra.

Här är bilder från Nordiska Museet. Utställningen med smycken och bordsserveringar var lättast att genomlida en dag som idag:RSS 2.0