Julpynt och lördagsmys

 
Jag har just hängt upp två stora glittriga hjärtan i kontoret/gästrummet där jag sitter just nu. Vi har haft dem på det viset senaste jularna och jag tycker alltid fönstret då ser ut lite som en sur gubbe tillsammans med bågljusstaken :-)

Idag njuter jag för fulla muggar för jag har haft 8 timmars oavbruten sömn också har vi julmys. Pigg som en lärka (typ) har jag under dagen bytt till julgardiner i köket och fått fram julljustakar och adventsstake och även lite tomtar och annat pynt från vindan.
 
Sen har jag varit iväg och köpt upp mig på en massa småleksaker som Filip ska få på sin "önskekalender". Det kallar han av nån anledning alla sina kalendrar i år oavsett om det bara är en lucka som ska öppnas eller om han ska få en pryl :-) Sen har jag även varit iväg och handlat mat till imorrn eftersom vi har farmor här (Filips farmor) och man ju inte bara kan bjuda på blodpudding då :-)
 
Tillsist har Filip och jag lärt farmor att julpyssla, hon berättade nämligen att de aldrig hållit på med sådant i hennes familj och under Pelles uppväxt (jag blir helt förstörd! :-) ). Så nu har hon varit med och prickat apelsiner fulla med kryddnejlika (inte så roligt enligt farmor) och dekorerat ännu fler köpespepparkakor (lite roligare enligt farmor).
 
Här är andra pepparkakor som jag och Filip pyntade häromkvällen, har nämligen ingen bild just nu på de nya:
 
 
För övrigt har Filip fått följa med en kompis och hans mamma till polisen eftersom hon jobbar där... så jag blev mms:ad coola bilder på Filip i en gigantisk (på honom i alla fall) polisjacka och mössa och Filip och kompisen bredvid polisbilar och polismotorcyklar. Jag var inte lite avundsjuk! Vilken lyx att få en sån specialrundvandring.
 
Nu på kvällen var han så uppspelt över morgondagen när alla luckor ska öppnas och pepparkakor ska ätas så han drog till med att det var hans födelsedag imorrn, eftersom det förmodligen kändes så... han sa också att det kommer bli den bästa dagen i hans liv! Lilla hjärtat mitt :-)
 
Minns ni pirret man hade i magen i juletid? För mig ligger den absolut där, dåligt maskerad av vuxenskap. Så det känns himla härligt att få vara med och skapa sitt barns julminnen.

Midvinterfesten - en julmarknad på Midgårdsskolan

Julmarknadens grafiska profil är designad av Julia Svahn.
 
 
Den 10:de och 11:e december mellan klockan 16-20 arrangerar våra medieelever i årskurs 3 en julmarknad med titeln Midvinterfesten på Midgårdsskolan. Det är första gången vi gör något sånt här och det känns så otroligt kul och spännande så jag vet inte vad :-)
 
Syftet med julmarknaden är att vi för första gången på medieprogrammet ska försöka samla pengar till en klassresa, och då inte vilken klassresa som helst utan vi siktar på att besöka slututställningarna på vidareutbildningarna på reklamskolorna och Konstfack i Stockholm i slutet av maj.
 
Eleverna har designat tryck till bland annat muggar och tygpåsar, mobilskal och fotograferat till vykort. Här är bara nåra exempel på vad man kan köpa. Är de inte fenomenalt fina?
 
Muggar av Ebba Zingmark och Linn Häggman.
 
Tygpåsar av Emma Isaksson och Alicia Hammarberg.
 
 
iPhoneskal av Julia Hedlund och Noomi Lahti Sandberg
 
 
Medieleverna säljer även egenproducerat hantverk som ni kan se en liten ofärdig försmak av på bilderna här nedanför och det kommer även finnas hembakt fikabröd och godis till försäljning.  
Som ett stort plus kan man även passa på att gå på Musikskolans julkonserter som hålls båda kvällarna.
 
Besök gärna kollegan Ciccis blogg MammaMedia och se eleverna pyssla inför julmarknaden!
 
Det kan ju bara bli bra, eller hur?! :-)
 
Vem kan motstå sånt här?
 
Det kommer finnas så mycket mer än vad jag visar i detta inlägg så kom och köp fina unika juklappar till nära och kära som stöd för våra elevers klassresa!

Midgårdsskolan rustar för jul

 
På Midgårdsskolan där jag jobbar har man börjat rusta för julen.
Det är skön tröst att vila ögonen på glitter och blanka julgranspumlor ("julkulor" för er som inte är från Norrbotten :-) ) när man passerar granen vid skolans entré efter den här jobbiga arbetsveckan. 
Jag jobbade en hel arbetsdag på söndagen och därefter nattetid tre nätter senare under veckan, plus att det har varit otroligt mycket krångel och nervositet kring en beställning som jag skulle göra.
Jag återkommer om det med beställningen i ett senare inlägg, för det handlar om en jätterolig grej vi har på gång med våra medielever i trean :-)
 
Skolans fina gran är så hög att den bara rymdes på diagonalen i min mobilkamera :-)
 
Bredvid granen sitter Sam 2-eleven Korosh och säljer fika till en klassresa och vid ett annat bord får man bidra med eget pynt till granen.
 
Schnyggpaljetter.
 
Fina meddelanden i granen.
 
I helgen blir det till att julpynta hemma, nu känner jag mig riktigt inspirerad :-)

Blått är flott

Fy och usch vilken tråkig söndag. Jag har jobbat med skoljobb av och till sedan elva i förmiddags fram till tiotiden ikväll, med uppehåll på kanske 1,5 timme då jag och familjen gick en stund på den (inte så roliga) skyltsöndagen. Blä.
 
Fast jag trots detta inte är klar med det skoljobb jag planerat så bestämde jag mig för att skjuta på det sista till imorrn kväll och blogga lite glamour istället :-) 
För oj vad det mailas festkläder från alla klädfirmor nu! Lika bra haka på det och göra ett inlägg med något som kan passa i det blåsvarta vintermörkret; dvs lite blå glamour.
 
Allt kommer från Dorothy Perkins, som jag gillar för att de har billiga kläder med lite kul snitt och rymliga storlekar. 
Jag orkar inte länka alla produkter individuellt utan gör helt enkelt så att jag länkar er till sidan med blå kläder och skor och sidan med blå smycken. Smart va? :-)  
Gillar den fuskpälskantade koftan här, den är lite speciell och den skulle nog vara riktigt snygg till jeans om man vill klä upp vardagsstilen. De klumpiga pumsen finns att köpa med eller utan ankelrem. Svårt välja vad som är snyggast. 
Glitter eller robustare stil, tyckte det funkade vilket som här. Jag gillar nog bäst skorna och tantkoftan, hehe.
 
Nu ska jag gå och färga håret. Lite onödigt börja med det så här sent, men så kan det bli. Lite väl ofta dock tycker jag.

Nedklistrade fynd på Myrorna

Eftersom vi har fullt i alla skåpar och lådor brukar jag undvika gå på inredningsaffärer och second handbutiker, men igår var jag in på Myrorna för första gången på flera år faktiskt. Och fyndade förstås. 
 
Det var bara en otroligt irriterande sak med de fina fynden och det var att butikspersonalen kletat fast otroligt klistriga prislappar rakt ovanpå den så viktiga ytan. Fasen vad irriterande! Jag har nästan förstört det högblanka metallfatet till ljusen för att få bort prislappen. Haft den både i blöt i timmar utan att lyckas, och till slut tvingades jag använda sån där bensin man köper på Apoteket för att få bort klistret. Den brickan är helt flammig nu. Som tur, tur, tur var så var prislappen på det bladformade metallfatet på undersidan och de andra faten av porslin så där funkade bensinen. 
 
Så här ser fynden ut:
 

Snappseed fotoapp

Här fortsätter jag rapporterandet om mina favoritappar på mobilen med en riktigt bra app för bildredigering; Snapseed. Den innehåller många fina detaljrika funktioner att justera bilder med, men även smakfulla bildeffekter där man kan variera styrkan på effekten. Skitbra rent ut sagt :-) Den har tydligen fått pris av TIPA för bästa mobilfotoapp 2012 också. 
 
 
Här är lite om hur den ser ut och hur den fungerar:
 
När man kommer in i applikationen så måste man trycka på +-tecknet för att lägga till bilder, och det är ju ett stort plus att du kan fotografera direkt, välja tidigare tagna bilder som ligger på mobilen och klistra in en kopierad bild (från nån sida på nätet kanske). Suvve :-)
 
Vänster bild: Längst ned finns många grupper av funktioner för redigering, allt från relativt detaljrika redigeringar till smakfulla effekter.
Höger bild: Här är en bildkarta över hur man styr funktionerna man sen väljer. Observera att X till vänster betyder att man ångrar sin redigering, och bocken till höger betyder att man vill behålla sin redigering.  
 
Vänster bild: Här har jag valt att mörka ned exakt valda delar av bilden - man trycker på plustecknet och därefter på bilden, då syns ett blått tecken och man får en förstorad ring som visar en del av bilden.
Höger bild: Därefter sveper man fingret uppåt eller nedåt för att välja om man vill öka ljushet eller något annat i bilden. När man valt funktion sveper man fingret vänster-höger över bilden för att minska-öka effekten.
Tryck till sist på bocken för att spara din redigering.
 
Man kan jobba med populäraTilt Shiftfunktioner också. Linjär eller elliptisk beroende på hur motivet ser ut. Nyp eller sära på fingrarna över skärmen för att krympa eller bredda effekten.
 
Vänster bild: Här har jag dragit ner skuggorna till noll, dvs gjort dem så mörka som möjligt.
Höger bild: Här har jag provat nån effekt jag inte minns vad den heter :-) Stjärnsymbolen visar att det finns fler effekter som alternativ.
 
Här har jag valt effekten Grunge på min bild... fast jag vet inte om just en tårta blir särskilt lyckad i lortig grungig stil :-)

Juvelerna

Ja det var kanske inte så svårt att lista ut, angående min lilla cliffhanger, att det var ju juvelerna jag fått :-) ...alltså de där Pilgrimsmyckena jag yvades om för nåra veckor sedan att jag beställt till så himla förmånligt pris från Zalando Lounge, dvs Zalandos sida där de säljer ut lite mer exklusiva märken till betydligt lägre priser (fast rätt så dyrt ändå många gånger).
 
Så här såg de ut uppackade. Alldeles tjusiga och glittriga:
 
Snygga party:iga och användbara.
 
De här små örhängena kommer bli användbara på jobbet.
 
Julaftonsörhängena är spikade.
 
Och här syns det vackra armbandet, men jag stör mig lite på att det är lite för snävt för mig så att jag måste skaffa en liten förlängning. Inte lika fint när utsmyckningen nästan blir kortare än själva fästanordningen tycker jag. Fast bara jag får till det så blir det nog bra. Annars får jag välj sälja det hela vidare på Tradera :-) 
Jag betalade förresten totalt ca 700 kr för hela paketet, och hade jag köpt det hela för fullpris hade det blivit över 2000 kr.

Paket från Zalando Privé

Här kommer en liten bloggklassiker, ni vet såna där inlägg med cliffhanger där man säger A men inte B för att locka tillbaka läsare... :-) :
 
Jag fick ett exklusivare paket från Zalando Privé häromdagen...
 
Vaaad kan det vara?
 
Prassel prassel...
 
Hmmm...
 
Okej, ni fick ett litet b, jag kunde inte hålla mig riktigt från att låta er skymta innehållet :-) Kan ni se vad det är jag äntligen fått?
 
God helg på er förresten. Får se om det blir lite mer bloggande för mig då när jag förhoppningsvis har lite mer tid över.

Tjusiga juldekorationer

När vi gick runt på Höstljus i fredags så passerade vi Mias lustgårds skyltfönster och som vanligt har de råfina elektriska (dyra) julinstallationer.
Det är väl tredje året vi suktar efter dem eftersom de är så tindrande barnsligt vackra och för att Filip ser så lycklig ut när han ser dem... han kommer ruinera oss den killen, haha!
 
Kanske blir det köp i år, vi får se:
 
En liten glittrig lysande stad...
 
...och ett tjusigt färgstarkt lysande tåg.
 
Sen var det en till som jag inte lyckades få till nån vettig bild på men det var också en liten stad INKLUSIVE ett pyttelitet tåg som dessutom körde runt i staden. Suck...

Söndagsfin

Filip har gjort sig lite extra fin eftersom faster kommer för att fira hans födelsedag. Han ville se ut som en onding, typ Turbo i Röjar-Ralf, men jag misstänker att faster kommer tycka han ser ut som en söt hårdrockare :-) Kreativt påklätt av honom med tygormar som extraben, och jag har sminkat honom efter hans egen beställning.
 

Lite från kalaset

Det kändes som att det blev ett lyckat kalas igår. Vi hade mörkerrum där man fick skjuta spöken, discorum och skattjakt. Skattjakten var tydligen jätterolig, så då får jag nog satsa på mer skattkartsritande nästa år.
 
Det var inte så lätt att fotografera rörliga barn i skumt inomhusljus och jag hade ändå inte kunnat lägga ut det eftersom det inte är mina barn och jag inte tänkt fråga föräldrarna om jag ens får lägga ut bilder... men här kommer nåra bilder som en liten sammanfattning i alla fall :-)
 
Efter lite kreativ hjälp från Filip blev glasen ordentligt kalaspimpade med både dubbla servetter, partyparaply och sugrör med metallicspröt. Jag tycker det blev riktigt kalasgrant' jag! :-)
 
Jag fotograferade tårtan i hopplöst ljus och har fått redigera den rejält för att den ska se någorlunda aptitlig ut. Hur som helst så är den nästan likadan som den tårta jag gjorde på farsdag eftersom Filip hade önskat sig det, men jag fick inte tag på färska jordgubbar så det fick bli hallon istället, och det var lika gott det tycker jag. Som kronan på verket pyntade Filip pyntade den med små sockriga kakdekorationsdjur.
 
Här är alla kalasbarnen i en tillsuddad bild, ni får lita på mitt ord när jag säger att de är himla gulliga. Ett av barnen är lite extra välväxt som ni kan se också (ha ha ha!).
 
Mycket märklig bild det här... Filip ser nästan utklippt ut och så har han sår och ärr på kroppen som egentligen är såna där tatueringar som Pelle köpte åt honom på Buttericks. Ser inte klokt ut. Ny cool dinosaurierobot han fått i födelsedagspresent från mormor och morfar har han vid sidan om sig.
 
Pelle med en suddig liten gäst som jag räknar med inte går att identifiera... Vi jobbade som värsta kalasfixarteamet jag och Pelle, höll koll så att alla barn skulle ha kul och hade sällskap om alla för stunden inte ville leka med samma sak.

Umeå Höstljus 2013

Vi var på invigningen av Höstljus 2013 igår kväll, fredag. Det började med lasershow på Rådhustorget och slutade med envist regnande skulle man kunna säga... Inte riktigt de bästa förutsättningarna för att gå runt och njuta av ljuskonst men lite hann man i alla fall uppfatta, och det var jättejättemycket folk trots vädret. Själv får jag nog ta en runda till nån annan kväll när glasögonen inte är helt genomblöta av regndroppar som skymmer.
 
Tydligen är det tio stycken färre verk i år, det märktes kanske i den mån att det fanns färre verk med nån slags starkare visuell spets. Jag var väldigt förtjust i bland annat den hoppande spökflickan i Rådhuset och det halva huvudet vid Norrlandsoperan förra året, men i år fanns inte lika personliga verk. De tusentals (närmare bestämt 4800 stycken) ljuslyktorna gjorda av barn i Umeå var förstås lika stark som vanligt.
 
Här är en del bilder:
 
Invigning med lasershow och dans på Rådhustrappan.
 
Så här såg dansarna ut på lite närmare håll. Undrar om det var Midgårdsskoleelever?
 
En del av de 4800 handmålade lyktor gjorda av barn i Umeå. Bland annat Filip och kompisarna på hans förskoleavdelning.
 
Pelle med Filip på axlarna i ljusportalen "Mellanrum" som fanns på tre platser mellan Rådhuset och Järnvägsstationen.
 
Filip sitter i soffan formad som ett C med titeln "Viewpoint C" som ska symbolisera centrum i Umeå och den var placerad precis utanför biblioteket.
 
C-soffan skiftade färg.
 
Ljusslingorna på cyklarna var tydligen nån slags reklam för cykeltunneln eller nåt sånt och var en extrainsatt ljusinstallation för Höstljus.
 
Nya hotellet skiftade i olika vackra färger.
 
När vi gått rundan och kom tillbaka till Rådhustorget så var vi less och genomsura av regnet men på torget höll de på för fulla muggar med ljusshower och dans. Bra kämpat får man säga. 

Födelsedagsmorgon

Oskärpan i bilderna tycker jag på ett ganska bra sätt illustrerar intensiteten av födelsedagsfirandet nu på morgonen :-) ...
 
Det blev bland annat en lång silkeslen röd goseorm som ni kan se på bilderna :-) Förutom det en dinosaurierobot, en zombie, ett Ghost attack-skjutspel, en monstertruck, snurrande partylampa, tre böcker, en glittrig festtröja och lite till.. ja ni fattar temat, läskigt, gosigt eller glittrigt ska det vara just nu!

Filip fyller 5 år!

Idag den 16/11 fyller Filip 5 år! Det känns lite som en milstolpe och som att han blivit ganska stor, men ändå är han ju egentligen så himla liten fortfarande. Och det känns så himla nyss han var en liten nyfödd bebis. Det finns nog inga dagar i mitt liv som jag  kommer ihåg så mycket detaljer från som första tiden med Filip... Helt hormonstinn var man och förälskad i den ljuvliga lilla bebis vi fått.
 
Här är några bilder från de här fem åren:
 
20/5 2008: Vi gjorde NUPP-test och Filip var ungefär 12 veckor gammal och 6 cm lång och jag var förundrad över att han rörde sig med så mjuka smidiga "färdiga" rörelser när jag såg honom där på tv-skärmen.
 
6/11 2008: Här har jag bara tio dagar kvar till födseln.
 
17/11 2008: Pelle på BB med blott ett dygn gammal Filip, den vackraste, ljuvligaste bebisen i hela världen.
 
19/11 2008: Pelle bär ut tre dagar gamla Filip från BB och vi undrar om det verkligen kan vara rätt att vi bara ska få ta hem honom så där :-)
 
21/11 2008: Plötsligt låg det en rosig liten bebis på soffan hemma hos oss varje dag. En som kräktes ned en flera gånger per dag, ha ha.
 
14/12 2008: Det året hade vi en pytteliten tomtenisse.
 
8/3 2009: Här gör fyra månader gamla Filip sina första försök till att sitta själv, det gick inte ett dugg bra men det blev söta bilder :-)
 
16/11 2010: Filip fyller två år och har själv blivit inslagen som ett paket.
 
2/10 2011: Filip har här varit blöjfri ett par månader och var på väg att fylla tre år.
 
21/7 2012 är vi i Everglades nationalpark i Florida och Filip blott tre och ett halvt år får hålla i en riktig alligator.
 
3/5 2013: En lite suddig men ändå fin bild tycker jag på våran kille som alltid har glimten i ögat, här fyra och ett halvt år.
 
12/5 2013: Här han också fyra och ett halvt, och även om den inte är nytagen får det bli den sista i det här inlägget; den är tagen under en cykeltur runt Nydalasjön i våras och jag jobbar på att lära honom allt jag kan ;-)

40% rabatt på BikBok

...den 15 och 16:de november! De firar tydligen 40 år som butik och firar på detta trevliga sätt. Här nedan syns en del grejer jag tycker var lite extra bra eller fina..:
 
BikBok har lite för små storlekar för mig, men det stickade verkar gå bättre. Det blev mycket i grått och svart men de färgerna har i alla fall den positiva sidan att de går att pimpa rätt så lätt :-)
1. Modellen Kola/BikBok var fin i både grått och svart.
2. Modellen Sissy/BikBok även den fin i både grått och svart.
3. Den ljusaste grå modellen av Monsun/BikBok och...
4. ...den mörkare grå och svarta Monsun/BikBok... det är dessa jag bloggat om nyligt och som jag köpt i ljusaste grå och beställt i svart. Surt nog före de satte ner priserna till nästan hälften ... morr...
 
Jag tycker det är otrevligt med plastiga fuskskinnväskor men de här var så prisvänliga och fina att man skulle kunna stå ut ändå :-) :
5. Guldpläterade mellanstora väskan Navidad/BikBok.
6. Präglade röda lilla clutchen Boss/BikBok skulle ju vara fin nu till jul.
7. Fuskpälsade lilla väskan No71/BikBok skulle kunna vara en bra festväska.  
8. Ringen Star/BikBok från deras samarbete med Mary-Kate & Ashley Ohlson.
9. Örhängena Tass/BikBok
10. Ringen Wiggle/BikBok också från samarbetet med Ohlsonsystrarna.
11. Fem olika ringar ingår i settet Maxat/BikBok.

Utvecklingssamtal med färgsynkronisering

All undervisning är inställd idag och imorrn för vi alla lärare som är klassföreståndare har utvecklingssamtal med sina elever. Det såg för komiskt ut när jag och några kollegor tapetserat ingången med lappar om var vi sitter för våra samtal. Färgsynkat dessutom.
Tydligen har vi lyckats fixa iväg inbjudningar men inte varit fullt så förutseende med att meddela vilka salar vi sitter i :-)

Lördagsshoppingen; långkoftor

Här är shoppingen jag gjorde i lördags; två gråmelerade långkoftor från BikBok och två par örhängen som jag fick på köpet i samma butik. Får väl se om örhängena kommer till användning, kanske är för gammal för sån stil?! Jag köpte en kort svart tunn festkofta också, men den såg inte nåt speciellt ut så den får inte vara med på bild :-) 
Koftorna fanns i tre olika gråmeleringar, samt svart, inte helt lätt att välja kan jag säga! Jag valde till slut den ljusaste grå och den mörkaste grå. Hade nog tagit svart istället för mörkgrå om den hade funnits kvar i min storlek.
 
På BikBoks hemsida finns bara en gråmelerad modell att välja på, men de har kvar svarta i min storlek... ganska sugen på att beställa den och lämna igen den mörkgrå men jag ska fundera lite. Jag har ju så mycket svart. Å andra sidan är det ju himla snyggt med helsvart. Användbart.

Farsdagstårta

Nu är hela familjen samlad igen! Jag hämtade Pelle och Filip vid flyget vid femtiden och vi firade fars dag direkt vi kom hem. Jag har under dagen städat, handlat och gjort tandorikyckling på spett och farsdagstårtan som syns i bilden här ovan, och förstås dukat lite fint och köpt present så det blev en himla mysig kväll. I alla fall tills jag var tvungen att sätta mig med skolarbete vid nio-tiden :-(
 
Pelle har försökt slå rekord i föräldraskap i helgen så det var en Monstertruckifierad pojke jag fick hem från Stockholm. Pelle skickade den här bilden tagen vid "plattan" på förmiddagen idag, så himla gullig och uppställd liksom :-) 
 
Åh, vi kan väl titta på tårtan igen också, är den inte grann? :-)
Jag har i princip två tårtmodeller jag varvar mellan, det är prinsesstårta och den här som innehåller chokladröra och marsankräm. Om ni vill veta närmare så gör jag så här:
 

 
Gräddtårta med choklad och marsan
 
Tårtbotten är köpes :-)
5 dl grädde som vispas
 
Ingredienser chokladröra:
1 dl kakao
1 dl socker
ca 0,5 dl mjölk
0,5 dl hackad mörk choklad
 
Instruktioner för chokladröran: 
Blanda 1 dl kakao och 1 dl socker. Rör ihop med 0,5 dl mjölk eller så att du får en chokladkräm som är rätt så fast. Smaka av och tillsätt mer kakao om det är för sött och mer socker om du tycker det är för starkt. Rör i den hackade chokladen. Blanda till sist i ca 1 - 1,5 dl av den vispade grädden efter smak så att konsistensen blir något mer fluffig.
 
Ingredienser marsankräm:
5 msk snabbmarsanpulver
2 dl mjölk
 
Instruktioner för marsankrämen:
Vispa ned 5 msk snabbmarsanpulver i 2 dl kall mjölk. Låt stå i kylen ca 5 minuter. Blanda i 1-2 dl av den vispade grädden efter smak.
 
Instruktioner för tårtan:
Fördela chokladröran på första tårtlagret, lägg på mellanlocket och fördela marsankrämen på nästa lager. Lägg på tårtans översta lock och lägg lite tunt med grädde enbart överst. Spritsa därefter sidorna av tårtan med resten av den vispade grädden, använd då den största spritsstorleken.
Garnera med jordgubbar på toppen.

Middag, science fiction och shopping

Imorrn söndag vid middagstid kommer Filip och Pelle hem igen från deras resa till Stockholm. Det har varit himla lugnt och vilsamt fast det räcker alldeles utmärkt med ensamhet nu :-)
Här är en liten uppdatering från FF-livet i helgen:
 
Jag inledde min FF-helg med att tillbringa en del av fredagskvällen på middag med arbetslaget hemma hos nypensionerade kollegan Paul som ska flytta tillbaka till sina gamla hemtrakter, dvs Helsingborg. Äntligen fick man komma och titta på alla fina prylar han skaffat sig på Kinaresorna och även möta gosiga katten Pojken.
 
När jag var hos Paul så ringde jag till Pelle och Filip i Stockholm och vi körde lite "Face Time", dvs man ser och talar med varandra i realtid med hjälp av iPhone eller iPad. Pelle tog en bild på när jag Face-timade med Filip och han visade mig en fin dödskalle han fått på Buttericks. Helt crazy och science fiction kändes det ju fast jag Face timat förut, det var ju som att jag var där i hotellrummet :-)
 
Pelle har även skickat lite filmer och bilder på när de såg Grave Digger på nära håll och andra balla Monstertruckar idag lördag.
 
Själv har jag idag lördag till största del tillbringat med shopping på stan. Jag har invigt nya stora gallerian Utopia (så pinsamt namn att jag rodnar inombords) som tyvärr inte var nåt speciellt. Pampig entré men sen var det bara en korridor med affärer och en rulltrappa. Men jag upptäckte BikBok som jag inte shoppat på tidigare och gjorde fina klädfynd där tycker i alla fall jag, visar snart vad ;-) Sen tittade jag på lite fler fina prylar runt om på stan och åkte inte hem förrens det började mörkna vid typ halv fyra-tiden.

Det är FF i helgen!

FF som i FamiljeFritt då alltså. På förmiddagen lämnade jag nämligen av Pelle och Filip vid flyget för de har åkt till Stockholm över helgen för att se Monster Jam och bo på hotell med bubbelpool och göra en massa andra roligheter.
 
Fast det var på vippen att jag började gråta där på flygplatsen när miniplutten skulle åka bort från mig, trots att jag har sett fram emot denna helg som bara den sedan ett antal månader tillbaka. Jag har nämligen inte varit ensam hemma mer än några timmar på fem hela år (alltså sedan Filip föddes) så det känns ofattbart att få hela två och ett halvt dygn hemma för sig själv. 
 
Tidigare hade jag stora planer på fester och shoppingtrippar och gud vet vad för denna helg men när helgen börjat närma sig efter ett mycket arbetsam höst på jobbet har jag mest börjat se fram emot att äntligen INTE ha en massa planer och slippa hålla på och fixa och ordna och istället bara få ta det lugnt.
 
Filip illustrerar en onding till vänster och till höger sitter han bredvid en massa monstertruckar vi tecknade igår kväll. Han ska ju faktiskt få se den gröna monstertrucken, alltså Grave Digger, på riktigt imorrn :-)
 
Nu ska jag börja göra mig i ordning och åka till nypensionerade kollegan Paul som bjuder oss i arbetslaget på ett sista farväl innan flytten till Skåne tråkigt nog, fast roligt också förstås.

PowerCam foto- och videoapp

Först ut i favoritlistan för iPhoneappar får bli PowerCamTM som är en foto- och videoapp, inte för att den är en storfavorit utan mest bara för att det råkade bli så :-)
Här är länken till iTunes egen information om PowerCamTM och här nedan kommer min information om lite av dess olika funktioner:
 
Appsymbol för PowerCam.
 
Med PowerCam kan man fotografera och lägga effekter på bilder och videos. Man kan dock inte ta in bilder utifrån och redigera i appen vilket är ett minus.
 
Man kan välja vilka av redigeringsfunktionerna man vill ha som favoriter och de hamnar då under hjärtsymbolen. Jag gillar bland annat Vintage, CrossPro, Japanese (se bilden ovan till vänster) med flera som är "snygga" bildverktyg men jag tycker det är otroooligt underhållande med Twister och Alien (se bilden ovan till höger) :-)
 
 
Här är ett par andra piffiga effekter för att göra verkligheten lite mer skimrande: Shine B (vänster) och Blue Explosion (höger).
 
Drar man i fliken så hittar man fler pilliga inställningar, man kan t.ex. välja Smile Shot och då fotograferar kameran enbart när man ler vilket mitt trötta men leende nylle till höger visar :-) Sorry för dålig bildkvalitet men det är för att jag fotograferade med mobilens lågupplösta kamera.
Andra kul effekter här är Color Splash som raderar alla färger i bilden utom en som man kan markera själv, exempel: om man har röda naglar så blir allt utom naglarna i bilden svartvita.
Sen finns t.ex. även Face Timer som bara tar bilder om man riktar kameran mot ansiktet. Den "känner av" om det är ett ansikte i sökaren alltså vilket kan vara bra om man fotograferar selfies med mobilens högupplösta kamera.

Favoritappar till iPhone

Jag har om möjligt skapat världens tråkigaste kategori här i min blogg som jag döpt till Favoritappar till iPhone, hehe.
 
Alltså inte tråkig för mig då eftersom jag ju uppenbarligen intresserar mig för det men jag tänker att det här nog bara faller de med lite fallenhet för iPhonenörderi på läppen.
 
Det var nämligen så att när jag häromdagen skulle uppdatera till iOS7 på min iPhone 4S så tog det operativsystemet så sjukt stor plats på mobilen att jag nu nästan inte rymmer nåt annat. Jag fick lov att radera en massa appar och förstås flytta över nästan alla bilder till datorn. 
 
Utifrån det tänkte jag att det skulle vara bra att ha en kom-ihåg-lista för vilka appar jag gillar så att om jag måste avinstallera dem vet vilka det var som var bra så att jag kan installera dem igen när jag köpt en ny mobil med större minne. Plus att jag glömmer bort vad man kan göra i apparna eftersom de är förvillande lika och då blir det här ett sätt att sortera upp dem.
 
Smart va? ;-) Och kanske ni också har nytta av dessa tips?!
 
Jag tänkte börja med att några fotografiska eller fotoanknytna appar som jag kommer att ta i tur och ordning, nämligen dessa:
 
Beware, snart kommer allra första app-tipset!

Ett par tråkiga skor

Här är mina nya skor, ett par chelseaboots, de jag nämnde i förbifarten i slutet på inlägget Allhelgona och gråväder.  

Råtråkiga eftersom de är platta och bara är inköpta för sin bekvämlighets skull och för att de inte når fullständig fulhetsbotten. De ser rätt bra ut på fotot här i alla fall :-) Kollegan Cicci som är mer positivt inställd till platta bekväma skor än vad jag är skrattade och undrade om det här är typ jämförbart med allvädersstövlar för mig :-) ...och det är det väl, typ. 
 
Inköpta till riktigt bra pris på Åhléns i Piteå (de finns inte i Umeå ännu i alla fall) för 699 kr (tror jag) minus 50 kr rabattkupong.

Grymma masker av bildeleverna

Skit också, jag lovade ju i mitt föregående inlägg att det inte skulle bli mer Halloween här i bloggen, men så upptäckte jag att jag glömt publicera detta för en vecka sedan! Här kommer det: 

Som av en händelse (eller så är det mycket välplanerat av dem) så har Bild & Formeleverna i åk1 en utställning med otäcka masker på skolan just nu då det vankas Halloween. De har utgått från klassiska filmkaraktärer och sagofigurer men tolkat dem på ett grymmare vis.
 
Inga dåliga grejer, kolla bara:
 
Kaninen från Alice i Underlandet.
 
Sjöjungfrun Ariel.  
 
Snövit.
 
Disneys Robin Hood.
 
Den här karaktären vet jag inte vilken sagokaraktär den ska föreställa. Vet ni?

Sista om Halloween

Ett litet sista inlägg om Halloweenfirande här, sen ska jag inte ha nåt fler inlägg om det på ett år, lovar.
Filip var nämligen så fin när han klädde ut sig i Piteå och skulle skrämma grannarna.
Vi hade lyckats hitta både skelettstrumpor och -vantar till den skelettdräkt han haft länge:
 
Bara halva ansiktet skulle vara sminkat sa han, det var med inspiration från Two-Face i Batman.
 
Sen toppade han det hela med Draculautstyrseln :-)

Luleå ljusfestival 2013

I fredags den 1 november tog jag och Filip en heldag i Luleå. Vi hälsade på mina två bröder med familjer, dvs Filips morbröder mostrar och kusiner, och besökte Luleås ljusfestival "Luleå i nytt ljus" som pågår 31/10-3/11. 
 
Vi har ju en jättefin ljusfestival i Umeå (bloggade om Höstljus 2012 här) men jag hade ingen aning om att även Luleå hade en och än mindre att det pågick just de dagarna jag var där. Det var en ren slump att jag råkade se det på Norrbottensnyheterna hemma hos mor och far så det var ju en himla tur! Älskar sånt nämligen.
 
Filips snälla storkusin Marc hakade med oss på stan där på fredagseftermiddagen och tittade på en del av ljusinstallationerna. Här kommer måånga bilder:
 
Vi började vid Dancing trees som var inlindade i rosa tyg och ljussatta i flera färger.
Bredvid fanns också Rymdgunga som inte gick att fotografera i mörkret men det var helt vanliga barngungor som var kopplade till ljud- och ljussystem i tre träd bredvid. Extra roligt för Filip förstås.
 
I mitten av stan kom vi till Gigantomaten som Marc och Filip gick in i.
 
Där inne blev den som ville fotograferad.
 
Sen åkte bilden upp i gigantisk storlek på husväggen ovanför Åhléns.
 
Coolt och kul :-)
 
Vi mötte också ett stort sjok myllrande Myror.
 
De ledde oss till favoritinstallationen...
 
En stor kulle med gigantiska uppblåsta lysande tygblommor, helt underbart enligt min smak :-)

 
I Stadsparken stod Barnens gåva till Luleå som bestod av handmålade lyktor gjorda av barn i Luleå.
 
Bredvid lyktorna i ett lusthus hängde en stor liksom lurvig boll men jag vet inte om den hörde till ljusfestivalen för jag hittar ingen information om den på hemsidan.
 
Till sist Stadshotellet upplyst i rosa, inte alls som en del av ljusfestivalen som jag förstår men fint ändå :-)

Allhelgona och gråväder

Nu är jag och Filip hemma i Umeå igen. Skönt att vara hemma även om det var roligt borta :-). Filip har somnat och jag och Pelle sitter just nu och ser Mission Impossible: Ghost Protocol samtidigt som jag redigerar bilder från Norrbottensresan... Här nedan är lite bilder från idag som är lördag och jag börjar baklänges, dvs med bilder från slutet av dagen:
 
När jag och Filip kommit hem så åt vi middag och sen åkte vi alla till Norra Kyrkogården på Sandbacka nära oss eftersom det var allhelgona.
 
Så mycket sorg samlat på ett och samma ställe och så viktigt att få minnas och tända ett ljus.
 
Dagens väder passade nog in lite på allhelgonastämningen; grått och väldigt dimmigt nästan hela vägen mellan Piteå och Umeå.
 
Det har ju sin charm det med.
 
Det här är en del av utsikten från mina föräldrars balkong i Piteå: vi har haft riktigt fint väder de tidigare dagarna men inte idag uppenbarligen :-)
 
Mor och far var gölliga.
 
Och Filip också i sina knallfärgade nya kläder och grön nos :-)
 
Vi hann förresten gå en liten stund på stan i Piteå idag också, och Filip provade de här fluffiga skorna :-) Själv köpte jag ett par betydligt mer praktiska så jag ska återkomma om dem så småningom.

Luleåshopping

Jag och Filip befinner oss i Piteå hos mina föräldrar för närvarande. Vi har hunnit med en massa roligt Filipvänligt här som jag ska berätta mer om snart men så länge tänkte jag visa lite shopping vi gjorde i Luleå idag...

...ett par glittriga stora örhängen och en dyr kofta (som jag inte är säker på om jag ska behålla) som skymtar i bakgrunden...


...och en collegejacka, två tröjor och två par mjukisbyxor till Filip. 

RSS 2.0