Snöyra

Snön yr utanför arbetsrummet och jag försökte fånga flingorna med hjälp av blixten. Glimmer glimmer.
 
 

Fejkad sexkampanj

Eleverna i årskurs 3 som går profilerna Graf, Foto och Journalistik Information & Reklam jobbar just nu intensivt med en informationskampanj om säker sex som syftar till att öka kondomanvändandet för att minska riskerna för att sprida sexuellt överförbara sjukdomar.
 
Kampanjen har en verklig beställare, det är Västerbottens Läns Landsting som ligger bakom, och det är min kollega Cecilia/Mammamedia som är den lärare hos oss som är spindeln i nätet i kampanjarbetet.
 
Mina elever i den grafiska profilen ska stå för att utföra den design som de kommer överrens om i grupperna. För att ha ett exempelmaterial till eleverna gjorde jag en hitte-på profil för en sådan kampanj som jag döpte till "Puss & Kram". Jag har dock inte behöv bry mig om att bygga upp min design med djupa teoretiska undersökningar, utan jag fick bara ägna mig åt det göttiga.
 
Så här blev den:
 
 
 
 
 

Glad pojke

I våras var det skitjobbigt nästan varje morgon att lämna Filip på förskolan. Han grät och sprang efter mig och fröknarna fick hålla fast honom vid många av lämningarna. Sen for man på jobbet med en klump i magen och önskade att man kramat honom en gång till.
 
I höst har han bytt till storbarnsavdelningen, och det har blivit helt annorlunda! Jag minns inte ens om vi haft något jobbigt avsked på hela hösten.
 
Min gissning är att han hade lite tråkigt i våras på avdelningen med de mindre barnen, han hade inte så många att leka med i hans egen ålder och kanske han kände sig lite ensam.
 
Glad idag som man alltid vill ha det! Också hade han ju en kul t-shirt som jag och hans fröken pratade om :)

På Bildmuseet

Igår var jag till Bildmuseet med mina elever i åk 2 som går den grafiska profilen. I kursen Grafisk kommunikation 1 ska de nämligen jobba med en skissuppgift och kreativitetsövning. Det var ett tag sedan jag körde en sådan uppgift så vi får väl se om jag måste putsa på den till nästa år.
 
Kanske är uppgiften lite väl flummig eftersom den inte har något tydligare mål annat än att visa på en utvecklad skissprocess med riktning mot grafisk form. Samtidigt är det ju bra att träna sig att bara skissa och spåna kring det man ser utan något bestämt mål, för att träna upp tanken, kreativiteten, ögat och handen utan att behöva tänka på att färdigställa på datorn tänker jag. Alla andra uppgifter vi gör är ju ganska låsta och tydligt inramade.
 
Som utgångspunkt till skissuppgiften for vi i alla fall till Bildmuseet för att hitta inspiration. Och Åh! vad de har mycket att visa nu! Det är bland annat fotografier på två våningar av indiska Dayanita Singh, alternativa (umeå-)stadslösningar i projektet Communitas och rörliga bilder på Bildmuseetbesökare av italienske Francesco Jodice. Sen höll några bildlärarstuderanden på med ett intressant porträttprojekt som vi tyvärr inte han delta i.
 
Man får tyvärr inte fotografera utställningarna så jag tog bara några bilder i trapphuset som jag också publicerat på Instagram. Kanske inte så roligt att se igen om du följer mig på Instagram, men man får i alla fall se bilderna större :)
 
Tillslut kunde jag faktiskt inte hålla mig: När jag kom till utställningen Communitas och jag såg den stora kartan över Umeå där man själv kunde pricka in snygga nålar för sina favoritområden så drog jag fram mobilen och tog ett par bilder. Förlåt!

Vinterpimpad blogg

Sådär ja, så var bloggen lite vinterpimpad.
Min omgivning (utomhus) ser väl inte direkt ut så här ännu, men en skir hinna av snöfjun hade faktiskt lagt sig kring huset från igår till idag, så det känns ändå legitimt att ståta med snökrispiga trädgrenar i bloggdesignen.
 
Får väl se om snöfjunet ligger kvar på cykelturen hem från jobbet.
 
Så här ungefär borde i alla fall min blogg se ut på din dator numera.

...

Så ja, nu känns det bättre.


Julsug

Efter den här Piteåresan har jag blivit duktigt julsugen. Jag har plockat fram julgardinerna till köket nu och tänker byta ut lite ofärgade ljuslyktor mot röda.

Här är lite julshopping jag gjorde i Piteå, på Dollar store, Rusta och Ica :)


Skyltsöndag i Piteå

Det har varit en riktig latardag här idag, men vi har i alla fall varit och gått runt på skyltsöndagen här i Piteå idag.

Juleljusen gör sig fint i en stad som Piteå med låga hus och ganska smal gågata.

Lite bilder jag även publicerat på Instagram:


Helgtripp till Piteå

Filip och jag är i Piteå hos min mor & far i helgen. Det är svårbloggat härifrån eftersom de inte har internet men här kommer lite bilder som nästan alla varit publicerade på Instagram.

Det är bland annat bilder på en fin anatomibok som Filip fått som försenad födelsedagspresent av mormor och morfar, coola blinkande glasögonbågar från Dollar store, bilder från god middag i Kallax hos min bror Dan med familj och en trött Filip på bilresan tillbaka till Piteå ikväll.  


Yay Festival 2012

Det känns ju lite taskigt att tipsa er om det här när det redan gått av stapeln: På Delight Studios den 17:de november hölls den första Yay-festivalen som är en festival som blandar grafisk design med livemusik och fest (JA JAG SA JU DET - så taskigt att tipsa om det nu!).
 
På festivalen som hölls eftermiddagen och natten mellan den 17-18 november så kunde man höra föreläsare som Aaron Draplin - amerikansk grafisk designer, Jennifer Cirpici - nederländsk illustratör och grafisk designer, SNASK - svensk varumärkes och filmagentur, Mari Ahokoivu - finsk serietecknare. Sen skulle också Jessica Hische - amerikansk typograf och illustratör varit med men hon hade tydligen ställt in.
 
Efter och mellan föreläsningarna dracks det öl och lyssnades det på livemusik, och tillslut skeppades allihopa med buss till en efterfest på Underbron som höll på fram till 5.00 på morgonen.
 
Detta premiärår var inträdet gratis, men man får nog anta att det blir en biljettavgift kommande år. Och då kan jag förhoppningsvis vara där!
 
Gå in här om du vill veta mer om festivalen:  
Länk till Yay-festivalens Facebooksida
Länk till Yay-festivalens hemsida 
 

Översättning av låtar - Gangnam style

Skickar vidare ett tips från I huvudet på Ruth; elever på Forsbergs Skola har utarbetat en idé för att översätta låtar genom Google. Vad säger ni om Gangnam style på tyska?
 
 

Illustratorkitsch

Resultatet av min genomgång av effekterna i Adobe Illustrator för eleverna i kursen Grafisk Kommunikation 1:
 
 
Som vanligt kan jag (och eleverna också för den delen) inte låta bli att undra över var det är tänkt man ska använda de kitschiga ljuseffekterna som finns i Adobe Illustrator. Fast man kan ju gissa var skivor som denna hittat sina effekter.

Jesper Waldersten på Skellefteå Konsthall

Genom Facebook fick jag ett tips om att illustratören Jesper Waldersten ställer ut på Skellefteå Konsthall mellan 25/11 2012 - 17/2 2013. På lördag 25/11 hålls vernissage med J. Waldersten närvarande.
 
Dit vill jag! Men vi får väl se hur det går med alla tusen andra saker jag också behöver göra. Fast man behöver ju inte nödvändigtvis åka dit på vernissagedagen.
 
Jesper Walderstens illustrationsstil är kaxig och bitvis grotesk med svart humor i undertonen, och på utställningens Facebooksida kan man läsa mer om honom, bland annat följande:
 
"Jesper Waldersten (f. 1969 i Stockholm) är en av vår tids allra främsta tecknare och illustratörer. Förutom utställningar på Färgfabriken, Kulturhuset och Grafikens Hus har han utgivit åtta böcker bland annat ”Här kommer jag”, ”Tack för senast din djävel” och ” Ett svart streck”. Han medverkar ständigt i många av Sveriges största tidningar och trots att uppdragen varierar känns hans särpräglade stil dock alltid igen med sina säkert slarviga linjer som precist fångar karaktärer och nutida kontexter."
 
Under ett år skapade Jesper Walderstens en bild om dagen som sedan blev en bok. Bilderna finns också på sidan Waldersten 365. Bilden ovan är ett utsnitt ur det bildgalleriet.
 
En illustration från dag 292.
 
 

Elevbus

Nu ska jag berätta om ett fenomen som både är uppfriskande och lite lätt oroande eftersom man inte vet vad man har att vänta härnäst: Elever som gör (snälla) bus :)
 
En eftermiddag när jag kom in på arbetsrummet satt plötsligt tre före detta elever där; Olivia, Freyja och Evelina som gått ut Medieprogrammet i våras och nu var på ett återbesök.
Det var så roligt att se dem och vi pratade en lång stund om framtiden och baktiden och nutiden. Och det var liksom som att de inte riktigt ville lämna rummet. Som att de väntade på något.
 
Under tiden vi pratade märkte jag att det var en liten rolig lapp klistrad på telefonluren, och jag noterade även att handskrivna lappar hamnat på kollegan Ciccis plats, och plötsligt hängde en julglittergirlang runt anslagstavlan på min arbetsplats. Sen vet jag att jag klagade över att kontorsstolen inte riktigt ville rulla, och musen verkade visst ha gett upp så den fick jag lov att byta ut. 
 
När de tre lämnat rummet så upptäckte jag att ett par av hjulen på den kontorsstol som inte ville rulla var omsorgsfullt omtejpade (vilket även inkluderade en artigt ursäktande lapp), och...
 
...senare fick jag även veta att den krånglande datormusen också varit tejpad.
Mer tricks hade de tydligen också gjort, fast de har jag inte upptäckt ännu, så jag är lite orolig över vad jag ska upptäcka en vacker dag :)
 

Umeå Höstljus 2012

Man hinner inte ens blogga om den så är den över, så kort har ljusfestivalen i Umeå blivit. "Umeå Höstljus" har i år pågått mellan 16-18 november och invigdes på fredagen tillsammans med Umeå Central, bland annat med hjälp av en mängd Midgårdselever som gjorde ett uppträdande. Jag var inte där men ni kan läsa mer om invigningen av Höstljus och Umeå Central på MammaMedias blogg.
 
På Umeå Höstljus hemsida skriver man att anledningen till att ljusfesten blivit så kort är för att man vill skapa mer av en festivalstämning, samt att det är lättare att få tag på och låna känslig ljusutrustning när det gäller så kort tid.
 
Anledningarna låter ju rimliga tycker jag, även om det känns synd att man inte har så många chanser att uppleva den och dessutom upplever jag att det är svårt (läs; omöjligt) att hinna uppleva allt på en kväll. Programmet för Höstljus är också lite otydligt, jag hittar dåligt vad flera av de olika installationerna heter.
 
Jag och lilla familjen fick i alla fall se delar av ljusfestivalen när vi gick ner på stan lördag kväll efter en minst sagt väldigt intensiv dag; vi hade nämligen haft barnkalas med nio småungar och lika många föräldrar eftersom Filip fyllt år. Det var otroligt skönt att få komma ut i luften och en härlig upplevelse att se på alla ljusinstallationer.
 
Här är en hel del bilder från Umeå Höstljus:
 
Utropet "Lev!" av Sara Lidman som är en del av Höstljus som kommer att få stå kvar efter ljusfestivalen finns skrivet på väggen vid en nedfart till den nya tunneln.
 
Så blank och fin att man kan spegla sig.
 
Tunneln är bred och ljus, och det var imponerande många ute för att se på allt det nya.
 
Tjusig uppgång till själva järnvägsstationen.
 
En lysande plastvägg med suddiga björkar och citat från Sara Lidmans böcker följer en hela vägen genom tunneln. Ger jättefint ljus åt det hela.
 
Här måste jag vara lite kritisk dock; björktrycket på plasten såg redan bleknad och sliten ut, väggarna var skeva och verkade skrangliga och typograferingen var illa utförd och i dåligt tryck. Det känns inte som att det här kommer att hålla och se bra ut särskilt länge.
 
Däremot var typografin satt i stenväggarna och markbetongen jättefin. Gjort av material som tål slitage. Citatet "Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det" hade censurerats av en lokal politiker inför invigningen, men nu syntes inga spår av den fadäsen.
 
Vi gick utefter Rådhusesplanaden och såg husfasaderna skifta färg från blått...
 
...till lila och sen rött och grönt.
 
På håll siktade jag ett hoppande spöke i ett fönster på Rådhuset så vi var tvungna att gå fram och kika.
 
Den hoppande spökflickan var vädligt fint utfört och det var också något som fascinerade Filip väldigt mycket tillsammans med...
 
...de spökiga fotavtrycken som framträdde här och där på kullerstenarna precis bredvid flickan.
 
 Det passade verkligen bra att ha de två spökiga teman just vid det dramatiska Rådhuset.
 
Rakt framför Rådhuset, utefter Rådhusesplanade, var lyftkranarna ljussatta och ett ljusspel lyste rakt upp på himlen.
 
Sen gick vi vidare under gågatans lysande julpynt i form av gigantiska ljus-snöbollar mot... 
 
...Vänortsparken där 1000-tals lyktor gjorda av barn lyste vackert och rart i den bäcksvarta parken.
 
Jag bloggade om denna spiral även förra året i två olika inlägg; "Umeå Höstljus" och "Rörelseoskärpa".
 
Efter vänortsparken gick vi genom allt folkttommare gator mot...
 
...Operaplan där en gubbe stack upp sitt huvud ur gatan. Wow! tyckte hela familjen.
 
Trött blev gubben en stund.
 
Och röd och arg.
 
Sen var det dags att gå hem och somna i soffan framför en lagom dålig film.
 

Vår älskade Filip fyller 4 år idag

Min fina lilla Filip fyller 4 år idag! Födelsedagen är redan över vid den här tiden förstås, nu ligger han redan till sängs bredvid sin pappa. Men imorrn ska det firas en gång till, för då ska han ha sitt första barnkalas!

Här är nåra bilder som jag redan publicerat på Instagram (som AnitaBJohansson). Jag kan säga att jag är duktigt nöjd över hur fint jag lyckades spritsa grädden på tårtan :)

 


Modeillustrationer under process

Nu har gruppen i Grafisk illustration kommit igång med sin uppgift att skapa modeillustrationer för olika designers Ready To Wear-kollektioner vår/sommar 2013. Det är samma uppgift i modeillustration som jag skrev om i bloggen förra hösten, fast med nya kollektioner och nya elever förstås :)
 
Visst ser det lovande ut?!
 
Josefins illustration. Jag tror det är Issey Miyake hon jobbar med.
 
Ett förarbete till Isabelles illustration, en vippig Betsey Johnsonklänning.
 
Carolinas illustration under arbete.
 
Marias siluetter till sin illustration.
 
Petras arbete.
 
Petra skrynklar rött silkespapper som sen ska bli struktur till den röda spetsklänningen hon ska illustrera.
 
Josef jobbar på.
 
Här är vi. Klassrummet som jag håller till mest i.

Gårdagens Barbaskön

Min nya svarta stickade väst med delar av fuskpäls fick kollegan Maja att utropa "Barbaskön!" när hon såg mig. Inte så dålig liknelse faktiskt, jag har alltid helst identifierat mig med den konstnärliga go-lurviga Barbaskön utav alla i Barbafamiljen.
 
Också känner jag mig lite småflott i den, jag minns aldrig att jag haft nåt plagg med pälsdetaljer tidigare. Jättevarm är den också, egentligen för varm för att ha inomhus, men det är så kallt i vissa lektionssalar som jag håller till i på mitt jobb så den behövs faktiskt.
 
Västen finns inte kvar i svart på H&M:s hemsida, men de rear ut den fina vita som jag också är lite sugen på.
Se vit pälsväst /H&M.
 
Guldfärgad metallklocka/River Island, Väst/H&M, vinröda stretchjeans/Lindex (slut i butik), vinröda skor/Din Sko.

Vinnare i tävlingen

Grattis Linnéa som vann tävlingen om en iPhone case från ASOS!
 
 
Tävlingen är nu avslutad.

Tårtkris!

Filip fyller 4 år på fredag och på lördag ska vi ha barnkalas för första gången. Vi tänkte slå på stort och beställa en stor tårta från fenomenala Johannas Tårtor i form av en röd sportbil och en Filipfigur i eller bredvid, men idag fick jag veta att det faller i stöpet pga sjukdom. Så nu är det tårtkris! 
 
Det är bara jaga vidare, försöka hitta någon annan som kan göra något liknande. Eller så får jag försöka göra en själv. Har inte direkt något emot det eftersom jag tycker det vore kul att försöka, men då kan den ju bli exakt hur konstig som helst också har jag för mycket annat som ska hinnas med.
 
Tårtdrömmen.

Robotdans

Filip och jag gillar robotar. Och ibland blir det robotdisco. Och kanske någon av dem fått i sig lite starkt och blir lite rund under fötterna... 
 
 
Filip försöker hålla ordning på sina robotar.

Närhetens lag

Stackars Lily Tomlin, vad har hon för anknytning till gravar under torget? I Helsingfors dessutom? Det funderade jag över när jag läste DN i fredags:
 
 
Så här tokigt kan det bli om man skiter i Närhetens lag. Och jag måste ju bara få ta upp detta fenomen eftersom det ofta kan irritera mig när jag läser tidningar. Förmodligen för att det är något jag brukar lära mina elever i årskurs 1 när jag går igenom hur man skapar en läsvänlig layout.
 
Alltså, när man ska skapa en läsvänlig layout ska man förhålla sig till några psykologiska fenomen som delas in i Gestaltlagarna. Det består av bland annat tre lagar som påverkar vårt sätt att avläsa en layout;
 
Likhetens lag = saker som är lik varandra kommer vi att tolka som att de hör ihop
Slutenhetens lag = saker som är inneslutna inom ramar och linjer tolkar vi som att de hör ihop
och så då Närhetens lag = saker som ligger nära varandra tolkar vi som att de hör ihop
 
När jag läst hela texten om gravarna under torget, så inser jag att Lily är inblandad i en helt annan text:
 
Ja just ja, "Problemet med ekorrhjulet är att även om man lyckas springa fortare än alla andra, så är man fortfarande bara en ekorre." citat; Lily Tomlin.

Fars dag i stugan

Vi firade fars dag med en helg på stugan. Jag blev förkyld precis till helgen och var lite så där lagom bedrövlig, jag matchade faktiskt det griniga blåsiga gråvädret ganska bra.
 
Men jag klarade i alla fall av att både laga gomaten och baka kladdkaka. Fast att fotografera verkade jag inte klara av så bra, tog bara nåra få bilder till Instagram, men glömde fotografera de fina muggarna Filip målade till sin pappa som farsdagspresent. Jag har försökt rita en bild av muggarna som ni kan se nedan, fast de var finare och färggrannare i verkligheten.
 
Den tecknade versionen av Filips muggar.
 
Vädret och mörkret.
 
Myset.
 
Pyssel: I Filips Bamsetidning fanns tips om att man kunde göra egna snöflingor, så då bestämde Filip att vi skulle göra det. Jag fick stå för klippandet eftersom det var svårt för Filips smånävar att knipsa genom lagren av papper.  

Leopardskor

Mina nya skor är så snygga så att de måste hångla med varandra.
 

Liten lättnad

Kan inte låta bli att känna en liten lättnad idag över utgången i presidentvalet i USA.
 
 
Barack Obamas vinnartal med en amerikansk pompös retorik som sätter klumpar i halsen på den tuffaste.  
 
 
Och vilket himla fulspel av Mitt Romney när han dansade Gangnam style i augusti på republikanernas stora kongress, tur det inte lurade tillräckligt många unga väljare:
 
 
Undrar vad PSY tyckte om det?  

Helgen i bilder

Min helg sammanfattad i några bilder:
 
Lördagens väder var väldigt grått. Det kändes som att det aldrig blev ljust den dagen.
 
Filip fick mustasch i en ny app vi installerat på min iPhone.
 
Senare blev det dags för 50-årskalas i Sävar där vi umgicks med många trevliga släktingar och arbetskamrater till födelsedagsbarnet.
 
Vi åt och drack gott och firade Filips faster eftersom det var hon som fyllde femtio.
 
Filip höll hög fart hela kvällen och jag drack inte ur fyra vinglas samtidigt, bara tre :)
 
På söndagen for vi iväg till Sandbackakyrkogården och tände ett par ljus i minneslunden. Jag kände mig sorgsen över all sorglig saknad och kärlek till så många, många nära.
 
Vi lämnade Sandbackakyrkogården...
 
...och åkte till Backens kyrka för att se alla ljus där.
 
Backens kyrka var öppen och vi var in en stund och tittade och funderade och beundrade den fina medeltidskyrkan. 
 
Det var lite från helgen.

Tävling! ASOS iPhone Case

OBS! Tävlingen är nu avslutad!
 
Nu ska här tävlas! Den första personen som skriver en kommentar här i bloggen som innehåller namnet på min make och mitt barn samt sin egen epostadress kommer att vinna ett beige och svart ASOS Leather iPhone Case. Se bilder här nedan.
 
Det bör understrykas att jag är osäker på om det verkligen är läder, jag tycker inte att det luktar så. Annars ser iPhonefodralet ut precis som på bilderna. 
 
 

Fina saker från ASOS

Jahapp, så har jag varit på det igen; jag har gjort en beställning över nätet från ASOS och bland annat fått hem en somrig (jajjamensan) maxiklänning på rea och en vintrig långkjol i mörgråmelerat kraftigare tyg. Och jag hade sån grym tur, kläderna passade perfekt. Jag gjorde nästan vågen framför spegeln! Så himla fina grejer.  
 
Däremot känner jag att iPhoneväskan inte kommer vara något som jag använder så den kommer jag att lotta ut här i bloggen alldeles snart. Håll ögonen öppna efter tävlingen om du är intresserad. Först till kvarn är det som kommer att gälla.
 
 

Långa vinterkappor

Det är finast tycker jag att bära lång kappa till långklänning, lång kjol eller andra långa plagg som t.ex. långkoftor som annars sticker ut en bit nedanför en vanlig jacklängd, så därför spanar jag just nu efter en lång kappa. Kanske helst svart, men jag vet inte säkert.
 
Här är några av mina favoriter när jag tittat runt på nätet:
 
Just nu har jag denna kappa från Ellos hemma. Den finns även i beige. Kappan sitter som en smäck på mig och är mycket prisvärd med 40% rabatt. Men jag är orolig för att den är i damigaste laget, kanske lite tantig?
Länk till kappa här: Daxon kappa/Ellos
 
 
De här fyra kapporna har jag spanat på på Zalando och jag har beställt tre av dem.
Den högst upp till vänster är min favoritmodell, och den ljusbruna, så de två har jag beställt. Jag har även beställt kappan nederst till vänster som faktiskt är mörkblå.
Den nederst till höger har en snygg modell men avskräckte med att den var så skrynklig i bild, kanske det säger något om materialet tänker jag?
Länk till kapporna här: Svart och ljusbrun kappa/Zalando Collection, Mörkblå kappa Mint&Berry/Zalando, Svart kappa/Zalando Collection

Halloween och spökfika

Nu har jag äntligen fört över bilderna från söndagens Halloweenfirande. Då bjöd vi Filips kompis med föräldrar på spökfika med alla möjliga otäcka ätbara saker.
 
Jag och Filip hade bakat dödskallar och maskar av pepparkakedeg, gjort spindlar av Oreos och lakritsremmar med Non Stop till ögon. Sen hade jag gjort monsterfingrar av grönfärgad mandelmassa med en mandel som gulnad nagel. De doppade jag senare i smält choklad för att få lite bättre smak på.
 
Det som inte kom med på bild var spökbakelser med en maräng med svarta ögon på toppen. Fast de blev inte så snygga eftersom tårtbotten smulade mer än jag trott när jag skar ur bakelseformatet.
 
Jag och Pelle hade klätt ut oss och skrämde nog upp vår lilla spökgäst lite när han kom. Här har han återhämtat sig. Filip var skelett med dödskallemask. Eller dumskalle som han säger.
 

RSS 2.0