Blogg-glugg

Om någon vänlig bloggläsare undrar så blev jag inte kvar i Gävle, det har bara uppstått en liten ofrivillig blogg-glugg här.

Jag har varit förkyld i en månad nu och känner mig sliten, samtidigt som jag har en massa jag måste förbereda inför två kursdagar i Illustrator som jag ska hålla i för några kollegor under höstlovet som börjar nu (lov för elever i alla fall, vi lärare får ledigt först på torsdag). 

STÖRSTA och VÄRSTA anledningen till att jag inte rapporterat från Gävle och helgen är att sladden jag behöver för att ladda över bilder från kameran jag har haft med mig verkar blivit lämnad kvar på jobbet. Suck.

Jag återkommer om ett par dar!


Till Gävle och träff med MPNorr

I eftermiddag bär det av till Gävle och nätverksträff med MPNorr som är en förkortning av Medieprogram i norra Sverige. Vi åker fyra medielärare, resan tar ca 6 timmar i bil enkel väg och vi kommer hem igen fredag kväll. På plats ska prata med massor med andra medielärare om hur de jobbar med nya Estetiska programmet Estetik och Media som är nytt för i höst eftersom den nya gymnasiereformen trätt i kraft. 

Gamla Medieprogrammet med praktikveckor var ju yrkesförberedande, det nya Estet-Medieprogrammet är studieförberedande och utan arbetsplatspraktik. Den största skillnaden innehållsmässigt är nog också den mest positiva; att det numera ska finnas en själklar koppling till estetik, konst och samhälle. Det trängde vi in så gott vi kunde tidigare men nu har det lagt till hela kurser i dessa ämnen. Däremot har man tullat lite på fördjupningarna inom Media som fanns tidigare.

Vi har lite svårt koncentrera oss på annat än resan här på jobbet:


Läsa programmet...


...och jämföra de packade väskorna. Skönt fler inte är så noga med att packa "light". Min är den längst till höger. Den sprillans nya gigantiska iMac:en i kartongen bakom är tyvärr inte min.

Fint kimonofynd från Kappahl

Jag hittade en jättefin kortare kimono på Kappahl förra veckan som jag bara måste visa! Jag brukar tycka det är svårt hitta fina kläder i min storlek där och ärligt talat tycker jag också de har rätt mycket märkliga plagg i konstiga material och med fula omoderna mönster. Så det var ju en lycka att hitta en så fin kimono eftersom jag har haft en svårartad fixering över den typen av plagg en längre tid nu. 

Kappahl har förresten startat Shop online har jag nyss upptäckt. Där kan man se lite tydligare bild på kimonon.

Kimonon invigde jag när jag var och minglade på fredagens Designbar under Umeå Fashion Week som pågick förra veckan. Mer hann jag tyvärr inte uppleva av modeveckan eftersom jag och resten av familjen blev magsjuka under helgen:Uppe till vänster; kimonon öppen utan bälte, så bar jag den i fredags, med lång svart topp under och svarta halvblanka stretchjeans till. Till höger syns kimonon med det tillhörande bältet. 
De supersnygga skorna som jag lyckades krångla till mig från Örnsköldsvik för ett år sen bar jag till det hela.


Barntvprogramvåld

På senaste tiden kommer Filip ganska ofta viftandes med små knutna nävar och barsk uppsyn för att slåss, också tjongar han till en ihärdigt där han kommer åt. Han slutar inte fast man säger till utan det slutar ofta med att vi blir osams på riktigt.

Det här kan ju självklart komma från saker han fått lära sig på förskolan men vi tycker också att det blir värre när han ser barnprogram. Då pratar vi inte om Bolibompa utan när han sett Ben 10 och liknande våldsamheter på skitkanalen Cartoon Network. I alla fall är det en skitkanal för barn under typ 7 års ålder.

Numera försöker vi ju undvika Ben 10 och sånt men vi visste ju inte från början att utstuderat äckliga monster som mördar andra lika äckliga monster räknades som barnprogram. Ja ja jag vet att jag förmodligen är överkänslig, och det var klantigt att visa honom såna program, men jag blev lite överrumplad av innehållet.

Dessa "spännande" program verkar också ge en slags kick; han verkar ha svårt att roas lika mycket av Fåret Shaun och Klädrace numera eftersom de inte ger samma hissnande berg-och dalbaneupplevelse som monstrena på Cartoon Network.

När jag såg den här serien i DN förra veckan så kände jag mig inte ensam om dessa reflektioner:


Om du inte kan läsa serien, klicka här för en större version.

Cap&Design gör 11 003 unika omslag

Designtidningen Cap&Design (som är min absoluta favorit bland "läroböcker" i undervisningen) har gjort 11 003 unika omslag till novembernumret. Varje omslag är alltså olikt det andra. 

Fast jag läst artikeln hur de gått tillväga så går det inte för mig att riktigt begripa hur man kan skapa ett flöde av design och tryck för omslaget av 11 003 nummer som inte blir väldigt tidskrävande. Men som tur är jobbar jag inte på tryckeri så jag behöver inte bry min lilla hjärna med det alltför mycket. Utan istället njuta av resultatet. Läs gärna artikeln "11 003 unika omslag" själva och se exempel där på hur omslagen kan se ut.

Det finns fem stop motionfilmer (alla stillbilder sammansatta till filmer) som är råmaterialet till omslagen, och dessa filmer kan man gå in och se här:
CAP&Design 11 003 unique covers.

Här är exempel på bilder från film nr 1:


Designa CD-omslag till musik

Mina elever i tvåan som går grafisk profil, de som nyligt redovisade design för skolkatalogens omslag, har inlett en uppgift i att designa CD-omslag. De ska skapa design för en folder/häfte för framsidan, design för baksidan, ryggarna samt själva skivan. De ska bestämma sig för en genre, artisten ska de hitta på själva och då kan de exempelvis välja någon ur gruppen, en kompis eller sig själva.

Nytt för i år i denna uppgift är att de ska hämta inspiration från någon epok ur den grafiska designhistorien. Kanske blir det pricken över i för uppgiften, eller så blir det droppen som får bägaren att rinna över. Det återstår att se. När de har redovisat hoppas jag på att få lägga ut resultatet på bloggen, så då får ni också se.

Jag hade redan planerat klart uppgiften när jag råkade på nedanstående sida som presenterar ett intressant och, som det verkar, bra tillvägagångssättt att skapa design för CD-omslag "How To Design A CD Jackets Just by Listening To Music"; dvs att lyssna på musik, rita abstrakta former som man tycker kommunicerar musikens rytm och känsla med fritt valda färger. Och till sist använda formerna i de skisserna när man designar CD-omslagen till musiken.

Ni kan läsa mer om det arbetet om ni klickar här: How To Design A CD Cover. Om inte annat kan man kanske använda metoden som en förövning:Hallonrött

Plötsligt en dag för ett tag sedan stod det ett vackert hallonrött läppstift på skrivbordet på mitt jobb. En vän och kollega var inte nöjd med färgen och tänkte jag kunde passa i den. Och det var ju tur för mig, för jag tycker det var väldigt vackert.

Så nu har jag invigt det tillsammans med en lite ljusare hallonröd kjol. Läppstiftet är väldigt färgstarkt och täckande men man kan ju ta i lagom när man målar på:


Läppstiftet heter Max Factor Intensely Red nr 820.

Skickliga modeillustratörer

Inför uppgiften i modeillustration som jag skrivit om tidigare i bla detta och detta inlägg har jag googlat och letat efter bra exempel på modeillustrationer och förstås hittat mängder med vackra illustrationer. Jag tänkte jag kunde dela med mig av en del av fynden, dels för att de är vackra, kreativa, konstnärliga och också för att de kanske kan vara av nytta för någon läsare.
 
Här är en kompott med några av mina favoriter när det kommer till modeillustration.
Jag har länkat illustratörernas namn till sidor där man kan se mer av deras arbeten:

   
David Downtown


René Gruau


   
Cecilia Carlstedt

Kareem Iliya 


   
Lovisa Burfitt

Laura Laine

   
Sara Singh 
Maren Esdar

Det var synd om kvinnorna förr, tur vi är så jämställda numera

Sverige är en snäll ankdamm i en värld av rutten kvinnosyn. Så fort man lämnar detta lands gränser är pornografi och prostitution en självklarhet i alla möjliga sammanhang.

Jag minns exempelvis en resa med en kompis till Frankfurt för några få år sen; i kvarteret där vi bodde varvades vanliga fina restauranger med porrklubbar och gatuvandrande prostutierade och vi mötte män som som kastade föraktfulla snuskiga kommentarer efter oss som om det vore deras rättighet. På tv blandades musikvideos och barnprogram med reklam för call-girls.

Det finns andra som skriver om det här med rutten kvinnosyn så mycket bättre än jag, därför talar jag sällan och aldrig om sådana saker i min blogg. Ska man tala om sådant tycker jag att man ska man vara påläst, välinformerad och inte slarva sig fram. Det är så viktigt att det blir rätt annars kan det bli så fel.

Se därför denna film som jag hittade via Lady Dahmers blogg och läs hennes inlägg om objektifieringen av kvinnan och kvinnokroppen i media:
Vackraste skorna

Jag fick hem ett paket från H&M häromdagen som bland annat innehöll ett par skor så vackra att det ilade i magen när jag tog upp dem ur paketet. De tillhör "Conscious Collection" som H&M lanserade nyligt; skorna är i ett blommigt och lite glansigt tyg av ekologisk hampa.

Det hade jag inte missat, att de var av miljövänligt material, men vad jag missat var att de har 12 cm hög klack...!

Det syntes inte så väl på bilden eftersom klacken är så bred och platt, men när jag väl fick på mig dem...hoppsan. Med den lilla platån fram kan man väl säga att de närmar sig 10-centimetersstrecket men alltså... de är höga. Jag går inte helt avslappnat i dem om man så säger.

Så nu sitter jag här med världens vackraste skor och vet inte hur jag ska göra. Antingen behåller jag dem och går korta sträckor med klapprande steg och lätt ovärdighet och hoppas på att jag blir bättre på det efter ett tag. Eller så skickar jag tillbaka dem. Hemska tanke.

Hur skulle du gjort?

Pris: 450 kr med 10% medlemsrabatt.

Suit Up Day

Idag är det International Suit Up Day och elevkåren på Midgårdsskolan har genom affischering uppmuntrat alla att följa temat för dagen.
Jag vet inte hur stort genomslag denna dag egentligen har fått hos gemene man så jag kan ju berätta att det är ett begrepp myntat av karaktären Barney Stinson i tv-serien "How I met your mother". Barney är en framgångsrik alltid kostymklädd kvinnotjusare som är seriens antagonist.

Jag försökte fånga några personer stylade för dagen, tyvärr med en dålig kamera så bilderna blev ganska ojämna:


Kollegan Micke.


Kollegan Jörgen i dagens outfit.


Två stiliga elever, Josefin Holmlund och Tina Sundin, råkade befinna sig i fotostudion.


Elevkårens affisch till vänster, och jag till höger uppklädd för dagen.

Blått och orange

I senaste numret av Sofis mode så följde det med en bilaga där Sofi Fahrman tipsade om de senaste trenderna från bland annat New Yorks modevecka. Bland annat nämnde hon att färgerna blått och orange, även i kombination, varit bland de dominerande färgerna på visningarna. Helt i linje med senaste årets färgblocktrend alltså:

 
Bilder från trendbilagan.

Så inte helt oplanerat så testade jag färgkombinationen orange + blått idag. Det var kul att vara färggrann:


Det är svårt att få till kulörerna i bilderna; men den blå koftan är riktigt kornblå, nagellacket orange som drar åt någon slags korallröd och sen till sist toppen i ganska ren orange.

Imorgon är det "International Suit up day" och på skolan har det hängt uppe affischer som uppmanat alla att klä sig enligt temat. Det ser jag fram emot!

Typographicposters.com

Jag råkade på en bra sida med en stor samling fina typografiska posters av kreatörer från alla möjliga hörn av världen; www.typographicposters.com.
Syftet med sidan är som de skriver;

"Typo/graphic posters is a directory of typographic and graphic posters. a passionate project focused on the design community.
Our goal is to be a timeless source for studies, inspiration and promotion of good design through poster culture and cultivation of typography and pure forms of graphic design."

Man kan ansöka om medlemskap och få visa upp sin egen affischdesign, så man får man medlemskap så får man väl se det som en bekräftelse på att man är begåvad. Alltid en merit det. Det mesta är också snyggt och välgjort, även om jag kan tycka att det är lite likriktat.

Här är några som jag fastnade för:Länkar till ovanstående designers:
Ian Carr - Juan Carlos Pagan - Greg Schomburg - Moshik Nadav - Balistique

Redovisning av logotyp och grafisk profil

För några veckor sedan skrev jag om eleverna i åk 3 som går grafisk profil som skulle göra en grafisk profil...

...för att förtydliga: eleverna går grafisk profil = grafisk inriktning på Medieprogrammet och de har skapat en grafisk profil = grafisk profilhandbok/manual till sin logotyp. Jag har skrivit om uppgiften i ett tidigare inlägg

Den grafiska profilhandbok är alltså en manual i hur man ska använda en logotyp. Manualen innehåller riktlinjer för hur logotypen ska placeras, hur logotypens delar ska arrangeras, vilka färger den ska ha, hur den ska placeras på t.ex. visitkort, brevpapper, kuvert och på andra valfria delar som t.ex. skyltar, muggar, tröjor etc etc.

Idag har de redovisat sina arbeten, så här kommer smakprov från de redovisande elevernas slutresultat. OBSERVERA att jag pga utrymmesbrist bara visar delar av elevernas grafiska profiler! Varje exempel visar logotypen i färgversion och svartvit version, och något/några delar ur profilen som logotypen presenterats på.

Klicka på namnen för att se en större version av bilden:


   
Amanda Eriksson: logo och fram- och
baksida på visitkort.


Andrea Andersson: logo och t-shirttryck.
   
Anette Edlund: logo och olika varianter
av hur logon kan presenteras.


Evelina Holmberg: logo och fram- och baksida på visitkort i form av glödlampor.
   
Desireé Fjellstedt: logo, antecknings-
block och nyckelbricka.


Felicia Vikman: logo samt fram- och baksida på visitkort.
   
Freyja Björnsdottir: logo och fram-
och baksida på tygpåse.Frida Torstensson: logo och infoblad/ brevpapper, fram- och baksida
på kuvert.
   
Marika Elgale: logo och fram- och
baksida på visitkort.


Tove Nordlander: logo samt mugg- och
t-shirttryck.
   
Sofie Mårtensson: logo och tryck på
linne samt t-shirt.


Olivia Lindmark: logo i två tappningar med fyra olika färgsättningar, nederst fram- och baksida på visitkort.


Mycket lila

1992 var jag 22 år gammal och färgade en full maskin med kläder, eller om det var två fulla maskiner, i en purpurlila färg. Vissa toppar knöt jag också om med snören när jag skulle färga för att få batikmönster. Jag älskade verkligen de kläderna!

Tyvärr ledde denna lila passion till att jag varit i princip allergisk mot lila i snart 20 år. Men nu så har jag börjat upptäcka färgen igen. Det började lite smått med att färgen dök upp på lite nya sätt i modereportage med höstens trender i olika modetidningar, och sen fick jag syn på dessa mycket rödlila byxor på Asos.com:


Dom vill jag ha!

Här nedan har jag provat matcha byxorna i en festlig utstyrsel. Jag tror inte att en bred topp med gigantiska paljetter är för min storbyggda lekamen, men herreminje så grant det är!

Örhängen och ring från Dorothy Perkins. Byxor, paljettopp, klocka och skor från Asos.

Eller så kan man ju vara mer diskret och vardagligt fin på typ det här viset:

Örhängen och ring i guldfärgad metall från Dorothy Perkins. Svart jacka och vitt linne från H&M. Byxor och lila armband från Asos. Stövletter med kilklack från La Redoute.


Bäcksvart

Jag höll på att glömma att jag tänkt lägga ut bilder på stugan för att visa hur extremt bäcksvart det blir där så här års.

Det kanske inte är så märkvärdigt för de som bor utanför stan, men jag har glömt hur otroligt mörkt det egentligen blir utan all stadsbelysning:


Senare dök månen fram och då hade man i alla fall ledsyn.
Den här bilden säger ju inte ett skvatt om hur mörkt det var i omgivningarna runt stugan, men hade ni hellre sett en helsvart bild va va va??? :) 


Direkt man kommer till stugan är det som en filt av lugn lägger sig över en.


Soluppgång över kustbevakningen

Igår lördag åt vi underbart god surströmming hos Pelles syster/Filips faster och sen åkte vi till stugan där vi spenderade natten och mesta delen av dagen idag. Filip väckte mig omtänksamt nog, typ, redan halv sju så att jag inte skulle missa soluppgången och morgonrodnaden. Väldigt väldigt fint som vanligt!

Jag och maken hade i mörkret kvällen innan lagt märke till en väldigt grant upplyst stor båt vid horisonten som jag fantiserade ihop att det kanske var nån finlandsbåt som stannat ute till havs för att se det omskrivna meteorregnet (ett meteorregn som vi i alla fall inte kunde se nåt av på stugan).

På morgonen var dock båten kvar och senare på dagen fick vi av några stuggrannar veta att det var kustbevakningen som var ute för att fånga fulfiskande fritidsfiskare, inte nån partybåt på väg till Finland alltså:Jag vet inte om de fick tag på någon tjuvfiskare men man kan ju hoppas att de njöt av omgivningarna.


Kustbevakning skymtas lååångt bort vid horisonten till vänster i bild.

Utveckling av modeporträtt

Mina hjärnceller är inte vad de borde vara, hade totalt blandat ihop dagarna; det är imorgon och inte idag som jag har lektionen i Grafisk illustration. Så att sitta uppe med en illustration till nära klockan ett i natt var lite överkurs.

Hur som helst har jag vidareutvecklat modeporträttet jag började på igår. Det är väldigt svårt få själ och karaktär när man illustrerar i Illustrator, så jag har försökt jobba på det lite:


Ny version med fler skuggpartier och kraftigare "make up". Bättre, eller?


Tidigare version. Med färre skuggpartier.

Modeporträtt i Illustrator

Jag har hållit på och testa mig fram i Illustrator inför passet i Grafisk illustration imorgon; eleverna ska ju jobba med en uppgift i modeillustration som jag skrivit om tidigare och jag ska gå igenom tips och trix i Illustrator. Jag gjorde därför detta porträtt:Önskar bara jag tänkt på att välja någon lite mer spännande person som förlaga än en random fotomodell, haha...


Jag har aldrig gjort något sådant förut så det var lite spännande att se hur man skulle gå till väga. Håret var svårast att få till. Jag gjorde tillslut så att jag kombinerade tonade färgfält med penseldrag för att få lite liv.

Jag har inte haft någon ritplatta under arbetet så det kändes en aningen fyrkantigt att göra exempelvis ögonfransarnas kurva enbart med hjälp av musen, men det går ju justera efteråt.

Det jag hade störst hjälp av i linjetecknandet var att jag kom på att jag skulle skapa penslar som de här nedan, eftersom det skapade bra mjukhet i ögonfransar, ögonbryn, hårslingor, och näsa:Nu är jag så trött att ögonen går i kors, så hur jag ska lägga upp det här när jag presenterar det för eleverna får jag sova på.

Vinnaren!

Stort grattis till Anna Huang vår utbytesstudent från Taiwan vars design blev utvald att pryda skolkatalogens omslag för läsåret 2011-2012! Se de andra bidragen i mitt tidigare inlägg.

Wohoo!!


Besked imorgon

Imorgon tisdag kommer Johan Miranda Holmgren till vår lektion med fika och besked om vilket bidrag till skolkatalogens omslag som vunnit... Så fort jag har möjlighet lägger jag ut beskedet här på bloggen.

Här är en pausbild medan ni väntar:


Utvalda färger från Pantonefärgboken i Illustrator.


Lördag på Schlagerklubben

Där var jag igår med ett fång fantastiskt fina flickor som jag först förfestade med.

Vi hade roligt för att det var roligt att vara ute med varandra, men ingen jag talat med gillar musiken på Schlagerklubben, och ändå går de flesta dit. Det är en fullständig gåta varför!

Som tur var kunde man gå över till hårdrockssidan Cover Club och tvätta öronen ibland. Jag har aldrig identifierat mig med hårdrock och hårdrockarna så starkt som igår kväll.


Här dansar flickorna till Cara mia eller Dansa i neon eller nåt liknande.


Skitplattor och modeillustration

I kursen Grafisk illustration har vi påbörjat ett moment där eleverna ska jobba med modeillustration. De har tidigare pass fått jobba med att teckna modell och prova olika ritmaterial och nu senaste gången i fredags skulle vi lite lätt och ledigt installera ritplattor och sen skulle jag gå igenom Illustratorövningar knutna till uppgiften.

Det var utav det värsta jag varit med om; vi ägnade nästan hela passet (två timmar och en kvart) åt att installera skitplattorna...(ursäkta!;) ritplattorna. Och när lektionen var över var det fortfarande två stackars elever som inte fått dem att funka. Grrrr...

Hur som helst så hade jag förberett ett exempel på hur man skulle kunna jobba i Illustrator med modeillustrationsuppgiften som jag visade för eleverna. Kändes som lite nostalgi, jag ritade nämligen mannekänger på löpande band från det jag var typ 7 år till långt upp i tonåren:


I uppgiften ingår att kombinera både manuell och digital teknik. De grova strecken i bakgrunden är kritstreck som jag skannat in. Resten är utfört i Illustrator där jag haft ett foto som förlaga.


Denna enkla skiss gjorde jag på en minut under genomgången för att visa eleverna hur man kan skissa med hjälp av ritplattorna. Den är kanske mer stereotyp än den övre (som jag la ner betydligt längre tid på) men med mer schwung och känsla.


Filips fotodebut

Filip fick idag på morgonen låna kameran för första gången, och hejbara vilka spännande bilder! Från huvudfoting till detta på så kort tid, var ska det sluta?! :)

Alla bilder tagna av Filip, blott 2 år och 11 månader gammal. Observera att hans små fötter och lillmage kommit med på vissa av bilderna:

Morgonmys

Äntligen lördag och morgonmys!


Imse vimse spindel.

 
Blinka lilla stjärna där.

RSS 2.0