Så snygg!

  
 
Så snygg kjol från RiverIsland.com! Vill ha den och typ alla de andra grejerna här nedan också:

Våra medieettor på Kulturnatta 2014

 
Kulturnatta firade lördag 24/5 2014 10 år i Umeå och våra medieettor fick vara med och fira detta med egna installationer och performances i parker och på gator i Umeå centrum. Det var soligt och varmt och en hel del pirr i magar innan det hela var över :-)
 
Så här såg dagen ut på ett ungefär:
 
I Döbelns park hade en elevgrupp hängt upp Umeås i historia i sammanfattning tillsammans med egna fotografier.
 
Maja som syns i bilden här ovan och jag har varit ansvariga lärare för kursen Estetisk kommunikation som det här projektet ingått i. Jag kan dock bara ta en bråkdel av äran eftersom jag varit sjukskriven från kursen i två månader, så jag slajdade in liksom in på sluttampen när allt det arbetssamma var över.
 
Sara Holmgren, Emmelie Söderberg och Tova Nordmark var tre av de fem som var ansvariga för denna utställning. Sara Wendel och Nathalie Bylund kunde inte närvara.
 
Sen gick vi vidare till Mimerskolans parkering som var full av gnistrande högblanka vrålåk eftersom det var det årliga "Big Family meet".
 
Nånstans däromkring skulle en annan grupp framträda med sin performance. Men var var de?
 
Där var den ju! Den fallfärdiga gamla Volvon gruppen fått ditsläpat, charmig trots motorlös och med hål genom plåten... :-)
 
...men med urfräscha doftgranar.
 
Den stod där som en hyllning åt den motorungdom som varit en stark del av Umeås kultur i många år.
 
Gruppen som stod för denna installation/performance bestod av Jenny Vrede, Jennifer Johansson, Moa Olsson och Albin Nygren som var huvudansvarig för bilen. Pontus Viklund tillhörde också denna grupp men han kunde inte vara med.
 
Sen gick vi vidare in mot Rådhustorget där vi skulle se denna grupp med björkar dela ut kramar och knappar de gjort själva. Emma Förste, Lydia Liljegren, Patrik Nilsson, Sandra Peterson och Kaleb Stålnacke heter de kramvänliga björkarna.
Titta förresten gärna på Natalie Esseens fina bilder på gruppen i Sandra Petersons blogg!
 
De hade egentligen redan hunnit dela ut kramar och de 50 knappar de förberett men hade som tur var en knapp kvar så vi kunde se dem in action.
 
I samma hörna av torget som björkarna ovan förberedde en annan grupp sig för en performance som involverade starka färger och fiskfenor.
Frida Myrsten, Natalie Esseen, Gustaf Johansson, Emma Svanborg och Emma Nilsson var ansvariga!
 
De hade nämligen en fiskdamm där man kunde fiska godis och meddelanden med stärkande peppande budskap. Jag fick en där det stod att jag var stark!
 
Efter en lunchpaus gick vi så till sist till innergården på Kungsgatan 51 (nära Kii). Där höll denna grupp en performance om björken som symbol för skydd mot eld, men också som symbol för att vi likt björkarna som varit skydd mot eldens härjande måste stå enade mot ondska som rasism och främlingsfientlighet.
 
Sanny Löfling Åström, Alice Olander, Cajsa, Linnea Bäckström, Johanna Lernstedt Sjödin och Petra Sellin släckte elden och lyfte björkris som skydd.
Det blev lite märkliga bilder för jag filmade deras performance och blev tvungen ta skärmdumpar ur dessa klipp för att lägga in här i bloggen.
 
De delade till sist ut fina knappar med de skyddande björkarna som symbol.
 
Sen var alla framträdanden färdiga och eleverna gick nog hem lättade över att den här dagen var över som de fått vara så nervösa så länge inför. Maja och jag var var också nöjda; vi hade fått se fina performances, vädret hade varit med oss och allt hade ju gått så bra :-)

Sommarvärme och tivoli

 
Vilken dag alltså! Riktig sommarvärme, soligt vackert, nyutsprungen lysgrön grönska. Det fick bli grillning och sen en promenad bort till Bengts Tivoli som håller till på T3 Arena (Gammliavallen kanske det hette förut? Jag föredrar det namnet. Tycker det är så svamligt med cyberförkortningar som ska få något låta märvärdigare än det är).
 
 
De har så fina färger på tivolit så det blev några bilder:
 
Vi började med larven som är en mini-berg-och-dalbana. Vi hade bara en hundring med oss och de tog inte betalkort i kassorna så det blev bara två åk för Filip och en rejäl sockervadd. Men det dög bra för stunden, det hann bli över läggdags ändå för honom innan vi var hemma.
 
Andra och sista åket blev i det pyttelilla Pariserhjulet.
 
Jätteläskigt sa Filip sen men såg helcool ut när han åkte så jag tror han bara ville öka på spänningen lite :-)
 
När han åkt typ 10 varv runt ensam och åk-skötaren inte verkade vilka avsluta så bad jag honom stoppa. Han trodde nog inte jag var riktigt klok.
 
Sen var det över. Vi får väl gå dit nån annan dag igen med lite mer cash.
 
Spela i stånden kanske.
 
Vem skulle inte ha nytta av en gigantisk gose-tiger, om man nu vann :-)
 
Jag måste få Filip att hoppa på studsmatta i sele, det var hans favoritattraktion förra året när vi var på tivoli på I20-området men nu vågade han inte riktigt. Här är bilder från när vi var på tivolit förra året: På tivoli

Det blommar!

Vi misshandlar våra blommor på jobbet rätt så rejält. De får nog vara glada om de blir vattnade varannan vecka, om ens det. Trots detta började en i ett hörn av vårat personalrum undanskuffad Amaryllis att knoppa sig för några veckor sedan. Den har nog inte blommat sedan vi fick den som julgåva av jobbet för kanske tre år sen och den har bara fått vara kvar på nåder eftersom den hade en ensam murgrönekvist som sett rätt pigg ut.
 
Som belöning för att den kämpat så väl så ställde jag fram den på en mer framträdande plats i köket som hör till vårt arbetsrum.
 
Cicci kom precis när jag höll på att fotografera Amaryllisen, hon blommar minsann också! Älskar den där korallrosa färgen hon har på sig så det fick bli en dagens outfitbild på henne :-)

Vårskor och väskor

Nu har det börjat bli så varmt att det är dags byta till lite vårigare skor men jag kan inte komma på att jag har några. Det är liksom mest kängor/boots/stövlar eller alldeles för somriga sandaletter eller chic:a pumps i mina skolådor så jag började spana efter lite alternativ.
 
Här nedan är de finaste jag hittade. Både skor och väskor finns att hitta på Zara. Klädda nog att klara typ +14 grader utan att tårna bli blå tänker jag. Fast det blir nog aktuellt att fila hälar och tånaglar om man ska våga ha dem ;-)
 
De översta är nog mina favoriter... eller de på rad tre. Vilka är dina? 

Cykeltur i vårgrönska

 
Idag slutar min halvtids sjukskrivning och imorrn går jag tillbaka i princip på heltid på jobbet igen. Jag är lite orolig för armen och handen och värken för jag har haft jätteont i veckan av att bara ha suttit tre dagar och jobbat. Sjukgymnasten har gett mig ett ordentligt träningsprogram som jag hållit på med ett par veckor nu, får se om det kan bli nåt bättre med det. Men det sitter liksom en liten tagg i sinnet som säger att jag egentligen inte tror det kommer bli bättre. Men man får väl inte ge upp, gäller att försöka tänka positivt.
 
För övrigt har vi haft en helt ljuvlig dag idag. I helgen har det ju kommit riktig vårvärme och med den så exploderade ju grönskan. (Jämför t.ex.med bilderna i föregående inlägg från där jag fotade stugorna vid Nydalasjön i fredags, alltså för bara två dagar sedan!) Vi var ju bara tvungen UT i den varma solen så det fick bli en cykeltur utefter älven mot Backenkyrkan och tillbaka.
 
Efter det var jag så tankad med C-vitamin så jag var iväg med vår sopsortering till miljöstationen, pantade flaskor och handlade och till sist så dammsög jag hela bostaden. Nu har jag belönat mig med lite bloggtid men framförallt så ska jag lägga mig i soffan och se nån bra film :-).
 
Så här såg det ut idag på cykelturen när vi stannade och pustade lite och kastade sten vid en udde strax nedanför Backenkyrkan:
 

Stugor runt Nydalasjön

I fredags tog jag cykeln på en två mils cykeltur och fotograferade äntligen lite stugor runt Nydalasjön som jag tänkt göra så länge. Det var väl inte optimalt väder för fotografering, och till skillnad från idag var vårgrönskan i fredags ännu spartansk, men jag tänkte jag skulle passa på ändå eftersom jag ändå ville ut och cykla.
 
Så här är lite bilder från stugområdet runt Nydala som snart är ett minne blott. Otroligt sorgligt tycker jag.
 

Grillkväll


Här har Filip just skrämt ett halvt dussin tioåriga hopprepshoppande tjejer ute på gatan med sin zombiemask. Typ en kvart senare sov han så han var nog rätt trött. Kanske på grund av att han varit förkyld hela veckan men också för att vi farit lite hit och dit idag.
 
Det har varit fint väder och grönskan har tagit ett krumsprång så vi bestämde oss för grillkväll efter en lång loppisrunda på dagen.
 
Karré, grillkrov och sen äppelpaj skulle det bli.
 
Jag dukade lite fint eftersom det är lördag.
 
De snart två veckor gamla Chrysantemum:arna står sig ännu så de fick vara med (ska aldrig mer klaga på att de är dyra! 60 kr för blommor som står sig över två veckor är värd kronorna).  
 
Det här var Pelles vy under matlagningen. Lyllo :-). (Pelles foto)
 
Jag tjuvfotade boysen genom rutan och latandes i soffan.
 
Nu sitter vi och ser The Heat, nån lite halvkass komedi med Sandra Bullock och Melissa MacCarthy, men det är mysigt ändå. Jag återkommer snart och berättar om dagens inköp på loppisarna! 

Tripp till "Klubbis"

 
På söndagseftermiddagen så åkte vi till mina föräldrars stuga i Klubbviken. Det var mycket roligare än fredagens biltur... :-/... Stugan ligger ungefär fyra kilometer från Norrfjärden och ett par mil norr om Piteå.
 
Vi skulle inte göra något speciellt vid stugan, bara kolla läget i den fina eftermiddagssolen. Det hade ju varit gråväder och regn i stort sett hela helgen.
 
Vi lyssnade efter vårfåglarna. Mamma berättade att det finns en som när den kvittrar låter ungefär "Snälla mamma kan inte jag få gå på bio? - Nej det får du inte"... Haha! Mamma hade hört det på tv, någon fågelkunnig som hade dragit den liknelsen. Så himla bra!
 
Jag fick flera fina bilder på mamma och Eskil (min styvpappa, som det hette på min tid). Hon skulle nog inte gilla denna men jag gillar att hon flabbar :-)
 
Eskil hade tjuvtagit på sig en lortig keps så han fick lite skäll av mamma, fast jag tycker den ser bara bra ut här.
 
Vi gick in en kortis i stugan också.
 
Det är mycket grejer i stugan sedan de lämnade sitt stora hus i Norrfjärden för lägenheten i Piteå för fyra år sen, jag skulle gärna röja lite. Vi har pratat om att ha loppis tusen gånger. Kanske blir det av i sommar?
 
Den här spegeln stod jag ofta och hoppade framför som barn för att få en skymt av mig själv, och nu är den på tok för lågt ner. Ganska häftig spegelram va?
 
Men se där! Ett par gamla grå strumpor från Filip ligger på hyllan i pytteköket, det såg jag inte förrens nu :-)
 
Ganska snart packade vi in oss i bilen igen.
 
Det här är inte mina föräldrar stugor utan stugor som ligger på Borgaruddens camping. Vi bestämde nämligen att vi skulle förlänga vår utflykt och tog en sväng till campingen som ligger lite längre ut på samma område. De här stugorna har jag länge tänkt att det skulle vara roligt att hyra och bo i nån helg.
 
Allra mest den längst in till vänster.
Jag har så mycket planer! Hoppas någon blir av...!

Dramatisk uppresa till Piteå

Vid lunchtid idag kom jag och Filip hem från pitetrippen. Vi åkte upp fredag och åkte alltså hem igen idag måndag. Det är nämligen min sista helg där jag är sjukskriven både fredag och måndag, om en vecka är jag i princip back in business as usual.
 
Uppresan till Piteå blev oväntat dramatisk... fy när jag tänker på det alltså, sån ångest! Vi fick nämligen slut på bensin mitt på motorvägen! Som tur är gick ju allt bra men jag kan inte låta bli att älta i huvudet hur jävla illa det kunde gått...
 
Vi hade just passerat Skellefteå när jag plötsligt märker jag att gasen inte svarar, och vi håller nästan på att nå fram till en busshållplats men bilen dör kanske 15 meter före.
 
Jag ringer de två kontakter jag har i Skellefteå för att försöka få hjälp utan att lyckas samtidigt som jag frenetiskt letar varningstriangeln som jag tillslut får fram och springer och sätter upp. Tillbaka i bilen söker jag på bensinmackar i mobilen men har för svag internetkontakt, samtidigt ser jag i backspegeln flera lastbilar närma sig och hur de väjer över i vänsterfilen obekvämt sent. 
Eftersom risken är stor att det kan smälla och för att slippa se på eländet på nära håll så lämnar jag bilen med Filip och vi börjar gå mot ett hus i närheten för att kanske få hjälp, samtidigt som jag ringer polisen som säger att de ska se till att ett trafikmeddelande går ut och som också hjälper oss att få nummer till bensinstationer och taxi.
 
Efter en del strul får vi kontakt med Preem i Kåge och kvinnan som svarar där säger att hennes man snart är på väg till henne och att han nog kan hjälpa oss men att jag måste återkomma. Jag ringer tillbaka efter en stund och JA han kan komma med bensin till oss!
 
Vi går tillbaka till bilen och jag ser att en civilpolisbil står med blinkande ljus på andra sidan motorvägen på en busshållplats där. Lite ologiskt för på den sidan var de ju inte till någon hjälp men de kanske ville stå på säkert avstånd, vad vet jag.
Medan vi står där och väntar på bensin så har trafiken ökat en hel del, flera stora lastbilar och bussar får bromsa in rejält för att de inte hinner upptäcka vår bil och för att det ligger andra bilar i vänsterfilen som hindrar dem från att byta. En lastbil stannade kanske 4-5 meter bakom vår bil!
 
Sen kom han, räddaren från Preem i Kåge, och då var jag på vippen att börja böla av tacksamhet. Följde efter honom med bilen och tankade rejält också pustade vi ut lite vid stationen.
Hade tusen tankar om allt som så jävla lätt hade gjort det hela såå mycket värre... om det varit enfiligt, snöstorm, halka, mörker, om Filip varit bebis, om det varit rusningstid, om mobilens batteri varit slut... ja ni fattar! 
 
Ovanför den lilla viadukten dog bilen och det var vid huset vi stod och ringde polisen och mackarna i duggregnet. (Bild från Google maps)

Röd tråd - Slututställning för årets medietreor

Grafisk profil utformad av Henrik Jakobsson.
 
Imorgon, torsdag den 8 maj, mellan kl 15-19 har våra elever i åk 3 på Estetik & Media vernissage för sin slututställning på Midgårdsskolan så välkommen hit och mingla runt i utställningarna och kanske lyssna på några presentationer!
 
Är du gammal Midgårdselev som läser detta kan jag berätta att uställningen håller till i korridorerna i E-huset, inspirerade som vi var av Berghs slututställningar där de utnyttjar de egna lokalerna.
 
Läs mer om utställningen i Linnea Blombergs presentation på skolans hemsida:
Följ den röda tråden 

Marge Simpson på Midgårdsskolan!

Jag mötte Marge Simpson här på jobbet på morgonen och blev lite starstruck så jag glömde bort fråga vem som var under masken :-)
 
Eleverna har traditionsenligt anordnat Last Man Standing som brukar pågå vid den här tidpunkten varje år. Är man klädd som en Simpson-karaktär så är man immun och kan inte bli "tagen".
Lysande idé! Tror jag måste gå på Simpsonjakt när det blir dags för rast :-)

Chrysantemum


Köpte Chrysantemum idag, vi har nämligen lagom rent hemma för att det ska löna sig med snittblommor. Så himla vackra!

De står i min nya favoritvas som jag trodde var samma slags vas jag sett i en massa bloggar. Det visade sig att det jag sett är en designervas för omkring 3000kr medan min köptes på Ica Maxi för ca 150kr. Haha de är så jä*la lurade!

(Här ser ni den dyra på Svenskt Tenn, Vas Dagg: http://www.svenskttenn.se/sv-se/product/ga10842/vas-dagg.aspx)

På genrep för Norrländsk Passion

 
Igår var jag tillsammans med ett par vänner på genrepet för Norrländsk Passion, den största scensatsningen under Kulturhuvudstadsåret enligt en artikel i VK som jag läste någon dag innan så jag var rätt så peppad.
 
I programbladet talas det om "en överdådig helkväll" och "ett sprakande spektakel" men jag tycker det gav förväntningar som inte infriades. Det var istället avskalat, med ett långsamt tempo där långa pratiga scener/akter med revykänsla ur tre olika pjäser med norrlandsanknytning varvades med kortare musikaliska framträdanden.
Helt okej om det är det man förväntat sig, men nu hade man ju laddat för blixtar och dunder.
 
Det som sprakade till var de korta musikframträdandena av Giron Sámi Teáhter mellan scenerna. Speciellt en suggestiv i princip obeskrivbar nästan jamande jojk av Ola Stinnerbom (här kan ni se ett klipp med Ola Stinnerbom från ett uppträdande i Blå Hallen med en liknande jojk), också denna dynamiska tjej som jag hann ta bilder på: 
 
Mimmi Pussypower Märäk från Giron Sámi Teáhter framförde en stark spoken word om Norrland som förorternas förort, och som min kompis sa så sammanfattade den i princip hela föreställningens budskap.

En cykeltur med skräckigt avslut, typ

 
Det var ju inget vidare väder igår på första maj, men idag är det lite sol igen. Kanske vi ska ta en cykeltur, vi vår se. I måndags var det jättehärligt väder och vi var alla lediga så då tog vi en lång härlig cykeltur kring Nydalasjön och lekparken där:
 
Det kan behövas lite assistans när man klättrar i spindelnät. Jag tror Filip brås på sin mamma, jag har aldrig haft bra balans.
 
Pelle och Filip låg länge och gungade. Själv blev jag illamående när jag gjorde samma sak, men de somnade nästan :-) (Pelle är inte alltid så sugen att figurera på bild i MIN blogg, han menar att där borde ju vara bilder på mig. Ligger nåt i det han säger).
 
Lekparken ligger precis vid Nydalasjön.
 
Efter picknick och lekstund i parken så cyklade vi sen vidare runt sjön förbi alla fina stugor.
 
Det är så vemodigt att nästan alla stugor håller på att förfalla. Jävla Umeå kommun, rent ut sagt, som inte har vett att bevara detta område!
 
Nån dag ska jag cykla dit ensam och fotografera stugorna i området. Det tänkte jag i och för sig förra våren också men det blev inte av, får hoppas jag lyckas bättre i år.
 
När vi kom hem väntade en överraskning!
Pelle hade beställt en supercool zombiekostym från Buttericks och äntligen hade den kommit :-)

Lagom pyssel

 
Jag gjorde ett spindel-pop-up-kort på jobbet igår till Filip, egentligen var det i syfte för att samla genomgångar till ett moment i pappersdesign jag har varje år, men så tänkte jag att Filip som gillar läskigheter kanske kunde uppskatta det. Och det gjorde han. 
 
Nu gjorde jag det själv men det är nog ett lite lagom pyssel att göra med barnen så här när man är ledig några dagar och behöver hitta på saker!
 
Här är länken till manualen:
Spider pop up card / Spindel pop-up-kort
 
Jag följde det på ett ungefär. Ett litet tips är att inte göra första klippet för djupt eftersom spindeln då får för stor mun, så första klippet bör inte vara djupare än att det når ungefär en tredjedel in på pappret.
 

RSS 2.0