En tur till Robertsfors

Valborgshelgen firar vi på stugan och jag och Filip har varit och kompletteringshandlat lite mat i Robertsfors. Och spanat in en del fina gamla bilar.

Vi har även spanat ut var i Robertsfors brasan kommer vara ikväll - vid Rickleån. Det såg mysigt ut! Det blir nog dit vi far ikväll hoppas jag.





Eldig bloggdesign

Det brinner i bloggen nu ett tag, som en hyllning till Valborgshelgen, men också som en uppmaning till vädret om att det borde komma stark sol och värme.


Den nya Valborgs-solbloggdesign. (Uppdatera sidan om du inte ser den)


Den tidigare påskbloggdesignen.

Parodi på Ikeas TV-lansering

Ikea har ju nyligt lanserat sin nya allt-i-ett-tv-möbel "Uppleva", och nu har Conan O'Brien gjort parodi på den. Så båda versionerna här nedanför.

(Tipset hittade jag på bloggen The girls of Florida)

Ikeas egen reklam:




Conan O'Briens version: (HAHA!)


Rea-shopping

Jag har fyndat lite på rea! En kimonoliknande cardigan och en trenchcoat. Cardigan:en är ganska nyshoppad i Umeå, men trenchen inhandlades på Storheden i Luleå när jag var där under påsklovet för ett par veckor sedan.

Fynden ser ut så här på ett ungefär:


Cardigan med kimonoärm i orangeröd färg från BIK BOK för ca 175 kr istället för ca 350 kr.


Beige trenchcoat från H&M för 200 kr istället för flera hundra till. Tyvärr minns jag inte vad den kostat från början. Trenchen behöver få bälteshällorna nedflyttade eftersom jag är så lång, också behöver den sys in i sidorna nedtill lite, så jag ska ta kontakt med lämplig sömmerska för dessa saker. Det blir nog bra, bara jag får tid!


Äta LCHF-kost

Sedan mitten av januari har jag kört LCHF-kost (se inlägget "Kolhydratens dag"). Jag har gått ner ungefär 8 kg fram till nu, och minskat 8 cm runt höften. Och det är med hjälp av riktig mat som kött, fisk, ägg, grönsaker, grädde, creme fraische, ost, nötter, bär, mörk choklad och efterrätter sockrade med naturligt framställda sötningsmedel som stevia och sukrin (som inte höjer blodsockret och gör att man vill äta ännu mer) istället för vanligt socker eller kemiskt framställda sötningsmedel.

Jag har ätit mig mätt, och ätit gott, bakat LCHF-bröd, druckit rött vin och torrt vitt vin och unnat mig efterrätter i LCHF-variant av semlor, kladdkaka, cheese cake och annat som kanske saktat ner viktnedgången men som har gjort kostomställningen så himla mycket lättare att uppehålla.

Det är klart att jag saknat äta rostad smörgås, limpmackor, kanelbullar, pasta och allt sådant, men det är ju bara det att jag inte klarar av att äta lagom mycket! 
Ju mer kolhydrater man äter, desto mer vill man ha. Det beror på att stärkelsen i dessa produkter höjer blodsockret så att man känner sig sugen på mer trots att man just ätit sig mätt. Med LCHF-kost försvinner detta sug till stor del eller till och med helt och hållet.

Det har ju också varit mycket debatt i tv om detta med LCHF-kost. Man hävdar att LCHF är dåligt för hjärta och kolesterol, men faktum är att det inte finns några bevis för att fet mat orsakar t.ex. hjärtsjukdomar som man förutsatt förut. De som talar mot den feta LCHF-kosten har också svårt att uppvisa bevis för att fet riktig mat skulle vara bättre än lightmat.  

Istället hittar man motsatta bevis, att rädslan för fett och förespråkandet av lightprodukter har skapat en epidemi av fetma och diabetes. Läs t.ex. denna väldigt intressanta artikel om detta:
Världsberömd hjärtkirurg talar om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom

Här är fler länkar:
- Om du vill veta mer om LCHF-kost så läs artikeln LCHF för nybörjare som finns på Kostdoktorns hemsida.
- Du kan också följa Kostdoktorns blogg för att få veta de senaste omkring LCHF.
- På samma sida kan du hitta denna sida: Vetenskapliga studier på lågkolhydratkost.
- Om du läsa om eller beställa LCHF-produkter för t.ex. bakning kan du besöka LCHF-butiken.
- Inte blir man sämre på att prestera fysiskt heller som en del tror, se bara Björn Ferrys receptbok Ferry food.
- Och inte blir man dum i huvudet heller, läs Dåligt minne av lågkolhydratkost? och Intervju: Svensk mästare i minne på LCHF-kost.

Det jag inte fattar är att det finns läkare som är mot riktig mat som LCHF-kost innebär och istället förespråkar fetmakirurgi: Ännu en person död efter fetmakirurgi. Som Kostdoktorn skriver (citat):
"Detta experiment är på väg att spåra ur. Fetmaepidemin beror inte på att vi föds med onödiga kroppsorgan."

Och vad ska man säga om den fettskatt som infördes i Danmark i höstas? Där går man emot all modern forskning och vill hellre leda folk att äta mer kolhydrater. Läs den här kloka krönikan i frågan från SvD: Premiera grönsaker ger bättre folkhälsa.



LCHF-mat av mig.


2000 kr tack!

Hej Umeå Kommun! Jag behöver 2000 kr extra på nästa lön så jag kan köpa den här skitsnygga maxiklänningen från Asos:



Ähh. Jag skulle förmodligen ändå bara se ut som ett rosa moln i den. Och när skulle jag ha den..? ...Jag brukar ju inte gå på så många glamourösa garden parties direkt.

Pappersdesign - Work in progress

Jag fick tillåtelse av mina snälla elever att fotografera deras pågående arbete med pappersuppgiften/materialuppgiften (se mitt tidigare inlägg "Formgivning i papper") som de påbörjade förra veckan och som de ska avsluta och redovisa idag.

Här är exempel från nästan hela elevgruppen. Så mycket kreativitet och många fina lösningar: 


Anna Huang gör en festinbjudan.



Mira Bergström gör inbjudningskort till dop.


Sanna Hedman gör kort med stor pop-up-effekt i form av blommor. Länken till manualen finns längst ned i inlägget "Formgivning i papper" som jag skrev för några dar sen.


Rebecca Erikssons gratulationskort har också pop-up-effekt. Kluddet under HAPPY kommer döljas sen.


Jenny Kejerhag jobbar med metalliserade effekter i sitt inbjudningskort som jag gissar är en bröllopsinbjudan.



Cecilia Fjellström är i början av sin arbetsprocess med en papperssak som som även den innehåller metallfärg.


Matilda Turborn använder sig av scrapbooking-teknik i sin plansch.



Josef Holmgren har gjort en stilren mjölkkartong med utstansat ko-juver i rosa.


Rikard Andersson har en fiffig stängningsanordning på sitt kuvert.


Amanda Kämpe har gjort blommor av färgade kaffefilter att dekorera sitt inbjudningskort med.




Terese Lindberg har gjort en blomma av en servett till sin inbjudan.

Rosa paljetter

Jag pratade med kollegan Maja på jobbet idag, om vad man hade på sig när man var typ 19 och vad man skulle och inte skulle passa i nu som typ 40-åring.
Något som är säkert är att jag ALDRIG skulle burit rosa paljetter som 19-åring! Då var det svart, batikfärgat och 10-håliga Doc's som gällde.

Men, man kan ju ändra sig, och det är ju tur det! För det här linnet med rosa paljetter gör mig på riktigt gott humör:




Linnet kommer från GinaTricot och jag matchade det på jobbet idag med läppstiftet Elisabeth Arden Pink Punch som jag fått av kollegan Cicci.


Lyckad shopping i roséguld

Jag gör även en del lyckade inköp också, inte bara skor i fel storlek (gräma gräma gräma). Jag har fastnat för det här med roséguld som det kommit mycket av i butikerna på sista tiden. Inte riktigt guld då, utan fejk-roséguld förstås. Jag är ju en budgetshoppare av rang.

Det har blivit skärp, armband, öronknoppar och ringar i den fina metallfärgen:


Armband och skärp i butik från H&M.


Stjärnknoppar från BikBok och platta knapp-knoppar från Asos i blandade metallfärger, bland annat rosé.


Ringar i set om 3 (i färgerna rosé, silver och järn) från Lindex. Jag köpte olika storlekar; för ringfinger och lillfinger.


Säljes: Brouges i storlek 40

Nu har jag beställt skor i fel storlek igen. Sist var det ju nudefärgade pumps från Dorothy Perkins som jag beställde i storlek 8/42 och nu är det ett par brouges från Asos som jag beställde i storlek 7/41 men som är PYTTESMÅ. Jag bedömer dem som 40 eftersom de sitter som sprängande korvskinn på mina fötter.

Utifrån detta har jag bestämt mig för att det (nog) är så att man alltid ska beställa sin "rätta" skostorlek på Dorothy Perkins, men en storlek större när man beställer skor från Asos.

Jag kommer att lägga ut skorna på försäljning på Tradera snart, men innan jag gör det så tänkte jag höra om någon av er som besöker min blogg kan vara intresserade? Jag betalade 258:- för dem, de är i skinn med vit sula. Lätta (som motsats till tunga) på fötterna och nätta (som motsats till grova) och SNYGGA!
Så här ser skorna ut på bild på Asos.com: Klicka här

Och om ni undrar varför jag inte bara skickar tillbaka skorna till Asos så kan jag berätta att det är på grund av att frakten till England är så dyr.

Ge ett bud! (Frakt på ca 60 kr tillkommer om du inte bor i eller nära Umeå)
Behöver jag säga att de är oanvända/nya?




Formgivning i papper

Medieeleverna i årskurs 2 gör en liten uppgift där de ska formge en valfri produkt, tex. ett inbjudningskort, en flyer, en förpackning eller något annat, och fokusera på materialvalet. De ska vara noga med valet av papper i första hand.

Inför uppgiften visade jag en del inspirationsmaterial som jag hittat på nätet. Det var pappersprodukter med pop up-effekt, utstansningar, materialblandingar och allt möjligt.

När man googlar på "Paper art" så hittar man en imponerande mängd av formgivning i papper som ibland är så imponerande att man dånar. Se bara här nåra utvalda exempel:


Zoe Bradley

Ferry Staverman

Hunter Stabler


Franska konstkollektivet Paper Donut har gjort frukost av papper.

Calvin Nicholls

Junior Fritz Jacquet har gjort "gubbar" av toalettpappersrullar.

Simone Lourenco

Tomoko Shioyasu


Wataru Itou


Här är länken till en bra blogg där du kan se ännu fler fina pappersarbeten:

http://www.smashingmagazine.com/2010/05/29/the-beauty-of-paper-art/

En favorit jag skrivit om tidigare är Yulia Brodskaya:

http://www.artyulia.com/index.php/Illustration/PAPERgraphic

Är du sugen på att göra kort med pop-up-effekt så finns bra manualer här:

http://www.instructables.com/id/Amazing-flower-pop-up-card./


Kafferep

Ikväll har jag haft hem kära tjejgänget på fika. Vi var alla för ett par år sen ett riktigt partygäng och gick periodvis ut varje helg och hade vansinnigt galet roligt ihop.

Men tiderna och privatlivet har ändrats på så sätt att det inte kan vara party varje helg längre. Det dröjer sorgligt nog numera flera månader mellan varven då jag ser vissa av vännerna.

När vi träffas så pratar vi därför nästan alltid om att vi måste få träffas oftare och på ett nytt sätt. Och i söndags kom jag på att jag äntligen skulle bjuda hem dem! Och det blev en grym uppslutning.
Tyvärr belönade jag dem med ett överraskande hemskt kakresultat:


Det såg riktigt lovande ut igår kväll när jag började baka för kafferepet; alla ingredienser
var på plats och recept följdes omsorgsfullt.




Jag gjorde en kladdkaka och min absoluta kakfavorit; morotskakan från Rosendals trädgårds receptbok.




Tjejerna kom och tog för sig och sa snälla saker om fikat. Fast morotskakan såg oväntat ogräddad ut inuti.


Efteråt smakade jag på den för att se hur illa det var - och det var mycket värre än jag trodde! Tänk dig morötter i sockrigt smetig geggamojja... Så sjukt äckligt! Jag ber alla tjejer så mycket om ursäkt, och jag lovar att den varit god alla andra gånger jag gjort den...


Till sist var det dags för gästerna att börja droppa av; Louise som hade med sig lille 8 månader gamla Edvin var först att åka. Ingen kan vara så söt i en onepiece som en liten bebisglutt.

Lördag på Levar Hotell

Nu är det snart slut på påsklovet som jag försökt krama ur det mesta av, och kanske har det därför känts extra långt. 

Så här sista dagen har jag ägnat en hel del tid åt att justera/laga saker som behövt sys lite här och där, men också haft grann-besök, varit en sväng på fika i Sävar, lagat mat och pysslat med en del annat.

Annars har vi, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg, senaste dagarna haft besök av Pelles mamma Karin som firat sin födelsedag med oss. Som jag också skrev tidigare så ville hon bjuda ut oss på mat, och hon valde mysiga Levar hotell i Nordmaling som är Västerbottens äldsta gästgiveri:




Mitt sällskap, minus Filip som för stundne var på upptäcktsfärd i huset.


Pelles syster Ewa-Lena fick in en imponerande Fudge Sundae.


Filips undersöker sin fina glass.

Säljes: Nudefärgade pumps storlek 8/42

Jag beställde alltför stora SUPERSNYGGA pumps från Dorothy Perkins som jag fick hem för en dryg vecka sen. Nu säljer jag dem på Tradera.

Klicka här för att komma till annonsen.

Några bilder från påsklovsveckan

Jag slänger in nåra bilder från senaste dagarna bara för att det ska hända nåt här på bloggen: Jag har ju varit bortrest på stugan och till Piteå och nu har vi främmande av Karin - Pelles mamma /Filips farmor/min svärmor så det har varit och är fullt upp.

Eftersom Karin fyllde år igår ska hon bjuda oss på brunch på Levar hotell idag. Jättemysigt! Om jag inte glömmer kameran eller nåt sånt så kommer det nog bilder på det sen. Som ett litet tips; för det är verkligen en mysig dagsutflykt.

Okej, här kommer nåra bilder från senaste dagarna;



Det stora tjusiga påskpyntade riset fick tyvärr lämnas kvar på stugan.



Vi blev tjuvfotade när vi tog en eftermiddagslur på stugan.


I Piteå hos min mor och far så mutade vi Filip rätt så rejält med en massa leksaker på Dollarstore så att mamma och jag skulle få shoppa i lugn och ro. Och det funkade; han satt snällt och lugnt i barnvagnen med sina leksaker i TIMMAR medan vi drog runt i alla affärer.



Filips fina kusin Kalle kom och sov över en natt i Piteå och Filip bombarderade honom med bus och kärlek.


Påskafton

På Påskaftonen kom Pelles syster Ewa-Lena på besök och vi åt sill och sånt till lunch och lax till middag. Ewa-Lena hade med sig en suveränt god cheese cake så det var ju bara att blunda för LCHF-dieten en stund. Det var det värt!
Sen avslutade vi dagen med en kvällspromenad på skaren igen i solnedgången.



 



Filip sjunger en sång om bland annat snön, stenarna och vattnet.


Det gick inte att kasta sten i havet på påskafton, det hade nämligen bildats en tunn hinna av is på vattnet.


Långfredag

Här kommer lite bilder från Långfredagen. Jag ägnade fredagen åt att skära påskris och påskpynta lite på stugan, laga mat och mysa och ta en promenad med la familia på skarsnön vid havskanten




Pelle ville inte vara med på bild men skickar en stilfull hälsning (se skuggan på höger tallrik).




Vårskriiik!




Kvällen avslutades med en spektakulär fullmåne.


Glad påsk!




Nu är det dags att ta påskledigt! Vi kommer först vara i stugan nåra dar, sen blir det Piteå och ett par dagars besök hos mina föräldrar. Jag gissar att det kommer bli ganska tyst här på bloggen nåra dar. Jag önskar er en riktigt Glad Påsk!

Den granna blomgirlangen är inte min, utan lånad från PeHaa, och såg ut så här från början; Slavic Soul, innan den blev färgmodifierad samt lite isärplockad och hoppusslad igen av mig.


Byxorna som jag behöll

Efter jobbet idag var det dags att returnera paketet till LaRedoute med alla gladfärgade byxor. 

Jag hade ju en omröstning för nåra dar sen eftersom jag hade så svårt att välja vilka av dem jag skulle behålla (läs "Hjälp mig välja!"), och då fick ni rösta mellan dessa färger:


Klarblått - Jadegrön - Tegelröd - Mörkrosa

Flest röster fick de blå byxorna! Vilken tur för mig för det var dem jag hade börjat luta åt :) De gröna fick näst flest röster, men de satt av någon anledning inte lika bra, det var precis som att de var något vidare i benen fast det var samma modell och storlek.


Så här ser byxorna ut "på riktigt". Ursäkta för den fula kombinationen av skorna och byxor men bilden fick tas i all hast i morse medan det fortfarande föll in ljus i hallen.


Eduardo Recife och Misprinted Type

Det är dags att slå ett slag för en bra sida när det kommer till inspirerande bilder och snygga fonter; Misprinted Type och eduardorecife.com.

Eduardo Recife, som står bakom de båda sidorna, är född 1980 och en illustratör, grafisk formgivare och typograf från Brasilien. Hans smutsiga dadainfluerade typografiska och illustrativa arbeten som ibland innehåller en rejäl dos av kitsch har under flera års tid inspirerat mina elever i grafisk form och illustration.

På sidan Misprinted Type kan man hitta gratis typsnitt att ladda ner, som dock har nåra år på nacken, men också många andra nyare fonter som verkar ligga kring 39$/styck.

Det var ett tag sedan jag var in på hans sidor så jag blev ganska imponerad över hans mer nyproducerade material.
Här är några bilder som glimrade alldeles särskilt mycket i mina ögon;




1:a april, en riktig skitdag

Det var ju en himla tråkig titel att sätta på ett inlägg, men alltså den här dan har verkligen varit som ett stort dåligt skämt.

Något bakis efter en supertrevlig fest igår och för lite sömn har bidragit, men också skitsnöovädret (Läs på VK: "Busvädret överraskade") med +30 cm snö, avfrostning av frys med "floder" av vatten, Filip skitjobbigt treårstrotsig emellanåt senare superglad över hundbesök som fick en dipp i när ena hunden skrämde skiten ur honom med ett vad jag tror mest var ett lekfullt bett, också Pelle sjuk så jag har fått ha huvudansvaret över allt. Sen har det bara allmänt småjävlats med allt jag hållit på med.

Jag har inte varit med om något roligt aprilskämt heller, men den här sammanfattningen av dagens "luringar" var ju lite underhållande: "Aprilskämt om pigga pensionärer".

Men det har funnits ljuspunkter så jag tänkte försöka fokusera på dem. Frysen blev ju faktisk ren tillslut (även om del av maten hann tina så att jag fick slänga dem). Hundbesöket som på det stora hela var jättetrevligt och gjorde Filip lycklig. Och att måla alla möjliga olika färgade lack på små pojknaglar.  



Den här bilden och den ovanför föreställer Panter som blir lite nervös av små barn, men som på det stora hela är en mycket skojfrisk och gosig ung man.


Det här är stillsamma och kloka Ella som håller buset Panter på plats.


Hundar inspirerade till fotografering. Filip med Ella.


Bara så ni vet; jag retuscherade bort dammråttorna på mattan så att de inte skulle distrahera er när ni tittar på bilden.


Så här blev Filips bild som han ses fotografera i bilden ovanför.


Det var lite svårt komma till ro i ett nästan främmande hem.


Innan läggdags; nagelmålning i alla möjliga färger.



RSS 2.0