Helgen i Stockholm del 3/3

Nu så, tredje och sista inlägget från Stockholmsresan 21-23 oktober: 
 
Söndagen var så himla jobbig de första sex timmarna typ pga trött från kvällen före. Men jag tog mig upp och ut på stan med Kulturhuset som mål. Passerade kyrkan S:ta Clara och var tvungen att stanna till och ta lite bilder eftersom det var så fint. 
 
På väg upp i Kulturhuset tog jag lite bilder på det regniga och gråa Stockholm. Fredagen och lördagen hade varit torr så jag hade ju ändå haft tur med vädret på det stora hela. 
 
Grå shoppinggata. Var inte ett dugg sugen på att springa runt där något mer :-)
 
På Kulturhuset hade man flera montrar med fina marionettdockor, bland annat denna med intensiv blick.  
 
Jag väntade in söndagens guidade visning av Patti Smiths fotoutställning Eighteen Stations, och det var nog bra det eftersom den inte var helt lättillgänglig om man inte var insatt. Jag tror att den här utställningen nog mest tilltalar den riktigt engagerade Patti Smith-entusiasten eftersom bilderna var små och refererade till händelser och platser i böckerna hon skrivit eller böcker/författare som hon läst.
 
Man hade kompletterat mitten av utställningen med ett helt rum fylld med böcker som Patti Smith läst, något hon verkade nöjd över när hon tittade igenom den enligt guiden.  
 
En annan sak man fick veta är att hon var god vän med numera avlidne Henning Mankell, så hon hängde med hans fru de tre dagar hon var i Stockholm i samband med öppningen av utställningen. Och att hennes far verkade hålla avståndet till sina barn då han levde, de fick t.ex. absolut inte sitta på hans stol vid hans skrivbord någonsin, en uppmaning hon hållit fast vid även sedan hon ärvt dem efter hans död. Fick sån stark känsla av att allt handlar om faderskomplex och att alla dessa (manliga) författare hon läser och nästan är fixerad av liksom handlar om att hon vill fylla det hålet. (...Vänliga hälsningar / pseudopsykologen)
 
Efter lite sen lunch/tidig middag på Kulturhuset var det så dags att ta sig till T-Centralen och flygbussarna och då tog jag en sista bild på S:ta Clara kyrka igen i skymningsljuset. 
 
Trevlig helg på det stora hela även om det i längden blev lite tradigt uppleva allt ensam.

Helgen i Stockholm del 2/3

Här är andra inlägget där jag sammanfattar Stockholmsresan 21-23 oktober (läs Helgen i Stockholm del 1/3 här om du vill). 
 
Lördagen började med att jag vaknade klockan 5 med jäkligt ont i ryggen. Hade bara kunnat ligga på rygg hela natten pga att jag burit och dragit väska så en ryggkota jag har som blivit överkänslig "ploppade ur" läget om jag försökte ligga på något annat sätt, så jag fick börja med med att knärta tillbaka den. Smärta!
 
Med lite alvedon i kroppen gav jag mig ut på promenad:
 
Först gick jag via shoppingen på Biblioteksgatan (& Other Stories som ligger där är en favorit) till Kungsträdgården där det var så här fint. Inte så olikt som jag tänkt mig i mitt TBT-inlägg inför resan, eller hur?
 
Kände mig lite avis på "sörlänningarna", de har inte bara lummigare och finare sommar, de har även finare höst. 
 
Nära Almarna i Kungsträdgården så fanns fina blommor planterade, alienlika nästan.
 
De berömda Almarna i bakgrunden. 
 
Det var inte så fult åt det här hållet heller :-)
 
Målet för promenaden var Skeppsholmen där det var guldig höst. 
 
Jag skulle till Moderna Museet där de höll på med fula ombyggnationer i omgivningarna men man fick istället fokusera blicken på de vackra skulpturerna som omringades av guldgula löv. 
 
Utställningen med Thomas Schütte var den jag var mest intresserad av. Jag gillade hans skulpturer av gubbar där han med en lätt komisk twist kommenterar samhällsföreteelser. Konst med humor, det gillar jag! 
 
Skulpturer av förvridna kvinnokroppar, husmodeller och illustrationer av Thomas Schütte syntes också på den stora utställningen. 
 
Efter Moderna Museet var det dags att fara tillbaka till hotellet för att piffa sig inför Mias fest på en liten nattklubb hon hyrt; Klubb Blå. Här är hon just på gång med att presentera den inhyrda artisten - Kristian Anttila! 
 
Och här är han. Första gången jag sett honom, så det var kul att det var i ett sånt här sammanhang. 
 
Jag var förresten med i gruppen som vann kvällens musikquiz och skulle lätt ha skrytit mer om det om jag hade tyckt att det var min förtjänst (vilket det då inte var). :-)
 
Outhållig som jag är, och med ont i ryggen, gav jag upp strax efter midnatt.

Helgen i Stockholm del 1/3

Ja, jag var ju till Stockholm i helgen, 21-23 oktober! Flög ner på fredagen och hem vid middagstid på söndag. Den mest avgörande anledningen till att jag åkte ner var att jag blivit bjuden på fest som kompisen Mia. Och sen kombinerade jag det med lite kultur, shopping, fotograferande och god mat. 
 
Jag har inte varit i Stockholm på två år om jag inte minns fel så jag tyckte staden kändes jättestor och vacker denna gång. Alla guldgula löv på gatorna bidrog säkert men det var som att jag såg nya saker än vad jag sett tidigare.
 
Det blev ju en del bilder så det är lika bra dela upp dem i tre inlägg: 
 
Det första jag möttes av när jag tagit mig in till centrum från Brommas flygplats var den här nästan självlysande synen av högar med pumpor och andra höstfrukter i orange toner. Fint!
 
Jag behövde bara gå typ ett kvarter från Hötorget så var jag framme vid mitt Hotell Hötorget. Ett enklare hotell/vandrarhem som var helt nystartat och bara haft öppet i fyra veckor. 
 
De hade haft strul med registreringen av sina rum på olika bokningssidor vilket lett att t.ex. jag lyckats boka ett fyrabäddarsrum för 980 kr för två nätter. Inte riktigt de normala priserna! Rum för en person och två nätter går på det dubbla ser jag nu när jag kollar Booking.com.
 
Jag var jättehungrig när jag kom fram så jag borstade snabbt av mig resdammet och drog till Centralbadet i huset bredvid där de har en matservering och trevlig, och framförallt lugn, miljö. Jag fotograferade lite på innergården där, som t.ex. den här fina balkongen. 
 
Balkongen hörde till baksidan av huset där skoaffären Zoe ligger. 
 
Annan fin balkong/terass i huset bredvid. 
 
Lite vemodigt se uteserveringar med höstlöv istället för människor vid borden. 
 
Sen gick jag ut på gatorna och tittade lite i affärer men handlade väldigt lite. Jag har så himla mycket grejer så jag behöver inte så mycket känns det som just nu. Den här affären med kinesiska prylar är ändå rolig att titta i. 
 
Det spökade utanför Butterick's som vanligt den här tiden på året. 
 
Butterick's har äran att få hålla till i en väldigt fin jugendbyggnad vilket jag inte lagt märke till tidigare. 
 
Sen hamnade jag visst på Hötorget igen och tog bilder på alla fina blommor. 
 
Som en exklusiv blomsteräng. 
 
Sen när det började mörkna och skulle ta mig till mitt hotell igen så passerade jag Centralbadet igen och tog några bilder av entrén på innergården. 
 
Jugend inom arkitektur är ju så tjusigt. 
 
Det var alltså fredagen i Stockholm. På fredagskvällen somnade jag klockan åtta på grund av att jag var så utmattad. Jag hade nämligen suttit uppe med skolarbete till halv två-två två kvällar i rad före resan. 

TBT Stockholm våren 2012

 
Idag kör jag en TBT med bilder från en resa till Stockholm som jag gjorde i maj 2012. Imorgon åker jag nämligen till Stockholm, på egen hand! Och det är en ren nöjesresa faktiskt, jag ska på en höstfest på lördagen som kompisar anordnat. De har till och med hyrt in en "riktig" artist - Kristian Anttila - som ska spela och vi ska vara i en nattklubbslokal på Fridhemsplan om jag inte minns fel. 
 
Det är länge sedan jag hängde i Stockholm nu. Brukar åka dit varje år men nu tror jag det är två år sen sist. Jag har ju varit utarbetad och stressade så jag har inte orkat med några weekendtrippar helt enkelt. Så det bådar ju gott och tyder på bättre hälsa tänker jag att jag faktiskt lyckats boka in det här. 
 
Jag planerar att promenera runt och njuta av miljöerna. Kanske gå på något museum/konsthall. Titta på folk är typ det roligaste. 
 
Det här är ju en bild från maj månad 2012 så det lär ju inte se ut så här i Stockholm nu, men tänk er denna miljö men med gula och rödgula blad istället för skära och lysgröna... så borde det väl se ut där nere just nu tänker jag?! 
 
Då, den gången 2012 när jag var till Stockholm med jobbet, hade jag hittat VÄRLDENS bästa leksak att köpa hem till Filip (då fyra år gammal) - en Buzz Lightyeardocka som kunde blinka och prata. Fantastisk helt enkelt. Nu fyller han ju snart åtta år så han börjat förlora intresset för rena leksaker så jag behöver inte tänka på att överträffa detta. 

Kort om senaste veckan

Kort om stora och små saker som hänt senaste sju dagarna...

Förra lördagen, den 8/10, åkte jag och Filip till Härnösand och tittade på de två små 7-veckorskattungar som Filip ska få lagom till sin födelsedag! Mamman är den tjusiga grå katten, hon gillar inte människor men däremot gillar hon hunden Jeppe.
Jag förstår inte hur vi ska klara vänta fem veckor (eller nu fyra) på de där kattungarna! Fast det kanske är något lättare än att hålla beslutet om köpet av katterna hemligt för Filip i två månader... :-)
Från stora nyheter till små nyheter... i torsdags var vi med ett stort gäng elever och såg starka dokumentären Bortom Lampedusa. På väg ut från Folkets Bio och Väven köpte jag fina blommor i en ny blomsteraffär. Ljungen är däremot inte därifrån utan från ett tidigare blomsterköp, ville bara visa att jag har lite fina blomster utomhus också.

 


Saker på min lista

När jag skrollade igenom min blogg häromdagen så insåg jag att den börjar likna en naturfotoblogg, så nu är det dags att föra in lite glamour här. Eller glamour och glamour, men i alla fall lista lite plagg och accessoarer som jag tycker är fina och skulle vilja ha. Jag går inte ut så ofta längre så behovet av äkta glitter och glamour har minskat med ungefär 90% :-) 
 
Men vad tycker ni, är det kul läsa inlägg där jag matchat grejer eller föredrar ni något annat ämne?
 
Okej, här är hur som helst lite saker som jag tycker skulle vara trevliga att ha i höstgarderoben.
Det mesta kommer från Bonprix och några grejer från Ellos eftersom de båda firmorna har ganska mycket att välja på vad gäller plusmode:
 
Här är lite grejer från Ellos. Jag har länge haft åt gott öga åt klumpskorna, eller så kallade "flatforms" som de bland annat kallas. En mörkblå- och vitmönstrad kimono skulle jag alltid användning av. Den är dessutom nedsatt nu. Jag har fortfarande ingen svart finväska jag är helt nöjd med så den där skulle kunna vara värd ett försök. Till sist en fin topp med kimonoärm som jag känner skulle vara änvändbar. 

Hos Bonprix har jag hittat många fina kläder i plusstorlekar som de här ovan och även de jag visar i resten av det här inlägget. Jag har dock sällan beställt grejer därifrån så jag vet inte hur plaggen är. 
Hur som helst tror jag den blommiga klänningen skulle vara jättefin, även kombinerad med fuskpälsvästen. Det är alltid lite kallt på jobbet så det skulle vara användbart. Medan vädret ute växlar mellan kallt på morgonen och varmt på dagen så kan man ju också ha västen utanpå den tunna kavajen som jag tycker har en fin krage. 
Två snygga guldväskor i olika modell och i skinn tyckte jag riktigt mycket om. Fint med lite bling både till vardag och fest ju. 
 
För att inte alltid vara svartklädd så skulle den här mörkblå ponchon vara fin att matcha med väskan med glittriga blå detaljer och balansera upp med grova beige mockakängor. Från Bonprix. 
 
Eller varför inte safe:a med en svart poncho också :-) , tillsammans med vinröd påsväska eller fransväska med ett av mina favoritmönster; aztec/inka. Även dessa saker kommer från Bonprix. 
 

Cykeltur bland höstlöv

 
Vilken fin helg det har varit! Torsdagen (tror jag det var) före helgen föll ett riktigt vansinnesregn hela dagen i princip, så jag tänkte att nu är det väl det man kan börja vänta sig så här i oktober. Men nej, fint och soligt har det varit och nånstans kring +10 grader. 
När Filip drog till sin pappa lite tidigare än vanligt på lördagen så städade jag och tvättade som en tok så jag var helt utmattad där på kvällen. Söndagen däremot - då blev det lite shopping och en fin cykeltur. 
 
Det blev inte nån lång cykeltur men den tog lång tid eftersom jag stannade och fotograferade och promenerade vissa sträckor:  
 
På cykelturen styrde jag kosan mot jordbruksområdena vid Backen och Backenkyrkan ett par kilometer från Umeå centrum. Den cykelvägen är lång och bra också är det fint eftersom man mer eller mindre följer Umeälven. 
 
Det är populärt att både cykla och promenera den här vägen. 
 
Det var fint ljus över gravarna vid Backenkyrkan.
 
Jag passerade ett par gånger över små broar över den här lilla bäcken som jag för tillfället inte kommer på namnet på (Tvärån kanske?) men som rinner ut i Umeälven. 
 
Jag blev riktigt nostalgisk när jag råkade jag passera ett par ställen jag bott på under mina 23 år i Umeå. Det här är lägenheten på Östra Brinkvägen 33 där jag bodde mellan 1994-1995 med min bästa kompis Anna-Karin. Jag gick mitt andra år på Bildlärarlinjen och hon gick sitt första år på Konsthögskolan. Det var tider det! Hemmafester, Konsthögskolefester, konserter på Scharinska villan, spana på killar och dricka billigt vin. 
 
Innergården har blivit lite uppiffad sedan jag bodde där. 
 
Här är ett annat boende jag haft, som ligger typ 200 meter från det förra - på Hedlundavägen 2B! En 2:a där jag bodde som särbo från min nya kille ett år mellan 1995-1996. 
 
Blev lite osäker på vilka fönster det egentligen var jag bodde innanför men jag är till 80% säker på att det var de jag ringade in i föregående bild.:-)
 
Sen for jag hem och pysslade lite och åt middag och tog det lugnt. 
 

RSS 2.0