Magsjukt

 
Nedbäddad framför Lorax på tv:n.
 
Strax innan midnatt i natt så vaknade Filip plötsligt upp med magsjuka. Kräktes typ var tionde minut fram till tretiden sen fick vi sova till strax efter fem. Sen har han väl kräkts med en intervall på en och en halv timme. Fast just nu har det varit lugnt en längre stund, kanske för att han bara fått dricka ett par klunkar vatten då och då.
 
Även om det varit elände för honom, och att det är retligt att jag missar en dag av en stor nätverksträff för medielärare i Norrland som vi anordnar på vår skola i dagarna, så tänker jag ändå att vi har lite tur att det blev just denna natten. Tänk om det hänt den natten i tisdags då hela lägenheten var upp och ned och det skulle komma en tapetserare dagen efter?! Eller om jag blivit magsjuk samtidigt, eller om det hänt en vanligt arbetsdag så att eleverna varit utan sysselsättning (idag var de ändå förberedda på att jobba själva med uppgifter jag lagt upp åt dem).
 
Jag hade dessutom under kvällen hunnit både diska undan en stor disk och tvätta stora höga med kläder så det var ju också stora plus. Och det fanns tvättider lediga hela dagen så jag kan tvätta det som blivit lortigt under natten.
 
Det är väl tur man kan se saker från den ljusa sidan! Nu får vi hoppas att jag inte blir smittad bara. Fast jag läste i Västerbottenskuriren häromdagen att de helt fått stänga ner småbarnsavdelningen på Filips skola tidigare i veckan pga en ovanligt kraftig magsjuka där även flera personalen drabbats... så det ser väl aningen mörkt ut för mig. 
Nåväl, nu håller jag tummarna att jag slipper!
 

Liten kämpe som inte sovit mycket i natt.

Julstädat och julpyntat med antiklimax

 
I helgen slet jag som ett djur för att hinna städa och pynta (nästan) helt färdigt inför julen men framförallt tills Filip skulle komma till mig på måndagen (igår alltså) eftersom jag ville hinna njuta av det fina tillsammans med honom innan han ska till sin pappa igen till helgen. Sen kommer han bara en helg hos mig innan vi är riktigt nära jul. 
 
Jag älskar julen och hade nog gärna fixat fram julgrejerna redan förra helgen om det inte hade varit fullt upp med födelsedagsfirandet. Nu så här efteråt ser det inte så imponerande julpyntat ut på bilderna (det är dock inte det jag syftar på är ett antiklimax i inläggsrubrikan utan det kommer i slutet av inlägget), fast det är mycket pynt i Filips rum och rött lite här och var. Sen tar det en himla tid att julpynta ett nytt hem, grejerna passar liksom inte på samma sätt som i det gamla, och nyinköpta saker överraskade och funkade inte heller, så det var ett himla runtbärande, upp och nedpackande och testande innan jag var någorlunda nöjd.
 
Glittriga smågranar och belysning köpte jag mycket prisvärt på Rusta för ett par veckor sedan tillsammans med tavlor med blinkande lampor...kiiiitsch.
 
Sent på söndagseftermiddagen så slängde jag mig iväg på cykeln en liten stund innan affärerna skulle stänga och köpte röda gardiner på Hemtex. Stressköp som jag är skitnöjd över, blev pricken över i som värmde rummet (jag hade vita gardiner innan) :-)
 
I vardagsrummet/tv-rummet har jag mest gulddetaljer, som den här snygga hjorten från Åhléns. Jag köpte den sista så det är ingen idé ni går dit ;-) ...närå de kan ju fått hem nya, vad vet jag!
 
I Filips rum är nog den snyggaste juldetaljen ett mjukt blinkande jultåg som han fick i födelsedagspresent. Ett sånt tåg har han trånat efter där de skyltat med dem i skyltfönstret på Mias Lustgård sedan han var typ två år gammal så jag tyckte det var på tiden att vi köpte ett nu när vi skulle inreda nytt och allt.
 
I morse såg det så här mysigt ut när vi skulle äta frukost - jag hade en alldeles egen tomtenisse vid bordet! Filip sov nämligen i sin tomtedräkt.
 
Och så till sist; antiklimaxet...:
 
Idag ringde de från målaren som Bostaden anlitar, de undrade om de kunde få komma och byta ett par våder tapet i lägenheten imorgon? Skit ocskå! Jag har fått dra ut stor-fet-soffan, tömma hela stora teaksidoskåpet på alla grejer (står i högar på matsalsbordet) och dra undan det från väggen, ta ner gardinstänger och mina stora tunga hängväxter. Det är banne mig bäst de inte är sjuka imorgon för då blir jag nog smått förbaskad!

Jag har råkat bli med ny blogg

 
Den är lite pälsig just nu, min nya professionella blogg.
 
 
Helt plötsligt har jag råkat skapa en jobbarblogg, alltså en professionell blogg där tanken är att jag ska publicera elevarbeten och undervisningsrelaterat. Tips och trix också, som kan vara användbart i undervisningen i kurser som Digitalt skapande, Medieproduktion, Grafisk kommunikation och Grafisk illustration.
 
Egentligen var det inte planen för jag skulle egentligen bara gå igenom lite bloggknåpande i blogg.se för eleverna, men plötsligt kändes det så rätt och självklart - att ha en blogg för den privata sidan, dvd den du befinner dig på just nu http://anitabjohansson.blogg.se, och en blogg för den professionella sidan - den nya som jag skapat idag alltså - http://anitamedia.blogg.se.

Tips på julmarknader i Umeå med omnejd

 
Helgen har varit fylld av julstädning och julpyssel för mig och jag har bildbevis på det men det kommer i ett senare inlägg. På grund av detta har jag hamnat i julstämning så då tänkte jag att det var lämpligt att tipsa om julmarknader i och kring Umeå. Bor du här kan du ju skippa att läsa inlägget ;-)
 
Först några favoriter som jag varit på flera gånger, sedan några som jag inte haft tillfälle att besöka tidigare men som jag kanske ger mig på i år. Jag får väl se vad jag hinner med.
Observera att alla bilderna kommer från tidigare års besök på julmarknaderna. 
 
Julmarknad på Gammlia, Västerbottens museum
Umeås största och mest centrala julmarknad är också den vackraste eftersom stånden framför allt är utplacerade kring de gamla byggnaderna vid utomhusmuseet. Är man sugen på att möta renar så har de det vid samevistet. På denna julmarknad säljs godsaker och enbart gediget hantverk som då håller lite högre prisnivåer.
Julmarknaden på Västerbottens museum sker helgen 6-7 december:
Länk till mer info om Västerbottens museums julmarknad 2014.
 
 
Forslunda julmarknad
Forslundagymnasiet är ett naturbruksgymnasium några kilometer från stan som i 20 års tid hållit julmarknad på skolans område. Det är den största julmarknaden i närheten av Umeå där det finns något för alla i varierad prisklass. Mycket är producerat av eleverna själva till plånboksvänliga priser men där finns även utomstående som säljer produkter. Detta är även julmarknaden för djurälskaren för här får man möta allt från ko och gris till reptiler och exotiska fåglar.
Forslunda julmarknad infaller lördag den 13 december.
Länk till mer information om Forslunda julmarknad 2014.
 
 
Olofsfors julmarknad
Det tar ca 45 minuter att köra från Umeå till Olofsfors bruk som är ett gammalt bruksområde med herrgård och bevarade bruksbyggnader där man varje år håller julmarknad. Resan är väl värd eftersom det är ett vackert område med många gamla byggnader. Där finns även ett stort plus i kanten i år, man kan äta julbord på herrgården vilket brukar vara hemmalagat och bra, och har man inte lust med det så kan man fika på mysiga gamla café Anno 1762. Julmarknaden i sig är inte jättestor men där säljs en blandning av dyrare smideshantverk och klassiskt julhantverk med lite hemmaproducerat från gårdar i mindre skala.
Olofsfors julmarknad sker redan i helgen, den 29-30 november.
Länk till mer information om Olofsfors julmarknad 2014.
 
Det var tyvärr jättedåligt väder på marknaden förra året så det ser inte så kul ut på mina bilder här nedanför, men jag kan intyga att det är vackert där, och om inte annat kan ni titta på andra somrigare bilder från en friluftsdag då jag var där med elever (länk)!
 
 
Umeå Julmarknad
Denna marknad på Renmarkstorget mitt i centrala Umeå är en ny version av det som tidigare lite mer flashigt och internationellt kallades Umeå Christmas Market. I den nya tappningen så styrs det hela upp i ett samarbete med Umeå Smakfestival och Visit Umeå som är stadens officiella turistguide och som tidigare stått som ensamma arrangörer. Tidigare år har känts lite smått och skralt men nu får man hoppas att samarbetet kan ge en starkare profil. 
Umeå Julmarknad pågår 12-21 december med viss variation av utställare.
Länk till mer information om Umeå Julmarknad.
 
Pilgatans julmarknad
Denna julmarknad har jag inte besökt men eftersom jag bara bor några kvarter ifrån så jag kommer garanterat kolla upp den i år. I informationen om julmarknaden kan man läsa att man rekommenderar att börja på Bildmuseet och sen besöka stånden längs Pilgatan ända upp till Galleri Verkligheten. Eftersom det är många kulturaktörer som står bakom marknaden får man misstänka att det blir lite annat än det vanliga julhantverket. 
Pilgatans julmarknad pågår Lucialördagen den 13 december. 
Länk till mer information om Pilgatans julmarknad. 
 
Dalkarlså julmarknad
Denna julmarknad hålls i herrgården vid Dalkarlså folkhögskola ca 4 mil norr om Umeå. Jag har aldrig varit på marknaden men jag har varit där och ätit vilket var gott och trevligt (se mitt blogginlägg från det besöket här). Eftersom julmarknaden enligt informationen ska hållas inne på herrgården kanske den inte är så stor men herrgården ligger fint till och är värt ett besök. 
Dalkarlså julmarknad hålls den 6 december. 
Länk till lite mer information om Dalkarlså julmarknad. 

Födelsedagskalas

Nu är han firad den lille! Det är idag den 16/11 Filip fyller år men han har blivit firad hela helgen eftersom han varit hos sin pappa tills idag. Där hann han få presenter och tårta (som även jag blev bjuden på) redan under lördagen, också fick jag provspela Filips första tv-spel - Wii U!
Sen var det en herrans massa födelsedagskalasförberedande för mig, tog nästan hela lördagen känns det som. Fast jag pysslade med en del andra ärenden också som jag inte hunnit/orkat med under arbetsveckan.
 
Lite så här har det sett ut idag: 
 
Tre kompisar kom på Filips födelsedagskalas idag! Vi hade bjudit en till men han var tyvärr bortrest. Men det blev lagom, känner att det var ungefär vad jag orkar för tillfället. Det var första gången Filip hade hemma två av de nya kompisarna från 6-årsverksamheten så det var ju kul att få lära känna dem också. 
 
Ca 7 minuter senare såg det ut så här tomt! Snabbaste födelsedagsfikat hittils :-o. 
 

En tugga hann Filip ta av tårtan innan han var "mätt". Mitt fel - skulle inte ställt fram godisskålar innan fikat. 
 
Tårta, pyttepepparkakor med glasyr och maschmallows doppade i choklad och strössel bjöds det på i alla fall. Och godis och chips och fiskdamm, disco och film, med mera. 
 
De växer så snabbt, redan efter en timme hade de börjat odla skäggväxt :-). 
 

Så här såg det ut när det var disco. 

 
Tre timmars härligt födelsedagskalasande och en stor hög med nya leksaker har gjort Filip supernöjd över dagen, om än lite efter-festen-ledsen när alla gått. Fast nu när jag nattade honom kände jag att han var varm så det verkar inte bättre än att han fått feber, så känsligheten kanske beror lite på det också.  

Filip 6 år!

Min skatt, min ögonsten, min fina lilla Filip fyller 6 år idag! GRATTIS! 
Det har varit födelsedagskalas och tjohej men det får komma i ett annat inlägg, här kommer en liten återblick genom lite slumpvis valda bilder från 6 år bakåt: 
(och här kan ni se bilder från mitt sammandrag från förra året när han fyllde 5 år)
 
December 2008, ca 2 månader gammal med stora mörka allvarliga ögon. 
 
Stor tutte liten pojke, januari 2009 ca 3 månader gammal.
 
Mars 2009, ca 5 månader gammal, med nallen vi köpte på Universal Studios på bröllopsresan i Kalifornien när Filip fortfarande var i min mage.
 
I sin pappas gamla glasögon, mars 2010 ca 1 år och 4 månader gammal.
 
Ser tv i stugan, januari 2011, lite drygt två år.
 
Maj 2012, ca 3,5 år gammal.
 
I en av alla utklädnader, november 2013, 5 år.
 
Proffsfotograferad hos fotograf Samuel Pettersson på min födelsedag i februari 2014, drygt 5 år gammal. 
 
Denna också. 

På smyginvigning av nya stadsbiblioteket

 
På veckans sista lektion, och även sista passet i kursen Digitalt skapande med medieleverna i åk1, så beslutade vi oss för ett spontanbesök på nya stadsbiblioteket som denna vecka har smyginvigning i glänsande nya Kulturväven. Den riktiga invigningen börjar 21 november men biblioteket ville pröva sin nya teknik, t.ex. det nya avancerade löpande-band-robotsystem för återlämning av böcker, innan invigningen så därför har de haft öppet.
 
Min slutsats är att det verkligen är pampigt där inne - stora fönster med stora balkonger (som man tyvärr inte fick gå ut på dock) ut mot älven och Scandic Plaza hotell som ligger granne. Trots att inte vare sig det Kvinnohistoriska museet och Folkets bio öppnat där ännu får man verkligen en känsla av att det ryms hur mycket som helst där.
 
Här är lite bilder:
 
 
Vid entrén till Stadsbiblioteket/Kulturbageriet/Gotthards/Duå/U&Me hotel/Kvinnohistoriskt museum/Folkets bio möts man av en informationsvägg och en färggrant neonupplyst rulltrappa som skiftar färg. Rulltrappan leder till bibliotekets övervåning.
 
Blank vit yta möter trä.
 
Har man åkt uppför rulltrappan kan man titta ner på Gotthards restaurang (överst i bild under parasollerna) och Kulturbageriets café (nederst) samt delikatessbutiken Duå (höger).
 
Påfyllning av delikat bröd.
 
Det här är istället gigantiska låtsasfikabröd i den superfina barnavdelningen i biblioteket! Hittade mycket läskigt att låna till Filip så nu blir han nog glad när han får se det när han ska vara hos mig igen.
 
Man kunde liksom gå runt och över till Folkets bio-sidan trots att det inte öppnat ännu, och där såg det ut så här för tillfället.
 
Ut genom fönstren kunde man därifrån blicka ut över biblioteket och fler delar av Kulturväven.
 
Kvinnohistoriskt museum som ligger mellan biblioteket och Folkets bio är under uppbyggnad, där såg det ut så här för tillfället. Smart logosymbol med XX-kromosomer för att symbolisera kvinnor!
 
 
Jag tog en fika i Kulturbageriet innan jag vandrade hemåt. (Mackan och fikabrödet var jättegott och välgjort och också prisvärt men kaffet var för blaskigt och stolarna mycket obekväma och skrangliga så det störde mig, kanske inte tänkt man ska vilja sitta där så länge?)
 
Det var kul att äntligen få se så pass mycket av allt det som det pratats om i flera år nu, och jättefint verkar det bli! Det ska bli himla kul att gå på museet sen också.

Tips för grafisk design - mockups

En mockup-mall för varumärkespresentation.

 
Det är tur man har elever så att man lär sig något, som jag så vist brukar säga ;-) ...för en tid sedan fick jag tips av en av mina elever som går grafisk profil i åk 3 att man kan ladda hem grafiska mallar, så kallade "mockups", för att exemplifiera designarbeten i en förgjord 3D-fil. Mycket fiffigt och tilltalande. Det fejkade tidningsomslag jag publicerade igår var förresten också ett exempel på en slags mockup fast nätbaserad.
 
Man kan inte exportera de separata filerna som tryckbara filer, alltså som visitkort, brevpapper och dylikt, utan det här är mer för att få en proffsigt uttryck på ett presentationsmaterial av en grafisk profil man redan utfört. 
 
Det finns mockups för allt möjligt som har med grafisk form att göra men jag har hittils bara provat för varumärkeskonstruktion, eller grafisk profil, som den längre ner i det här inlägget.

Här har ni en sida med 40 länkar till nedladdningsbara mockups för varumärkesdesign/grafiska profiler:  
40 Free Branding & Identity Mockup Templates to Download
:
 
Jag snabbritade denna "bläckplump" för att ha en logotypliknande form att lägga in i mockup-mallen. 
 
 
Sen öppnade jag filen lager för lager och la in "bläckplumpen". Jag bytte färg på den vid behov, och ändrade även innehållet i vissa texter. Jag har inte lagt ner nån tid på att ändra designen i övrigt, utan jag ville bara visa hur det ser ut när man ändrar. 
 
Så här ser lagren ut i just den här mockup-filen. 

Employee of the Month

 
Åh, tack, tack! Nä men äsch, inte behövde ni!
 
 
Vill ni också bli månadens anställda eller nåt annat så kan ni leka här: Yourcover.com 
(Obs! Man måste ta en skärmdump för att kunna spara bilden, eller använda Windows skärmklippverktyg)

Höstlovet 2014

Nu är det sista kvällen av höstlovsledigheten och jag känner lite slutet-av-ledigheten-ångest över att det är vanlig jobbarmåndag imorgon igen så jag ska snart lägga mig i soffan och förtränga verkligheten med nån film.
 
Annars har jag ju faktiskt varit ledig länge eftersom jag har haft ett "riktigt" höstlov detta år;  för att kunna vara med Filip extra mycket och för att vi skulle hinna åka och hälsa på släkten i Norrbotten tog jag föräldraledigt de dagar då jag vanligtvis skulle jobbat under höstlovsdagarna.
 
Här är en sammanfattning av veckan:
 
Vi bodde i Piteå hos mina föräldrar som har den här fultjusiga utsikten som ni kanske sett förr. 
 
På lördagen, samma dag vi kom upp till Piteå, åkte vi direkt till Kallax för att fira min bror Dans 50-årskalas. Där bjöds det på Moldaviens hela utbud av charkprodukter (och lite från Willys) till förrätt eftersom Dan och hans familj just varit där för att fira hans födelsedag. Det var gott!
 
Sen måste jag bjuda på den här mycket osmickrande bilden av mig (eller snarare min baksida) men den är ju så rolig! Akrobatik krävdes ibland för att stävja 6-åringens rastlöshet där i lägenheten hos mormor och morfar.  
 
På söndagen blev vi jag och Filip bjudna på middag och övernattning hemma hos min andra bror Peter och hans familj i Luleå. Vi spenderade till Filips stora lycka hela måndagförmiddagen med deras "minsting", hunden Dylan alltså, då alla fortfarande sov. 
 
På tisdagen kändes det nästan som att jag kidnappade med min mor och far då jag körde ner dem i deras bil till Umeå:
 
På onsdagen for vi på en liten bilutflykt och åt lunch på Brännlands värdshus. 
 
Det var höstigt och fint där. 
 
Mysigt inomhus och vällagad mat. 
 
Mamma + kaffe = Sant
 
Solen kom fram och det blev lite extra grant. 
 
Min skugga på väggen. 
 
Inte min skugga på väggen.
 
På väg hem från Brännland så stannade vi till vid fina Backenkyrkan för en snabbtitt, vet att mamma blir glad av sånt. 
 
Utsikten inifrån kyrkan genom kyrkfönstren gjorde att naturen såg ut som en målning. 
 
Lilla fina mamma.
 
 
På torsdagen åkte mor och far hem och jag jobbade med halloweenförberedelserna tillsammans med Filip, och fredagen vet ni ju vad vi höll på med (om inte, läs här och här :-) )
 
På Allhelgonalördagen åkte Filip till sin pappa och jag tog en cykeltur för att hålla mig sysselsatt. Gjorde ärenden och tittade på ljusen på gamla kyrkogården bland annat. Umeå är fint i skymningen med alla lampor. 
 
Mörkret och gatlyktorna får mig att tänka på Umeås ljusfestival "Umeå Höstljus" som varit så mysigt men det kommer inte bli någon i år 2014 tyvärr. En liten tröst är att AB Bostaden kommer hålla i en egen höstljusfestival med åtta olika installationer. Läs var och när här: "Bostaden Höstljus".
 
Till sist, idag söndag, har jag bland annat tvättat, gjort fler ärenden, hängt upp en gardin, diskat några gånger och försökt koppla tv:n till datorn så att jag ska kunna se film genom den men det gick åt skogen. Fast nu blir det film i alla fall men på datorn. 

Aftonväska med huggtänderJag har glömt visa den här aftonväskan jag beställde från Asos för ett par veckor sen. Cool och kul tycker jag! Jag kommer inte gå ut ikväll men den hade ju varit klockren i såna fall. :-)

Halloween på Midgårdsskolan

Moa och Signe, medieelever i åk 3, som otäcka tvillinglika zombies.
 
Idag är det många som går ut för att fira Halloween men redan för en vecka sen på fredagen innan höstlovet så firades Halloween på mitt jobb, Midgårdsskolan. De som var utklädda uppmuntrades instagramma sig för att tävla om bästa klädsel, men jag minns tyvärr inte vad taggen var så jag kanske återkommer om det. Här är i alla fall bilder jag tog på förra årets halloween på Midgård.
 
Vädret var hemskt för en vecka sedan, ett riktigt skräckväder; det stormade och regnade och regnade dessutom in från korridortaken. Helt plötsligt blev det dessutom strömavbrott när jag satt i en sal med mina medieelever i åk 1, och då började en av eleverna skoja där i mörkret och säga att det var zombiesarna som haft sönder strömmen, - "Nu kommer dom!".
 
Jag (och flera andra i klassrummet) har uppenbarligen inga problem med inlevelseförmåga så när nån sa att Moa och Signe (se bilden ovan) kanske var på väg in till oss så blev jag och de skraja och jag slängde mig på dörren till klassrummet och slog igen den, JÄTTERÄDD för att tjejerna skulle dyka upp för att skrämma oss, haha!
 
Om ni kollar klippet jag filmade på Moa och Signe ett tag innan strömavbrottet så kanske ni kan förstå mig :-) :
 

Halloween på Midgårdsskolan 2014 from Anita B Johansson on Vimeo.


RSS 2.0