Funderingar kring insynsskydd

På min uteplats har jag stor insyn från grannarna. Ni som följer min blogg kanske minns att jag var så arg på Bostadens fastighetsskötare året jag flyttade in eftersom de tokrensade bland buskarna vid min uteplats. Det var jättefint grönt och lummigt när jag flyttade in och plötsligt en dag när jag kom hem från jobbet så var det några stickor kvar av den stora busken. Har haft total insynfrån grannarna och kontoren rakt över sedan dess.


Nu har jag hittat två insynsskydd på Rusta som jag tycker om. Här är de:

Den översta, vikväggen, skulle vara den absolut enklaste lösningen. Men jag tycker den nedre är lite finare. Den kräver dock en liten arbetsinsats som jag inte vet om jag klarar av. Jag måste ju fästa den vid något så att den inte ramlar omkull. 


Jag har funderat på att köpa långa armeringsjärn och trycka ner i marken och sen fråga grannen ovanför om jag får komma in och fästa armeringsjärnen i stolparna på hennes balkong.
Det är dock osäkert om jag klarar av att trycka ner armeringsjärnen i marken och kanske det inte blir så fint vid hennes balkong.

Här i bilden syns stolparna i grannens balkong. Det är på sidan där katten är som jag isånnafall skulle sätta upp insynsskyddet.

Ja, så här ser armeringsjärn ut. :)



Den tillsnyggade uteplatsen

Som jag berättade igår här på bloggen så hade jag planer på att snygga till uteplatsen med matta och lite annat nytt. När jag väl var kvar så blev det liksom inte så omvälvande intryck som jag tänkt i mitt huvud, jag hade tänkt det skulle se liksom MER ut, men det är nog mest mattan som gör nåt av det hela.
 
Den nya lyktan och hängväxten märks inte så mycket och kuddarna och dynorna hade jag ju sedan innan.
Sen hade jag även köpt ett fint litet träd på stam men det ville jag sen inte ställa ut för jag tyckte det var så fint så jag blev för rädd om det :-)
Nåväl, bättre blev det i alla fall. Skönt gå på en matta än sträva kalla stenar. 
 
Här är resultatet, ser ju för ruggigt fult bara med alla löven bland buskarna. Jag kanske får ta en krattning där ikväll: 
 
Här är det fina "trädet" jag inte nändes ställa ut :-)
 
Mysigt på kvällen. 

Inför tillsnyggning av uteplatsen

Nu är våren här! Eller försommaren... vet inte riktigt vad jag ska kalla solen och värmen som kommit så här ovanligt sent i maj. Min kollega Cicci hade hört att det inte varit så här kall maj på 300 år och det låter troligt. 

Som TUR var så hann jag bli klar med tillsnyggandet av uteplatsen/altanen i tid till det fina vädret som kom i helgen. Har handlat mattor, hängkruka, lykta för att göra en lite snoffsigare hörna. Jag vet dock inte vad jag ska göra med alla gamla löv bland buskarna... ska man låta det ligga kvar och liksom berika jorden eller tar folk bort sånt? Hur gör ni? Bostadens trädgårdsarbetare gör då det inte, det har jag märkt vid det här laget. 

Så här såg uteplatsen ut innan jag snyggade till den och ni ska i ett annat inlägg få se hur det ser ut nu så fort jag hunnit fotografera den: 

 
 
 

Rawfoodsallad med rödbetor och Chévre

 
UPPDATERAT 20170516: Fikon saknades tidigare i receptet. Nu är det tillagt. 
 

Förra helgen åt jag så himla god sallad tillsammans med min kompis Ann-Sofie. Hon hade hittat nåt recept hon ville prova och hade handlat ingredienserna, sen gjorde vi och åt den hos mig. Och nu ska ni få receptet!

Låter er inte skrämmas av att det är rawfood, det är inte alls torrt och trist som jag alltid tänkt när jag hör ordet "rawfood", den här salladen blir saftig och god!

En sak: man ska ha kanderade valnötter till salladen, men vi var så himla hungriga när vi skulle äta så jag smälte bara socker och la i valnötterna en stund. Jag tänkte inte på att kandera idag heller när jag gjorde salladen igen, men här nedan i receptet har jag inkluderat instruktioner för hur man kanderar valnötter på rätt sätt. 

Bild på de flesta av ingredienserna:

 

Rawfoodsallad med rödbetor och Chévre

Ingredienser till en person:

2 morötter, ca 15 cm långa

2 rödbetor

Ca 1 näve salladsmix, gärna primörblad av något slag

En halv Chévreost om den är ungefär i storlek som den på bilden

0,5 dl valnötter, grovhackade och kanderade

Ett par färska eller några torkade fikon, delade i bitar

Olivolja

Balsamicocréme

Salt

Svartpeppar, grovmalen 

Ljus sirap och socker till de kanderade valnötterna.

Kanderade valnötter - gör så här:

Jag har höftat lite med ingredienserna då det egentligen bygger på ett större recept från

denna sida

.

Smält 2 tsk ljus sirap med 1 tsk strösocker och en pytteliten nypa salt. Låt koka ett par minuter.

Lägg i 0,5 dl grovhackade valnötter när sockret smält. Rör om och ta av från plattan när valnötterna ser blanka ut.

Lägg över nötblandningen i en ugnssäker form och in i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Rör om och låt stå några minuter till.

Häll upp dem på en assiett och pilla isär dem. När de kallnat något strör du ut dem över salladen.  

Salladen - gör så här:

Lägg först upp en bädd av grönsallad på tallriken.

Tvätta, skala och riv morötterna och rödbetorna. Jag rev på grövsta sidan på rivjärnet. Lägg morötterna först på salladsbädden, därefter rödbetorna. Strö över fikonbitarna. 

Drissla olivolja och sen balsamicocréme över salladen. Salta och peppra efter smak.

Hacka Chévren i småbitar och lägg det överst. 

Strö över de kanderade valnötterna.

Ät!

 

Två nya kimonos

Ja precis, som det står; här kommer två nya kimonos! Hittade dessa ursnygga på ASOS och fick hem dem med posten förra veckan. Har lovat mig själv att använda dem och inte tänka att jag ska vänta till det optimala tillfället som kommer så sällan. 

Kimonon är ett så otroligt vackert plagg tycker jag. Jag gillar väl sånt som sveper och ser lite tjusigt eller nåt sånt.
Apropå svepande plagg så hade jag på mig min tunna svarta halvlånga rock när jag hämtade Filip från skolan häromdagen. Han gick bakom mig på väg ut från garaget och konstaterade plötsligt att jag såg så mäktig ut i den svarta rocken, som en som hade världsherravälde eller hur han nu uttryckte sig... han fick väl Darth Vader-associationer ha ha!
 
Nå, det blir nog mindre mäktigt i dessa blommiga kimonos.:-) En av dem är dubbelt så dyr som den andra... kan ni gissa vilken? :-) (Svaret kommer längst ned i inlägget!*)
 
 
Visste ni förresten att kimono är japanska för "bära-sak", "något man har på sig"? (källa: Wikipedia). Plagget har sina rötter i Kina på 400-talet även om vi mest är van att se det som ett högtidsplagg från Japan. 
Den typ av kimono jag köpt är påminner om modellen som kallas yukata som är en informell version av kimonon man använder under sommaren eller som morgonrock. Vissa anser att den inte räknas som en kimono eftersom den är så enkel och har raka ärmar bland annat.
 
 
Sådärja, det var lite kimonohistoria! Nu till svaret på prisfrågan högre upp:
 
*Den blå kostade drygt 800 kr och den rosa kostade ca 400 kr!
 

Lite Kont

Efter att ha fixat och donat och lagat kläder och städat hela dagen (eller okej, inte hela, jag latade mig med sen frukost fram till typ halv tolv) så fick jag frihetslängtan och for till Kont och tog en promenad vid femtiden. Skönt komma ut i luften lite, fast det var lite trist att vara där själv. Och efter en stund blev jag rädd för att det skulle dyka upp en björn (!) och fick lite bråttom till bilen. Har aldrig någonsin varit rädd för björn förr så jag ser det som ett tecken på att jag är ute i naturen för sällan. Skärpning! 
 
Lite bilder från promenaden, tagna innan den presumtiva björnen började jaga mig: 
 
Jag blir alltid så sugen på stranddagar när jag kommer ner till Simphamn. Fast jag har nog bara varit här någon enstaka gång och badat av någon anledning.
 
 
Nu blir det middag här, också ska jag fixa med lite bilder på ett par ursnygga kimonos jag beställt från ASOS och som ni ska få se här i bloggen imorgon. :-)

RSS 2.0