Gotland: Bo på Visby Börs

Visby Börs frukostsalong. 
 
 
Nu har jag börjat redigera Gotlandsbilderna så jag tänkte jag skulle börja med att visa bilder från det tjusiga boende vi hade de fyra nätter vi spenderade i Visby uppspridda på 2 + 2 nätter där natten mitt emellan istället spenderades i på östkusten. Vi åkte med ett jättebilligt direktflyg från Umeå söndagen den 21/6 och hem igen fredag 26/6 som gick på under tusenlappen med icahelg-rabatt så det är ju ett tips.
 
Det fanns inte jättemycket att välja på innanför ringmuren i Visby när jag skulle boka eftersom det var så kort varsel, det som fanns var antingen ganska dyrt eller så lite för enkelt. Eftersom vi skulle resa med Pelle som gärna bor bättre så slog jag till på Visby Börs som är ett lägenhetshotell och som såg ut som en sen 1800-talsdröm a´la La Belle Epoque. 
 
Maken till suggestivt hotell har jag inte varit med om, även om Stora Hotellet i Umeå kommer bra nära. Skillnaden var att här kändes det som att det varit ett personligt drömprojekt för ägaren (läs en artikel från 2012 om henne här ). Möblerna var inte masstillverkade och miljön mycket unik. Sen var väl allt inte så praktiskt på lång sikt - tänker på städningen av alla hundratals tavlor och plastblommor som hängde överallt och alla tyger som samlar damm. 
 
Supertrevligt och personligt bemötande fick vi och det kändes som att man hängde hemma hos nån nästan. Den som är noga med att allt ska vara som på ett vanligt hotell i motsvarande prisklass (minimum 2000 kr/natt) kan nog bli lite besviken på lite småstrulig service och inte en jättestor frukostbuffe och sånt. 
 
Hotellet låg bredvid Gotlands Fornsal så det var ju ett bra riktmärke. 
 
På Brännerigränd.
 
Brännerigränd är likt många gator/gränder i Visby inte av den breda sorten, hotellet är byggnaden till höger. 
 
Så här såg entrén ut, vi missade den faktiskt först och gick rakt förbi den. Man fick själv trycka in koden för att ta sig in. 
 
När man kom in så möttes man lite förvirrande inte av någon reception utan det var helt tyst och man kom in i den här salen med ett biljardbord...
 
...och mängder med långbord som används vid bröllop, framträdanden och konferenser som jag förstår det. Här har varit en biograf fick vi veta senare och det var på väggen längst bort här som duken varit. 
 
Jag blev helt förundrad över den mängd stilenliga detaljer som fanns överallt. Ju fler rum man kom in i desto mer imponerad blev jag över den målinriktning som måste krävts för att få ihop en sån stor mängd stilenliga möbler. Ägarna måste typ tömt varenda antikbutik i Sveriges södra delar på möbler i gammal sekelskiftesstil för att fylla hotellet!
 
Det här två bilderna visar samma korridor där alla hotellrummen fanns. Tror det var åtta rum sammanlagt, samtliga hade två våningar och var individuellt inredda med inspiration från olika personer i Visbys historia. Lite spökigt faktiskt (säger den mörkrädda hehe).
 
Vi hann bo i tre av rummen under dagarna på Visby Börs. Det här rummet som var inspirerat av och namngivet efter Patron Skogholm (känd för att han red uppför trappan på sitt Knaust Hotell i Sundsvall en gång i tiden) var det jag lyckades få bäst bilder i, kanske för att det var det ljusaste. 
Kollar man Visby Börs hemsida tycker jag inte bilderna och rummens namn stämmer riktigt. Det är fel bilder till första rummet vi bodde i (Nybergs) och Prinsessans rum som vi också sov i saknas helt och hållet. 
 
När vi kom tillbaka andra varvet till hotellet hade de gulligt nog ställt in ett fat fullt med godsaker åt oss som en välkomstpresent och som Filip sitter och mumsar på här. 
 
Den här sängen alltså!
 
Övervåningens enkelsängar. 
 
Frukosten serverades i den här salongen som en gång varit biografens entré.
 
Här syns själva biografentrén i samma salong. 
 
Samma salong. 
 
Detaljer i fönstret. Inga massproducerade saker utan en del dyrgripar kan jag tro.
 
En trappa ner mot hotellentrèn. 
 
Gången mellan salongen och korridoren med rummen gick genom ett litet bibliotek. 
 
Biblioteket. 
 
Biblioteket igen. 
 

Ett prång i biblioteket med en del staplade saker som tyder på pågående projekt. 
 
Det var det så länge. Får se när jag har tid att redigera fler bilder, det är nämligen en del att gå igenom. 

Kolla cruising

Vi kom ju hem från Gotlandsresan igår, fredag, men innan jag hunnit redigera bilder därifrån så får det bli lite bilder från cruisingen efter Wheels idag. 
 
När jag och Filip skulle åka och handla lite mat på lördagseftermiddagen var plötsligt gatorna igentäppta med bilköer och då kom jag på att det ju skulle vara cruising i stan hela kvällen. 
 
Efter att vi handlat värmde jag snabbt några varmkorvar som jag packade ner i en picknickpåse som vi tog med och så satte vi oss på en filt på gräset nedanför kyrkan för att titta en stund på spektaklet. 
 
Vid kyrkan på andra sidan gatan hade folk bänkat sig bekvämt på sina picknickstolar lite mer lagom långt från cruisingen. Smartare förmodligen för avgaserna låg lite mer obekvämt i luften där vi satt lågt ner på gräset, host host... 
 
60 procent av nöjet med cruisingen är att titta på de coola bilarna...
 
...och 40 procent de matchande personligheterna :-) De här behövde mindre folk i baksätet och mer luft i däcken :-). 
 
Det här var Filips favoritbil, med tillhörande Lego-gubbe som man kan skymta inne i bilen :-)
 
Den här med den tjusiga grillen var en av mina. 
 
Den här mattsvarta var också fin. 
 
Jag hade gärna suttit en stund längre men efter cirkus en halvtimme var den här coola herrn nöjd för han längtade hem till lekleran vi köpt tidigare under dagen. 

Gotland!!

Hux flux har jag hamnat på Gotland med Filip och Pelle! Jag är så himla glad - har varit här förr och velat hit igen i flera år. Pelle var snäll och nappade på en kortsemester. 

Mer rapporter kommer snart men här kommer ett par bilder från promenaden vid muren och havet idag:

Visby ringmur. 

Vi studerar stenar med fossiler i som vi hittat vid stranden. 

(Pelles bilder)

Midsommarafton

 
God fortsättning på midsommarhelgen!
Haga var helt stendött när det vi satte oss ner för att äta midsommarmiddag igår och en inte så vild gissning var väl att de flesta boende på området hade fixat firandet på nån stuga nånstans.
Eftersom uteplatsen vid mina kompisars huslänga ligger i österläge så låg den i skugga på kvällen och de hade istället dukat precis vid staketet mot trottoaren, så när någon enstaka cyklist cyklade förbi hälsade vi glatt! Allt eftersom solen flyttade sig så bar vi också matbordet utefter gatan för att hamna i solen (=värmen) en stund till så tilllslut satt vi långt utefter trottoaren hos grannarna, haha!
 
Superbt gott var det med sillförrätt, snapsar, grillat och senare på kvällen en jättegod citron-jordgubbstårta. Här är innan vi behövde flytta bordet :-)
 
Vovven Ella orkade inte äta upp hela sin middag ;-)
 
Hoppas nu att midsommarvädret var ett tecken på vad som ska komma i sommar, för då blir det riktigt bra! 

Början på semestern

Idag är andra dagen på semestern. Jag minns inte så mycket av första dagen på semestern annat än att Filip väckte mig 6.15 och att vi var och köpte skor till honom och att jag la mig tidigt sen på kvällen. Den här andra dagen har varit mycket mer innehållsrik. 
 
Jag fick sovmorgon (typ) till 6.40, vi pysslade med en låda Filip fått med "äckliga experiment" efter frukosten, sen ringde jag en massa samtal, sen åkte vi och tankade, åt en varmkorv och en glass, handlade lite, bokade tid hos Bilspecialisten (skråmade bilen för ett tag sen), tvättade bilen då den var klibbig av att ha stått parkerad under saviga björkar, lagade mat, planerade för midsommarafton, pysslade igen med experimentlådan och så till sist hjälpte jag Filip med en stor teckning han ville göra. 
 
Här är lite bilder från den sena eftermiddagen:
 
Sonen kom alltså på att han skulle göra en jätteteckning. 
 
Vi tejpade ihop flera bitar papper och han plockade fram en massa inspirationsmaterial. 
 
Läskiga teckningar han gjort tidigare föreställande detaljrika monster och slott.
 
Filips pennteknik är lite speciell, svårt bryta en gammal vana men han övar sig i skolan när han ska skriva bokstäver och siffror.
 
Till slut blev jag alldeles för närgången med min kamera haha...
 
...så jag blev skjuten. 
 
Så det var bara att gå ut och fota på uteplatsen då eftersom jag var så foto-sugen! Den här pelargonen stod förresten kvar på bordet i arbetsrummet hos oss på media när alla gått på semester. Om någon saknar den lovar jag ta tillbaka den i höst, säg bara till :-)
 
Syrénen är nyutslagen. Det är i alla fall en bra sak med att vi haft så kall vår, att blomprakten har försenat sig lagom till att semestern skulle börja.
 
Inne har jag förberett för lite midsommarkänsla med lite blågula vimplar... 
 
...och nån liten flagga här och där. 
 
Också har jag köpt en pytteliten midsommarstång. Kommer nog inte se nån större i år för jag firar midsommarafton med kompisar inne i stan. Ska bli så kul! 
 
Glad midsommar på er!

Överskottsenergi

 
Vi har varit magsjuka ett par dagar jag och Filip och jag är till 99,99% säker på att det har att göra med att det går magsjuka på Filips förskola. Det var nämligen avslutning där i onsdags och efter att Den blomstertid nu kommer sjungits klart och alla var på väg ut ur aulan såg jag ett barn kaskadkräkas på scenen.
Som tur är har vi sluppit spy. 
 
När vi vaknade idag var dock läget ett annat. Det börjades lugnt med film under täcke i soffan...
 
...men det hela eskalerade till rent farliga nivåer av överskottsenergi: 
 
Det firades sen med en härlig sconesfrukost!
 
Vi var förresten på provgång utomhus igår eftermiddag, för att kolla hur det kändes i mage med mera, och då var Filip klädd som Döden-kungen alternativt Skelettkungen. Han skrämde väl slag på halva Umeå som var på väg hem från jobbet ;-)
 
Här är kungen på väg in i sitt osynliga dödsslott i Vänortsparken.

Sconesfrukost

 
Scones är det godaste som finns till frukost så det fick det bli när vi fått tillbaka aptiten, och orken, efter magsjukekänningarna och för att det var lördag och gott om tid för mys.
 
"Alla" har väl gjort scones någon gång så receptet är knappast någon hemlighet, men här är receptet jag följde:
 

 
Scones
Receptet räcker till 8 scones
Ugn: 225 grader.
 
5 dl vetemjöl (byt ut högst ett par dl av vetemjölet mot grahamsmjöl för att inte få alltför klistrig konsistens men om du ändå vill ha lite grövre scones)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt (lite drygt)
75 g margarin (rumstempererat blir lättare att jobba med)
2 dl mjölk
 
Gör så här:
Rör ihop de torra ingredienserna.
Finfördela margarinet, mosa ihop mjölblandning och margarin med en gaffel.
Tillsätt mjölken på slutet. Rör ihop snabbt då degar med bakpulver inte får bli överbearbetade.
Forma degen till 8 bollar.
Grädda i ca 10-12 minuter tills de får fin färg.
Låt svalna något så faller de inte isär lika mycket när du delar bullarna vid servering.
 

 
Ett tips är att göra degen till bollar istället för platta kakor. Bollarna blir bullar som påminner mer om de man verkligen får när man beställer scones på Irland (där jag ätit scones).
 
Det var nära på att jag höll på att glömma att fotografera dem när de var färdiga för vi hann bli så hungriga. 

Målbilder

Det är tufft på jobbet nu i betygstider, så jag försöker ha såna här målbilder av lummig grönska och skärgård i huvudet: 
 
Det här är från Danmarksresan förra sommaren. Jag ska inte dit igen men jag vill se ett vackert vajjande fält av nånting i sommar. 
 
Även denna är från danmarkssemestern 2014.
 
 
Och jag vill åka genom någon lummig allé. Också från danmarksresan.
 
Besöka något slott kanske (det här är också från Danmarksresan).
 
Äta på nån trevlig uteservering. (Från när vi var på Tivoli i Köpenhamn 2014)
 
Lukta på skogen vid mina föräldrars stuga.
 
Här är stugan. 
 
Och se sonen nöjd vada i badvänligt vatten. Det här är inte vid stugan dock, utan från Norrmjöle havsbad den varma våren/försommaren 2014.
 
Badvänlig sjö vid Mosjöns camping sommaren 2014.

Mors dag och utflykt till Klabböle

 
Det är lite drygt 6 år mellan stora Filip och lilla Filip på tavlorna ovan. Pöjken som gjorde mig till mamma :-)
Vilken grej! Världsomvälvande läskigt jobbigt och alldeles underbart. Tror jag har skrivit det förr men jag säger det igen: när man blir förälder inser man att man verkligen har något att förlora!
Herregud vad man får oroa sig över honom, rädd att han ska gå och vara ledsen; att han kanske inte får kompisar, att någon ska vara dum med honom, att han ska vara dum med någon annan, över att han kanske inte tycker sig duga, rädd att han ska bli sjuk, och så vidare och så vidare...
 
Hur som helst firade vi mors dag med att jag bakade vårt favoritfika just nu - mockarutor med extra glasyr - och efter fikat drog vi sen till Klabböle och Umeå energicentrum.
 
Vid energicentrumet finns en stor äventyrslekpark som är under uppbyggnad. Tyvärr var en massa förbommat efter vintern fortfarande, och en del är heller inte klart, men någon hade dragit skyddsplasten av denna stora spegel till vår stora glädje :-)
 
Tänk om man hade två likadana barn!
 
Jag lärde Filip bästa spegeltrixet - när det ser ut som att man leviterar!
 
Vi gick runt i den gamla bruksmiljön också. 
 
Fint vid dammen.
 
Vi gick på den smala slingan mellan de två kanalerna/bäckarna med vatten där vattennivån kunde öka hastigt enligt skyltarna. Det var lite läskigt tyckte Filip så då fick vi hålla handen <3.
 
Sen for vi hem och åt lite morsdagsmiddag.

RSS 2.0