Gudrun Schyman kom, såg, segrade

Så fick vi lärare tillsammans med elever i åk 1 äntligen se och höra Gudrun Schyman igår fredag på den andra föreläsningen hon höll om jämställdhet på Midgårdsskolan. Hon var inbjuden som sakkunnig, ej som politiker, och som en bestämd general stod hon framför oss och höll en jättebra engagerande föreläsning om vad jämställdhet är och varför vi inte har det i Sverige.
 
 
Det jag inte hann anteckna på hennes föreläsning har jag hämtat från broschyren som hon tipsade om; "På tal om kvinnor och män" (länk till PDF:en "På tal om kvinnor och män") som innehåller all grundläggande fakta och statistik som har med jämställdhetsfrågorna att göra.
 

Det övergripande målet för jämställdhetspolitiken i Sverige är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det innebär bland annat följande fyra mål:

1. Representation - Båda könen ska vara jämnt utskpridda på alla poster i samhället.
2. Ekonomisk jämställdhet - Kvinnor och män ska ha samma möjlighet och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
3. Reproduktionsfrågan - Man ska dela lika på det obetalda ansvaret av hemarbetet som innebär vård, omsorg, familj.
4. Utplåna mäns våld mot kvinnor - Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.
 
Många sa efter föreläsningen att det varit så upplyftande, och möjligtvis var Gudrun upplyftande, men knappast informationen.
T.ex. så har kvinnor ett par tusenlappar lägre ingångslön än män trots att de har samma ålder, utbildning, familjeförhållande, arbetslivserfarenhet. Detta för att arbetsgivaren räknar med att kvinnan kommer jobba mer ineffektivt eftersom hon ska vårda och ta hand om barn. För så ser siffrorna ut.
 
Kvinnor vab:ar mer, är mer barnlediga med barnen, jobbar oftare deltid och i slutändan får också kvinnor då lägre pension. Oavsett vilken klasstillhörighet en kvinna har så kommer hon också alltid ligga i botten ur lönesynpunkt i den gruppen. Generellt sett, inom alla löneklasser, ligger kvinnorna 4400 kr lägre i månadslön än männen.
 
Män som är arbetslösa har lättare att hamna arbetsstödjande verksamhet än kvinnor eftersom man tycker det är viktigare att män än kvinnor kommer ut i arbetslivet.
 
Om kvinnor söker sig till ett yrke, som t.ex. läraryrket som ursprungligen var mansdominerat, så sänks också statusen för yrket och löneutvecklingen blir då också sämre.
 
Och det tråkiga är att allt stått stilla i 30 år, inget har ändrats, det är detsamma.
 
Denna tabell visar lön för kvinnor och män i de tio största yrkesgrupperna. Bara inom vård och omsorg har kvinnor och män likvärdig lön. Detta är lite ironiskt; många hävdar ju att kvinnor ska ta hand om barn och gamla mer för att de helt enkelt har en större talang för det med omsorg än vad män har, men om vi nu är så förbaskat bra på det då kan man ju tycka att det borde synas inom lönerna för vård och omsorg.
 
 
Här syns samma yrken i en stapel och man kan så vis se hur otroligt mycket bättre män uppenbarligen verkar klara av samma yrken som kvinnor. Se bara på kategorin säljare, köpare, mäklare mfl. Män städar också uppenbarligen bättre.
 
Gudrun ritar upp klassuppdelningen i samhället och hur partierna ligger till i sitt stöd för hur makt och pengar ska fördelas...
 
...och hon illustrerade tydligt hur rörigt hon anser det hela är.
 
Och jag tänkte att om såna som jag la mer engagemang vid att jobba för ett jämställt samhälle framför att välja röda byxor vid en föreläsning med Gudrun Schyman så kanske samhället skulle bli bättre. Men varför orkar jag/man inte?
Trackback
RSS 2.0