Bilsemester 2016 del 9: Läckö slott

 
Läckö slott har jag besökt minst ett par gånger tidigare men eftersom mitt minne har hål som en schweizerost så var jag sugen på att åka hit och få se slottet och höra historien om slottet igen. Jag tycker att historia ÄR jätteintressant men har svårt att hålla isär alla kungar och konflikter. Det känns däremot som att jag med tiden snappar upp mer och mer och då begriper sammanhangen bättre vilket ju är kul.
 
Vill bara förbereda er på att det här inlägget kommer innehålla just en del historiebeskrivning, så ni får väl skumma igenom lite snabbare om ni tycker sånt är trist :-)
 
Läckö slott ligger som ett vitt sockerslott på en hög udde vid Vänerns sydspets. Vänern räknas som innanhav, visste ni det? Därför är floran och faunan där lite annorlunda än vid vanliga sjöar. Det är typ allt jag vet om det :-))) men ändå intressant tycker jag.  
 
Grunden till Läckö slott började byggas på medeltiden på 1200-talet, och då tillhörde den under lång tid Skarabiskoparna. 1527 drogs borgen in till Kronan eftersom den ansågs vara en av de förnämsta fästena, därefter fick Gustav Vasa överta den 1528. Den hade därefter flera ägare och han även förfallit emellanåt innan den blev grevskap åt De la Gardiesläkten år 1615. 
 
Det här är paret Maria Eufrosyne som var högättad, och Magnus Gabriel De la Gardie som var stenrik men kom från en ny grevesläkt och stod därför lägre i rang än sin fru. Magnus var den som tog över Läckö slott efter sin far och som stod bakom återuppbyggnaden och att låta omforma slottet till de då rådande mycket svulstiga dekorerade barockidealen som Läckö har kvar mycket av än idag. 
 
Magnus ansågs vara en av Europas tjusigaste karlar för sin tid... :-) Han var i alla fall Drottning Kristinas favorit och ryktet var att han var hennes älskare. 
 
Så här ser det ut när man kommer in i förborgen. 
 
Klassisk barockskulptur till höger i bild... ;-) 
 
Slottets innergård.  
 
Hela trapphuset med alla valv var täckta av handmålade snirklor. 
 
Jag och Filip började med att gå igenom våningen med där de visade en utställning med lyxiga smycken och föremål från stormaktstiden men även en del från nutiden. 
 
Lite gammalt välpolerat silver. :-)
 
Det var roligast att titta på de gamla grejerna på utställningen men det här var ju en lite kul nutida idé av en konstnär: att jobba med skulpturer i form av överdimensionerade smycken att smycka vår omgivning med. Mycket kommersiellt gångbart kan jag tro. Här är konstnärens hemsida: www.ylvawfranzen.com
 
På nästa våning, slottets paradvåning, väntade vi in en guidad rundvandring eftersom man inte fick gå runt där utan någon personal. Vi samlades i Kungasalen som hyllade alla erövringar och slag som Sverige vunnit utomlands. Vid tiden för Magnus Gabriel De la Gardie så var Sverige en stormakt (räknas ha varit en stormakt mellan 1611 och 1718). 
 
Eftersom Magnus Gabriel De la Gardie kom från en nybliven adelsätt så kunde han inte skryta med adliga släktingar på väggarna som var det vanliga på slotten på den här tiden, därför valde han att hylla Sverige och kungariket istället. 
 
I den här salen hyllade man Sverges besegrade fiender. Tanken var att om man berättade om hur himla starka och ärorika ens fiender var så framgår det ju underförstått att Sverige är ÄNNU starkare och mer ärorika eftersom segrat. Win win liksom. 
 
Besökare i motljus i slottets bästa sovrum. Det skulle högättade fru Maria Eufrosyne ha eftersom hon stod högre i rang i sin make, och även på alla deras andra slott och gårdar. För de ägde ett par tusen (!!!). 
Det förlorade slottet och flera andra av sina andra slott och gårdar när kungen upptäckte att hans förmyndarregering hade slösat enorma mängder av Sveriges pengar.
 
En del av dekoren vid Maria Eufrosynes bädd. 
 
Det här är inte ett jätteskåp som man kan tro, eller jo det är det, men det är FRÄMST en exklusiv resväska!!! När herrskapet i huset flyttade mellan sina slott och gårdar tog man med sig en massa saker och en del av möblemanget, och dessa skåp (som kallades Hamburgerskåp) var delbara och fylldes med saker. Ett i princip identiskt fanns på Teleborgs slott där vi bodde nån natt innan, fascinerande nog. Vad kan ett sådant 500 år gammalt skåp vara värt?...och det stod i en frukostmatsal!
 
Hamburgerskåpet på Läckö stod i den här salen som var den fina matsalen i slottet. 
 
Det största arkitektoniska tillägg som Magnus Gabriel och Maria Eufrosyne gjorde på Läckö slott var den här mycket välbevarade barockkyrkan och dess torn. 
 
Slottet har en fin barockträdgård också. 
 
Två identiska barockskulpturer!
 
Filip RÅPEPPAD för han skulle få gå en spökvandring ENBART för barn! Och allt var mycket hemligt sa drängen som med ett ton av energi ledde barnen. Men jag fick veta liite från Filip efteråt; i alla fall att de fått gå genom jättesmala gångar under slottet. Spännande! :-)
 
Sen gick vi och tittade på sista våningen i slottet; ett där de ställde ut - inte barockskulpturer då :-) - utan nutida verk av Maria Miesenberger
 
Det var så konstigt - där fanns dubletter av nästan alla skultpturer! ;-)
 
En till dublett!
 
Lite fler tjusiga barockinteriörer på sista våningen innan vi började bli färdiga med vårt besök. 
 
Vi gick en snabbrunda utomhus också. 
 
På en klipphälla såg vi en stor svart pippi som verkade torka vingarna. Eller imitera Batman.
 
En hällristning från bronsåldern (mellan 500-1800 år f.Kr) fanns förresten alldeles vid gångvägen upp mot slottet. Väldigt fascinerande att den här udden varit bebodd så himla länge. 
 
Vi var rätt trötta när vi sa hejdå till Läckö.  
 
 
Nästa stopp: Örebro.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0