Hilma af Klint på Moderna Museet

 
Efter Liljevalchs och glaset vin i Kungsträdgården var planen att gå till Moderna Museet och se den pågående och omtalade utställningen med Hilma af Klint bland annat. Jag hade lite tappat motivationen pga den massivt innehållsrika vårsalongen som visades på Liljevalchs, så det var lite så där med lite mindre motiverade steg jag gick mot Moderna för att se nån (som det i det läget kändes) tråkig gammal modernist ställa ut.
 
Men oj så fel jag hade - alltså wow vilken utställning! Och det tog aldrig slut! Rum efter rum var fyllda med den ena målningen finare än den andra. Med en konstnär som vad jag kan komma ihåg aldrig hört talas om och aldrig sett nåt utav tidigare, så det var som att öppna en skattkista!
 
Innan vi går över till bilderna från utställningen tänkte jag berätta lite bakgrundshistoria omkring Hilma af Klint.
He djär alltså bara å stjita i å läsa haina textn' om du int ids*
(*Översättning från dåligt pitemål: "Det är alltså bara att skita i att läsa den här texten om du inte orkar") ;) 
 
Moderna Museet visar fram till den 26:e maj 2013 den största uställningen någonsin av Hilma af Klint
(f. 1862 d. 1944) som var en svensk konstnär som i början av sin karriär målade föreställande noggranna detaljrika målningar av växter och blommors struktur och anatomi, till att så småningom år 1906 övergå till abstrakt måleri. Mycket av det växtlika fanns kvar i hennes abstrakta målningar men då i mer stiliserad form blandat med andliga och astronomiska symboler.
 
Hon hade nämligen som många samtida modernister och abstrakta konstnärer ett intresse för andliga strömningar så som spiritismen, teosofin och senare antroposofin. För vid den tidpunkt hon var verksam uppkom nya uppfinningar som radiovågor och röntgenstrålar och plötsligt verkade det fullt rimligt att man skulle kunna ha verkliga andliga kontakter i form av t.ex. seanser.
 
Hon var så tidigt ute med det abstrakta måleriet att det nu pågår en debatt inom konstvärlden om att hon till och med kan ha varit först, alltså före alla de manliga samtida konstnärerna som ansetts som de som skapade det abstrakta måleriet. Det är kända konstnärsnamn som Wassily Kandinsky, Piet Mondrian och Kazimir Malevitj som nu måste maka på sig och kanske ge ganska stor plats åt en kvinnlig konstnär vilket både är omvälvande och på sina håll provocerande. 
 
Hennes färger är också annorlunda, hon använde pasteller och blandade in bildelement som inte var lika vanligt i de manliga modernisternas målningar. Detta gör också att hon är svår att sättas in en mall, en specifik genre, och det bidrar också till debatten. Kanske man måste omvärdera, omdefiniera det av män formulerade betydelsen av begreppet "abstrakt konst".
 
Hilmas abstrakta verk ställdes aldrig ut under hennes levnadstid, enbart hennes tidigare föreställande verk visades i utställningssammanhang. Hon testamenterade hela sin konstproduktion på över 1000 verk till sin brorson och i testamentet stod att de abstrakta verken inte fick ställas ut förrens 20 år efter hennes död eftersom hon trodde att världen först då skulle vara redo för dem.
 
 
Jag tror det snart kommer en film om Hilma af Klint, det är ju som en saga.
 
Dessa 16 målningar i blå, gröna och gula toner möter en när man kommer in i utställningshallen.
 
Sen ser man raden av de nästan fyra meter höga pastellfärgade målningarna med böljande växtlika och astronomiska former.
 
Jättestor!
 
En detalj ur en av de största målningarna. Hon blandade emellanåt in typografi. Och kanelbullar???
 
En lite mindre målning i blått.
 
En hel del av hennes målningar innehåller även mänskliga gestalter. Här i en med religiöst präglat innehåll om jag inte minns fel.
 
Eva Lena kände igen tarotliknande symboler i flera målningar, bland annat dessa i svart och rosa. Hilma deltog också gärna i seanser vilket var i ropet för tiden.
 
Många verk var också betydligt mer strama i sin abstraktion, med tyngre färger och större koncentration än de växtlika motiven.
 
 
Det är lite kul fotografera konsttittare också. Speciellt snyggt klädda sådana :)
 
Det var det. Missa inte utställningen om ni befinner er i Stockholm!

Kommentarer
Postat av: Anonym

En fin samling!
Hon är klart underskattad.
Såg en av hennes målningar som visades i tv igår. På spåret.

Svar: Kul att du hittade mitt gamla inlägg om Hilma på Moderna! Roligt att hon fått så mycket uppmärksamhet sedan dess.
Anita Blomkvist Johansson

2016-01-30 @ 15:23:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0