Bilsemester 2018 del 3: A World of Dinosaurs och Kalmar slott

Lördagen den 30/7 vaknade vi upp i Kalmar. På vägen till Kalmar hade vi passerat A World of Dinosaurs som låg en liten bit utanför staden och som är en stor utställning med massor med dinosaurieskelett och robotdinosaurier. Den största sådan utställningen i världen enligt hemsidan. Jag hade aldrig hört talas om den men Filip blev eld och lågor så vi bestämde att det skulle få bli lördagens utflykt. Sen visade det sig att vi även hann till Kalmar slott  så det blev en välfylld dag. 
 
Vi börjar på A World of Dinosaurs: 
 
Jag fotograferade bara med mobilen på dinosaurievärlden så bilderna blev inte så fina, men jag vill gärna dokumentera det besöket i bloggen i alla fall. Här står Filip utanför den jättestora ladugård (??) som innehöll 130 dinosaurier i form av skelett, fullskaliga modeller och robotar. 
 
Mest humorisitskt under besöket var modellen på Velociraptorn som ser ut som en gremlinliknande kyckling. Velociraptorn är ju mindre och betydligt dunigare än den större och utseendemässigt grymmare versionen man sett i Jurassic Park. Jag har även läst nu att man tror att betydligt fler (kanske alla!) dinosaurier egentligen hade fjäderdräkt! Det är så roligt så jag måste skratta! Det innbeär ju katastrof för alla läskiga dinosauriefilmer om det visar sig att alla dinosaurier ser ut som zombiekycklingar!! 
 
Läskigaste skeletten var de på T-Rex. Vilket monster det var alltså! Det är så svårt förstå att något så stort och läskigt gått runt på jorden. 
 
Och otäckaste modellen var dinosaurien med JÄTTEGAPET som var en valsläktning (eller var det hajsläkting?). Betänk att käften fortsätter utanför bilden på vänster sida då jag inte lyckades få med hela gapet i bilden. 
 
En gif jag gjort på en av robotdinosaurierna. Filip tyckte det var oerhört ruggigt, kanske för att de hade extra mörkt i de rummen där robotdinosaurierna var. 
 
Trots att vi hade tittat på 130 dinosaurier så var det fortfarande mycket kvar av dagen, så då åkte vi vidare till Kalmar slott.
Så här var det där: 
 
Kalmar slott är stort, så jag var tvungen att ta en bild till vänster... 
 
...och en bild till höger, för att få med hela slottet i bild. 
 
Inne på borggården gjorde ett (äkta!) brudpar sig i ordning för sin vigsel (gissar jag, de såg för spända ut för att det redan skulle varit gjort). Till höger en fin prinsessa som förmodligen lånat sin dräkt i det rika kostymförråd man hade att tillgå för yngre besökare i en del av slottet. 
 
Så glad och uppspelt brudgum, så fint att se. :-) 
 
Det suveräna med Kalmar slott är att de har mycket som är uppstyrt att passa för både barn och vuxna. Vid den första guidningen vi följde så varvades guidens berättelse med agerande av skådespelare som spelade galna kung Erik den XIV och hans kärlek Karin Månsdotter. I bilden syns däremot ingen av dem, utan jag har för mig att det var hans halvsyster prinsessan Sofia, dotter till Gustav Vasa, och hennes make hertig Magnus av Sachsen-Lauenburg (googlade detta eftersom jag inte har något minne) som förfasas över halvbroderns galenskap och framfart med den fattiga Karin. 
 
Dukningen till Johan den III:s påskmåltid, bror till Erik XIV.
 
Längst bort vid bordets kortsida sitter Karin med sin Erik. 
 
Den här bilden ser nästan ut som en målning. Tycker jag i alla fall.
 
Efter den första guidningen så såg vi fler ur det bröllopssällskap som tydligen bokat en del av slottet.
 
Själva for vi på ytterligare en guidning som hette "Mörka rum" och som hade en mer vuxen målgrupp och som berättade om valv som gick genom murarna. Vi fick veta att toppen på det här tornet byggdes till på 1800-talet eftersom man ville ha lite snyggare proportioner på slottets helhet. 
 
Skådespelarna var hela tiden i karaktär, även utanför guidningarna. Vilket sommarjobb alltså!
 
I en källare på slottet fanns ett bra pysselrum, men man fick betala för de mer dyrbara materialen, som t.ex. pappret till Filips trollkarlsstrut, så det gällde att lyckas. Som tur var gjorde Filip det :-) 
 
Efter pysslandet drev hungern oss från slottet. Det här är vallgraven över till fast land. 
 
Tillbaka i centrum och på vårt hotell First Hotel Witt så klädde vi om lite och skyndade oss snabbt ut till en trevlig uteservering utanför ett grannhotell (Calmar Stadshotell). Där lyxade vi med mousserande, fanta och...
 
...skaldjur och ceasarsallad. Helt klart bästa restaurangbesöket på resan eftersom semesterkänslan var på max här. 
 
Utsikt över det torg vi satt vid. 
 
Nästa dag, på söndagen, bar det av till Öland och Ölands djur- och nöjespark. Mer om det i nästa inlägg. 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0