Gotland: Skelett, Pippi och Lummelundagrottan

 
Nu ni, det här är allra sista inlägget från Gotlandsresan. En liten samling av bilder på specifika "sevärdheter" vi besökte. 
 
Vi bodde ju vägg i vägg med Fornsalen i Visby så eftersom jag visste att det skulle finnas en massa skelett där som Filip kunde tycka vara kul att se så for vi dit. Det här skelettet ligger på samma sätt som det var nedgrävt på bregravningsplatsen där arkeologerna funnit det. Jag glömde tyvärr kolla hur gammalt det var men jag gissar på stenåldern
 
Som tur var fanns där ett skelett man fick möblera själv. 
 
Det här är ett litet barnskelett, begravd med en stor järnsax över bröstkorgen. Kanske för att tynga ner det så att det inte skulle gå igen stod det i informationstexten. 
 
Här är ett kranium med tre järnspett i som hittats i utgrävningarna från striden om Gotland. 1361 kom Valdemar Atterdag och massakrerade tusentals gotlänningar för att inta staden Visby.
 
En stor silverskatt som hittades i ett hargryt av skolelever på klassutflykt på 1970-talet tror jag. 
 
Sista heldagen på Gotland var vi på sevärdheter nästan hela dagen, bland annat till Lummelundagrottan. Det blev inte så många lyckade bilder där inne eftersom det var så mörkt, men det var väldigt spännande att gå runt och titta där nere och höra historien om de tre tonårspojkar som upptäckt och utforskat grottan i flera år innan de gjorde den känd för allmänheten.
 
Samma dag drog vi till Kneippbyns nöjespark och detta mirakel: Den riktiga Villa Villekulla som fanns med i Pippi Långstrumpfilmerna från 70-talet!  
 
Den var fantastiskt fint inredd med många originaldetaljer kvar. Jag tycker det såg ut lite som hos Underbaraclara :-D
 
Bland annat fanns där Pippis säng med en Pippidocka i :-)
 
Och det stora köket med en Lilla Gubben av trä inuti.
Allra allra bäst i Villa Villekulla var dock den rusktigt inredda vindan som Filip ääälskade. Där gick det inte att fotografera pga mörk mijö dock. 
 
Vi såg Pippi också, spelad av en charmig skådis. 
 
Och barnen skrattade nästan ihjäl sig åt alla hyss i föreställningen. 
 
Teatern berättade liksom ett sammelsurium av Pippis bästa, så "alla" var med, förutom poliserna förstås Tommy och Annika, Pippis pappa och Prussiluskan.
 
Sen åkte vi tillbaka till Visby och vår sista kväll i staden. 
 
Klart slut från Gotland.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0