Gotland: Ringmur, ruiner och hav

 
Här kommer fler bilder från Visby. Jag kände ju att jag behövde dela upp bilderna i olika inlägg eftersom jag fotograferade så mycket så det här inlägget har ringmuren, ruiner och havet som tema. De flesta bilderna i det här inlägget är från den dag då vi lite mer målmedvetet gick runt Visby och då främst runt delar av ringmuren.
 
Den här och bilden som ligger överst i det här inlägget är S:ta Karins (eller egentligen heter den Sankta Katarina) kyrkoruin som ligger vid Stora torget i Visby, kantad av en mängd krogar. Kyrkan började byggas 1233 av franciskanerorden, bah' så ni vet. 
 
Förmodligen en av Visbys mest fotograferade ruiner. 
 
Här är tornen på Visbys äldsta bevarade kyrka, dvs en kyrka som inte är i ruiner utan fortfarande används. Den heter Sankta Maria kyrka (eller långa namnet: Visby Sankta Maria Domkyrka) och invigdes 1225. Det ni!
 
Lilla Visby lider inte brist på ruiner innanför ringmuren om man så säger, så man ser flera skymta där man går. Tänk att spana ut på en sån från sin lägenhet, läskigt! :-)


Det här är ringmuren vid Nordporten. Den backe som går upp mot huset är Rackarbacken. Rackaren var den som tog hand om det smutsiga jobbet att begrava liken efter avrättningarna.
 
 
Bilderna jag tog på muren fick så väldigt konstiga färger men man ser ju vad de föreställer i alla fall. 
 
Det här tornet är det högsta och kallas Långa Lisa. 
 
På väg in genom Snäckgärdsporten som man också kan gå upp i.  
 
Här möter muren havet med fina promenader och cykelvägar.  

Tornet som ligger i hörnan mot havet heter Silverhättan eller Kames. 
 
Vi gick ut till havet genom muren.
 
Här ägnade vi en lång stund åt att leta och plocka stenar med fossiler i. Mycket spännande för både liten och stor! Jag ska visa de fossiler vi hittade sen.  
 
Vi stannade en stund och mådde gott av värmen och havet innan vi gick vidare... 
 
... in genom muren igen och genom Botaniska parken. 
 
Då märktes det att det alldeles strax skulle vara slut på finvädret. (Kolla den mörka himlen!)
 
Vi hann precis söka upp den här parkkatten för att gosa lite innan regnet kom. 
 
Gull gull. 
 
Det här är en annan kväll, eller kanske senare samma kväll, då jag gick ut en stund då det var så fin solnedgång. Tornet som syns är Kruttornet.
 
Jag gick till den fina hamnen som är kantad av restauranger. 
 
Det här är verkligen sommar för mig!
 
En annan dag letade vi upp Galgberget som låg högt uppe på en höjd ovanför och utanför Visby ringmur. Pelle är snäll och agerar hängd man som exempel :-) De tre stenstaplarna är alltså där galgbalkarna var fästade. 
 
 
Enligt information vi läste så ligger det avrättade begravda kring galgbacken, såna som inte fick begravas på kyrkogård. Filip satte sig för att gräva upp dem med sina bara händer tills vi stoppade honom :-o
 
En dramatisk himmel från vår första kväll i Visby får avsluta. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0