Gordon Parks och Strange fruit


För några dagar sedan förberedde jag en genomgång jag skulle ha för eleverna i medieettan om diskrimineringslagen inför att de ska jobba med varsitt fotomontage utifrån någon av diskrimineringsgrunderna.
 
Kollegan Maja har sedan förra året redan gjort en bra Powerpoint men jag ville leta fram och fylla på med eget material och kom då över en fantastisk bildserie i nostalgiska pastelliga 1950-talsfärger kallad Segregation Series tagna av fotografen och regissören Gordon Parks. Han är mest känd för att bland annat har regisserat blaxplotaitionfilmen Shaft.
 
 
Bildserien har enligt artiklar jag läste mer eller mindre varit försvunna sedan 1950-talet men dök upp för ett par år sedan i en igentejpad låda märkt Segregation Series. Bildserien var en beställning från tidningen LIFE från 1956 och handlar om vardagen hos en svart familj och dess anhöriga under tiden för rassegregationen i USA, segregationslagar som efter många långa konflikter löstes upp sen mot mitten/slutet av 1960-talet.
 
Bilderna visar en för den tiden annorlunda, icke konfliktfyllda bilder, av svarta. De avbildas istället i sin vardag, som några att känna empati för och igenkännande i deras vardagliga sysslor istället för främlingskap och rädsla.
 
Det låter ju helt sjukt idag att vita amerikaner inte fattade att svarta amerikaner levde helt vanliga liv och det gör det ju väldigt lätt att dra paralleller till bilden av t.ex. muslimer och tiggande romer idag.
 
 
Det funkade inte att ha med bilderna vid genomgången jag skulle ha för eleverna eftersom den skulle tappat fokus men jag tänkte att jag kan ju visa dem här istället. Ni kan se mer bilder och läsa mer om bildeserien här:The New York Times: Gordon Park's Segregation Series.

Medan du bläddrar kan du gärna spela upp det här spåret med Nina Simone där hon smärtsamt vackert sjunger Billie Hollidays Strange Fruit som handlar om mördandet och brännandet av svarta i segregationslagarnas USA. OBS! Bilderna i musikklippet är hemska! 
 
 
 
STRANGE FRUIT
 

Southern trees bearing strange fruits

Blood on the leaves and blood at the roots

Black bodies swinging in the southern breeze

Strange fruits hanging from the poplar trees

 

Pastoral scene of the gallant south

Them big bulging eyes and the twisted mouth

Scent of Magnolia clean and fresh

Then the sudden smell of burning flesh

 

Here is a fruit for the crows to pluck

For the raint to gather, for the wind to suck

For the sun to rot, for the trees to drop

Here is a strange and bitter crop


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0