En halv dag på Gammlia

 
Under helgen har Västerbottens museum anordnat "historisk marknad" på Gammliaområdet och Filip och jag åkte dit på lördagen. Det var ett otroligt härligt väder, rena sommarvärmen, och på marknaden såldes genuina produkter som handvävda filtar och handgjorda korgar och sånt där. Okej då, jag såg ett helt stånd med vinterhandskar i vattenavvisande nylon, men på det stora hela var det mest hantverk.
 
I skogen kunde man bli fotograferad old style, man fick låna kläder och sitta rakryggat med allvarsam min.
 
Västerbottensmuseet hade uppmuntrat allmänheten att klä sig tidsenligt enligt 1880-talsmode och det var en del som hade lyckats ekipera sig trovärdigt gammalmodigt, som de här tre damerna som också kommit för att fotografera sig.
 
Annars så tillbringade vi mest tid i stallet som kryllade av arbetssamma små barn som sprang och klättrade runt och över djur gjorda av trä och krattade och sopade hö hit och dit. Filip skottade och slet och jobbade huuur mycket som helst iklädd lånekläder från passande epok. Vet inte vad jag ska göra med pojken riktigt, måste kanske skaffa stalljobb åt honom :-)
 
Med jämna mellanrum ville han bli nedbäddad i höstacken.
 
Efter ett tag lyckades jag få honom att följa med och titta in i huvudbyggnaden. Fint som vanligt där.
 
Jag minns att nån guide berättat vid nåt tidigare besök att det brunnit i rummet för länge sen så väggmålningarna är lite brandskadade, och nog kan man tycka att det ser en aningens sotigt ut kring de här fina damerna.
 
Filip var trött efter stallarbetet och provade mer än gärna skåpsängen.
 
Vi gick runt på området en bra stund till efter det, tittade på fint pynt, besökte båtmuseet, åt saffransvåfflor och gjorde återbesök i stallet en lång stund till innan det var dags att cykla hem och äta köttfärssås och spaghetti.
 
Det var en riktigt riktigt fin dag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0