Våra medieettor på Kulturnatta 2014

 
Kulturnatta firade lördag 24/5 2014 10 år i Umeå och våra medieettor fick vara med och fira detta med egna installationer och performances i parker och på gator i Umeå centrum. Det var soligt och varmt och en hel del pirr i magar innan det hela var över :-)
 
Så här såg dagen ut på ett ungefär:
 
I Döbelns park hade en elevgrupp hängt upp Umeås i historia i sammanfattning tillsammans med egna fotografier.
 
Maja som syns i bilden här ovan och jag har varit ansvariga lärare för kursen Estetisk kommunikation som det här projektet ingått i. Jag kan dock bara ta en bråkdel av äran eftersom jag varit sjukskriven från kursen i två månader, så jag slajdade in liksom in på sluttampen när allt det arbetssamma var över.
 
Sara Holmgren, Emmelie Söderberg och Tova Nordmark var tre av de fem som var ansvariga för denna utställning. Sara Wendel och Nathalie Bylund kunde inte närvara.
 
Sen gick vi vidare till Mimerskolans parkering som var full av gnistrande högblanka vrålåk eftersom det var det årliga "Big Family meet".
 
Nånstans däromkring skulle en annan grupp framträda med sin performance. Men var var de?
 
Där var den ju! Den fallfärdiga gamla Volvon gruppen fått ditsläpat, charmig trots motorlös och med hål genom plåten... :-)
 
...men med urfräscha doftgranar.
 
Den stod där som en hyllning åt den motorungdom som varit en stark del av Umeås kultur i många år.
 
Gruppen som stod för denna installation/performance bestod av Jenny Vrede, Jennifer Johansson, Moa Olsson och Albin Nygren som var huvudansvarig för bilen. Pontus Viklund tillhörde också denna grupp men han kunde inte vara med.
 
Sen gick vi vidare in mot Rådhustorget där vi skulle se denna grupp med björkar dela ut kramar och knappar de gjort själva. Emma Förste, Lydia Liljegren, Patrik Nilsson, Sandra Peterson och Kaleb Stålnacke heter de kramvänliga björkarna.
Titta förresten gärna på Natalie Esseens fina bilder på gruppen i Sandra Petersons blogg!
 
De hade egentligen redan hunnit dela ut kramar och de 50 knappar de förberett men hade som tur var en knapp kvar så vi kunde se dem in action.
 
I samma hörna av torget som björkarna ovan förberedde en annan grupp sig för en performance som involverade starka färger och fiskfenor.
Frida Myrsten, Natalie Esseen, Gustaf Johansson, Emma Svanborg och Emma Nilsson var ansvariga!
 
De hade nämligen en fiskdamm där man kunde fiska godis och meddelanden med stärkande peppande budskap. Jag fick en där det stod att jag var stark!
 
Efter en lunchpaus gick vi så till sist till innergården på Kungsgatan 51 (nära Kii). Där höll denna grupp en performance om björken som symbol för skydd mot eld, men också som symbol för att vi likt björkarna som varit skydd mot eldens härjande måste stå enade mot ondska som rasism och främlingsfientlighet.
 
Sanny Löfling Åström, Alice Olander, Cajsa, Linnea Bäckström, Johanna Lernstedt Sjödin och Petra Sellin släckte elden och lyfte björkris som skydd.
Det blev lite märkliga bilder för jag filmade deras performance och blev tvungen ta skärmdumpar ur dessa klipp för att lägga in här i bloggen.
 
De delade till sist ut fina knappar med de skyddande björkarna som symbol.
 
Sen var alla framträdanden färdiga och eleverna gick nog hem lättade över att den här dagen var över som de fått vara så nervösa så länge inför. Maja och jag var var också nöjda; vi hade fått se fina performances, vädret hade varit med oss och allt hade ju gått så bra :-)

Kommentarer
Postat av: Ellis

Härligt att få se lite bilder, hann inte ner på stan i tid för jag var flytthjälp åt några kompisar!
Elenor

Svar: Ja just ja, minns att du berättade det! Det blev så himla lyckat, vädret var ju så himla fint och bidrog till stämningen. Alla var så duktiga!
Anita Blomkvist Johansson

2014-05-25 @ 22:28:13
URL: http://ellispysselochdittadatt.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0