Illustration eller grafisk design? Designtorget firar 20 år

Inspirationen till att blogga har runnit av mig i takt med att arbetstakten på jobbet har intensifierats, ifall ni undrar varför jag har så låg profil här i bloggen just nu :-). Vi lärare planerar och planerar och planerar och hoppas på att komma på en lösning men man blir liksom aldrig klar.
 
Jag som vanligtvis den här tiden på året brukar få fila på med mest mina grafiska kurser har nu förutom dessa till min undervisningsplan fått lägga till Digitalt skapande, Estetisk Kommunikation samt Grafiska arbetsflöden och analysmodeller som jag på något fiffigt sätt ska kombinera med en kurs i Grafisk illustration.
 
Eleverna i en grupp på 10 personer får alltså välja om de ska gå Grafisk illustration eller Grafiska arbetsflöden.."" eller rent utav båda samtidigt, på samma tidpunkt och i samma rum. Det gäller att få ihop en planering som håller då, vissa genomgångar passar båda grupperna och andra gör att jag får dela upp dem och genomgångarna.
Ett problem som uppstått är att komma fram till vad den verkliga skillnaden mellan en illustratör och en grafisk designer. De olika arbetsuppgifterna kan ju vara oerhört lik varandra.
 
Det syns inte minst i en del av de produkter som Designtorget lanserar i sin jubileumskollektion i samband med sitt 20 årsfirandet
Maria Holmer Dahlgren, med titlarna art director och designer, har t.ex. designat en köksserie med brickor och underlägg vid namn NO LIMIT som syns här:
 
Skärbrädor som skulle passa sjukt bra hemma i vårt illgröna kök med schackrutekakel!
 
 
Men alltså, det är ju mönster på de skärbrädorna, är inte det en illustratörs uppgift?
Ju mer vi i klassrummet pratat om skillnaden mellan en illustratörs och en grafisk designers arbete desto mindre känns skillnaden. Okej, en illustratör designar väl inte fonter men kan likväl jobba med kalligrafi (skönskrift), en grafisk designer gör ju gärna illustrationer till olika tryck och webb och kan också vara typsnittsdesigner.
En illustratör sätter ju däremot inte text i en hel tidning, och en grafisk designer gör knappast illustrationer till en sagobok...Tror jag. :-)
 
Bidra gärna med en egen analys om du har någon ;-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0