Yayoi Kusama

I bloggen I huvudet på Ruth, som drivs av en reklambyrå med namnet Ruth, såg jag ett länktips till konstnären Yayoi Kusama som har ett visuellt utryckssätt som kickade lite liv i min trötta (se föregående inlägg) hjärna.
 
På Wikipedia kan man läsa att Yayoi Kusama är en japansk konstnär född 1929 som har jobbat med en mängd olika medier under sin karriär. Det kännetecknande för hennes uttryckssätt är att hon jobbar med psykedeliska färger, upprepning och mönster. Och att hennes favoritmönster är prickar och fallosar. Låter lovande va?!
 
När en konstnär jobbar tematiskt och upprepat med något speciellt uttryck i sin konst så kallas det att de jobbar konceptuellt, och från hennes konst kan man dra paralleller till feminism, minimalism, surrealism, särlingskonst, popkonst och abstrakt expressionism. 
 
Om du vill fördjupa dig i vad de olika begreppen står för kan du ju läsa mer på Wikipedia om Yayoi Kusama. Eller så kan du nöja dig med att bara titta på ett bildspektra av Kusamas verk på google. Också går det ju att besöka Yayoi Kusamas hemsida,
 
Det har även skett ett designsamarbete med Kusama och Louis Vuitton, fast det blev lite tråkigt i mitt tycke. Se bilder på samarbetet Vuitton/Kusama här
 
Här har jag lånat några bilder. Hittade inte så många fallosar men desto fler prickar:
 
Kusama på Tate Modern, 2012.
 
More Piano Dots - Yayoi Kusama’s ‘The obliteration room’
The Obliteration room, 2011.
 
Yayoi Kusama i Yellow Tree furniture room, 2010.
 
Fireflies on the water, 2002.
 
Mirror Room (Pumpkin), 1991
 
Narcissus Garden, 1966. Målning.
 
Kusama's Peep Show or Endless Love Show, 1966.
 
 
Och här är en liten film, där hon berättar och visar bilder från sitt liv och sin konst:
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0