Floridaresa - Everglades

Det börjar luta åt att jag snart är klar med att blogga om vår Floridaresa, och jag har kommit fram till vår resa genom Everglades. 
 
Ni känner säkert till en del om Floridas stora träskområde Everglades, men med lite stöd av Wikipedia om Everglades kan jag ändå berätta att det är en nationalpark som tillhör Unescos naturvärldsarv. Det är ca 10 mil brett och ca 16 mil långt. Området består av lågvatten och mangroveträsk och är mer eller mindre täckt av sawgrass som är en väldigt hög och kraftig grässort med sågtandade sidor. Inget man plockar för hand och sätter i en vas alltså.
 
På grund av att träsket är täckt av "sawgrass" och eftersom det är så lågt vatten, vanligen mellan 0,5-1 meter, så kan man inte köra med vanlig motorbåt genom området, utan man måste använda en så kallad airboat som har en gigantisk propeller där bak som lever om som bara den. 
 
Det var rätt så skönt att komma in i Everglades avbefolkade träskmarker efter 10 dagar i städer och vid stränder. Fast det var inte direkt folktomt där; efter den spikraka huvudvägen som leder från öst till väst genom Everglades så fanns det turistcentrum eller alligatorparker kanske var femte kilometer. Vi stannade bland annat såklart vid en av alligatorparkerna för att få åka air boat och titta på djur.
 
OBS! MISSA INTE FILMEN LÄNGRE NER!
 
Vi stannade vid en av de första "gator parks" vi såg, och den hette rätt och slätt just Gator park. Besök deras hemsida här om du vill: gatorpark.com.
 
Vid entrén till butiken hängde två fulingar. Filip satte sig en stund och höll dem sällskap.  
 
Denna gator park hade tikihyddor, vilket generellt verkade vara lite populärt i Florida.
 
Där fanns också en tjusig påfågel som spatserade omkring.
 
Efter en stunds väntan var det dags att åka airboat. Barnen fick ha stora hörselkåpor och vuxna fick ha öronproppar.
 
Rakt in i träsket.
 
Våran airboat-kapten vitsade och tipsade. Här har han spanat in de enda två alligatorerna vi såg på turen.
 
Den ena alligatorn såg ut så här och var väl cirka en meter från båten. Alligatorer kan hoppa, så man får akta sig för att hänga ut saker utanför båtkanten för att inte uppmuntra dem.
 
Den andra alligatorn såg ut så här.
 
Också såg vi en grön sköldpadda.
 
Så här såg en mötande båt ut.
 
Det kändes lite märkligt att man kunde köra snabbt genom slyet i en motorbåt, man fick liksom påminna sig själv om att ingen motor kunde fastna i gräset.
 
Sen såg vi en alligatorshow som hölls av denne bestämde man. När han spände ögonen i oss i publiken blev man inte direkt bråksugen.
 
Han visade bland annat upp en skorpion.
 
Också visade han en pytteliten alligator...
 
...en lite större alligator...
 
...också brottades han med en stor alligator. En alligator kan inte se rakt bakåt, därför kan man kliva upp på dem på detta vis. Och täcker man ögonen på dem så tror de att det är natt, så då tappar de bråklusten.
 
Man kan stoppa in sin hand i en alligators mun utan att bli av med handen BARA man inte nuddar käken, för då är det kört.
 
Sen fick Filip hålla i en alligator, den mellanstora.
 
Vi vi var inte helt nöjda med alligatorutbudet på Gator park utan försökte sikta fler när vi åkte vidare. Då stannade vi på ett infocentrum efter vägen där det simmade några bautaalligatorer i diket bredvid vägen. Alltså, PRECIS bredvid huvudvägen. Det är som om det skulle simma alligatorer i diket bredvid E4. Kolla filmen för jag tycker att j
 
Alligatorerna vid turistinformationen var större än de i Gator park. Uppåt 3-4 meter långa på ett ungefär.
 
Vi tyckte inte alligatorerna vid infoplatsen var tillräckligt vilda så vi gjorde ett sista försök att få se vilda alligatorer genom att promenera en vandringsled i Evergladesdjungeln. Men tyvärr hörde vi dem bara. De ropade åt varandra med ett läte som kan jämföras vid en riktigt lång och grov rapning. Bööööööööööööpp.
 
Växtligheten på träskvandringen kändes väldigt exotisk.
 
Det enda djur vi såg, förutom några fåglar och en hel del insekter, var denna gröna sköldpadda.
 
Sen kom ett sånt där riktigt tropiskt skyfall och vi fick springa tillbaka till bilen. Inte för att det tjänade något till för vi blev ändå fullständigt genomblöta.
 
Delar av träsket såg lite ut som en myrmark i det norrbottniska och västerbottniska inlandet.
 

Kommentarer
Postat av: Moa

Häftiga bilder! Det känns verkligen exotiskt med alligatorer i dikena längs bilvägarna! Tänk om man behöver stanna och kissa ;)

Det verkar som om ni har haft en mycket innehållsrik USA-resa i alla fall, att döma av alla fina bilder du delat med dig av!

Svar: Lustigt att du säger det, men vid ett tillfälle så var vi faktiskt lite oroliga när Filip vid ett tillfälle behövde kissa vid vägkanten! Får berätta den lilla storyn i nåt senare inlägg :)
Resan var ju både lång och proppad med upplevelser så det är rätt bra få chans att bearbeta allt i bloggen på det här sättet :)
Anita Blomkvist Johansson

2012-08-22 @ 17:29:52
URL: http://moamaria.wordpress.com
Postat av: Faster :)

Men snälla nån....... har ni låtit mitt <3 hålla i en sån fuling.... :(
Men det måste varit en upplevelse för han.

Svar: Haha! Han är ju modigast :) Och mycket sammanbiten när han skulle hålla alligatorn.
Anita Blomkvist Johansson

2012-08-22 @ 17:59:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0