Metallicväskor

Väskor ingår i konceptet av mindre ting som kan förändra och förhöja uttrycket av en hel utstyrsel. Och apropå glam så känner jag att de här väskorna med metallicfärg/-detaljer skulle göra susen för min garderob. Jag tror aldrig jag kommer ledsna på vad metallic kan göra åt en väska, eller som detalj på vilken accessoar som helst. 

Tänk enkelt klädd i jeans och vit eller annan enfärgad t-shirt eller skjorta på dagen och med en metallicväska till, det ger en jättefin kontrast. Kanske inte direkt jobbklädsel men kanske på stadsresan eller på after work. Annars kan man ju alltid ha det till svarta gå-ut-stassen.

Väskorna kommer från ASOS och ZARA. Samtliga väskor kostar max kring 1000-lappen, de flesta hälften av det:


Med tofsar från ASOS.



Mindre eller mer silver från ZARA.



Påsar i guld- eller silverfärgat skinn från ZARA.



Svart och guld för kvällen från ASOS.

Större väskor med speglar och bronsdetaljer från ASOS.

Glam

Om jag vore tjugo år yngre så skulle jag ha de här skorna...


...till den här väskan...

...och dansa till den här musiken...:





Skor och väska från ASOS.

Margaretagatan 1

Jag körde fel på vägen ut från Boden, och råkade köra in på Margaretagatan. Det var ju tur i oturen för på Margaretagatan 1 levde jag mina första 5 år innan vi flyttade till Norrfjärden. Och det var i det huset jag stod i sjömansklänning i hallen. På den tiden var huset inte 70-talsgulbrunt utan gråvitt. 

Det var många år sen jag såg huset så det var roligt se det igen. Jag har massor med minnen från de åren, en del lite hemska. Som när jag och min bästa kompis Anna Happaniemi brukade flyga på och lugga en retsam lätt utvecklingsstörd pojke på området tills han skrek högt och lät oss vara ifred. Eller som när enbart jag var tvungen att göra kullerbytta på ett hårt stengolv i radhusentrén för att få komma in och leka med en något äldre hård flicka och några andra barn. Eller som lite mer snälla äventyr som när Anna och jag smög in hos en farbror i höghuset för att titta på en uppstoppad alligator han hade stående på vardagsrumsgolvet.

Bland de starkaste minnena är att jag skulle akta mig för Bodån som rann bredvid, för där bodde Näcken som kunde dra ner en i djupet, som min oroliga mamma sa.

Vi bodde på nedre botten i huset och mamma hyrde ut lägenheterna på de övre våningarna:








Högt upp i det här huset bodde min bästa kompis, Anna Happaniemi. Undrar vad hon gör idag?



På Western Farm

Under Norrbottensturen förra veckan så tog jag son och brorson till Western Farm i Boden. Jag har varit där en gång tidigare för några år sedan och var då väldigt imponerad; - hur kan nåt så välgjort och genuint vilda västern och liksom internationellt finnas i lilla avkroken Boden??!!

På Western Farm är det ständiga små skådespel och uppträdanden, man får klappa djur, vaska guld, shoppa vilda västern-prylar och om man vill betala lite extra så får man äta gott, snurra på lyckohjulet, testa sin styrka med mera.

Nu hade jag äntligen anledning att fara dit igen eftersom det var barn iblandade:


Mitt sällskap; sonen Filip oftast parkerad i brorsonen Kalles trygga famn.


Fotoaffären
PhotoShop haha! Där hämtade vi nedanstående tjusiga bild:


OMG! Hahaha!


Vi mötte ganska snart de lokala invånarna. Sheriffen var orolig, han berättade att Scarface, boven, rymt från fängelset och att vi skulle hålla utkik efter honom.


Så kom plötsligt några barn med Scarface, de hade fångat honom. Stämningen var något hätsk och Scarface hade det inte lätt.



En massa djur fanns det där också att se på och klappa.




Kalle och Filip vaskade efter guld. Eller mest sand och vatten.


Vi åkte hästtur runt området.



Filip var snyggt klädd 70-talscowboy i
västfyndet jag gjorde på Stigs Livs.


Kalle har precis fyllt 13. Nyss var han lika liten plutt som Filip.


Efter åkturen ville Filip inte kliva ur.


Flera matställen finns där, flera butiker också, bland annat en där man kan köpa revolvrar i alla möjliga modeller.


Vi såg en föreställning med mycket pang-pang, slagsmål och hopp från byggnader.


Här var värsta och största hoppet, 10 meter upp i luften!


Sen var det hejdå!

Nestors Café och Diversehandel

På vår nostalgitripp till Gunnarsbyn och Valvträsk passerade vi Överstbyn och tog oss en titt på Nestors Café och Diversehandel. Där sålde de gott fika och hela huset var en loppis med grejer i varje vrå. Jag önskar jag haft mer tid att titta runt och mer plats hemma att fylla med loppisfynd:





















Nostalgitripp

Vi gjorde en rejäl nostalgitripp när vi var på besök i Gunnarsdjupträsk. "Vi" är jag och Filip, min bror Dan och hans familj som består av flickvän Lisa och son Kalle.

Vi började med en tripp till Gunnarsbyn och livsmedelsaffären Stigs Livs. Jag glömde av mig och tog inga bilder där men jag hittade nedanstående bild på Bodens kommuns hemsida:


Butiken har allt och känns som en gammeldags livsmedelsbutik och har en butiksägarinna har koll på alla. Även vår historia. Hon har koll på att vår pappa dött i cancer och lämnat mamma ensam med oss tre små barn på det tidiga 70-talet. 


Jag köpte denna utmärkta 70-talsjeansväst där i originalskick, och banne mig originalmärkning, till Filip som skulle vara cowboy och gå på Western Farm dagen efter (ska berätta om det i ett senare inlägg). Polisgaraget och bilen köpte jag på ett annat ställe, Nestors Café och Diversehandel som jag skriver om i ett senare inlägg.

Efter Stigs Livs åt vi våfflor i stora lass på Gunnarsbyns församlingsgård. Där har en entusiastisk dansk präst fått igång all möjlig aktivitet, bland annat en ganska stor butik som säljer Rättvisemärkta varor: 


Dan och Lisa i församlingsgården.


Dan spelar egenkomponerat på församlingsgårdens piano. Om ni har synpunkter på hans pianospel så vill jag påpeka att han kan mycket bättre när han inte har någon i knät. 


Rättvisehandeln på församlingsgården.


Jag köpte bland annat detta söta somriga armband.

Efter alla våfflor besökte vi gravarna efter våra släktingar. Kyrkogården är vackert placerad på en höjd ovanför en liten sjö:




Jag var 8 år när morfar Gustav dog och 12 år när mormor Elly dog. Goa mormor var finurlig och snäll och bara lite drygt 150 cm lång. Hon hade väldigt stora tissar tyckte jag, och hon skrockade hest åt fula skämt. Jag minns att morgontidningen alltid skakade när hon läste den eftersom hon led av Parkinsons. Bild på henne finns längst ned i detta gamla inlägg.


Min bror Dan är 6 år äldre än mig och har därför förmodligen en lite mer nyanserad bild av både mormor och morfar. 


Emil Blomqvist är min farfar. Han dog innan jag föddes och var en surgubbe. Han var pappa till 14 barn som han hade med två olika systrar. Inte samtidigt dock. Min pappa Stig var en av de yngsta och dog som ovan nämnt när jag var bebis. Han ligger begravd i Boden. Bröllopsfotot för mamma och pappa Stig kan ses i detta gamla inlägg.


Lite kusinkärlek bland alla gravarna.



Efter Gunnarsbyn åkte vi till Valvträsk, eller Valvfors som de äldre föredrar att kalla det. Där bodde mormor och morfar. 


Mormor och morfars hus. Jag fegade och vågade inte gå upp på gården och fotografera eftersom det stod en bil där, så det fick bli en bild från byavägen.


Här är en del av den lååånga vägen till handlaren där jag tror jag köpte Piggelin för 2:50 kr och man fortfarande handlade över disk. Det var som att backa till 40-talet. Man kunde hitta skrivblock där för 25-50 öre. Helt magiskt!


I Valvträsk bor 27 personer men ändå lyckades man ha en sommarfestival här vid byagården 2010. Självaste Timbuktu uppträdde. Han hade nämligen kärat ner sig i bygden och en flicka i Gunnarsbyn. I år är det dags för festival igen, den 27:de augusti.

Stugbesök i Gunnarsdjupträsk

Nu har jag tagit mig tid att redigera lite bilder från förra veckans Norrbottenstripp tillsammans med Filip. Vi hann göra en hel del de dagarna men huvudanledningen till vår resa var att åka upp till Gunnarsdjupträsk som ligger någon mil från Niemisel. Där har nämligen min bror Dan med familj köpt stuga förra året.

Här är lite bilder från vårt premiärbesök vid träsket/sjön:


Stugan låg lite på en höjd precis vid Gunnarsdjupträsk.


Utsikten över sjön från stugan.


Interiör.


Allt från möbler och gräsklippare till fiskespön och pynt på väggar följde med vid köpet.


Dan och Lisa har installerat en fin arbetsyta i det lilla köket/köksvrån.


Här är min sovplats i gäststugan, snyggt piffad á la Ernst.


Eftermiddagssol ovan Gunnarsdjupträsket.



Filip och moster/min svägerska Lisa på bryggan nedanför stugan kollar efter fisk.




Bror Dan som grillmeister medan (hans) son Kalle prickar piltavlan. Fina gäststugan i bakgrunden.


Fiffig idé; förkoka färskpotatis och grilla dem därefter på spett!


Vackra pioner i kvällssolen.


Nåt annat grönt och vackert i rabatten.


Filip fick chans att leka massor med sin kära kusin Kalle.


Middag i solnedgång. Nästan myggfritt faktiskt.


Gott!

Chokladkaféets kladdkaka med hallonsås

Jag har inte uppdaterat på länge här nu, men medan jag jobbar på att redigera nya semesterbilder som jag snart kommer lägga ut så "bjuder" jag på lite fika här: Chokladkaféets kladdkaka. En variant av kladdkaka med chokladcréme på toppen och sötsyrlig hallonsås till som jag bjudit svärmor på som är på besök. Även familjen fick smaka förstås.

Det kan vara lockande att skippa hallonsåsen om man är chokladtokig som jag, men jag rekommenderar verkligen att man har den till eftersom det ger lite extra finess och balans åt kakan som är rätt mäktig.

Receptet har jag hittat i Buffé, ICA:s kundtidning. Originalreceptet hittar du här.





Chokladkaféets kladdkaka

Ca 12 bitar

Kakbotten:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Glasyr:
2 1/2 dl grädde
1 msk honung
1 1/2 msk strösocker
100 g fin mörk choklad
2 tsk smör

Hallonsås:
250 g hallon (färska eller frysta)
1/2 dl socker
1 msk koncentrerad apelsinjuice


Gör så här:

Kakbotten:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke. Häll ned det smälta smöret i blandningen.
3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.
4. Häll ned de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda noga. Häll smeten i en smord och brödad form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Grädda i 30 minuter i mitten av ugnen. Tryck ner kanterna när kakan är klar så att den blir jämntjock.

Glasyr:
OBS! Man kan med fördel göra glasyren i förväg, för mig tog det nämligen en himla tid innan den tjocknade. 
1. Blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt det koka upp. Bryt chokladen i en bunke och klicka i smöret.
2. Häll den varma blandningen över och mixa slät med stavmixer. Inga smörklumpar får finnas kvar.
3. Låt svalna. Ställ in i kylskåp för att stelna. Bre den över kakan när den kallnat.

Hallonsås och apelsingrädde:
Mixa hallon, socker och apelsinjuicekoncentrat till en sås och servera till. Vispad grädde smaksatt med lite apelsin är gott till.

Både glasyren och hallonsåsen blir det duktigt mycket av så jag använde faktiskt inte allt.


Hallonsåsen.


Mumsig lövbiff med ädelostsås

En enkel och lättlagad kötträtt som inte kostar skjortan och ändå är god och smakrik är lövbiff med ädelostsås och rödlök.

Lövbiff är ju inte så där himla roligt kött, men ofta ganska billigt, och tillsammans med såsen och rödlöken så blir det en väldigt bra kombination. Sälta från köttet, krämighet och syra från såsen och lite sötma från rödlöken kompletterar varandra bra.

Det hela går att servera med antingen klyftpotatis eller pasta. Själv föredrar jag klyftpotatis.


Inte så lätt att få denna rätt att se god ut på bild eftersom köttet ligger i en sås.

Så här gör jag:




Lövbiff med ädelostsås

Receptet räcker till ungefär 4 personer.

Ingredienser:
Ca 1 kg lövbiff
1 st Kvibille ädelost 140 g
1 paket matlagningsgrädde
2 lite större rödlökar
Klyftpotatis eller pasta
Salt och grovmalen svartpeppar
Eventuellt ljus Maizenamjöl.

Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader för klyftpotatisen, eller låt koka upp vatten till pasta.

Stek lövbiffarna på lite högre värme på båda sidor. Salta och peppra lätt på båda sidorna. Jag brukar steka i två stekpannor för att påskynda tillagningen. När lövbiffarna är färdigstekta så tar man upp dem ur stekpannan och skär dem i mindre bitar, gärna strimlor. 

I den odiskade tomma stekpannan häller man i hela paketet med matlagningsgrädde tillsammans med 3/4-delar av ädelosten som ska vara finhackad. Den resterande biten av ädelosten ska användas till serveringen. Låt ost- och gräddsåsen puttra upp och bli varm. Eventuellt kan man hälla i en matsked Maizena om man vill ha en lite tjockare sås. När ost- och gräddsåsen är varm så lägger man i det strimlade köttet. Låt det hela värmas på en stund.

Medan såsen med kött värms på så ska rödlöken skivas och stekas på mellanhög värme tills den blivit glansig. Ta därefter ungefär hälften av rödlöken och blanda med köttsåsen. Resten av löken sparas till serveringen.

Till serveringen:
Lägg upp klyftpotatis/pasta på en tallrik tillsammans med köttet med ostsåsen. Strö över lite av den kvarvarande rödlöken och ädelosten. Servera gärna med en sallad.


På bilden har jag drällt lite balsamico- och honungsdressing över tomaterna.


Jag lider av OPD

Jag lider av OPD - Over Packing Disorder. Fyra nätter hos släkt i Norrbotten borde rimligtvis inte alstra så här mycket packning för mig och Filip:


Till detta tillkommer en stor väska med leksaker och filmer för Filip. Också funderar på om jag ska ha med datorn och nåra skor till. Ett par handväskor är också bra att ha. Och Filips barnvagn och ett gäng blöjor ska ju definitivt med. Och min stora kamera.


Två dagar i Stockholm

När vi kom tillbaka från Mallorcaresan så stannade vi ett par dar i Stockholm och for på flera Filipvänliga utflykter. Naturhistoriska riksmuseet, Gröna Lund och Junibacken

Naturhistoriska riksmuseet kanske inte var bästa stället för en liten plutt, inte för mig heller för den delen; det blev rätt segt med alla rum med benbitar och uppstoppade djur i hundratal, kanske tusental.

Gröna Lund var dock perfekt, även om vi inte hann åka så många grejer innan Filip höll på att bryta ihop av trötthet.

Det som imponerade mest var Junibacken. Jag har aldrig varit där tidigare men man har där byggt upp olika lekmiljöer inspirerade från olika skandinaviska barnböcker. Och där finns en tågtur som heter Sagottåget som var såå bra; där hade man byggt upp olika väldigt detaljerade miniatyrmiljöer från Astrid Lindgrens böcker som man åkte igenom och över. Det hela ljudsatt av en berättarröst av självaste Astrid.

Först en massa bilder på ballongfång på Gröna Lund:






Tålamodsträning på Gröna Lund. Det var ganska långa köer till åken.


Filip och Pelle längst fram på Nyckelpigan.


Filip och jag på elefanten.


Junibacken.





Utflyktstips: Vännäs Motormuseum

Jag städade skrivbordet och hittade en folder från Vännäs Motormuseum som jag kom på att jag tänkt tipsa om här i bloggen. Det är den perfekta utflykten för alla åldrar när man t.ex. har släkt och vänner på besök under sommaren. Och om man inte bor alltför långt från Vännäs vill säga.

Museet är ganska fantastiskt: Strax utanför lilla Vännäs har alltså nåra entusiaster sedan 1980-talet byggt upp ett imponerande museum med olika gamla motorfordon. Tyngden ligger på bilar men där finns bland annat också båtar, flygplan, helikoptrar, motorcyklar och en massa detaljer och föremål insamlade från olika håll.

Mycket rolig kuriosa och bra presenterat utan att de haft nåra designers eller inredare inblandade. Jag var så imponerad!

Jag hade inte med mig kameran då vi var där så de här bilderna kommer från hemsidan för Vännäs Motormuseum:




Semester del 9: Sista dagen

För dig som börjat ledsna på alla Mallorcabilder kan jag nu meddela att jag nu kommit fram till sista dagen på vår Mallorcaresa. Det kan ju vara en lättnad att höra! För nu kommer bloggen framöver mer handla om semesterdagarna i Sverige och då främst Norrland. Spännande spännande, hehe.

...Nåväl, bloggen är ju främst till för att jag ska samla bilder och anteckningar från saker som gett intryck på mig. Och förhoppningsvis kan nåt av detta intressera andra.

Sista dagen på Mallorca alltså;


På balkongen efter allra sista pressandet i solen. Jag blir inte så brun men man får trösta sig med att det är bättre för huden så.


Filip hade alla dagar haft ett gott öga åt cykelbilarna (trampbilarna?) så vi tog oss en tur.



Sen gick vi ned till stranden nedanför hotellet för att känna på sanden och vattnet en sista gång.




Helt plötsligt hade Filip tagit ett sista dopp också. Vågorna var lite högre än jag tänkte.




Sista strand-kisset.

Present

Måste bara visa en present jag fått: Min goda och gulliga vän Anna-Karin hade med sig en present från sin Thailandsresa; en Louis Vuittonplånbok:



Vem bryr sig om att den inte är riktigt äkta när den är så trevligt presenterad :)

Semester del 8: Jakten på Bamse

När vi anlände till hotellet första dagen fick Filip se en liten skymt av Bamse. Filip blev väldigt exalterad, och vi lovade att han skulle ha chans att träffa Bamse mer ordentligt senare. Hotellet vi bodde på, Alcúdia Pins, tillhör Fritidsresors koncept Blue Village och där ingår aktiviteter med just sagofiguren Bamse.

Hur det nu blev så var veckan full med andra saker att göra, och Bamseaktiviteterna verkade oftast vara förlagda då Filip skulle sova middag.

När så allra sista chansen att delta i Bamses aktiviteter så höll vi Filip vaken och gick dit ...MEN vi kom för sent! Nån dumskalle hade "skojat" och flyttat runt skyltarna i schemat där hotellets aktiviteter var uppradade. Skitarg blev jag, stackars lilla Filip!

Jag skällde på nån stackars Fritidsresorledare som försökte trösta genom att tala om för oss att det fanns en sista chans att träffa Bamse: Han skulle nämligen dyka upp utanför hotellet vid flygbussarna flera gånger sista dagen för att vinka välkommen och farväl till resenärer:


Vi sa inte åt Filip att vi stod och väntade på Bamse där vid bussarna, eftersom det varit flera besvikelser tidigare.


Men, så plötsligt stod han bara där - Mjuka, goa snälla Bamse!



Bamse fick många många kramar av Filip, och av de andra barnen.


 




Som grädde på moset fick Filip även träffa Lille Skutt som var väldigt kramig.


Semestershopping: Toppar

Spanjorskorna är små och jag är stor, så att hitta kläder på Mallorca som passade mig var nästan omöjligt. På den allra sista klädbutiken jag gick in i på mitt shoppingbesök i Alcúdia hittade jag så plötsligt toppar som jag kunde ha och som fanns i flera olika härliga färgstarka tryck. I ren eufori köpte jag tre stycken med olika mönstertryck. Kanske inte helt övertänkt även om de där och då kändes passande fluffiga och sköna.

Butiken hette Miss Kitsch vilket ju är lite ironiskt eftersom jag är rätt så svag för just kitsch. Bilder på butiken kan du se här, och butikens fina färgstarka kläder på rad kan du se här.

Den trevliga butiksägarinnan berättade för mig att hon varje år åker till Indien för att välja ut tyger och låta sy upp olika typer av klänningar, tunikor och blusar efter enkla användbara modeller hon valt ut själv. Dessa kläder gick sen åt som smör i solsken under sommaren i butiken i Alcúdia. Det lät roligt och enkelt, man blev nästan sugen på att starta butik själv!

Följ den här länken för att se fler sköna mönstertyck från butiken.


Toppen går att hasa lite upp eller ner på höften/midjan beroende på hur lång man vill den ska vara.


Två likadana toppar till i samma modell men med andra mönstertryck.

Semester del 7: Alcúdia

En av de sista dagarna åkte jag på egen hand i en överfull lokalbuss med en ilsken busschaufför till Alcúdia för ett par timmars shopping.

Själva Alcúdia ligger inte direkt vid vattnet, utan hamndelen av staden kallas för Port d'Alcúdia och är nån kilometer från Alcúdias centrala delar. Enligt denna källa betyder Alcúdia "på kullen" och har mellan 100-talet och 1500-talet varit ganska hårt drabbad av romare, morer och pirater som ledde till att man byggde en ringmur för att skydda staden. 

Nu finns inte så mycket kvar av ringmuren men de gamla delarna av staden var jättemysig att vandra runt i:


En del av ringmuren som stod kvar.


Ringmuren igen.




Ganska typisk shopping på Mallorca; mönstrat och etniskt, gärna med dragning åt det afrikanska.


Glassdags.

Semestershopping: Sjalar

Det fanns inte tid att göra nån vidare djupdykning i Palmas shoppingutbud vilket var rätt så frustrerande eftersom de tok-reade överallt. Så det blev ett par somriga sjalar på rea. Och sjalar kan man ju aldrig få för många av eller hur!

Den ena är från Mango och den andra från Zara:


Röd scarf från Mango i marin stil, med ett mönstertryck som ser ut som vita rep.


Naturvit scarf med orange ränder från Zara.  

Semester del 6: Palma

Andra hyrbilsdagen ägnade vi åt en resa till Palma som är Balearernas huvudstad och förstås Mallorcas största stad. Där shoppade jag lite också vandrade vi runt på fina gator, främst i den medeltida stadsdelen.

Mest tid spenderade vi nog i Palmas gigantiska katedral som låg i Palmas äldre delar. Katedralen kallas La Seu i folkmun, vilket betyder ungefär "det överdådiga skeppet anlagt i hamnen" enligt denna källa.

Katedralen tog 300 år att bygga och stod färdigt i början av 1600-talet. Delar av byggnaden föll sönder under en jordbävning på 1800-talet så därför anlitade man många år senare Antoni Gaudi i återuppbyggnaden av katadralens interiör. Han slutförde inte sitt arbete helt och hållet eftersom han hamnade i konflikt med kontraktören.

Jag hade gärna gått på upptäcktsfärd många dagar till i denna finfina stad:



Det här huset måste ju bara vara ett verk av Gaudi!



Fina gatan Pase de Born.


Svandamm runt hörnet från katedralen.


Katedralen La Seu.




Antoni Gaudis verk; fiskar simmar över och ut ur väggarna vilket går att se i närbilderna nedan.



Dessa närbilder kommer från 
denna sida. Jag kan tänka mig att den modernistiska dekoren kan ha orsakat en del känslor.


Rosettfönstret är ca 11 meter i diameter. Det säger en del om katedralens storlek!





Vi passerade förbi mystiska och vackra innergårdar i gamla stan efter katedralbesöket.



Semester del 5: Fantastiska utsikter

Vi hann med mycket på vår första utflyktsdag med bilen på Mallorca; marknad, grottor och så till sist en färd uppför och nerför vindlande vägar ut till ett område som heter Formentor, eller Cap de Formentor som det också kallas, en landtunga på Mallorcas nordligaste spets. Pelle hade sett ett vackert vykort med en bild på en fyr som låg där så det var det som ledde dit oss.

Området är väldigt vackert men aningen svåråtkomligt. På slutet av 1920-talet byggde man ett lyxhotell på denna del av ön. Hotellet nåddes bara med båt eller helikopter eftersom vägen ut inte byggdes förrens på 1950-talet. Man kan fortfarande bo på hotellet.


Vi passerade Port de Pollenca på vägen mot Formentor. Där var det smockfullt med paraflyers i havet. De bara måste ju trasslat in sig i varandra!



Port de Pollenca.


Vägen gick genom disiga skogar.


Framme vid
Formentors fyr.


Jag och Filip på trappan.


Den snirkliga vägen upp till fyren. Med parkeringsplatser.




Café inne i fyren.



Det var lite spännande när Pelle skulle kolla Filips balanssinne.


På vägen tillbaka stannade vi vid nästan löjligt vackra utsikter. 


Vi stannade vid denna populära utkiksplats som heter Mirador es Colomer.


Så här såg det ut när man tittade ut över branten där.






Vilken dag!

Avkursiverad blogg

Jag vet inte hur det gick till, men plötsligt efter att jag återpublicerat några inlägg så var den otroligt irriterande och oförklarliga kursiveringen av bloggen åtgärdad. Helt borta, som om den aldrig funnits. Gud så irriterande, både att det var kursiverat och att jag inte vet orsaken!

Nåväl, är glad nu över att det ser ut som det ska här.


Semester del 4: Siesta

Jag testade seriebildtagningsfunktionen på min kamera medan vi körde runt i hyrbilen. Konstaterar senare när jag ser på bilderna att det ser ut som att staden vi passerade är helt övergiven. Människorna verkar utrotade.

Så kom jag på varför det var så tomt på folk; det var ju siestatid! Mellan klockan 14-17 är det för varmt för att göra nåt alls tycker spanjorerna.

Kunde inte vi i Sverige få vila nåra timmar, ägna oss åt cocooning, när det är riktigt svinkallt?









Zombies?






Semester del 3: Grottor

När vi hade tillgång till hyrbil så passade vi på att åka till Porto Cristo på Mallorcas östsida för att se Drakgrottorna. Vi kom fel och kom till en annan grotta i samma stad, men hon i biljettkassan försäkrade förstås att deras grotta var bättre för oss, mer barnvänlig än Drakgrottorna eftersom man där skulle tvingas sitta tyst och stilla för att lyssna på klassisk musik i tjugo minuter.

Nu när jag tittar på Drakgrottornas hemsida så tror jag nog att den grottan är större och mer imponerande än den grotta vi besökte, men det var då väldigt vackert ändå där vi var.

Hela visningen började dock lite förvirrande med en film om Jules Verne och sedan ett "tjusigt" bildspel direkt på grottväggen som speglade människans och teknikens utveckling. Vi fattade ingenting! Vi ville och trodde vi skulle få veta nåt om grottans historia och upptäckt, grottfynd och om bergarter, stalagmiter och stalagtiter.

Efter det gick alla ut och vi trodde det var allt men då fortsatte lyckligtvis turen in i den verkligt imponerande delen av grottan med fantasifullt belysta grottkamrar.

Där fick vi veta en aningen mer om grottan av en guide som berättade kortfattad info på tre språk för ungefär 25 utspridda turister.

På slutet väntade dock en aningen pinsam överraskning...


Filip sålde glass till oss medan vi väntade på rundturen i grottan.


På väg ner i grottan.


Här hölls bildspelet och vi trodde turen var över.


När vi kom ut upptäckte vi att de andra gått vidare till en annan ingång till grottan.







Det aningen pinsamma slutet var operamusik som spelades medan en man körde runt två dockor över en pytteliten sjö inne i grottan. Det blev lite fnissigt i publiken.


Filip tyckte däremot att gubbarna och gummorna på väggen var roliga att se och höra på.

Kursiverad blogg

Hoppsan! Min blogg är delvis väldigt kursiverad just nu, på ställen som inte ska vara det. Jag har ingen aning om varför men jag hoppas jag kan fixa det snart. Fult!


Semestershopping: Väskor

Jag tänkte visa vad jag shoppat på resan, så jag börjar med några väskor:

Jag vet inte riktigt hur det gick till men när jag var på marknaden in Artà blev jag helt plötsligt ägare av en ganska stor handgjord hippieinfluerad mörkbrun läderväska:
 


Väskan är lite styv och aningen tung med väldigt långa fransar som Pelle hjälpsamt föreslog att jag kunde klippa bort.

Välgjord och snygg var den tyckte jag, och den svarte försäljaren var väldigt snäll och sa att jag var så sympatisk, också prutade han från 90 euro till 45, så helt plötsligt hade jag köpt den. Men det var länge sen jag hade såna här seriösa hippieambitioner så jag är rätt skeptisk. 

Jag tror det måste vara nåt med det tropiska klimatet och drömmen om en bohemisk avslappnad livsstil som gör att jag gör såna här köp på sommaren. Också hade jag nog i åtanke alla bilder jag sett senaste året på kändisar som burit runt på fransväskor:


Snyggt eller uttjatat koncept?

Hur som helst köpte jag nåra små virkade väskor som är bra att ha när man inte vill proppa fickorna fulla: 




De virkade väskorna köpte jag på vanliga turistshoppar för mellan ca 4 och 11 euro.  


Semester del 2: Marknad i Artà

Vi hyrde bil två dar på Mallorca och åkte ena dagen bland annat till en marknad i ett mysigt samhälle som heter Artà.

Man har hittat 3000 år gamla fynd där, från bronsåldern, som gör att arkeologerna tror att det är äldsta bosatta platsen på Mallorca. Där finns också en kyrka från 1200-talet och en medeltida stadsdel som idag drar en stor mängd turister till sig varje tisdag pga en stor marknad. Och det var därför vi for dit.



En port in till någons lägenhet.


Privat port även detta, med sirliga spetsgardiner som verkar vara grejen på Mallorca.




Gatorna vindlade hit och dit och var rätt lik varandra och så jag fotograferade skylten på gatan där vi parkerat bilen om vi skulle få problem att hitta tillbaka :)


Marknaden var placerad runt ett nedsänkt torg med en byggnad i mitten. Kanske det var en slags amfiteater men det fanns inte tid att ta reda på nåt om det.




De flesta stånden verkade ha varor från Afrika och Sydamerika. Rätt så bohemisk känsla alltså.


Inhemskt tillverkade fruktkorgar.

Semester del 1: Resa och hotell

Nu är jag/vi hemma igen! Vi har varit till Stockholm ett par dar och på en sistaminutenresa till Mallorcas nordkust, en bit utanför den fina lilla staden Alcúdia med den långa stranden, närmare bestämt på ett lägenhetshotell som hette Alcúdia Pins.

Hotellet var jättebra; god standard med olika typer av pooler. Hotellet tillhör det koncept som Fritidsresor kallar Blue Village, dvs det är bl.a barnvänligt och alltid vid stranden. En av Filips sagofavoriter, Bamse, ingår också i paketet.

Vi hade också halvpension så frukostbuffé och middagsbuffé ingick. Maten var inte någon höjdare, det var brittiskt och tyskt tema på det mesta. Och alla drycker - kaffe, juice och till och med mjölken - hade en märklig dålig bismak så jag höll mig till vatten. Hur som helst var det ändå bra med rejäl mat varje dag; eftersom maken inte är så matintresserad så hade det lätt annars kunnat bli typ mackor och yoghurt på rummet och hamburgare hela veckan :

Själva ön Mallorca är otroligt fint; blommigt och grönt, vackra pittoreska byar och städer med medeltida delar, höga berg och djupa dalar. Det finns otroligt mycket att se på ön och jag tyckte om det väldigt mycket bättre än förra årets resa till Gran Canaria.

Jag kommer göra några inlägg med bilder från semestern, så detta får bli del 1 med bilder på nedresan och hotellet;


Högakustenbron i skitväder på nedresan. Lika illa är vädret nu när vi kommit hem igen. Usch!




Vi sträckkörde till Stockholm och Filip imponerade med ett otroligt gott tålamod på både ned- och uppväg. Lilla älsklingen!


Vi stannade i Söderhamn för en matpaus och för att roa Filip. Vi kom precis när affärerna stängde och det bästa matstället vi kunde hitta var ett jätteskitigt hamburgerställe vid vattnet. Söderhamn lär vi passera nästa gång!
 

Ett tvärt hopp över till Mallorca och en bild på entrén till vårt hotell.


Utsikten från vår stora balkong; palmer och en supermarket precis vid vår bufférestaurang.


Mer utsikt från vår balkong. Vi hade tur med vårt rum och fick bra läge; en hel sida av hotellet var riktade mot en skitig bakgata. Hoppas de som bodde där inte betalat så mycket!


Hotellet var hästskoformat och aprikosrosa.


Det fanns mycket roligt att göra på hotellet men Filip var lite för liten för många av grejerna. 


På kvällen satt "alla" och drack drinkar och lät sina barn se på underhållningen som mest var för de yngre.


Stranden låg kanske tio meter från där alla satt och kollade på underhållningen. Trots att jag är en badkruka blev det bad här nästan varje dag under veckan.


Solnedgång.


Strandfynd.


Fina bilder med retrotema

Cute for youThe Swinging Sixties, The Nifty Fifties och Super Seventies är bildsidor med mycket underhållande och inspirerande retrobilder på kändisar och från modetidningar. Det är väldigt lätt att fastna när man väl börjar bläddra.





















Nu åker jag på semester! Vi ses snart igen!


RSS 2.0