Julröda kläder från Asos

Jag har inte bara julpyntat (lite) hemma inför första advent (jag ska visa lite bilder på det om jag lyckas få till nåra vettiga bilder i mörkret), utan jag har även planerat att fylla på min garderob med lite juliga kläder. När det var 20 procent rabatt på Asos Curve (kläder i större storlekar) under förra veckan så slog jag till på dessa kläder bland annat:
 
En röd maxicardigan, en röd kjol och en zickzackig (sicksackig?) kjol. Den zickzackiga kjolen är ju inte så julig men jag tror det blir fint med rött till. 
 
De borde komma vilken dag som helst nu, jag längtar!
Asos har förresten löst frakten till England på ett mycket bättre sätt nu; tidigare var det asdyrt att returnera saker (men gratis att beställa, och det är det fortfarande) men nu verkar de skapat standardkostnader på returer som inte är farligt höga.  

Det snöar fortfarande

Det ser inte ut som att det är så mycket snö trots att det har snöat hela dagen, men det blåser också och snön driver över vägbanorna och över parkerade bilar och cyklar.
 
Nu har jag gett upp hoppet om att kunna ha bilen ute utanför där jag bor så för en halvtimme sedan ungefär var jag ner på stan och parkerade bilen i ett parkeringshus. Det är så himla drygt att hålla på att sopa av den och skrapa rutorna så fort man ska nånstans så jag föredrar hellre att gå lite längre för att hämta den. 
 
Klär man på sig så är det rätt skönt vara ute och promenera eftersom det inte är speciellt kallt. Fortfarande bara ett par minusgrader. 
 
Snöig Vänortspark.
 
Filip blev hämtad av sin pappa för nån timme sedan efter att vi varit ute en ganska lång stund och gjort "snöspöken". Det var för pulrvrig snö för att kunna göra något annat. Nu har jag en pizza i ugnen och ska snart leta fram en film att titta på. Känns så jäkla skönt få sitta inne och mysa i värmen även om det är fruktansvärt tyst här och jag saknar Filip. 

Den första snön

 
Det kändes nästan som en jullovsmorgon idag när jag tände en massa ljus till frukosten och Filip satt och såg Disneyklassikern Pluto på tv med snön som blåste runt knutarna utanför. 
 
Snön har kommit med besked också; det har snöat och blåst i nästan ett dygn nu men det är bara ett par minusgrader här inne i Umeå så man får väl se om den får ligga kvar. 
 
Man kan tycka att när man som jag varit med om 45 snöfyllda vintrar inte skulle bli så överrumplad över att snön skulle komma men så är det, och därför står trädgårdsmöblerna framme. Nu hoppas jag lite att snön ska tina bort så jag kan lägga presenning över dem nån dag.
 
Tyvärr måste vi gå ut idag eftersom Filip ska på födelsedagskalas på Leos lekland annars hade jag ärligt talat helst suttit inne och myst! :-) 
 
Här kommer ett meddelande från Filip förresten: ibjvjgoyotp-7igu- ltyughybf1234567890+´fghkh´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Okej, jag tror han skrev in ett sånt där serialnummer man brukar få med nya programvaror, haha!
 
Nu ska jag städa undan frukosten sen ska vi gå ut och bygga något av snön.

Filip 7 år!

En nybliven 7-åring som inte var så sugen på att vara seriös på bild :-)
 
 
Nu är Filips 7-årsdag firad riktigt ordentligt! Hela fyra gånger faktiskt. Först förfirandet hos mormor och morfar i Piteå, sen två gånger med sin far under helgen och sen idag då på hans riktiga födelsedag.
 
Jag kan meddela att den enkla chokladtårtan jag bloggade om igår faktiskt blev riktigt god! Filip sa till och med spontant att han tyckte att den blev godare än den vi köpte när vi var hos mormor och morfar, fast det är nog för att han inte är så förtjust i marsipan. Och den blev faktiskt lättare och fluffigare i smaken utan något marsipanlock, men man hade även kunnat skippa vitchokladstösslet.
 
Lite girlanger, ballonger och serpentiner blev det också fast det bara var vi två. 
 
Egentligen såg det mer ut så här när vi satt och åt - i mörker. 
 
Man såg inte så bra vad man stoppade i munnen men fräsigt var det med glow sticks som ljuskälla :-)  
 
Efter maten trodde jag Filip skulle vilja leka med sina nya leksaker men han ville hellre se en av födelsedagsfilmerna han fått av mig. Han var nog trött efter allt firande under helgen. Så jag tände ännu fler ljus och satt och myste bredvid tills det var dags för honom att gå i säng.  
 
Här kan ni förresten se tidigare års sammandrag med många bilder på lilla Fillijonken:
 
 
 

Enkel chokladtårta

Imorgon fyller min fina Filip 7 år! Jag har just gjort hans tårta klar och jag ska hämta honom hos hans pappa vid fyratiden i morgon. Han hade nämligen lite tur på sin födelsedag - lärarna har nån studiedag så bara fritids är öppet och Pelle börjar inte jobba förens på eftermiddagen så därför kan han vara hemma.
 
Eftersom jag tyckte tårtan jag köpte i Piteå när vi skulle förfira Filip och fira farsdag var så god så har jag försökt härma den lite: 
 
På första lagret la jag vaniljkräm.
 
Jag gör vaniljkrämen på vanlig snabbmarsanssås med lite vispad grädde i. 
 
Just ja, det höll jag på att glömma att säga - jag använde en köpt tårtbotten av choklad till tårtan. Jag tycker helt klart det är värt tidsbesparingen att slippa baka själv och dessutom brukar bottnar man gör själv bli så kompakta. 
 
På nästa lager la jag vispad grädde med O'boypulver i. Jag blandade och smakade av tills jag tyckte det var en lagom balans av choklad- och gräddsmak.
 
Tänk bara på att inte vispa grädden alltför hårt innan ni sätter i O'boypulver. Eftersom man måste röra en del efter att ha satt i pulvret så blir grädden lätt  lite grynig som ni kan se på bilden här. Inget fel på smaken dock.
 
Den färdiga tårtan! Med grädde på toppen med lite vitchokladströssel på. Man kan hyvla vit choklad över men jag råkade ha strössel hemma.
 
Jag vet ju inte ännu hur tårtan smakar men jag får återkomma med en recension om nån dag! :-)
 

Matcha kappan

Minns ni när jag skrev om den här kappan från Asos i en önskelista här på bloggen? Hur som helst bestämde jag mig för att beställa den när den kom på sommarrean (jag hade framförhållning kan man säga) och jag blev jättenöjd tack och lov! 
 
Den är däremot inte svart som jag skrev i det gamla inlägget utan mörkt blå. Jag skulle därför vilja hitta nån varm sjal att matcha den med för jag har inte så mycket som passar till mörkblått. 
 
Jag har sett två på Zara som jag tycker är fina:
 
Zara finns ju tyvärr inte i Umeå så jag kan inte gå in och nypa i dem och testa dem och jag var inte så sugen på att lägga ner frakt på en scarf så nu velar jag mest. Sjaljakten får nog fortsätta vidare.
 
Zara hade förresten en grymt fin blå väska också som jag blev sugen på..: 
Snygg!

Fars dag

 
På söndagen i Piteå firade vi min styvfar Eskils fars dag på förmiddagen. Sen var vi tvungna att börja packa ihop och köra hemåt mot Umeå igen strax efter lunchtid för att hinna åka medan det fortfarande var ljust. 
 
Eskil fick kort och blomma och två Vienetta från mig eftersom det är bland hans favoritgodsaker. 
 
Det kändes tråkigt att inte hinna sitta och prata nåt vidare eftersom det var så mycket packning som skulle göras innan vi åkte. Vi lyckas alltid sprida runt våra grejer när vi är på besök jag och Filip, sen hade det ju köpts en massa nya saker pga Filips födelsedag och det skulle ju också rymmas. Som tur är ska vi upp vid jul igen och får då chans att stanna nån eller ett par nätter längre än över en kort helg så här.  

Lättlagad och smarrig kotletträtt

 
 
Min mamma har bjudit på en så god maträtt nu flera gånger när jag varit hemma och hälsat på och jag har blivit lätt besatt av den eftersom den är så god. Även Filip gillar den massor trots att han vanligtvis föredrar klassisk "barnmat" som spaghetti och köttfärssås, plättar och sånt där. 
 
Rätten består av tunna skivor kotlett, t.ex. från skinkstek eller benfri kotlett som steks i ugn i stora mängder av en mycket god gräddig sås med soja och Sambal Oelek.
 
Här nedan får ni receptet. Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla rätten men det får bli... 
 

 
Kotletter i gräddig sojasås med Sambal Oelek
 
Ugn 175 grader.
Receptet räcker till fyra personer.
 
Ingredienser:
 
Sås: 
3 dl grädde
1 dl soja
1-2 tsk Sambal Oelek (2 tsk gör att det bränner lite i munnen i eftersmaken)
1 burk Creme Fraische
 
Kött:
ca 500 gram skinkstek eller benfri kotlett
 
 
Gör så här:
  1. Slå på ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
  3. Skär upp köttet i 0,5 cm tjocka skivor.
  4. Välj en ugnsform som är ca hälften så stor som ugnen (eller lite större).
  5. Häll lite sås i botten på formen och lägg på ett lager av köttskivor på såsen. Varva sen sås och kött tills allt kött är täckt av såsen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 60-75 minuter på 175 graders värme. Köttet ska vara helt färdigt och får inte vara rått när rätten är klar eftersom det är griskött.
  7. Servera med ugnsrostade rotsaker (godast) eller hasselbackpotatis (enklast).
 
Mammas ugnsorstade rotsaker bestod av potatis, morötter, palsternacka och rödlök.  

Förfira Filip i Piteå

Eftersom jag skulle ha Filip hela denna helg hade vi sen en tid tillbaka bestämt att åka upp till Piteå och min mor och far för att fira Filips födelsedag i förskott och för att fira min styvfars fars dag. Här kommer lite från lördagens firande av Filip:
 
Det var dimma hela vägen upp till Piteå på fredag eftermiddag och även på lördagen då jag tog dessa utomhusibilder i Harrbäcken nära där jag växte upp (jag växte upp i Norrfjärden då alltså, det Norrfjärden som ligger 1,5 mil norr om Piteå). 
Jag brukar försöka fara en sväng förbi de gamla trakterna när jag ändå är uppe, och tjuvkika på vårat gamla hus. Det här är dock inte vårat gamla hus utan en lada i Harrbäcken :-)
 
Vi firade Filip på lördagen, med lysande ballonger och färgglada serpentiner. 
 
Han var nyekiperad och festfin i svart kavaj, skinnhatt, skinnyjeans och vit skjorta med pyttesmå dödskallar (förstås) på. 
 
Först åt vi jättegod middag som mamma gjort, jag ska återkomma med receptet för jag är lite besatt av den här maträtten!
 
Sonen var övertänd och jätteglad fast vi "bara" var vuxna. 
 
En stor fin tårta hade vi köpt också och som Filip fått välja. 
 
Som tur var var den jätte jättegod också! (Chokladbotten med vaniljkräm och o'bojgrädde är min gissning)
 
Den här livsnödvändiga skorpionen med ryttare var en av presenterna som Filip önskat sig och som han fick av mormor och morfar. Han fick ju bara nån enstaka present på denna för-födelsedag men jag återkommer i ett annat inlägg med ett domedagstorn (!) han fick som han är överlycklig över. 

En Anitagif!

Det blev en gif till ikväll! En på mig själv för ett par veckor sedan där jag tycker jag lyckats bra med ögonmakeupen, jag skulle nämligen på fest och skickade en liten filmhälsning till Filip. Syns inte heller att jag är rund som en boll nu så det var ju också en bonus :-P
 
 
 
 
 
 

Jag har gjort en GIF

Jag har gjort en gif! Det blev på mitt favoritmotiv, dvs. Filip. Här blott två år gammal och på ett Elite hotell. Gissningsvis i Stockholm. Det var lite svårt att göra på befintliga filmer och foton jag har, de är liksom inte beräknade att funka i den här formen. 

Julgranar för de med platsbrist

Nu är Halloween undanstökad och det är dags att ladda inför jul! Man ska börja julpynta tidigt tycker jag, och gärna ta fram (plast-)granen redan i början av december, av flera anledningar:
1. Ett julpyntat hem är bland det mysigaste som finns.
2. Det är så mycket som ska fram så när man ändå lagt ner jobbet vill man ju titta på det ett tag.
3. Efter jul vill man bara ha BORT allt julpynt och då är det ju tråkigt om man dragit fram pyntet först den 22 december (vilket i och för sig hör ihop med anledning nr 2). 
 
En anledning till att man inte vill julpynta tidigt kan ju vara att man har platsbrist. Jag hittade några fiffiga idéer hos Ellos och Jotex för att lösa detta, i alla fall när det kommer till val av gran: 
 
Den här tjusiga glimrande stora granen hittar man på Ellos för alldeles för mycket pengar (ca 3000 kr) och den ryms ju inte i var persons hem så därför tänkte jag tipsa om några alternativa granar man kan ha i ett trångbott hem. 
 
Dessa helt GENIALA draperier med små lampor i så att granen ser ut att lysa! Är de inte helt fantastiska?! Den till vänster är grön och den till höger är brun enligt Jotex men jag ser knappt någon skillnad. 
Man kan ju ha en gran i sängen som sängkläder (från Jotex)! Eller som duschdraperi (Ellos) på toaletten. Så himla smart.
 
Till sist den här magra men säkert fina granen när den lyser i mörkret som man kan ha stående mot vilken vägg som helst. (Från Jotex) 
 

GIF-sugen

Alltså, kolla så vackert! Jag har blivit så sugen på att börja göra gif:ar att pynta bloggen med. Det är dock inte jag som gjort dessa. 
 
 
 

Halloweenpartyt

Det här blir sista inlägget om Halloween, jag lovar! I går så var det då äntligen dags för Filips Halloweenparty, här är några bilder: 
 
Så här såg det ut när vi fikade. Barnen hade inte svarta masker på sig om nu någon tror det, jag la in dem i bilden för att dölja deras identitet :-)
 
Det här bakverket som var Filips idé var vi mest nöjda över även om barnen tyckte att den smakade pyton, de gillade inte mandelmassan :-)
 
Vi hade även bakat sockerkakedödskallar med svart karamellfärg i, och pepparkakeormar som Filip visar upp rakt framför kakfatet och ett jättefint pepparkakeskelett som jag tyvärr inte hann fotografera i sin helhet innan barnen hann börja äta på det. 
 
Efter fikat var det bus-eller-godis hos grannarna och det gick otroligt bra, betydligt bättre än förra året då vi var nyfinflyttade. Efter tre dörrar var barnens skålar fulla denna gång. Dessutom så var det granne som först inte hade nåt godis som åkte iväg och handlade och kom sen och knackade på för att bjuda på en jättepåse! Förra året då vi var nyinflyttade så var inte grannarna förberedda på att det skulle komma nån och göra bus- eller godis eftersom Filip är enda barnet i huset.
 
Mitt lilla partyskelett med alla ballonger samlade i famnen efter att partyt var över. 
 
Nästa år kanske vi inte har något Halloweenparty eftersom jag är jättesugen på att åka till Göteborg och Liseberg som kör Halloweentema i hela parken den här tiden på året. Skulle vara jättekul att besöka.
 

RSS 2.0