Sushikurs på Sagami

Junko Sano-Janze som höll i kursen är ägare och grundare till restaurangen Sagami.
 
Minns ni att jag berättade att jag fick en sushikurs i morsdagspresent av familjen? Den kursen var igår kväll! När jag fick presentkortet hade lite delade känslor över att laga mat i tre timmar en måndagskväll i betygstider men det blev över förväntan. Roligt, intressant och inspirerande. Och mättande! Vi var bara fyra kursdeltagare, jag, Mona från Pelles jobb (jättekul att vara där med nån man känner!) och ett yngre par.
 
Självklart gick jag därifrån med eget sushiris, risvinäger och soya för att snart kunna göra egna sushis hemma.
 
Det första vi fick veta är att allt hänger på riset när man gör sushi. Sushi är en risrätt och riset måste ha perfekt konsistens för att gå att forma och smaka rätt. Man ska skölja och röra runt i riset 4-5 gånger och sen låta det stå och svälla ett par timmar, gärna över natten, innan man kokar det i en teflonkastrull.
 
Vänster bild: Otvättat ej svällt ris med grumligt vatten               Höger bild: Färdigsvällt och tvättat ris.
 
Kastrullen med riset till vänster är ris som inte sköljts rätt medan riset i kastrullen till höger har sköljts ordentligt och stått och svällt ett par timmar. Riset ska sen kokas upp och sen koka 15 minuter på svagaste värmen under lock, sen dras av från plattan och svälla i ca 15 minuter till. Man bör inte lyfta på locket och absolut inte röra om under tiden. Till sist ska riset hällas ut på ett stort fat och blandas med en risvinäger- och sockerblandning medan man fläktar riset samtidigt.
 
Medan vi väntade på riset visade Junko i olika kokbäcker att sushi är mer än de rullar (Makrullari) och risbollar toppad med t.ex. fisk (Nigiri) som vi brukar vara vana vid.
 
Det kan vara både i en slags smörgåstårtamodell med riset underst och toppat med olika saker. Det kan även pressas ut i långpanna i lager med topping i eller emellan, plattas till och sen skäras upp med kniv i fina kantiga bitar. Möjligheterna är oändliga! Det är som sagt riset det hänger på... :) Junko har provat med både surströmming och västerbottensost.
 
Junko visade också hur man gör japansk omelett som man kan lägga som bitar på Nigirisushi.
4 hela ägg och 2 gulor gjorde lite gulare och finare omelett, blandade det med socker och salt. Sen hällde hon upp 1/3-del av äggröran som hon stekte lätt, rullade ihop, sen hällde hon på nästa 1/3-del av smeten som fick rinna in inunder första rullen, också om igen med sista 1/3-delen av smeten.
Allt bildade en stor rulle.
 
Sen äntligen var det dags att börja göra egna sushis. Så jäkla kul!
Som topping fick vi (i fyrkantiga skålen) tonfisk blandat med majonäs och salt, på det runda svarta fatet var det Red snapper (vet ej svenska namnet), lättgravad lax, avocado, nånting som är runt som jag vet vad det är men inte minns just nu vad det heter, tonfisk samt bioodlade tigerräkor. I lilla runda burken var det forellrom tror jag och vi fick även prova flygfiskrom!
De gröna bladen är sjögräspapper som man rullar runt vissa sorters sushis för att hålla ihop dem.
 
Det såg fint ut på våra tallrikar efter ett tag, det här är inte min utan en annan kursdeltagares som fått till det lite extra fint :)
 
Junko visade också hur man gjorde en "avig" makirulle, en s.k.Californa roll, rullad i nästan självlysande orange flygfiskrom. (Är det bara jag som tycker det är roligt att det ser ut som en ni-vet-vad...? :) :) )
 
Sen var det äntligen dags att äta. Mona till höger och de andra två kursdeltagarna till vänster.
 
Alltså kolla bergen!
 
Min alldeles egna tallrik.

Kommentarer
Postat av: Louise

Hörröduru snuskfia ;) Va kul ni verkar ha haft det och så fina suschibitar ni gjort :)

Svar: Haha! Ingen annan verkade se det, eller så vågade ingen säga nåt! Det var verkligen trevligt och gott :)
Anita Blomkvist Johansson

2013-05-28 @ 17:23:30
URL: http://blandatmedlouise.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0