Kaffeglass & flamberad banan

När jag gjorde pannkaka (ugnspannkaka för er som inte kan norrbottenssvenska) igår så rotade Filip fram ett efterrättsrecept jag aldrig provat göra men sparat i receptboken; Kaffeglass med romflamberad banan. Vi hade inte ingredienserna hemma så jag lovade (och då måste man ju hålla löftet om man bara kan!) att vi skulle göra efterrätten idag istället. 

Det har vi gjort, och oj var GOTT det var! Ja, jag skulle nästan säga HIMMELSKT gott. En efterrätt som skulle imponera även på lite finare tillställningar om man serverar den lite snofsigt.

Jag har aldrig flamberat förut, och om ni vill prova och är lite oroliga för det momentet kan jag säga att lågorna inte blir höga men fyller pannan om man ruskar om det hela samtidigt. Det brann i ungefär 20-30 sekunder. Alkoholen, procenten då, försvinner vid flamberingen, kvar finns bara den runda djupet i smaken från romen.

Filip fick en totalt alkoholfri version, ifall ni undrade.

Här är receptet, det och bilden kommer från coop.se


 


Kaffeglass med romflamberad banan

4 portioner

1 dl vispgrädde
1 msk snabbkaffepulver
0,5 liter vaniljglass
1 msk smör eller margarin
2 msk muskovadosocker, eller råsocker
2 skivade bananer
2 msk rom (jag tog mörk rom)

G
ör så här

Värm grädden i en kastrull och tillsätt kaffepulvret. Rör tills kaffet löst sig, ta från värmen och låt kallna. Lägg glassen i en bunke. Vispa den mjuk med elvisp och tillsätt kaffegrädden medan du vispar (jag använde inte elvisp utan rörde bara om ordentligt med en sked). Glassen ska få mjukglasskonsistens.

Hetta upp smör och socker i en stekpanna. Lägg i bananskivorna och stek någon minut. Ta pannan från spisen och se till att du har fritt utrymme för eldflammor (håll alltså inte stekpannan under fläkten). Häll genast på rommen och tänd på spriten.

Servera glass och bananer så fort spriten slutat brinna.

Trackback
RSS 2.0