Med mamma på Kolerakyrkogården

Mamma poserar snällt. 
 
Fina lilla mamma har varit och hälsat på mig i helgen! Vi har sprungit benen av oss på Ikea och Avion shopping som är den stora nya gallerian som ligger bredvid nyöppnade Ikea. Egentligen skulle mamma haft en kompis med sig från Piteå men kompisen blev sjuk. Vi tyckte väldigt synd om henne men jag hoppas att det ska ge dem en anledning att planera in en ny tripp hit snart igen när alla är friska och krya.
 
Idag fick vi ett par timmar över innan mamma skulle ta bussen hem till Piteå igen så då tog vi en biltur havet och Holmsund. I Umeälven mellan Holmsund och Obbola ligger en liten holme, som faktiskt heter Holmen, som man passerar över när man åker den långa bron över älven. På Holmen ligger en gammal kolerakyrogård som jag varit nyfiken på länge och som det nu äntligen blev anledning att stanna till och kolla på:
 
Kyrkogården var pytteliten och egentligen inte så märkvärdig. Där fanns inte ens gravstenar. Men det var så himla fint där i skogen med de disiga rökresterna från gårkvällens valborgsbrasa som silades mellan grangrenarna.
 
Vi läste noggrant informationen om kyrkogården. Som tur var var det inte så många som dött av kolera i området, ett tiotal på sin höjd, men i hela Sverige dog närmare 40 000 personer!
 
Vi utforskade sedan den lilla kyrkogården. 
 
Det var som att få en plötslig försmak av sommaren där i skogen idag med plötsliga 15 graders värme, spindelnät och fluffig mossa. 
 
Också avrundar vi med ett par bilder på rejäl skägglav. 
 
 
Sen när vi tittat, sniffat och fotat klart åkte vi tillbaka till stan igen och åt lite goda matrester innan det var dags för mamma att ta bussen hem. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0