Leklera och Trolldeg + recept

 
Den här veckan har Filip totalt snöat in på att leka med leklera och trolldeg. Det var länge sen han höll på med leklera hemma, och trolldeg har vi över huvudtaget aldrig gjort tidigare, men det var något av en aha-upplevelse... Trolldegen var nämligen betydligt trevligare att jobba med än den smuliga snabbtorkande lekleran man köper i butik. 
 
Det här är ett slott med tinnar och torn, ett grönt kylskåp (!) och strimmorna runt som är vatten i vallgraven.
 
Slottet hade även en rund pool på baksidan. 
 
När vi gjort trolldegen byggde vi en vulkan och ett vitt slott med rosa torn och gröna ormar och krokodiler med mera som vakter. (Här har byggnadsverket av trolldeg stått i luften ett dygn och blivit lite gråfnasig på ytan.)
 
Det vällde över av röda ondingar med pilbågar på slottstaket. 
 
 
Lekleran från leksaksbutiken var ju rolig att jobba med och fin i färgerna till en början men den var smulig och tillslut var allt som hårda grå klumpar så jag var så lättad när vi var tvungen slänga bort den. Trolldegen är mer gummiartad i sin karaktär så den är aningens svårare att göra distinka former med, men å andra sidan kan man göra mycket deg för liten kostnad och det sprider sig inte små degbitar överallt:-)
 
Här är receptet på en trolldeg som inte har så lätt att torka som vanlig trolldeg (tror att det har att göra med att det innehåller alun) ifall ni också har något sysslolöst barn som behöver något kul att greja med :-)
 

 
Trolldeg med alun
 
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
2 dl finsalt
2 msk alun (nästan en hel kryddpåse går åt)
5 dl kokande vatten
1,5 msk olja (jag använde rapsolja)
Eventuellt valfri hushållsfärg ifall du vill ha färgad trolldeg
 
Tips:
Blanda först de torra ingredienserna och häll på vätskan på slutet. Baka ihop och förvara trolldegen i plastpåsar så går degen att använda flera gånger. 
 
Om du vill att trolldegen ska vara i olika färg föreslår jag att du delar upp receptet i olika bunkar/skålar och blandar färgen i vattnet, det blir då lättare sprida färgen i degen.
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0